Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA
 Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac
 Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...
 BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim
 

Cresterea caprelor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
7433 replies to this topic

#37
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009

View Posthoria66, on 8th June 2009, 13:19, said:

Stai linistit ! Nu e cazul sa-ti ceri scuze... Fiindca stiu ca inveti, iti dau si eu o mana de ajutor.
Oricum, esti un exemplar rar ... Un om cu specializare in alt domeniu, nici macar tangential cu agricultura, sa te apuci de zootehnie ... Sa dea Domnu' sa avem mai multi ca tine ...

Am mai avut ceva tangente cu agricultura , in domeniul cultivarii legumelor , am lucrat acum 2 ani 25 ha de legume , insa m-am last pagubas tocmai din cauza oamenilor. Ma omorau zilierii la recoltat , le dadeam si bani si mincare dar munca , pauza. In zootehnie nu m-am implicat pina acum , dar imi place si vreau sa invat . In general imi place sa ma implic in chestii noi , am invatat si constructii ( ca toata tara de altfel ) , am facut si transport international in regim de temperatura controlata si multe altele . Am investit si in domenii anexe agriculturii , depozit frigorific pentru pastrare legume-fructe. Cred ca in domeniul asta de s-ar face aici in zona 15 depozite frigo , cred ca toate ar merge , si ar merge bine . Oricum target-ul meu este sa dezvolt ferma si sa produc brinzeturi .

Ha, ha, ha ... Sunt imbuibate dragul meu ! Cred ca n-au avut ele asa regim culinar ... Da-le tarate numai dimineata. Peste zi pasunat si seara lucerna la jgheab. Cand o sa incepi sa le mulgi o sa le fie mai foame ... Daca nu vor sa manace tarata, nu te mai ruga de ele. O jumatate de ora se sta cu tarata in fata. Nu mancati ? Hai, la pasune, ca pana maine dimineata nu mai primiti ... Auzi, dar sare le-ai pus ? Drob de sare ? Ii musai.

Da , le-am pus .


De tuns ar trebui sa le cam tunzi, mai ales in jurul ugerului, sa aiba iezii acces cat mai usor la supt. Chestia cu parul de capra e foarte problematic. De folosit, in principiu se foloseste. Dar iti dai seama ca daca ciobanii de la Sibiu au greutati in a gasi clienti pentru lana lor (Tigaie sibiana !), cam ce o sa patesti tu cu parul de capra ...
Vezi, ai inceput sa te loveste de "aspectele concrete" ale zootehniei romanesti ... O sa-ti trebuiasca oaresce dexteritate sa le "ocolesti". Incearca si pe aici. Poate te suna careva ...

Saptamina asta sint programate doamnele la tuns. Ideea e ca nici nu am luat in calculul economic parul de capra. Pe mine ma intereseaza in special laptele si abia dupa aceea iezii pentru vinzare . Daca mai pica ceva pe linga cu atit mai bine.

Nu e rau. Ar trebui sa ai cam 4-5 litri de lapte pe zi, de la fiecare capra (la varf de lactatie). E posibil sa depasesti aceasta cantitate. Rasa Saanen se prezinta cu o productie de lapte intre 600-1000 de litri pe cap de capra, per lactatie (9 luni). Asta inseamna o medie zilnica de cca. 2.22 - 3.70. Numai ca n-o sa fie constanta, o sa fie o curba (cam ca un clopot al lui Gauss, dar mai turtit).

Sa dea Domnul sa depasesc cantitatea. Stiu ca furajarea corecta te ajuta sa obtii si randament maxim. Asa ca voi acorda cea mai mare atentie acestui aspect. Si nu numai , si tratamentele sint extrem de importante sa fie facute corect si la timp.  

Azi am fost la o ferma la Podu Turcului la un fermier specializat in ovine , dar care acum o luna de zile a adus 50 capete Alpina franceza la comanda pentru un client din Bacau , client care nu le-a mai cumparat din lipsa de bani. Sint capre de 1 an , nu au fost montate niciodata , pret 350 euro/buc. Horia vrea sa-ti spun ca sint o splendoare!!! Vreau sa vad cum fac sa le cumpar si pe astea si sa fac o matca . Ce parere ai de pret ? Are si 5 capre Poitevine , tot o rasa franceza , foarte frumoase , dar nu am gasit nimic materiale de specialitate despre rasa aceasta , decit ceva foarte sumar . Stii ceva despre rasa asta?

#38
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postfms74, on 8th June 2009, 15:37, said:

....
Azi am fost la o ferma la Podu Turcului la un fermier specializat in ovine , dar care acum o luna de zile a adus 50 capete Alpina franceza la comanda pentru un client din Bacau , client care nu le-a mai cumparat din lipsa de bani. Sint capre de 1 an , nu au fost montate niciodata , pret 350 euro/buc. Horia vrea sa-ti spun ca sint o splendoare!!! Vreau sa vad cum fac sa le cumpar si pe astea si sa fac o matca . Ce parere ai de pret ?

Cam scumpute ... Te cred ca sunt frumoase dar ai grija la aclimatizare ... Sa nu ai surprize neplacute ... Si vezi ca treaba asta cu "n-au fost montate niciodata"  sa nu arate oaresce infertilitate. Mai ales daca sunt grase (foarte grase). Exista o hipo-functie ovariana la femelele supra-ponderale. Stii, nu sunt Gica-contra, dar intrucat nu le-am vazut cu ochii mei ... Bine, pot sa fie inca iedute (zici ca au un an ? mai putin, mai mult ? fix 1 an ?). Si, pe langa asta, o sa-ti trebuiasca tapi. Eu zic sa te orientezi de pe acum, caci in curand o sa devina o necesitate stringenta...

Quote

Are si 5 capre Poitevine , tot o rasa franceza , foarte frumoase , dar nu am gasit nimic materiale de specialitate despre rasa aceasta , decit ceva foarte sumar . Stii ceva despre rasa asta?

Cam asa ceva zic niste italieni:

Quote

Poitevine
Atlante delle razze caprine
Origine e diffusione
Razza di capre originaria della Francia centro-occidentale. Nota anche come capra del Poitou (dall'omonima regione di origine) ? una razza molto allevata in Francia. Molto famosi sono i formaggi prodotti con il suo latte. La produzione lattiera ? buona. La mammella ? regolare con cappezzoli ben sviluppati.

Caratteristiche morfologiche e produttive
Taglia: media.
Testa: triangolare, con orecchie portate avanti e corna ben sviluppate.
Vello: lungo e di colore bruno, pi? scuro sulla testa, garrese e dorso, pi? chiaro verso gli arti. Ventre, gola, parte inferiore delle orecchie e parte distale degli arti di colore biancastro. Mucose pigmentate. Tronco ben sviluppato con petto profondo
Altezza media:
- Maschi a.  75-90 cm
- Femmine a.  70-80 cm
Peso medio:
- Maschi a.  kg. 60-80
- Femmine a. kg. 40-65

Se pare ca au un lapte foarte gustos, care da o branza foarte buna.
Ia-le, nu strica. Iti vor imbunatati savoarea branzei.

Trebuie neaparat sa te brand-uiesti ! Ca vrem si noi sa mancam branza de capra de la tine !

Edited by horia66, 08 June 2009 - 16:22.


#39
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009
Am mai avut ceva tangente cu agricultura , in domeniul cultivarii legumelor , am lucrat acum 2 ani 25 ha de legume , insa m-am last pagubas tocmai din cauza oamenilor. Ma omorau zilierii la recoltat , le dadeam si bani si mincare dar munca , pauza. In zootehnie nu m-am implicat pina acum , dar imi place si vreau sa invat . In general imi place sa ma implic in chestii noi , am invatat si constructii ( ca toata tara de altfel ) , am facut si transport international in regim de temperatura controlata si multe altele . Am investit si in domenii conexe agriculturii , depozit frigorific pentru pastrare legume-fructe. Cred ca in domeniul asta de s-ar face aici in zona 15 depozite frigo , cred ca toate ar merge , si ar merge bine . Ma gindesc sa investesc din nou intr-un depozit frigo , cel pe care l-am facut era cam mic , numai 280 mp , ma gindesc la ceva mai mare care sa-mi foloseasca partial si la depozitarea brinzeturilor. Oricum target-ul meu este sa dezvolt ferma si sa produc brinzeturi .

   Ai mare dreptate cu brand-uirea. Deocamdata nu ma grabesc , dar ma gindesc serios la treaba asta . Acum 2 ani am cunoscut un roman din Birlad ce locuieste in Spania de prin 90 . Lucreaza la o firma spaniola producatoare de brinzeturi specialitati . Am discutat cu el si ar fi dispus sa produc brinza de capra cu retetarul sau , sub licenta sa si sa-i vind toata productia lui. Banuiesc ca astfel de propuneri de colaborare sint si pe piata noastra , in schimb cu spaniolii as avea desfacerea asigurata , valuta , alte oportunitati , mai inveti si cite ceva nou mai ales ca omu e in bransa de 14 ani. Nu am vazut pe piata noastra un brand de brinza din lapte de capra , am vazut ceva prin carrefour , insa foarte putin si din cite mi-a spus vinzatoarea este "produsa" de ei. La Murgeni linga Birlad am aflat ca a venit de prin iarna un investitor italian care face o fabrica de brinzeturi din lapte de capra . Am vazut foarte multe amestecuri , inclusiv la noi in piata vin din zona Sibiu , si mai deunazi am rugat o vinzatoare sa-mi spuna sincer , spunindu-i in prealabil ca am capre , daca ei folosesc laptele de capra . Doamna respectiva mi-a spus ca-l folosesc destul de des in amestec cu cel de oaie sau de vaca , datorita continutului de grasimi mult mai ridicat la laptele de capra. Sa ajung eu sa incep a produce si apoi voi vedea.

  Am vazut si tapi azi la fermierul de la Podu Turcului , 3 Alpina franceza si 2 Saanen , au 2 ani , rasa pura adusi tot din Franta odata cu caprele de care ti-am povestit . Pret?!    400 euro/buc , "nu negociez un euro!" . Apropos , caprele au pina intr-un an , voi merge din nou cu minunatul meu tehnician sa-si dea si el cu parerea . Scumpe exemplare dar sincer mi-a cam ramas gindul la ele !!! Nu stiu daca voi reusi sa le iau pe toate dar vreo 25 de exemplare tot cumpar . Stiu ca e greu ceea ce doresc eu sa fac mai ales ca sint novice in ale zootehniei dar cu rabdare si perseverenta... si cu ajutorul vostru si mai ales al tau Horia trebuie sa reusesc . si rabdare horia , promit va vei minca cu siguranta brinza produsa de mine . ;)

#40
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postfms74, on 8th June 2009, 18:30, said:

Nu am vazut pe piata noastra un brand de brinza din lapte de capra , am vazut ceva prin carrefour , insa foarte putin si din cite mi-a spus vinzatoarea este "produsa" de ei.
Tot pe-acolo am vazut parca si eu niste cascaval de capra ...

Quote

...mai deunazi am rugat o vinzatoare sa-mi spuna sincer , spunindu-i in prealabil ca am capre , daca ei folosesc laptele de capra . Doamna respectiva mi-a spus ca-l folosesc destul de des in amestec cu cel de oaie sau de vaca , datorita continutului de grasimi mult mai ridicat la laptele de capra.
Foarte multi ciobani folosesc si capre pentru "ca sa aiba ce inchega". Asta in sensul ca oile produc un lapte foarte gras, dar nu destul de mult - iar in anumite situatii ai nevoie si de cantitate ... Am mai vorbit despre lapte, destul de mult, aici

Quote

Am vazut si tapi azi la fermierul de la Podu Turcului , 3 Alpina franceza si 2 Saanen , au 2 ani , rasa pura adusi tot din Franta odata cu caprele de care ti-am povestit . Pret?!    400 euro/buc , "nu negociez un euro!" . ...

Sa stii ca la mamifere masculii sunt cei mai valorosi - cu toate ca nu-ti vine sa crezi, productia de lapte (calitativ si cantitativ) este un caracter fenotipic asigurat de ... tati ! Asa se intampla si la vaci si la oi si la capre ...
Bine, pana cand o sa ai nevoie sa-ti intineresti matca (adica peste 3-4 ani), poti sa folosesti (dar nu pentru prasila, ci pt. vandut iezii) si tapi de Alba de Banat ... Cred ca-s mai ieftini ... Ca oricum vei avea nevoie de tapi, ca sa ai iezi si lapte ... sau iti iei 2-3 tapi din aia in 400 EUR, ii tii separati cu 10-12 capre impreuna (cele mai cele ...) si produsii ii tii de prasila. Iar la restul, tapi autohtoni ... Totul e sa nu intre aia autohtoni peste frantuzoaicele puse de-o parte ... pana nu raman ele gestante.

#41
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009
Sa stii ca la mamifere masculii sunt cei mai valorosi - cu toate ca nu-ti vine sa crezi, productia de lapte (calitativ si cantitativ) este un caracter fenotipic asigurat de ... tati ! Asa se intampla si la vaci si la oi si la capre ...
Bine, pana cand o sa ai nevoie sa-ti intineresti matca (adica peste 3-4 ani), poti sa folosesti (dar nu pentru prasila, ci pt. vandut iezii) si tapi de Alba de Banat ... Cred ca-s mai ieftini ... Ca oricum vei avea nevoie de tapi, ca sa ai iezi si lapte ... sau iti iei 2-3 tapi din aia in 400 EUR, ii tii separati cu 10-12 capre impreuna (cele mai cele ...) si produsii ii tii de prasila. Iar la restul, tapi autohtoni ... Totul e sa nu intre aia autohtoni peste frantuzoaicele puse de-o parte ... pana nu raman ele gestante.
[/quote]

   Stiu chestia asta! Horia vreau sa fac treaba asta cit mai rentabila si nu o poti face decit daca ai obiectul muncii de calitate. Am vazut multi fermieri crescatori de animale care se pling de faptul ca nu le iese stamba la cot , in termeni populari. Parerea mea este ca acest lucru nu se intimpla decit daca nu-ti dai interesul si daca nu investesti in exemplare de rasa , nu ai grija la incrucisari s.a.m.d. in asa fel incit cu aceleasi resurse financiare in loc sa furajezi 200 capre autohtone furajezi 200 capre de rasa care-ti dau o productie de lapte dubla . Bine, mai trebuie luate in calcul si conjunctura pietii in anumite momente dar cu mare grija si contracte ferme pe termen lung nu ar trebui sa ai dureri de cap. Am postat pe topic o invitatie la tirgul de la Timisoara unde nu am avut timp sa merg , in schimb am tot discutat telefonic cu patronul italian ce a fost unul din organizatori. Stii ce mi-a spus apropos de exemplare de calitate ?! "Mai bine sa am un ferrari in curte decit 10 dacii!". Si are mare dreptate. Mai bine cumpar 2-3 tapi de rasa si fac totul de calitate decit sa ma zgircesc la bani si sa nu-mi iasa asa cum imi doresc. Am gasit in lungile ore de stat pe net , un site al unei familii de crescatori de capre din Italia ce obtin productii de lapte incredibile , 10,4 l/buc la Saanen   :first: !!!  Dar asta in timp si cu multa munca si atentie. Cum sa nu fie profitabil?! Vezi www.coca.it !
   In momentul cind le voi aduce si pe doamnele frantuzoaice pure le voi face padoc separat in perioada de monta in asa fel incit sa am control deplin asupra lor. Asta chiar de va insemna sa nu le scot la pasunat cu celelalte!

  Dupa parerea mea de necunoscator, deocamdata, in ale zootehniei cred ca in domeniul asta s-ar putea obtine multe satisfactii si profesionale si financiare . Cu siguranta tu cunosti mult mai multe decit mine despre asta si cred ca imi dai dreptate ! Si asta mai ales datorita faptului ca istoric vorbind am fost una din tarile europene cu traditie in zootehnie dar "marii" nostri conducatori s-au straduit asa de mult , pentru omul de la tara in primul rind , incit au distrus sectorul asta economic. Abia acum , parerea mea , a inceput romanul sa intoarca capul si sa vada ca e un domeniu foarte interesant si cu multe satisfactii. Poti sa ma combati aici si sa-mi dai exemple cum ar fi Agricola Bacau , societate ce nu a murit dupa revolutie. Sint exceptii si cu regret sint putine cazuri.

  M-am cam infierbintat putin , scuze. Sa trecem la caprele noastre. Am citit despre Poitevine. Cred ca iti voi urma sfatul si probabil voi cumpara si cele 5 exemplare de Poitevine de la Podu Turcului! E posibil sa am norocul sa-mi iasa un produs final deosebit !
   Miine vad daca pontul cu tarita dimineata functioneaza !
   Care-i parerea ta despre intarcatul iezilor? La carte scrie ca in exploatare extensiva sau semiintensiva iezii se intarca la 2 luni! Practicienii spun max. 5 saptamini!

#42
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postfms74, on 9th June 2009, 00:30, said:

...in loc sa furajezi 200 capre autohtone furajezi 200 capre de rasa care-ti dau o productie de lapte dubla . ...
..."Mai bine sa am un ferrari in curte decit 10 dacii!".
Complet de acord cu tine. Cateodata insa, nu te prea tine banana sa faci totul asa cum ai vrea si apelezi la solutii de compromis... Care nu sunt intotdeauna de exclus.

Quote

Am gasit in lungile ore de stat pe net , un site al unei familii de crescatori de capre din Italia ce obtin productii de lapte incredibile , 10,4 l/buc la Saanen   :first: !!!
Trebuie vazuta toata curba lactatiei ... Si mai ales cantitatea per total lactatie. Ca nu cred ca dau cei 10,4 litri zilnic mai mult de doua-trei saptamani ...

Si, mai e o chestie (e valabila si la vaci): sa nu te incante niciodata cantitatea excesiva. De obicei inseamna calitate slaba... Pentru ca genetic femela aceea este pregatita sa ofere o anumita cantitate de substanta uscata (in lapte), zilnic. Asta inseamna glucide (lactoza), proteine (albumina, cazeina) si grasimi (unt). Mai mult decat atat, nu are cum...
Acuma, ca respectiva substanta uscata este diluata in 3 litri de plasma sau in 6 litri, e doar o chestie de metabolism al apei si al electrolitilor... Asa de ex. la Holstein (vaca): sunt exemplare care dau si 50 de litri pe zi, destul de frecvent. As prefera sa beau insa lapte de la o Bruna (Schwitz) care da 18-20 de litri pe zi. E mult mai consistent si mai gustos...

Quote

... "marii" nostri conducatori s-au straduit asa de mult , pentru omul de la tara in primul rind , incit au distrus sectorul asta economic. Abia acum , parerea mea , a inceput romanul sa intoarca capul si sa vada ca e un domeniu foarte interesant si cu multe satisfactii.

Si s-a mai intamplat ceva, extrem de regretabil. Am lucrat la tara si stiu destul de bine cum gandeste taranul roman, de aceea spun deschis: taranul roman NU stie sa creasca animale. Atat de mult a evoluat acest domeniu si atat de mult a ramas el in urma cu cartea, incat nu mai are nici o sansa... Acele foste licee agroindustriale n-au facut nimic in a forma generatii noi de "fermieri". Au ramas tot "tarani". Este inca un (mare) rateu al invatamantului romanesc. Ziceai de tehnicianul tau veterinar cam in varsta, ca o sa cauti altii mai tineri ... Iti spun eu ca n-o sa gasesti altii mai tineri care sa stie (cel putin in teorie) tot atat cat stie cel batran .. Calitatea absolventilor (din orice domeniu) lasa foarte mult de dorit in ultimii 10 ani.

  

Quote

Care-i parerea ta despre intarcatul iezilor? La carte scrie ca in exploatare extensiva sau semiintensiva iezii se intarca la 2 luni! Practicienii spun max. 5 saptamini!

Si unii si altii au dreptate ... iar eu zic ca tu o sa-i intarci pe la vreo 4 saptamani...
De ce ? pentru ca intarcarea se face atunci cand puiul (iedul) atinge o anumita greutate corporala (insotita bineinteles de un anumit echipament enzimatic digestiv corespunzator). Cu cat mama e mai bine hranita, cu atat puiul va creste mai repede. Cu cat mama primeste numai apa, paie si... bataie, cu atat puiul va intarzia sa se dezvolte, datorita unui lapte foarte slab calitativ...
Asadar, la modul cum bagi tu in ale tale (ca nu manca tarata dimineata de rusinoase ce sunt...) o sa ai iezi de intarcat in mai devreme de 4 saptamani.

#43
Dau

Dau

    veteran

  • Grup: Moderators
  • Posts: 5,548
  • Înscris: 24.01.2007
Foarte interesant acest topic.
Iti doresc mult succes fms74! Ai avut ceva curaj sa investesti intr-un domeniu pe care nu il stapanesti foarte bine.
In legatura cu horia66, nu credeam ca mai sunt oameni in tara asta care sa te ajute fara sa urmareasca un mic profit de pe urma ta. Tot respectul din partea mea!

#44
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 426
  • Înscris: 16.08.2007
Din pacate de multumiri si respect suntem toti satui :). Important e ca un asemenea om instruit si altruist ca domn doctor Horia, care a deschis multora de pe aici ochii, sa fie pretuit la valoarea sa, cu toate ca ceva imi spune ca dumnealui are locul sau destul de bun in domeniu. Cel mai mult sunt de acord cu antevorbitorii cand vine vorba de patima alcoolului in randul populatiei rurale. Daca te duci si cauti oameni pt munca, ti-o arunca in nas ca "mai bine stau degeaba la birt, decat sa ma agit pentru cateva sute de mii, ca oricum iau ajutor social". Ma bucur si eu pentru colegul nostru @fms74, si ii doresc succes maxim. Poate pe viitor ne vinde si noua cateva capre, macar de hobby :D.

Apropo, fiind cam din aceeasi zona, vreau sa va spun ca pe digul de separatie dintre Brates si CM Lunca, la vechea cherhana a Piscicolei, cineva a facut un tarc unde tine un numar destul de mare de capre. Digul nemaifiind circulat de ani buni, este inundat de vegetatie, in principal un fel de mohor destul de inalt, cu care respectivul isi hraneste caprele. Amenajarea e destul de rustica, si avantajul principal e ca, fiind inconjurata de ape, si digul fiind patrulat permanent de politia de frontiera, respectivul trece pe acolo numai cand are treaba la capre. Oricum, inca de pe vremea comunismului zona e raiul oilor, vacilor si caprelor, crescute in conditii naturale, oamenii se cunosc intre ei, si treaba merge excelent. Mai trece din cand in cand DSV-ul si ii intreaba de sanatate, dar n-am auzit sa i se interzica cuiva pasunatul in zona. Nu au impact mare pe piata, din cauza modului neintensiv dpdv zootehnic, dar oamenii sunt multumiti, si au vanzare asigurata si un trai linistit.

#45
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View PostDau, on 9th June 2009, 12:55, said:

.... In legatura cu horia66, nu credeam ca mai sunt oameni in tara asta care sa te ajute fara sa urmareasca un mic profit de pe urma ta. ...

Ba, dragii mei, nu v-ati prins voi ... dar un profit tot urmaresc...

Cu cat vor fi mai multi investitori de succes in ale cresterii animalelor (mai multi fms74 si mai multi kos_funny si mai multi ....), cu atat medicii veterinari vor fi platiti mai bine pentru serviciile lor, meseria asta va fi una mult apreciata si ... per total vom avea din ce in ce mai multi fermieri instariti si asijderea medici veterinari de tara, instariti... iar Elvetia va fi una dintre tarile cu care ne vom compara din ce in ce mai greu, fiindca nu se va mai ridica la standardul nostru de viata ...

Asa ca n-o fac degeaba ... Oricum, in cei cativa ani cati am lucrat in circumscriptie atat mi-am racit si chiar uscat gura tot explicandu-i fiecaruia cum sa-si creasca mai bine animalele ... ca m-am obisnuit s-o fac. Numai ca acuma dau din taste, nu din gura ...

Edited by horia66, 09 June 2009 - 13:32.


#46
asifilip

asifilip

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 634
  • Înscris: 26.01.2005
bine faceti dle Horia, tot imi place mie laptele si branza de capre... cine stie poate o sa tin si eu o turma in viitor  :D

deocamdata ma alimentez de unde pot,direct de la producatori... bineinteles acesti producatori vand doar cunostintelor dar va asigur ca nu au branza pe cati cumparatori au.
un litru de lapte il cumpar cu 3 lei iar 1kg telemea cu 12 lei dar nici nu se compara cu cele de vaca... pt cine nu-i sensibil la mirosul lor specific

#47
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009
Va multumesc pt incurajari si sper sa am multe "succesuri" ;) in domeniu ! Si ii multumesc in primul rind lui Horia pentru sfaturile profesionale si incurajari ! Am mai spus-o in topicu' asta , am o societate cu un domeniu de activitate foarte diversificat . Dar va spun sincer ca am o mare satisfactie sufleteasca cind vad ce iese (deocamdata numai ieduti , voi posta zilele urmatoare foto ) , financiara va veni sint convins ! E o activitate ce ma relaxeaza si culmea imi place mult. Nu tu bataie de cap ca nu ti-a ajuns distribuitorul cu materia prima la timp , stai sa vezi ca sc icsulescu srl nu poate plati azi poate luna viitoare s.a.m.d. Exista potential fantastic in domeniu si trebuie exploatat ! acum cit mai avem cit de cit timp ca o sa vina occidentu' si pina sa ne dumirim ne vom trezi ca s-a ocupat piata si iar ne plingem!

   Horia iti dau mare dreptate cu taranu roman . Nu ar renunta la ceea ce stie el nici in ruptu capului! dar pe de alta parte sint convins ca exista oameni de valoare in domeniu , si tineri care chiar de nu au experienta se straduiesc si fac cu pasiune ceea e fac! Sint de acord practica e mama invataturii , dar sa acordam sanse si generatiei post revolutionare! Parerea mea este ca in domeniul asta s-a intimplat urmatorul fenomen! Distrugerea masiva a zootehniei a dus la aparitia unei generatii de absolventi de scoli superioare care nu au mai avut pe ce practica meseria respectiva! Multi care de pe bancile liceului au vrut sa devina doctor veterinar sau tehnician veterinar au renuntat la idee (unii si la initiativa parintilor) datorita lipsei locurilor de munca in domeniu sau a salarizarii ! Si uite asa lantul slabiciunilor . Iar acum cei care dorim sa investim in asa ceva rar gasim buni profesionisti , cu experienta si care sa-si faca bine treaba!

   Am priceput ideea cu intarcatu' , o sa urmaresc cum evolueaza iedutii si pe la 4 saptamini cred ca-i voi intarca.
   Am gasit la o farmacie veterinara niste furaje , sub forma de granule ce au tot felul de vitamine in ele , cu miros de lucerna , de culoare verde , se adauga in tarite in proportie de 1 kg furaj/5 kg tarite. Ma gindesc sa le aplic o stratagema la doamne , dimineata sa le dau amestecul asta sa vad efectul, maninca sau nu?! Ce parere ai? Ma gindesc logic ca numai iarba de pe pasune si lucerna tot timpul nu e tocmai bine ! Diversificarea alimentatiei cred ca e o conditie esentiala sa obtii productivitate buna , nu?!
  
   In privinta lactatiei si a productiei de lapte sint intru totul de acord cu tine! Exemplul cu  ferma din Italia a fost putin deplasat. Am ales acel exemplu pentru ca ma gindeam si la fermierii nostri , de ce la ei da si la noi nu ! Cu siguranta imi doresc ca produsul meu final sa fie gustos si sa placa consumatorului . Ideea este sa obtin exemplare bune , cu productii in limite normale si sa creez propria-mi matca!

  In seara asta voi face citeva foto la capre si la ieduti si cu voia Dvs le voi posta . Sper sa va placa si poate cine stie ...  poate o punem de o asociatie a producatorilor de brinza din lapte de capra !!! ceva caprite iti voi vinde fitness daca o sa-ti placa ce vezi , da' anu' asta nu vind nimic , la anu' cu siguranta !!!

#48
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007
@fms , unde ai ferma?


PS: Domnilor administratori, moderatori .. nu credeti totusi ca ar fi cazul sa se creeze o arie strict agricola? Cine stie, poate isi mai intoarce romanul fata si spre agricultura, spre productie, ca mare nevoie avem de asa ceva daca vrem sa razbatem prin criza care va veni peste noi!

#49
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
1. tecuci sau galati, cred
2. feel free sa propui asta pe aria de feedback impreuna cu alti useri interesati catre admini, ei decid.
insa, primul feed back solicitat va fi cel al meu si al lui morogan.
sincer, ACUM, nu sunt de acord.

dar daca se inmultesc, tu si oricine altcineva interesat veti avea tot suportul meu.
deocamdata nu sunt foarte multe topicuri de gen si nu are rost sa facem sub aria mai stufoasa.
cand se inmultesc cererile, sigur....de ce nu ?  :)

#50
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postfms74, on 9th June 2009, 18:10, said:

... E o activitate ce ma relaxeaza si culmea imi place mult. Nu tu bataie de cap ca nu ti-a ajuns distribuitorul cu materia prima la timp , stai sa vezi ca sc icsulescu srl nu poate plati azi poate luna viitoare...

A fost un reportaj pe BBC Prime cam acu' un an, cu o familie - el specialist in calculatoare, ea lucra la o banca (parca) - si-au vandut casa din Londra si s-au mutat (avand doua fetite) la o ferma pomicola din Franta, de fapt o mare livada de aluni. Primul an le-a mers destul de prost, bani nu mai aveau (bagasera totul in renovarea fermei), el a trebuit sa se angajeze pe timpul iernii in UK ca agent de vanzari calculatoare, ca sa poata trimite bani acasa (la ferma), pentru mancare si incalzire. Anul urmator le-a fost mai spornic, recolta de alune le-a adus banii suficienti pentru un an de zile.

Motivul pentru care facusera aceasta schimbare brusca in viata lor: la Londra viata nu mai avea sens efectiv, munceau pe rupte in timpul saptamanii, in weekend dormeau ca sa se refaca, intre soti nu mai exista comunicare, copiii se perindau intre casa, scoala si after-school, nu-si vedeau fetele "crescand" ... Pana cand au ajuns intr-o vacanta in Provence, au gasit ferma care era de vanzare, si-au dat seama ca au ... o singura viata si au decis pe loc: ne mutam aici ! Spuneau ca cel mai frumos lucru pe care-l "gasisera" la ferma erau pranzurile luate impreuna ... Si aveau niste apusuri de soare superbe ...

Quote

... sint convins ca exista oameni de valoare in domeniu , si tineri care chiar de nu au experienta se straduiesc si fac cu pasiune ceea e fac! Sint de acord practica e mama invataturii , dar sa acordam sanse si generatiei post revolutionare! Parerea mea este ca in domeniul asta s-a intimplat urmatorul fenomen! Distrugerea masiva a zootehniei a dus la aparitia unei generatii de absolventi de scoli superioare care nu au mai avut pe ce practica meseria respectiva! ....

Necazu' e ca, daca un copil de la tara s-a dus la scoala (sau l-au trimis parintii) ca sa se faca fermier, nu a avut unde gasi acea scoala de fermieri ... Liceele agro-industriale nu te pregatesc ca sa devii fermier ...

Quote

...   Am gasit la o farmacie veterinara niste furaje , sub forma de granule ce au tot felul de vitamine in ele , cu miros de lucerna , de culoare verde , se adauga in tarite in proportie de 1 kg furaj/5 kg tarite. Ma gindesc sa le aplic o stratagema la doamne , dimineata sa le dau amestecul asta sa vad efectul, maninca sau nu?! ....

Sunt CPVM-uri (concentrate proteino-vitamino-minerale). Sunt bune, echilibreaza ratia. Poti sa adaugi in ratia de concentrate, pe langa tarate si CPVM, niste uruiala de porumb (cam 25%).
Mai tarziu, dupa ce o sa-ti vina moara, va trebui sa inveti sa-ti faci singur amestecurile de concentrate. Vei iesi (mult) mai ieftin ...

  

Quote

In privinta lactatiei si a productiei de lapte sint intru totul de acord cu tine! Exemplul cu  ferma din Italia a fost putin deplasat. Am ales acel exemplu pentru ca ma gindeam si la fermierii nostri , de ce la ei da si la noi nu ! ...
Sa nu te mire cand o sa auzi de recorduri de productie si la exemplare romanesti. La Turcana avem (sau aveam ...) niste berbeci recordisti prin Suceava sau Botosani ...

#51
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009

View Postkos_funny, on 9th June 2009, 19:32, said:

@fms , unde ai ferma?


PS: Domnilor administratori, moderatori .. nu credeti totusi ca ar fi cazul sa se creeze o arie strict agricola? Cine stie, poate isi mai intoarce romanul fata si spre agricultura, spre productie, ca mare nevoie avem de asa ceva daca vrem sa razbatem prin criza care va veni peste noi!

tecuci,jud. galati. esti binevenit daca esti interesat , numai sa ma anunti cu o zi-doua inainte te rog! esti invitatul meu ! Horia si tu , cind ai timp liber si esti dispus cu draga inima esti invitatul meu ! daca mai sint amatori , fratilor sinteti bineveniti . cine stie poate daca ne stringem mai multe capete luminate...

View Posthoria66, on 9th June 2009, 21:29, said:

A fost un reportaj pe BBC Prime cam acu' un an, cu o familie - el specialist in calculatoare, ea lucra la o banca (parca) - si-au vandut casa din Londra si s-au mutat (avand doua fetite) la o ferma pomicola din Franta, de fapt o mare livada de aluni. Primul an le-a mers destul de prost, bani nu mai aveau (bagasera totul in renovarea fermei), el a trebuit sa se angajeze pe timpul iernii in UK ca agent de vanzari calculatoare, ca sa poata trimite bani acasa (la ferma), pentru mancare si incalzire. Anul urmator le-a fost mai spornic, recolta de alune le-a adus banii suficienti pentru un an de zile.

Motivul pentru care facusera aceasta schimbare brusca in viata lor: la Londra viata nu mai avea sens efectiv, munceau pe rupte in timpul saptamanii, in weekend dormeau ca sa se refaca, intre soti nu mai exista comunicare, copiii se perindau intre casa, scoala si after-school, nu-si vedeau fetele "crescand" ... Pana cand au ajuns intr-o vacanta in Provence, au gasit ferma care era de vanzare, si-au dat seama ca au ... o singura viata si au decis pe loc: ne mutam aici ! Spuneau ca cel mai frumos lucru pe care-l "gasisera" la ferma erau pranzurile luate impreuna ... Si aveau niste apusuri de soare superbe ...



Necazu' e ca, daca un copil de la tara s-a dus la scoala (sau l-au trimis parintii) ca sa se faca fermier, nu a avut unde gasi acea scoala de fermieri ... Liceele agro-industriale nu te pregatesc ca sa devii fermier ...



Sunt CPVM-uri (concentrate proteino-vitamino-minerale). Sunt bune, echilibreaza ratia. Poti sa adaugi in ratia de concentrate, pe langa tarate si CPVM, niste uruiala de porumb (cam 25%).
Mai tarziu, dupa ce o sa-ti vina moara, va trebui sa inveti sa-ti faci singur amestecurile de concentrate. Vei iesi (mult) mai ieftin ...

  

Sa nu te mire cand o sa auzi de recorduri de productie si la exemplare romanesti. La Turcana avem (sau aveam ...) niste berbeci recordisti prin Suceava sau Botosani ...

   Sa stii Horia ca incetul cu incetul tot pe acolo va tinde si romanu' ! S-a cam saturat lumea de aglomeratie , praf , mizerie etc. Am terminat facultatea in Bucuresti in 1995 , nu era haosul de acum . Imi placea mult capitala pe atunci , cu toate lipsurile si minusurile de atunci . Imi doream sa ma stabilesc definitiv acolo , chiar am locuit un an in bucuresti dupa terminarea studiilor , dar din motive familiare am fost nevoit sa ma reintorc in orasul in care m-am nascut. Acum merg frecvent in capitala dar ... e dezastru , e haos total , nu as sta nici o luna zi de zi acolo! fratele meu , locuieste in Bucuresti , are un job super , cistiga super bine dar si-ar dori mult mai multa liniste. nu e numai cazul capitalei , sint convins ca si in alte orase mari , viata e tot atit de intensa si agitata , incit simti nevoia de liniste si relaxare!
  Apropos de "sacrificii" si de cum ma pregatesc eu pentru primul an , vezi topic-ul postat de mine  la "bursa - vinzari auto". Te rog sa nu rizi !

   mi-am facut si eu un calcul si am constatat ca ies mult mai ieftin daca-mi fac eu singur mixt-urile! astept sa-mi vina moara si apoi or sa vada doamnele alimentatie ! am inceput sa ma pregatesc pentru iarna deja , am cultivat 12 ha cu porumb , lucerna voi cumpara anul acesta , iar din cite pasune am , ceva fin tot or sa coseasca ai mei ciobani ceva . de paie ma descurc , ma va costa numai imbalotatul in jur de 1 leu/balot . in zona sint citeva asociatii agricole ce sint axate pe cultura mare si in loc sa dea foc la paie toamna , prefera sa mai ia un ban pe baloti!

   am citit despre recorduri de productie romanesti , cei de la institutul de cercetare si dezvoltare Palas Constanta in colaborare cu alte 5 statiuni din tara au inceput de prin 2006 un program de ameliorare a productiei de lapte la ovine si caprine romanesti . sint convins ca si la noi avem material genetic bun si cu specialisti buni am reusi multe in zootehnie , in schimb si aici avem mentalitate de romani . si bine ai spus "aveam".  un bun specialist nu e neaparat si un bun manager . cu putina publicitate , cu atragere de sponsori si investitori interesati , un site cu informatii despre activitatea lor si oferta de produse , cu informatii cu adevarat interesante care sa atraga unul ca mine de exemplu care nu am avut nici un fel de tangenta cu domeniul asta ... apropos ,ai vazut site-ul lor? lansat in 2007 , stil laconic , prea putine informatii captivante etc,etc,etc. dar revenind la miezul problemei pe domnii de la institutele de cercetare nu numai din domeniul asta , nu i-au interesat decit afacerile imobiliare detinind terenuri valoroase in apropierea unor orase importante si atit .  nu-i bag pe toti in aceeasi oala , in schimb eforturile lor in domeniu au fost sublime dar au lipsit cu desavirsire !

  si ca sa revin la caprele mele , ca sa zic asa . am o caprita care s-a zgiriat cam rau la uger. asocilin?! e bine Domn Doctor ?! si zic inca o data sarut mina pentru consultatie !

#52
siddharta

siddharta

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 07.04.2007
Dar un pret macar asa in mare la cat te-a dus investitia ai putea sa ne dai si noua?

#53
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009

View Postsiddharta, on 10th June 2009, 01:21, said:

Dar un pret macar asa in mare la cat te-a dus investitia ai putea sa ne dai si noua?

pai daca citeai tot topicu' am postat ceva preturi si costuri. dar totusi hai sa recapitulam !

1. capre gestante - 86 buc. x 150 euro / buc               12.900 euro
2. terenul il aveam ( 2.000 mp ) , zona in care este amplasat pretul lui e in jur de 4 euro , deci   8.000 euro
3. grajdul din chirpici il aveam , am mai facut ceva imbunatatiri il evaluam la 10.000 euro
4. scindura pentru padocuri , adaposturi de vara , s.a.m.d. 2.500 euro
5. furaje plus tratamente pentru o luna de zile 3.800 ron transformat inseamna 900 euro
6. 2 angajati (salarii plus mincare,tigari etc.)  700 euro
7. 12 ha cultivat cu porumb 3500 euro

total : 38.500 euro

cam asta-i. investitia e destul de costisitoare daca o iei de la zero si nu ai terenul , grajdul plus ceva teren arabil sa iesi mai ieftin pe perioada iernii la furaje. bine , mai sint si alte costuri care nu le-am descris aici , dar astea sint investiile majore pentru inceput . apoi urmeaza moara pentru furaje, mulgatori etc.

#54
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 426
  • Înscris: 16.08.2007

View Postfms74, on 9th June 2009, 23:03, said:

tecuci,jud. galati. esti binevenit daca esti interesat , numai sa ma anunti cu o zi-doua inainte te rog! esti invitatul meu ! Horia si tu , cind ai timp liber si esti dispus cu draga inima esti invitatul meu ! daca mai sint amatori , fratilor sinteti bineveniti . cine stie poate daca ne stringem mai multe capete luminate...

Draga coleg, imi pare rau ca n-am apucat sa imi anunt intentia mai din timp, dar azi am un drum pe la Matca, si ma gandeam sa-ti fac si o scurta vizita :). Daca e posibil, si mai ai timp sa ma anunti, astept un eventual mesaj. Cu respect, V. A.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate