Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras

Canalele Sky Showtime 1 și S...
 Recomandare anvelope lexus rx

Extindere rețea wireless int...

Configuratie PC

Mufa TV
 PPC Energy

Camera conferinta Tenveo tevo-vl12u

Recomandare rulouri exterioare us...

Gaoyue 858
 Telefon performant pe parte audio...

Aspecte legale https://registratu...

Filtru de apa curata apa de miner...

Unde gasesc borcane mari 5 - litr...
 

Nucul: plantare si intretinere - topic dedicat

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
6824 replies to this topic

#1405
Viazi

Viazi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 15.09.2009
Buna ziua
Ma numesc Vali Stefan, sunt din Braila si as dori sa infiintez o livada de nuci. Citesc cu interes acest forum si abia sunt la pagina 20 dar sper sa-l termin cat de curand. Pana termin de citit vreau sa va spun ca sunt la faza de documentare si de a gasi solutii de infiintare a livezii. De cateva zile caut teren pentru aceasta livada cat mai apropae de oras si as dori o suprafata de 5 ha. Problema principala cu care ma confrunt acum este pretul foarte ridicat pentru un hectar ( in jur de 3500 euro) si nu pot gasi 5 ha comasat. Astazi am reusit sa gasesc o suprafata de 3,5 ha langa comuna Traianu judetul Braila care ar fi cat de cat ce caut. Intrebarea este daca aceasta zona este favorabila culturii nucului deoarece as dori sa-l cumpar. O sa incerc sa fac si o analiza a solului cu toate ca m-am informat cat de cat si analiza la institutul pedologic de la Braila am inteles ca se face cam din burta sa zic asa, mai exact se plateste si se da un rezultat din carti si nu in urma unei analize propriuzise. Va multumesc.

#1406
Viazi

Viazi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 15.09.2009
In sfarsit am gasit tabelul cu zonele favorabile nucului. Din pacate in nici o localiatate din Braila nu este trecuta nici macar la nivel mediu cultura de nuc. Peste tot nuvelul este "scazut" iar asta inseamna sa imi iau gandul de la asa ceva sa inteleg :(

#1407
ioansibiu

ioansibiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 82
  • Înscris: 20.12.2012

View Postsibisel44, on 12 martie 2013 - 20:33, said:

nu trebuie polenizatori la milotai 10 dar daca vrei tu sai pui pentru linistea ta atunci pune alsoszentivanyi 118,
citi imi trebuie si de unde pot sa cumpar alsoszentivanyi. 118.

#1408
ionathan

ionathan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 583
  • Înscris: 11.02.2012
Pt. Viazi aruncă un ochi prin localitate şi vezi dacă sunt nuci, unde sunt mai deşi, cum şi-au dezvoltat coroana, cum fructifică, observă dacă sunt nuci în extravilan, au o coroană simetrică sau din contră, încearcă să obţii informaţii dacă nucii din extravilan au rodit. Deschide-ţi ochii şi mintea şi observă nucii din zona apropiată terenului pe care-l vizezi. Anexele care se tot invocă în acest topic sunt făcute să fie făcute de meseriaşii de la DADR,aşa ca să fie bifată o sarcină de serviciu. Nucul este un excelent pedolog.

#1409
andreit

andreit

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 94
  • Înscris: 14.05.2007

View Postandreit, on 08 martie 2013 - 09:34, said:

Este careva din zona Iasi - Vaslui care are o livada de nuci si este dispus sa ne intalnim pentru a sta de vorba, sa imi ofere si mie nista sfaturi, hinturi sau suturi  Posted Image  ?
As dori sa ma apuc si eu in viitorul nu pre indepartat de asa ceva dar mai intai vreau sa aflu cat mai multe din teren daca se poate.
Anul acesta am sa fac un studiu agrochimic si pedologic in Vaslui al terenului sa vedem daca se preteaza la nuci. Zona este cu potential ridicat.

Ca idee ... daca sunteti mai multi din aceeasi zona (judet) va intalniti ca sa discutati la fata locului ce ati facut sau ce vreti sa faceti pentru a fi mai bine livezii voastre?

Spor!

Nimeni cu livada de nuci in zona Iasi-Vaslui?

#1410
hilla

hilla

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 273
  • Înscris: 14.03.2013
Pentru desfacerea miezului de nuca ce imi recomandati vorbesc de cantitati de la 500kg pina la 2 tone . Ma intereseaza ceva contacte

Specific ca detin in familie 250 de arbori nuc de 5 ani si 250 de 3 ani la inceput de productie , pusi de parinti mei cu arbusti din Olanda , pina acum datorita munci mele din alt domeniu nu am avut timp sa-i ajut , acum as vrea sa le dau o mana in gasirea si asigurarea pietei de desfacere, nu prea stiu ei cu internetul si restul:)

Multumesc

#1411
ilieobr21

ilieobr21

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 06.03.2013
Din Persia (Himalaya regiune), conform unor autori, sau China și Japonia, iar după alții, a fost transportat la Grecia și apoi în Italia și în alte țări europene.
Dovezi fosile ale prezenței nuc J. Regia, în Peninsula Iberică, datând din paleolitic.
Nuc este vegetal în sălbăticie în Europa de Est și Asia Mică, de asemenea, în America de Nord, formând un număr de specii mai mult sau mai puțin cultivat.
Nume generic provine din latină, iuglans numele roman de nuc și nuc, care este o abreviere a glandului lovis, ghindă a lui Jupiter, la rândul său, versiunea latină a lipitori zeul grec, numele de nuc și castan, care însemnat literalmente: Zeus ghindă sau de castan.
2. Importanța economică și distribuția geografică.
Este un arbore de mare importanță economică, atât pentru producția de fructe ca lemnul, fiind una dintre speciile de fructe cele mai profitabile in prezent.
Cele mai multe țări producătoare de nuci au crescut amploarea lor operaționale pentru a reduce costul de achiziție al intrărilor și prelucrarea nuc, în cazul în care au fost înregistrate progrese, atât în ​​prezentarea produsului și diversificarea utilizărilor pentru a realiza un produs diferențiat.
În general, mai bună competitivitate în cultivarea de nuci, a reflectat creșterea suprafețelor cultivate.
Țări
De producție nuci
2001 (tone)
China
330000
Statele Unite ale Americii
254000
Republica Islamică Iran
138000
Turcia
136000
Ucraina
52000
India
31000
România
30000
Franța
28000
Iugoslavia, Republica Federală
23776
Grecia
20000
Mexic
18500
Georgia
18000
Pakistan
18000
Austria
17082
Germania
14500
Chile
12500
Bielorusia
12000
Federația rusă
12000
Spania
10000
Argentina
8900
Republica Azerbaidjan
8600
Republica Moldova
6530
Ungaria
6500
Bulgaria
6000
Republica Cehă
6000
Slovacia
5000
Croația
4770
Elveția
4000
Portugalia
3500
Brazilia
2650
Sursa: F.A.O.
3. Taxonomie si morfologie.




-Familie: Juglandaceae.
-Gen: Juglans
-Cultivate specii: Juglans regia (nuc european), Juglans cinerea (unt), Juglans nigra (nuc negru), Juglans californica (California nuc)
-Plant: viguros copac 24-27 m inaltime si trunchiul acestuia poate ajunge la 3-4 m in diametru. Cupa ramosa, prelungit sferică comprimat. Trunchi drept, acoperite cu o crustă groasă și Cenusareasa în ramurile tinere neted și roșu închis și maro crăpate și vechi.
-Rădăcină de sistem: sistem radicular foarte bine dezvoltat format dintr-o rădăcină principal pivotant și rădăcini secundare o mică adâncime și robust. Bunuri foarte mult extins, atât pe orizontală cât și pe verticală.
-Frunze: mari, verzi, imparpinnadas plictisitoare, spân, miros acut, neplăcut, destul de bogat in taninuri, la fel ca toate celelalte părți ale plantei. Fulgi, cinci la nouă, sunt ovale, în general, tot împreună cu coaste proeminente, descendent pețiol scurt, opuse sau aproape opuse, de la 6 la 12 cm lungime și de la 3 la 6 cm lățime.
-Muguri: dimensiunea variabilă, rotunjit ovala, fin păros și acoperite extern prin două scări care implică mai mult sau mai putin complet pentru cele mai ofertei. Mugurii terminale sunt erect, de brevete laterale și toate plasate pe o cicatrice ecran lat de înaltă frunză.
Flori monoice:-prin avort. Amentos flori masculine dispuse în lung, 6 și 8 cm, de obicei solitar, maronii, rămurele verzi și introdus în partea de sus a anului precedent născuți, care sunt lipsite de frunze înflorire. Florile femele sunt solitare sau grupate într-un număr de la unu la cinci, în piroane terminale de mai sus nuiele anul curent și sunt conduse de o tulpina scurta, groasa. Recipientul are un mic perigonio floral cu trei sau patru dinți mici; ovar inferior aderent, un ou, completat de două stiluri foarte scurte.
-Fructe: nuci mare, drupa cu cărnos mesocarp și greu endocarp, încrețită în două valve, și interiorul incomplet împărțită în două sau patru celule; semințe cu două sau patru lobi și găuri multe.
4. CERINȚE edafoclimatic.
4.1. Temperatura.
Evitați locurile căror primăvara temperaturile pot scădea sub 1,1 ° C, deoarece acestea pot provoca daune la îngheț inflorescențe de sex masculin, boboci de noi și fructe mici.
Nuc este foarte sensibil la înghețurile de primăvară, care diminuează în mod substanțial recolta, dar, de asemenea, la înghețurile timpurii de toamnă, care intervin negativ în formarea timpurie, perioadă în care poate genera moartea minorului de toate Aerial tabără.
Dacă există temperaturi de peste 38 ° C este însoțită de umiditate scăzută pot să apară la arsuri solare nuci mai expuse. În cazul în care se întâmplă acest lucru, la începutul sezonului, nucile vor fi goale, dar dacă mai târziu, semințele pot ridurilor, decolorare, sau stick la interiorul cochiliei.
În zonele cu clima temperata si situatii de avion, afectate de vanturi calde, uscate de la sud, precum și provoca căderea prematură frunze, recolta poate cu greu salvat de Cydia pomonella apusuri de soare lepidótero, provocând aguasanado fructe.
4.2. Apă.
În ciuda rezistenta lor, este foarte sensibil la secetă, fiind improprie pentru cultivarea terenurilor uscate și în natură uscat.
Pentru cultivarea posibil necesită precipitații minime de 700 mm, 1000-1200 mm pentru fermele intensive.
Dacă precipitatii este insuficient sau distribuite inegal, trebuie să recurgă la irigare pentru a realiza o creștere normală a copacilor și o producție bună piuliță.
4.3. Solului.
Acest copac este foarte adaptabil la soluri diferite, dar preferă profundă, fertilitatea permeabil, liber și bun. Remiză va fi determinată de subsolului calcaroase fisurate formate, bolovani, etc.
Pentru o bună retenție de apă sunt necesare în sol care conțin materie organică între 1,2 și 2% și 18% -25 zgura. Nuc este dezvoltat în soluri cu pH neutru (6.5 - 7.5). Conform caracteristicilor solurilor utilizate tipuri diferite de modele, subliniind J. nigra pentru soluri acide și J. Regia de calcar mai mult.
5. SPREAD.
5.1. Vegetal de înmulțire.
Arborii de nuc în pepiniere sunt propagate prin altoire vârf și muguri.
Bud altoire pe nuc negru în care se face pentru a face un trunchi scurt în această secțiune, care reduce riscul de arsuri solare și a intrării rădăcină fungice.
Atunci când portbagajul este de aproximativ 2,5 cm, maxima în picioarele goale, cu o sapă este de aproximativ 5 la 10 cm și altoi este altoit pe piciorul sub nivelul solului. Acesta se leagă bine, acoperite cu emulsie de asfalt și re-acoperit cu regiunea sol. Altoite plantele în pepinieră și să rămână încă un an formarea unei axe centrale, fără lateral, care este legat de un pachet de 2,5 la 5 cm de 2,4 m inaltime.
Grefa plasture poate fi utilizat în răsaduri în creștere rapidă vârsta de un an. Aceasta muguri premadurar, eliminarea frunzelor la sucursala, lăsând tulpină atașat, cu 10 zile înainte de a scoate galbenusurile.
Ei pot folosi benzi de plastic sau cauciuc, pentru a lega pad ferm piciorul.
5.2. Propagarea prin seminte.
Deși nu este utilizat pe scară largă sunt alese fructe cu coajă tare bine cunoscute pentru adaptabilitatea sa la regiunea în care este cultivat și calitatea produsului lor. Piulițele sunt selectate, care s-au maturizat mai devreme și odată dezbrăcat de cocon nisip stratificat pentru macerarlas mai târziu și deschideți coajă. El a pus doi la trei semințe pe gaură în pepinierele de doi ani, până la apariția a piciorului.
6. ALEGEREA de material vegetal.
6.1. Alegerea soiuri.
Soiurile cultivate în Europa pentru fructele aparține speciei Juglans regia. Soiurile de răsărire se disting soiurile timpurii si tarzii devenire. În cadrul fiecărui grup a fost împărțită în soiurile cu nuci de sarcini și soiuri de nuci, cu subclasele dure, distinctive care se desfășoară în nuci comestibile pentru a extrage ulei.
Soiuri sunt de preferat pentru întârziere devenire, având în vedere viteza de dezvoltare și fructificare a plantelor, ca gustul de migdale. Nucile mai bogate în ulei sunt cel mai puțin apreciat pentru desert și au o coajă foarte greu și umple.
Pentru desert fructe cu coajă lemnoasă sunt preferate pentru a avea oferta coajă sau semitierna, cu unele aspect și destul de gros.
În ceea ce privește înflorire în lemn de nuc sunt trei tipuri de soiuri:
Soiurile Protandrous. Sunt cele în care are loc înflorire bărbat mai devreme decât de sex feminin (de exemplu, Payne).
Soiuri homogamous. Cand infloreste de sex masculin și feminin coincid în timp (de exemplu, Meylannaise).
Protóginas soiuri. Sunt cele în care înflorire sex feminin este mai devreme decât bărbații (de exemplu, Batchekovo).
Interesat în acele soiuri care îndeplinesc următoarele:
În ceea ce privește arborelui:
Reclamă
Specialist Curs
FRUITCULTURE
Se dezvoltă și prezintă cele mai importante aspecte care influențează punerea în aplicare și dezvoltarea pomilor fructiferi cu succes. Acesta acoperă subiecte, inclusiv aspectele tehnice implicate în fertilizare, plantare, controlul buruienilor, curățarea și cum de a preveni, trata și controla unele boli și dăunători care pot să apară ...
Aflați mai multe
www.infoagro.com
Germinare și înflorire potrivite pentru clima zonei, asigurându-se că mugur varietatea și să înflorească în afara perioadei de îngheț posibil. Tu trebuie să depună o dichogamy atenuat cât posibil.
Dacă sunteți soiuri protandrous ar trebui să fie echipate cu câțiva copaci care servesc ca polenizatori la baza de plantare soi.
Colectarea devreme, favorizând procesul de comercializare.
Producție bună de a face plantație profitabilă.
Rezistența la boli și dăunători comune.
În ceea ce privește fructele:
Formularul trebuie să fie cea care corespunde unui rotunjime medie între 0,7 și 0,9.
Dimensiunea trebuie să fie astfel încât diametrul ventral și sutural mai mare sau egală cu 30 mm.
De performanță ar trebui să fie de cel puțin 40%.
Trebuie să fie un pic cam dur, fără piuliță colțurile interioare de mijloc și rezistența la rupere.
Grijă de culoare care coajă face albe ca este posibil si ca de migdale este maro.
În piață puteți găsi soiuri de spaniole, franceze și americane.
* Printre francez sunt: ​​Fernor, Franquette, Grandjean, Marbot, Corne, Mayette, Parisienne, Chaberte, Candelou, Meylannaise, Ronde de Montignac, etc
-FERNOR: soi obținut de la un program de reproducție din Bordeaux. Are fructoase vigoarea laterale, mediu și transport erectie, devenire este târziu, la sfârșitul lunii aprilie. Fructe de calitate bună. Polenizatori sale sunt Fernette, care acoperă începutul înfloririi și Ronde Montignac de, sfârșitul. Se coace târziu.
-Franquette: varietate tradițională franceză de obicei în poziție verticală, cu performanțe bune de creștere din zonele reci. Fructoase este apical, prin urmare, are productivitate mai mică. Calitatea nuci este bună. Polenizatori sale sunt Meylannaise și de Ronde Montignac. Se coace târziu.
* Soiurile californian, tipice de climate mediteraneene sunt mai bine adaptate: SERR, Chandler, Hartley, Vina, Tehama, Swar, Payne, Pioneer, Chico, Amigo și Pedro.
-Chandler: a fost obținută printr-un program de ameliorare în California. Are fructoase laterale, un mediu și o forță de devenire după 15 aprilie. Piuliță este mare și cereale este foarte clar. Polenizator Fernette este cel mai bun, dar cel mai folosit este Franquette.
Acesta se coace la începutul lunii octombrie, este in prezent unul dintre soiurile cele mai cultivate.
-HARTLEY: forma sa unica conica face ușor de recunoscut. Fructoase în terminal și poziția subterminal, realizarea randamente înalte de la 12. Viguros, cu o medie de devenire, după 12 aprilie copac. Calitatea fructelor este mare, cu o culoare de cereale. Polenizator sa este Chandler.
* Nuc echipa spaniolă sunt: ​​Baldo II, Carcagente, Cerda, Escriva și Villena.
6.2. Alegerea portaltoi.
Cu utilizarea de portaltoi este posibil să se extindă soiurile cele mai interesante de pe portaltoi adaptate și obținerea intrarea precoce in fructificare. Ca portaltoi sunt utilizate în cadrul Juglans genul trei grupuri:
Frecvente nuc: Juglans regia L.
European Nogales: Juglans nigra L., J. Proiectele europene comune hindsii. J. californica Watson, J. J. Heller și majore ruspetris Engelm.
Gri și alb Nogales Nogales: Juglans cinerea L., J. Mazim sieboldiana, J. cordifornis Maxim, J. stenocarpa Maxim, J. catayensis Dode și J. mandshurica Maxim.
Cel mai bun portaltoi pentru nuc nuc negru a fost California de Nord, J. hindsii Proiectele europene comune., deoarece este un excelent obligatoriu altoire, prezinta o rezistenta la ciuperca Armillaria mellea, este aparent rezistent la nematozi și nematodul Heterodera Marioni pestis Cacopaurus, dar poate fi deteriorate de pratensis Pratylenchus.
Europene plante de nuc sunt utilizate ca picioarele din California de Sud, sunt viguroase dar sensibile la solurile alcaline, sunt altoite bine, formand o uniune perfectă, sunt mult mai rezistente la putregai picior și rădăcină, dar mai sensibile pentru a deteriora prin leziuni nematozi la rădăcinile nuc negru California de Nord.
¡Nuevo!Haz clic en la estrella para guardar esta traducción en tu guía de conversación.
Descartar

7. Culturi specializate.
7.1. Pregătirea la sol.
Este necesar să se pregătească solul înainte de plantare. În suficient de adânc, cu o bottom de aproximativ 0,6 m. În cazul în sol și suprafața solului nu este propice pentru dezvoltarea de rădăcini subsoiling fi făcute în două sau mai multe treceri a trecut. Această lucrare a fost realizată cu pământ uscat și cu câteva luni înainte de plantare.
În activitatea de irigații și solurile grele argiloase este necesară pentru a împiedica pătrunderea apei inundat, asa ca va fi necesar terasiere.
Plantare are loc în timpul hibernare (toamna, după scăderea frunze) în orificiul de dimensiuni 0,60 x 0,60 x 0,40 pentru dorința de a permite rădăcini. Este important ca rădăcinile principale pivot de la daune de atunci a facilita dezvoltarea de paraziți și deprecierea de plante.
Punct de pe suprafața va grefă. Gaurile vor fi conectate cu solul fin si aerat. Va necesita o irigare post-plantare 40 - 50 de litri / copac.
7.2. Orchard.
Gradul de intensitate al cultivării depinde de tipul de produs (de lemn sau de fructe) pentru a obține:
Densitatea plantației necesită ample 70 - 90 de pomi pe hectar într-un cadru care poate varia de la 12 m la 10 x 12 x 12 m. Plantații sunt destinate pentru o utilizare mixtă de fructe și lemn.
Plante foarte intensive destinate producției de fructe, necesită o densitate mare de arbori (150-200 pomi / ha), un cadru de 7 x 7 m sau x 8 8 m.. Acesta își propune să realizeze producția maximă într-un timp foarte scurt.
Necesită o pregătire intensă densitatea plantațiilor de 100 - 140 de pomi pe hectar într-un cadru care variază între 9 x 8 m până la 10 x 10 m. Aceste cadre permite o dezvoltare bună și producția de copaci.
7.3. Irigare.
Practica corectă de irigare este esențială pentru a obține un copac rapidă și omogenă și producția obținerea semnificativ de nuci calibru regulat. Dimensiunea de nuci va depinde de disponibilitatea apei în timpul celor șase săptămâni după înflorire.
Nuc este un fel de irigare și, practic, toate de noi ferme au intrări de apă. Irigare prin aspersiune nu este utilizată, aceasta favorizează dezvoltarea bacteriilor. Prin picurare, picurare, este cea mai comuna.
În producția intensivă copac nu ar trebui să sufere deficit de apă în timpul formării de fructe sau în timpul îngroșarea aceeași. Acest lucru are loc din mai până în iulie și de alimentare cu apă va fi 40-50 m3 pe zi. Când lignifique coajă (august si septembrie), nevoile vor fi aproximativ 30-35 m3/ha zi.
7.4. Fertilizarea.
Nu va fi un pansament bazal înainte de plantare în funcție de analiza solului făcut anterior pentru a determina compoziția și deficit de substanțe nutritive ale acestora. Nuc este foarte exigent în azot și mai moderată în fosfor și potasiu.
În foarte soluri acide, se adaugă var în doze moderate, în scopul de a evita blocarea alte elemente, în funcție de pH-ul și textura solului.
În general, un adult de plantare, fertilizare o proporție de îngrășământ ar putea fi un standard 100-80-100.
Pe lângă abonat de bază, trebuie să fertiliza regulat pentru a obține o producție bună piuliță. Următorul tabel rezumă valorile recomandate de îngrășământ pentru intensivă nuc:
Abonatul Abonatul fundal fundal Fertilizarea
Azotat de 500 U.F. / Ha 1.80 kg / pom și anul
P2O5 200-250 U.F. / Ha 0.495 kg / pom și anul
K2O 300-350 U.F. / Ha 0.440 kg / pom și anul
Gunoiul de grajd 40 -60 t / ha
-
Conținutul de minerale din frunze de nuc are o producție normală este după cum urmează:
N
P
K
Mg
Ca
S
Mn
B
Zn
Cu
Credință
Moment
2.5-3.25
0.12 - 0.3
1.2-3.0
0.3-1.0
1.25-2.5
170-400
30-350
35-300
2-20
4-20
75-155
0.7-1.0
* N, P, K, Mg și Ca sunt exprimate în procente de greutate uscată.
* S, Mn, B, Zn, Cu, Fe si Mo sunt exprimate în ppm.
7.5. Buruieni.




Cu un plivitul regulat previne apariția de vegetație spontană, menținerea umidității solului și se leagă de a aprofunda mlădițe.
Este comună în plantațiile tinere care utilizează piesele negre de plastic în jurul stem, în scopul de a retine umezeala, elimina invazia de vegetație spontană și cauza germinare mai rapidă și mai puternică, deoarece de plastic accelerează încălzirea solului.
Nuc este foarte sensibil la aratul adânc astfel încât suprafața de lucru se va trece lumina prin trecut.
În plantațiile din producție este posibil să părăsească terenul cu iarbă sau de plantare o cultură ca raigrasul, măzăriche sau fasole Fava, care va îngropat ulterior obtinandu-se astfel un abonat îmbunătățește structura solului, imbogatit in materie organica si azot.
Zonele de la poalele copacilor sunt tratate cu erbicide reziduale, cum ar simazin, de la vârsta de 3 ani. Utilizarea de glifosat simptome de fitotoxicitate are loc în condiții de temperatură ridicată.
7.6. Tăiere.
Obiectivele de tăiere sunt de a controla nuci dimensiune, să mențină vigoarea și producției în ramurile fructe, în locul vechilor ramuri mai puțin productive pentru a reînnoi și de a elimina alte ramuri epuizate, uscate sau rătăcit, astfel încât lumina pentru a ajunge la toate partile arborelui. Cel mai bun timp pentru a prune este perioada cuprinsă între recoltarea piulița până când căderea frunzelor.
În general, performanța de tăiere în lemn de nuc, are scopul de a obține fructe de dimensiuni mai mari, dar în scopul de a obține randamente mai mari ale volumului total și menținerea acestora în timp.
7.6.1. Tăiere.
Tunderea efectuează în boluri de sticla, deoarece oferă performanțe mai bune și o înălțime mai mică, pentru a permite o mai bună aerisire a masei vegetale și un copac mai ușor de gestionat în ceea ce privește realizarea de tăiere, recoltare și procesare.
Numărul de ramuri principale pot varia de la 5-10, distribuite de-a lungul lungimii de un trunchi de 1.50-3 m poate varia.
Pentru a iniția formarea copac, de obicei, au făcut față la o înălțime de 1,50 m, în așa fel încât să cauzeze ramura laterală, o ramură de care continuă până axa centrală.
7.6.2. Regulat tăiere.
Obiectivul său este de a reduce ghidurile de copaci să nu fie prea mult timp, clarificarea centrele, eliminarea acelor ramuri deplasate și care intersectează, care împiedică o bună ventilație și iluminat de copac, cu scopul de a dezvolta o mai mare realizare în această regiune .
În soiuri cu ramuri laterale abundente de producție ar trebui să fie eliminate, deoarece unele dintre ele ca varsta de plante, tinde la îndeplinire numai în periferie, lăsând centrul de cupa mai mult sau mai putin umbrite.
Noi trebuie să acorde o atenție deosebită de dezinfecție și de etanșare a ranilor, care tind să închidă cu mare dificultate.
8. COLECTIE.
8.1. Manual de recoltare.
Nucul scade cu greutatea proprie sau vareándola pentru colectare manuală ulterioară. Un sistem tradițional utilizate pe scară largă în zonele cu plantații neregulate și mici, în cazul în care utilizarea nu este profitabil recoltarea mecanică.
Recoltarea are loc la sfârșitul lunii septembrie până la sfârșitul lunii octombrie și ar trebui să împiedice piulița rămâne pe teren pentru mai mult de trei zile, pentru a evita innegrirea coajă posibil.
8.2. Mecanizate de recoltare.
Acesta face parte din suprafețe mari producătoare. Cu acest sistem de colectare este capabil de a reduce costurile mari de colectare forței de muncă manuală, care ajunge uneori 40-45% din costurile totale.
În Mașini de recoltat mecanizate sunt utilizate ca agitator mecanic sau vibrator care realizează între 60 și 80 de copaci tremura pe oră, eliberând 90-95% din fructe cu coajă tare. Piuliță cade pe o pânză sau a ochiurilor de plasă pentru transport facil.
Acest sistem de colectare are avantaje și dezavantaje.
Ca avantaje se numără economisirea forței de muncă și timpul dedicat de colectare, reducerea costurilor de până la 80%. Piuliță nu rămâne în sol și reduce pericolul de daune cu privire la aceasta.
Dezavantajul este că pregătește terenul anterior, ajungând chiar să colecteze impuritățile (scoarță de copac, pietre, etc) cu nuci.
Maturarea treptată de nuc este nevoie de două treceri pe care unele ferme pentru a încerca să evite tratamentele bazate pe Etephon.
9. Dăunători și boli.
9.1. Pesta.
Viermelui merelor sau vierme-nuc (Cydia pomonella).
Larva, odată ce iarna a trecut sub portbagaj riduri sau sub protecție de altă natură; face crisalida în primăvara anului pentru a petrece un fluture în mai-iunie.
În timpul nopții, femelele depun ouă aproximativ 50-80 fructe mici sau pe petiol, într-un interval de timp de 2-3 saptamani, la 18 zile de la începerea sa prinda viata.
Larvele introduceți fructe prin calcai sau prin linia de sutura atunci când acoperișul este încă verde de licitație. În 3-4 săptămâni scadența la îndemâna larve și se lasă fructe pentru a fi instalat în portbagaj. O a doua generație apare în iulie și august.
Fructele baltati prin galeriile de larve poate fi 40-50%, astfel încât recolta este foarte mult afectată.
Controla.
-Pentru a stabili calendarul de tratamente sunt plasate capcane cu feromoni.
-Pentru controlul chimic pentru a avea succes, trebuie să aibă loc atunci când trapele larva să pătrundă baza de fructe făcut de activ următor; tratamente în mijlocul lunii iunie și până la coajă nuc este lignificate.
Activă materiale
Doză
Prezentarea produsului
Dimetoat 10% + 20% azinfos-metil
0,20%
Pulbere solubilă
Fosmet 20%
0,30%
Emulsionabil concentrat
Tebufenozide 24%
0.05 - 0.06%
Concentrat suspensie
- Zeuzera (Zeuzera pyrina).
Omizi ale galeriilor noctuid lepidoptere realizate din lemn de arbori tineri. Primele atacuri se concentreze pe frunze si ramuri tinere de lemn. Ele pot provoca moartea copac și deteriorarea ramurile.
Controla.
-Monitorizare adecvate de zbor, însoțită de un control chimic, oferind un control bun.
Tratamentele se bazează paration, metil-azinfos, etc; Înainte de a pătrunde larva de lemn. În cazul în care piesa a fost deja facut prin galerie poate folosi un fir sau conectați intrare cu vata imbibat in disulfura de carbon.
Afidele (Callaphis-juglandis, Chromaphis juglandicola).
Juglandis Callaphis taie frunza de sus și Chromaphis juglandicola este în spatele ei. Ele nu provoacă daune semnificative.
Controla.
-De insecticide sistemice: dimetoat 10% + 20% azinfos-metil, prezentate sub formă de pulbere solubilă, la o doză de 0,20% sau de contact (dioxacarb, pirimicarb).
9.2. Boli.
Ink-nuc negru sau rău (Phytophthora cinnamomi).
Cauzata de ciuperca Phytophthora cinnamomi apare în soluri acide. Ciuperca este instalat în rădăcini sănătoase cauzatoare de prejudicii sau distrugerea.
Aceste leziuni pot ajunge gât și extinde in jurul trunchiului, uciderea copac.
Piese de putregai atacat de cerneală care figurează în baza de portbagaj. Slăbiciune în vigoarea a copacilor, de uscare sfaturi de sucursale și căderea prematură frunze, sunt simptome care indică faptul că arborele este atacat de aceasta ciuperca.
Fructele pot deteriora și care de multe ori sunt mici și deformate.
Temperatura ideală pentru creșterea fungică este 25-26 ° C.
-Control.
-În cazul în care există dovezi de frunze îngălbenite submina rădăcinile trebuie să imediat: în cazul în care acestea au pete negre sunt separate toate tesuturile bolnave, după dezinfectare rana.
-Copacii grav atacat, trebuie să fie defrișate și în locul nu este convenabil de a replanta un alt nuc.
-Rot (Armillaria mellea).
Miceliul acestei ciuperci devine sub coaja radacina de nuc produce un lichid gălbui. Ea determină moartea a țesuturilor de rădăcini, scoarță de copac care apar sub miceliu lui alb. Simptomele acestei boli sunt îngălbenirea de frunze, producția de fructe și scăzut de sucursale cu diametre mici și uscare.
Controla.
-Tratamentul bolii în sistemul radicular nuc este dificil, fiind capabil de a utiliza produse, cum ar fi Captan și Maneb în doze de 100 g/m2.
-O altă metodă de control este de a descoperi rădăcinile afectate, zgâria și îngroape părți bolnave, transforma aplicarea unui fungicid sau antichancro.
-Modele pot fi, de asemenea, folosite ca rezistente la aceste boli J. sau J. regia nigra, dar nu oferă protecție completă.
-Este eficient de control biologic folosind Trichoderma viride, datorită proprietăților lor antagoniste la A. mellea, deoarece acestea reduc inițierea și dezvoltarea rhizomorphs subterane, dar această metodă de control este legat de pH-ul solului și substraturi organici persistenți, care permit dezvoltarea altor concurenți deja instalat.
Reclamă
Specialist Curs
FRUITCULTURE
Se dezvoltă și prezintă cele mai importante aspecte care influențează punerea în aplicare și dezvoltarea pomilor fructiferi cu succes. Acesta acoperă subiecte, inclusiv aspectele tehnice implicate în fertilizare, plantare, controlul buruienilor, curățarea și cum de a preveni, trata și controla unele boli și dăunători care pot să apară ...
Aflați mai multe
www.infoagro.com
Bacteriozelor sau prost-uscat lemn de nuc (Xanthomonas juglandis).
Nuc este o specie de bacterii sensibile la și se manifestă în condiții de precipitații abundente și temperaturile blânde de la mare (peste 15 ° C). Ea afectează frunze, boboci și fructe, poate reduce randamentele la jumătate. Cea mai favorabilă pentru atac sunt cele dintre înflorire și fertilizare, precum și perioada de vârf vegetativă (mai-iunie).
Fructele afectate arată pete intunecate care pot ajunge la câteva centimetri pătrați și care au un centru de cracare. Pe frunze apar pete negre pe mugurii sunt amplasate, oferindu-frunze in forma de lingura. Focare au atacat un ulcere fisurate, în cazul în care bacteriile iernează și poate înconjoară și de ramură uscată. Aceste șancrele fi o sursă de inocul pentru infecții viitoare.
Boala se raspandeste prin intermediul ploaie, prin vectori de boli insecte infectate și polen. Boala de incubație durează 12 la 20 de zile, în funcție de condițiile de mediu.
Controla.
-Scoateți galbenusurile prin tăiere infectate.
-La inceputul primaverii va fi un tratament pe baza de ingrediente active bogate în cupru și se repetă după înflorire, astfel cum cupru este toxic pentru flori.
Nuc-anthracnose (Gnomonia leptsostyla).
Ciuperca produce Gnomonia leptsostyla și dezvoltarea sa este favorizată de vremea rece, umedă. În frunzele produce pete negre circulare, înconjurate de un halou galben. Spoturile cresc până la invadarea membrelor intreaga, cauzand uscarea si meniurile frunze. În scoarță de copac produce pete intense de culoare, care afectează doar suprafața.
Patogen este menținută în timpul iernii pe frunzele căzute pe sol și se răspândește, în primăvara și vara, prin spori conídicas.
Controla.
-Scoateți piesele atacate de tăiere.
-Distruge frunzele și fructele căzute pe sol.
-Chimică de control a acestei boli tratamente va fi aplicat in momentul de spargere Bud și imediat după recoltare și tăiere.
Puteți efectua următoarele ingrediente active:
Activă materiale
Doză
Prezentarea produsului
Mancozeb 45%
0.35 - 0.55%
Concentrat suspensie
Zibeb 80%
0,25%
Pulbere solubilă
Ziram 76%
0.25 - 0.35%
Granule dispersabile de apă
10. POSTCOSECHA.
După recoltare, fructele trece printr-o serie de tratamente care pot fi rezumate astfel:
Spălați fructele și destrío: printr-o gogoși Decojitoare sunt separate de nuci. Piulița este supus la spălarea cu apă curentă și apoi efectuează una dintre crengi, pietre destrío, nuci, coaja, defecte etc.
Uscarea se realizează cu ea reduce conținutul de umiditate din fructele 30-45% la 12-15%. Uscarea poate fi mijloace naturale de expunere la lumina soarelui sau nuci artificiale prin folosirea unui flux de uscatoare cu aer cald.
Calibrare: obiectivul dvs. este de loturi omogene de nuci, care este folosit pentru calibrarea cilindru rotativ.
Albire: nuci prima și a doua clasa sunt apoi supuse la o suprafață de uscare de albire de înmuiere într-o soluție de hipoclorit de sodiu. Acest lucru se face pentru a oferi culoarea nuc mai uniformă și naturale, fără pete negre.
Depozitare: o dată uscate pot fi depozitate în silozuri pentru nuc de 5-6 luni, la o temperatură de 7 la 10 ° C.
Ambalare și piulița de vânzări hit-uri pe piață în saci mari de 25 sau 50 kg sau în fracțiuni mici de o saci de lire.
11. MARKETING.
Clase comerciale sunt stabilite în funcție de procentul de semințe comestibile, de culoare semințelor și aspectul pielii.
Coajă de nuci se comercializează cea mai mare parte (peste 80% din producție). Consumatorii prefera nuci de mare calibru (mai mare de 32 mm), gustoase, bine uscate, cu un conținut de umiditate de 10%, și sănătos.
Consumul de nuci este în primul rând axat pe perioada de Craciun, ceea ce înseamnă că, după câteva zile de a fi recoltate, fructe cu coajă lemnoasă întregi sunt vândute.
Ecartament mai mic nuci folosite pentru decojirea, dedicând industria de patiserie, în principal cereale. Cerințele de produse sunt axate pe culoarea cereale, ar trebui să fie clar, și aroma.
12. Aplicații.
Nucile sunt fructele cele mai bogate in ulei cunoscute. Ulei extras are o dulce și plăcută.
Subproduse din extracția sunt folosite pentru hrana animalelor și ca bază chimică la fabricarea vopselelor și emailurilor. Medicament utilizează frunzele și gogoși în gătit ca astringent, antihelmintic și împotriva icter. Rădăcini, scoarță de copac și cocon a fructelor sunt folosite în vopsitorie pentru a obține o nuanță maronie de neșters.
Migdale conținute în coajă sunt, de asemenea, consumate verzi si uscate, sunt folosite pentru a compune emulsii, fac parte din gemuri, etc.
În pregătirea nuecino cocon, lichior atribuite proprietati febrifuge el.
Lemn de nuc este greu și netedă, de culoare gri-maro, cu dungi întunecate; funcționează ușor, sprijină poloneză și finisajul este excelent si foarte decorativ, de aceea este foarte apreciat în cabinetul.
13. Valoarea nutritivă.
Nuc este unul dintre fructele cu cel mai mare continut de fier, ușor de asimilat de către prezența de vitamina C.
Valoarea nutritivă piuliță la 100 g de materie uscată
Lipide (%)
66
Proteine ​​(%)
18
Potasiu (mg)
500
Fosfor (mg)
350
Calciu (mg)
100
De sodiu (mg)
3
De fier (mg)
3
Calorii (kcal)
678
Vitaminele E, A, C, niacina, tiamina si riboflavina

salut la toti cei de pe forum,sper sa va placa ce am postat mai sus,e tradus asa ca sunt cateva greseli ,cred ca pt cei interesati  de plantarea nuciilor  e foarte interesant

Edited by ilieobr21, 17 March 2013 - 14:22.


#1412
rusnae

rusnae

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 50
  • Înscris: 11.09.2011
Salutari,  anul trecut am plantat cateva ha de nuc, pe langa problema animalelor a mai fost si seceta dar totusi am fost multumit in toamna de numarul de nuci ramasi in viata, Acum la taierile de primavara am observat la uni pete negre, la alti o dunga maro de la varf pana jos la sol, uni sau uscat pana aproape de sol acolo am gasit lemn sanatos .  Intrebare: daca respect stropirile o sa revina sau trebuie inlocuiti? Ms.

#1413
iosif73

iosif73

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,032
  • Înscris: 15.06.2008

View Postrusnae, on 17 martie 2013 - 18:23, said:

Salutari,  anul trecut am plantat cateva ha de nuc, pe langa problema animalelor a mai fost si seceta dar totusi am fost multumit in toamna de numarul de nuci ramasi in viata, Acum la taierile de primavara am observat la uni pete negre, la alti o dunga maro de la varf pana jos la sol, uni sau uscat pana aproape de sol acolo am gasit lemn sanatos .  Intrebare: daca respect stropirile o sa revina sau trebuie inlocuiti? Ms.
Isi vor reveni. Atentie insa ca dupa data de 1 iulie sa nu mai aplicati niciun fel de ingrasamant pt ca  nu veti avea timp suficient pt maturarea completa a ligninei. Multe din sensibilitatile de peste iarna- la frig- sunt date de  fertilizarea excesiva si lipsa timpului fizic pt transformarea ligninei in lemn adevarat.

#1414
rusnae

rusnae

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 50
  • Înscris: 11.09.2011

View Postiosif73, on 18 martie 2013 - 10:28, said:

Isi vor reveni. Atentie insa ca dupa data de 1 iulie sa nu mai aplicati niciun fel de ingrasamant pt ca  nu veti avea timp suficient pt maturarea completa a ligninei. Multe din sensibilitatile de peste iarna- la frig- sunt date de  fertilizarea excesiva si lipsa timpului fizic pt transformarea ligninei in lemn adevarat.
Merci dle  Iosif

#1415
ravenshield

ravenshield

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 110
  • Înscris: 23.07.2008
Va salut. Solicit si eu informatii sau surse avizate de informatie despre soiurile din R Moldova de buna si mare performanta care s-ar preta in nordul Bucovinei. Imi exprim neincrederea ca soiurile franceze de performanta sau soiurile romanesti sunt capabile sa prospere si sa-mi ofere productie la un standard si o cantitate care sa-mi satisfaca pretentiile. Factorul restrictiv la mine este temperatura, exista ani decenti termic dar exista si perioade mai siberiene.

#1416
hotepp

hotepp

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 11.11.2012
La mine o optiune era soiul Cogalniceanu care cica are o productie maricica, dar din cate am inteles o singura pepiniera e autorizata sa faca export in Romania care avea puieti pentru toamna lui 2014, iar celorlalte le este aproape imposibil acest lucru din cauza legilor noastre. Daca esti decis sa iei din Republica Moldova de la alta pepiniera te sfatuiesc sa insisti la Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor http://www.incs.ro/incshome.htm si sa vezi daca exista vreo solutie acceptabila pentru a face acest lucru.
Mentionez ca nu am facut agricultura niciodata, asa ca mai consulta-te cu altii ca poate nu stiu ce vorbesc, eu m-am orientat spre soiul Franquette.

Edited by hotepp, 21 March 2013 - 22:45.


#1417
ravenshield

ravenshield

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 110
  • Înscris: 23.07.2008
Cogilnicekanu
Soi autohton. Omologat din anul 2005. Este considerat unul din cei mai valoroşi pentru RM. Pom de vigoare mijlocie cu coroana sferică de desime moderată. Intrarea pe rod: anii 4-5 după plantare. Productivitate înaltă, 3,0 – 3,8 t/ha. Înflorire protogină, florile masculine 13 -18 mai, femenine 10-15 mai. Parţial formează flori femenine din mugurii subterminali. Rezistent la ger şi secetă. Polenizator Schinoschi. Fructul de mărime supramijlocie, masa 10,8 – 12, 5 g. de formă cilindrică. Recoltarea la sfîrşitul lunii august începutul lunii septembrie.

Din descriere rezulta neconcordante. Nuca mare, inflorire tarzie si recoltare la sfarsit de august. Nu am mai gasit nici un soi similar asa ca presupun ca greseala este la rezistenta la ger: soiul se adreseaza climelor din zona Bacau si are inflorirea in jurul datei de 1 Mai cand aici ploua, este frig, prin exceptie chiar ninge.

#1418
vasile59

vasile59

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,608
  • Înscris: 23.09.2009
Buna ziua
Am o mare rugaminte la userii de pe aceasta sectiune; daca are cineva date despre soiul "ANICA" + o informatie legata de tipul de inflorire al nucului "Marele moldovenesc" (protogin sau protandru)?
Multumesc

#1419
iosif73

iosif73

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,032
  • Înscris: 15.06.2008

View Postvasile59, on 23 martie 2013 - 12:10, said:

Buna ziua
Am o mare rugaminte la userii de pe aceasta sectiune; daca are cineva date despre soiul "ANICA" + o informatie legata de tipul de inflorire al nucului "Marele moldovenesc" (protogin sau protandru)?
Multumesc

Anica

Sinonim : flamanzi 25
origine: or. Flamanzi, Botosani
omologat 1999 de scdp Iasi
fructul: marime mijlocie spre mare, avand in medie 14 gr, indice de marime = 35.00( H= 37 mm. D=35 mm, d=32mm)
Miezul de culoare alb galbuie,
epoca de coacere decada a 2-a a lunii sept.
Pom vigoare mijlocie, fructificare terminala
inflorire protandra
Polenizatori :Miroslava, Velnita, Ovidiu, Jupanesti

#1420
vasile59

vasile59

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,608
  • Înscris: 23.09.2009
Multumesc


#1421
yo5oxi

yo5oxi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 04.06.2007
Va salut,
am citit si eu acest forum cap coada, sunt in studiu cu infintarea unei plantatii de nuci, dar pana atunci, am plantat si eu 10 nuci din soiurile Miroslava si Anica, sunt altoiti de 2 ani.
Am si eu cateva intrebari pentru cei cu experienta, daca ma puteti ajuta.
1. Sunt necesare tratamente in primul an ... eventual cu zeama bordoleza?
2. Ce ingrasamant imi recomandati in primul an de plantare. Am citit pe forum ca ar fi bun gainatul de gaina macerat, aplicat la un interval de 3 saptamani pana in luna iulie.
Am mai citit ca se poate folosi purinul de urzici, ca fertilizant dar si ca tratament fitosanitar. Tot aici pe forum ziceati ca se utilizează purinul de urzici diluat (5-20%), dar nu se specifica nicaieri, sau n-am gasit eu inca daca se foloseste aceeasi concentratie si ca tratament si ca fertilizant. De cate ori ar trebuie stropiti nucii cu purin de urzica intr-un an?
Multumesc.

#1422
alexandru68

alexandru68

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 287
  • Înscris: 15.06.2011
caut sa cumpar un soi de nuc ce nu are nevoie de polenizatori pentru o zona de deal unde pot aparea ingheturi tarzii primavara.ce soi imi recomandati si unde pot gasi?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate