Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 

Cresterea vacilor de lapte

- - - - -
  • Please log in to reply
978 replies to this topic

#91
cflorin32

cflorin32

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 860
  • Înscris: 18.11.2011
Va multumesc pentru raspunsuri.
Nu am experienta in lucrul cu vacile.
Daca as avea 2-3 vaci, m-as gandi sa mai testez laptele inainte de a-l vinde cuiva (sa fiu sigur ca nu imbolnavesc omul cu ceva).

#92
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Pentru determinarea nr. de celule somatice din lapte (un indicator al starii de sanatate a mamelei) exista niste aparate mici, electronice. Au o mica cavitate unde pui laptele. Daca e ok se aprinde un beculet verde. Daca nu, unul rosu. Daca rezultatul e incert, unul galben.

#93
omnitera

omnitera

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 660
  • Înscris: 20.08.2009
Buna seara!

Imi aduc cu duiosie aminte cum bunul nostru Big Brother povestea in ce mod bea dumnealui laptele cald, proaspat muls, dimineata in mijlocul fermei, intre junici si mamele laptoase. Adica ma refer la mamele junicilor, sa nu se puna gresit accentu'! :D

Poza urmatoare, sunt convins ,va da un impuls de negindit dezvoltarii fermelor cu vaci de lapte datorita consumului urias ce-l va genera!

Attached Files


Edited by omnitera, 10 January 2012 - 21:50.


#94
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008

 omnitera, on 10th January 2012, 20:48, said:

Poza urmatoare, sunt convins ,va da un impuls de negindit dezvoltarii fermelor cu vaci de lapte datorita consumului urias ce-l va genera!

Fake!

Argumentatie tehnica: consistenta laptelui prospat muls de Holstein-Friza este diferita iar vascularizatia glandei mamare nu indica neaparat lactatie. De asemenea, mameloanele sunt complet uscate ceea ce arata absenta actului de supt al exemplarului zambitor din imagine asupra mamelonului.
Pentru a face un tablou complet vreau sa stiu care era exact pozitia grajdarului! :D

Eu cresc acum o rasa noua de vaci, cred ca va prinde si in Romania, si scuza-ma...dar e mai decenta decat a ta :)

Attached Files



#95
omnitera

omnitera

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 660
  • Înscris: 20.08.2009
Salve! Pai nu tu mi-ai spus proverbu' ala: "Buna-i berea nu-i ca vinu si nici......." Continua matale ca-l uitasi de cind mi-l zisesi.

Edited by omnitera, 10 January 2012 - 22:12.


#96
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 omnitera, on 10th January 2012, 21:48, said:

...
Imi aduc cu duiosie aminte cum bunul nostru Big Brother povestea in ce mod bea dumnealui laptele cald, proaspat muls, dimineata in mijlocul fermei, ...

Si era si mai tanar cu 20 de ani. O, tempora !

#97
mihaela706

mihaela706

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 23.02.2010
va rog sa ma ajutati-  nu stiu ce tratament sa-i mai fac
vacii mele .

In luna iun anul trecut am cumparat o vaca gestanta  de prin Alba , baltata romaneasca.
Numai probleme am avut cu ea . dupa ce am adus-o acasa la doua zile am observat ca ugerul era intarit ca si cum nu ar fi fost vaca intarcata- desi ea fusese intarcata de vreo 3 saptamani .Am chemat medicul veterinar care i-a facut tratament( nu mai stiu ce anume) si am intarcat vaca din nou.Dupa 2 saptamani vaca s-a lovit la uger - la unul din sferturi ,dar nu am dat f.mare importanta atunci  . A venit timpul sa fete la sfarsitul lui iulie si a fatat  f bine dar vitelul era destul de mic - comparativ cu vaca ( baltata romaneasca - f.mare si frumoasa ). Dupa fatare din sfertul la care se lovise  iesea un pic de lapte aproape coagulat - ca niste taitei, si era ff dureros pt vaca - la mulgere eram nevoiti sa o legam zdavan de picioarele din spate ca ne zvanta din bataie cu picioarele , zvarlea din picioare ca a rupt stanoaga dintre ea si o vitea din grajd . Iar am chemat medicul si i-a bagat pe canal nu stiu ce medicamente si i-a facut si tratament injectabil o saptamana , dar din sfertul ala nu iesea mare lucru dar la sfarsitul tratamentului nu mai era asa tare si cald.  Pana la urma dupa alte si alte tratamente ne-a spus sa lasam vaca nemulsa din sfertul ala pana la urmatoarea fatare. Productia de lapte in perioada aia nu era f grozava dar am pus-o pe seama faptului ca vaca era dupa tratamente si nici nu era invatata nici cu noi si nici cu locurile . In timp productia de lapte a crescut simtitor are aprox 17-19l lapte in conditii de furajare iarna si la grajd -adica fanuri uscate si portie  si nici nu mai zvarle din picioare .
In privinta cantitatii de lapte stiu ca se poate si mai mult - la vechii proprietari avea 22-23 l dar deocamdata e bine si asa.
Problema cea mare cu care ma confrunt acum este ca la noi in zona se fac " cascavele " adica din casul care este proaspat inchegat se lasa la fermentat o perioada pana la momentul in care daca punem o bucatica din casul fermentat in apa fierbinte casul se inmoaie si "curge" din furculita ( nu gasesc cel mai bun termen ). Asta in teorie - ca la mine acel cas parca nu vrea sa fermenteze ca lumea, cand il pun in apa fierbinte se faramiteaza ( urjumeste ) in loc sa se intinda frumos  .Nu "merge " cum se spune pe la noi . Am intrebat veterinarul care poate sa fie problema si a zis ca e posibil sa aiba vaca galbeaza ( si in grajd era cam tare mirosul ) . I-a facut tratamentul de galbeaza cu repetare la 15 zile . In perioada dintre tratamente parca mergea casul mai bine , dar acum ca a trecut 11 zile de la al doilea nu mai merge deloc, deloc , nu se mai aduna casul la un loc cand il oparesc de nici un fel. In rest telemeaua iese f bine , urda si jintita sunt f. bune , gustul laptelui este bun , este gras, cand se alege smantana nu ramane laptele mai albastrui . Am incercat si cu cheag de casa si cu cel de cumparat dar rezultatul e acelasi .
Veterinarul care are multi ani de experienta nu stie ce sa -mi zica ca ar avea vaca -( poate doar sa o fi deocheat cineva)
Astept raspuns de la cei care au mai multa experienta decat mine - ce tratamente sa- i mai fac sau ce analize , ca m-a adus la disperare vaca asta  , si nu vreau sa ajung sa imi para rau ca am cumparat-o pt ca este ff frumoasa .

#98
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 mihaela706, on 11th January 2012, 19:51, said:

...
In luna iun anul trecut am cumparat o vaca gestanta  de prin Alba , baltata romaneasca.
Numai probleme am avut cu ea . dupa ce am adus-o acasa la doua zile am observat ca ugerul era intarit ca si cum nu ar fi fost vaca intarcata- desi ea fusese intarcata de vreo 3 saptamani.

Cand ati cumparat-o n-ati verificat-o, sa vedeti daca are sau nu mastita ?

Quote

A venit timpul sa fete la sfarsitul lui iulie si a fatat  f bine dar vitelul era destul de mic - comparativ cu vaca

Cu ce a fost insamantata - ce rasa ?


Quote

Am intrebat veterinarul care poate sa fie problema si a zis ca e posibil sa aiba vaca galbeaza ( si in grajd era cam tare mirosul ) .
Sa se urdeasca casul de la galbeaza eu n-am mai auzit....

Quote

I-a facut tratamentul de galbeaza cu repetare la 15 zile .
Da' de cand ati cumparat-o nu i-ati facut nici o deparazitare ?

Quote

...Veterinarul care are multi ani de experienta nu stie ce sa -mi zica ca ar avea vaca -( poate doar sa o fi deocheat cineva)
Asta cu "deochiul" nu tine de veterinar... cu toata experienta lui. In caz de deochi trebuie sa va duceti trei nopti la rand, cu luna plina, fix la 12 noaptea in grajd, sa tama^iati vaca. Si-i musai sa umblati in pielea goala, ca sa scapati de deochi...

Quote

Astept raspuns de la cei care au mai multa experienta decat mine - ce tratamente sa- i mai fac sau ce analize ,

Revenind la lucruri mai serioase (scuze daca n-ati gustat chestia cu deochiul...), ar trebui sa faceti niste analize mai serioase ale laptelui (la laboratorul DSV judetean) si sa luati legatura cu un inginer tehnolog de la vreo fabrica de lactate din zona. E posibil sa fie vorba de o mastita subclinica (care nu se observa cu ochiul liber) si sa se modifice pH-ul laptelui, sau sa apara niste enzime de origine bacteriana in lapte , care sa "incurce" treaba fermentilor din cheag. De obicei, cand aveam probleme de sanatate a ugerului in ferma, sau tratamente cu antibiotice, cei de la fabrica de lapte se plangeau de rateuri in lantul tehnologic. Si mai verificati ceva: apa pe care o bea vaca. Verificati continutul in nitrati, nitriti si incarcatura bacteriana. Si in furaje, verificati sa nu aveti cereale / fan / coceni mucegaiti. Micotoxinele (chiar in cantitate mica) modifica parametrii laptelui.

#99
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 horia66, on 12th January 2012, 10:45, said:

...sau sa apara niste enzime de origine bacteriana in lapte

In general, bacteriile secreta niste enzime (mai ales cele care adera la epitelii) care fac parte din clasa proteazelor si care distrug ceva legaturi printre aminoacizii din cazeina. Ele folosesc aceste enzime pentru a sparge membrana celulara si a patrunde in celule, unde se multiplica. Acuma, casul, telemeaua, laptele batut nu prea depind calitativ de integritatea moleculelor de cazeina, coagularea cu fermenti sau acidofila petrecandu-se chiar daca cazeina este partial degradata. dar acel tip de cascaval cu casul oparit care doriti a-l face depinde de structura, de "elasticitatea" moleculelor de cazeina, care degradate fiind se "rup" si astfel da aspectul de urdit.

Si ma intorc aici putin cu comentariul facut mai demult referitor la laptele conform pe care-l impune UE a fi furnizat de fermieri procesatorilor, care lapte la noi nu e conform in cea mai mare parte. Adica incarcatura de celule somatice (indicator al sanatatii ugerului) si numarul total de germeni din lapte (indicator al gradului de contaminare si al starii de igiena)depasesc normativele. Si chestia e ca majoritatea crescatorilor de vaci de la noi nu furnizeaza lapte conform.

#100
mihaela706

mihaela706

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 23.02.2010

 horia66, on 12th January 2012, 10:45, said:

Cand a cumparat-o sotul meu vaca era gestanta si nu i-a facut nici un fel de analize.
Vaca a fost montata natural tot cu baltata romaneasca - dar acum vitelul este frumos .
Deparazitare i-am facut prin octombrie .
Dupa fatare  pe 27.07.2011 s-a gonit (sper) abia cand am dus-o la taur pe 01.11.2011-asta a fost  a doua monta , pt ca la prima nu a prins.
O sa-i mai fac tratament pt rasfug -cred ca mastita ii spune oficial dar cred ca e prea repede dupa tratamentul pt galbeaza de pe 01.01.2012 si de abia dupa aceea dc nu se remediaza problema o sa-i fac analize mai  amanuntite le DSV Ploiesti , ca alte unitati de prelucrare a laptelui mai aproape nu stiu.

Edited by horia66, 12 January 2012 - 11:51.


#101
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007

 horia66, on 12th January 2012, 10:45, said:

Si-i musai sa umblati in pielea goala, ca sa scapati de deochi...
Cu conditia sa nu fie vreun taur prin preajma ! :)

#102
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 mihaela706, on 12th January 2012, 11:49, said:

Cand a cumparat-o sotul meu vaca era gestanta si nu i-a facut nici un fel de analize.
Se putea face un control al mamelei, mastita aceea pe ugerul intarcat nu a aparut peste noapte... in fine.

Quote

s-a gonit (sper) abia cand am dus-o la taur pe 01.11.2011-asta a fost  a doua monta , pt ca la prima nu a prins.
Nu aveti pe nimeni care sa puna un diagnostic de gestatie prin palpare transrectala ? Se implinesc aproape 75 de zile de la monta si se putea simti...

Quote

O sa-i mai fac tratament pt rasfug -cred ca mastita ii spune oficial
NU, nu-i faceti tratament asa, in orb, pentru mastita (rasfugul este o anumita mastita, nu toate mastitele sunt rasfug). Duceti-va mai intai cu laptele la laboratorul DSV sa va determine ce germeni sunt si ce antibiotic sa folositi. De cele mai multe ori, folosirea unui antibiotic nepotrivit (adica prea putin sau deloc eficace impotriva acelui germen) duce la o vindecare incompleta, la cronicizarea bolii si la o evolutie sub-clinica. Faceti deci mai intai analize bacteriologice la laborator si antibiograma (e la fel ca la oameni, cand va imbolnaviti de cistita...) si de-abia apoi faceti tratament (obligatoriu 8-10 zile si obligatoriu la toate sferturile ugerului, ca se contamineaza de la unul la altul prin mainile mulgatorului) cu antibioticul recomandat in antibiograma.

#103
mihaela706

mihaela706

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 23.02.2010
Apa pe care o folosesc la grajd este ori din reteaua de apa de unde bem toata lumea din zona - apa captata de izvor , dar mai nou pt ca apa din retea s-a mai imputinat pt ca e seceta, folosim apa dintr-un put pe care l-am sapat tot anul trecut in gradina unde se afla grajdul . Putul nu este langa grajd si nici nu sunt in apropiere fose, wc-uri. Din aceeasi apa mai consumam si acasa cateodata cind nu e apa pe retea pt ca am tras tevi si spre casa , dar apa este f buna , limpede si nu are vreun gust .
As lua legatura cu un tehnolog dupa cum ati spus , dar cum eu nu cunosc poate cunoasteti dvs sau altcineva si imi poate da un nr de telefon .

asa am sa fac  . Am sa ma duc sa iau de la farmacie recipiente sterile si am sa duc lapte la analiza .

Edited by horia66, 12 January 2012 - 12:28.


#104
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 mihaela706, on 12th January 2012, 12:08, said:

Am sa ma duc sa iau de la farmacie recipiente sterile si am sa duc lapte la analiza .

Primele 3 jeturi de lapte de la fiecare sfert le aruncati (le mulgeti sa curga jos). Cu urmatoarele umpleti tuburile.

#105
soimnegru68

soimnegru68

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 129
  • Înscris: 26.01.2012
am o vaca din rasa bruna de maramures care are al doilea vitel si nu mai este ca bunica si strabunica ei dela care luam 13-16 litri de lapte.am ascultat de sotie si am lasat-o sa ia vitel de mica.la 1,5ani a fatat prima data,cind viteaua avea5luni a intarcat-o singura si apoi a intarcat si ea.acum trebuie sa fete in aprilie,viteaua e neagra(toata rasa ei a fost bruna de maramures,dupa cum a zis un medic pensionar ce l-am avut la bunica ei)iar lapte nu am luat mai mult de5litri.as dori sa iau o vaca baltata romineasca din zona hateg pt ca e zona ca a noastra.cum sa verific la cumparare vaca sa nu fiu pacalit prea rau?

Edited by horia66, 26 January 2012 - 17:38.


#106
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 soimnegru68, on 26th January 2012, 13:53, said:

am o vaca din rasa bruna de maramures care are al doilea vitel si nu mai este ca bunica si strabunica ei dela care luam 13-16 litri de lapte.

Cu toate ca pare paradoxal, productia de lapte (cantitativ si calitativ) nu se mosteneste pe linie materna (adica de la mama, bunica, strabunica etc), ci pe linie paterna. Adica, daca avem o vaca buna de lapte, asta nu inseamna ca fiica / nepoata / stranepoata vor mosteni aceeasta calitate. Cine va mosteni aceste calitati ? Repet, paradoxal - fiul ei va mosteni si va transmite mai departe la fiicele lui.

Aceasta caracteristica genetica a bovinelor face ca taurii care transmit bune caracteristici ale productiei de lapte sa valoreze milioane de dolari, iar o singura doza de material seminal de la un asemenea taur sa coste cateva sute (de dolari).


Quote

as dori sa iau o vaca baltata romineasca din zona hateg pt ca e zona ca a noastra.cum sa verific la cumparare vaca sa nu fiu pacalit prea rau?

Il iei cu matale pe medicul acela pensionar. Acesta va reusi (din propriile observatii si din raspunsurile proprietarului la intrebarile ce le va pune) sa minimizeze pe cat posibil pacaleala...

#107
soimnegru68

soimnegru68

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 129
  • Înscris: 26.01.2012
multumesc pt raspuns.marti am sa ma duc sa caut una,doua vaci sa le vad si apoi ma voi duce cu medicul,sa vedem ce ma sfatuieste.multumesc mult pt raspuns.mai am o intrebare.la noi in zona nu se dau coceni de porumb tocati cu tocatoarea.eu am luat de la un unchi din timis o tocatoare si am dat si la vacile si caii care îi aveam atunci si desi i-am stropit si cu moara de sare au refuzat sa manînce desi le-am pregatit ca unchiul meu.vaca si calul lui au mîncat tot iar ale mele doar au pufăit în ele.cum as putea să le învăț?nu mănîncă decît foile și vîrfurile,tulpinile le aedrm.

#108
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Asta e ca in fabula aia cu "cateaua turcului'... Ale matale is invatate cu trai bun. Poti sa le-nveti sa manance si coceni, dar asta inseamna sa le infometezi un pic. Nu stiu daca merita.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate