Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
KAKI
#55
Posted 27 January 2010 - 15:53
bine ai venit!
cred ca toti care au trecut pe aici sunt interesati in a afla informatii despre kaki, asa ca te rog sa postezi cu incredere ce crezi ca e bine de stiut pentru ingrijirea acestui fructifer. multumesc. |
#57
Posted 28 January 2010 - 00:00
salutare populatie !!!
va rog sa ma scuzati daca nu am scris gramatical desi m-am stradiut si desemenea daca v-am incurcat cu prea multe "tehnicitati" kaki - "aci"(spania) se scrie caquis sau kakis) nu o sa va plictisesc cu multe chestii doar cateva date interesante si concrete Originea este undeva in china si poate in japonia unde a inceput sa se cultive prin sec VIII.in in restul continentului a fost adus doar in tarile care aveau ( mai mult sau mai putin) aceleasi conditii care le aveau in tarile de origine.in europa se banuieste ca a fost adus in franta , spania si italia prin anul 1870 iar in america la inceputul sec XIX(habar am in ce an). in ziua de azi kakis-ul se cultiva in Japónia, China, SUA , Brazila si in Europa, Italia si Spania(in zona valenciei si castellon) dar cred ca Polonia se numara si ea printre aceste tari. Cresterea este destul de lenta in primi ani putand ajunge pana la 5-6 metri dar inaltimea propice este de 2 metri(propice pentru cules ca sa nu faci pe tarzan) Florile sunt dioice( flori unisexuate sunt purtate pe indivizi separati) monoice(cu flori unisexuate mascule și femele dispuse pe aceeași tulpinã) si (o sa radeti) hermafrodite(flori complete - monoice pe acelasi individ) Fructul este foarte dulce atunci cand ajunge la maturitate , insa daca nu a ajuns gustul este astringent(iti face gura punga). seamana cu niste rosii si acum o sa va spun un secret pe care putini din romania il stiu( ii poti numara pe degete): daca este astringent se ia o oala,cutie se pun 4 sau 5 fructe si se pune un pahar de whisky sau se ung fructele cu o carpa imbibata cu alchool sanitar si se lasa timp de 5 sau 6 zile si voila! se pot consuma.Daca au ajuns la maturitate si sunt foarte moi se pot consuma cu o lingurita(stilul halit ou . Principalele clase de altoire sunt : Diospyros Lotus Diospyros Virginiana Diospyros Kaki. Soiurile mai comune sunt: rosu briliant , fuyu , triumph. iar cele care se cultiva mai rar sau foarte rar sunt: Hachiya , Hiratanenashi , Kaki Tipo , Vainiglia , Cioccolattino. in functie de cum se inmultesc prin polenizare sau prin seminte(in spania nu cred ca se practica) sau clasificat in: CFA / PCA: Constante la Fecundare, Astringent. ex:Hachiya CFNA / PCNA: Constante la Fecundare, Nu Astringent este singurul soi care se poate manca in momentul culesului. ex Sharon si Fuyu VFA / PVA: Variabil la Fecundare, Astringent ex: Triumph, Rojo Brillante, Hiratanenashi VFNA / PVNA: Variabil la Fecundare, Nu Astringente ex Kaki Tipo, Vainiglia, Cioccolattino . constant la fecundare inseamna ca polenizarea poate duce la aparitia de seminte(fructul de normal nu are seminte) dar nuafecteaza cu nimic culoarea . Compozitia fructului este : - apa 79% - proteine 0,7% - lipide 0,4% - hidrati de carbon 18% - Vitamina C 11 mg/100 g - Potasio 174 mg/100 g Clima unde se poate creste un arbor de kakis este foarte pretentioasa si de aceea cred ca in romania este foarte probabil ca plantandul afara sa poata supravietui frigului (in anumite zone din romania poate dar nu cred) Ieri la Traieste sanatos antena 2 daca nu ma insel vorbeau ceva despre un altoi nou care poate rezista la temperaturi mai extreme - 17 . ar fi ideal . cel ma rezistent se pare ca este d. virginiana (kakis americano) nu este pretentios la apa dar este sensibil la excesul de umiditatea. plantare se face intr-un loc fara umbra si este destul de sensibil la vant deoarece fructele cad cu usurinta si ramele se pot rupe cu usurinta in spania daca ati avea ocazia sa vedeti cate draci arunca astia la pomi fructiferi v-ati cruci deci daca vreti sa mancati ceva ecologic nu aveti nici o sansa. asta ca o paranteza unde lucrez yo spaniolul nu prea mananca din fructele pe care le produce si inca un secret: fratilor capsunile piersicile si caisele daca esti legat la ochii si ii da una dintrele fructele mentionate mai sus fac pariu ca le confunzi cu castravetii . de ce:sunt fortate in blana si culese verzi pentru a putea rezista pana la destinatie. atentie ce spun spaniolii(inginerii agronomi): 50 unitati fosfor , 70 de potasiu si 80-100 nitrogen(in forma de amoniac) + ceva fier(nu metal) si magneziu pentru ca sa constatat ca sufera de un deficit .se aplica in primavara pentru al forta si in vara inaintea culesului cu cateva saptamani inainte. foarte important este curatatul pomilor pentru ca fructele sa fie rare , mari,frumoase si sanatoase .de exemplu piersicile,portocali ,caisi ,kakis sunt arbori care produc fructele cu ramele noi iar migdali lucreaza pe ramele vechi. o sa revin cu cateva amanunte despre curatare dar in alt topic. acum o sa va spun cateva despre plagile des intalnite(aici in spania zona valenciei cum iarna nu exista multe plagi nu mor si poate sunt intalnite decat aici): Ceratitis Capitata o musca ce oua inauntrul fructului din care ies larve si consuma fructul se combate cu Fentión, Diazinon, Triclorfón Synanthedon tipuliformis o musca ce depune primavara ouale pe ramele tinere ale arborilor.larvele penetreaza coaja si usuca ramele.daca ataca punctul de altoi arborele moare Eulecanium persicae tot o musca(a dreaqu musca) larvele depuse sug seva slabeste arborul si de micsoreaza productia se combate cu :Ácido Gibélico Glifosfato Malatión Quadraspidiotus perniciosus un paduche care suge seva si injecteaza seva toxica in arbor.daca este atacat puternic arborul se poate usca se combate cu:Polisulfuro de Bario Fenitrotión, Diazinon y Fentoato Cryptobables gnidiella este o musculita asemanatoare Ceratitis Capitata se combate cu formothion, fosforado sistémico, Endosulfan, Clorpirifos deasemenea unele pasari pot servi din gustoasele fructe mai sunt intalnite si unele "ciuperci" Armillaria mellea afecteaza lemnul si radacinile si se pare ca este cea mai destructiva .odata ce sa infestat cu aceasta maladie cel mai bine este ca arborul sa fie scos si ars iar pamantul desinfectat(se pare ca in cazul care unu doi etc arbori sau infestat pentru a nu afecta si ceilalti arbori ) si Podredumbre gris (Botrytis cinerea) afecteaza ramele tinere frunze si fructe .se combate cu folpet, Captafol , Vinzoclozina y Glicofeno Pretul de comercializare este de 12 euro fata de roamania de la 20 la 30 euro fotografiile sunt luate de pe site-uri din spania si daca vreti sa aflati mai multe intrati pe google.es si puteti cauta limba este aproape asemantoare ramanei la revedere si daca mai aveti intrebari va astept pa !!!! Attached Files |
#58
Posted 28 January 2010 - 03:36
buna informatia, multumim mult!
se fac taieri la coroana? poate spui ceva si de migdali, incercam sa crestem si dastia pe aici. |
#59
Posted 31 January 2010 - 21:48
sal
da se fac taieri la coroana foarte putin e greu de explicat dar o sa revin cu informatii a si uitasem pretul este de 3 sau 4 euro bye Edited by tufanix, 31 January 2010 - 21:51. |
#60
Posted 31 January 2010 - 22:02
am si eu o intrebare,
de nespole stie cineva ? se pot cultiva in romania ,in zona de sud macar , putem deschide un topic nou /? http://www.niloecarl...ges/nespole.jpg http://www.zisch.ch/...e214258file.jpg Edited by cuiava, 31 January 2010 - 22:03. |
#61
Posted 01 February 2010 - 11:52
cuiava, on 31st January 2010, 22:02, said: am si eu o intrebare, de nespole stie cineva ? se pot cultiva in romania ,in zona de sud macar , putem deschide un topic nou /? http://www.niloecarl...ges/nespole.jpg http://www.zisch.ch/...e214258file.jpg Daca e vorba de mosmon, are un vecin al meu unul de vreo 20 de ani. Face tuica din fructe, ca de mancat e aproape imposibil. Sunt foarte astringente si au un gust de mere padurete. |
#62
Posted 01 February 2010 - 18:30
Banuiesc ca e vorba de Mespilus germanica. din cite am auzit eu soiul comun trebuie lasat pe creanga pina da bruma peste el. cind coaja se maroneste cam ca la banana abia atunci se poate minca crud. stiam ca in zona Tr. severin crestea salbatic.
exista se pare si soiuri de cultura care se pot minca proaspete. Edited by gomez99, 01 February 2010 - 18:31. |
#63
Posted 01 February 2010 - 18:46
gomez99, on 1st February 2010, 18:30, said: Banuiesc ca e vorba de Mespilus germanica. din cite am auzit eu soiul comun trebuie lasat pe creanga pina da bruma peste el. cind coaja se maroneste cam ca la banana abia atunci se poate minca crud. stiam ca in zona Tr. severin crestea salbatic. exista se pare si soiuri de cultura care se pot minca proaspete. erau f dulci si aromate, copacul era cu fibra tare de aceea ma gandesc ca ar putea creste si pe la noi http://gonfius.files.../01/nespole.jpg |
#64
Posted 01 February 2010 - 21:13
cuiava, on 1st February 2010, 18:46, said: eu am mancat in italia in zona de sud,mai exact pe ischia si erau exact ca in poza din link http://www.ceglieinc...lle_nespole.png ,ei zicandu-le nespole erau f dulci si aromate, copacul era cu fibra tare de aceea ma gandesc ca ar putea creste si pe la noi http://gonfius.files.../01/nespole.jpg In Spania se numeste Nisperos, creste in zona mediteranei, Alicante , Murcia, e foarte buna, se fac din el lichioruri, dulceturi, vin, compot. Creste si salbatic, dar noi il altoim pe patron de gutui salbatic. Nu pierde frunzele peste iarna. |
|
#65
Posted 01 February 2010 - 21:30
sal
asa arata un kaki probabil de 3 sau 4 ani.Dupa cum spuneam anterior la kaki,migdal chiar si la prun lucreaza lemnul vechi.la pomi enumerati anterior se taie mai mult joardele noi care cresc in cursul anului. ca fapt divers am pus si doua poze cu stilul de cvuratare al prunului. BAFTA ! Attached Files |
#66
Posted 01 February 2010 - 23:08
almeu, on 1st February 2010, 21:13, said: In Spania se numeste Nisperos, creste in zona mediteranei, Alicante , Murcia, e foarte buna, se fac din el lichioruri, dulceturi, vin, compot. Creste si salbatic, dar noi il altoim pe patron de gutui salbatic. Nu pierde frunzele peste iarna. |
#67
Posted 04 February 2010 - 12:33
#68
Posted 04 February 2010 - 13:11
leny38, on 4th February 2010, 12:33, said: De unde se poate cumpara KAKI? Sunt foarte interesanta sa plantez si eu mai ales ca am loc favorabil pt. a se dezvolta. Doresc sa fie altoit!
Edited by diorama, 04 February 2010 - 13:25.
|
#70
Posted 20 February 2010 - 15:17
hapylica, on 4th February 2010, 13:11, said: daca ai citit pag.3 ai fi vazut raspunsul dnei Ramona Cacinski de la sc Viragrios Vaslui care importa asa ceva. exista, se pare chiar o plantatie la Manasia, dl.ing Mihai Marian dar inca n-am dat de tel. sau . |
#71
Posted 09 March 2010 - 12:56
zilele trecute am vorbit cu Ramona Cacinski de la SC Viragrios Vaslui(este langa Barlad la vreo 40km)si mi-a spus ca are kaki 2 tipuri dar livreaza prin curier minim 10 pomi (kaki,mar par etc.)si costa 20Ron/buc.deci la 1buc cat vreau eu.... poate ne cuplam mai multi,sau daca cineva de pe forum este din Barlad ne-ar putea ajuta![email protected] este adresa de mail cu care contactati pe Ramona! :bye:pomi kaki sunt aclimatizati la noi!
Edited by hapylica, 09 March 2010 - 12:59. |
#72
Posted 13 March 2010 - 00:13
hapylica, on 9th March 2010, 12:56, said: zilele trecute am vorbit cu Ramona Cacinski de la SC Viragrios Vaslui(este langa Barlad la vreo 40km)si mi-a spus ca are kaki 2 tipuri dar livreaza prin curier minim 10 pomi (kaki,mar par etc.)si costa 20Ron/buc.deci la 1buc cat vreau eu.... poate ne cuplam mai multi,sau daca cineva de pe forum este din Barlad ne-ar putea ajuta![email protected] este adresa de mail cu care contactati pe Ramona! :bye:pomi kaki sunt aclimatizati la noi! Parca era 17 ron ultima oara...S-a rotunjit la cursul euro:))A naibii criza ma...saracie saracie, reduceri de personal peste tot, reduceri de calitate la produse la servicii, dar scumpe totusi... |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users