Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Regionalismele

- - - - -
  • Please log in to reply
201 replies to this topic

#181
gvest

gvest

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 326
  • Înscris: 06.04.2012

View Postblackcat, on 19 iunie 2009 - 15:48, said:

NU sunt banatean dar banuiesc ca geala inseamna fala. Ca nimeni nu se faleste mai tare aiurea-n tramvai ca banateanul.


Da sinsi ani va chinuiti sa intaliejieti sie-i aia geala... si dati niste explicatii care mai de care mai gogonate... mai intai trebuie sa-i intelegeti pe banateni si apoi sa veniti cu fraze ca asta de mai sus "Ca nimeni nu se faleste mai tare aiurea-n tramvai ca banateanul."

Cand banateanul se falea avea cu ce pentru ca Banatul era altfel si aici ma refer la oameni, pentru ca oamenii "fac" o tara, o regiune, etc. Acum, azi, Banatul actual nu mai e de fala (n-are nici o legatura cu geala), s-a schimbat mult de cand au venit oltenii si ardelenii pe aici (au fost colonizati multi ardeleni). Banatenii se ajutau inainte intre ei fara sa le ceara nimeni s-o faca, acum au preluat si ei din comportamentul vecinului ardelean(si am multe exemple in satul bunicilor). Ardeleanul vrea sa se bage la ajutor dar sta si socoteste cat te-a ajutat, sa nu cumva sa te ajute mai mult, tot timpul sa ramana el in avantaj... si atunci, cand esti la ananghie si ai nevoie de ajutor, ardeleanul e de negasit... vine abia cand are el nevoie de ceva... si asa au cam devenit si banatenii de acum, nu mai e nimic din farmecul Banatului de acum cateva zeci de ani... cand se adunau familiile si lucrau impreuna tot timpul anului, azi la unul, maine la altul... si nu tineau socoteala cat se lucreaza la unul sau altul pentru ca toti aveau de toate, din belsug.

Geala inseamna o durere in suflet, in inima, ceva care il macina pe bagea respectiv... un foc care il mistuie pe interior.

PS Sa nu se supere ardelenii pe mine, sunt convins ca majoritatea ardelenilor din Ardeal nu sunt asa cum am descris eu mai sus, dar aici, in Banat, banuiesc ca au ajuns in numar mai mare cei care nu-si gaseau un rost prin Ardeal... tot asa cum prin Occident sunt si romani cinstiti, muncitori dar marea majoritate sunt cei care ne fac tara de ras.

#182
herr83

herr83

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 06.04.2015
Am citit si eu toate postarile de aici. Interesant subiectul, si placut in acelasi timp.  Mai sus  zicea cineva de cuvinte care ar trebui folosite in toata tara. Pot sa propun doua, folosite in Ardeal. Nu stiu exact cat sunt de raspandite ca si arie geografica, stiu ca inca se folosesc la tara in zona mures, tarnave.

Primul ar fi " cinaș - cinașă". In  dex are descrierea urmatoare :  CINÁȘ adj. v. aranjat, cochet, dichisit, drăgălaș, drăguț, elegant, fercheș, ferchezuit, frumușel, gătit, îngrijit, spilcuit. Dar, in  vorbirea curenta  descrie cam trei adjective la un loc adica:  frumusel, îngrijit, elegant.

Al doilea ar fi  "ocoș - ocoșă" . In dex: ÓCOȘ adj. v. ager, deștept, dibaci, inteligent, iscusit, isteț, îndemânatic, priceput. Aceasta ar fi o descriere. Alta descriere este :  sfătos, încrezut.

La fel ca si in primul caz, in limbajul curent atunci cand spui de cineva ca etse ocos , de fapt este un cumul a doua adjective si anume istet si sfatos. Se foloseste atunci cand ironizezi pe cineva.  Cam in sensul asta: "Doamne, dar ocoș mai esti!".

Imi place sa le folosesc, mai ales ca pot sa  caracterizez foarte bine pe cineva cu ele, dar nu prea sunt intelese in Moldova sau in sud:)

Astept pareri:)

#183
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,820
  • Înscris: 15.08.2014
Lădămeasă, şinghir, sâmşea, coşie, să sudoame zâdul,
piglais, cauc, sobą, meşpais, uiagă, cârşiag, păgină, moşmoagne, scoabe, chipi, a i veni chipii,
chisări,tranţă, râză .....
Aş  putea scrie un dictionar de regionalisme  din Banat.

O gespre şie givănim aişişa?

#184
Astro-Liv

Astro-Liv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 864
  • Înscris: 06.01.2014

Quote

Imi place sa le folosesc, mai ales ca pot sa  caracterizez foarte bine pe cineva cu ele, dar nu prea sunt intelese in Moldova...
Unde sa fie intelese in Moldova...ei cind vorbesc, chiar si prin regionalisme sint un pic intelesi, ba e chiatra, ba e hatalău/flacău (exceptie destule, da in fine....haidoș/voinic, niorcoi/broscoi, acastău/spănzuratoare etc.)

Pina sa ma trezesc eu ce inseamna ludaie/dovleac banatean parca si imală/noroi daca nu ma insel....laibar/vesta si buiac/rasfatat ardelean, coșolina/porumb bucovinian a trecut ceva timp. Iar paparada am auzit ca era mincare, dar sincer dupa nume am crezut pentru moment ca este de origine....gruzina. Posted Image Sint atit de autentice aceste regionalisme...mai autentice decit ele nu exista. Pacat insa ...uneori se sting de-a lungul timpului.

#185
Ageamiu

Ageamiu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 05.10.2003
Măcar într-un domeniu atât de special ca regionalismul încercați să scrieți cu diacritice. Nu poți să prezinți cuvântul ocoș și să-l scrii ocos. Mai sus e scris când așa, când așa.

#186
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,820
  • Înscris: 15.08.2014
Or fi cleșcinoji sî nu nimer bumbii la talifon o compiutăr.
îŽi șod tare sa vedz ca ș dau cu părerea gespre regionalisme, când ei îs, după cum scriu, in mare parce, țăranii.

Cine ghicește primul ce sens a avut si inca mai are cuvantul "țăran" in graiul din Banat, are un like de la mine.
Si tot un mare like are ai ce traduce ce am scris mai sud.
Banatenii nu au voie sa participe.

Referitor la refgonalisme, nu am inteles niciodata de unde si pana unde, ravana unora de a translitera si pronunta unele cuvinte care exista numai in graiul banatean, conform limbii literare. Inteleg, ca, de ex "Șierna", se poate pronunta si scrie in limba literara, fiind vorba raul Cerna, existent in lb literara, Șierna fiind doar pronuntia in grai. Idem si pt Șie   măi fași, nepoace/ortașie? Ce mai faci nepoate/ortace?
Dar cum sa transliterezi coșie-cocie  ( care e ca atare, coșie in grai, caruta pe mare, sau pe domneșce (lb literara), caci cocie nu exista in varianta literara). Idem si pt șciup-știup (care nu exista in lb lit, unde se foloseate praf), sâmșea-care este un cutit specific, facut din lama de coasa, si nu are nimic a face cu cuvantul simcea din lb lit, care inseamna crenguta;
De asemenea hârce-hârte
șocâce-șocâte
șinuit-cinuit
lece-lete   etc

Edited by petit_christian, 12 May 2015 - 01:44.


#187
akros

akros

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 23.03.2008
Definiția dintr-un dicționar „bănățan”:
GEÁLĂ s.f. sg. (şi: gioálă). – Deală. (În expr.) Cu geală = cu vină, cu păcat,
cu răutate, cu draci. (P. restr.) Naiba, dracul, năpustul.

Personal n-am prea auzit cuvântul ăsta decât în versuri de melodii, des utilizat pentru că rimează cu fală... În orice caz, se folosește aproape tot timpul în expresia cu geală, cu sensul de drăcos, zmăos, bicher etc.

#188
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009
@petit_cristian
Bună traducerea?

Quote

Or fi cleşcinoji sî nu nimer bumbii la talifon o compiutăr.
îŽi şod tare sa vedz ca ş dau cu părerea gespre regionalisme, când ei îs, după cum scriu, in mare parce, ţăranii.
Poate sunt neîndemânatici și nu  nimeresc tastele telefonului sau ale computerului.
E foarte amuzant să vezi că își dau cu părerea despre regionalisme când ei sunt, după cum scriu, în mare parte, oameni din popor.

Pișcătoare - cuvântul ăsta nu mi s-a părut niciodată ciudat și l-am folosit până m-a pus la punct soacră-mea dar îl folosesc și acum, nu m-am putut dezobișnui. Spun ce înseamnă dacă vrea cineva să știe Posted Image

Edited by althea, 01 November 2016 - 18:27.


#189
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,820
  • Înscris: 15.08.2014
e buna. ce aia piscatoare? o chestie care pisca. in ce sens? placut sau neplacut?

#190
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009
Pișcă util, înseamnă cârlig de rufe.

#191
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,820
  • Înscris: 15.08.2014
În ce regiune?

#192
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009
Țara Moților, în familia din partea maică-mii se zice așa.

#193
cris747

cris747

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 03.06.2009

View Postdiorama, on 11 februarie 2009 - 12:36, said:

Am intalnit de multe ori in cantecele populare expresia "Cine are cita geala ala-i Banatean de fala" sau "banatean cu geala". Stie cineva ce inseamna "geala"? Tot ce am gasit a fost fie nu stiu ce instrument, fie expresia cu apostrof "ge'ala" dar care mi se pare ca nu prea are sens aici.

Cuvantu geala inseamna in banateana veche MANDRU , dragu-mi că-s bănățan, mândru șî fălos ...  Șine are câta RANDUIALA  ( geala ) ăla-i bănățan gi fală . Uneori GEALĂ este întâlnit in regiunea banatului ca RESPECT sau MARETIE sau BOGATIE ...depinde de regiune cum este folosit acest regionalsim . Exemplu bun ar fi SOBA care in unele zone SOBA  inseamna  acea soba care da caldura pe baza de lemn ( TERACOTA ), iar in alte zone se uzeaza , HAI SĂ CE BAG IN SOBA MARE , adica in salonu de primire , camera cea mai mare a casei , sufrageria , restu sint soba mica . Stima domnilor .

#194
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,820
  • Înscris: 15.08.2014
Soba mare, soba buna sau soba ge la drum, adica cea mai buna camera din casa.

#195
cris747

cris747

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 03.06.2009

View Postpetit_christian, on 07 noiembrie 2017 - 16:09, said:

Soba mare, soba buna sau soba ge la drum, adica cea mai buna camera din casa.

De unde zici ca esti ...?

#196
owl1960

owl1960

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,822
  • Înscris: 26.04.2017

View Postpetit_christian, on 09 mai 2015 - 22:37, said:

Lădămeasă, șinghir, sĂąmșea, coșie, să sudoame zĂądul,
piglais, cauc, sob±, meșpais, uiagă, cĂąrșiag, păgină, moșmoagne, scoabe, chipi, a i veni chipii,
chisări,tranță, rĂąză .....
Aș  putea scrie un dictionar de regionalisme  din Banat.
După umila mea părere aceste cuvinte la vremea lor erau regionalisme dar azi au cam ajuns arhaisme.

#197
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,820
  • Înscris: 15.08.2014
Parerea ta e total gresita. Daca nu ma crezi da o ture prin satele romanesti.
Din centru Bucurestiului nu poti sa te lamuresti.

#198
owl1960

owl1960

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,822
  • Înscris: 26.04.2017
De ce presupui că eu sunt bătut în cuie în București?
Vrei să crezi sau nu limba evoluează pe zi ce trece mai ales la oraș sau în mediile unde radio și TV sunt urmărite constant.
Fii sigur că și țăranii au mai uitat din regionalismele folosite de părinții lor ca să nu zic de cele folosite de bunicii lor.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate