Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !
 Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...
 Masina de copt paine - pareri

Cum reactivez Google Maps?

Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...
 La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...

Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)
 

Cosuri de fum

- - - - -
  • Please log in to reply
2456 replies to this topic

#1441
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,062
  • Înscris: 17.03.2005
Corect, dar el.spune ceva de 5m in aer...de la streasina la coama la o casa fara mansarda , si chiar cu, nu ai cum sa ai 5m.
Apoi treaba cu juma de metru e teoretica, practic trebuie calculat functie.de unghjul.acooerisului, pozitia fata de vant, etc. Una e sa pui cos pe N-NE, alta pe S-SV...50.cm aia sunt acoperitori pt orice.situatie raportat la vant, tirajul e si el influentat de inaltime raportat la diametru.
Ideea e ca se poate si mai scurt, poate fi si 8 m dar nu obligatoriu.
Cei 7m sau cat au "standard" cosurile din oferte sunt atat pt ca de regula se ia i calcul o casa de p+m, cam de x m inaltime samd...insa e orientativ, nu te pune nimeni sa cocoti 2 m in plus de cos doar pt asa a favut unul o oferta.
Sa-l pui sa calculeze, ca se aia vinde cosuri si nu morcovi.

Cat despre ramforsare....e oha.
Ca sa faci o treaba ar trebui ca jos barele alea sa fie legate de fundatie...apoi pt rezistenta la.o astgel.de structra ar trebui umplut langa fiare cu beton sau fiarele sa fie cat mai feste..sa le bagi aiurea in gaura de 4 cm.diametru e ca sanu se.imorastie.cand cad, nu ca sa nu cada.
Apoi tencuit.peste, bine ar fi cu plasa...faci o cacaneala de nu se poate, chuar la.gletiera, desi mecanic tencuiala clasica, aruncata, armata cu plasa de sarma, rabit, e sfanta.
Chiar si asa, trebuie fixat cu ancorr daca te duci cativa metri in aer.1.5-2 m e una, 4 e alta mancare de peste.

Asadar in opinia mea, nu vand cosuri, trebuie atentie la aceste detalii legate de rezistenta, unele cosuri cred ca sunt putin departe de cele de mai sus.
Daca il faci pe.un.peretr de.capat, sa ai in.aer doar.1-2m, sa.fie.lilit.de.perete.pana.spre coama, e ok,,daca il faci in lateral, cu.boltari d'astia si 4 sarme de 10 bagate la misto, bala.ganind, cu o decorativa peste boltari...e abureala scumpa.
Desigur poate eu sunt mai faier si nu ma.pricep, specialistii or avea alte paeri, eu prefer sa fiu sigur ca la un cutremur de 7 si ceva nu ma pomenesc cu cosul pe tabla si cu tabla in cap peste mine.

Pe cat posibil anexa centralei pusa in asa fel incat cosul sa stea lipit de perete pana spre coama, altfel ramforsat calumea , mai ales daca e inalt.
La evaluarea.ofertelor luati in calcul si vosturile terminarii lucrarii, cornier, plasa, tencuiala, manopera..daca vreti sa dormiti linistiti.





#1442
carnitza

carnitza

    relaxat.... uneori !

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,894
  • Înscris: 08.02.2007
la mine va fi prins si cu 3 coliere, in perete

#1443
FAP

FAP

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,212
  • Înscris: 07.09.2009

 manghels, on 30 ianuarie 2015 - 15:51, said:

probabil cosul e intr-o camera parter...si vrea sa-l ridice peste acoperisul de la etaj ?! Posted Image Sau pt a nu fi influentat tirajul de o cladirea apropiata..
Exact ! Casa are o parte cu etaj si una doar cu parter . Conform "regulilor" cu 50 cm peste streasina si 8 m distanta minima fata de cladirile mai inalte din zona sunt "incurcat" exact de casa meaPosted Image  - partea care are etaj care se afla la aproximativ 6,5 m !!!

#1444
FAP

FAP

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,212
  • Înscris: 07.09.2009
Am tot fost speriat de cei care afirma ca cele din inox nu sunt bune pentru "agregatele" care au drept combustibil lemnul. Deoarece umblu des prin tara am vazut cosuri din inox la "1 milion" de pensiuni , hoteluri si sedii mari de companii care folosesc centrale cu combustibil lemnos de puteri mari si in regim de permanenta. Ultima "vizionare" care intr-adevar m-a impresionat a fost o cabana cu peste 20 de camere aflata pe la 1700 m in Fagaras :
- iarna vantul bate si cu peste 100 km la ora
- avea 9 metri in sus de la ultimul punct de fixarePosted Image
- il au montat de vreo 8 ani si arata exceptional
Deci m-am decis pentru un cos de fum Schiedel din inox ICS 25 ! As dori carteva recomandari / oferte de pret pentru achizitionare si montaj ! Am scris un mesaj la Br..m...ac dar se pare ca nu sunt ...prea interesati .

#1445
7777777

7777777

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 518
  • Înscris: 13.01.2012
Cred ca pe asta am sa merg si eu, din cauza faptului ca are greutate redusă față de celelalte variante si poate fii montat in consola.

#1446
ciobimar

ciobimar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,791
  • Înscris: 19.10.2010
Acum vreo 4 ani eram si eu interesat de cos de fum si cum nu ma puteam apropia de preturile cosurilor de fum profesionale din materiale refractare,atunci era doar o firma , care tinea monopolul si pretul foarte sus...
Aparuse  o oferta de cosuri de inox   cat de cat accesibila ,tot de la acea firma , am sunat si mi sa spus sa iau legatura cu reprezentantul local, ajungand pe mana lui, nici nu a mai vrut sa continuie discutia cand a auzit ca vreau sa-l montez la un agregat pe combustibil solid..
Motivand .."ca se cam ard" si sunt recomandate la agregatele cu ardere constanta , pe gaz , combustibili lichizi...in nici un caz pe lemne
Eu fiind nevoit si convins ca el nu are de unde sti ca sunt sau se pot construi si agregate pe lemn a carui ardere poate fi  constanta si cu randament bun incat sa nu plece gazele la temperatura mare spre cos ,am hotarat ca merge si cu inox ,care se arde , dilata , isi schimba culoarea , si dupa asta corodeaza ,dar peste 600 de grade ..
Asa ca am facut un cos DIY din inox de 15ml...
Cum era primul an, nu am avut rezerve de lemn uscat , asa ca am bagat la greu ce am apucat...
Toate bune, pana intr-o zi; cand am intrat in acest corp de casa la rosu pe unde trecea cosul , am simtit un miros toxic si ceva fum...cand m-am apropiat era  de la  cosul meu ..intr-o portiune imbracata doar cu vata bazaltica ,am desfacut un pic vata , cosul de inox era incandscent...nu stiam ce sa fac , am mers de urgenta  si am oprit cazanul sa nu mai arda ..dar nu era de la el ..se autoaprinsese stirigia , gudronul depus pe cos..
Dupa asta m-am informat si am aflat ca se aprinde foarte usor la peste 350*C si arde in stilul prafului de pusca , dezvoltand temperaturi si pana la 1300 de grade, in functie de cantitatea depusa pe suprafata interioara a cosului..
Pot spune ca m-am speriat ..si nu am liniste de atunci , poate reusesc anul asta sa-l schimb cu unul profesional...

Edited by ciobimar, 18 February 2015 - 18:08.


#1447
bzalex

bzalex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,800
  • Înscris: 02.05.2008
Gudronul se aprinde indiferent daca ai cos profesional sau nu. Diferenta e ca cele profesionale sunt gandite sa reziste mai bine unui astfel de eveniment

#1448
FAP

FAP

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,212
  • Înscris: 07.09.2009
@ciobimar
S-a mai discutat asta ! Inoxul e ...de mai multe feluri .Acum fabricantul spune ca ICS 25 cu tabla inox de 0,6 mm int/ext si cu izolatie de 2,5 cm rezista permanent la 450 de grade si chiar la varfuri de 550 de grade. Cu aceeasi tabla de 0,6 exista si ICS 50 care rezista la 600 de grade cu izolatie de 5 cm ! "Agregatul" pe care intentionez sa il cumpar da gaze de aproximativ 170 de grade deci .............! As vrea si ceramic dar trebuie montat in exterior cu "demolat" casa(dupa ce am dat o gramada de bani pe vopsit anul trecut) . In plus cel ceramic :
- la 8 m are aproximativ o tona
- trebuie ranforsat metalic iar 4,5 m deasupra casei e ... discutabil
- trebuie tencuit si probabil si pus ceva pe tencuiala sa arate frumos
- manopera costa mult si dureaza mult
- la multitudinea de cutremure din ultima perioada am dubii versus aparitia fisurilor
- desi discutabil in functie de gusturi inoxul arata mult mai modern - aici depinde si de casa

#1449
bzalex

bzalex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,800
  • Înscris: 02.05.2008
As mai adauga:
+ daca se autoaprinde poate sa te salveze de la un incendiu

Dar asta poti sa eviti cu o atentie mai mare la combustibilul folosit si la curatarea hornului

#1450
mmtsdc

mmtsdc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 689
  • Înscris: 06.05.2013
Daca este cel vopsit in negru, nu cred ca este cea mai fericita alegere, nu sunt de acord cu folosirea unui 304 (tub interior) la combustil solid.Daca este ICS normal, 316 interior si 304 exterior, este ok. pretul nu stiu cat de competitiv este.( este o diferenta mare intre ele, varianta vopsita este cioara vopsita,"coloreaza" lipsa calitatii.) ICS este ok, cu toate ca in Austria "acelasi" produs  are T600 pt izolatie de 25 si in Romania T450 pt izolatie de 25...Am montat mult ICS normal si nu am avut niciun fel de problema, este un cos foarte bun. Singura problema este sau apare daca este atins cu var.

In Romania exista 3 cosuri de fum din inox pe care le recomand: 1-Metaloterm Ontop-Sisteme: MF si AT ( AT-singurul cos din inox garantat 30 ani, are izolatie din silicat de calciu)
                                                                                                          Metaloterm produce doar sisteme din inox si silncers (http://www.metaloterm.com/)

                                                                                                       2-Schiedel ICS (Dar cel normal. -Schiedel NU este producator de cosuri de fum din inox, este consacrat pe ceramic  http://www.schiedel.at/)

                                                                                                       3-Aici pun doua sisteme, concureaza pt locul 3 : Poujolat si Jeremias.

Spor la cautari si decizii inspirate!

#1451
mmtsdc

mmtsdc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 689
  • Înscris: 06.05.2013
Atunci cand avem de ales intre un cos ceramic si unul din inox, nu ar trebui sa existe dubii in alegerea facuta, cosul ceramic tristrat este cea mai buna alegere!!

De ce?! pai : distanta fata de materialele combustibile, rezistenta la condensul acid, rezistenta la autoaprinderea pe interior, dar si la transmiterea incendiului in plan superior sau in exterior.Cosul de fum de inox are doua mari probleme la autoaprindere: 1-vata bazaltica , indiferent de densitate se transforma intr-o pulbere si cade in baza cosului. 2-la toate testele pe care le-am vazut, 90% dintre cosurile de inox isi schimba culoarea, dar si forma, permitand flacarii sa sa iasa in exterior.

NU recomand cosurile din inox surselor principale de caldura ce fct cu combustibil solid! Cosurile din inox , siliconul si gips cartonul au fost inventate doar petru a ne usura munca,nu pentru a mari siguranta!

Sistemul AT (30 ani garantie pt combustibil solid!!!) este un cos din inox ce are silicat de calciu la interior, este conceput doar pentru combustibil solid,dar, daca as avea de ales intre un cos de fum ceramic si acesta, as alege cosul ceramic!

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Rh-TOG63LJk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by mmtsdc, 18 February 2015 - 23:16.


#1452
cheluakame

cheluakame

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,312
  • Înscris: 05.02.2010
Sunt total de acord cu cele spuse Mugur. Este evident ca un cos ceramic este superior.

Insa, eu unul as cauta sa rezolv cauza si nu efectul.

Adica, cosul de fum ia foc.
De ce?
1. Combustibil necorespunzator (lemne ude, plastic, cauciuc, etc), deci depuneri combustibile pe cos
2. Arderi incomplete, iar depuneri
3. Temperaturi ridicate pe cos
4. Lipsa mentenantei sursei si cosului

Am fost in vizita la o cunostinta ce are soba de teracota si cos din tabla neagra.
Pana acum 2 ani, schimba cosul in fiecare iarna caci se coroda si se rupea.
De 2 ani de cand am discutat cu el de importanta lemnelor uscate, de aprinderea de sus si bineinteles de izolatia cosului, omul are acelasi cos, nu a fost nevoie sa-l mai schimbe.
Nu mai spun ca temperatura gazelor la cos a scazut de pe la 170-180*C in regim la doar 100-110*C.

Acum, sa nu se inteleaga ca neg importanta cosului de fum (mai ales ca acesta nu depaseste de multe ori 1% din investitia in casa), ci doar ca putina atentie face diferenta.Posted Image

#1453
FAP

FAP

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,212
  • Înscris: 07.09.2009
Pentru mine personal avantajele celui din inox m-au facut sa iau decizia desi stiu ca cel din ceramica e mai solid si are garantie mai mare. Schi..el-lul asa cum am precizat este ICS 25 inox/inox ! Am cerut la Br..mac o oferta inclusiv pentru ICS 50 (600 de grade) dar se pare ca nu sunt interesati sa raspunda.Am cerut si o oferta de la "Foc...Design" pentru Me...term AT . Daca pretul acestuia nu este "ucigator" voi opta pentru acesta . Curios este faptul ca Me...term au tabla mai subtire decat Schi..el 0,4 vs 0,6 dar garanteaza 30 de ani .Izolatia acestuia este din fibra minerala AMGISO si nu silicat de calciu. In continuare astept propuneri de oferte de pret rezonabile.

Edited by FAP, 19 February 2015 - 02:14.


#1454
ciobimar

ciobimar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,791
  • Înscris: 19.10.2010
Pentu mine e clar ca nu as mai alege niciodata cos de inox, care oricum trebuie schimbat peste 4-5 ani , timp in care chiar daca nu ai avut nici o auto aprindere se taseaza izolatia de vata si caldura se revarsa spre camasa exterioara si de la incalziri si raciri incepe sa se vada rugina...Eu am ales un cazan cu ardere inferioara pentru simplu fapt ca nu am posibilitati de depozitare a intregii cantitati necesare pentru intreg sezonul de incalzire, cu atat mai mult de a avea posibilitatea depozitarii in avans cu un an sau doi inainte..
Deci arderea inferioara da posibilitate de a usca lemnele in buncar ..si oricat ar fi de uscate tot mai contin ceva apa , lemnul avand o structura higroscopica si diferiti gudroni in compozitie care vrei nu vrei tot se depun  la aprindere sau la  criza de tiraj ..lipsa sau tasarea izolatiei si de aici  in timpul unui sezon de incalzire exista sansa autoaprinderii care ii slabeste calitatile ...

#1455
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

 cheluakame, on 19 februarie 2015 - 00:50, said:

Insa, eu unul as cauta sa rezolv cauza si nu efectul..

Imi place acest punct de vedere si, binenteles, ca se pot face niste calcule, instruiri, executii la cel mai inalt nivel al calitatii si se poate ajunge la intelegerea cu beneficiarul care este o persoana constienta de toate aspectele si care in final si-a asumat decizia..  INSA, Fereasca Dumnezeu, sa se intample vre-o nenorocire si sa vedeti atunci cum nu mai e de recunoscut acel beneficiar intelegator, care acum va acuza ca de ce nu ati fost mai insistenti la inceput..Posted Image Grija mare!

#1456
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,894
  • Înscris: 27.02.2008
Si eu sunt de acord, e greu sa inlaturi 100% cauza pt a preintampina efectul...Iar daca se intampla 'o data' sa nu poti inlatura cauza...si-ti ia foc ceva in jurul cosului sau toata casa / acoperisul, atunci n-am facut nimic. Si eu m-as indrepta spre ceramica..e mult mai safe...mai ales in zilele noastre cand folosim lemn la greu in constructii, iar ignifugarea nu tine decat vreun an-doi...

#1457
mmtsdc

mmtsdc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 689
  • Înscris: 06.05.2013

 FAP, on 19 februarie 2015 - 02:09, said:

Pentru mine personal avantajele celui din inox m-au facut sa iau decizia desi stiu ca cel din ceramica e mai solid si are garantie mai mare. Schi..el-lul asa cum am precizat este ICS 25 inox/inox ! Am cerut la Br..mac o oferta inclusiv pentru ICS 50 (600 de grade) dar se pare ca nu sunt interesati sa raspunda.Am cerut si o oferta de la "Foc...Design" pentru Me...term AT . Daca pretul acestuia nu este "ucigator" voi opta pentru acesta . Curios este faptul ca Me...term au tabla mai subtire decat Schi..el 0,4 vs 0,6 dar garanteaza 30 de ani .Izolatia acestuia este din fibra minerala AMGISO si nu silicat de calciu. In continuare astept propuneri de oferte de pret rezonabile.

ma feresc sa spun fibra minerala,dar si "AMGSIO". am mai spus-o si toti google-istii au gasit tavane false din fibra minerala..vata minerala din fibra minerala si au "sarit" cu polemicile inutile si comentariile malitioase.stiu ce izolatie are sistemul AT, eu l-am implementat in Romania. si cand spun ca are silicat de calciu( chiar si prin combinatie de particule+fibra minerala ce se foloseste la "pasla ceramica"..+++) credeti-ma, stiu ce vb.

ex: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/GIQroGvk_JE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#1458
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Am si eu o problema la care nu-i gasesc rezolvarea si apelez la sfatul vostru. Am o centrala pe lemne la care trebuie sa-i calculez inaltimea si diametrul cosului de fum si nu ma descurc nicicum deoarece formulele care le am eu cer sa cunosc si tirajul necesar al cosului. Ori in manualele centralei nu mi se da aceasta valoare. Am gasit un grafic in manual insa trateaza doar centralele de pina in 500 kW, ori centrala mea este de 1045kW. Diametrul de iesire fum este de 590mm.

Eu am facut citeva calcule bazate pe iesirea de 590mm a centralei si mi-a iesit ca daca cosul exterior ar avea acelasi diametru (adica tot 590mm) ar trebui sa fie de peste 100 metri. Ori nu am cum sa-l fac asa de mare. Este clar ca trebuie sa-i maresc diametrul ca sa-i scada inaltimea. Intrebarea ar fi cit de nult as putea eu mari diametru asta ? Pot spre exemplu sa maresc diametrul cosului la ~ 1 metru si astfel sa-mi ajunga un cos de de ~15 metri inaltime ?

Edited by florin71_skoda, 19 February 2015 - 12:26.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate