Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...

Whatsapp nu afișeaza numele ...
 Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...

Trotineta- cat rezista?
 Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart

Accesare Plex prin webstation

Reziliere contract Digi Mobil?
 

Cresterea pasarilor la modul general - numai aici (!)

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
3635 replies to this topic

#595
Voluntarii

Voluntarii

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 16.01.2012
buna .. am citit si eu de ma dor ochii . multumesc celor care sau chinuit sa scrie si pentru noi , cei care dorim sa invatam ceva .

As avea o mare rugaminte , vreau sa incep cu o ferma de gaini ouatoare .. cantitate mica [300 gaini de inceput + ceva de carne] .

Dupa ce am mai citit anumite aspecte , mi-a cam taiat elanul .

Curiozitatile mele ar fi :

1. Ce rasa imi sugerati [Cotet simplu , din OSB cu un 50 mp afara la iarba si nisip .]
2. De la cate lunii si cate lunii in continuare oua ?
3. Care este media de varsta ?


Cel mai mult mi`a taiat elanul punctul 2 . Citeam la o rasa ca oua aprox 53 saptamanii . Asta inseamna undeva la 1 an ? :|

#596
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View PostVoluntarii, on 16th January 2012, 16:29, said:

1. Ce rasa imi sugerati [Cotet simplu , din OSB cu un 50 mp afara la iarba si nisip .]

Nu se folosese rasa curata pt. gaini ouatoare oua consum. Se merge in general pe hibrizi comerciali. Eu as recomanda hibrizi cu oua brune, nu albe (sunt undeva pe la inceputul topicului argumentele), dar daca ai clientela "setata" pe oua albe, poti sa mergi si pe oua albe. Lohmann Brown este un hibrid, dar nu singurul.

Quote

2. De la cate lunii si cate lunii in continuare oua ?
3. Care este media de varsta ?

Cel mai mult mi`a taiat elanul punctul 2 . Citeam la o rasa ca oua aprox 53 saptamanii . Asta inseamna undeva la 1 an ? :|

Incep sa oua pe la 20-22 saptamani (fuctie de genetica, hranire, cazare), oua timp de 50-54 saptamani, dupa care ouatul scade destul de mult, dar unii le mai tin cam 18-20 de saptamani, cu un ouat de cca. 60-65%. Pasararii profesionisti te pot lamuri mai bine ...

#597
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,975
  • Înscris: 17.03.2005
Eu sincer ma amuz cand citesc asemenea posturi...
Vrei "ferma" dar habar nu ai de nimic...pai mai frate, nu crezi ca intai ar trebui sa te documentezi cat de cat sa ai macar idee cu ce se mananca? Poti si fara dar in mod cert iesi in pagura si nu asa, 3 lei...
Eu am pasari de ani de zile, mai serios de vreo 3-4 ani si tot nu pot sa spun ca "ma pricep", adica tot am nevoie sa mai intreb, tot am belele, tot nu pot sa spun ca indiferent ce se intampla pot controla perfect situatia...
  E pacat de dorinta, sincer iti spun, intai citeste cateva carti, discuta cu ceva oameni care chiar stiu si apoi ia-o mai usurel.

300 de pasari... stii sa numeri pana acolo? 300 de pasari mananca nu gluma, nu te gandi doar la bani ci la depozitare, transport, etc...curatenia...la 300 de pasari inseamna munca nu gluma...depozitarea gunoiului sau ma rog, manipularea acestuia...e jale.
  Ai o problema si nu prea stii care si cum s-o tratezi, si iti garantez ca nu stie nimeni s iti spuna, trebuie sa inveti tu (tot respectul pt medici veterinari care mai stiu dar practica e treaba dracului si pasarea e animalul necuratului, nu e o boala sunt 3, nu e o cauza sunt 10, samd...)  Pai sa tratezi 300 de gaini e CHIN , am facut-o, stiu ce spun.
anul asta am avut 400 si ceva pe batatura si nu cred ca mai fac experimente d'astea prea curand, si nu sunt chiar habarnist, as zice ca dimpotriva, ma cam descurc.

SPatiu? in 50mp de curte vrei 300 de pasari? NU. daca ai 50mp de incinta plus curte ...as zice tot nu dar ma rog, poate daca insisisti... Densitatea mare inseamna chin pt tine si pasari, boli la maxim si randament / productivitate slaba.
Da, in ferme o exista si densitate chiar mai mare dar nu face greseala sa compari pt ca e cu totul alta mancare de peste.

Una peste alta eu zic sa o iei mult mai usor...un 30-50 de gaini, cum zicea horia, un hibrid specializat pe ouat. Mai putine inseamna ca iti vei permite sa le dai hrana fix dupa carte sau foarte apropiat, sa te ocupi de ele si sa inveti...sa tratezi preventiv si sa tratezi daca ai vreo problema, sa inveti din experienta.
La spatiul ala numarul e apropiat de optim, pt cat stii tu numarul e arhisuficient, nici mare cat sa te complici, nici prea mic sa nu merite morfoleala.


A, si cu ouatul e alta discutie... De inceput incep cand incep, scrie in "prospect" pe la 16 -20 ar trebui daca sunt bine intretinute, vremea e propice si  hrana e corespunzatoare.
  DE ouat oua nu 50 si de saptamani cat scrie prin carti, alea care oua atat de mult pe ciclu sunt  pasari in ferma, in conditii EXTREM DE BINE controlate si sub supravegherea unor meseriasi.
LA tine care le cresti in conditii mai mult sau mai putin " de curte", care depinzi mult de vreme/anotimp, temperaturi, umiditate, lumina samd... vor oua pana la naparlire... adica pana vine "iarna"...apoi vor relua  ouatul ...

Citeste carti despre cresterea pasarilor si apoi creste in conditiile tale, cat mai apropiate de cele din carte, si vei vedea cam pe la ce nivel de productie te poti pozitiona...50 de saptamani la rand in niciun caz , decat cu tehnologie perfect pusa la punct, greu de crezut.
Bafta.

#598
informatorul

informatorul

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 437
  • Înscris: 09.06.2006

View PostVoluntarii, on 16th January 2012, 16:29, said:

Cel mai mult mi`a taiat elanul punctul 2 . Citeam la o rasa ca oua aprox 53 saptamanii . Asta inseamna undeva la 1 an ? :|

  Vrei afecere cu gaini ? Sigur nu vei avea profitul asteptat. La 50 mp padoc, eu as creste nu mai mult de 30 de gaini si un cocos meserias :))) sa le stimuleze ouatul si sa faca oua de calitate. Poti sa cresti pasari pentru tine si familia ta si sa nu te preocupe cantitatea oualelor ci calitatea lor. O sa iei aproximativ 10 -15 oua pe zi de calitate superioara si nu mai cumperi de la market. Cauta carti despre cresterea pasarilor in gospodarie. Succes.

#599
Voluntarii

Voluntarii

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 16.01.2012
Da . va multumesc pentru raspunsuri .

Am o parcela de aprox 16-17 arii .

50 mp aproximativ era calculat / cotet . Adica 50 mp exterior + interior [cotetul] pentru .. aprox 100-150 gainii cat intra intr-un cotet .

Ma gandeam sa incep cu 2 asemenea cotete .

Pai , pentru mine ar fi super daca in primele .. 50 sapt .. 40 .. sapt ar oua 4 oua la 5 zile si dupa sa scada la un 2 oua la 3 zile ar fi arhi suficient .

Aici e vorba de potential , am 19 ani si la inceputul lunii martie imi vin niste banii [marunti dar bunii .. in jur de 3000 euro .]

As siminti sa spun ca am experienta .. dar .. chiar habarnist nu sunt .. cand eram mic tinea bunica mea cate 150 pui + gaini , o oarecare experienta am . + am sustinerea unor oamenii cu experienta in domeniu avicol .

Imi poate da cineva un sfat de unde as putea cumpara puicutele ?

#600
informatorul

informatorul

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 437
  • Înscris: 09.06.2006

View PostVoluntarii, on 17th January 2012, 22:40, said:

Imi poate da cineva un sfat de unde as putea cumpara puicutele ?

  19 ani ?! Esti inca un copil. Laudabil faptul ca te gandesti la asa ceva. Eu iti zic inca o data sa nu ai asteptari prea mari pt ca s-ar putea sa nu ai astfel de satisfactii. Eu iti zic sa incepi cu cateva pasari sa vezi cum este. Nu este munca multa da trebuie sa stai de ele (apa, mancare, curatenie zilnic), esti practic legat de ele. Sau s-ar putea sa nu iti placa. Nu dau eu sfaturi doar sugestii.
Calculeaza efextivul maxim de pasari in functie de cotet, adica cam 3-4 pasari pe mp, iar despre marimea padocului si aici ar trebui sa aibe fiecare pasare 1 mp de spatiu, asta este parerea mea, concluzie trasa din experienta. Pui poti cumpara din multe locuri. Vin uni din import italia, alti din ungaria. Si sunt mai peste tot centre de vanzare in tara. Cauta pe net dupa numlele hibridului de gaina.

#601
Voluntarii

Voluntarii

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 16.01.2012
Da , multumesc frumos pentru sfat .

Idea e ca eu stau la oras , termin acum liceul si as face ceva dupa .

Pentru asta , m-as muta la tara .. dar nu prea as sta pt 3 gaini la tara pt ca trebuie sa imi castig experienta .

Meseria mea de baza este " comertul " .
Am ales numarul de aprox 300 gaini pt ca ma gandesc si sper ca de la 300 hibrizi scot 200 oua .
Facand un calcul teoretic 7x200= 1400 oua. O productie cu care as acoperi o piata . [piata piata .. :)]

Pai .. gasesc si nu " aflu " .

Intradevar , sunt multe societati care se ocupa cu comercializarea de puicute , dar asteptam un sfat , de la cei care au o anumita experienta sa nu .. fiu tepuit din prima si sa ma deznadajduiesc .
As coopta spre un hy-line brown . Nu prea am gasit in tara de un pot cumpara .

#602
ticusor

ticusor

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,097
  • Înscris: 25.01.2010

View PostVoluntarii, on 17th January 2012, 22:40, said:

Imi poate da cineva un sfat de unde as putea cumpara puicutele ?


Poti incerca la cabinetele veterinare sau unde se vande mancare pentru animale. Insa atentie fiindca in orice domeniu sunt foarte multi tepari.

Nu te lasa descurajat. Incepe insa cu un numar mai mic de gaini sa poti invata din mers. Si eu intentionez anu' asta sa achizitionez 100 de pui (posibil 50 pentru oua iar 50 pentru carne) insa vreau sa fie un experiment. Sa vad cum reactioneaza cele de rasa la spatiu inchis, temperatura, alimentatie, boli, etc. In fiecare an cresc prin batatura cam 100 gaini dar nu de rasa. Cu astea nu am deloc probleme, nu-mi ocupa aproape deloc timpu`si mai ales nu se prea imbolnavesc. Cred ca e din cauza ca toata ziua stau in spatiu deschis la iarba iar din toamna pana-n primavara le dau liber prin toata gradina.

Oricum iti recomand intai ce imi recomand si mie. Ia la buchisit topicul de la inceput.

Sa ai bafta.

Edited by horia66, 18 January 2012 - 13:10.


#603
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View PostVoluntarii, on 17th January 2012, 22:40, said:

Imi poate da cineva un sfat de unde as putea cumpara puicutele ?


View Postticusor, on 18th January 2012, 12:44, said:

Poti incerca la cabinetele veterinare sau unde se vande mancare pentru animale.

In nici un caz nu vei gasi la cabinetele veterinare. Nu stau doctorii sa vanda la oratanii. Incearca pe la fermele de pasari.

#604
ticusor

ticusor

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,097
  • Înscris: 25.01.2010

View Posthoria66, on 18th January 2012, 13:11, said:

In nici un caz nu vei gasi la cabinetele veterinare. Nu stau doctorii sa vanda la oratanii.

Evident ca nu la cabinetele de oras. Ar fi si culmea sa vii in Bucuresti si sa intrebi la un cabinet unde se fac ecografii si electrocardiograme pentru animalele de casa. Ma refer la cabinetele de prin comune si sate. Se mai practica mai ales prin zona Bihorului ca se aduc de la unguri.(am retinut ca @voluntarii e din Oradea)

Nenea horia. Am vazut ca mi-ai editat postul anterior. Spune-mi te rog unde am sarit de pe aratura ca ma conformez.

#605
informatorul

informatorul

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 437
  • Înscris: 09.06.2006

View PostVoluntarii, on 18th January 2012, 11:09, said:


   Parerea mea este ca cel mai bun hibrid de gaina pentu oua pe care sa il cresti in sistem traditional este ISA Brown. Mai toate fermele asa zise ecologice folosesc acest hibrid de gaina.
[ http://s13.postimage.org/p1pb27sx3/isa_brown.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Exista o retea de magazine de profil care comercilizeaza tot felul de pui de gaina, rata, gasca, curca.... si furaje, adapatori.... etc, da clik aici
Tot de la ei poti afla cum sa le cresti. Sper sa iti fie de folos.

#606
ionbv15

ionbv15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 18.01.2012
Buna!Am citit cam tot ce am gasit pe aici in legatura cu pui de carne sau de oua(mixti).Nu sunt in domeniu,dar simpatizez cu ideea unei ferme de subzistenta(micro ferma),dar dupa parerile foarte elevate ale celor de aici,oameni pentru care am tot respectul,se pare ca nu prea este rentabil mai ales la pui de carne,pretul platit de abatoare fiind prea mic,pentru ca ma gandesc ca sa ai cateva sute de pui,nu vad unde ai putea sai vinzi destul de repede,in alta parte.mas duce cu ideea pina la un numar de 1000 de pui.Dupa o analiza oarecare se pare ca ar fi rentabil la cateva zeci de mii,dar investitia te duce pina la 4 sau 5 sute mii euro.Dak tot ai bani astia tre sa fii ori in domeniu sau putin sarit sa bagi atatia bani.Dar nu renunt la idee,cred ca ouatoarele ar fi mai rentabile(vanzarea a circa 25 de oua aduce tot acei bani pe care iai primi pe un pui de carne la un abator).Gandesc ca 600 de ouatoare ar putea fi rentabil.sunt comerciant(am un mic magazin)si observ ca pe sezonul rece in special este o cerere foarte mare de oua.astazi in 2 engrossuri am gasit doar oua cu cifra 3,care nu mai sunt legale.ideea este ca dak produci foarte multe ai nevoie de o divizie de distributie,care creste pretul cu circa 20 la suta,poate mai mult,dar dak produci pina in 600 dak ai masina proprie le poti distribui singur in localitatile limitrofe,iar cheltuiala in plus ar fi doar combustibilul consumat de masina(zic eu).mentionez ca clientul a devenit selectiv si nu prea mai cumpara cu nr.3.astazi la selgros oua nr.3 0,47 bani.                 intrebarile mele dak va dori sami raspunda cineva,ar fi cum stampilez oule,sau cat costa o masina de stampilat oua manuala?si dak credeti ca poate fi oarecum rentabil cu 600 de ouatoare?MULTUMIRI ANTICIPATE!

#607
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,975
  • Înscris: 17.03.2005

Quote

Oricum iti recomand intai ce imi recomand si mie. Ia la buchisit topicul de la inceput.

Sa ai bafta.

Exact, inainte de a indemna la "curaj", documenteaza-te...forumul ca e acilea, apoi un teanc de carti...Abia apoi experimente cat mai ieftine si macar vreo 2 ani, si pe urma decizi daca "te apuci" sau nu, daca bagi banii sau nu samd. DE ce 2 ani? pai e simplu, intr-un an poti avea noroc sa fii scutit de probleme si sa ai recolta buna deci preturi ok la hrana...in vreo 2-3 ani incepi sa te lovesti de probleme si incepi sa intelegi cam cu ce se mananca.

PAsari cumparati in prima instanta de la o sursa cat mai "serioasa", de genul agro aia...Nu ca ar fi definitia seriozitatii, nu ca altii mai mult sau mai putin obscuri ar fi neaparat neseriosi, dar oricum pana ai tu destul de multa expertiza sa discerni care cum e, la primii gasesti o marfa cat de cat certificata. La altii care importa cate 2-3 tiruri sa dea un mic tun e mai mult chestie de noroc, plus ca nu stii cand si unde ii mai gasesti daca ai probleme si nu prea poti avea incredere in lipsa unui minim de acte doveditoare...

DEci la inceput, chair daca nu iei cele mai bune pasari sau cele mai ieftine, calea mai sigura e sa iei de la unii gen agrolici sau de pe la vreo ferma cat de cat serioasa (adica nu un privat care s-a apucat de un grajd si-o betoniera si care isi aduce poate puii din japolanda...)

Usor usor inveti si abia dupa aia 2-3 ani de care ziceam mai sus o sa ai si cunostintele necesare, si contactele, si tot ce iti mai trebuie ca sa alegi mai cu cap.

Zic si eu, ca si client pana acum multumit de ce am recomandat. Nu sunt neaparat cei mai buni si nu au neaparat cea mai buna marfa dar prea mult nu te poti intepa cu ei, riscul e mai mic.

#608
mateimateimatei

mateimateimatei

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,491
  • Înscris: 07.03.2011
[quote name='ionbv15' date='18th January 2012, 17:31' post='10971971']


1000 de pui de carne ? doar nu crezi ca tu o sa te autorizezi ca ferma pt 1000 de  suflete ?

600 de gaini outoare ? iarasi la fel pt ce sa te autorizezi ? sa stampilezi.. etc...

La un asemenea nr ar fi "rentabil" sa te le vinzi pe la spate direct la consumator , o data pe saptamana iti faci o clientela fixa astfel faci economie si cu benzina(ca daca faci un calcul mic sa distribui tu 300 de oua in fiecare zi  nu prea merge , in cazul distributiei saptamanale ai nevoie si de un spatiu de depozitare modest in conditii de temperatura normale pt ca tu ai nevoie de calitate pt a iti pastra clientela .....

La 1000 de pui de carne e si mai nasola treabla unde depozitezi tu 2Tone de carne de pui ? ca nu prea ai cum sa ii vinzi pe toti deodata.. insa  daca stai sa o iei asa sa depozitezi eu zic ca poti sa vinzi 1000 de pui pana cand intri peste 2 luni cu urmatoarea serie , cat de legal este asta chiar nu am habar , insa as fi curios sa aflu si eu  . Daca poti vinde pana in 1000 de pui de carne doar cu un fel de carnet sanitar doar de la doctoru vet , inclusiv la oua daca poti distribui la domiciliu doar cu un simplu carnet sanitar veterinar , si un pfa . ca gospodarie de subzistenta

#609
Voluntarii

Voluntarii

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 16.01.2012
va multumesc f mult pt raspunsuri si sfaturi .

Da , am cooptat spre ei , dar ei m-au redirectionat spre o firma locala de aici cu care lucreaza ei si nu au un renume prea bun la noi in Oradea si m-a pus pe ganduri ..
Am gasit la o ferma din Arad Lohmann Brown .. relativ scumpe .. 6 euro la 18 saptamanii . dar cred si sper sa fie ok .

Am zis ca pana la urma incep cu 200 adulte si puiet .

#610
informatorul

informatorul

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 437
  • Înscris: 09.06.2006

View PostVoluntarii, on 18th January 2012, 23:26, said:

va multumesc f mult pt raspunsuri si sfaturi .

Da , am cooptat spre ei , dar ei m-au redirectionat spre o firma locala de aici cu care lucreaza ei si nu au un renume prea bun la noi in Oradea si m-a pus pe ganduri ..
Am gasit la o ferma din Arad Lohmann Brown .. relativ scumpe .. 6 euro la 18 saptamanii . dar cred si sper sa fie ok .

Am zis ca pana la urma incep cu 200 adulte si puiet .

Mai bine le cresti de la o zi si mai faci si un pic de economie. In plus de asta este si mai bine pt ca se adapteaza de mici cu mediul. Ce vrei sa cumperi tu la 18 saptamani au fost crescute in hala la o temperatura aproximativ constanta, la un soc termic ai putea sa cam ramai fara ele si in plus de asta au si o imunitate scazuta. Si unde mai pui ca tu vrei sa cresti in 50 mp 200 de gaini. Spatiul este mult prea mic si o sa intre in actiune legile naturi, adica se vor rari pe cale naturala, le vor napadii bacteriile si chiar se vor manca intre ele. Analizeaza bine situatia sa nu faci greseli. Ce vrei sa cumperi tu sunt gaini de baterie si tu vrei sa le cresti in sistem traditional. Nu o sa mearga.

#611
Voluntarii

Voluntarii

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 16.01.2012
merci de sfat . m-am gandit si eu la asta [sa fiu sincer , mai mult din economie .]

Idea e ca ai/ati inteles gresit faza cu 50 mp .

Era calculat 50 mp afara fara cotet . :)

50 mp + cotet

Ma rog , am recalculat ieri .. o sa fac si afara undeva pe la 200-300 mp + interior

#612
Voluntarii

Voluntarii

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 16.01.2012
3.5+tva transport inclus ? mult ? putin ?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate