Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Nucul: plantare si intretinere - topic dedicat

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
6824 replies to this topic

#5581
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005
Malureanu, eu ti-as da 100 de like-uri dar nu pot, asa ca ma rezum la unul.
o singura observatie as face, anume ca si daca platesti consultanta (eu cred ca totusi nu poti compensa chiar tot oricat ai invata la batranete si ai nevoie de unul mai destept ca tine sa te ajute din cand in cand), tot trebuie intai sa studiezi, apoi sa pui mana sa testezi in toate felurile, abia apoi sa faci pasul ala numit investitie.
   Nu exista sa faci o activitate la care nu te pricepi si sa mai si iasa decat ca exceptie.

Iar in ce priveste nucii, din pacate, e mult mai greu si dureaza mult mai mult decat in cazul multor altor specii, deci cu atat mai greu va fi drumul.
mar, par, piersic...gasesti pe toate drumurile orice , cu pretul unui nuc altoit cumperi 10 pomi...la nuc gasesti ciuca sau alegi sute de km pentru 5 pomi...mar si par poate altoi orice infirm, la nuc trebuie sa stii bine ce faci si de ce faci, ca sa iti iasa procesul satisfacator la nuc lejer poti altoi orice si in orice mod la mar spre exemplu...cred ca 80% din pepinieristii de dupa revolutie care cica vand mii de pomi, sau zeci de mii de pomi pe piata, nu sunt in stare a produca nuc, dapai un amator neinstruit.

Si asa mai departe.
Stiinta e conditia elementara, apoi praxtica si testarea, la scara mai mica, abia apoi lucrul serios pe 2,3 sau 10 ha...




#5582
Malureanu

Malureanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 143
  • Înscris: 21.10.2015
Altoirea in regie proprie are costuri aproape de zero. Daca altoiesti si hibrizi din zona e posibil ca sansele de prindere sa creasca.. Si chiar daca ai rata de prindere de 20% tot este mult mai ieftin decat sa cumperi. Sunt useri aici care au reusit.
Iar o problema pe care nu ati spus-o si care este foarte grava este ca o parte din acei pepinieristi de care spuneati nu stiu sa aibe grija de puietii care i-au cumparat pana ii revand si asa ajungi sa cumperi puieti bolnavi.
Dar una peste alta este frumos. Este un sentiment foarte placut. Si daca copilul tau nu se va ocupa de livada o poate vinde fiind in plin rod. Tu ca om ti-ai facut datoria si fata de copil si fata de natura.

#5583
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005
Pe de o parte asa este, pe de alta insa sunt multe lucruri care nu prea sunt chiar simple.

Nucul e oricum pretentios la multiplicare prin altoire fata de alte specii, asta e ideea de baza.
dupa care sunt multe detalii daca urmaresti sa faci o treaba mai serioasa.
una e sa multiplici un soi cunoscut, si studiat de specialisti, si alta e sa inmultesti un pom existent pe care il vezi matur...o parte din informatiile foarte importante nu le stii...cand intra pe rod? Cum rezista la boli? Etc...
pe ce il altoiesti? Asta poate sa influenteze niste lucruri.
va lipsi predictibilitatea si consistenta si practic, desi ingustezi mult plaja variabilelor, cunoscand pomul mama adult, tot raman destule necunoscute pe care urmeaza sa le descoperi in timp....dar ca sa urmaresti o plantatie productiva, munca asta de cercetare, care si ea implica un nivel destul de ridicat de cunostinte, e o treaba destul de complicata.

Per total e mult de invatat, nu e deloc simplu, cu cat vrei mai mult ca si performanta ulterior cu atat e mai dificil drumul asta.
  Dar e una dintre cele mai bune cai pentru cineva pasionat de pomi si care, fara sa dispuna de mijloace financiare generoase, vrea sa faca ceva.


#5584
costi245

costi245

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 10.09.2012
A inceput sa infloreasca si Fraquette, cu peste doua saptamani mai tarziu decat Milotai si cam in aceeasi perioada cu nucii salbatici. Un punct in plus pentru soiul frantuzesc.

[ http://s32.postimg.org/5m0xlwqdx/IMG_2486.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#5585
Malureanu

Malureanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 143
  • Înscris: 21.10.2015
Si la mine Franquette-ul a intrat ultimul in vegetatie si l-a durut in cot de inghet. Este preferatul meu.

#5586
Cristibus2000

Cristibus2000

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 02.09.2010
Referitor la inghetzul de saptamana trecuta.

La mine personal din lastarii de cca 20-25 cm, au inghetzat varfurile de 5 cm. Lastarii de pe nucii care au pornit mai tarziu, de lungime mai mica au inghetzat aproape de tot.
Problema e ca in zona a inghetat( a se citi" a fost terminata") si vita de vie, rasadurile de rosii, fasolea si altele. Inceputul de an foarte cald a determinat pornirea in vegetatie si apoi..... Totul stop.

Am traversat din Ardeal in Oltenia, si nucii au inghetzat in multe din localitatile prin care am trecut. Cel mai mare" DEZASTRU" l-am remarcat la iesirea din Cluj Napoca( dupa comuna Baciu. Exista pe doi versanti opusi cate o plantatie matura de nuc, de cel putin 25-30 ani. Frigul a terminat complet lastarii, nici o frunzulita verde nu a ramas neafectata, dand aspect de padure bantuita. Totusi alta parcela situata la cateva sute de metrii in apropiere dar pe un valcel si putin mai sus a scapat.

Asa ca, cine are nuci de anul trecut si se plange de pret, sa le tina pentru la toamna.


Problema e ca in ultimii ani sunt din ce in ce mai dese aceste accidente climatice, nu mai avem anotimpurile delimitate. Cine are pus nuci printre care si din soiul Franquette, sunt curios cum s-a comportat? A pornit in vegetatie ? A inghetat acum in Aprilie?

 costi245, on 03 mai 2016 - 12:21, said:

A inceput sa infloreasca si Fraquette, cu peste doua saptamani mai tarziu decat Milotai si cam in aceeasi perioada cu nucii salbatici. Un punct in plus pentru soiul frantuzesc.

[ http://s32.postimg.org/5m0xlwqdx/IMG_2486.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Dupa cum am precizat in post-ul anterior, la mine in zona, nucii porniti anterior, cu lastarii mai mari au avut cel mai putin de suferit de la inghet. Aveau deja nucile formate de 1 cm diametru, si doar varfetele au inghetat. Doar cei porniti mai tarziu, cu lastarii mici au fost inghetati complet.  Depinde si zona unde se afla soiul. Poate daca aveam Franquette, era inghetat complet Joia trecuta.

#5587
costi245

costi245

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 10.09.2012
Poza este facuta astazi si cred ca este destul de elocventa. Pomii nu au fost afectati de inghet, nici cei care au pornit mai devreme. Zona de deal in judetul Sibiu.

#5588
sava1979

sava1979

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 188
  • Înscris: 20.11.2014

 goguteaca, on 28 aprilie 2016 - 11:00, said:

Iosif, daca te uiti un pic pe harta vezi ca suntem cam la aceiasi latitudine cu zona Bordeaux. Acolo cresc si palmieri, la noi nu! Si nordul SUA e cam pe aceiasi latitudine, acolo nu prea cultiva nuc! Chestia cu harta nu prea tine...

Ingheturile tarzii din primavara nu sunt problema soiurilor franceze, ba din contra, datorita dezmuguritului mai tardiv sunt mai putin expuse decat soiurile romanesti. Problema lor este ca au perioada de vegetatie extinsa pana toamna tarziu, iar in unii ani nu-si matureaza cresterile anuale. Imagineaza-ti ce se intampla cu un soi de nuc avand frunze verzi la sfarsitul lui octombrie sau inceput de noiembrie cand este acoperit de zapada!  Ramurile se pot rupe, la fel si pomul. In unii ani ninge destul de devreme in unele parti ale tarii... Gandeste-te ce face proprietarul unei astfel de livezi de cateva zeci de hectare, care are si vreo cateva sute de mii de euro credite pe la banci. Nu dramatizam, dar cred ca se poate intampla...

In plus, soiurile cu fructificare laterala sunt mai sensibile la temperaturile din iarna (mugurii micsti, ramurile anuale si chiar cele multianuale) decat asa zisele soiuri din grupa "Carpathian walnut". Soiurile cu fructificare laterala sunt incadrate in grupa "Persian walnut".
Daca vrei, poti gasi cateva studii pe tema rezistentei la frig, facute de francezi si americani pentru soiurile in cauza. Pe aia ii credem? Pe romani nu ii credem, ca au interese sa-si promoveze soiurile...
In fisa soiului Fernor, francezii care l-au creat au scris negru pe alb ca el rezista la -27.5 grade Celsius. Nu cred ca e o cifra scoasa din burta, ci sunt convins ca au facut un studiu in sensul asta.
In al doilea rand, cel putin in Ialomita, Fernorul si Jupanesti isi incheie ciclul de vegetatie in acelasi timp, iar Lara ceva mai tarziu (ciudat pentru ca dezmugureste cu 2 saptamani inainte de Fernor si la 1 saptamana dupa Jupanesti). Asta este o concluzie obtinuta din practica. Am toate aceste soiuri in livada.
Tot din practica, cresterile anuale ale soiului romanesc Jupanesti nu depaseste 1m, pe cand Fernorul ajunge la 2m, iar in conditiile unei tehnologii adecvate lemnul se matureaza complet. In primavara asta am avut un singur pom din soiul Fernor din al carui varf am taiat 10-15 cm deoarece degerase, deci il putem incadra la categoria accident.
Iar in aceste conditii, cand vin cei de la AFIR si zic ca nu pot sa finanteze un proiect deoarece au primit o adresa de la SCDP Valcea care zice ca Fernorul nu se adapteaza in acea zona, mie personal mi se pare revoltator.
Atat de revoltator incat am cerut un punct de vedere oficial celor de la ISHS (International Society for Horticultural Science) iar acestia zic negru pe alb ca trebuie respectate recomandarile din fisa soiului si nu parerea celor de la SCDP Valcea.

#5589
ghedanro

ghedanro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 23.03.2007
Nu sunt curios ce i-ai intrebat pe cei de la ISHS, dar as fi curios cine a semnat raspunsul...negru pe alb.. :)

#5590
goguteaca

goguteaca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 09.01.2016

 sava1979, on 04 mai 2016 - 09:34, said:

In fisa soiului Fernor, francezii care l-au creat au scris negru pe alb ca el rezista la -27.5 grade Celsius. Nu cred ca e o cifra scoasa din burta, ci sunt convins ca au facut un studiu in sensul asta.
In al doilea rand, cel putin in Ialomita, Fernorul si Jupanesti isi incheie ciclul de vegetatie in acelasi timp, iar Lara ceva mai tarziu (ciudat pentru ca dezmugureste cu 2 saptamani inainte de Fernor si la 1 saptamana dupa Jupanesti). Asta este o concluzie obtinuta din practica. Am toate aceste soiuri in livada.
Tot din practica, cresterile anuale ale soiului romanesc Jupanesti nu depaseste 1m, pe cand Fernorul ajunge la 2m, iar in conditiile unei tehnologii adecvate lemnul se matureaza complet. In primavara asta am avut un singur pom din soiul Fernor din al carui varf am taiat 10-15 cm deoarece degerase, deci il putem incadra la categoria accident.
Iar in aceste conditii, cand vin cei de la AFIR si zic ca nu pot sa finanteze un proiect deoarece au primit o adresa de la SCDP Valcea care zice ca Fernorul nu se adapteaza in acea zona, mie personal mi se pare revoltator.
Atat de revoltator incat am cerut un punct de vedere oficial celor de la ISHS (International Society for Horticultural Science) iar acestia zic negru pe alb ca trebuie respectate recomandarile din fisa soiului si nu parerea celor de la SCDP Valcea.

"Francezii care au creat Fernor-ul" sunt, de fapt, o singura persoana. Se numea Eric Germain si era seful programului de ameliorare la nuc si alun de la INRA Bordeaux...

Foarte bine daca esti multumit de Fernor, este un soi foarte bun! Acum AFIR-ul nu se mai opune la niciun soi indiferent de specie, poti sa plantezi absolut ce vrei, asa ca nu are rost sa te mai enervezi. Esti sigur ca motivul pentru care a fost respins proiectul tau a fost Fernor-ul? Nu cumva mai erau si alte lucruri?

Daca tot ai adus vorba de rezistenta la "-27.5 grade Celsius", esti sigur ca e vorba de Fernor? Nu cumva se refera la Juglans regia in general? Ca sa fie toata lumea lamurita, te-as ruga sa postezi acel text "negru pe alb" sa-l vedem toti si sa ne iesim odata din pareri.

La ISHS cu cine ai luat legatura? Eu stiam ca ISHS-ul se ocupa cu alte lucruri (http://www.ishs.org/), dar se poate sa ai dreptate... Sa vezi ce sapuneala o sa le traga la aia de la AFIR si de la Valcea!Posted Image Pune, te rog, raspunsul oficial al ISHS-ului aici sa ii facem de ocara!

Edited by goguteaca, 04 May 2016 - 16:26.


#5591
antimax

antimax

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 14.04.2016
am si eu trei intrebari daca se poate;
cat de des se poate stropi puieti de nuc cu zeama bordoreza concentraie 0,5%?
cu ce insecticid pot sa dau inpotriva acarienilor si daca o pot amesteca cu zeama bordoreza sau champ?
mi-au imghetat frunzele mai tinere si sau innegrit trebuie sa il tratez cumva sau isi revin singure?
multumesc anticipat.

#5592
sava1979

sava1979

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 188
  • Înscris: 20.11.2014

 goguteaca, on 04 mai 2016 - 16:00, said:

"Francezii care au creat Fernor-ul" sunt, de fapt, o singura persoana. Se numea Eric Germain si era seful programului de ameliorare la nuc si alun de la INRA Bordeaux...

Foarte bine daca esti multumit de Fernor, este un soi foarte bun! Acum AFIR-ul nu se mai opune la niciun soi indiferent de specie, poti sa plantezi absolut ce vrei, asa ca nu are rost sa te mai enervezi. Esti sigur ca motivul pentru care a fost respins proiectul tau a fost Fernor-ul? Nu cumva mai erau si alte lucruri?

Daca tot ai adus vorba de rezistenta la "-27.5 grade Celsius", esti sigur ca e vorba de Fernor? Nu cumva se refera la Juglans regia in general? Ca sa fie toata lumea lamurita, te-as ruga sa postezi acel text "negru pe alb" sa-l vedem toti si sa ne iesim odata din pareri.

La ISHS cu cine ai luat legatura? Eu stiam ca ISHS-ul se ocupa cu alte lucruri (http://www.ishs.org/), dar se poate sa ai dreptate... Sa vezi ce sapuneala o sa le traga la aia de la AFIR si de la Valcea!Posted Image Pune, te rog, raspunsul oficial al ISHS-ului aici sa ii facem de ocara!
In primul rand o rectificare...-22.5 Grade Celsius este temperatura de inghet din fisa soiului. Cei de la ISHS se limiteaza la a spune ca informatiile relevante sunt in fisa soiului. Si am facut o contestatie la AFIR bazat pe acest lucru, pentru ca motivul princial al refuzului era problema soiului, cealalta problema fiind faptul ca proiectul de livada nu ar fi avizat, dar le-am dat in sensul acesta factura SCDP care a facut proiectul tehnic de infiintare de livada si in care scrie clar ca serviciile prestate au fost de avizare si executie.
Iar referitor la faptul ca in noul Ghid nu mai apare problema soiului ai dreptate, dar te intreb daca ai idee cati bani cheltui pentru depunerea unui nou proiect de finantare...Suficient cat sa plantezi 2-3 Ha de nuc

#5593
ghedanro

ghedanro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 23.03.2007
Cum ma gandeam, raspunsul de la ISHS..daca exista...e irelevant si nesemnat si nici o legatura cu ..Valcea  :)
Factura-plata de consultare a proiectului in vederea avizarii, nu inseamna automat si aprobarea sa...iar executia e alta lucrare..alta factura alta plata.
Si din ce spui reiese ca proiectantul...cel care avizeaza proiectul si cel care executa sunt aceeasi "persoana"...nu stia ca trebuie aprobat !!?? :)
Daca sumele de care vorbesti nu le-ai mai inmulti cu 10 sau 100 ar fi si mai ok...si noi traim tot pe aici si-am mai auzit care sunt regulile "jocului"
...ori "consultantul" te umfla la pret ori lucrezi in lei vechi....parca tu spuneai ca te costa 2000 lei/ha o stropeala cu piatra vanata!!??

#5594
sava1979

sava1979

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 188
  • Înscris: 20.11.2014

 ghedanro, on 05 mai 2016 - 09:17, said:

Cum ma gandeam, raspunsul de la ISHS..daca exista...e irelevant si nesemnat si nici o legatura cu ..Valcea  Posted Image
Factura-plata de consultare a proiectului in vederea avizarii, nu inseamna automat si aprobarea sa...iar executia e alta lucrare..alta factura alta plata.
Si din ce spui reiese ca proiectantul...cel care avizeaza proiectul si cel care executa sunt aceeasi "persoana"...nu stia ca trebuie aprobat !!?? Posted Image
Daca sumele de care vorbesti nu le-ai mai inmulti cu 10 sau 100 ar fi si mai ok...si noi traim tot pe aici si-am mai auzit care sunt regulile "jocului"
...ori "consultantul" te umfla la pret ori lucrezi in lei vechi....parca tu spuneai ca te costa 2000 lei/ha o stropeala cu piatra vanata!!??
ISHS face referire la soi si la temperatura de inghet, nu la Valcea.
Avizarea unui proiect tehnic de infiintare de livada se face de catre Statiunea de Cercetare Pomicola care executa acest proiect, in cazul meu particular SCDP Constanta care chiar a avizat.
Iar legat de preturi, spre exemplu avizarea de la Apele Romane pentru un put forat este minim 5300 RON (proiect, avizare etc), un studiu de impact solicitat de cei de la Mediu este 11700 RON si tot asa. La depunerea proiectului meu am avut multe din documentele solicitate deja facute si am cheltuit totusi cca 13.000 RON, dar in mod normal costurile sunt mult mai mari. Doar un proiect tehnic de infiintare de livada ajunge la 500-1000 euro plus ca pentru el ai nevoie de ridicare topo, alti 500 euro si tot asa.
2000 ron/ha o stropire cu zeama bordeleza este intradevar un pret calculat de mine. Uite rationamentul...la 1600 L solutie imi ajung acum sa stropesc aproape 2 Ha de mar anul 4. Sunt convins ca 1 Ha de nuci dupa anul 7 nu il stropesti cu mai putin de 1000 L de solutie, iar data toamna in concentratie de 5%, zeama bordeleza ar fi 50 Kg la Ha adica 2000 RON. Ti se pare ca gresesc undeva?
Sau ti se pare exagerat si cand iti spun ca un singur nuc plantat anul trecut si pana astazi m-a costat 134 RON (puietul, imprejmuire, tratamente si ingrasaminte, motorina, zilieri etc) fara amortismente la utilaje si alte costuri asemanatoare???

Incerc sa pun o fotografie care arata diferenta care o face scarificarea terenului. Nucul din planul apropiat este plantat pe un rand unde nu am putut face scarificare, dar am sapat gropi de 1m/1m/60 cm iar cei din plan indepartat sunt plantati pe un teren scarificat. Toti au fost plantati anul trecut la dimensiunea de 20-40 cm. Cei de pe randul nescarifiat sunt de maxim 1.3m inaltime, iar ceilalti au ajuns pana la 2,4m (taiati acum la 1.7m). Aviz celor care infiinteaza in viitor plantatii

Attached Files


Edited by sava1979, 05 May 2016 - 10:12.


#5595
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
O continuare scurta la #5374:
-evolutia nucului altoit prin metoda ,,banana”
-din cei 2 puieti altoiti la 3 aug 2015 ,a pornit in veg Jupinesti.La cel altoit cu Franquette ,placuta -altoi este verde,sanatoasa,insa  ochiul pricipal si suplimentarul de sub el  nu au rezistat peste iarna (nu le-am facut nici o protectie).Am facut o crestatura in placuta la aprox 1 cm deasupra locului de origine al mugurelui principal;poate pleaca vreun adventiv.

Attached Files



#5596
bala86

bala86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 184
  • Înscris: 04.11.2011
Piatra vanata nu e zeama bordeleza...poti sa prepari zeama cu piatra vanata care costa aprox. 10 lei/kg si sa ai niste costuri acceptabile. Daca vrei sa fii comod, sa folosesti zeama gata preparata si sa stropesti cu 1000 l ca sa fii sigur ca le ajunge si la radacina atunci intradevar poti obtine preturi astronomice cu ingrijirea puietului.

#5597
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005
Domnilor, daca vorbiti de 5%  cred ca va referiti la stropiri la negru asa ca merge doar CuSO4 insa nu stiu daca e chiar 10 lei, eu il iau cu 20 spre exemplu, sub 17 nu am gasit, si parca e ilegala utilizarea sa, deci in cazul unei plantatii unde poti avea controale, spre exemplu, poate fi o problema...
oricum, nu cred ca e relevant...poate nu e 2000 dar la fel de sigur se poate spune ca nici ieftin nu e, mai ales cand suprafetele sunt maricele, daca nu dispui de bani multicei...simti in byzunar orice tratament...
de fapt cred ca asta era ideea, dincolo de cifre, ca practic plantatia inghite destul de multi bani desi uneori pare ieftin...ce poate fi mai ieftin decat un tratament cu un cupru...tocmai, nici ala nu e chiar asa ieftin cum pare.

#5598
bala86

bala86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 184
  • Înscris: 04.11.2011
Majoritatea produselor de tratament pentru nuc contin sulfat de Cu sau hidroxid de Cu.
Costurile sunt mari, intradevar, si cresc in fiecare an (contrar parerilor celor care afirma ca acestea sunt mari doar in primii 4-5 ani).
P.S. La kg pretul sulfatului de Cu este mai mare, la sac...Mi-e greu sa cred ca unul care foloseste mii de litri la o stropire isi cumpara tratamentele in pungi de 100 gr.

Edited by bala86, 05 May 2016 - 23:13.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate