Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare kit automat acces usa

[email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur

Baghetele ornamentale intre foile...
 O recomandare pentru o camera ful...

Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?

Despre compania de aministrare Sq...
 Durere taietura deget dupa 2 luni

Dalți gravare lemn

Didgeridoo

Motorola Edge 50 Ultra
 Gaura perete apartament cu evitar...

Orientare antena prime focus

Problema conectare mail yahoo

comisioane asociatie proprietari
 

NORVEGIA

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
5698 replies to this topic

#4231
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,813
  • Înscris: 01.11.2005

Quote

Dar de verificare am zis sa trag un ochi in panou si pe schite. Desi prizele sunt una langa alta (cele testate) au circuite/cabluri si sigurante separate. Fiecare 16 A. Toate sigurantele din panou sunt 16A exceptie 25A pentru bucatarie si sigurantele principale 2x50A.
Asa le am si eu, adica cele de la bucatarie de 25A, prizele de 16A si iluminatul de 10A. Generale am 3x63A ( desi am linie trifazata, contoarul este monofazat ).

#4232
Mihai_Valentin_Constantin

Mihai_Valentin_Constantin

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 02.12.2014
Buna ziua,

  In primul rand multumesc tuturor celor care au contribuit cu informatii referitoare la emigrarea in Norvegia. Am citit numeroase postari, extrem de utile pentru a-mi face o prima impresie cat mai apropiata de realitate.
  Cateva cuvinte despre mine: 25 de ani, absolvent de Ingineria Mediului (licenta + masterat), in prezent doctorand. Din pacate, joburile pe domeniu sunt extrem de rare in Romania (mai ales daca nu ai experienta). Acesta este doar unul dintre motivele pentru care doresc sa emigrez, impreuna cu cele de ordin financiar, personal, etc.

  Prima mea optiune a fost, este si va fi Statele Unite. Totusi, dupa ce am studiat temeinic tipurile de vize (plus emailuri trimise firmelor), am ajuns la concluzia ca doar cu Loteria Vizelor am sansa sa ajung acolo. Am decis sa ma reorientez catre Europa, in special Suedia si Norvegia (care a ramas optiunea finala dupa ce am cercetat mai in amanuntime problema). Am ales Norvegia pentru oamenii care sunt (in general) seriosi, muncitori si evident, pentru conditiile vietii zilnice.

  Dupa cum vad eu problema, am doua optiuni:
  1. imi gasesc un job necalificat si in timp voi urca in ierarhie. Am totusi o reticenta fata de aceasta varianta, desi primul meu job a fost la 17 ani, cu munca fizica destul de extenuanta. Si nu a fost doar acela. Ma gandesc ca am cativa ani bunicei de studii (care probabil ca fiind facuti in Romania sunt 0 barat in afara, fie ca am fost la buget sau taxa, la facultate de stat sau privata) si dupa finalizarea doctoratului nu prea ma incanta perspectiva de a curata peste (exemplu pur teoretic). Desi am inteles ca poti castiga si peste 2000 euro/lunar din asta, echivalentul ultimelor 9 salarii pe care le-am avut. Ca paranteza, nu ma intereseaza sa fac multi bani ca sa arunc cu ei pe masini, cluburi sau orice alte forme de distractii frivole si prin definitie, inutile. Vreau bani pentru a putea sa imi platesc taxele, impozitele, chiria, mancarea, intretinerea etc si pentru a putea sa imi fac conturi de economii. Pe scurt, pentru un trai decent.
2. desi sunt cam 'batran', pot sa fac alta facultate acolo, eventual cu alta specializare, mai ales ca studiile sunt fara taxa. Evident, voi lucra in timpul studiilor pentru a putea sa imi acopar cheltuielile curente. Ca bonus, am timp si sa invat norvegiana. Desi cunosc foarte bine engleza, banuiesc ca nu ma poate ajuta decat pana la un punct.
   O a treia optiune, respectiv identificarea de aici a unui job pe domeniu in Norvegia mi se pare improbabila, cel putin. Nu am experienta, nu am nici macar studii internationale, de ce m-ar alege pe mine?

Consider ca am macar partial mentalitatea lor, asa ca sper ma pot integra destul de usor. Intrebarea mea principala ar fi legata de calea pe care ar trebui sa o aleg. Dumneavoastra ce parere aveti? Ce varianta ar fi cea mai adecvata in situatia data? Personal, as inclina spre varianta numarul 2.

  Va multumesc.

#4233
nosferyk

nosferyk

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,284
  • Înscris: 23.08.2004
Faptul ca este la stat sau particulara face o diferenta majora. Este sau nu este recunoscuta de Nokut.
Un salariu de trainee cu master si doctorat in mediu (angajat in petrol si gaze) este mult mai mare ca orice necalificat indiferent de domeniu.

Domeniul petrol si gaze trece printr-o restructurare masiva. Asta nu inseamna ca firme mari in domeniu nu angajeaza trainee. Ba chiar ii prefera ca fac treaba si sunt ieftini si ii pregatesc cum doresc.

Inca o varianta ar fi sa vii sa faci un master de 1 an aici si atunci participi la targ de joburi ca asta este ideea. Marile firme angajeaza studenti din an terminal (am luat vreo 14-16 anul asta din Stavanger, Bergen si Trondheim).
Am colegi straini care au facut un extra master aici.

Ideea este ca oricare ar fi varianta indicat ar fi sa ai o oferta inainte sa pleci pentru ca viata este foarte scumpa. Trebuie sa vii la sigur si nu la incercat piata ca ramai fara economii instant :)

#4234
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,813
  • Înscris: 01.11.2005

Quote

Cateva cuvinte despre mine: 25 de ani, absolvent de Ingineria Mediului (licenta + masterat), in prezent doctorand.
...cateva cuvinte despre nevasta-mea: absolventa a ingineriei mediului cu nota mare. Concluzia: degeaba. Problema ? Cunoasterea limbii norvegiene la un nivel bun.
Deci inainte de toate, master, doctorat etc...baga mana pe "norsk" ca altfel poti sa ai si 3 mastere de la NOKUT.

Edited by tehnics, 02 December 2014 - 15:57.


#4235
nosferyk

nosferyk

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,284
  • Înscris: 23.08.2004

 tehnics, on 02 decembrie 2014 - 15:56, said:

...cateva cuvinte despre nevasta-mea: absolventa a ingineriei mediului cu nota mare. Concluzia: degeaba. Problema ? Cunoasterea limbii norvegiene la un nivel bun.
Deci inainte de toate, master, doctorat etc...baga mana pe "norsk" ca altfel poti sa ai si 3 mastere de la NOKUT.

Bre, serios acuma. Inginer in mediu si nu a gasit in O&G NIMIC???? Tind sa cred ca problema este altundeva si nu la cerinta de norvegiana!
Lasa-ma cu norvegiana aia OBLIGATORIE ca ce am invatat benevol prin 2009 am uitat prin 2010! Inafara de takk si hadde la magazin nu am folosit o boaba.
O fi altfel prin Møre og Romsdal dar in Rogaland sunt incalecati :D

#4236
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,813
  • Înscris: 01.11.2005

Quote

Tind sa cred ca problema este altundeva si nu la cerinta de norvegiana!
Ti se pare ca eu pana acum am vorbit degeaba si ca as avea eu ceva cu cineva ? Nu stiu cum e in zona ta...dar din pacate la mine in zona cam asta e beleaua, limba. Chiar si la mine la munca astia au inceput sa faca presiuni si sa inceapa sa vorbeasca din ce in ce mai des in norvegiana cu noi, astia din afara, ceva de genul: daca nu vreti sa invatati, va obligam intr-un fel sau altul. Cam asta e trendul in zona asta....

Este drept ca in O&G nu s-a bagat ci a incercat prin zona. Poate colegul de sus e mai norocos.

Edited by tehnics, 02 December 2014 - 22:58.


#4237
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,897
  • Înscris: 25.06.2007

 RUN_SLOWLY, on 03 decembrie 2014 - 12:57, said:

Ciudat, toți prietenii mei care sunt pe acolo [No] câștiga in jur de 3500. La benzinării, spălătorii si vopsitor pe șantier naval. Eu am lucrat 2 luni acolo ca șofer cu 3500. Practic fac toata Europa, iar de la sfârșitul lui noiembrie pana in la sfârșitul lui februarie stau acasă. [...] Dar 6000 nu am întâlnit la nimeni.
Te-ai invartit in alte cercuri, fara suparare.
Ia intreaba, dupa cum am mai spus, niste specialisti (deci studii superioare) din domeniul petrol si gaze, naval, medical. Toti sunt peste 6000, multi si peste 10.000.

#4238
nosferyk

nosferyk

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,284
  • Înscris: 23.08.2004
Nu vad de unde a pornit toata discutia asta dar despre ce sume vorbim acolo? euro? brut net? muncit week-end-uri, deplasari? bonusuri?

In OG un salariu de baza anual de 6-700.000 este bun. La asta pui OT/offshore/bonus/deplasari ajungi la 900.000. Aici vorbim de inginerul average, cu ceva responsabilitati, angajat permanent si cu 5-10 ani experienta. Salariul de baza se plafoneaza undeva la 800.000 si daca ajungi cu responsabilitati de proiect nu ai OT si eventual nu poti merge offshore si atunci ai salariu de baza mai mare cu alte pachete deci ajungi la 1.1-1.3 mil.

Acum depinde de ce experienta si varsta vorbim.
Depinde de ce responsabilitati/functie vorbim.
Depinde de ce contract vorbim (angajat pe proiect sau permanent).

Daca vorbim de 6000 euro net lunar ala este un salariu minim de 1.1 milion nok anual. Responsabilitati mari.
Daca vorbim de 10.000 euro net lunar ala este un salariu care sare de 2 mil anual. Directori poate sau consultanti cu 30 ani experienta specialisti in ceva extrem.

80% din plebea din OG este la 550-800.000 salariul de baza anual de unde reies 3500-4500 euro net/luna. La care se poate adauga offshore.

Karhu, lucrul manual este foarte bine platit (de catre clienti, nu inseamna ca si muncitorii sunt recompensati cu aceeasi moneda :))

#4239
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,897
  • Înscris: 25.06.2007

 nosferyk, on 03 decembrie 2014 - 13:56, said:

Nu vad de unde a pornit toata discutia asta dar despre ce sume vorbim acolo? euro? brut net? muncit week-end-uri, deplasari? bonusuri?
....
Era continuarea unei discutii ce daduse in off topic, de pe subforumul UK.
Sumele amintite erau brute, exprimate in euro, incluzand si ce ai spus tu acolo.
Nu cred ca sumele sunt chiar exorbitante, tinand cont de costurile vietii in No, IMHO sunt scoruri decente si normale pentru profesionisti cu experienta.

#4240
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
De cand a luat-o nok-ul la vale au scazut si salariile raportate la euro. Eu cand am venit in No acum 2 ani 1 euro = 7.3 nok. Acum 1 euro = 8.7 nok. s-a dus in cap cu 20%.
Pentru cei care trimit bani paguba e mare... Pentru cei care ii cheltuie aici nu se simte prea mult.

#4241
Mihai_Valentin_Constantin

Mihai_Valentin_Constantin

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 02.12.2014
Multumesc tuturor! Intr-adevar, o cariera in O&G chiar imi surade, sunt pasionat de acest domeniu, desi nu este specializarea mea. Dar intrebarea mea ramane: de ce un angajator m-ar prefera pe mine, un neica nimeni fara experienta (consider ca asta ma trage in jos enorm) din Romanica, care nu stie norvegiana? Sunt de acord cu un salariu mai mic pentru inceput (chiar daca abia imi ajunge sa ma pot intretine) dar este oare suficient? Sunt eu cu pofta de munca, serios, prind repede etc etc, dar potentialul angajator de unde sa stie?

Voi trimite CV-ul cat mai multor companii, voi si aplica daca apare o pozitie de tip junior/graduate engineer.

#4242
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
Nu te vor prefera pe tine decat daca nu gasesc un Norvegian pe postul ala.

Edited by bubalus, 03 December 2014 - 18:34.


#4243
dragooj

dragooj

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 467
  • Înscris: 01.07.2012
Care este cea mai prospera zona a Norvegiei ?

#4244
Mihai_Valentin_Constantin

Mihai_Valentin_Constantin

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 02.12.2014

 bubalus, on 03 decembrie 2014 - 18:33, said:

Nu te vor prefera pe tine decat daca nu gasesc un Norvegian pe postul ala.


Asta m-am gandit si eu, e pana la urma normal... Slabe sanse sa nu gaseasca un norvegian pt posturi superioare unde nu se cere experienta.

#4245
nosferyk

nosferyk

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,284
  • Înscris: 23.08.2004

 Karhu, on 03 decembrie 2014 - 15:35, said:

Era continuarea unei discutii ce daduse in off topic, de pe subforumul UK.
Sumele amintite erau brute, exprimate in euro, incluzand si ce ai spus tu acolo.
Nu cred ca sumele sunt chiar exorbitante, tinand cont de costurile vietii in No, IMHO sunt scoruri decente si normale pentru profesionisti cu experienta.
Brut sta altfel treaba.
6.000 euro brut inseamna 625.000 nok/an
10.000 euro brut 1.050.000 nok/an
In cazul asta sunt cu totul de acord cu ce ai spus mai sus.

Daca vorbim de 3500 brut adica 360.000 nok/an atunci e naspa rau de tot pentru 2013-2014.
Trebuie totusi sa ne gandim ca absolventilor de OG li se recomanda salarii de 500-550.000 (4 sau 5 ani, depinde, sau cu si fara master) pentru 2014
Masterul este 30-40.000 iar doctoratul este extra 40-50.000. Vorbim aici de proaspat absolvent cu master si doctorat de la 600.000 nok sau spre 6000 brut lunar. Ce-ti ramane e partea a doua LOL.
Coleg de serviciu, absolvent 2012, cu master, angajat 1 luna inaintea mea pe 600.000 iar acum este lead de proiect. Norvegian evident :) Pe de alta parte nici nu are viata si a chelit in 2 ani, la nici 28 ani.

 dragooj, on 03 decembrie 2014 - 18:51, said:

Care este cea mai prospera zona a Norvegiei ?
Sunt mai multe dar eu cred ca cel mai mult a crescut Stavanger-ul si imprejurimile. Nu degeaba ii spune capitala petrolului.
In urma cu 5 ani inca gaseai case cu 2-2.5mil. Acuma pamantul de sub ele valoreaza 4-5mil :)

 Mihai_Valentin_Constantin, on 03 decembrie 2014 - 19:29, said:



Asta m-am gandit si eu, e pana la urma normal... Slabe sanse sa nu gaseasca un norvegian pt posturi superioare unde nu se cere experienta.
Astia se recruteaza direct din facultati.
Studentii sunt recrutati in an final.
Fiecare universitate are niste zile pe an (de doua ori) unde firmele se prezinta studentilor iar studentii se inscriu pe listele firmelor.

Pe de alta parte statul nu percepe taxe pe potentialul angajat, deci scuteste firma de plata taxelor catre stat timp de 1 sau 2 ani.

O solutie care impaca si varza si capra si puntea.

Studentii respectivi NU sunt obligatoriu norvegieni. Poti fi student la master :D Inscris la cursuri, poti participa la aceste sedinte...bla bla..vorba lunga.

#4246
toma1955

toma1955

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 21.07.2009
Va salut! Am citit toate paginile topicului. Am retinut informatiile cu caracter general, dar ma intereseaza daca este printre voi un inginer specializat in geodezie/topografie/cadastru. Am inteles ca inainte de toate trebuie sa stiu limba, dar pana sa ma apuc de asta, vreau sa stiu mai multe despre meseria asta in Norvegia. Cunoasteti pe cineva care lucreaza in acest domeniu? Pe langa salarii, ma intereseaza ce lucreaza mai exact. In Romania se lucreaza altceva decat in strainatate, si as vrea sa stiu cum sta treaba ca sa ma pot pregati corespunzator din tara.

#4247
Mihai_Valentin_Constantin

Mihai_Valentin_Constantin

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 02.12.2014

 nosferyk, on 03 decembrie 2014 - 21:04, said:

Brut sta altfel treaba.
6.000 euro brut inseamna 625.000 nok/an
10.000 euro brut 1.050.000 nok/an
In cazul asta sunt cu totul de acord cu ce ai spus mai sus.

Daca vorbim de 3500 brut adica 360.000 nok/an atunci e naspa rau de tot pentru 2013-2014.
Trebuie totusi sa ne gandim ca absolventilor de OG li se recomanda salarii de 500-550.000 (4 sau 5 ani, depinde, sau cu si fara master) pentru 2014
Masterul este 30-40.000 iar doctoratul este extra 40-50.000. Vorbim aici de proaspat absolvent cu master si doctorat de la 600.000 nok sau spre 6000 brut lunar. Ce-ti ramane e partea a doua LOL.
Coleg de serviciu, absolvent 2012, cu master, angajat 1 luna inaintea mea pe 600.000 iar acum este lead de proiect. Norvegian evident Posted Image Pe de alta parte nici nu are viata si a chelit in 2 ani, la nici 28 ani.


Sunt mai multe dar eu cred ca cel mai mult a crescut Stavanger-ul si imprejurimile. Nu degeaba ii spune capitala petrolului.
In urma cu 5 ani inca gaseai case cu 2-2.5mil. Acuma pamantul de sub ele valoreaza 4-5mil Posted Image


Astia se recruteaza direct din facultati.
Studentii sunt recrutati in an final.
Fiecare universitate are niste zile pe an (de doua ori) unde firmele se prezinta studentilor iar studentii se inscriu pe listele firmelor.

Pe de alta parte statul nu percepe taxe pe potentialul angajat, deci scuteste firma de plata taxelor catre stat timp de 1 sau 2 ani.

O solutie care impaca si varza si capra si puntea.

Studentii respectivi NU sunt obligatoriu norvegieni. Poti fi student la master Posted Image Inscris la cursuri, poti participa la aceste sedinte...bla bla..vorba lunga.


Multumesc pentru raspuns. Categoric ca nu sunt doar norvegieni, dar asta inseamna ca trebuie sa fac macar un master acolo. Tot studiile in tara respectiva raman cea mai buna sansa, dupa cum se pare.

#4248
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005

 Mihai_Valentin_Constantin, on 05 decembrie 2014 - 17:57, said:



Multumesc pentru raspuns. Categoric ca nu sunt doar norvegieni, dar asta inseamna ca trebuie sa fac macar un master acolo. Tot studiile in tara respectiva raman cea mai buna sansa, dupa cum se pare.
eu am un grup de colegi care au ajuns in firma acum 3 ani direct din master....printre ei indieni, indonezieni, rusi, chinezi.....
masterul e o poarta buna de intrare pe piata muncii din No.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate