Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...

Whatsapp nu afișeaza numele ...
 Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...

Trotineta- cat rezista?
 Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart

Accesare Plex prin webstation

Reziliere contract Digi Mobil?
 

Cresterea pasarilor la modul general - numai aici (!)

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
3635 replies to this topic

#559
informatorul

informatorul

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 437
  • Înscris: 09.06.2006

 parintele, on 10th November 2011, 17:42, said:

Spune CINE? de unde toate aberatiile astea? D'aia se chinuie aia din fermele de reproductie ca dracii aia mari? Ce n-ai spus bre de la inceput asa, ii scuteai pe oameni de-un chin.  :coolspeak:
Deci asta e o gogomanie, intotdeauna orice animal are si mama si tata, genele vin de la amandoi, in "egala" masura...
Diversitatea genetica nu e totul, din pacate sau din fericire.
Din hibrizi scoti fix ...nimic...o parte din pui probabil vor fi asa si asa, adica bunicei, o parte slabi calitativ... per total nu permita sa cresti 100 de pui din care doar 40-50 % au randament... de cat consuma ceilalti aiurea mai bine dai frumos 2.5 lei, adica pretul a 4-5 oua "de stat", daca nu reusesti sa le vinzi la pret de oua "de tara"....si ai pui de calitate, care dau randament.
  Nu mai incurajati prostiile astea, e drept ca nu cosnta nimic sa vorbesti dar costa daca incerci sa aplici astfel de glume..
Cat despre incubatoarele alea..scumpe ca porcul, bani aruncati pe geam... se poate mult, mult mai ieftin....
  
  Si eu zic la fel ca este bine sa ii cumpei la o zi. Dar daca vei sa ai pasari pentu masa deosebite trebuie sa le faci tu. De exemplu anul asta am facut hibrizi de sussex, cu o carne superioara, la gust, dar niste pasari sensibile totusi. Poate sa i-a 2-3 clocitoare simple, dar nu se stie cat de bine scot, adica in loc de 1300 lei, da numai 200 lei. Depinde cu cum vedem lucrurile, eu prefer lucrurile de calitate si daca cresc o pasare vreau sa fie ceva dosebit fata de piata, ca alfel de kabir si pui de carne pute piata. Eu anul asta am facut ceva hibrizi din curiozitate si cel putin ca masa au crescut bine 6 luni peste 4 kg si cred ca pana de sarbatori vor ajunge la 5 kg cred.
Eu treaba cu genetica la pasari o stiu de la un crescator camion la cateva rase si el tine seama da asta. Asa se pune ca cocsul conteaza 98%. Logic ar fi sa fie 50%. va voi spune la anul in tomna cand vor creste viitoarele serii de pui.

Edited by informatorul, 11 November 2011 - 07:34.


#560
CST76

CST76

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 137
  • Înscris: 07.04.2011
Mersi pt raspunsuri.
Cred ca voi lua un incubator din ala de 200 lei, am gasit pe net pt 80 oua si mai pun inca 50 in cel vechi pe care il am. Le voi pune in paralel si voi cumpara la eclozare restul de pui. Nu are rost sa dau o gasca de bani pt ceva scump din moment ce nu stiu ce lot de reproductie am.
Ma bate gandul sa mai incerc si cu ceva pui de curca, dar trebuie sa vad ce tratamente preventive trebuie sa le fac sau mai bine zis cum sa-i imunizez pentru cand ii voi duce la tara. Acolo deparazitez adaposturile, dau cu var , cu gainile nu am avut niciodata probleme, dar curcile astea albe nu rezista. Si sunt si foarte scumpi puisorii.

#561
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,975
  • Înscris: 17.03.2005

 CST76, on 11th November 2011, 10:58, said:

Mersi pt raspunsuri.
Cred ca voi lua un incubator din ala de 200 lei, am gasit pe net pt 80 oua si mai pun inca 50 in cel vechi pe care il am. Le voi pune in paralel si voi cumpara la eclozare restul de pui. Nu are rost sa dau o gasca de bani pt ceva scump din moment ce nu stiu ce lot de reproductie am.
Ma bate gandul sa mai incerc si cu ceva pui de curca, dar trebuie sa vad ce tratamente preventive trebuie sa le fac sau mai bine zis cum sa-i imunizez pentru cand ii voi duce la tara. Acolo deparazitez adaposturile, dau cu var , cu gainile nu am avut niciodata probleme, dar curcile astea albe nu rezista. Si sunt si foarte scumpi puisorii.
Eu nu stiu care sunt de 80 de oua  dar iti pot spune ca am eletroadmon, incubatorul se numeste puisor parca...sunt multumit.Costa mai putin, 150 sau sub.
Curcile "albe" nu sunt deloc sensibile, dimpotriva. Eu am avut ceva probleme anul asta (varsat, ceva respiratorii scarboase, etc...) si nu am avut pierderi semnificative, dimpotriva. Doar histomonoza mi-a casapit cativa, vreo 3, dar asta pentru ca nu am stiut la timp care e treaba, m-am lenevit sa merg la un diagnostic  samd...
Comparativ cu puii de gaina  nu sunt deloc mai sensibili.

IDeea e simpla insa, incearca sa-i tii separat, in general incearca sa nu amesteci caprariile pentru ca e foarte usor ca puii mari sau adultele sa fie purtatoare la care sa nu se manifeste boala si cand bagi pui peste i-ai terminat.
De imunizat n-ai ce si cum sa imunizezi decat in foarte rare cazuri asta pentru ca bolile impotriva carora se vaccineaza in general sunt totusi destul de rar intalnite in vreme ce impotriva celor care creeaza probleme nu pea exista vaccinuri.
Adica se cam vaccineaza de pseudopesta, holera, eventual bursita samd... dar aceste boli sunt rar intalnite...se vaccineaza pentru ca daca ai "luat-o", risti cam tot septelul plus probleme pe viitor prin dificultatea de a dezinfecta...  In schimb, bolile care nu sunt poate la fel de grave in sine, adica nu sunt neaparat mortale pentru septel in proportii masive, mai ales daca le "tratezi", sunt cele care iti fac viata un calvar. Sa nu mai spunem ca unele nici nu se trateaza eficient. La fel, sa nu mai spunem ca in general e suficienta o astfel de afectiune pentru ca ulterior sa devina active multe alte boli care se instaleaza pentru ca pasarea  e slabita de boala initiala, situatie in care nu mai stii ce ai acolo, de unde sa te apuci sa tratezi, etc...
aici intra boli precum micoplasma, corizele, chiar si varsatul, histomonoza care e treaba "dracului" desi teoretic e trateaza, divese digestive, etc... samd...
Impotriva celor din urma nu prea ai vaccinuri si tocmai astea sunt, asa cum ziceam, cele frecvente, care apar aproape peste tot, care descid poarta la nenumarate alte probleme, pe care le comntrolezi greu, pe care nu le poti trata sau le tratezi foarte dificil, in urma carora nu prea poti "dezinfecta" nici zonele in care tii pasarile si nici septelul, unele ramanand latente , nu se manifesta la pasarile care trec prin boala, dar cu prima ocazie reapar si in mod evident, in sezonul urmator, iti imbolnavesc puii care evident nu au cm sa fie imuni si sunt mai sensibili din cauza varstei ...si o tii langa ani de-a randul...

cat despre scos pui de curca la incubator...nu ai cum sa scoti din hibrizii cumparati, e foarte, foarte dificil. Si asa e dificil de scos la incubator hobby pui de curca fata de gaini, incomparabil. Daca scoti curci "de tara", mai bine te abtii...sunt mult mai rau ca gainile...la gaini "de curte" macar mai ai ceva sange de calitate, mai scapa si material genetic bunicel ...la curci nu e asa si nu ai ce scoate decat vrabii...ca exemplu, curcile de tara ale vecinilor mei au aceeasi varsta cu broilerii mei...inutil sa iti spun de cate ori sunt mai mari ai mei, chair si cei luati tarziu, cu 2 luni mai mici sunt de 3-4 ori mai grei deja si au mult loc de crestere, pe cand aia de tara sunt aproape  gata...oase la aia de tara mai subtiri decat la cocosii mei de anul asta ...niste ghioarle adica...scoti sa faci ce, sa te chinui cu ei ca sa obtii adulte de 4-5-6 kg? La cat mananca, la cata nevoie de spatiu au, la cata nevoie de alimentatie mult mai bogata si mai scumpa decat cea pt gaini au, etcetc... eu spun ca mai ieftin, mai comod si mai simplu e sa cresti 3 gaini in plus...d'astea amestecate, nu hibrizi de calitate ca acolo cu un cocos bun ai mai multa carne decat la o curca ...

#562
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 florentinadaniela, on 9th November 2011, 15:04, said:

-ce autorizatii imi trebuie sa pot comercializa asa cum trebuie pasarile vii atunci cand ajung la maturitate? din cate am inteles imi trebuie un certificat de la primarie (am domiciliul in zona rurala, gospodarie proprie) si avize sanitare. Deocamdata nu vreau sa infiintez ferma fiindca nu am resursele necesare, insa doresc sa am acte in ordine ca sa pot comercializa pasarile catre abatoare sau firme care cumpara pasari pt export, etc.
sau ce alte variante de desfacere  am,  ca sa pot incasa o suma intreaga la vanzarea pasarilor, nu as vrea s ale vand cu bucata la cunoscuti sau in piata
Va multumesc anticipat tuturor

Ca si producator rural nu ai decat posibilitatea sa ii vinzi in piata sau direct din gospodarie, in viu. Nu-ti va cumpara nici un abator curcanii, si nici o firma care exporta. Acestia (abatoarele si exportatorii) au nevoie de: 1- factura, 2- certificate sanitare-veterinare de sanatate.
Iar certificat sanitar-veterinar nu poti elibera decat daca esti ferma autorizata.

Quote

-ajuta cu ceva sa ma inscriu in Asociatia crescatorilor de animale sau alte asociatii..?
Bineinteles ca ajuta... Mai inveti cate ceva despre furajare, adapostire etc.

Quote

-ce anume mi-ar trebui sa pot creste corespunzator curcanii..adaposturi dintr-un anumit material, sau conditii speciale?
Mai intai iti trebuiesc cunostinte despre cresterea curcanilor si dorinta de a invata.

#563
informatorul

informatorul

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 437
  • Înscris: 09.06.2006

 parintele, on 11th November 2011, 13:41, said:


SI zici ca ai incubatorul ASTA si are randament bun ?

#564
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,975
  • Înscris: 17.03.2005

 informatorul, on 12th November 2011, 10:26, said:

SI zici ca ai incubatorul ASTA si are randament bun ?
da, e ok. Randamentul e normal, veriga slaba in ecuatie e calitatea oualelor respectiv vigoarea si starea de sanatate a pasarilor de la care se recolteaza.

#565
informatorul

informatorul

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 437
  • Înscris: 09.06.2006

 parintele, on 12th November 2011, 22:43, said:

da, e ok. Randamentul e normal, veriga slaba in ecuatie e calitatea oualelor respectiv vigoarea si starea de sanatate a pasarilor de la care se recolteaza.

Da, la asta ma gandeam si eu. Am auzit ca sunt microplasme care infecteaza oul si omoara puiul in timpul dezvoltarii in ou. In cazul asta este bine de stiut daca exista metoda de a afla daca ouale sunt infectate. Despre vigoarea oualelor, pe la noi pe aici se pun oua la incubat de la gaini care se afla in primul sezon de ouat. Si eu am facut asta si ies niste pui mai mici. Oua mare pui mare.

#566
CST76

CST76

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 137
  • Înscris: 07.04.2011
Multimesc parintele si informatorul pt informatia de calitate.
Incubatorul vreau sa-l iau doar pt pui de gaina. Mi-ar fi trebuit unu de vreo 120 -150 de bucati cu intoarcere automata sa nu mai stau sa intorc ouale toata ziua.
Si am gasit asta care e de 80 de oua : http://www.spamspams...ua- -termometru
Numai ca e in Simeria, dar pana in primavara imi fac drum pana acolo , ca n-as vrea sa-l iau fara sa sa-l vad. Si mai am un incubator mai mic de vreo 50 de bucati si fac 2 ture cu ele si am rezolvat problema cu puii la tara.
Am vb cu nesata-mea si fii-mea si fac o voliera in curte aici in Bucuresti pt 15-20 de curci ,cumpar puisorii de la Agroland si nu le mai duc la tara.
Rasa Kabir este considerata de calitate inferioara , de ce? Eu am zis ca e tocmai invers , ca altfel nu ma mai incurcam.
Deci sa pastrez gainile de tara, mai am vreo10-15 si cocosi din broiler pt ameliorare, pt lotul de reproductie?
Sa las si gaini si cocosi Kabir?
Ce parere  aveti? Ca trebuie sa bag cutitu in ele ca s-a cam usurat congelatorul si tipa fetele. :)
Pe de alta parte mama nu vrea sa auda de taiat puicile broiler ca au inceput sa oua si sunt frumoase foc.
Poza cu ei asta vara cand erau mici si cu Kabir cand i-am luat.

Attached Files


Edited by CST76, 14 November 2011 - 08:14.


#567
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,975
  • Înscris: 17.03.2005
@cst: Cum ti-am zis, nu are sens sa te incurci cu "scule" scumpe, nu are sens, tu faci cum vrei.
Kabir nu este o rasa, nici inferioara nici superioara, nu exista asa ceva.
Kabir este un hibrid mixt, carne-oua, de buna calitate, inventat de niste israelieni daca nu ma insel... Nu stiu daca tu ai luat kabir si de unde, ideea e ca si kabirul (care sunt doar puii produsi dupa tehnologia aia, nu toti hibrizii mixt...kabir e ca si jeep, o denumire...la origini e una, sa impamantenit ca si denumire generica pt a descrie hibrizii mixt, carne-oua) trebuie sa fie de calitate...
Adica, iei hibridul doar din locuri care ofera GARANTIE, CERTIFICAT DE ORIGINE pe cat posibil...
Nu orice gigi care are in curte gaini produce kabir..produce niste hibrizi, dumnezeu stie cat de buni...de regula mai slab calitativ decat firmele serioase care nu isi permit sa se faca de ras...

Broilerii sunt hibrizi strict pentru carne...
Adica, pe scurt, kabirul este un hibrid care creste bine si care mai si oua la maturitate... Nu creste ca broilerii si nu oua ca gainile "de oua" dar creste mai repede si mai mare decat gainile de oua si oua mult mai bine decat hibrizii de carne...
Broilerii sunt pasari create strict pt a creste mai repede si pt a avea o productie de carne mare. Nu oua sau oua putin.

Acuma, din astfel de pasari nu poti obtine pasari similare.
Hibrizii sunt facuti astfel, in linii mari.
se incruciseaza cocos rasa A, care are viteza buna de crestere, cu  gaina rasa B care are o structura compacta, pasari carnoase si scunde... se obtin puici care au si viteza de crestere si structura compacta... cocosii se "arunca"  Doar aceasta combinatie da acest rezultat, daca iei cocosii de rasa B si gaina rasa A ies pui cu alte calitati ...
Apoi alte doua rase, la fel, gaini de la una cu cocosi de la alta, C si D, si se obtin alte calitati , cocosii se pastreaza, puicile se arunca...
Puicile din prima combinatie se combina cu cocosii din a doua  si ies hibrizii...

Mai departe, acesti hibrizi care au gene de la toate 4 rasele transmit toate aceste caracteristici dar aleator... Foarte putini pui nimesresc fix combinatia de gene pe care o au parintii...

Acesti hibrizi sunt mai productivi decat oricare din parinti dar ei se obtin doar dina ceasta combinatie, O SINGURA GENERATIE..Dupa aia, daca ii folosesti la reproductie, produsii lor vor fi din ce in ce mai slabi...

Iti dai seama ca nimeni nu ar fi tampit sa munceasca atat in cercetare si sa combine atat de complicat x rase daca odata obtinute, pasarile ar pastra aceste calitati...

DEci, nu are rost sa reproduci acesti hibrizi pentru ca doar o foarte mica parte din pui vor avea calitati apropiate de ale parintilor.....restul, procent mare, adica 60-70-80 %, vor fi "ghioarle", pasari de slaba calitate, care cresc incet, sunt mici, nu pun carne, oua putin samd...

De mancat mananca toti 100 de pui produsi, aproape la fel, dar unii "se fac" altii, aia 80%, mananca degeaba si nu au randament...La final, cand tragi linie, ai hranit 100 de gaini si ai obtinut 20 de pui de calitate, restul au consumat 10 lei si au produs 5...

E mult mai ieftin sa cumperi pui de calitate, ca si parintii, care dau randament, mananca de 10 lei si produc carne sau oua de 20...  Platesti pretul puiului dar ai profit...

Oare de ce fermele cumpara pui si nu amesteca ei sa isi faca pui pt a-i creste?
Oi fi tu mai destept sau mai cunoscator? Daca aia nu stiu sau nu pot, sau considera pretul de achizitie ok per total, de ce crezi tu ca poti ceea ce ei nu stiu sau nu pot?

DEci, parerea mea:
Pastreaza cateva gaini care sa iti oua la anul, din cele ouatoare sau mixte... o sa ai oua.
Pe cei de carne sacrifica-i, pe rand sau toti odata, si consuma-i...
La anul cumperi matale frumos alti pui, unii pentru carne pe care ii cresti si ii mananci, altii mixt care iti vor oua peste inca un an, si cu care vei inlolcuipasarile pe care le opresti acum pt oua...
Pe acestea din urma le sacrifici in toamna viitoare, dupa ce ti-au ouat toata primavara...astfel nici nu sunt batrane si poti sa le comsumi linistit...

Asa e cel mai simplu si cel mai bine... Daca vrei sa ai randament bun, dc nu scoate ce poti , baga mancare in ele ca la balamuc si oi vedea tu daca iesi pe plus sau pe minus...

Daca totusi vrei sa scoti tu pui, fa o incercare...opreste cateva gaini de un gel si 1-2 cocosi de alt fel, hibrizi...scoate din ele si vezi cum merg puii...nu vor merge ca si hibrizii cumparati dar o generatie "merge" cat de cat..

Un pui costa 2.5 lei, un ou de curte e 6-7... din 3.5 oua vandute cumperi un pui...tu din 3.5 oua scoti maxim 2 pui, daca totul merge bine, pasarile sunt sanatoase samd... greu de crezut... consumi curent, te chinui sa intorci ouale, cumperi clocitori... Nu e mai simplu sa cumperi pui direct si sa vinzi ouale, te-ar costa doar putin mai mult  dar ai avea pui de calitate....???

#568
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,975
  • Înscris: 17.03.2005

 informatorul, on 14th November 2011, 00:47, said:

Da, la asta ma gandeam si eu. Am auzit ca sunt microplasme care infecteaza oul si omoara puiul in timpul dezvoltarii in ou. In cazul asta este bine de stiut daca exista metoda de a afla daca ouale sunt infectate. Despre vigoarea oualelor, pe la noi pe aici se pun oua la incubat de la gaini care se afla in primul sezon de ouat. Si eu am facut asta si ies niste pui mai mici. Oua mare pui mare.
Bre, e mico nu micro  :coolspeak:
Nu, nu ai cum sa testezi oul, sau daca exista metode sunt specifice laboratorului , n-ai tu cum sa determini.
CE poti tu sa faci e sa ai pasari sanatoase, treaba care nu e complicata dar uite ca nici simpla nu e, cum bine constati pasarile de care iti ziceam ca-s coapte asta primavara si despre care tu spuneai ca sunt ok ...sunt de fapt cam coapte si erau doar aparent ok.

deci una peste alta, ca sa fii cat de cat linistit, elimini tot ce e suspect, faci un tratament preventiv cu enrofloxacina spre exemplu, deparazitezi, vitaminizezi si poti spera ca ai cat de cat pasari ok pt reproductie... pasarile in prealabil vaccinate.

Ouale de reperoductie merg de la pasari de anul 1, foarte bine, ideal de anul 2, apoi scade prolificitatea dar merge si al treilea an de ouat... eu prefer anul 1 si anul 2. Doar pasarile eceptionale si al treilea an, adica de foarte buna calitate sau care au dovedit ca scot bine procentual.

Cat despre dimensiune... ou mic inseamna pui mic , adevarat, dar poate fi pui viguros..nu e odrama. Bine e sa astepti pana se definitiveaza ouatul, adica oul are dimensiunea normala pt pasarea cu pricina.
Oul mare POATE insemna pui mare, dar nu e regula... ouale "prea mari" pot da pui carenu absorb corect tot albusul(vitelusul). E de preferat un pui mic dar complet dezvoltat care iese uscat cu puful curat si stralucitor.
Ouale cele mai bune sunt cele normale, de marime medie, functie de tipul gainii, ca nu toate fac oua la fel de mari...
Puii mai mari au un start mai bun in general dar per total importanta nu e marimea ci vigoarea...

#569
CST76

CST76

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 137
  • Înscris: 07.04.2011
Ok, incepe sa se faca lumina.
Am crezut ca puii Kabir apartin unei rase si nu ca sunt hibrizi.
Voi pastra toate exemplare mai frumoasse din cele de tara in special  si din cele Kabir pentru oua de consum in special si ma voi juca cu incubatorul sa vedem ce iese la anu.
Pui de carne voi cumpara separat.
Productia eu o folosesc doar la consum propriu si obligatii, nu vand nimic.
Ce rasa mixta imi recomdati pentru gaini ca sa le cresc in aceasta forma?
Multi ani in urma am avut Rhode Island pentru oua si am fost foarte multumit dar ca si productie de carne nu sunt satisfacatoare. Le-am luat de la Avicola Saftica dar acum nu mai exista.
Multumesc inca o data.

 CST76, on 14th November 2011, 16:09, said:

Ok, incepe sa se faca lumina.
Am crezut ca puii Kabir apartin unei rase si nu ca sunt hibrizi.
Voi pastra toate exemplare mai frumoasse din cele de tara in special  si din cele Kabir pentru oua de consum in special si ma voi juca cu incubatorul sa vedem ce iese la anu.
Pui de carne voi cumpara separat.
Productia eu o folosesc doar la consum propriu si obligatii, nu vand nimic.
Ce rasa mixta imi recomdati pentru gaini ca sa le cresc in aceasta forma?
Multi ani in urma am avut Rhode Island pentru oua si am fost foarte multumit dar ca si productie de carne nu sunt satisfacatoare. Le-am luat de la Avicola Saftica dar acum nu mai exista.
Multumesc inca o data.


#570
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,975
  • Înscris: 17.03.2005

 CST76, on 14th November 2011, 15:28, said:

Ok, incepe sa se faca lumina.
Am crezut ca puii Kabir apartin unei rase si nu ca sunt hibrizi.
Voi pastra toate exemplare mai frumoasse din cele de tara in special  si din cele Kabir pentru oua de consum in special si ma voi juca cu incubatorul sa vedem ce iese la anu.
Pui de carne voi cumpara separat.
Productia eu o folosesc doar la consum propriu si obligatii, nu vand nimic.
Ce rasa mixta imi recomdati pentru gaini ca sa le cresc in aceasta forma?
Multi ani in urma am avut Rhode Island pentru oua si am fost foarte multumit dar ca si productie de carne nu sunt satisfacatoare. Le-am luat de la Avicola Saftica dar acum nu mai exista.
Multumesc inca o data.
Pai in general fermele au linii specializate, mai greu cu mixtele de pe la ei...daor daca le produc strict pt comercializare pui, altfel nu prea se incurca...Ideea e ca rhode-ul ala de ferma nu prea are mare legatura cu rhode-ul gasit pe la crescatori ... In general rhode-ul e ok si pt sacrificare, ca si Hampshire  sau plymouthspre exemplu, dar nu prea se poate compara niciuna cu broilerii...
Pt taiat tine broileri, pt oua tine mixte gen kabir sau mixte de rasa, sau hibrizi din mixte de rasa gen plymouth + rhode samd...Iti iei si cate un cocos de rasa diferit si bagi peste metisii astia si obtii an de an niste corceli mai bune ca alea de tara..asta daca vrei sa ai pasari scaose de tine din pasarile tale...

#571
informatorul

informatorul

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 437
  • Înscris: 09.06.2006

 CST76, on 14th November 2011, 08:05, said:

Cea ce a scris parintele sunt intrutotul de acord. Parerea mea, daca vrei sa ai pui,gaini pentu oua si masa, mergi pe kabir. Exista o varietate de culare "rosie" cum se spune, dar de fapt este o noanta de maro, astia pot creste chiar pana la 7-8 kg, cei mai multi peste 6 kg. Gainile sunt mari si oua bine. Daca esti din Bucuresti ii poti lua de prin Ilfov Bragadiru sau Ciologarla. Vin din Italia, la cuti de 50 de bucati, sexati. Adica cutii cu puicute sau cu cocosei. Dar trebuie sa le dai furaj de calitate si sa te interesezi de etapele de crestere si de ce concentarie de proteine sa aiba furajul in functie de etapa. Asta doar daca vrei sa ajunga de 5-6 kg. Stiu ca se maturizeaza repede si oua pe la 4,5 luni si o face bine. Stiu pentu ca m-am interesat pentu mine, vreau sa cresc si eu de la anul.

Referitor la sacrificarea pasarilor, nu le sacrifica in masa si sa le bagi dupa la congelator  pentu ca se perde mult din calitatile nutritive ale carnii si paractic te-ai chinuit degeaba cu cresterea lor. Cel mai bine este sa tai din ele cand ai nevoie. Si inca ceva, este mai sanatos sa consumi pasari mature de peste 1 an decat pui pe carne, este ceva legat de colesterol. Succes.

Edited by informatorul, 14 November 2011 - 17:24.


#572
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 CST76, on 14th November 2011, 15:28, said:

Ce rasa mixta imi recomdati pentru gaini ca sa le cresc in aceasta forma?

Orpington, Plymouth-Rock, Wyandotte.

#573
CST76

CST76

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 137
  • Înscris: 07.04.2011

 horia66, on 14th November 2011, 18:55, said:

Orpington, Plymouth-Rock, Wyandotte.

Am gasit astea , mi-a povestit un amic ca a scos pui din Brahma dar i-a taiat pt consum nu au apucat sa oua. Oricum mi se par superbe:

http://paundaniel.su...hma_Potarnichiu

M-am uitat la oamenii astia ce Brahma au si ce curcani m-am cam imbolnavit.
http://gainiderasamo...e_mele/22146614

Din cate vad eu se pot face sisteme de hranitoare si adapatori astfel ca nu este nevoie sa le vizitezi in fiecare zi.
Ma gandesc ca am un teren la Otopeni pe care am o baraca de vreo 20mp si sa o transform in adapot de gaini. O impart in doua si fac doua voliera in lateral, jumate cu Brahma , jumate cu curcani. Si cand ma duc acolo le dau drumu prin curte si rezolv si cu buruienile :).
Ce parere aveti? Pot fi crescute si sa fie vizitate doar saptamanal?
Cu hranitoarele n-ar fi probleme. Adapatoarele daca se blocheaza o mierlesc toate. Trebuie studiat.

Edited by horia66, 15 November 2011 - 11:10.


#574
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Brahma este o rasa grea. Nu oua bine, si creste si extrem de lent. Plus ca e si "incaltata". Daca ai pamant in curte (transformabil in noroi), e jale.

Cand iei in studiu o rasa, cauta in special defectele acesteia, ca de calitati ... e net'u plin. Citeste si pe topicu' de "gaini de rasa".

#575
CST76

CST76

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 137
  • Înscris: 07.04.2011
Pai chiar la aia ma gandeam sa acopar volierele cu policarbonat. Mersi pt informatie, ma uit si pe acel topic.

Edited by horia66, 15 November 2011 - 19:45.


#576
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,975
  • Înscris: 17.03.2005

 horia66, on 14th November 2011, 17:55, said:

Orpington, Plymouth-Rock, Wyandotte.
Orpington e ok teoretic, practic ce se gaseste la noi sunt destul de departe de a avea calitati de pasari de curte...Pasarile de rasa sunt crescute pt frumusete si implicit expo, multi, foarte multi, cresc pentru samsareala, sa prosteasca fraierii prin targuri, au GHIOARLE...
In orice caz, nu as mege pe orpington daca vrei sa poti sa scoti si pui, sa iti si oua samd... Nu stralucesc, cel putin ce stiu eu.

Plymouth sunt mult mai bune DAR am mai spus, multe linii au o problema pt omul obisnuit, se "imbraca" greu... asta pt un nepasionat e o reala problema. Altfel oua bine, foarte bine, cresc frumos si sunt bune de mancat.

Wyandotte...javre...prefer gainile "de tara" scoase prin infuzii cu plymouth, rhode sau hampshire... PAsari de expo si atat, dar calitatea din acest punct de vedere e mai degraba mediocra... Sunt si apsari deosebite, in special la varietatea argintiu, sunt pasari foarte frumoase dpdv al penajului dar nicidecum nu le-as recomanda cuiva care vrea sa le creasca SI pt productie...never.

Cum ziceam, teoria e una, pasarile care exsita sunt altceva... recoamnd in ordinea randamentului dpdv al gospodariei
1. Hampshire...
2. Rhode
3. Plymouth...
apoi restul, cu destule rezerve...

@informatorul : Gaina aia de 6 kile e aberatie...cocosul de 7-8 e ABERATIE.... Nu mai vorbiti mai frate prostii d'astea ca mai citesc si unii care nu se pricep si isi omoara gainile in bataie ca nu au crescut...
O gaina NORMALA are 3-3.5 kg, exceptional hibrizii daca ii tii pana te plictisesti de ei ajung la 4-4.5 UNELE EXEMPLARE...RAR...Cocosii de 4.5-5 kg sunt niste cocosi deja mari... Da, mai ajung si la greutati mai mari dar iarasi sunt EXCEPTII....  
Deci mai usor cu ce auzi de pe la altii...


@CTS
1. brahmele din primul link sunt GHIOARLE...panarame, pasari pe care eu le vand in targ pentru taiat... alea nu se pot numi brahma... au defecte extrem de severe...Sunt rebuturi.
NU iti lua pasari de rasa daca nu esti pasionat, sau ia-ti pasari de rasa cat de cat bune, sa te bucuri de ele...mergi la un crescator si vezi ce e aia brahma...dar nu la orice samsar ca risti sa vezi tot panarame.
2. Brahma nu sunt pasari care dau randament in gospodarie...desi unele LINII din unele varietati oua destul de bine, cot la cot cu  mixtele, dar nu atat de mult  per sezon, iau pauza mai repede decat alte rase, brahmele sunt improprii pt a fi crescute pt carne.
3. Curcanii aia sunt broileri, iei de la agroland sau altii care importa..sunt foarte ok asa cum iti ziceam.
3. NICIO PASARE, niciun animal, NU se creste singur...daca nu esti acolo 24/24 renunta...un sfat prietenesc..
Nu e vorba de apa sau hrana, asta e conditia minimala...pasarile oriccand se pot imbolnavi, e foarte probabil...daca nu esti acolo fix in secunda in care e nevoie si nu te pricepi FAORTE BINE, pa si la multa revedere.
Eu am avut om care avea grija de pasari, om de incredere si care iubea pasarile, fara sa se priceapa foarte tare, am avut conditii bune spre foarte bune... pana cand nu am fost eu aici sa am grija de ele samd... nu am facut nicio varza... chair si asa, cred ca imi mai ia cativa ani sa pot creste asa cum rebuie pasari...


@horia: brahma oua destul de bine, comparabil cu rasele mixte ca frecventa, oua bine spre foarte bine in sezonul rece DACA ARE CONDITII... depinde mult de varietate si linie...sunt linii sau varietati de culoare are au un genetic inca bun si sunt varietati care sunt praf, zob, mucus de meduza... e impropriu sa faci evaluari pentru intreaga rasa, la brahma mai abitir decat la alte rase...
Cat despre incaltatura...problema e una singura, ca nu mai sunt asa "prezentabile"... fac ciucurasi pe fulgii aia, mai ingheata iarna daca sunt uzi DAR asta nu e neaparat un mare minus..daca vrei la expo da, nu merge, dar eu nu am avut nicio problema cu pasarile care stau in curte din alt punct de vedere... deci e o problema mai mult estetica..
Bineinteles, e preferabil sa nu ai incaltatura dar daca ai pasari incaltate nu ai belele cu ele din aceasta cauza...

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate