Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Grecia - Peloponez

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
1274 replies to this topic

#451
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,855
  • Înscris: 04.07.2010
E vorba de acest Mavrommati.


Sănătate şi mulţumiri pt. poze !

#452
BlueKing-69

BlueKing-69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,744
  • Înscris: 26.08.2008
Greseala mea, nu am cautat si alte puncte de reper din postarea ta.
Ce nebunie, 2* Mavrommati la distanta asa mica. Si mai vad si o Skala prin zona, alta Skala fiind cea de langa Gythio.

Cu pozele... este placerea mea sa intorc ceva catre oamenii de unde am luat - si descoperit - enorm.
Nu prea am timp, dar voi face eforturi sa nu raman in urma (prea) rau cu imaginile din acest an.

Edited by BlueKing-69, 14 July 2015 - 18:40.


#453
livdan

livdan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 57
  • Înscris: 14.05.2011
Buna ziua  ,
    Au trecut cateva zile de la revenirea in tara si observand ca mai este destul timp din sezonul estival( in care sa va puteti indrepta spre Messinia - Pelponez) vreau sa va prezint cateva informatii si impresii personale care sa va fie de folos in vacantele voastre.
   La plecare am ales varianta de deplasare prin Grecia pe A2(Egnatia Odos) - Ioanina - Filipiada(A5 -o portiune, de fapt  sosea centura Arta) - Amfilohia ( atentie indicatorul de Rio-Antirio in sensul giratoriu din centru destul de usor de ratat) - soseaua nationala E 951 - A5( Ionian Odos , o portiune de aprox. 50 km. unde " toll-post" -ul nu este finalizat ) - podul Rio - Antirio - ocolire Patra pe o portiune din A9 - se continua pe E55 spre Pirgos - Kiparissia - Filiatra - Marathopoli (am ales din greseala drumul prin " statiuni " dar nu am avut ce regreta) - Romanos - Gialova - Pylos - Methoni - Finikounda . Drumurile au fost bune si foarte bune , echipaje de politie n-am prea observat,costurile cu autostrada si podul undeva in jur de 21 Euro( foarte putin comparativ cu cele de la varianta de intoarcere in tara pe traseul Kalamata -Messini - Salonic - numai autostrada - care s-au ridicat la 46,8 Euro),distanta  mai mica cu aproximativ  50km fata de varianta pe Atena -Korinthos.In concluzie pentru zona Gialova ,Pylos,Finikounda chiar si Koroni recomand varianta pe A2-ioanina -Patra.
   Referitor la calitatea soselelor din zona numai cuvinte de lauda, inclusiv marcajele rutiere, insa acest fapt nu inseamna ca drumurile sunt foarte usoare.Consider ca este nevoie de soferi cu o buna experienta in domeniu avand in vedere ca prin zona circula foarte multe mijloace de transport inchiriate (autoturisme,motociclete ,scutere, A.T.V-uri).La intoarcere am folosit varianta Finikounda - Methoni - Pylos - Messini deoarece drumul este mai larg si mai bine semnalizat comparativ cu varianta Finikounda - Nea Koroni - Petalidi - Rizomilos care pe scurtatura Finikounda - Nea Koroni are destule gropi periculoase lucru pe care l-am costatat mergand in una din zilele sejurului pana la Kalamata.De remarcat faptul ca drumul Finikounda- Koroni este foarte bun dar mai lung cu 7-8 km fata de scurtatura pe care nu o recomand.
  Cartierul general l-am avut in Finikounda la Muses Villas , o locatie care ne-a depasit asteptarile si pecare m-as incumeta sa o plasez undeva in zona acelui "Fabulos"(nu neaparat cel de pe booking.com).Gradina in care se afla cele 5 vile masoara peste 4000 mp.iar vegetatia este impresionanta.Asezarea pe un mic deal de unde se vad satul Finikounda,marea si insula Schiza.
  Plecand de la premisa existentei unui mijloc de transport petreceraea concediului in aceasta zona a Peloponezului o vad ca o deplasare in cautarea de plaje ,sate ,orasele ,obiective istorice,taverne ,etc. intr-o zona care incepe la Marathopoli continuind cu Romanos,Gialova ,Pylos ,Methoni,Finikounda,Koroni.Sunt locuri in aparenta destul de diferite insa pentru o intelegere a zonei trebuie vazute fiecare iar spre finalul sejurului incepi sa le simti ca pe un tot unitar.Erau foarte frumoase acele dimineti cand in drum spre plajele Divari, Romanos ,Mati,Voidokilia opream obligatoriu la piata centrala din Pylos (superba) in apropierea marii si savuram o "greek cofee" alaturi de pensionarii localitatii sub platanii impunatori.
Fiecare localitate are farmecul ei si aspectele care o diferentiaza fata de celelalte.Nu trebuie decat sa le cautam in functie binenteles de gusturile fiecaruia.Oferta este generoasa .
   In ceea ce priveste preturile as considera- o mai degraba ca pe o zona accesibila a Greciei(neincluzand cazarile care uneori sunt descurajatoar),oricum mai mici decat cele din Kefalonia si Lefkada.La plajele amenajate in general se mergea pe principiul consumului de la Bar fara a se plati umbrela si sezlongul.Am platit doar la Zaga Beach Koroni si la Mati Beach.
   Oamenii din zona incantatori cu aprecieri pozitive referitoare la romanii (destui de multi ) care traiesc si lucreaza in zona de multi ani.
Ar fi multe lucruri de adaugat dar as prefera sa va raspund punctual la anumite nelamuriri legate de aceasta zona a Greciei.

P.S In acest sejur nu am mai gasit timp si pentru obiectivele istorice .Oricum Peloponezul (nici macar prefectura Messinia )nu se poate vedea in 12 zile .

Va doresc vacante placute  !!!

#454
danavl62

danavl62

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 09.03.2009
Voi povesti si eu vacanta mea in Peloponez de anul acesta nu inainte de a-i multumi lui @livdan ca a fost mai iute de mana decat mine si a postat cate ceva despre drumurile si traseele din si spre acesta regiune.Eu nu am dat prea multe informatii in acesta privinta...A fact-o el si a punctat foarte bine anumite aspecte.
Voi imparti articolul in doua episoade,chiar daca povestea nu se refera in intregime la Peloponez.A fost un fel de circuit, dar esenta si obiectivul excursiei s-a axat in principal pe vizitarea acestei regiuni.
Deci:

   "Nu stiu daca ma voi intoarce vreodata in Peloponez, dar mi-as dori din tot sufletul lucrul acesta. E un loc special, o altfel de Grecie, mai misterioasa si mai stranie, o ingemanare de istorie si legende, de munte si mare, de livezi de maslini si portocali si tinuturi aride si sterpe."


Asa imi incheiam povestirea vacantei mele de anul trecut, o altfel de vacanta (cel putin pentru noi) din toate punctele de vedere.Atunci, nici nu banuiam si nici nu indrazneam sa visez ca voi avea o "vacanta cu repetitie" atat de curand.

Povestind prietenilor si rudelor cat de frumos a fost, un unchi al sotului care in dotare o rulota nemiscata din curte de vreo cativa ani si-a exprimat dorinta de a vedea cu ochii lui minunatiile Peloponezului, propunandu-ne sa mergem impreuna-o singura masina+rulota+cortul nostru.

Zis si facut.Avand experianta anului trecut,noi am fost responsabili cu organizarea si traseul acestui circuit pe care l-am respectat pana in final in proportie de 90%.

Am plecat din Gaiesti (locul de intalnire cu cealalta familie) in seara de 30 iunie dupa o zi cumplita la servici,dar bucuria reintoarcerii in tara asta pe care o iubim atat de mult a facut sa-mi dispara orice urma de oboseala.

Am intrat in Grecia pe la Makaza, iar dupa ce am trecut de Kavala, o ploaie marunta ca de toamna ne-a adus aminte ca suntem nedormiti de 24 de ore.Am tras intr-o parcare si am executat un somn de vreo trei ore in rulota, toti patru, somn acompaniat de picaturile de ploaie ce se auzeau rapaind pe acoperis.

Cand ne-am trezit, ploaia se oprise,asa ca ne-am continuat drumul spre Riviera Olimpului.Nu stiam unde vom inopta. Pe drum am hotarat sa ne oprim in Paralia si asa am facut.Seara ne-am petrecut-o pana tarziu pe stradutele si prin magazinele din statiune, apoi,dupa ce am mancat ne-am retras spre Korinos, undeva pe o plaja pustie unde am dormit prima noapte din acest periplu.

Am fi putut merge in camping, dar problema era ca dimineata devreme, cel tarziu la sapte, voiam sa pornim la drum, iar in campinguri,cu greu accepta sa platesti de seara si sa-ti recuperezi actele.In general receptiile se dechid dimineata pe la 8-8,30 si nici nu ai voie sa faci galagie (strans cort, motor pornit) pana la acea ora.De fapt bunul simt iti impune acest lucru, in conditiile in care, pana pe la acea ora, in camping, nu se aude decat ciripitul pasarilor .

A doua zi, dupa cafeaua bauta la usa rulotei, la ora sapte eram deja in drum spre Meteore.Pentru noi era a treia oara cand vedeam acest "must see" si am considerat ca si partenerii nostrii de vacanta trebuie sa vada asa ceva.

Am lasat rulota undeva lanaga muzeul de icoane si am urcat doar cu masina pana la intrarea in Marele Meteor oprind de cateva ori pe drum pentru poze si admirat peisajul.Pentru ei impactul a fost uluitor, maretia naturii inconjuratoare si intreg complexul de manstiri suspendate i-au last fara cuvinte.In acel moment,au spus ca daca s-ar intoarce acasa a doua zi ei sunt multumiti cu ce-au vazut, dar vacanta abia incepea.

Am coborat de la Marele Meteor, ei muti de uimire, noi bucurosi ca am rezazut aceste locuri si din alte ipostaze, ne-am recuperate "hardughia" si am pornit spre Egnatia Odos-Ioanina coborand apoi spre Arta prin defileul raului Louros.

Pentru dormit am ales tot camping Monoliti,pe care il stiam de anul trecut, aflat la 15 km nord de Preveza.In general, in toata excursia noastra am ales ca locuri de campare campingurile testate de noi, nu ne-am riscat sa facem experiente noi, stiind calitatea acestora si ceea ce ofera fiecare.

Dupa prima baie in mare si un pic de plaja la apusul soarelui am incheiat seara intr-un mod cat se pate de placut cu un sprit rece baut la usa cortului.

Am regasit campingul la fel ca anul trecut, nimic nou in dotari, dar mult mai aerisit, aproape pustiu.In momentul cand i-am spus receptionerului ca eram pentru a doaua oara ospetii sai, a fost un pic surprins, dar s-a bucurat , iar ca bonus din partea casei am avut acces la curent electric fara sa platim.

Urmatoarea zi am pornit spre Peloponez, oprindu-ne fara nici o abatere direct in camping Erodios de langa Gialova.Ca si anul trecut, am hotarat sa stam doua nopti aici, iar in ziua dintre ele sa vezitam cate ceva.Am mers la Voidokilia, plaja emblema a Messiniei pe care noi am ratat-o anul trecut, iar seara am petrecu-o  in Pilos, un orasel incantator asezat ca un stup deasupra golfului Navarino.

Voidokilia isi merita pe deplin renumele.Aflata intr-un gofl aproape cicular, cu nisip fin si apa ca de cristal, vegheata de sus de ruinele castelului lui Nero, ofera o imagine si o atmosfera deosebita.E o plaja salbatica, neamenajata, intr-un cadru natural de exceptie.

Noi fetele, am ramas la plaja sa ne bucuram in sfarsit de o jumatate de zi de soare si apa calda in timp ce baietii au urcat pana aproape de ruinele castelului. Pozele facute de acolo, de sus, definesc frumusetea peisajului, a acestei plaje si a lagunei.

Seara, asa cum ne propusesem, am petrecut-o in Pilos, admirandu-i frumusetea, in apus de soare, de pe faleza sau de sus, de la castelul ce strajuie orasul.La intoarcere spre camping am intrat si in Gialova, o statiune mica dar cocheta, cu o plaja decenta dar nu spectaculoasa, multe taverne si magazine de tot felul, nu foarte agolerata, cu o atmosfera tihnita si relaxanta, de vacanta.

Dupa cele doua nopti petrecute la Erodios,ne-am continuat drumul spre Gythio, un oras superb care, din punctul meu de vedere rivalizeaza cu Nafplio.

Initial, din cauza rulotei si a masinii nu prea puternice, hotarasem sa evitam drumurile grele, in panta si cu serpentine, preferand sa facem un ocol, urcand de la Kalamata spre Tripoli pe autostrada si apoi sa coboram spre Sparta-Gythio, dar spiritual de aventura ce ne caracterizeaza familia, putina inconstienta si dorinta de a revedea peisajul si imaginile ca de reclama turistica de la intrarea in tinutul Mani, ne-au facut sa alegem traseul Kalamta-Aeropoli-Gythio.

De la Kardamili, drumul serpuieste pe langa mare,iar ceea ce vezi e despris parca  din rai.E portiunea de drum despre care spuneam anul trecut ca mi-ar fi placut sa o parcurg pe jos, fara masina (lucru imposibil, dealtfel) ca sa ma pot bucura de fiecare golfulet cu apa limpede, de fiacre plaja ascunsa intre stanci,de fiecare insulita azvarlita in azuriul marii si nu in ultimul rand de semetia muntilor ce se ridica pana-n vazduh.

Datorita acestor frumuseti nu am mai ajuns la Gythio in acea zi.Ne-am oprit la  camping Kalogria, langa Stoupa.Campingul se afla undeva deasupra plajei cu acelasi nume, o plaja maricuta, amenajata cu umbrele si sezlonguri, doua taverne-baruri, cu nisip fin, apa limpede si calda,marginita de stanci unde baietii au facut un snorkeling pe cinste.A fost o oprire neprevazuta , dar binevenita.Zona este deosebit de frumoasa, cu golfuri mici si salbatice,stancoase, cu petece mici de nisip , iar statiunea Stoupa merita cu prisosinta luata in calcul pentru o intreaga vacanta.Ne-a placut la nebunie atmosfera,faleza,tavernele(cateva, chiar de exceptie, prin amplasament), plaja din centrul statiunii destul de mare,cu nisip, iar cea din capat, dinspre camping, mai stancoasa.Am petrecut o seara de neuitat in statiune, incercand sa o descoperim cat mai profund si am stat in cumpana in a ne continua traseul sau a ramane aici pentru restul vacantei…..Dar era pacat de partenerii nostril de drum carora le promisesem atat de multe.

Dimineata, cu parere de rau ca ne despartim de Stoupa, ne-am continuat drumul spre Gythio si cum distanta era mica, ne-am permis o abatere de la traseu spre pestera Spilou Dirou,un obiectiv care nu trebuie ratat daca ajungeti prin zona.Noi il vizitaseram anul trecut si ne-a impresionat profound, insa anul acesta nu am mai intrat.Am vrut sa ramanem cu imaginea primei impresii si ne-am asteptat prietenii pe plaja de langa pestera facand si o repriza buna de baie in apa aceea calda si limpede ca lacrima.Pentru prietenii nostrii , vizitarea pesterii a avut un impact cel putin ciudat.Ceva timp n-au mai scos nici un cuvant, nevenindu-le sa creada ca au vazut cu ochii lor acea minune a naturii si ca ceea ce au vazut a fost aevea.

In jurul pranzului am ajuns in sfarsit la Gythio, de fapt la campingul Gythion Bay aflat la iesirea din Mavrovouni, ramanand aici pentru doua nopti.Prima zi am petrect-o la plaja campingului,iar seara vizitand orasul care ne-a ramas in suflet inca de anul trecut.

Plaja din Mavrovouni este imensa, are vreo 4 km, cu nisip mai grosier si pietricele marunte, pe alocuri amenajata cu umbrelute si sezlonguri, dar in mare parte salbatica si aproape goala.Cel putin, asa am gasit-o noi.Am petrecut aici o dupa amiaza , cu apa calda, un pic de valuri si o briza  foarte placuta care mai potolea dogoarea de peste zi.

Seara, am vizitat Gythio, de data asta pe indelete.Un oras frumos,construit pe un deal, cu vedere la golful Laconia, iar in fundal, peisajul este desavarsit de maretia muntilor.Centrul orasului este situat in jurul portului, cu o faleza plina de terase si magazine de tot felul.Am fost si pe insulita Cranae legata de tarm printr-un drum pietruit si pe care se afla muzeul de etnologic si de istorie (inchis la acea ora) , un far o bisericuta si o terasa.Imaginea orasului in asfinti, de acolo de pe insulita, e magnifica.

Ne-am plimbat, am mancat cea mai buna inghetata din viata mea, am facut aprovizionarea pentru a doua zi si ne-am intors "la baza".

Ziua urmatoare a fost o zi plina si mult asteptata de noi.Urma sa revedem doua locuri dragi care au fost "varful" vacante noastra de anul trecut:Elafonisos si Monemvasia.

1-5  - Voidokilia

6-12 - Pilos

13-22 - imagini dinPeloponez

Attached Files



#455
danavl62

danavl62

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 09.03.2009
Poze din :
1-8 - Stoupa
9-13 - Kalogria
14-15 - Spilou Dirou
16-25 Gythio

Attached Files



#456
BlueKing-69

BlueKing-69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,744
  • Înscris: 26.08.2008
16 si 17 - plaja din Mavrovouni.
Teribil ce sentiment de libertate ai cand pasesti pe acea plaja parca nesfarsita...

Trebuie sa imi fac timp sa continui si eu relatarea. Anul viitor cred ca tot Peloponez scrie pe noi: Messinia!

Edited by BlueKing-69, 22 July 2015 - 21:36.


#457
danavl62

danavl62

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 09.03.2009

 BlueKing-69, on 22 iulie 2015 - 21:33, said:

16 si 17 - plaja din Mavrovouni.
Teribil ce sentiment de libertate ai cand pasesti pe acea plaja parca nesfarsita...

Trebuie sa imi fac timp sa continui si eu relatarea. Anul viitor cred ca tot Peloponez scrie pe noi: Messinia!

Exact! Pozele sunt facute din dreptul iesirii din camping,in ambele parti.

#458
livdan

livdan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 57
  • Înscris: 14.05.2011
Buna ziua ,
   Revin cu o mica parte din multitudinea de momente placute ale sejurului recent incheiat la Finikounda - Messinia Peloponez Iulie 2015 ( diverse informatii ,locuri,intamplari,etc.).
   Finikounda sau altfel scris Finikountha ( grecii il pronunta " Finikuda" fara sa se auda " n ") este un satuc incantator care in timpul serii in zona portului si a celor doua - trei strazi centrale arata ca orice mare statiune estivala a lumii.Exista taverne ,restaurante,terase - bar ,cofetarii ,fast - food -uri ,etc care arata foarte bine si dau un aspect de statiune "spalata ".Cu toate ca ne aflam undeva in sudul Greciei si chiar al Europei  " manierele " de aici te duc cu gandul mai degraba la partea nordica a continentului.Totul este foarte relaxat , posibilitatea turistului de a alege ce-i place fiind de suta la suta ( eventual cu invitatii foarte politicoase de atrece pragul unor locatii).Au fost destul momente in care miezul noptii ne- a prins la tavernele de pe malul marii si atmosfera era minunata(mai ales la taverna " 5 Fi" - laudata de localnici pentru prepararea pestelui si a fructelor de mare) .
    Methoni , castelul sau este grandios si se vede fantastic de pe soseaua Finikounda-Mehoni ,mai exact din varful ultimei coline spre Methoni, este tot o
localitate relativ mica dar are o plaje simpatica ,bine amenajata,langa zidurile castelului.Multe taverne,restaurante atat aproape de port dar mai ales pe stradutele centrale.Foarte cochet si cu terasa pe trotuar si intr - o gradina pe diagonala - peste strada- taverna "Kastro "(evidenta denumirea) de unde seara se vede o parte din castel , inclusiv intrarea , luminate foarte frumos.Mancare buna,servire atenta si discreta ,privelistea cetatii din apropiere ,motive suficiente sa prindem si stingerea iluminatului de la castel la ora 24,00 fix .
  Pylos , arata superb atat ziua cat mai ales seara, o localitate ceva mai mare cu o retea de strazi specifica localitatilor mediteraneene ( strazi si trepte ) si cu un port destul de mare unde acosteaza si vase de croaziera.Multe taverne si terase atat pe malul marii cat si in piata centrala , toate cu acea atmosfera aerisita ,niciodata supraaglomerate (sau poate asa am eu impresia datorita calitatii oamenilor din zona - turisti si localnici deopotriva ).Parca in Pylos briza marii se simte cel mai bine in aceasta parte a Messiniei atat ziua cat si seara.Preturile mi s-au parut normale chiar la tavernele de pe malul marii (din " prima linie" cum s-ar spune).
  Koroni,localitatea cu celalat castel faimos al Messiniei,la concurenta cu Pylos- ul.O localitate superba cu stradute inguste unde viata se desfasoara normal ( nu butaforie ,creata pentru turisti) care pentru noi ( care avem atat de mult tere plat in tara ) lamureste ceva din caracterul darz al grecilor obisnuiti sa aiba conditii de relief mult mai neprielnice.La castel se executa o serie de lucrari insa oricum nu aveam timp sa-l vizitam.Dupa periplul pe stradutele din Koroni se ajunge la superba faleza a localitatii.Terase,taverne,gelaterii ,cofetarii unele foarte " chic ",recent renovate.Cum este normal predomina locatiile cu specific pescaresc care aratau fantastic si prezentau meniuri de-ti lasa gura apa.Pacat ca na-m avut timp sa servim masa de seara in Koroni.
  Dupa aceasta scurta prezentare va dati seama ca mi-as fi dorit sa fiu concomitent ( la timpul cinei ) in toate aceste locuri minunate.Din pacate nu era posibil.
Ca o concluzie pe segmetul taverne,terase ,alimentatie - oferta generoasa, locatii superbe,preturi rezonabile.
Voi reveni cu alte amanunte utile in postarile viitoare.
Va doresc vacante placute   !!!

#459
danavl62

danavl62

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 09.03.2009

Si pentru ca zapuseala de afara ne face sa ne aducem aminte de zilele minunate de vacanta, de ape limpezi, adieri blande de vant, plaje intinse sau golfuri ascunse, sa continuam periplul nostru prin Peloponez (si nu numai).



La prima ora a diminetii am plecat spre Elafonisos (doar cu masina, rulota a ramas in camping). Trecand prin livezi de portocali neculesi am ajuns la Pounta unde ne-am urcat pe ferry imediat si intr-o jumatate de ora eram pe plaja Simos.Culoarea ireala a apei si limpezimea ei, peisajul acela salbatic care mi-a ramas in mine un an intreg era neschimbat,lipseau doar crini de nisip neinfloriti inca.Parca ieri plecasem de acolo….Doar ca era mult mai putina lume.Ne-am bucurat de soare bland , briza placuta si o apa incredibil de limpede si calda pana dupa pranz apoi am trecut prin camping, am facut un dus, ne-am racorit cu o inghetata si ne-am luat din nou "la revedere" de la aceasta bucatica de rai.

Drumul nostrum a continuat spre Monemvasia, oraselul stravechi ascuns in spatele stancii, ca o bijuterie de pret.Anul trecut nu am avut timp sa vedem chiar tot.Timpul ne presa.De data asta ne-am plimbat pe stradutele inguste si intortochiate aproape trei ore.Am urcat spre cetatea veche pana unde ni s-a permis,iar panorama ce se deschide de acolo de sus iti taie rasuflarea.Casele vechi din piatra imbracate in verdeata si flori de bouganvillia, mirosul de iasomie,stradutele pietruite ,ramasitele vechii cetati te transpun in alte veacuri si fac din acest loc ceva special, un giuvaer de pret al Peloponezului.

Am plecat din Monemvasia la apusul soarelui si am ajuns in camping pe inserate petrecandu-ne ultima seara in Peloponez in fata unui pahar de vin rece, laga cort.

Itinerariul facut de acasa cuprindea si doua nopti de cazare in zona Tolo de unde sa putem vizita Nafplio si o deplasare spre Hermioni de unde puteam face o vizita in Hydra.Cum planul nostrum s-a dat putin peste cap cu oprirea neprevazuta la Stoupa si cum sambata dupa amiaza trebuia sa fim in tara, am renuntat cu inima stansa sa mai mergem la Tolo placand de la Gythio spre Atena, nu inainte de a vedea Canalul Korint.De data asta mi-am facut bine temele si am reusit sa ajungem sus pe pod, locul de unde se vede cel mai bine grandoarea acestei lucrari.Anul trecut am nimerit la podul submersibil de la Lautraki.Am facut poze, am admirat trecerea catorva vase mici de croaziera si am plecat spre Atena pe drumul paralel cu autostrada, un drum bun si frumos, pe malul marii si…fara taxe.

Cand am intrat in Grecia, de la Komotini pana la Salonic si apoi mai tarziu la intoarcere de la Meteora spre Ioanina am fost taxati pe autostrada Egnatia Odos ca orice autoturism normal.Cand am plecat din Paralia spre Larisa, pe autostrada Salonic-Atena, lucrurile s-au schimbat,avand rulota, ne-au taxat si de trei ori mai mult, bagandu-ne la alta categorie.Acest lucru ne-a dat de gandit si ne-a facut sa luam decizia de a ocoli cat se poate de mult autostrada pe drumul de intoarcere.Anul trecut am platit de la Korint la Salonic,cu o masina fara rulota , aproape 40 E, deci acum, cu rulota, saream sigur de 100 E.

Intrand in periferia Atenei am inceput sa ne uitam de o parcare mai mare, la un supermarket, unde sa lasam rulota si sa mergem doar cu masina spre Acropole,insa tot mergand si tot uitandu-ne ne-am trezit in inima Atenei cu hardughia dupa noi si cu Acropole la o aruncatura de bat.Stiam ca daca mai continuam sa mergem riscam sa ramanem blocati in furnicarul traficului asa ca pe prima straduta mai laturalnica am reusit sa gasim doua locuri libere si dupa ce am parcat am luat harta incercand sa ne localizam , sa stim unde sa ne intoarcem pentru a ne recupera "casuta"Ne aflam langa un sit arheologic si un ghid dragut de aici a vazut ca suntem in incurcatura si a sarit sa ne ajute.Ne-a insemnat pe harta locul unde ne alfam (cimitirul antic-Keramikos) si ne-a recomandat sa luam un taxi pana la Acropole chiar daca distanta nu era mare,se putea ajunge lejer, pe picioare, sa memoram strazile pe care mergem si sa ne intoarcem fie tot cu taxiul, fie pe jos.L-am ascultat si platind doar 6 E pentru taxi am ajuns elegant chiar la intrarea in sit.Noi eram pentru a treia oara aici,asa ca am preferat sa nu mai intram.Au intrat doar prietenii nostrii.Noi am ramas sa facem poze de pe stanci,de la locul de panorama de sub Acroporele si apoi ne-am asteptat prietenii, la umbra, rasfatandu-ne cu o limonada inghetata.Ca o paranteza:exista doua feluri de bilete de intrare:unul de 6 E cu care vizitezi doar Acropole si unul de 12 E in care ai incluse,pe langa Acropole, inca vreo 6 obiective aflate in jur.Prietenii nostri au cerut billet de 6 E, dorind sa viziteze doarAcropole, insa li s-a spus ca nu este posibil, trebuind sa cumpere bilet intreg, cel de 12 E. Nu cred ca a fost corect!

Dupa ce ne-am recuperat partenerii de vacanta, am coborat in piata Monastiraki pe care am regasit-o schimbata fata de 2006 cand o mai vizitasem.Parca nu mai avea farmecul de atunci sau poate impactul primei impresii a fost altul.Acum era exgerat de aglomerata, mai putine taverne si terase si parca mai sufocata de magazinele de suveniruri.Nu o sa uit niciodata sera petrecuta aici in 2006,undeva la o taverna micuta. In piata se auzea in surdina muzica greceasca adevarata cantata de o formatie, iar deasupra noastra, luminat feeric, ne veghea Parthenonul.E o imagine care nu se uita niciodata.

Mergand pe jos am ajuns la masina fara probleme, iar stresul cel mai mare era cum sa iesim din Atena cit mai usor si mai repede.Am reusit acest lucru nesperat de bine si intr-un sfert de ora eram deja pe autostrada.De aici a inceput dansul, cand pe stanga, cand pe dreapta, mergand pe drumurile paralele cu autostrada, incercand sa ocolim portile de taxare.Oricum, fiind cu rulota, nu puteam beneficia pe deplin de viteza admisa pe autostrada.Am pornit spre Nei Pori-Platamonas, insa noaptea ne-a prins pe drum, undeva mai sus de Kamena Vourla, la Karavomilos.Eram obositi si flamanzi, asa ca am cautat sa oprim la o terasa.Am gasit una chiar pe faleza orasului, care avea si o parcare mare in spate unde am ramas peste noapte.A fost una din cele mai frumoase seri di acesta vacanta, acolo pe malul marii, singuri in toata taverna, cu luminitele Kamenei Vourla jucad in zare.Se auzea dor clipocitul apei.Dupa o masa copioasa si o bere rece ne-am dus in parcare, la casuta noastra si am dormit toti patru cateva ore bune,pana dimineata.Ne-am trezi, am facut un ibric de cafea pe care am baut-o pe bacuta de pe faleza admirand rasaritul soarelui Vacanta noastra se apropia de sfarsit.Ore reusisam sa oferim prietenilor nostrii vacanta de vis promisa?Pentru ca inainte de toate a fost mai mult vacanta lor decat a noastra.E drep ca ne-am bucurat si noi de revederea multor locuri dragi si de descoperirea altora noi,insa am vrut sa le demonstram de ce iubim atat de mult acesta tara minunata, de ce nu ne mai saturam de ea, de ce de zece ani nu cunostem un alt drum spre vacanta perfecta.Acolo, pe bancuta de pe faleza din Karavomilos, cu o cafea in mana si ochii pierduti in rasaritul soarelui am inteles nostalgia si multumirea din privirea lor.Se termina o mica aventura, o vacanta pe care nu o vom uita prea curand nici noi si mai ales ei

Am plecat din Karavomilos pana sa inceapa forfota diminetii sperand sa ajungem cat mai repede in zona campingurilor de pe Riviera si sa mai prindem o zi de plaja.Mergand tot pe drumuri laturalnice am reusit sa ocolim aproape toate Toll-Post-urile si am ajuns la Nei Pori aproape de paranz.Stiam ca sunt multe campinguri in zona, le vazusem cu ceva ani in urma.Din pacate multe nu mai existau,iar altele erau cu circuit inchis,cu locuri inchiriate pe tot sezonul in care proprietarii isi amenajasera adevarate casute de vacanta in jurul unei rulote vechi sau a unor corturi mai mari.Am intrebat in vreo patru campinguri,dar nu am gasit nimic sa ne convina sau nu erau locuri, asa ca am juns pana in Skotina,unde ne-am cazat tot intr-un asfel de camping,insa receptionerul auzind ca nu vrem sa stam decat o noapte ne-a lasat sa ne instalam pe parcela unui proprietar care inca nu venise "acasa" .

Skotina e o statiune mica, la nord de Platamonas, cu o plaja mare, cu nisip , jumate amenajate, jumatate libera, cateva unitati de cazare,doua minimarketuri, 3-4 taverne si cam atat.Nimic spectaculos in afara de castelul Platamonas care se vede in zare, in capatul plajei Pantelimonas.Asa cum am spus, plaja e cu nisip, dar intrarea in mare e  in general cu bolovani, va trebuie papuci speciali. Doar in centru, unde sunt umbrelele se poate intra mai usor.Statiunea nu ofera mare lucru,doar liniste, relaxare,plaja si apa marii.O fi mult, o fi putin?Depinde de fiecare ce-si doreste de la o vacanta.Pentru noi, aproape o zi petrecuta aici a fost suficient,dimineata urmatoare continuindu-ne drumul spre Paralia.Planul initaial era sa ramanem in statiune pentru baie ,plaja, mancare, shopingareala ieftina, pana seara tarziu, apoi sa ne retragem pe plaja pustie  dinspre Korinos,acolo unde incepuse vacanta noastra, sa ne odihnim cateva ore , iar pe la patru dimineata sa plecam spre tara pe la Kulata.Ne-am respectat programul pana pe la sase seara cand am constatat ca nu prea mai aveam ce face in Paralia, asa ca ne-am hotarat pe loc sa nu mai pierdem timpul si sa mai scurtam drumul spre casa de a doua zi, plecand in acea seara.

Am parasit Grecia in acea seara lasand in urma atat de multe amintiri si imagini de neuitat…La ora noua trecusem de Kresna si ne-am oprit la intrarea pe defileul raului Struma.Ne-am scos masuta si scaunele si am ramas la un pahar de vin rece pana noaptea tarziu, admirand dansul licuricilor, bucurandu-ne de racoarea vaii si depanand amintiri din locurile prin care trecusem.

Dupa un drum lung prin Bulgaria, care parea ca nu se mai termina si dupa o ora si ceva de stat la Giurgiu, pe la ora 15 am fost in Gaiesti, ne-am recuperate masina, iar peste inca doua ore eram acasa, la Rm Valcea.

Peste tot pe unde am umblat am constatat ca erau parca mai putini turisti decat eram noi obisnuiti, in special in Peloponez.Ori nu incepuse sezonul asa cum trebuie, ori situatia politica si economica a Greciei ii speriasera, nu stiu sa va spun cauza reala.Cert este ca noi nu am simtit acest lucru in nici o privinta, totul a decurs normal, benzina am gasit peste tot fara probleme, preturile ni s-au parut neschimbate, de platit am platit peste tot cu cash (asa obisnuim mereu, nu a fost un lucru impus de situatia actuala).In Peloponez am intalnit doar doua masini de Romania, dintre care una era a unei localnice din Stoupa.Parca nici pe Rivira nu mai sunt atat de multi conationali.Locul le-a fost luat in special de sarbi.Ai nostri au prins curaj si-si doresc mai mult de la vacanta lor in aceasta tara minunata, alegand peisajele mirifice ale insulelor.

Aici se incheie povestirea vacantei mele de anul acesta carea a fost una frumoasa, inedita , dar parca mai obositoare si mai stresanta decat cea de anul trecut (sau poate am mai imbatranit noi?).Atunci am fost singuri si ne-am permis sa ne organizam din mers, fara un plan anume si sa facem ce ne dicteaza inima la momentul respective.Acum am avut responsabilitataea de a asigura prietenilor nostri o vacanta de neuitat si pentru asta am fost nevoiti sa respectam cat de cat un program.

Dar, sa dea Domnul sa fim sanatosi, ca nu am de gand sa ma opresc aici.Abia am descoperit frumusetea si libertatea unei vacante cu cortul asa ca de data asta sunt sigura ca ma voi reintoarce in Peloponez.Deja stiu unde vreau sa stau.


1-4 Elafonisos

5-14 Monemvasia

15-16 Korint

17-19 in drum spre Atena

20-24 Atena

25 Karavomilos

26-29 Skotina

Attached Files



#460
BlueKing-69

BlueKing-69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,744
  • Înscris: 26.08.2008

 danavl62, on 28 iulie 2015 - 20:09, said:

La prima ora a diminetii am plecat spre Elafonisos (doar cu masina, rulota a ramas in camping). Trecand prin livezi de portocali neculesi am ajuns la Pounta

Cum o mai arata acum zona, dupa teribilul incendiu de la mijlocul lunii?


... sunt sigura ca ma voi reintoarce in Peloponez.Deja stiu unde vreau sa stau.
Unde?   :)   
Unde sunt acele lacate agatate?
Am fost acum doi ani pe podul de deasupra canalului Corint (anul acesta nu am mai oprit) si nu am vazut asa ceva...

#461
danavl62

danavl62

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 09.03.2009

 BlueKing-69, on 28 iulie 2015 - 21:04, said:

Unde sunt acele lacate agatate?
Am fost acum doi ani pe podul de deasupra canalului Corint (anul acesta nu am mai oprit) si nu am vazut asa ceva...

Noi am venit dinspre Tripoli spre Atena si am ocolit putin autostrada pentru a vedea Canalul.Sunt doua poduri alaturate, cate unul pentru fiecare sens .Lacatele sunt pe podul care traverseaza Canalul dinspre Tripoli spre Atena.Daca tu ai fost pe sensul/podul celalalt (adica veneai dinspre Atena spre Peloponez)se poate sa nu le fi vazut. Dupa cum artau, cred ca erau de mai multa vreme acolo.

#462
Octavian_SK

Octavian_SK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,668
  • Înscris: 24.06.2011
Treaba aia cu lacatele e prin mai multe locuri din lume; am mai vazut asa ceva pe un pod peste Main; ...cred ca lacatelea alea simbolizeaza iubirea intre greci si creditorii externi :) (e o gluma nu o luati ca atare)

#463
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,855
  • Înscris: 04.07.2010

 danavl62, on 28 iulie 2015 - 20:09, said:

... sunt sigura ca ma voi reintoarce in Peloponez.Deja stiu unde vreau sa stau ...

La Stoupa, nu ?


Sănătate şi tcb !

#464
danavl62

danavl62

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 09.03.2009

 OvidiuNS, on 29 iulie 2015 - 23:47, said:


La Stoupa, nu ?


Sănătate şi tcb !

  Ovidiu,intuitia nu te inseala niciodata!
Exact, la Stoupa.Mi-a placut mult zona si mi-ar place sa am la dispozitie macar 3-4 zile pentru a o descoperi si aprofunda asa cum trebuie.Iar daca mai raman ceva zile, as merge in zona Nafplio-Tolo, zona pe care doar am "mirosit-o" anul trecut, iar anul acesta am ratat-o definitiv, tot din lipsa de timp.
Of, cred ca numai atunci cand voi iesi la pensie voi avea parte de un concediu asa cum imi doresc, fara graba, fara stres (gandindu-ma la ce ma asteapta la intoarcere), fara sa spun "am bifat-o si pe asta".
Dar mai e un pic pana atunci, si asa cum spui tu intotdeauna,sa fim sanatosisi sa ne bucuram de ceea ce ne ofera viata deocamdata.

#465
horiacorches

horiacorches

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 12.09.2015
Salutari,
as vrea sa proiectez pentru vara 2016 o vacanta in Grecia. Insa as vrea un loc izolat, un sat poate prin Peloponez, in care turismul sa nu fie dezvoltat la cote prea mari. As prefera sa gasesc o cazare simpla, la localnici, unde sa simtim autenticitatea vietii lor. Cu posibilitati de plaja neaglomerata, cat mai virgina.

Oare are cineva vreo sugestie?

#466
BlueKing-69

BlueKing-69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,744
  • Înscris: 26.08.2008
Sudul Peloponezului > Mani > Mavrovouni.

#467
rapture

rapture

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 110
  • Înscris: 09.10.2006


Va salut din drumul spre Gialova!
După fix 12 ore am ajuns în Panteleimonas cu plecare din București la ora 18.45 și sosire la 7.00.
La 20.00 eram deja în Bulgaria, 15 min la granița,  și la 2.00 la MAKAZA adică 6 ore pentru trecut Bulgaria cu o ora timp total de pauze. Fără politie. Trafic redus în B și Grecia.
App, am luat-o prin Pasul Shipka... fără sa vreau dar frumos și drum ca în palma. Mie unul îmi plac curbele :)))


Edited by rapture, 16 September 2015 - 08:22.


#468
angelicadraghiceanu

angelicadraghiceanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 203
  • Înscris: 09.05.2007
Drum bun !!!! Vacanta Super!!!!Posted Image

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate