Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Tăierea pomilor fructiferi (tăieri anuale, de întinerire, tăieri în verde și altele)
Last Updated: Mar 28 2024 13:00, Started by
IDC
, Feb 12 2010 18:10
·
37
#1
Posted 12 February 2010 - 18:10
Am o livada cam amestecata, meri batrani de peste 15 ani, tinerei de 1-2 ani de gutui, cais, mar si cires. Nu am idee cum si ce sa tai la ei.
Presupun ca exista niste reguli de baza, cam care ar fi? Eu vad doar multe crengi care tot cresc... Pomii fructiferi batrani pot fi "intineriti" cumva sau trebuie schimbati? Care e perioada propice pentru tuns? Daca cineva se ofera cu niste sfaturi, pot pune niste poze cu ce am si eventual ar putea arata ce anume sa tai, poate ar fi util si altora. |
#2
Posted 12 February 2010 - 18:30
Cauti pe torrent
Master_Gardener_Handbook (The Idaho Master Gardener Program Handbook) Sau pe DC++ Sau direct pe google books, google download Te intereseaza capitolul 17. Succes! |
#3
Posted 12 February 2010 - 19:41
Eu zic sa lasi cautatul pe net si sa mergi sa-ti iei o carte - doua .
de ex.: Grigore Mihaescu - Formarea si intretinerea coroanei la pomi sau Heiner Schmid - Pomii si arbustii fructiferi - Lucrarile de taiere Sau altele. Sunt si cartile aparute la editura MAST , care trateaza fiecare specie de pom in parte:mar,par,cais,etc. Le gasesti in librarii, sau le poti comanda de pe net, on line. In carti se explica bine ce si cum + ca au si destule poze. Spor la citit. Si inca ceva : POMII SE TAIE , NU SE TUND !!! |
#4
Posted 15 February 2010 - 00:34
eu zic sa nu te bagi la taieri...nu e chiar asa de simplu. Depinde de specie, de tipul formei de coroana dorit, de soi: daca e spur sau standard, ....ehe, de multe. Cel mai bine angajeaza pe cineva priceput. Daca tai gresit iti ratezi recolta de anul urmator, adica nu mai produc muguri de rod si de aici alternata de rodire, adica un an DA, altul BA recolta.
|
#5
Posted 15 February 2010 - 07:25
antonyakz, on 15th February 2010, 00:34, said: eu zic sa nu te bagi la taieri...nu e chiar asa de simplu. Depinde de specie, de tipul formei de coroana dorit, de soi: daca e spur sau standard, ....ehe, de multe. Cel mai bine angajeaza pe cineva priceput. Daca tai gresit iti ratezi recolta de anul urmator, adica nu mai produc muguri de rod si de aici alternata de rodire, adica un an DA, altul BA recolta. Am citit o gramada despre taiat/formare coroana/taiere de rodire ... etc. Din pacate mare lucru nu mi-a ramas in tartacuta. Imi lipsesc foarte multe cunostinte de la baza (ex. diferenta dintre spur si standard la mar, buchetele de mai la cires si visin). Am inteles doar ca decat sa-i tai gresit ... mai bine nu-i tai deloc. So ... daca nu-i tai deloc in anul 3-4 sa zicem ... ce se poate intampla ... sa zicem ca nu gasesti omul potrivit, ca nu ai incredere ... ca nu ai timp atunci cand trebuie? |
#6
Posted 15 February 2010 - 12:27
masterd6ib6, on 15th February 2010, 07:25, said: Am citit o gramada despre taiat/formare coroana/taiere de rodire ... etc. Din pacate mare lucru nu mi-a ramas in tartacuta. Imi lipsesc foarte multe cunostinte de la baza (ex. diferenta dintre spur si standard la mar, buchetele de mai la cires si visin). Am inteles doar ca decat sa-i tai gresit ... mai bine nu-i tai deloc. So ... daca nu-i tai deloc in anul 3-4 sa zicem ... ce se poate intampla ... sa zicem ca nu gasesti omul potrivit, ca nu ai incredere ... ca nu ai timp atunci cand trebuie? atunci inveti din proriile greseli, sincer eu nu sunt de acord cu teoria ta ca decat sa-i tai gresit mai bine nu-i tai... sigur ideal este sa apelezi la cineva cu experienta si care stie ce are de facut, dar daca vorba ta nu-l ai atunci taie si singur, mai citesti, mai tai, mai inveti si tot asa, oricum pomii trebuiesc taiati/curatati/formati, fiecare avand specificul lui, dar toate se invata si cel mai bun prieten este functia search, timp sa ai sa te dai pe net ca e balta plina spur=soi pitic spre deosebire de standard care este soi normal buchetele de mai = vatra de fructe ai aici de exemplu un sit cu sfaturi care mie mi-au folosit destul de mult succes! |
#7
Posted 15 February 2010 - 22:18
pupu_depadure, on 15th February 2010, 12:27, said: atunci inveti din proriile greseli, sincer eu nu sunt de acord cu teoria ta ca decat sa-i tai gresit mai bine nu-i tai... sigur ideal este sa apelezi la cineva cu experienta si care stie ce are de facut, dar daca vorba ta nu-l ai atunci taie si singur, mai citesti, mai tai, mai inveti si tot asa, oricum pomii trebuiesc taiati/curatati/formati, fiecare avand specificul lui, dar toate se invata si cel mai bun prieten este functia search, timp sa ai sa te dai pe net ca e balta plina spur=soi pitic spre deosebire de standard care este soi normal buchetele de mai = vatra de fructe ai aici de exemplu un sit cu sfaturi care mie mi-au folosit destul de mult succes! Multam fain pentru sfaturi si lamuriri ... da' linku' nu mere! Edited by masterd6ib6, 15 February 2010 - 22:20. |
#8
Posted 16 February 2010 - 10:43
#9
Posted 18 February 2010 - 13:05
Daca nu pui mana sa tai, n-o sa inveti niciodata; e greu sa gasesti pe cineva care chiar se pricepe, si chiar asa, mare lucru n-o sa pricepi daca nu detii informatiile dinainte,din citit; pentru ca pomii se taie diferit in functie de specii/soiuri, si n-o sa poti retine din vazut. Cel mai bine tot cu cartea in fata, chiar in livada fiind. Si nu te bagi la lucruri prea complicate (de ex. taieri de regenarare la un pom batran). Si chiar daca mai gresesti - asta este; altfel nu vei invata.
|
#10
Posted 18 February 2010 - 14:24
Taierea e un exercitiu de imaginatie. Se da o nuia cu radacini, se cunoaste modul in care creste, (mai repede, mai incet, cat de mult lastareste daca o tai, de unde va da lastari, unde vor creste fructe pe ea, si multe alte informatii colaterale) apoi iti imaginezi cum va arata dupa 4-5 ani. Sa luam un exemplu practic: ai un cais de 2 ani, cumparat de la pepiniera. E practic o nuia de 2 m cu radacini. Trebuie sa o vezi ca un cais cu tulpina de vreo 80 cm (cam pana la talie, sa n-ai nevoie de scara sa-l culegi), din care pleaca 3-4 ramuri groase, care se bifurca fiecare dupa 40-50 cm, care se bifurca fiecare dupa 40-50 cm... De ce 40 -50 cm? daca e mai mult nu mai au rezistenta si se incovoaie sub greutatea fructelor, ajungand sa taraie crengile de pamant, si nu vrem asta... Ce stim despre el? Ca va da lastari din primii trei-4 muguri de sub taietura si ca mugurii sunt dispusi in elice, adica cele 3-4 ramuri vor fi egal departate. Asa ca il taiem patru muguri mai sus de talie, ca sa dea lastari din cei patru muguri si sa ramana o tulpina cat talia. Asta e taierea de formare anul 1.
Primavara urmatoare, taiem la 40 - 50 cm lungime cele 3-4 ramuri crescute in urma lastaririi. Daca au crescut mai multi lastari, ii alegem pe cei 3-4 mai vigurosi si mai bine pozitionati si pe restul ii taiem fara mila. Cum? stim ca fiecare va lastari din mugurii imediat dupa taietura, primul si al doilea lastar fiind cei mai vigurosi, asa ca alegem locul taierii de asa natura ca primul si al treilea mugure sa fie indreptati lateral, catre directiile unde vrem sa creasca ramurile. In aceste conditii, al doilea mugure va fi de obicei indreptat in sus, si va forma un lastar foarte viguros, de care nu avem nevoie. Pe asta il starpim de mic, prin mai, cand e inca ierbos. Asta e taierea de formare an 2. Am realizat trunchiul, sarpantele (crengile) principale si primul etaj de subsarpanta. In anul urmator facem acelasi lucru cu toti lastarii crescuti peste an pe care i-am imaginat cand am taiat, pe ceilalti aparuti ii suprimam fara mila. In acest mod am format pomul cu 3-4 sarpante principale, doua etaje de subsarpanta, care arata vazut de la distanta ca o cupa. De aici incolo, taierile se fac pentru fructificare, adica: rarim coroana in fiecare an (taiem toti lastarii care cresc nedoriti catre interiorul coroanei, scurtam lastarii mai lungi de 50-60 cm, mai rarim din ei cand sunt prea desi, taindu-i pe cei debili si / sau care au directii nedorite... Ideea e ca inainte de a te apuca sa tai, iti creezi in minte imaginea pomului taiat si imaginea cresterilor care vor urma, in urma taierii... Nu intotdeauna ceea ce ti-ai imaginat se va intampla, dar in proportie de 80 - 90 % se intampla - mai apar si accidente, muguri care mor, crengi care se rup accidental la cules, alte evenimente neprevazute. La pomii batrani, taierea are ca scop inlocuirea coroanei imbatranite cu una tanara prin obligarea pomului sa dea lastari noi, din care ii pastram pe cei de care avem nevoie si suprimarea crengilor batrane si fara rod. Asta e la cais, la alte specii taierea se face altfel, in functie de coroana pe care o vrem si de specificul speciei si soiului respectiv - marul golden spur se taie altfel decat jonathanul, de exemplu, pentru ca unul fructifica pe nuiele lungi, celalalt pe ciotulete scurte numite spur, asa ca daca te apuci sa scurtezi la jonathan, l-ai lasat chel, i-ai taiat fructele. Mai mult de atat scrie prin carti, se capata odata cu experienta, urmarind fiecare pom an de an cum creste... De aceea, multi din cei ce stiu sa taie sunt specialisti intr-o specie, caracteristica zonei in care lucreaza, pe care o cunosc direct, au taiat si urmarit cresterile speciei ani de zile. De multe ori cunosc modul de taiere al altor specii doar din carti si au tendinta sa aplice aceeasi forma de taiere tuturor pomilor pe care ii vad... Am un vecin, taie super pomii in vas (caisi, pruni), dar m-am luptat asta primavara cu el ca cu turcii sa-mi pastrez perii cu al doilea etaj de sarpante, ca voia sa le taie axul, sa ramana cu o sarpanta, ca asa stia el... Pana la urma la unii din ei am cedat eu, ca aveau axul prea viguros, s-ar fi dus prea mult si prea repede in sus si am preferat sa-i fac hatarul sa il taie ca sa-l transfer pe alta creanga, mai putin viguroasa. De piersici nu mai vorbim, plange cu vorbe pe langa mine cand ii tai, ca le tai tot rodul, cand ei gem de crengi si muguri de rod, daca ar fi dupa el i-ar lasa pletosi, sa faca piersici cat nuca. Edited by eureur, 18 February 2010 - 14:31. |
|
#12
Posted 18 February 2010 - 18:04
Foarte frumos intr-adevar. Ca si asa vine perioada de taiat acum, mai invatam cate ceva.
|
#13
Posted 18 February 2010 - 21:56
eureur, on 18th February 2010, 14:24, said: Taierea e un exercitiu de imaginatie. Se da o nuia cu radacini, se cunoaste modul in care creste, (mai repede, mai incet, cat de mult lastareste daca o tai, de unde va da lastari, unde vor creste fructe pe ea, si multe alte informatii colaterale) apoi iti imaginezi cum va arata dupa 4-5 ani. Sa luam un exemplu practic: ai un cais de 2 ani, cumparat de la pepiniera. E practic o nuia de 2 m cu radacini. Trebuie sa o vezi ca un cais cu tulpina de vreo 80 cm (cam pana la talie, sa n-ai nevoie de scara sa-l culegi), din care pleaca 3-4 ramuri groase, care se bifurca fiecare dupa 40-50 cm, care se bifurca fiecare dupa 40-50 cm... De ce 40 -50 cm? daca e mai mult nu mai au rezistenta si se incovoaie sub greutatea fructelor, ajungand sa taraie crengile de pamant, si nu vrem asta... Ce stim despre el? Ca va da lastari din primii trei-4 muguri de sub taietura si ca mugurii sunt dispusi in elice, adica cele 3-4 ramuri vor fi egal departate. Asa ca il taiem patru muguri mai sus de talie, ca sa dea lastari din cei patru muguri si sa ramana o tulpina cat talia. Asta e taierea de formare anul 1. Primavara urmatoare, taiem la 40 - 50 cm lungime cele 3-4 ramuri crescute in urma lastaririi. Daca au crescut mai multi lastari, ii alegem pe cei 3-4 mai vigurosi si mai bine pozitionati si pe restul ii taiem fara mila. Cum? stim ca fiecare va lastari din mugurii imediat dupa taietura, primul si al doilea lastar fiind cei mai vigurosi, asa ca alegem locul taierii de asa natura ca primul si al treilea mugure sa fie indreptati lateral, catre directiile unde vrem sa creasca ramurile. In aceste conditii, al doilea mugure va fi de obicei indreptat in sus, si va forma un lastar foarte viguros, de care nu avem nevoie. Pe asta il starpim de mic, prin mai, cand e inca ierbos. Asta e taierea de formare an 2. Am realizat trunchiul, sarpantele (crengile) principale si primul etaj de subsarpanta. In anul urmator facem acelasi lucru cu toti lastarii crescuti peste an pe care i-am imaginat cand am taiat, pe ceilalti aparuti ii suprimam fara mila. In acest mod am format pomul cu 3-4 sarpante principale, doua etaje de subsarpanta, care arata vazut de la distanta ca o cupa. De aici incolo, taierile se fac pentru fructificare, adica: rarim coroana in fiecare an (taiem toti lastarii care cresc nedoriti catre interiorul coroanei, scurtam lastarii mai lungi de 50-60 cm, mai rarim din ei cand sunt prea desi, taindu-i pe cei debili si / sau care au directii nedorite... Ideea e ca inainte de a te apuca sa tai, iti creezi in minte imaginea pomului taiat si imaginea cresterilor care vor urma, in urma taierii... Nu intotdeauna ceea ce ti-ai imaginat se va intampla, dar in proportie de 80 - 90 % se intampla - mai apar si accidente, muguri care mor, crengi care se rup accidental la cules, alte evenimente neprevazute. La pomii batrani, taierea are ca scop inlocuirea coroanei imbatranite cu una tanara prin obligarea pomului sa dea lastari noi, din care ii pastram pe cei de care avem nevoie si suprimarea crengilor batrane si fara rod. Asta e la cais, la alte specii taierea se face altfel, in functie de coroana pe care o vrem si de specificul speciei si soiului respectiv - marul golden spur se taie altfel decat jonathanul, de exemplu, pentru ca unul fructifica pe nuiele lungi, celalalt pe ciotulete scurte numite spur, asa ca daca te apuci sa scurtezi la jonathan, l-ai lasat chel, i-ai taiat fructele. Mai mult de atat scrie prin carti, se capata odata cu experienta, urmarind fiecare pom an de an cum creste... De aceea, multi din cei ce stiu sa taie sunt specialisti intr-o specie, caracteristica zonei in care lucreaza, pe care o cunosc direct, au taiat si urmarit cresterile speciei ani de zile. De multe ori cunosc modul de taiere al altor specii doar din carti si au tendinta sa aplice aceeasi forma de taiere tuturor pomilor pe care ii vad... Am un vecin, taie super pomii in vas (caisi, pruni), dar m-am luptat asta primavara cu el ca cu turcii sa-mi pastrez perii cu al doilea etaj de sarpante, ca voia sa le taie axul, sa ramana cu o sarpanta, ca asa stia el... Pana la urma la unii din ei am cedat eu, ca aveau axul prea viguros, s-ar fi dus prea mult si prea repede in sus si am preferat sa-i fac hatarul sa il taie ca sa-l transfer pe alta creanga, mai putin viguroasa. De piersici nu mai vorbim, plange cu vorbe pe langa mine cand ii tai, ca le tai tot rodul, cand ei gem de crengi si muguri de rod, daca ar fi dupa el i-ar lasa pletosi, sa faca piersici cat nuca. Moshuleeee ..! Daca pana acum ma alintam eu ca am citit da' n'am curaj sa tai, ca nu stiu, ca mai bine ii las asa netaiati ... erau fite ... sigur ca am mai taiat la ei. Am taiat de regula ce nu trebuia ... asa ca ...acum cred ca nici cu pistolul la tampla nu ma apropii de pomi cu foarfeca. Trebuie sa pun osul la carte ca nu tine asa dupa ureche si impresia artistica. Oricum e de departe cea mai misto postare despre taiat la pomii fructiferi. Felicitari ... ai talent ... mai zi ! Edited by masterd6ib6, 18 February 2010 - 21:58. |
#14
Posted 18 February 2010 - 21:59
#15
Posted 18 February 2010 - 22:00
|
#16
Posted 19 February 2010 - 06:44
Stie cineva daca pe cais se poate altoi alta specie de pom fructifer ?Am unul care in zona mea nu merge, e prea frig, dar nu ma indur sa-l tai.
|
#17
Posted 19 February 2010 - 07:31
omnitera, on 19th February 2010, 06:44, said: Stie cineva daca pe cais se poate altoi alta specie de pom fructifer ?Am unul care in zona mea nu merge, e prea frig, dar nu ma indur sa-l tai. Caisul e un altoi, mosule! Prins pe portaltoi. N-ai ce mai face acum. In ce zona il ai? Poti sa-l scoti si sa pui altceva in loc. Eu am asa: ciresi de 3 ani, un mar gigantic (vreo 5m). Daca vrei iti dau fara bani. Numai trebuie sa iei (cires cu masina, marul cu o duba, ceva). |
#18
Posted 19 February 2010 - 08:07
Teoretic ar merge altoit pe cais piersic (dar daca nu merge caisul,piersicul nici atat) si prun. Poti incerca cu prun. De regula se poate altoi caisul pe prun, dar ar trebui sa mearga si invers; nu se foloseste pt. ca este mult mai sensibil caisul ca portaltoi; dar daca tot il ai si este sanatos ...
Nu conteaza ca la randul sau caisul este altoit. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users