Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Renault Laguna 3

Problema linkuri https

Ghirlande petrecere

tensiometru pt bunica
 Samsung W-5000

Sunet ciudat

Xbox 360 RROD eroarea E74

Doresc putin ajutor, SEO
 Credit relocare

Problema pornire pc.

Grand Turismo6 sau Real Racing3 s...

Browser compatibil cu html5
 parcare langa noul sediu al ambas...

Problema numerelor verzi (0800xxx...

Popescu presedinte? (sau mandria ...

durere de ochi de la calculator/t...
 

Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Acumulatoare de caldura, rezervoare acumulare, Puffer

  • Please log in to reply
2664 replies to this topic

#1711
robylup

robylup

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 319
  • Înscris: 27.11.2009
  • ID membru: 534,363
  • Locație: Iasi

M.am exprimat eu rau, centrala sta si la 80 de grade, merge bine , ma refeream ca face in casa 25 de grade. Modificari nu cred ca trebuie sa fac, instalatia e facuta de Romstal( nu stiu daca am voie sa spun) deci firma specializata. Deci in cazul de fata, cand fac focul, in maxim 90 de minute am 20 grade in casa, centrala merge perfect si ar merge si mai bine daca as avea lemne mai uscate, de asta vreau sa incerc anul asta sa pun si bricheti. Ce ma intereseaza pe mine este daca fac focul cu 2 ore mai devreme, sa zicem de la 15 si la fel la 1 noaptea pun ultima data pe foc, in combinatia cu pufferul, o sa ma duca caldura macar pana la 7 dimineata sa ne trezim si noi decent? Deci la -20 de grade afara ( in moldova e frig), ma culc la 21 de grade in casa la ora 1 si dimineata la 5 e in jur de 16 grade si dupa ce se inchid pompele scade inca 5-6 grade in 2-3 ore
P.s. Sa nu crezi ca chiar stau la 10 grade, am radiator pe ulei care face fata f bine. Nu sunt chiar asa de sarac Posted Image

Edited by robylup, 27 August 2013 - 17:39.


#1712
ggelu

ggelu

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,480
  • Înscris: 21.01.2009
  • ID membru: 410,258
  • Locație: Brasov

 robylup, on 27 august 2013 - 16:02, said:

Am gasit un puffer de 500 L la 1700 de ron la o firma f mare de instalatii, de la care am luat tot. Credeti ca acesti 500 de L ma vor ajuta sa scot macar 2 ore in plus la autonomia centralei sau e frectie?

Pufferul de 500 litri ar prelungi incalzirea cam 2 ore . Daca sapi prin oferte poate gasesti unul mai mare - 600 sau 800 litri .  Dar tine minte ca cele doua ore de incalzire nu ies din nimic. Trebuie sa incalzesti seara pufferul  ( suplimentar ) + sa incarci cazanul ( asa cum faci acum )  pentru a avea caldura suplimentara .  Atentie mare la izolatia vasului .

Edited by ggelu, 27 August 2013 - 20:51.


#1713
SYL

SYL

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,117
  • Înscris: 01.06.2006
  • ID membru: 80,075
  • Locație: Bucuresti
@robylup  presupun ca nu ai TA sau robineti termostatati la calorifere ? Daca nu ai poate ar fi util sa montezi asa ceva, ti-ar mai creste autonomia...Adica decat sa ai sa zicem 25 grade seara de la ora 20 pana dimineata la 4 si apoi la ora 7 sa ai 18 grade, mai bine sa ai seara 22 de grade, dar sa te tina focul mai mult chiar si cu o ora (am dat exemplu cu niste valori ipotetice).

Referitor la puffer, gasesti de 500 litri neizolat pe la 1300 lei.

#1714
florin71_skoda

florin71_skoda

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 6,538
  • Înscris: 02.01.2008
  • ID membru: 267,365
  • Locație: alba iulia

 robylup, on 27 august 2013 - 17:36, said:

....Deci in cazul de fata, cand fac focul, in maxim 90 de minute am 20 grade in casa, centrala merge perfect si ar merge si mai bine daca as avea lemne mai uscate, de asta vreau sa incerc anul asta sa pun si bricheti.....

Sau sa-ti montezi TA (Termostat de Ambient).

Numai ca asta presupune sa aduci citeva modificari instalatiei din camera tehnica pentru ca nu cred ca centrala este montata corect. Fa citeva poze sa vedem ce ai pe acolo.

#1715
robylup

robylup

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 319
  • Înscris: 27.11.2009
  • ID membru: 534,363
  • Locație: Iasi
Multumesc pentru raspunsuri.
Puffer.ul care l.am gasit e 1700 de ron cu tot cu izolatie. Nu am nici Ta nici robineti, dar planul este, daca pun puffer.ul, sa montez si acestea. La ce modificari te referi @florin71_skoda?
Atasez pozele facute cand am instalat centrala, daca trebuie si altceva pozat, sa imi spui te rog!

Attached Files

  • Attached File  1.JPG   154.5K   84 downloads
  • Attached File  1 (1).jpg   180.19K   87 downloads
  • Attached File  1 (2).jpg   151.92K   81 downloads
  • Attached File  1 (3).jpg   131.63K   74 downloads

Edited by robylup, 28 August 2013 - 10:11.




#1716
SYL

SYL

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,117
  • Înscris: 01.06.2006
  • ID membru: 80,075
  • Locație: Bucuresti
Pune si poza(e) cu spatele centralei.
Pompele cine le comanda ? Ce automatizare ai la centrala, de fapt la pompe ?...Prespun ca cea de sus e de recieculare, mijloc pt boiler si jos pt incalzire ?

#1717
bogdanferariu

bogdanferariu

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 03.07.2012
  • ID membru: 769,351
Buna ziua.
Am un termosemineu de 18 kw, din care 13 kw merg in instalatie si 5 kw cedati in incapere, legat in aceeasi instalatie cu centrala pe gaz.
Necesarul termic, dupa unele calculatoare de pe net e de 14 kw, inclusiv camera cu termosemineul, fara aceasta ar fi 11 kw.
Sunt multumit in mare de configuratie, cat pun pe foc merge termosemineul, cand se opreste focul termostatul de ambient porneste centrala pe gaz.
As vrea sa rezolv urmatoarele probleme:
1. Diferenta mare de temperatura intre living, unde e termosemineul si se face foarte cald si mansarda, unde sunt doar calorifere.
2. Mentinerea temperaturii pe timpul noptii, pentru a minimiza/elimina pornirile centralei pe gaz.
As putea inghesui intr-o debara sub scara, la o distanta de 5 m de semineu, un puffer de maxim 400l, inaltimea locului fiind de 1,5m.
Intrebarile ar fi daca rezolv ceva cu 400l, daca apuca sa se incalzeasca si pufferul avand in vedere ca am necesar de 11-14 kw si semineul da 13, cam ce autonomie imi da pufferul de 400 l.

#1718
ggelu

ggelu

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,480
  • Înscris: 21.01.2009
  • ID membru: 410,258
  • Locație: Brasov
E o intrebare capcana !
Cand ai cererea  maxima ( 11-14 kW) de caldura pufferul nu se va  incalzi  pentru ca nu exista rezerva de putere .  Daca e sa calculez la un consum de 10 kWh pufferul de 400 de litri va metine temperatura in casa cca. o ora si un sfert  in plus dar se va incalzi in aproape 4  ore .
In living ai robineti  termostatati la calorifere ? Daca da , regleaza temperatura ceva mai jos decat acum  si  ceva mai sus la mansarda.

#1719
robylup

robylup

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 319
  • Înscris: 27.11.2009
  • ID membru: 534,363
  • Locație: Iasi

 SYL, on 28 august 2013 - 10:43, said:

Pune si poza(e) cu spatele centralei.
Pompele cine le comanda ? Ce automatizare ai la centrala, de fapt la pompe ?...Prespun ca cea de sus e de recieculare, mijloc pt boiler si jos pt incalzire ?
Aici sunt pozele, am facut si la automatizare, din cate stiu, sunt termostate mecanice. Sper sa intelegeti ceva din poze si scuzati praful si panza de paianjen dar vara nu prea avem treaba in camera tehnica.Posted Image
Daca mai trebuiesc poze, mai fac la cerere. Pufferul ar veni tot in aceasta camera.

Attached Files



#1720
bogdanferariu

bogdanferariu

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 03.07.2012
  • ID membru: 769,351

Multumesc de raspuns.
Problema e ca nu am nevoie de caloriferele de jos cat merge focul, le tin inchise, dar trebuie sa le pornesc cand se stinge, pentru a se incalzi cand porneste centrala pe gaz, spre dimineata.
Caldura se mentine in casa, doar spre dimineata porneste centrala pe gaz.
Termosemineul nu pot sa il ridic mai mult de 55-60 grade si nu prea e sensibil la nr. de calorifere deschise sau inchise.
De aceea ma gandeam la un circuit care sa incalzeasca mai intai puferul, mai sus decat cele 55 grade ce le face termosemineul direct in calorifere, si de acolo sa isi ia caloriferele apa, dar nu stiu daca se poate cu puterea disponibila si cu capacitateapufferului.

#1721
ggelu

ggelu

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,480
  • Înscris: 21.01.2009
  • ID membru: 410,258
  • Locație: Brasov
Nu ma pricep la  seminee , eu am raspuns doar in baza datelor date - puteri si temperaturi .
Robinetii termostatati ar ajuta pentru ca ar face automat ce faci acum manual : se vor inchide singuri cand e cald in living si se vor deschide cand se raceste si porneste centrala pe gaz.  In cazul tau banuiesc ca centrala pe gaz e de 24 kW. E ciudat ca spui ca nu se incalzeste la mansarda . Mi se pare ca e o problema de echilibrare instalatie sau ( mai putin probabil ) de dimensionare pompa. Inainte de a te apuca de orice altceva fa o astfel de echilibrare a instalatiei , eventual o echipare cu termostate in living si apoi poti decide  unde e problema.

#1722
florin71_skoda

florin71_skoda

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 6,538
  • Înscris: 02.01.2008
  • ID membru: 267,365
  • Locație: alba iulia

 robylup, on 28 august 2013 - 16:08, said:

Aici sunt pozele, am facut si la automatizare, din cate stiu, sunt termostate mecanice. ..............

In principiu instalatia pare ok chiar daca nu este foarte estetica si multe dintre tevi sunt duse cam aiurea. Daca am vazut bine tu ai o singura plecare spre radiatoare, gaura aia din stinga jos pe unde pleca 2 tevi. Asa este ?

Ce nu-mi place este ca toate termostatele sunt de tip bratara si nu ai macar unu cu imesie montat foarte aproape de iesirea din centrala. Cu ce ai acolo ai putea incerca in prima faza sa-ti montezi un termostat de ambient si daca nici asa nu o sa fi multumit sa te gindesti ulterior la un puffer, adr la unul mai mare. Pe linga TA mai ai nevoie de o doza patrata de plastic de 100x100x50mm si de citeva cabluri. Fireste, ar trebui si 3 termostate cu imersie dar pina una alta le poti folosi si pe astea actuale daca sunt cit de cit precise.

#1723
robylup

robylup

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 319
  • Înscris: 27.11.2009
  • ID membru: 534,363
  • Locație: Iasi
Da acolo e intrarea spre radiatoare. Pai fa.ma sa inteleg, cu ce o sa  ma ajute acel termostat de ambient fara puffer? O sa inchida pompele? Si daca da, centrala nu se supraincalzeste? Sunt ca un copil, trebuie sa inteleg, scuze!

Edited by robylup, 28 August 2013 - 17:40.


#1724
florin71_skoda

florin71_skoda

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 6,538
  • Înscris: 02.01.2008
  • ID membru: 267,365
  • Locație: alba iulia
Da, termostatul de ambient o sa opreasca pompa de incalzire cind in casa ai 22grd (sau la cit setezi termostatul de ambient) si apa din centrala o sa se mai invirta doar in boiler si prin bypass. Asa ca centrala se va incalzi mai repede si se va inchide regulatorul de tiraj si astfel focul nu mai arde o bucata buna de timp. Asa ca automat lemnele vor tine mai mult. Totodata nu o sa-ti mai faci seara 26grd in casa si sa te trezesti dimineata la 18grd, caci o sa-ti faci doar 22grd care teoretic o sa-i ai permanent.
In mod normal centrala nu se supraincalzeste daca regulatorul de tiraj este corect reglat. Dar daca totusi se intimpla asa ceva intervine termostatul de siguranta de 90grd care va porni automat pompa chiar daca termostatul de ambient zice sa stea. Deaia era important ca macar un termostat sa fie cu imersie si de calitate ca sa-l faci T90. Asa va trebui ca unul din cele 3 termostate pe care le ai si-l faci T90 sa-l pui pe un 80grd ca sa fi sigur ca citeste ceva. Sau il poti demonta si sa-l bagi intr-o doza de plastic si sonda sa o bagi direct in cazan in gaura in care este si termometrul. Teoretic toate 3 termostatele pe care le ai se pot demonta si sa le bagi sonda in gaura in care este si termometrul centralei.

#1725
robylup

robylup

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 319
  • Înscris: 27.11.2009
  • ID membru: 534,363
  • Locație: Iasi
Si eu m.am intrebat intotdeauna cat de precise sunt termostatele, din cate le.am urmarit, in special pe cel de la pompa de incalzire, e chiar precis. Acum intrebare, ce inseamna sa fie regulatorul de tiraj corect reglat si cum pot afla asta? Acest TA, il pot monta eu, sau trebuie montaj profi si daca trebuie un fel anume sau oricare din comert?
Deja m.am uitat dupa termostat cu imersie, 140 de ron bucata X 3 = 420 plus in jur de 100 de lei termostatul in sine si acea doza 20 de lei. Deci cu aproximativ 650-700 de ron, aici intrand si plata instalatorilor, aduc mai multa comoditate, mai multa caldura, dar oare aduc si o ora de autonomie in plus? Pana la urma asta ma doare. Varianta ieftina ar fi, un singur termostat cu imersie 140+ 100 termostatul+20 doza+ 100 instalatorul= 360 de lei, o curata de lemne Posted Image)


L.e. La o cautare mai aprofundata am gasit si la 70 de lei termostat cu imersie

Edited by robylup, 28 August 2013 - 18:55.


#1726
florin71_skoda

florin71_skoda

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 6,538
  • Înscris: 02.01.2008
  • ID membru: 267,365
  • Locație: alba iulia
Cum verifici regulatorul de tiraj ? De cite ierni ai centrala ?
Regualatorul de tiraj il verifici cu ajutorul termometrului de pe centrala. Fixezi regulatorul de tiraj pe 70grd si cind centrala are 70grd lantul trebuie sa inchida usita de tiraj. Daca nu o inchiede la exact 70grd atunci umbli la lant ca sa-l scurtezi sau ca sa-l lungesti, in functie de ce ai constatat.

Te pricepi la schimbat o priza sau un intrerupator prin casa ? Crezi ca te descurci sa legaiun cablu la o pompa si sa-i pui un stecher ? Daca da, te invat cum sa le legi pe toate la un loc ca sa fie functionale.

In prima faza putem incerca sa folosim ce ai in momentul de fata fara sa mai cumperi altceva inafara de termostatul de ambient si de cabluri, plus doza de plastic. Ca si termostat recomand un Computherm Q3 pe care-l gasesti pe la ~80ron.

#1727
robylup

robylup

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 319
  • Înscris: 27.11.2009
  • ID membru: 534,363
  • Locație: Iasi
Asta e a patra iarna de cand am centrala. Am intrebat daca este alta metoda, asta o stiam si eu si o fac la inceputul sezonului, cand fac primul foc.

Da, imi schimb prizele si intrerupatoarele singur, un stecher sunt sigur ca ma descurc sa il pun, deci cand cumpar doza, cablulu si termostatul te anunt. Cablul de care trebuie sa fie? Lungimea o hotarasc eu, in functie de unde postez Ta-ul, nu? Multumesc pentru rabdarea care o ai cu mine!
La salariu merg la cumparaturi si te anunt :)

Edited by robylup, 28 August 2013 - 19:39.


#1728
florin71_skoda

florin71_skoda

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 6,538
  • Înscris: 02.01.2008
  • ID membru: 267,365
  • Locație: alba iulia
Pentru termostatul de ambient eu de regula folosesc cablu panglica 2x0,75. Doza de regula o prind cu holtsuruburi autofiletante deasupra pe centrala si toate cablurile trebuie sa ajunga in doza respectiva. Pe linga cablul de termostat de ambient mai trebuie niste cablu 2x0,75 inca ~2-3m pentru cele 3 termostate. Mai trebuie cablu 3x1,5 pentru cele 3 pompe ca sa ajunga de la pompe si pina in doza de plastic. Deasemenea mai trebuie cablu 3x1,5 si un stecher care sa ajunga de la priza si pina in doza. Ceva banda de izolat de diverse culori, citeva fasete de plastic si citeva morsete de 4 ca sa nu dai inaditurile firelor cu banda de izolat.

Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

2 user(s) are reading this topic

1 members, 1 guests, 0 anonymous users

gi0