Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024
 Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?
 Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile
 Primele zile ale internetului per...

Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...
 

subsol partial sau nu, pentru teren in panta?

- - - - -
  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
mr_dexter

mr_dexter

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 30.12.2008
Buna ziua tuturor,

sunt fericitul posesor al unui teren 27x25m, aflat la intersectia a doua strazi. Diferenta de nivel intre partea de jos a terenului (la strada neasfaltata) si partea de sus este de aprox 6m. Am atasat poza terenului, latura inspre S este strada asfaltata, cea dinspre E este strada neasfaltata. Panorama se deschide catre SE - E - NE, asa ca as amplasa casa la limita din spate a proprietatii, avand curtea inspre E si S. Urmatorul pas e sa contactez un arhitect pentru proiect, dar inainte as vrea sa va consult intr-o problema. Nu sunt inca in clar cu avantajele/dezavantajele construirii unui subsol partial ingropat.

Dupa mine, varianta asta de constructie ar fi mai scumpa, in ideea ca intra mai mult beton/armatura, ai un planseu in plus, trebuie hidroizolatie etc. Curtea probabil se va amenaja cumva in doua terase. La subsol ar fi garaj/spatii tehnice intrarea in casa si scara spre etaj.

Daca as indrepta terenul, in asa fel incat sa nu fac subsol? Cat m-ar costa indreptatul si zidurile de sprijin pentru deal, as avea un zid de sprijin pe trei laturi si casa s-ar construi pe teren practic drept si ar fi mai mica cu cel putin 50-60mp cat ar fi subsolul.

Ma gandesc in primul rand la costuri, dar nu vreau sa neglijez nici aspectul estetic, in ideea sa nu arate casa ca bagata intr-o groapa in deal.

Ce parere aveti, cum ati amplasa constructia? Multumesc.

Attached Files



#2
akinik

akinik

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 888
  • Înscris: 31.03.2007

View Postmr_dexter, on Jan 4 2009, 14:08, said:

Ce parere aveti, cum ati amplasa constructia? Multumesc.

Citeste pe aceste jurnale si sigur vei gasi un raspuns la problemele tale.
Bafta !

PS. Ultimul cuvant il va avea arhitectul , care va analiza cat mai amanuntit situatia din teren;  el e in masura sa-ti dea date mai exacte.

http://forum.softped...t...t=0&start=0
http://forum.softped...t...407078&st=0
http://forum.softped...t...t=0&start=0

#3
lifestyle2000

lifestyle2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,672
  • Înscris: 25.04.2007
Si eu voi construi un demisol general. Linku-ul l-a postat akinik mai sus.
Avantajele unui subsol/demisol sunt clare in lipsa spatiului, insa au pretul lor. Daca dispui de teren si poti face garajul la suprafata iesi mult mai ieftin. Cum zicea si Akinik mai sus, cea mai buna solutie ti-o da un arhitect studiind problema la fata locului.

Indiferent daca faci subsol sau nu, foarte indicat la terenurile in panta ar fi un sistem de drenaj in partea de sus a terenului pentru ca apa sa nu se scurga spre cladire.

Edited by lifestyle2000, 04 January 2009 - 16:54.


#4
voliere

voliere

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 13.10.2005
Dexter,

Arhitectii au ultimul cuvant, dar ei trebuie totusi sa faca ceea ce tu le zici !
Ei trebuie sa faca sostenibila si legala structura ce tu o COMANZI.


E greu, dar iti zic 3 chestii ca sa vezi daca poti sa tii cont de ele.
Evident aici tre sa tii cont de 100 de chestii, celelalte 97 nu le stiu sau nu indraznesc sa ma bag, le afli din alte surse.

1. Ro se poate considera o tara "racoroasa" si gazul e in scadere..., deci cred ca merita sa cunosti si sa tii cont de faptul ca amplasarea cea mai eficienta, dpdv solar-caloric e 7% de la sud spre SV, adica daca consideram ora 6 ca fiind sudul, casa trebuie sa fie indreptata spre ora 6.12  aprox. Asa obti eficienta solara maxima.

2. Sugestie; fa garajul si atelierul '''separate de casa''', insa in acelasi bloc !. Concret, in imaginea ta, intri pe strada neasfaltata, mergi pana la "capat" si faci garajul lipit de gardul vecinmului, la circa 10-14 m de casa, care banuiesc ca vrei sa o faci la asfalt in coltul cel mai departat de "fotograf".
Poza am impresia ca ai facut-o prin august la ora 10 dimineata, deci garajul cu atelierul deasupra nu-ti vor face umbra in curte. Umbra lor se va proiecta intotdeauna spre vecin sau spre drumul neasfaltat (dupa-amiaza tarziu). Avantajul e ca costul casei nu se va situa in, sa zicem 80.000 euro ci doar in 65.000 euro.... si ai avantajul ca sint "cladiri" de etapa a2a, adica le faci dupa ce faci casa, pe etape, cum poti, ma rog poate ai suficienti bani. Dupa cum vad in imagine, garajul iti va iesi vrei-nu-vrei ca si un demisol, iar atelierul situat deaspura lui va putea fi accesat chiar din curte, fara scara, nu-ti trebuie o scara interioara. Scarile interioare costa mult sau mananca mult spatiu.
Straduta neasfaltata e cam ingusta, sper sa-ti intre masina.

3. Pentru studiu;
- casa nu trebuie neaprat sa fie patrata sau dreptunghiulara-aproape-patrata, ca si amprenta pe sol. Poate fi si ALUNGITA !.
Uite aici; asta e o casa alungita.
Casele alungite au dezavantajul ca raportul perimetru/suprafata te dezavantajeaza in fata frigului, dar doar cu vreo 20% ceea ce se poate "aranja" cu izolatia, dar ai avantajul ca se lasa loc amplu curtii... Am impresia ca dupa ora 16.30~ (vara) daca faci casa alunguita, pe latura cu vecinul, umbra ei iti va "reveni" tie, ar merge chiar si o casa fara etaj, p etoata latura aia...

Cum as face eu;
- casa alungita, lipita de gardul cu vecinul, lasandu-mi loc MAXIM pentru curtea proprie cu urmatoarea ordine de incinte, de la stanga spre drepata in imaginea ta;
- sus la drumul de beton, bucatarie+camara->sufragerie->dormitoare->garaj (jos la drum)...

Expunerea asta nu e compatibila cu acele 7 grade de care am amintit mai sus, dar ar fi inca "buna".

Daca pe undeva m-am contrazis singur, nu e nimic, tu analizeaza si scoate ce crezi ca e totusi bun, hehe.

Sanatate si nu ne uita cu o poza, cand e gata.

#5
akinik

akinik

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 888
  • Înscris: 31.03.2007
Ai innebunit omu cu gradele si pozitionarea "stiintifica" a casei :)
Dupa cum arata terenul si dupa cum sunt dispuse drumurile de acces , cel mai bine e sa se aleaga varianta - casa cu demisol partial sau pe tot perimetrul casei, in functie de pozitonarea casei in teren si de cotele de nivel care le obtii. De aia am zis ca o solutie trebuie data la fata locului , arhitectul va trebui sa-si delimiteze un perimetru formal , va stabili cotele de nivel coresponzatoare acelui perimetru ,din care va reiesi o anumita ipoteza de lucru , apoi in functie si de doleantele clientului si de pozitionarea dpvd al pcte-lor cardinale , arhitectul va trebui sa-i prezinte beneficiarului cateva variante de functional si de volumetrie al casei.
Dintr-o privire al terenului , fara analiza de cote :
- as alege sa amplasez casa la S-V terenului , inspre vecin ;
- drumurile de acces , "ma obliga" sa aleg varianta cu doua intrari in casa (una cu acces principal dinspre drumul asfaltat iar cealalta cu acces in casa prin bucatarie , dinspre drumul neasfaltat)
- la demisol s-ar putea distribui un  garaj si scara(inspre vecin) , spatiu tehnic si de depozitare + o mica crama (spre S-E) langa garaj;
- la parter , as opta pentru un living  , bucatarie + teresa (peste garaj) ,birou(dormitor)- spre S-V , wc si casa scarii pe latura dinspre vecin ;
- la mansarda - 3 dormitoare cu doua balcoane orientate spre cele doua drumuri de acces (S-E);

Apoi sistematizarea verticala (amenajarea exterioara ) a terenului poate fi facut in 2-3 platforme orizontale , cu taluzuri inclinate intre ele .

Bafta !

#6
mr_dexter

mr_dexter

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 30.12.2008
M-am jucat putin cu un model de casa care-mi place si din ce mi-ati spus pana acum variantele ar fi:
- cu garaj in casa
- cu garaj la demisol
- cu garaj separat (sugestie ok, chiar pot sa-l fac la inceput si sa-l folosesc ca magazie sau pentru cazare muncitori)

Constructiv, daca as amplasa tipul asta de casa pe latura din fund a terenului sa am curtea in fata cred ca as avea panta prea mare pana la garaj (3-4m).
Cu garaj la demisol n-arata rau, dar cred ca-i cea mai scumpa.
Garaj separat, cum spuneati si voi, te ploua pana ajungi in casa cu bagajele (o sa parcam direct in sufragerie....)

Grea alegere....arhitectul va avea un cuvant important de spus, dar totusi trebuie sa ma hotarasc ce sa-i cer si inca mai am multe nelamurite.

Solutia constructiva ma gandesc ca totusi depinde si de studiul geotehnic, daca, sa presupunem ca ai sol argilos si trebuie o fundatie mai adanca nu e mai rentabil cu demisol?



O alta varianta care cred ca mi s-ar potrivi, fatada ar fi spre E si laterala spre S

Attached Files



#7
voliere

voliere

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 13.10.2005
Akinik, Dexter are nevoie de idei si combinatii, sugestii, chiar si treburi care noua ni se par "prostii" ca de ex. pozitionarea stiintifica a casei.

El apoi filtreaza, retine ce-i place si scoate tot ce poate de la locul acela.
Nu e cazul ca noi sa ne criticam. Doar el o poate face. Dar nici macar el; el poate lua idea sau nu. Viata pe forum e mult mai simpla.

#8
akinik

akinik

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 888
  • Înscris: 31.03.2007
Voliere, nu am criticat , am glumit doar la modul tau de explicare.... cu acele grade :)
Daca o sa mai citesti odata ce ai scris ...s-ar putea sa ai nevoie de algocalmin :)
Glumeam si eu ... asta nu inseamna ca trebuie sa te si superi :D

Legat de problema lui dexter ....asteptam sa ne impartaseasca din sfaturile arhitectului .

#9
kamikz

kamikz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 581
  • Înscris: 04.08.2006

View Postakinik, on Jan 4 2009, 20:10, said:

Voliere, nu am criticat , am glumit doar la modul tau de explicare.... cu acele grade :)
Daca o sa mai citesti odata ce ai scris ...s-ar putea sa ai nevoie de algocalmin :)
Glumeam si eu ... asta nu inseamna ca trebuie sa te si superi :D

Legat de problema lui dexter ....asteptam sa ne impartaseasca din sfaturile arhitectului .

Vad ca altii au dat deja linkul la topicul pe care l-am deschis eu.
In cazul meu diferenta de nivel de la colturile opuse ale casei este undeva pe la 2,83m. In acest caz am preferat sa-mi fac o combinatie garaj-pivnita, ca sa mai castig spatiu. Fundatia trebuia sapata cam la aceiasi parametri (si din cauza solului) .

Momentan am ajuns undeva la 10000 de eur, de care sincer nu imi pare rau. Diferenta de pret era undeva la 5000 daca nu faceam subsol. Si asa ma gandesc ca poate ar fi oportun sa scot si restul de pamant si sa mai castig o incapere, iar ulterior sa renunt la mansarda, astfel suma totala investita fiind mai mica. Problema care trebuie rezolvata este una de design, pentru care inca nu am gasit solutie.

Topicul meu il gasesti aici:
http://forum.softped...t...407078&st=0

Cum au zis si "antevorbitorii", in primul rand ar trebui sa te hotarasti tu cam ce utilitate ai dori sa-i dai spatiului (teren+ casa) respectiv, iar apoi sa faci un studiu geo ca sa vezi cat de bine se poate materializa ideea in sine. Treaba sta si in "puterile" arhitectului, bransa care din pacate pe mine m-a dezamagit din punctul de vedere al performantei. De bani sa nu mai vorbim.

#10
voliere

voliere

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 13.10.2005
Dexter, ai grija ca arhitectii... ma rog, lucreaza bine, repede, scump sau ieftin, corect, etc, etc, dar ei DACA TU NU LE-O CERI, nu-ti optimizeaza casa dpdv termic sau bugetar prea mult, adica nu toti o sa-ti spuna:"Domnle, daca tot ti-a iesit baia perete in perete cu bucataria, pune tevaraia in ACELASI PERETE, in cel comun si plaseaza centrala sau boilerul cit mai aproape de respectivele robinete. Poti economisi pana la 20m de teava si muuult lucru. Nu e mult dar nici putin !"...  Eu doar atat le vad negativ la [unii] arhitecti.

Akinik, e un loc dificil pentru un om care ar tine la eficienta; triunghiular, cu panta varsand apa spre nor-est [se pare].... dar tot e super. Poate fi greu de dezbatut; intre noi, intre el si sotie, intre el si arhitect, vom vedea

Dexter, ia fa matale un desen in 3D, ca sa te criticam dinainte haha.
Scuze, glumeam.
Totusi.
Nu e greu; faci triunghiul, il inclini cit corespunde, faci camerele separat, cit doresti tu sa fie de mari, adica niste paralelipipede + garajul si atelierul, care apoi le combini, le muti si le plasezi pana obtii configuratia cea mai buna. Arata-ne-o si noua apoi. Fa o sageata groasa si plaseaz-o in curte sa vedem unde e nordul, desi s-ar putea sa nu conteze, dar ar fi util.

Dar ia spuneti-mi, va rog , oameni buni, o chestie, poate e out of topic, dar poate i se iveste si lui Dexter; ce fac daca nevasta nu tine deloc la eficienta ci vrea o "casa frumoasa, chiar si pe panta umbroasa" ?
Ea are un loc similar cu Dexter, dar patrat, cu panta ceva mai redusa... tot cu inclinatia spre a varsa apa spre NE. Lucrez cu spor si ... cu rezultate crescande in directia convingerii femeii, dar terenul meu ideal e mai departe [de centru] si ea nu vrea  ACOLO...

#11
mr_dexter

mr_dexter

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 30.12.2008
Latura dinspre S a terenului este strada asfaltata, panta este dinspre V spre E. Poza atasata e panoramica, poate d-aia apare putin deformata.

Maine am prima intalnire cu arhitectul, la teren, sa vada despre ce-i vorba.

Sa vad care-i parerea lui privind demisolul, eu inca nu-s convins sa-l fac, doar daca asa cum spunea Kamikz fundatia trebuie sapata la aceasi adancime, din cauza solului.

Alta problema ar fi cu etaj, sau cu mansarda? Pana nu de mult eram incantat de mansarda, caldura si farmecul specific, ferestre Velux, bla bla, pana am stat vreo 5 zile la Budapesta intr-o mansarda. Dupa o gramada de capete si umeri prin pereti am inceput sa ma gandesc serios la varianta asta. Asa, cand te uiti de afara sau din usa, pare ok. Dupa ce stai cateva zile, parca nu-i mai asa ok. Si era o mansarda care pornea cam de la 1,2-1,4m.
Daca faci peste etaj tavan de lemn (pe care oricum il finisezi in gips carton si nu se vede) si pod neizolat nu iesi mai ieftin decat mansarda izolata? Fata de placa turnata peste etaj (varianta ideala, zic eu) e sigur mai ieftin.

#12
voliere

voliere

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 13.10.2005
Dexter, e greu de zis; demisolul sau subsolul scumpeste mult casa.

Dar iti punctez o chestie care eu o vad peste tot si simt ca ceva nu e in regula;
- pamantul rezultat din excavarea fundatiei sau subsolului... lumea il ia si il baga la loc dupa terminarea casei. Cred ca e fatal pentru zidurile de la subsol.
Pamantul ala, trebuie imprastiat prin curte, iar umplutura creca e bine sa se faca cu nisip sau pietris sau amestec de cele doua + drenaj corespunzator in partea de jos. Asta, combinat cu o streasina ampla [multi fac streasina prea scurta, opinia mea] inlatura mult pericolul umezelii si face subsolul mult mai placut, lungind viata casei, dubland-o chiar.

Subsol de cam 2x3m as face si eu, dar nu din nevoia depozitarii alimentelor sau a lucrurilor ci ar fi o camera f bine izolata, situata exact in centrul casei, evident sub casa si functia ei ar fi de adapostirea recipientului septic [in caz ca nu as avea utilitatile astea],  si/sau de adapostirea unui volum ff mare de apa [1x2x2m adica 4 mc], cu scopul de a folosi apa asta ca "baterie de caldura", dar asta e alta mancare de peste, tine de energie si nu se trateaza aici.
Ca sa-ti faci o idee; 4000 L de apa, in scadere de la 30 la 25 de grade Celsius, elibereaza circa 23 kWh. Volumul asta de apa ar "centraliza" capacitatile de incalzire ale casei; gaz, lemne, panou solar, eventual eoliana. Toate "nevoile" casei s-ar alimenta din ea, deasemenea; apa calda, incalzire aer-aer.

#13
kamikz

kamikz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 581
  • Înscris: 04.08.2006

View Postvoliere, on Jan 10 2009, 11:02, said:

Subsol de cam 2x3m as face si eu, dar nu din nevoia depozitarii alimentelor sau a lucrurilor ci ar fi o camera f bine izolata, situata exact in centrul casei, evident sub casa si functia ei ar fi de adapostirea recipientului septic [in caz ca nu as avea utilitatile astea],  si/sau de adapostirea unui volum ff mare de apa [1x2x2m adica 4 mc], cu scopul de a folosi apa asta ca "baterie de caldura", dar asta e alta mancare de peste, tine de energie si nu se trateaza aici.
Ca sa-ti faci o idee; 4000 L de apa, in scadere de la 30 la 25 de grade Celsius, elibereaza circa 23 kWh. Volumul asta de apa ar "centraliza" capacitatile de incalzire ale casei; gaz, lemne, panou solar, eventual eoliana. Toate "nevoile" casei s-ar alimenta din ea, deasemenea; apa calda, incalzire aer-aer.

ideea in sine nu este rea deloc. insa dupa o discutie cu constructorul si cu arhitectul eu am renuntat la ea. Eu aveam posibilitatea sa fac un rezervor de 4x7x2,3 , intr-o parte din subsol. Am renuntat la idee, mai mult nu din cauza faptului ca teoretic exista posibilitatea de a crea asa ceva, ci pentru ca costurile cu manopera de calitate se ridicau spre cer. Adica daca am un bazin sub casa, la care nu mai am acces decat din interior, nu pot nici macar sa-i verific etanseitatea cum trebuie, e cam nasol pt "sanateatea" intregii constructii. Am sa construiesc cele 2 bazine totusi, in afara casei, la dimensiuni mai mici.

#14
miki74

miki74

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,046
  • Înscris: 20.11.2007
mr_dexter,
nu stiu daca mai e de actualitate intrebarea ta, incerc doar sa iti ofer cateva opinii:
1. akinik cred ca ti-a oferit primul si cel mai pertinent comentariu pe care vreau sa il completez: faza de proiectare e foarte importanta si poate sa iti ofere o reducere a costurilor de constructie, un proiect frumos si multe alte beneficii. Insa un proiect bun se poate face doar in urma unui studiu temeinic.
2. nu trebuie sa te vaiti ca terenul e in panta, putea fi mult mai grav daca aveai un teren plan dar cu stratificare inclinata. Eu cred ca e un teren chiar frumos pentru locuinta.
3. nu poti sa faci ziduri de sprijin si sa nivelezi terenul (e prea costisitor si urat) si nici nu merita sa faci garaj pentru masina (de multe ori e mai scump decat multe masini). Tu, dar mai ales arhitectul trebuie sa scapati de rigiditatea unei abordari calsice (S+P+1 etc), constructia poate urmari terenul in terase si etaje intermediare, intrarea poate fi atat la mijloc dar si la nivelul supeior etc. Poti face pe terenul asta o bijuterie de locuinta daca abordezi faza de proiecrare cu multa seriozitate si rabdare.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate