Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font
 Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri

Cum reactivez Google Maps?
 Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...
 Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...

Outlook e muta pe Android
 

Cosuri de fum

- - - - -
  • Please log in to reply
2456 replies to this topic

#1369
alxxra

alxxra

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 14.04.2007
cosul poate fi amplasat integral exterior. de fapt ma gandeam la doua cosuri alipite.

#1370
gabrielfbn

gabrielfbn

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 19.03.2012

View Postvasilemet, on 18 iunie 2014 - 15:08, said:

Incearca si sisteme Kebe,...muuult mai ieftine.
Eu am cumparat aceste elemente, 1m cos costa aprox 60 lei.
nu cumparatii ventilatii

#1371
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,061
  • Înscris: 17.03.2005

View Postgabrielfbn, on 16 octombrie 2014 - 22:39, said:

nu cumparatii ventilatii
Ok, dar de ce nu?
E evident faptul ca sunt destinate altei utilizari samd...dar m-ar interesa daca ai ceva argumente practice, ai avut experiente neplacute cu ele, etc...concret, intreb pentru ca si eu mi-am facut un cos twmporar din cv-uri , ratiuni financiare, urmand ca dupa 1-2 sezoane sa il refac asa cum trebuie.


#1372
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postgabrielfbn, on 16 octombrie 2014 - 22:39, said:

nu cumparatii ventilatii

Gabriel, asta nu este un motiv sa dai "Raport". Functia "raport" o folosesti cind descoperi ca cineva incalaca regulamentul ca sa ajuti moderatori sa indrepte/rezolve cumva situatia.
Cind cineva spune ceva cu care nu esti de acord, nu ai decit sa-ti expui si tu parerea. Nu trimiti raport doar pentru ca cineva are o cu totul alta opinie decit a ta.

(Cred ca ma apuc sa dau puncte de avertizare pentru cei ce dau "raport" aiurea. Uni ma fac sa-mi pierd vremea cu diverse prosti.)
(@gabrielfbn, remarca de mai sus nu ti se adreseaza. Este dor o concluzie la diversele Rapoarte "false" pe care le intilnesc pe aceasta arie.)

Edited by florin71_skoda, 16 October 2014 - 22:58.


#1373
ovideos

ovideos

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 08.01.2007
Ce parere aveti despre un cos de fum realizat din elemete ceramice prefabricate asemanatoare cu cele de la EFFE care se vand in magazine"pentru ventilatie"cu un tub de inox de 0.8 mm grosime introdus in interior si mai mic in sectiune cu cativa mm decat golul din ceramica ca sa aibe loc de dilatare.Hornul este in interiorul casei si portiunea din pod si deasupra acoperisului este izolata cu placi de silicat de calciu.Tubul de inox este continuu din focarul semineului pana in varful hornului.

#1374
suiram_40

suiram_40

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 02.11.2014
VA SALUT!
O sa cumpar zilele astea un termosemineu de 17kW si va rog sa-mi dati un sfat in ceea ce priveste cosul de evacuare al gazelor, cos care il vreau construit in afara casei, chiar lipit de casa (casa este izolata cu polistiren!) sa cumpar cos ceramic, cos zidit din caramizi sau inox - racord felxibil?
MULTUMESC!

Edited by suiram_40, 08 November 2014 - 14:19.


#1375
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,061
  • Înscris: 17.03.2005
Am terminat si eu cosul provizoriu...inaltime.efectiva de la racord vreo 4m, fundatie vreo 60x60x70, legata de fundatia camerei, soclu de 30x30 tot din beton in care am armat fier beton de 12 prin care am bagat caramizile...adeziv refractar de la hasit, multumesc pt recomandare colegilor, e foarte ok.
Caramida a fost ramforsata pana sus pe interior cu pc , pe exterior gratar din corniere contravantuite,in partea de jos gratarul a fost ancorat in peretele de bca, apoi cosul a fost tencuit cu multibat armat cu plasa dubla, 2 maini de tencuiala, in tota vreo 2-2.5 cm..iar partea dinspre perete a fost lipita de perete cu mortar moale turnat.
Deasupra izolatia din vata bazaltica de mare.densitate de la.knauf, adeziv masa de spaclu ceresit thermouniversal.
E cam 1 m sub coama.casei dar nu am vrut sa-l fac mai inalt pentru ca nu am considerat necesar si in plus manopera ar.fi fost mult prea.complicata , stabilitatea la.fel,,,are cam 2.5m in aer de la acoperisul verandei si 1.8 peste zona proxima a invelitorii casei, expunerea e.arhisuficienta, e oricum peste toate cosurile din jur.

Tirajul.este foarte bun, sigur nu vor fi probleme, cel mult sa "intoarca vantul" fluxul la rece, n-am putut.testa, sansele sunt.insa.mici si.se. rezolva rapid proema.daca apare.

Ca o concluzie, m-a costat cam 350 izolarea si finisarea, 250 caramida, vreo 200-250fundatia si soclul plus ramforsarea de.fier, cred, cu toate nimicurile ajunge la vreo 1000 lei.

A doua concluzie, o tampenie din partea mea...e provizoriu cica, practic nici dracy nu il va mai darama daca nu crapa si nu va crapa...desi caramida e improprie la ce am testat eu, fara multe sute de grade un plus pe cos, adica sa ia foc, cu o exploatare corecta a centraleu, va tine.pana.ma.voi plictisi eu de el...
Deci facand o socoteala si gandindu-ma ca am muncit ceva la.el, va indemn sa nu faceti ca mine...cu vreo cateva sute.de.lei in plus, sa zicem inca 1000, il puteam face la fel.de.frumos.cum trebuie, din samota...si ala mai necesita interventii peste vreo 50 de.ani cand probabil casa era daramata...

Ganditi-va bine inainte sa.alegeti solutii "ingenioase" daca merita sau nu, eu va spun ca nu...si nu pentru ca asa nu merge ci pentru ca diferenta pana la ce trebuie nu e chiar atat de mare...mie imi place sa ma joc si sa reinventez apa calda:lol:



Attached Files



#1376
ciobimar

ciobimar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,791
  • Înscris: 19.10.2010
Ai vrut sa arati cum se poate face ...

Ce pot sa mai zic acum , decat sa-l stapanesti sanatos.

Daca nu te superi de ce nu ai pus in discutie fazele de lucru ...acum fac asta... acum asta ...poate te mai "incurcam" cu cate ceva...
Sau intradevar ai fost sigur ca mergi in cunostinta de cauza... si ne-ai pus poza doar la urma, cand degeaba mai spunem ca nu-si mai are rostul...
Nu vreau sa zic ca nu e bine dar cred ca se putea si mai bine....

As completa asa  pe langa lucrurile bune pe care le-ai  facut tu...fundatie ,soclu ,spatiu de curatare , consolidare cu  pc la interior si cornier la exterior ...adica in loc de acele caramizi ceramice patrate as fi folosit tuburi de samota(ridica cu putin costul dar erai sigur)...si doar cornier  de 30/30 sa-i fac acea consolidare cu contra vanturi cum le zici ,pe exterior...apoi se continua izolatia (un lucru iar foarte bun ,pe care l-ai facut)cum ai facut D-ta cu vata si tencuiala...

http://www.utilul.ro...tml#prettyPhoto

si o sa fie nevoie sigur sa-l mai inalti...trebuie sa iesi de sub unghiul de 45 de grade fata de obstacol ,in cazul tau coama...pare foarte inalta ...si atunci cand se va intoarce vantul si va bate din directia cos coama, vei avea probleme...
inca ceva ; daca tot ai avut schela  pentru ridicarea cosului ...de ce nu i-ai facut si un acoperis...

Attached Files



#1377
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,061
  • Înscris: 17.03.2005
N-am vrut sa arat nimic pur si simplu am incercat sa fac si cateva poze, pentru mine, ca mai uit ce am facut, pe unde am bagat o sarma, un copex, o teava..la general zic...si daca tot am facut cateva poze, putine pt ca nu umblu cu"zmartu"n salopeta cand ma lupt cu galeata de morocar pe scara, am zis sa si urc vreo vateva poate foloseste cuiva, atata tot..am si cu fundatia cred, pe undeva...

Acuma revenind la cos efectiv, e 90%gata...
Mai trebuie o mana de masa de spaclu sus, dupa aia o vopsea alchidica pentru impermeabilizare pe tencuiala, ca masa.de.spaclu trage umezeala si n-am chef sa dau tencuiala.
Apoi, cand se usuca si capaceala, ca am pus coltare si sus, si am inchis si vata si gaurile caramizilor deasuora, ii pun si fes..aici o sa.va consult, aveau aia de la utilul niste pietroaie...cam grele dar...vedem.
Ce mai am de facut?
Usa de.vizitare, trebuie sa.o.confectionez dar nu am luat duminica snurul.de.azbest si nu stiu dimensiunea.sa ii sudez rama.pt snurul.de.etansare...
A, si ancora, trebuie sa sudez flansa pe.sarma.aia lasata in.afara, sa prind flansa.pe. caprior si sa cinfectionez.tija...apropos, acolo unde e.sarma aia iesita e un jug care imbratiseaza.gratarul de cornier, nu e o sudura data pe.cornier si atat, sudura doar fixeaza.jugul sa nu migreze in jos.


Una peste alta ai dreptate, aia si ziceam, mai bine il faceam din samota direct dar nu stiu de ce cand mi-am facut eu socotelile anul trecut, cand inca mai era mult de.lucru la casa, bani de bagat, mi s-a parut semnificativ costul in plus..acum nu mi.se.mai pare la.fel de.mult si regret ca nu l-am facut direct cum.trebuie.

Oricum diametrul int e de 21 parca, centrala mea vrea 160 maxim, posibil.sa.gasesc o samota cu ext de 200 si int de 150..il tubez pe interior, sau il dau jos si il.refac, si ass o sa ma apuce cheful de mesterit peste 1-2 ani:lol::lol:

Si nu, n-am avut schela, tocmai de aia m-am oporit cu cosul, printre altele...am lucrat ca maimuta, sunt si mititel, ce-i drept:lol:

Cam asta e povestea, urmeaza alta, aia cu soba..acuma incepe distractia...sa te tii...deja ma doare capul...

#1378
ciobimar

ciobimar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,791
  • Înscris: 19.10.2010
Salutare . si spor la treburi,
Am zis ca vrei sa arati ...ca stiam mai din urma ca erai revoltat ...ca nu prea se ingramadea nimeni cu o solutie mai ieftina...
Reducere de la centrala la cos poti sa o faci cu un brlan construit din inox conic  sa pleci de la 160 la 200  si acesta izolat si imbracata izolatia cu un alt burlan, asta din urma poate fi si din tabla zincata...
Acoperisul il poti face din tabla cat latimea cosului...o prinzi intr-o parte si doar o curbezi deasupra cosului si o prinzi in partea cealalta...in interior e bine sa ai iesit un pic de "burlan" sau un cilindru din tabla ... iesit vreo 5-6cm ca in caz de ploua din celelalte directii sa nu poata intra in cos...si de la acest cilindru un pic de panta sa se scurga apa...era bine daca ii faceai si un guler ,doua unul sus de tot unul la intrarea in acoperis sa nu se prelinga apa pe cos...

Si eu am fost nevoit sa mai inalt cosul de la teracota dupa ce am construit alt corp de casa si era coama mai inalta ....cand batea vantul dinspre mare imi baga fumul in casa sau nu puteam nici macar sa aprind focul...

Attached Files



#1379
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,061
  • Înscris: 17.03.2005
Nu eram bre revoltat, ziceam doar ca una intrebi, mortar in cazul meu, si alta ti se raspunde..in fine, mai putin conteaza.
Racord nu am de ce sa fac pentru ca am facut gaura in perete respectiv doua gauri semicirculare in caramizi si la zidire a rezultat in cerc...diametrul masurat, cu sanfren pt unghiul de 40-50 de.grade...
Pot baga ori burlanul flexibil de.inox direct in coloana cosului sau mai elegant, am o bucata de teava de 150 ca trecere pein perete.
Practic pot face racord in camera, pe teava racordata la.cos...flexibil prins cu un colier.
Se va arde teava aia ca e suntire in carne, 1.5-2 mm, dar se achimba...sau bag direct burlanul, cum ziceam, dar e mai greu de aranjat in gaura cosului , gauta e facuta sa intre aproape fest.



#1380
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Am și eu o nelămurire în privința coturilor de 90° care în mod normal obturează ieșirea gazelor,dacă acel cot are un volum de trecere a gazelor dublu față de traseu,ce impedimente mai sunt ?,presupun că fac o reducție de la țeava metalică de 4 țoli interior cea pe care o am eu iar cotul de 90° să aibă 8 țoli Posted Image .Am construit o mică sobă paralelipipedică pentru încălzire și gătit din tablă de 8mm,cu ușiță și cenușar la care ieșirea gazelor am făcut-o pe latura mică din spatele sobei printr-un cot de 90° pentru a câștiga spațiu pentru gătit deasupra,plita având lungimea de 50cm,lățimea de 35cm iar înălțimea sobei 30cm.La țeava de ieșire a gazelor de la sobă trebuie să mai fac sus un cot de 90° pentru a cupla o altă țeavă orizontală de vreo 3 metri care iese afară,din care vreo 2 metri trec pe lângă peretele clădirii,apoi la ieșire alt cot tot de 90° pentru hornul de evacuare a gazelor,în total aș avea 3 coturi din țeavă metalică groasă de 4mm și 4 țoli interior (11.5mm extern).Soba va funcționa într-o baracă de cca.3 x 3 m pentru un om care va trebui să facă de pază pe timpul nopții și i-am construit această sobă de uz multiplu pe care încă nu am montat-o,având această nelămurire privind coturile de 90° și un traseu orizontal de cca.3 m de evacuare a fumului.Posted Image

Edited by Viorelsolar, 03 December 2014 - 02:25.


#1381
ciobimar

ciobimar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,791
  • Înscris: 19.10.2010

View PostViorelsolar, on 03 decembrie 2014 - 02:22, said:

Am și eu o nelămurire în privința coturilor de 90° care în mod normal obturează ieșirea gazelor,dacă acel cot are un volum de trecere a gazelor dublu față de traseu,ce impedimente mai sunt ?,presupun că fac o reducție de la țeava metalică de 4 țoli interior cea pe care o am eu iar cotul de 90° să aibă 8 țoli Posted Image .Am construit o mică sobă paralelipipedică pentru încălzire și gătit din tablă de 8mm,cu ușiță și cenușar la care ieșirea gazelor am făcut-o pe latura mică din spatele sobei printr-un cot de 90° pentru a câștiga spațiu pentru gătit deasupra,plita având lungimea de 50cm,lățimea de 35cm iar înălțimea sobei 30cm.La țeava de ieșire a gazelor de la sobă trebuie să mai fac sus un cot de 90° pentru a cupla o altă țeavă orizontală de vreo 3 metri care iese afară,din care vreo 2 metri trec pe lângă peretele clădirii,apoi la ieșire alt cot tot de 90° pentru hornul de evacuare a gazelor,în total aș avea 3 coturi din țeavă metalică groasă de 4mm și 4 țoli interior (11.5mm extern).Soba va funcționa într-o baracă de cca.3 x 3 m pentru un om care va trebui să facă de pază pe timpul nopții și i-am construit această sobă de uz multiplu pe care încă nu am montat-o,având această nelămurire privind coturile de 90° și un traseu orizontal de cca.3 m de evacuare a fumului.Posted Image
Cotul la 90* nu obtureaza iesirea gazelor ..dar le infraneaza  ,si necesita prelungirea inaltimii totale cos cu jumatate de metru pentru fiecare cot..la fel si traseul orizontal , iti ia din inaltimea necesara , adica cu cat te-ai dus orizontal trebuie sa cresti in plus pe inaltimea minima cos de fum , care pentru un cos normal e 5ml, la care adaugi ce ai in plus ,adica cate jumatate de metru pentru fiecare cot, plus traseul orizontal...altfel se incadreaza la ardere libera ,stil semineu deschis,gratarul din curte.. cos scurt si foarte foarte larg...
Al doilea lucru ..soba e imensa pentru acel spatiu ..ai organizat un focar cat pentru o centrala de 15kw ..deci trebuie micsorat interiorul neaparat , captusit cu samota pe laterale si scurtat si din lungime incat sa ai un 30cm, deci umpli si acolo cu samota mai putin sus... lasi cat doua randuri de samota ca sa treaca gazele spre cos si sa incalzeasca suprafata plitei...

Al treilea lucru .findca ai focarul foarte mare, si lipsa sistem convectiv,si posibil inaltime cos, mica, adica sub 5ml, ar trebui sa pleci cu cei 8 toli direct din focar ,dar este strangulat la 4 toli  ,intra in cot de 90 apoi se destinde in 8 toli adica se incetineste viteza gazelor...debitul mare de gaze si infranarile de pe traseu iti va umple baraca cu fum...

Neaparat micsorare focar , cumparare tubulatura de inox flexibila de macar trei metri cu diametrul 120mm, ca sa mai diminuiezi din traseul orizontal si coturile de 90 pana in cosul de 8 toli

Edited by ciobimar, 03 December 2014 - 09:16.


#1382
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,722
  • Înscris: 25.01.2007
Rog un sfat: intentionez sa imi cumpar o centrala pe peleti care se lauda ca nu are nevoie de cos de fum, avand tiraj fortat. Cum eu nu sunt prea confortabil cu aceasta idee, as dori sa fac totusi un cos de fum dar mai low cost, intrucat nu stiu daca are sens sa investesc intr-un cos profesional atat timp cat temperatura gazelor se situeaza intre 75-140 grC!

Diametrul racordului este de 120 mm. Voi ce ma sfatuiti?

#1383
ciobimar

ciobimar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,791
  • Înscris: 19.10.2010
Daca are tiraj fortat ,e deajuns sal scoti afara din camera ..dar ...iti va umple curtea de fum , sau daca iesirea e spre un vecin e posibil sa ai reclamatii ca il pui la afumat..
De preferat sa continui cu un tub flexibil de inox facut pe comanda la inaltimea  necesara cat sa treaca jumatate de metru peste coama casei ..
Sustinut de 4 bare cornier de 30/30 de jos pana sus ..apoi izolat , protejat daca e pe exterior..

Attached Files


Edited by ciobimar, 03 December 2014 - 09:43.


#1384
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,722
  • Înscris: 25.01.2007
La chestia cu fumul m-am gandit si eu atunci cand am zis ca "nu sunt confortabil cu ideea" fara cos fum
De ce totusi trebuie sa ma inalt 1/2m peste coama? Ma gandeam la 1/2 m peste acoperis (de fapt 1/2m peste jgheaburile acoperisului intrucat cosul va fi in exteriorul casei si nu intentionez sa strapung acoperisul). Diferenta de nivel intre cele 2 este de vreo 3m.

#1385
ciobimar

ciobimar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,791
  • Înscris: 19.10.2010
In cazul tirajului natural , intervine efectul de "garla -vant" adica cosul trebuie sa fie in zona de tiraj ,si cel mai sigur este la 1/2 peste coama...
Se poate calcula si in alte situatii ..
Adica cosul trebuie sa iasa din zona depresionara ,lipsa tiraj ...
Deasupra ungiului de 45*  fata de un obstacol influientat de directia vantului..

Attached Files

  • Attached File  gv,.JPG   154.82K   76 downloads
  • Attached File  gv.JPG   90.44K   84 downloads
  • Attached File  gv,..JPG   115.54K   77 downloads

Edited by ciobimar, 03 December 2014 - 10:22.


#1386
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,722
  • Înscris: 25.01.2007
Scuza-ma, dar nu inteleg. Cazanul are tiraj fortat, cosul va avea palarie antivant. Cu ce m-ar afecta o eventuala zona depresionara si lipsa tirajului?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate