Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Nu pot da extend volume la partitie

Casa parter cu pereti portanti BCA

senzo presiune ulei

Problema la imprimanta
 Black Friday 2014

Problema instalare Yahoo!

HDD defect?

PC-ul nu mai porneste.
 recomandare Media Player

Samsung S3 NEO

[BLUE SCREEN] Windows XP SP 3.

Lenovo Vibe Z sau Xiaomi Mi3?
 Ce banda de alergat imi recomandati

Instalare drivere laptop

Chirurgie dentara cosmetica

Asus G56JK
 
Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

multimetru - ce masoara?

  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
mireazma

mireazma

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 438
  • Înscris: 01.04.2007
  • ID membru: 162,115

Salutare.
Sunt nou in domeniu si as vrea sa-mi spuneti cateva informatii.
1. Ce masoara un multimetru cat de cat complex?
Din cate am observat pe net:
- tensiunea AC
- tensiunea DC
- intensitatea AC
- intensitatea DC
- rezistenta
- capacitatea
- diode
- tranzistori
- temperatura
Pana aici, in linii mari am inteles. Dar ce inseamna "buzzer"si "logic"?

2. Poate aparea si alt simbol pentru temperatura in afara de C<sup>o</sup> pentru temperatura?

3. De ce la multe multimetre lipseste masurarea intensitatii pentru AC?

4. Ce anume se cupleaza la E C B E? stiu ca e vorba de tranzistori dar nu vad concordanta intre tranzistor si gaurile alea.

Multumesc anticipat.

#2
bogdan286

bogdan286

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 298
  • Înscris: 17.04.2007
  • ID membru: 168,751

View Postmireazma, on 15th November 2009, 00:12, said:

4. Ce anume se cupleaza la E C B E? stiu ca e vorba de tranzistori dar nu vad concordanta intre tranzistor si gaurile alea.

E - emitor
C- colector
B - baza

Verifici cum sunt dispusi pinii unui tranzistor, daca tranzistorul functioneaza, daca este PNP sau NPN. De obicei se foloseste pentru tranzistoarele de semnal mic.

Bafta.

#3
soarce

soarce

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,200
  • Înscris: 02.10.2008
  • ID membru: 375,825
  • Locație: Madrid
Complex nu se reduce neaparat la cat de multe marimi masoara, ci si cat de bine/precis masoara.

Quote

4. Ce anume se cupleaza la E C B E? stiu ca e vorba de tranzistori dar nu vad concordanta intre tranzistor si gaurile alea.
Daca nu vezi concordanda, n-ai nevoie de facilitatea asta.

#4
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
  • ID membru: 2,234
  • Locație: Bucuresti
1. Uneori  se face  o masurare doar pentru a stabili continuitatea unui traseu si fara sa fim atenti la intrument (Vezi identificarea unor pini la cabluri), de aceea se stabileste un prag de la care sa aclanseze  soneria, numita si buzzer. Similar la masurarea nivelelor logice, nu ne interreseaza valoarea ci pragul de 0 sau 1 din circuit.
2. Poate daca masurarea se face in grade Fahrenheit sau in grade absolute Kelvin.

3. Probabil ca la instrumentele ieftine erorile de masura sunt prea mari si nu se implementeaza acest lucru.

4. Asta tine de posibilitatea introducerii corecte a terminalelor la tranzistoare functie de ordinea practica, ECB, EBC, fara sa-l supui la prea mari deformari.

#5
miron1947

miron1947

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,296
  • Înscris: 09.12.2006
  • ID membru: 115,184
  • Locație: Brasov

View Postmireazma, on 15th November 2009, 00:12, said:

Dar ce inseamna "buzzer"si "logic"?
Buzzerul suna cand circuitul masurat este continu,sau in cazul diodelor cand sunt in conductie.

Quote

Poate aparea si alt simbol pentru temperatura in afara de C<sup>o</sup> pentru temperatura?
Daca afiseaza in grade Celsius,nu.

Quote

De ce la multe multimetre lipseste masurarea intensitatii pentru AC?
Este mai simplu fara si deci mai ieftin.

Quote

Ce anume se cupleaza la E C B E? stiu ca e vorba de tranzistori dar nu vad concordanta intre tranzistor si gaurile alea.
Pentru a conecta un tranzistor,trebuie sa stiti cum sun terminalele,iar repetarea conexiunii de emiter ajuta cuplarea la test fara sa fie nevoie sa contorsionati terminalele.
P.S.
Am vazut ca a raspuns mister_rf inainte,il rog sa-l stearga pe al meu,acum fiind inutil.

Edited by miron1947, 15 November 2009 - 00:30.


#6
pelikanu

pelikanu

    Ilizibil, deci ezoteric.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,852
  • Înscris: 19.08.2005
  • ID membru: 44,362
  • Locație: Iași [RO], Gillingham [UK], Blois [FR], Bascharage [LU]
Sper ca stii limba engleza.


http://mechatronics....multimeter.html

si aici:

http://www.mindbites...ital-multimeter (video)

Attached Files


Edited by pelikanu, 15 November 2009 - 00:45.


#7
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
  • ID membru: 2,234
  • Locație: Bucuresti
De ce sa nu stie engleza? Nu suntem in EU? pardon UE...
Uite, eu nu gasesc acolo raspunsurile la  toate intrebarile puse. B)

Edited by mister_rf, 15 November 2009 - 00:42.


#8
pelikanu

pelikanu

    Ilizibil, deci ezoteric.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,852
  • Înscris: 19.08.2005
  • ID membru: 44,362
  • Locație: Iași [RO], Gillingham [UK], Blois [FR], Bascharage [LU]
Stiu ca acele link-uri + documentul nu contin toate informatiile, inca mai caut un compendiu de electronica in format .pdf.
Imediat ce il gasesc, il voi prezenta pe forum.

Din fericire, vad ca restul raspunsurilor acopera o parte din ceea ce lipseste de la mine.


Partea cu limba engleza - am intrebat deoarece nu este o obligatie sa cunosti limba engleza.
De exemplu, daca el cunoaste doar limba rusa, pot cauta documentatie in limba rusa.

O seara frumoasa!

Edited by pelikanu, 15 November 2009 - 00:58.


#9
XAN

XAN

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 710
  • Înscris: 01.09.2002
  • ID membru: 1,885
  • Locație: pe la tara
vreau sa mai completez ceva la aceasta intrebare :

De ce la multe multimetre lipseste masurarea intensitatii pentru AC?

Multimetrele simple contin doar integratul de baza, un compatibil 7106 care comanda direct afisajul si masoara tot ce poate aparatul fara alte integrate. Pentru a masura curenti alternativi, mai ales de nivele asa de mici cum masoara curenti de curent continu, si avand in vedere ca 7106 masoara doar continuu, deci orice este in alternativ trebuie redresat in continuu, tensiunea de pe un sunt fiind foarte mica nu se poate redresa doar cu diode pentru ca au o cadere mare pe ele. Din acest motiv aparatele simple NU masoara curenti alternativi si nici tensiuni alternative mici, ci doar de 200/750 . Aparatele mai "complete" au un bloc cu 1-2 amplificatoare operationale pe post de "dioda fara prag" adica redreseaza tensiuni alternative inclusiv de ordinul milivoltilor.

p.s. nu eram la curent cu treaba asta dar am cumparat din piata un 890D special pentru partea de curent AC, si tocmai ea nu functiona, ca nici tensiunea AC si condensatoare. Studiind si cautand schema, l-am reparat, defectu aflandu-se tocmai in acel bloc cu AO, un LM358.

#10
mireazma

mireazma

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 438
  • Înscris: 01.04.2007
  • ID membru: 162,115

Multumesc tuturora pentru raspunsuri si rabdare. Am sa tin pagina asta ca pagina de referinta. Abia am intrat in domeniul electronicii (stiu ca ma repet) si ca sa incep "The journey" aveam nevoie de cateva informatii de baza.

#11
dan_1072

dan_1072

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 644
  • Înscris: 24.01.2007
  • ID membru: 132,063
Detin de ceva timp un multimetru digital HC-3500T care, printre altele, ofera posibilitatea masurarii frecventelor. Are doua trepte, una pana la 20 KHz, cealalta pana la 200 KHz.
As dori sa-i intreb pe cunoscatori, ce fel de frecvente pot masura cu acest aparat si cum trebuie sa procedez ? Mai am nevoie de un convertor sau alt dispozitiv ?

Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users