Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Tăierea pomilor fructiferi (tăieri anuale, de întinerire, tăieri în verde și altele)
Last Updated: Apr 01 2024 08:41, Started by
IDC
, Feb 12 2010 18:10
·
37
#271
Posted 08 July 2014 - 19:55
In partea a doua a ac. luni e chiar indicat sa faci taieri in verde. lasi pt taiat in primavara prelung axului, sarpantelor si subsarp.Poti sa scoti acum concurentele celor enum.mai sus, elimini sa scurtezi la ciot lastarii verticali sau care bat spre interior.Raresti lastarii laterali daca sint prea desi.In tinerete perii au tend de a aglomera ineriorul asa ca trebuie sa faci lumina.Daca poti sa faci cracanari,departari ale sarp fata de ax ar prinde bine .Prin taierile in verde sa nu inlaturi mai mult de 20% din frunzis .Imediat dai un fungicid.
|
#273
Posted 09 July 2014 - 19:51
willrock252000, on 07 iulie 2014 - 21:54, said:
se pot face tăieri in verde?am un păr de vreo 3 ani,toaletat coroana în primăvară, săpat,pus gunoi putred, stropiri ..acum lastarii s-au dezvoltat mult și există pericolul ca o furtună /vânt etc să rupă ramurile cu acești lastari ....ce pot face? |
#274
Posted 24 September 2014 - 18:36
Daca tai un visin zilele astea, o creanga mai groasa, credeti ca il afecteaza vremea racoroasa?
|
#275
Posted 24 September 2014 - 18:59
superba prezentare eureur, si foarte binevenit topic-ul. m-ar interesa in special daca ar putea da cineva citeva explicatii despre cum se fac taierile pe soiuri la mar, de ex: la soiurile golden delicious, florina, idared... concret care e diferenta intre ele pentru ca nu toate se taie la fel. Poate are cineva poze clare cum arata taiat un mar golden si un mar de alt soi. multumesc
|
#276
Posted 25 September 2014 - 18:58
Raspunsul la dorinta ta ar fi foarte lung pt ca taierea de fructificare se face tinind cont de tipul de fructificare(sint 4grupe) ,de incarcatura de muguri de rod, de lungimea cresterilor anuale ,de eventuala alternanta de rodire,neglijarea pomului,etc.De aici rezulta multe combinatii.In aceasta privinta mi-a fost de folos cartea lui Cepoiu s.c. Pomicultura practica.De vazut si alti autori;Mihaescu,Parnia,Chira.
|
#277
Posted 19 October 2014 - 11:29
Datorita tipului de altoire facut din 2012 pana acum ma gandesc ce mila imi va fi de unii pomi la primavara cand trbuie curatati pentru prima data. Niste pareri/sfaturi ar fi binevenite ca si variante de taiere.Scuze de pozitia pozelor dar nu le pot edita de pe telefonul de pe care postez.
Attached Files |
#278
Posted 24 October 2014 - 16:23
pe romaneste...
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/rSMFmJ2L1cI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#282
Posted 26 October 2014 - 15:17
Atasez si eu cateva poze din pacate pomii mei arata jalnic ...sper sa reusesc cu ajutorul vostru sa scot ceva sa arate decent.
1. Un mar ioared rosu la care coaja a fost mancata de iepuri (cand era terenul camp) dupa taiere acum are 3 ramuri ...de jos ,eu inclin sa las ramura cea mai mare /groasa care are deja plecate 4 ramuri laterale ...Voi cum l-ati face /tunde /toaleta ,gresesc daca las asa "ramura" cea mai groasa ...Si cand sa fac taierile , acum sau la primavara ? 2.Un Cais Enja care a crescut ca nebunul (ramuri lungi si subtiri incapabile sa sustina propria greutate) ...din pacate acum 2 zile am taiat din crengi de frica sa nu le rupa vantul sau eventual zapada. In primavara vreau sa scurtez la 40cm ramurile , gresesc , e bine ? Sfaturi ... Primele 4 poze marul ... ultima poza caisul. Attached Files |
#283
Posted 28 October 2014 - 17:40
Azi am terminat in jur de 100 pomi , au in jur de 2-3 ani, am toate soiurile cel mai greu mi-a fost la pruni foarte multi lastari mi-a luat cam 12 ore in decurs de 2 zile, la unii din ei am inceput sa incep al 2 lea etaj stil pahar la anu va fi al 3 lea etaj, nu am facut poze.
Alex eu la pomii mei i-am scurtat la jumate spre exterior. asa as face si la ai tai si as taia toti lastarii spre interior Edited by andu88, 28 October 2014 - 17:40. |
#284
Posted 30 November 2014 - 23:51
Cred ca ar fi util pentru cei care vor sa-si faca taierile de primavara singuri si nu au cunostinte temeinice sa dezvltam pe acest thread subiectul privind tunderea diverselor specii de pomi fructiferi pe categorii diferite si pentru soiurile care se gasesc in mod constant prin fiecare din zonele tarii.
Deci mai ales pentru diversele soiuri de mar, pentru ca si atunci cand chemi un "specialist" care a mai facut taieri prin unele livezi, acesta stie doar anumite soiuri, iar celelalte sunt un semn de intrebare. Deci ceea ce doresc sa dezvoltam, cum se fac taierile la urmatoare soiuri: Golden delicious, golden spur, jonagold, idared, florina, jonathan, melrose, starkrimson, red chief, red delicious, starkprim, prima, mutzy, joganored, braeburn, granny smith, parmen auriu, ciprian, generos, pinova, gala, fuji, ranet. Din cate am citit in diverse prezentari ale diverselor soiuri de meri sunt multe contraziceri fie intre partea legata de polenizare/rezistenta boli/inghet la fel si in ce priveste tipul de rodire asa ca niste sfaturi de la cineva cu cunostinte despre unele din cele de mai sus sau altele din alte zone din tara ar fi binevenite. Cel putin pana acum nu cred ca exsta pe nicaieri un ghid util in acest sens. |
#285
Posted 01 December 2014 - 08:49
ar fi interesant un ghid util prezentat in imagini. Pana nu mi-am cumparat a treia carte legata de taieri, cea ilustrata, chiar nu aveam o imagine de ansamblu legat de principalele forme de formari/taieri. De asemenea, se pot utiliza clipuri de pe youtube, sunt foarte multe, iar multe dintre ele sunt foarte utile!
Cu stima. |
|
#286
Posted 16 December 2014 - 12:55
Am o problema cu pomii din gradina (meri / peri / pruni).
De cativa ani incoace dau corzi pe varf lungi si multe (cu zecile). Corzile astea au si peste 1 m crestere intr-un an. Tot cam de cativa ani rodul a scazut simtitor (la unii a fost chiar zero fructe timp de 2-3 ani la rand). Pomii sunt cam de 12-14 ani, bine dezvoltati - trunchi de 1.5m, iar cu tot cu coroana, dupa taiere ajunge pe la 3-3.5 m inaltime. Am schimbat deja 2 asa zisi "specialisti" (oameni cu zeci de ani de experienta in livezi). Mie mi se parea ca primul ii taie prea mult (avand coroana formata el suprima toate coardele astea de 1 m la cativa muguri peste taietura de anul precedent). Celalalt "specialist" parea ca alege intamplator cate o coarda din 4 si o lasa mai lunga. Dar nici metoda lui nu i-a adus pe calea cea buna. In continuare pomii produc doar crengi si frunze. Ce o fi de facut la cresterile astea excesive? (o sa incerc sa pun maine cateva poze sa exemplific ce ziceam mai sus) Edited by titidudu, 16 December 2014 - 12:56. |
#287
Posted 16 December 2014 - 20:16
mai intai trebuie sa identifici pomii , unii rodesc pe spur altii nu , dupa ce le afli numele e mai usor de vazut unde se greseste , eu merg pe varianta primului , tund orice "lastar lacom" din ala in primavara
|
#288
Posted 17 December 2014 - 09:50
Aici sunt cateva poze cu pomii.
Inteleg bine ca trebuie sa tai varfurile crescute anul asta de tot? Prunii mi s-a spus ca sunt 'vanata de italia' iar merii par a fi ionagold dupa fruct. Attached FilesEdited by titidudu, 17 December 2014 - 09:53. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users