Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM
 Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard
 3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...
 Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...

[unde] goarna tramvai

UPGRADE interfon de bloc Electra?
 

Cresterea caprelor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
7433 replies to this topic

#6139
mirel81gl

mirel81gl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 585
  • Înscris: 07.03.2012

 niseos, on 22 aprilie 2014 - 16:30, said:

Ai dreptate, scuze ca nu am specificat. Eu las lucerna proaspat cosita sub un scut, sa paleasca, cam o zi, si doar dupa o dau animalelor.
Multumesc de interventie mirel81gl
cu placere, ne mai scapa cate ceva

 PF5, on 22 aprilie 2014 - 16:39, said:


Daca eu le asigur conditii optime, asa micute cum sunt acum, am sanse sa dezvolte ugere normale, sau sunt compromise?

pot avea o productie bunisoara de lapte, dar raman ele cat un motan, asta e rau

 brdc, on 22 aprilie 2014 - 16:45, said:

Multi care au ferme de animale oi, vaci, capre au zis daca plec cu ideea de a le creste in ferma sa fiu nevoit sa le hrnesc si vara si iarna sa ma dau batut ..  
nu te da batut, dar ai grija sa nu cheltuiesti mai mult decat incasezi. cu animale de rasa si ingrijire adecvata poti avea satisfactii

#6140
brdc

brdc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 07.11.2013
da nu ma voi da batut daca totul merge bine cu aceste caprite care le voi cumpara aceasta vara voi incepe constructia unui adapost ptr 100 - 150 de capete

#6141
niseos

niseos

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 14.04.2014

 brdc, on 22 aprilie 2014 - 21:01, said:

da nu ma voi da batut daca totul merge bine cu aceste caprite care le voi cumpara aceasta vara voi incepe constructia unui adapost ptr 100 - 150 de capete

   Asa am vrut si eu sa incep. Aveam 11 capre si aproape ca am batut palma cu un crescator care vindea o turma de 160 de capre cu tot cu iezi cu 180 lei negociabil. Nu am reusit sa fac rost de bani, dar in schimb am fost si am cumparat inca 13. M-am trezit ca am 24 de capre si atunci m-am speriat un pic:)). A doua zi cand m-am trezit si am vazut ce neingrijite erau in comparatie cu ale mele, cativa iezi erau plini de bube, ele erau neingrijite, foarte murdare, pline de capuse, rani pe ugere, ma gandeam ce dracu de lapte or da astea(m-am dus si eu de unul singur, fara experienta sa cumpar capre), am zis Doamne, daca luam 160 ce ma faceam. Am trecut peste acest "soc" si am inceput sa le tratez, vitamine injectabil, o cura de cateva zile cu drojdie de bere furajera, le-am tratat intern si extern pentru paraziti, le-am cumparat premixuri de ingrasare, le-am tuns, le-am taiat unghiile pentru ca aproape toate umblau greu din cauza unghiilor exagerat de mari si de deformate. Incet incet se pun pe picioare.
   Parerea mea, nu zic din rautate, este sa nu incepi cu multe(vorba aia, mergi incet dar sigur)ca sa nu te descurajezi si sa iti bagi piciorul in ele capre. Eu le am pe astea 24, pana la anul pe vremea asta s-ar putea sa raman cu 10, care sunt mai frumoase, mai sanatoase si mai bune de lapte, iar restul le vand. Si intentionez sa cumpar 10 capre saanen, anul viitor, si de acolo incet incet urci numarul de efective, selectionand cele mai bune exemplare(iedute).
   Eu de exemplu nu intentionez sa ajung la mai mult de 50 de capre niciodata, pentru ca vreau sa le tin pe sabulatie permanent, si sa le asigur cele mai bune conditii, sa o pot observa indeaproape pe fiecare in parte, sa am timp pentru fiecare capra in parte, ceea ce este greu cand ai foarte multe, plus ca eu sunt singur, adica ma ocup singur de ele.
   Indiferent ce cale alegi iti doresc succes, si nu te da batut, oricat de greu ar fi, daca iti place si muncesti cu drag o sa ai multe satisfactii, asta in afara de partea financiara.

#6142
bogdanhbc

bogdanhbc

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,825
  • Înscris: 23.05.2013
@niseos. Ce premix de ingrasare le-ai luat?

Si noi am avut capra la stana si cand am adus-o avinerea trecuta m observat ca a slabit foarte tare. Acu ii dau tain cate 500g pe zi, dar nu cred ca o ingras foarte repede in felul asta.
E jale ce se intampla cu animalele la stana, efectiv sunt infometate neingrijite, de iti e mila de ele, si cand ma gandesc ca exists politia animalelor care viziteaza aceste stani, ca este in atributia lor...si nici macar nu le zic ciobanilor sau proprietarilor ce masuri sa adopte...daca se poate o mica spaga...

#6143
alin1602

alin1602

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 22.11.2011
colgi am si eu o problema cu primaria care nu administreaza islazul  comunal corespunzator si nu vrea nici sa concesioneze deoarece nu au actele de intabulare etc la zi ,precizez ca in sat nu mai sunt decat 7 vaci iar islazul are 37 ha din care 15 sunt pline de maracini ideal pentru capre .Treaba e ca ieri am fost cu ale mele caprite 45 la numar in aceea parte cu maracini si sa gasit un domn sa faca el galagie .Intrebarea e stie cineva ce masuri pot lua unde sa ma duc ma refer la prefectura etc mai ales ca am depus si cerere de concesionare a unei portiuni din islaz? A mai intalnit careva dintre dv.aceasta problema ?  Am citit legea 241din 2011 care spune clar ca administratorul pasuni e obligat sa administreze corespunzator pajistea si sa o concesioneze conform legi indifferent ca este sau nu primaria .
Astept sfaturi de la dv.

#6144
niseos

niseos

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 14.04.2014

 bogdanhbc, on 23 aprilie 2014 - 06:18, said:

@niseos. Ce premix de ingrasare le-ai luat?

Si noi am avut capra la stana si cand am adus-o avinerea trecuta m observat ca a slabit foarte tare. Acu ii dau tain cate 500g pe zi, dar nu cred ca o ingras foarte repede in felul asta.
E jale ce se intampla cu animalele la stana, efectiv sunt infometate neingrijite, de iti e mila de ele, si cand ma gandesc ca exists politia animalelor care viziteaza aceste stani, ca este in atributia lor...si nici macar nu le zic ciobanilor sau proprietarilor ce masuri sa adopte...daca se poate o mica spaga...

Am cumparat de la un magazin cativa saci de peleti pentru ingrasarea mieilor, contin soia, tarate, porumb si floarea soarelui si le dau la ora 10 si la ora 15 cate 300g la toate. Un sac costa 45 de lei. Pe langa asta le dau dimineata cate 300-400g de boabe de porumb la fiecare in parte sa poate manca toate, ca la gramada se bat. La amiaz le dau cate 200 de grame de tarate de grau si le mai dau seara inca 200g. La fiecare 200g tarate pun 15 g de calciu furajer. Reteta asta o folosesc eu, si merge destul de bine.

#6145
Iar-22

Iar-22

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 18.04.2014
Buna ziua!Citesc de ceva timp forumul acesta si am zis sa incerc si eu sa cresc cativa iezisori!zis si facut!Am achizitionat 4 iedute si un tapisor de o saptamana,dar problema este ca decind le am adus tapisoru are muci la nas si este slab!Ciobanul de la care le am luat mi a zis ca are evomecu facut dar nu sunt sigur ca asa e!I am facut penstrep 3 zile s a simtit bn o vreme,akuma vad k iara nu are pofta de mancare!Mentionez ca stau in stabulatie ferite de ploaie sau de curent si au in permanenta iarba,lucerna,si tarate de grau si de porumb!daca mi ati putea da un sfat v as fi foarte recunoscator!

#6146
jenidinica

jenidinica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 11.03.2011

 bogdanhbc, on 18 aprilie 2014 - 19:45, said:

Va salut!

De astazi avem si noi pe langa casa o capra si doua iedite( ale ei). Capra este achizitionata in toamna tarziu de la un prieten de familie si pentru ca nu am avut furaje pregatite si nici adapost corespunzator pentru iarna, am tinut capra gestanta la o stana unde a si fatat prin februarie 2 iedite si un ied, iedul nu a supravietuit, decat doua saptamani in care a fot hranit cu lapte de vaca.
Astazi am adus capra si ieditele acasa, in adapostul construit pentru ele ( 4m lung si 1,5 lat )- unde au loc berechet. Avand in vedere ca au stat la stana si a alaptat si ieditele, capra imi pare cam slaba si va trebui sa o pun pe picioare.

Ce fel de tain sa ii dau caprei si in ce cantitate pe zi?
ce tain si in ce cantitate sa dau ieditelor pe zi?
La tain, in cazul in care include porumb - boabele sa fie sparte sau intregi?
Sa le las iarba verde la discretie sau sa le dau cu portia?
Apa, sa le las la discretie sau mai putina sa nu se umfle, caci vad ca sunt cam lacome la mancare?
Ce tratamente/vaccinuri sa-i fac caprei/ieditelor?
Ce adaos de vitamine sa le dau ca sa isi revina, si sub ce forma?
Cand si cum intarc ieditele? ( au cam 2 luni) si papa si ele iarba si verde si uscata, iar azi cand le-am luat de la stana le-am luat de la iarba verde...ma rog nu stiu cat pasteau ele dar vad ca se tot dau pe langa capra sa suga si capra nu prea e de acord.

Multumesc in avans pentru informatii.

P.S. Mi-am luat si o carte despre cresterea caprelor, si ma apuc de studiat. + mentionez ca nu am mai avut niciodata capre.
In colţul din dreapta, sus, este un motor de căutare. Scrieti cateva cuvinte care se referă la problema respectivă, clic pe lupă şi apar paragrafele care vă lămuresc. Şi eu l-am descoperit destul de tîrziu, aşa că vă doresc   succes, este foarte util. La o parte din întrebări vă puteţi răspunde chiar dvs. De ex.: boabele de porumb este de preferat să fie  sparte, iarba o puteţi da la discreţie, pentru că sunt obişnuite deja (atenţie să nu fie lucernă verde, nepălită), porţia de tărâţe şi alte adaosuri poate să fie între 500 gr.-1 kg, dar treptat, în două reprize, sau cum preferaţi. În ceea ce priveşte înţărcatul ieduţelor se poate face doar separându-le de mamele lor, mai ales dacă nu le scoateţi la iarbă, dar nu dintr-o dată, pentru a nu fi stresul aşa de mare.  Mai puteţi întreba şi la farmacia veterinară despre vitamino-minerale, calup de sare cu minerale, o deparazitare este neapărat necesară, iar restul le aflaţi încet-încet. Eu nu am multă experienţă, dar îmi place să citesc tot ce scrie pe topic, şi recunosc că multe din ceea ce trebuie nu fac, dar încet-încet ne mai luminăm, cu ajutorul tuturor celor activează pe acest forum, şi în primul al Bunului Dumnezeu!

La mulţi ani tuturor celor care îşi serbează ziua numelui!

 horia66, on 17 aprilie 2014 - 22:31, said:

Antibiotic nu, mai degraba niste calciu suplimentar in alimentatie

Asa am zis ? Clar, trebuie sa mai iau si eu topicul asta la recitit, ca eram cateodata tare inspirat ...
Da, cuvântul dvs. e lege! Dacă am pune în practică măcar un sfert din câte ne spuneţi... de multe probleme am fi feriţi, dar numai când dăm de  vreun necaz ne amintim că trebuia să procedăm la vremea respectivă aşa, nu după ce s-a instalat boala. Măcar avem norocul că aveţi răbdarea şi bunătatea să ne repetaţi ori de câte ori ne crapă buza, pe româneşte. Sănătate multă!

#6147
cocolosdaniela

cocolosdaniela

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 03.01.2013

 alin1602, on 23 aprilie 2014 - 06:43, said:

colgi am si eu o problema cu primaria care nu administreaza islazul  comunal corespunzator si nu vrea nici sa concesioneze deoarece nu au actele de intabulare etc la zi ,precizez ca in sat nu mai sunt decat 7 vaci iar islazul are 37 ha din care 15 sunt pline de maracini ideal pentru capre .Treaba e ca ieri am fost cu ale mele caprite 45 la numar in aceea parte cu maracini si sa gasit un domn sa faca el galagie .Intrebarea e stie cineva ce masuri pot lua unde sa ma duc ma refer la prefectura etc mai ales ca am depus si cerere de concesionare a unei portiuni din islaz? A mai intalnit careva dintre dv.aceasta problema ?  Am citit legea 241din 2011 care spune clar ca administratorul pasuni e obligat sa administreze corespunzator pajistea si sa o concesioneze conform legi indifferent ca este sau nu primaria .
Astept sfaturi de la dv.
Buna ziua! Treaba cu pasunea este destul de incurcata! Nu toate primariile au bani sa intretina atatea hectare de pasune este destul de scump.Dvs.sunteti  un norocos ca aveti in sat pasune!La mine nu este nici un petec de pasune si sa stiti ca este foarte greu sa pasuneze caprele pe un izlaz unde nu este masa verde variata!Am mai vazut  prin alte parti pe izlaz  oi,vaci si capre dar nu prea mananca.Fetele mele nu pasc dupa oi nici sa le pici cu ceara si pe langa faptul ca nu este pasune in zona ,mai este  venit de ceva vreme un cioban cu vreo 1000 si mai bine de oi care batatoresc tot in cale.Din cate am auzit nu se mai concesioneaza pasuni la persoane fizice .Asta am auzit  asta va spun,cred totusi ca este doar un zvon!Verificati  la judet poate aflati mai multe!Mult spor!

#6148
alin1602

alin1602

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 22.11.2011
da aveti dreptate vor sa concesioneze doar la asociatii ,nu e o problema deoarece o infintez mai ales ca am cativa oameni care vor sa se afilieze si ei .problema este ca primaria nu este in legalitate cu actele islzului deci intrebarea e poate sa ma sanctioneze daca intru cu animalul in islaz atata timp cat primaria la lasat in paragina .?

#6149
cocolosdaniela

cocolosdaniela

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 03.01.2013

 alin1602, on 23 aprilie 2014 - 11:01, said:

da aveti dreptate vor sa concesioneze doar la asociatii ,nu e o problema deoarece o infintez mai ales ca am cativa oameni care vor sa se afilieze si ei .problema este ca primaria nu este in legalitate cu actele islzului deci intrebarea e poate sa ma sanctioneze daca intru cu animalul in islaz atata timp cat primaria la lasat in paragina .?
Nu poate ! Daca  pasunea este in litigiu sau nu este inregistrata in registru agricol al comunei ca si pasune,nu poate sa interzica pasunatul.Dar cel mai bine este sa intrebati primarul!Daca sunteti din acea comuna nu poate sa va faca nimic!

#6150
bogdanhbc

bogdanhbc

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,825
  • Înscris: 23.05.2013

 jenidinica, on 23 aprilie 2014 - 10:07, said:

Eu nu am multă experienţă, dar îmi place să citesc tot ce scrie pe topic, şi recunosc că multe din ceea ce trebuie nu fac, dar încet-încet ne mai luminăm, cu ajutorul tuturor celor activează pe acest forum, şi în primul al Bunului Dumnezeu!


Asa-i, usor usor le invatam pe toate. Initial cerusem cateva sfaturi de baza, astfel incat sa nu fac ceva gresit. Dar o scoatem la capat, am luat cartea despre cresterea caprelor si mai urmaresc si postarile noi ale membrilor si se mai aduna informatii, doar ca ce e scris pe forum mai trebuie filtrat si prin ratiune daca nu ne ajuta cunostintele de specialitate ( gen, sa-i dam ulei ars caprei...cum scria cineva mai sus)

Chiar daca le avem de aproape o saptamana si citind in carte am reusit sa fac urmatoarele:
- i-am facut pedichiura caprei, caci avea niste unghii de speriat saraca;
- ii dau tain cate 500-600 grame pe zi, momentan porumb si putin grau, pana cumpar tarate si calciu furajer;
- am separat iezii, de alaltaieri;
- am muls ieri dimineata prima data capra, si ieri a dat in total 1,5 litri de lapte, dar usor usor o pun eu pe picioare;
- ma duc azi la farmacia veterinara sa ii iau ceva de deparazitat intern;
- am pus bulgare de sare si apa proaspata sa aiba tot timpul.

Am aflat ca ieditele mele de fapt sunt iezi, dar sunt hermafroditi..( au testicule, dar nu au penisul pozitionat in fata spre burta in mod normal ca celelalte animale, ci un fel de penis-vagin in spate, iar cand urineaza mai mult stropesc...) si ii voi sacrifica ceva mai incolo. iar ca sa nu se simta capra singura fie mai iau una de lapte fie, iau o iedita sa o cresc.

Daca-i singura zbiara toata ziua, daca are companie e alta treaba.

Edited by bogdanhbc, 23 April 2014 - 11:12.


#6151
brdc

brdc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 07.11.2013

 niseos, on 22 aprilie 2014 - 17:50, said:



La 24 de capre le dau 2 baloti de lucerna pe zi care inseamna 20-25 lei, porumb cam 300-400 g  cu tot cu iezi vine cam 10 kg pe zi deci 6-7 lei, tarate de grau cam 200g x 25= 4.800 kg/ 1 leu kg si calciu furajer 30g x 24=720g, un sac de 50 kg este 60-70 lei. Total aprox 40 lei. Majoritatea dau putin peste 1 litru pentru ca sunt la prima fatare, iar cateva imi dau 2-2.5 l pana la 3l pe zi. Am cam 30 l pe zi, insemnand 120 lei la pretul de 4 lei litru. 120 lei(kapte) - 40 lei(furaje)= 80 lei profit. Eu sunt mai mult decat multumit.
Am facut un calcul mai detaliat... pe an cam. 290 de zile perioada lactatiei x 80 de leiprofit. = 290×80 =23200
La an cheltuieli pentru hrana
365×40=14600
Profit 23200-14600= 8600 lei
Peofit la zi 8600 : 365 =23.56 lei
Nu am luat in calcul vanzarea iezilor costurile veterinare si altele

#6152
keluu

keluu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 108
  • Înscris: 14.10.2006

 alin1602, on 23 aprilie 2014 - 06:43, said:

colgi am si eu o problema cu primaria care nu administreaza islazul  comunal corespunzator si nu vrea nici sa concesioneze deoarece nu au actele de intabulare etc la zi ,precizez ca in sat nu mai sunt decat 7 vaci iar islazul are 37 ha din care 15 sunt pline de maracini ideal pentru capre .Treaba e ca ieri am fost cu ale mele caprite 45 la numar in aceea parte cu maracini si sa gasit un domn sa faca el galagie .Intrebarea e stie cineva ce masuri pot lua unde sa ma duc ma refer la prefectura etc mai ales ca am depus si cerere de concesionare a unei portiuni din islaz? A mai intalnit careva dintre dv.aceasta problema ?  Am citit legea 241din 2011 care spune clar ca administratorul pasuni e obligat sa administreze corespunzator pajistea si sa o concesioneze conform legi indifferent ca este sau nu primaria .
Astept sfaturi de la dv.


eu am luat de la primarie in 2010 un teren langa proprietatea mea de 1,07 ha pasune,pe 30 ani.deci daca e bine-vointa iti da primaria cat vrei.
fa-le in scris o adresa si ei sunt obligati sa-ti raspunda in 30 zile motivul pentru care nu ti-l pot concesiona.la mine nici astia nu au intabulat  terenul sau cadastru pe terenuri din lipsa de fonduri.fa-i ochi dulci secretarei primariei,sau ia-l pe primar si pe secretar la un sprit si dupa vreo 2-3 baterii de vin sa vezi ce idei nastrusnice ti se vor arata.am glumit
au schimbat astia legea anul trecut,asa ca nici o pasune nu se da mai mult de 5 ani cu posibilitate de prelungire.amenda nu are de ce sa-ti dea
taxa de pasunat ti se cere?daca da,atunci umbli cu ele pe unde vrei pe orice izlaz,daca nu cer taxa de pasunat atunci e mai usor sa iei terenul.trebuie sa cunosti si cativa consilieri,ca atunci cand se va vota in consiliu daca ti se aproba cererea sau nu,sa ridice mana juma plus unu.de obicei,majoritatea fac cum zice primarul,ca nu prea isi permite nimeni sa se "usureze" impotriva vantului ca se stropeste!!!
ce-l mai important om intr-o astfel de institutie pe langa primar este secretarul.el reprezinta partea juridica si normal orice primar ar trebui sa asculte de sfaturile lui.ca daca secretarul i-i zice,"gogule,hai sa dam izlazul in arenda ca daca nu ne face asta o plangere penala de abuz...",gogu ar trebui sa lase interesele la o parte si sa ti-l dea in arenda.
e mult de vorbit despre asta,sunt oameni si oameni,interese si interese,unul dintre ele fiind apia
succes

#6153
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 niseos, on 21 aprilie 2014 - 19:15, said:

1.Pentru tenie la capre adulte merge Evomec plus?
2.Iezii si mieii au 1-2 luni, ce tratament sa le dau pentru panglica?

Multumesc!
Ivermectinele nu actioneaza pe cestode. Folosesti suspensii orale cu benzimidazoli (albendazol, fenbendazol, fluorbendazol etc.).

#6154
VasilicaBoer

VasilicaBoer

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 24.04.2014
Buna ziua !

Ieri am cumparat un ied red boer de 4 luni si am vazut ca are o umflatura la gat cat pumnul meu. Am palpat si sunt doua emisfere simetrice. Toti iezii mei au asa, dar la acesta sunt enorme. Nu vreau sa zic vreo prostie, dar e cumva tiroida aia asa umflata ?
Se vede si in poza daca va uitati atenti

Attached Files



#6155
bogdanhbc

bogdanhbc

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,825
  • Înscris: 23.05.2013
intrebare: nu am de unde sa le pun paie pentru asternut, pot sa folosesc talaj ( rumegus grosier) pentru asta?

P.S. La vaci se foloseste rumegus pentru asternut si este un bun absorbant pentru urina si umezeala.

Am luat ieri tarate sa-i dau caprei, dar vad ca simple nu prea mananca, le-am combinat cu spartura de porumb..dar nici asa nu se omoara. Cand am adus-o acum o saptamana papa boabe  de porumb de zici ca n-a mai mancat niciodata. Acu dupa o saptamana nu se prea omoara dupa tain. Vrea verdeata, cat de multa se poate.

#6156
jenidinica

jenidinica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 11.03.2011

 bogdanhbc, on 23 aprilie 2014 - 11:10, said:

Asa-i, usor usor le invatam pe toate. Initial cerusem cateva sfaturi de baza, astfel incat sa nu fac ceva gresit. Dar o scoatem la capat, am luat cartea despre cresterea caprelor si mai urmaresc si postarile noi ale membrilor si se mai aduna informatii, doar ca ce e scris pe forum mai trebuie filtrat si prin ratiune daca nu ne ajuta cunostintele de specialitate ( gen, sa-i dam ulei ars caprei...cum scria cineva mai sus)

Chiar daca le avem de aproape o saptamana si citind in carte am reusit sa fac urmatoarele:
- i-am facut pedichiura caprei, caci avea niste unghii de speriat saraca;
- ii dau tain cate 500-600 grame pe zi, momentan porumb si putin grau, pana cumpar tarate si calciu furajer;
- am separat iezii, de alaltaieri;
- am muls ieri dimineata prima data capra, si ieri a dat in total 1,5 litri de lapte, dar usor usor o pun eu pe picioare;
- ma duc azi la farmacia veterinara sa ii iau ceva de deparazitat intern;
- am pus bulgare de sare si apa proaspata sa aiba tot timpul.

Am aflat ca ieditele mele de fapt sunt iezi, dar sunt hermafroditi..( au testicule, dar nu au penisul pozitionat in fata spre burta in mod normal ca celelalte animale, ci un fel de penis-vagin in spate, iar cand urineaza mai mult stropesc...) si ii voi sacrifica ceva mai incolo. iar ca sa nu se simta capra singura fie mai iau una de lapte fie, iau o iedita sa o cresc.

Daca-i singura zbiara toata ziua, daca are companie e alta treaba.
Interesantă problema cu hermafroditii... Am auzit de ei, dar nu ştiam cam cum arată. Chiar mă uitam la o ieduţă şi mă gândeam dacă ar fi vreun semn suspect de acest caz, dar acum că mi-aţi descris amănunţit, nu e. Aveţi grijă ca atunci când veţi achiziţiona cealaltă ieduţă sau căpriţă să fie, dacă se poate, fără coarne. Eu am adus una care are şi coarne şi este foarte rea, trebuie să o ecornez neapărat, fiindcă este bună de lapte şi face iezii mari, altfel nu o mai ţineam. Le bate pe celelate, iar de iesle nu se apropie nimeni pe toată partea ei. Ştiu că au ierarhia lor, dar le tratează pe celelalte ca în sclavagismPosted Image! Deja vă descurcaţi foarte bine.Felicitări!

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate