Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

NORVEGIA

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
5698 replies to this topic

#5077
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,819
  • Înscris: 01.11.2005
https://www.frp.no/a...endig-for-norge
Criza petrolului nu ii afecteaza doar pe norvegieni...se pare ca si pe emigrantii cersetori de azil politic Posted Image. Sau e doar o coincidenta ?

Edited by tehnics, 13 February 2016 - 00:49.


#5078
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,664
  • Înscris: 15.12.2009

View Postwizardofoz, on 13 februarie 2016 - 00:09, said:

Eu am impresia ca occidentul in general a s-a predat si a cedat calitatea invatamintului ...
La faza asta eu interpretez diferit. Exemplu: am avut colegi de facultate carora le-am facut eu lucrari practice de laborator (cam la jumatate din grupa ca sa fiu mai exact). Erau chestii de electronica aplicata, scheme si functii logice implementate cu porti ... ma rog, mai putin conteaza detaliile. Oamenii aia au trecut printr-un sistem de invatamant de durata, au plecat cu o diploma acasa ca sa ajunga sa faca cu totul altceva in viata. Unul e DJ ... altul vinde componente la un magazin de profil ... la naiba ... s-a ales praful de specializarea lor, cu tot cu "sistemul romanesc". DIntr-o grupa de 25 de oameni numai vreo 4-5 am ajuns sa lucram in domeniu. Pai nu mai bine ramaneau ailalti 20 in lumea lor nespecializata si foloseam noi mai bine timpul profesorilor si manualele din biblioteci si sistemul in general?
E aceeasi diferenta ca intre o armata de racani si una de specialisti ... mai putini, dar mai buni, facuti cu resurse mai putine. Eu am impresia ca asta e invatamantul vestic acum: cine vrea sa invete si sa se dezvolte, o poate face ... dar pentru asta trebuie sa ai si material de acasa, scoala nu o sa faca prea multe pentru tine. Sincer, nu pot decat sa fiu de acord cu asa ceva.

Edited by ro_explorer, 13 February 2016 - 01:54.


#5079
wizardofoz

wizardofoz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,626
  • Înscris: 15.01.2015
Stai sa ne intelegem ca eu nu apar sistemul romanesc la modul general si nici cel universitar. La mine juma din facultate au trecut copiind. Si nu ma refer numai la trecut cu 5: erau bursieri facuti numai din fitzuici. Se punea accentul pe memorat formule etc. Cred ca cea mai mare parte din ei nu profeseaza nimic apropiat (am facut electronica).
Se faceau materii fara nici o relevanta, una am facut-o de 2 ori in doi ani numai ca sa aiba ala salariu... am facut materii despre televiziune, centrale telefonice (nu una!) si ISDN - astea sint cazurile bune, ca am facut si filozofie, sociologie, limba franceza etc care ar fi putut fi interansante daca erau facute altfel - in conditiile in care ISDN-ul era deja expirat la ora aia si televiziune/centrale nu au nici o relevanta de la anii 60 (si se mai fac materiile astea!).
Lasind insa invatamintul romanesc la o parte, mie mi se pare clar ca exista tendinta de a exporta slujbele care necesitata cunostinte solide de matematica si fizica. Foarte putini vestici le mai fac. S-a ajuns ca cei care fac asta sa fi numai cei cu inclinatii deosebite, "nerzii" care din proprie initiativa ca autodidacti fac asta... si aia de obicei ajung la slujbe mai banoase (in finante de exemplu) sau mai glorioase in stiinta. Numai ca majoritatea oamenilor nu au genul asta de interes. Eu sint foarte constient ca in tipul asta de sistem m-as fi pierdut, mare parte din ce am facut eu in viata e de la presiunea parintilor si a profesorilor, nu de la mine.

De exemplu pararea mea e ca nici UE nici USA nu mai au oamenii sa faca tehnologie de virf. I-au avut dar gata. S-a cam terminat. Si atunci trebuie sa-i importi. Motivul pentru care USA face mult mai multa tehnologie ca UE e legat de politica d eimport a oamenilor. UE nu vrea sa importe oameni care stiu matematica si fizica si se impusca singura in picior.

#5080
syndrome13

syndrome13

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 868
  • Înscris: 27.09.2013

View Postro_explorer, on 13 februarie 2016 - 01:42, said:

cine vrea sa invete si sa se dezvolte, o poate face ... dar pentru asta trebuie sa ai si material de acasa, scoala nu o sa faca prea multe pentru tine. Sincer, nu pot decat sa fiu de acord cu asa ceva.
Cu materiale numai de-acasa si de la biblioteca,net,etc devii cel mult un hobby-st bun.Fara rigurozitate,fara niste anumite baze pe care n-ai de unde sa le iei pentru ca nu stii ce-ti trebuie si ce nu...nu cred ca ajungi mai departe de dj/vanzator de electronice.
Daca scoala nu te indruma,nu-ti da proiecte de facut,nu-ti evalueaza cunostintele ca sa stii cam pe unde te afli in comparatie cu ce se cere,ramai un hobby-st (cazul meu...).Eu degeaba invat chestii care mi se par misto/utile/care se invata in Ro,daca pe piata muncii se cere cu totul altceva si eu habar n-am ce..Scoala noastra zice ca ne pregateste pt industria locala.In acelasi timp,nu facem mai nimic.Daca am intrebat un profesor cam ce-ar trebui sa invat asa in particular pe langa,mi-a zis ca nimic,e destul ce facem la scoala.La scoala de exemplu la test nu ai decat niste interbari banale,cu formulele dedesupt,inlocuiesti numeric datele problemei in formula si faci pe calculator...teste de 5 minute.
Acuma iar mi se pare interesat,un prof se lauda ca are studenti prin America(MIT,Stanford) si Europa(Eindhoven,Aalto),etc la cele mai de top universitati si l-am intrebat cam ce-ar trebui sa invat pe langa,ca sa ajung si eu la un master.A zis ca ce facem la scoala e destul si ca aia chiar apreciaza studenti cu un background mai "practic".Apoi am trimis un e-mail la o facultate de top si mi-au zis ca nici macar nu ma calific drept eligibil pentru ca nu vin de la o institutie academica (ammattikorkeakoulu)..mda...deci practic politehnicile finezesti sunt un fel de licee tehnologice la romani(jumate din curricula e la fel din ce-am gasit undeva)

View Postwizardofoz, on 13 februarie 2016 - 00:09, said:

PS: Dubaiul nu are petrol
Din cate stiu din documentare a avut,s-a terminat si banii scosi de-acolo i-au investit inteligent in turism si cate si mai cate

Edited by doruirimescu, 13 February 2016 - 11:40.


#5081
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,664
  • Înscris: 15.12.2009

View Postdoruirimescu, on 13 februarie 2016 - 11:37, said:

Eu degeaba invat chestii care mi se par misto/utile/care se invata in Ro,daca pe piata muncii se cere cu totul altceva si eu habar n-am ce.
GRESIT. Nu degeaba. Tu inveti ca sa ai un loc intr-o industie sau inveti pentru tine, ca sa stii?
Iti spun din experienta ca prima metida (de a invata pentru a te incadra intr-o industrie) e o metoda baguboasa si ineficienta. Eu am invatat mereu pentru mine. Mai mult de jumatate din lucrurile pe care le stiu sunt invatate in regim autodidact si le-am invatat pentru ca mi-au placut si asa am vrut eu, fara a ma gandi la viitor si la ce mi-ar putea folosi. Acum doar imi adaptez o parte din cunostinte jobului.

#5082
syndrome13

syndrome13

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 868
  • Înscris: 27.09.2013

View Postro_explorer, on 13 februarie 2016 - 11:53, said:

GRESIT. Nu degeaba. Tu inveti ca sa ai un loc intr-o industie sau inveti pentru tine, ca sa stii?
Invat ca sa am un loc in industrie,insa invat ce-mi place.Adica daca stau 5 ore la un circuit/program fara sa mananc pana ce-l fac corect nu prea ma deranjeaza

#5083
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,664
  • Înscris: 15.12.2009
Scoate-ti prima parte din cap si o sa fie bine. Trebuie sa inveti pentru tine in primul rand, apoi industria o sa vina la tine sa ceara informatii. Cam asa cred eu ca se construieste o cariera.
In plus, industria se schimba. Ce se va cere pe piata peste 15 ani e diferit de ce se cere azi.

Edited by ro_explorer, 13 February 2016 - 12:04.


#5084
TrueOgre

TrueOgre

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 13.02.2016
Salutare tuturor

Ajuns recent in Oslo, am acte si tot restu', as dori sa cunosc pe cineva care lucreaza in IT sau electricitate, sunt inginer sistem si electrician cu experienta de 2 respectiv 5 ani, pentru a putea ajunge sa profesez in aceste domenii. Momentan sunt sofer tir dat fiind ca limba este inca o bariera. Rog seriozitate, va multumesc anticipat.

#5085
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,819
  • Înscris: 01.11.2005
http://www.nrk.no/no...ntet-1.12805926

#5086
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
ca tot rasfoiam pe langa linkul de mai sus.....

inca unul despre modelul de civilizatie nordic.... http://www.nrk.no/yt...uren-1.12769998
citisem si mai demult despre faptul ca vreo 11000 de vanatori s-au inscris sa impuse 16 lupi din totalul populatie de 30 de lupi dar parca nu-mi venea sa cred....
cata ipocrizie, cand altii (inclusiv nordici) vin in Ro si ne tin lectii de cum sa protejam padurile, fauna etc.... astia impusca predatorii pana la extintie

Edited by bubalus, 17 February 2016 - 18:29.


#5087
nosferyk

nosferyk

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,284
  • Înscris: 23.08.2004
Ca sa detii pusca trebuie sa fii inregistrat ca membru in asociatia vanatorilor. Nu inseamna neaparat ca vanezi. Multi detineau pusca mostenire si au trebuit inregistrati ca vanatori ca sa fie inregistrati cei cu pusti.

Asociatia primeste de la minister dreptul de a impusca anul asta (spre exemplu) 10 lupi, 15 ursi, 30 caprioare, pisici salbatice, reni, vulpi, ulii/vulturi, etc.

Intrebarea este la modul: Cati vanatori inregistrati aveti? 11.000. Cati lupi aveti in plan sa omorati anul asta? 16.

Concluzia: 11.000 de vanatori s-au inregistrat sa omoare 16 lupi!!!11!!!111

Criminalilor! Desigur, foarte corect :)

Modelul de civilizatie nordic ca orice alta civilizatie are lacune si are portite. Dar acelasi lucru este valabil in jurnalistica. In special cand este facuta de asociatie de protectie a animalelor.

Legea a fost modificata de foarte multe ori dar trebuie sa existe o lege care protejeaza fermierii. Noi stam in civilizatie dar nu cunoastem (unii care vorbesc aiurea nu cunosc) ca o haita de lupi de 3-5 familii distrug o intreaga ferma de reni intr-o iarna. Acuma sunt convins ca multi nu cunosc costurile statului sa-l tina pe sami in locul ala.

Ai dreptul sa impusti orice animal pe proprietatea fermei tale care alerga dupa animalele tale (mare atentie cei care detineti caini si iesiti pe coclauri cu ei, au fost multe cazuri cand au alergat dupa oi si au fost impuscati).
Sunt niste conditii in anumite cazuri, poate legate de anumite zone. Habar n-am. Cine vrea sa afle sa caute in lovdata.

Eu am barca si pentru o asigurare mai buna sunt in asociatia pescarilor. Brusc sunt vanator de balene, nu-i asa? Nenorocitul de mine, care este. Criminalul.

Dpmdv sa-i curete pe toti. Lup nu mananc, caprioara/ren da.

#5088
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,819
  • Înscris: 01.11.2005

Quote

ca o haita de lupi de 3-5 familii distrug o intreaga ferma de reni intr-o iarna
Pai stai ca eu poate ori sunt prost ori nu inteleg: Renii aia nu ii pazeste nimeni ? La fel si cu oile, am vazut slobode pe toate coclaurile. Pai daca nu le protejezi, un tarc, paznic, un caine, ceva acolo, e normal ca lupul ataca. Ca si in Romanica, daca nu pazesti oaia ti-o papa lupul. Doar ca in Romanica omul nu alearga dupa lupi ci se preucupa de oi.

Pur si simplu stau si ma gandesc cine e mai salbatic: Lupul sau Vanatorul ?

In Norvegia nu exista mai deloc animale salbatice pentru ca au fost vanate din motive stupide as spune. Tind sa cred ca inainte de a descoperi petrol, cand norvegia era la sapa de lemn, toti vanau de foame si asa s-a decimat tot ce inseamna animal salbatic.Acum se impusca de placere doar ca nu mai au ce. Ca sunt sigur ca s-au saturat sa impuste tinte zburatoare...

#5089
nosferyk

nosferyk

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,284
  • Înscris: 23.08.2004
Sunt ferme care se intind pe zeci sau sute km patrati (in cazul sami).  Animalele circula libere, atat alea domestice cat si alea salbatice.

De animale domestice pe sosea nu am auzit. Pe coclauri, da, le vad mai mereu. Rar vezi deal fara oi. Acolo le e locul pana ajung in oras, in magazine, in oala.

Cat timp o ferma raporteaza cazuri de atacuri atunci se iau masuri. Fie ei si 2 lupi sau miros de lupi.

Nu incerc sa iau partea lupilor sau a oilor, nu ma intereseaza. Doar explic rationamentul din spatele 11.000 s-au inscris sa omoare 16 lupi!!1!11!111 si cat tamtam se face pe tema asta :D Asta era subiectul, nu?

Totul a inceput cand in Lyngen, Troms, un fermier a cerut permisiunea sa impuste un lynx care i-a omorat doi reni si tot dadea tarcoale turmei in mod repetat. Ala nu mai pleaca cat timp are papica! Terenul accidentat nu permite autoritatilor sa se puna la panda sa-l prinda.

Poftim autorizatia si tot cazul: http://www.dyridrift...g_Storfjord.pdf

Dintr-un lynx mort acuma se ajunge la 11.000 vaneaza 16 lupi.
Acelasi subiect este cu vulturul auriu care s-a inmultit in draci si care ataca oi si reni tot mai des.

#5090
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
eu stiu ca Sami stau in nord in timp ce cele 3-5 familii de lupi sunt undeva prin sud est. si  am inteles parca ca de fapt sunt 200.000 de vanatori inregistrati, nu doar 11000...
eu n-am nimic impotriva dar sa lase dracu ipocrizia de o parte, si nu vorbesc numai de norvegia ci de cam toate tarile vestice care dupa ce si-au curatat padurile de predatori vin in Romania sa tina prelegeri despre rostul ursului in natura. Nu poti sa elimini un urs in romania care omoara oameni sau sa aduni cativa caini vagabonzi ca se aduna zeci de ONG-uri din europa sa ne invete ce sa facem....
Autostada sibiu - arad nu a primit aviz si fonduri pana nu s-a facut culoar de taversare pentru ursi...(ceea ce e un lucru bun), dar marile civilizatii europene isi baga cu toti picioarele....

eu ma asteptam ca intr-o tara ca Norvegia sa existe rezervatii naturale unde animalele salbatice sa traisca fara a fi amenintate cu extintia....

#5091
ovidiupay

ovidiupay

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 295
  • Înscris: 29.12.2007
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/0ZVJ-3klVH0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

@tehnics , cam de asta sint oile aici singure , pe langa ca sint cam cit un vitel din Romania , mai stiu si sa se apere .

#5092
Siisti

Siisti

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 852
  • Înscris: 12.10.2015

View Postovidiupay, on 18 februarie 2016 - 16:49, said:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/0ZVJ-3klVH0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

@tehnics , cam de asta sint oile aici singure , pe langa ca sint cam cit un vitel din Romania , mai stiu si sa se apere .
Foarte amuzant😅.
Apropo pisicile le-ați văzut cat sunt?!
Sefa mea are una care cântărește 13 kilograme, când se imbolnaveste "matisorul" are zi liberă!☺
Înțeleg și eu dragostea fata de animale, dar parca nici chiar asa...
Soțul unei cunoștințe are alergie la blana pisicilor, destul de grava...și ea nu da pisica nicicum☺

Edited by Siisti, 18 February 2016 - 19:59.


#5093
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,819
  • Înscris: 01.11.2005
Pai de exemplu daca un cerb salbatic imi taie calea si e pe cat sa il lovesc si sa fac accident ( asta chiar mi s-a intamplat ) atunci raportez ca cerbul mi-a pus viata in pericol si ca nemernicul trebuie impuscat ?

Quote

Sefa mea are una care cântărește 13 kilograme, când se imbolnaveste "matisorul" are zi liberă!☺
Asa am si eu unul ( barbat ) care procedeaza la fel la mine la munca.

Quote

@tehnics , cam de asta sint oile aici singure , pe langa ca sint cam cit un vitel din Romania , mai stiu si sa se apere
Cand e vorba de o haita iti spun eu ca s-a dus draq turma. E de ajuns o oaie sa fie la pamant ca restul fug (care scapa).

Quote

eu ma asteptam ca intr-o tara ca Norvegia sa existe rezervatii naturale unde animalele salbatice sa traisca fara a fi amenintate cu extintia....
Care ? Ca nu a mai ramas nimic.

Quote

De animale domestice pe sosea nu am auzit.
Vino-ncoa sa vezi destule. In zonele in care se face delimitarea intre zonele de locuit si zonele de pasune se pun pe sosea niste barne transversale pentru a preveni intrarea oilor in zona de locuit, restul e ingradit. Din pacate daca trebuie sa treci print-o zona dint-asta intr-un an faci varza bucsaraia.
Am pus o poza in care se vede locul unde se monteaza acele barne. In unele perioade ale anului acele barne sunt inlocuite cu placi metalice.

Quote

Cat timp o ferma raporteaza cazuri de atacuri atunci se iau masuri. Fie ei si 2 lupi sau miros de lupi.
In cazul asta ar trebui norvegienii sa se mai uite la Animal Planet sa vada si sa inteleaga ca lupii vaneaza in haita si sunt animale de prada care manca carne, nu iarba. Asta e in ADN-ul lor, al lupilor si ele se comporta ca atare. Adica vaneaza.
Daca tu, ca fermier nu stii lucrul asta si dai vina pe lup ca a facut un abuz ca ti-a halit o oaie pe coclauri in timp ce tu bei in coniac de weekend si apoi chemi un sat intreg sa omoare lupii, atunci sa mor daca nu si tu, ca fermier esti tampit si tot satul de vanatori sunt la fel de tampiti ca tine.

Edited by tehnics, 18 February 2016 - 21:35.


#5094
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
btw, zilele trecute mi-a taiat vulpea calea, m-am apropiat la 1 m de ea ...se uita la mine si nu era deloc speriata....eram in oras, in zona populata dar in apropiere erau paduri.
am uitat, eram in UK ca in Norvegia probabil nu mai sunt nici vulpi... Posted Image

nevasta-mea a fost socata..."cica uite un caine mai ciudat!"...nu se astepta sub nici o forma sa vada vulpi in oras....

Attached Files


Edited by bubalus, 18 February 2016 - 22:17.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate