Cresterea vacilor de lapte
Last Updated: Sep 03 2023 20:53, Started by
hunor66
, Jan 08 2010 18:22
·
0
#901
Posted 29 August 2016 - 20:01
am avut doua vaci in 2013 cu varsta de peste 16 luni iar in 2014 am mai avut o juninca de aproape doi ani.
am inteles ca cu ce sunt inregistrat in 2013 merge pana in 2018 . adica doua vaci. si am luat in fiecare an .numai acuma nu. le am crotaliate si inregistrate toate vacile ,chiar si cele 5 oi. |
#902
Posted 01 September 2016 - 09:13
Intrebare: vaca mea a inghitit un mar acum cateva saptamani(am mai avut o postare atunci) si a fost nevoie de incizie la burta pentru ca se umflase apoi si-a revenit dupa sfaturile date de domnul Hunor66, problema e ca de o saptamana s-a umflat iar la burta in partea stanga sus...vaca mananca bine, rumega dar e umflata acolo. ce e de facut?
|
#903
Posted 05 September 2016 - 07:06
Acolo s-a efectuat o perforare cu un trocar, pentru eliminarea presiunii gazelor de fermentatie ?
E posibil ca operatiunea sa nu se fi facut corect, si sa se fi produs un flegmon, sau o desirare musculara (herniere). Ar fi cazul sa chemi un vet capabil, sa vada despre ce e vorba. Eventual sa taie, sa coasa..., stie el. Daca mananca si rumega nu mai e problema digestiva. Umflatura cu pricina a devenit problema chirurgicala. |
#904
Posted 07 September 2016 - 20:27
Este ok un amestec (uruială ), din boabe, în următoarele procente :
- 50% grâu, - 20% porumb, - 20% orzoaică, - 10% fl. soarelui ??? In această compozitie le dau de vreo 2 săptămâni câte 1 tain seara si 1 dimineata si au crescut la lapte zic binisor . Le dau cam 4,2 -4,5 kg uruiala in total pe zi (in 2 tainuri egale) , iar cresterea medie zilnica de lapte este de 2,2 kg. In rest doar pasune. Pot imbunatati cresterea la lapte prin modificarea procentelor sau introducerea unui nou element in amestec? Edited by ajun, 07 September 2016 - 20:30. |
#905
Posted 07 September 2016 - 22:30
Poti sa inlocuiesti cerealele cu tarata de grau, daca-ti convine. E mai lactogena decat cerealele.
Floarea soarelui sa nu dai mai mult de 10%, ca schimba gustul laptelui. Edited by Hunor_66, 07 September 2016 - 22:30. |
#906
Posted 18 September 2016 - 08:13
Buna ziua.
Detin o vaca in varsta de aproximativ 4 ani cu doua fatari la activ ,la care am intampinat urmatoarea problema.Dupa a doua fatare ce a fost ceva mai dificila deoarece a fost vitelul cam mare , cand am hotarat sa o insamantez deoarece trecusera cam 60 de zile de la fatare si vaca intrase in calduri ,veterinarul a constatat ca nu poate efectua insamantarea deoarece pe uter exista o umflatura ce impiedica introducerea sondei si ca din punctul sau de vedere vaca este compromisa si ma sfatuieste sa o abatorizez deoarece asa ceva nu se trateaza.As dori o opiniei si un sfat de la cineva avizat si care poate a mai intalnit o asemenea situatie .Multumesc anticipat.Cu stima. |
#907
Posted 29 September 2016 - 20:22
Ar trebui facut un examen transvaginal cu speculum-ul, si investigata starea colului uterin. De catre un medic veterinar cu experienta in vaci.
E posibil sa fie o cervicita, dar atat de severa ca sa nu permita introducerea sondei, miram-as... Daca, cu toate eforturile, nu se va putea introduce sonda de insamantare, colul fiind totusi deschis in perioada de calduri, se poate incerca monta naturala. |
#908
Posted 14 October 2016 - 09:10
As vrea sa cumpar cateva juninci de Simmental/Fleckvieh.
Cunoasteti pe cineva care vinde aceasta rasa, bineinteles cu pedigree (certificat de origine) ??? imi puteti indica, recomanda pe cineva ?? un tel, o adresa ceva . Multumesc. |
#909
Posted 14 October 2016 - 09:23
ajun, on 14 octombrie 2016 - 09:10, said:
As vrea sa cumpar cateva juninci de Simmental/Fleckvieh. Cunoasteti pe cineva care vinde aceasta rasa, bineinteles cu pedigree (certificat de origine) ??? imi puteti indica, recomanda pe cineva ?? un tel, o adresa ceva . Multumesc. |
#910
Posted 31 October 2016 - 15:44
Productia de lapte am monitorizat-o permanent , insa procentul de grasime si de proteina din acesta nu l-am testat niciodata.
In afara de butirometru stie cineva vreo metoda de determinare a acestora mai simpla , mai la indemana ? Sau vreo legatura ori formula cu cantitatea de branza telemea rezultata din 1 kg de lapte ?? La mine spre ex. asta vara iesea 1kg de branza din aproape 8kg de lapte, acum in octombrie 1kg branza iese din max. 5 kg de lapte. Eee, aceste raporturi (1-8 vara, 1-5 toamana/iarna ) pot avea vreo semnificatie pentru determinarea procentului de grasime si proteina din lapte ?? Hunor, sti ceva in sensul asta?? |
|
#911
Posted 31 October 2016 - 16:42
Nu poti determina grasimea din lapte mai simplu decat cu un butirometru.
E normal sa fie asa (1/5 iarna, 1/8 vara). Vara, datorita consumului de iarba proaspata (cu un mare continut in apa), laptele are o densitate mai scazuta (mai putin substanta uscata, pe scurt SU). Iarna, datorita hranei mai consistente (cu mai putina apa, sau cu mai multa SU) si laptele are mai putina apa sau mai multa SU. |
#912
Posted 08 December 2016 - 13:15
Vacutele imi sunt bine sanatoase, dar ca sa fie si mai bine as putea sa introduc creta furajera (calciu furajer este acelasi lucru ??) in uruiala pe care le-o dau ?
Cam in ce proportie/ cantitate este indicat?? |
#913
Posted 12 December 2016 - 01:48
Da, e acelasi lucru. Cam 200 g pe zi per cap, in uruiala.
|
#914
Posted 15 December 2016 - 15:31
La una dintre vacute, pe unele din sferturi apar aceste cruste rosietice -brune( vezi foto).
Le-am dat cu asocilin de cateva ori, dispar, dar apar in alte pozitie. Ce afectiune poate sa fie si cu ce o pot trata ??? Hunor , cam ce crezi ca ar fi ?? Am intrat la griji de abia azi dimineata cand am sesizat aceeasi manifestare (crusta rosiatica la o a II-a vacuta). Deci, sa fie contagioasa ?? Precizez ca mulg vacile cu aparatul si apoi, la final, muls manual suplimentar . Poate ca asa s-a transmis si la cea de-a doua vacuta (mainile mulgatorului). Nu folosesc, desi ar trebui, dezinfectant dupa muls, doar spalat cu apa calduta si prosop texil curat. Attached FilesEdited by ajun, 15 December 2016 - 15:39. |
#915
Posted 19 December 2016 - 22:44
ajun, on 15 decembrie 2016 - 15:31, said:
Ce afectiune poate sa fie si cu ce o pot trata ??? Hunor , cam ce crezi ca ar fi ?? E boala virala, cea de-a doua mai putin grava decat prima, se vindeca de la sine daca nu se supra-infecteaza leziunile. Se raspandeste prin aparatele de muls insuficient igienizate si mainile mulgatorilor. Ar fi nimerit un unguent cu antibiotic (inclusiv de la farmacia umana) aplicat pe acele leziuni, ca sa nu se supra-infecteze bacterian pana se vindeca. Si o igiena mult mai stricta a mulsului. Aaa, si se poate vaccina, preventiv. ajun, on 15 decembrie 2016 - 15:31, said:
Nu folosesc, desi ar trebui, dezinfectant dupa muls, doar spalat cu apa calduta si prosop texil curat. Ca banuiesc ca se inmoaie o carpa sau un burete in aceeasi caldare cu apa "calduta", trecand de la o vaca la alta... |
|
#916
Posted 21 December 2016 - 20:36
Buna seara, imi puteti spune va rog cam cat scade o vaca dupa sacrificare ?
De ex. o vaca care are 600 kg (rezultat dupa masurare) cam cat ramane ? |
#917
Posted 21 December 2016 - 22:36
BunA seara, de curând mi.am cumpărat o vitica cu vârsta de 5 luni aproximativ, întrebarea mea este, la ce varsta e bine sa fie montata și cum natural sau artificial ? Mulțumesc
|
#918
Posted 22 December 2016 - 07:37
gxgvalentin, on 21 decembrie 2016 - 20:36, said:
Buna seara, imi puteti spune va rog cam cat scade o vaca dupa sacrificare ? De ex. o vaca care are 600 kg (rezultat dupa masurare) cam cat ramane ? La cele de lapte randamentul la taiere e pe la 50-55%, iar la cele de carne poate trece si de 65%. In cazul tau banuiesc ca este un metis adult , iar daca a fost bine intretinut, dupa taiere raman in jur 330 de kg. Edited by ajun, 22 December 2016 - 07:38. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users