Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Vita de vie
Last Updated: Apr 11 2024 21:57, Started by
blue_wings
, Sep 12 2008 07:18
·
80
#1387
Posted 12 January 2016 - 07:53
@adriano - in ultima poza se vede un tub de irigatii pentru vie - e cu picuratori individuale la fiecare butuc? cati litri/h?
Am gasit o posibilitate ca in tubul orb sa bagi direct tub capilar 2mmx80cm si pix - pare mult mai ieftina dar nu stiu daca se preteaza la vie sau e doar pentru sere. Edited by Oxigen1234, 12 January 2016 - 07:54. |
#1388
Posted 12 January 2016 - 17:12
Da e cu tub orb si cu picuratori individuale reglabile 0-20 l/h la fiecare butuc. Eu am ales aceasta varianta, pt ca am 2200 de butuci si nu am investit asa multi bani...
Tubul capilar vad ca costa tot cam cat costa si picuratorile alase de mine. Conteaza mult ce lungime are randul, presiunea cu care lucrezi... Attached Files |
#1389
Posted 12 January 2016 - 21:37
multumesc mult pt sfaturile date
o sa tin cont de asta anul trecut am plantat cativa butasi taiati din vita i-am pus in pamant,acum sa-i plantez cum ati precizat sau treb. sa mai las un an si dupa ,sa-i pun ,,ca la carte" |
#1390
Posted 14 January 2016 - 20:02
As dori si eu sa urmez ca specializare viticultura , imi puteti spune si mie , daca cunoasteti aceste lucruri, ce cursuri ( pregatire) trebuie sa fac pentru a fi licentiate in acest domeniu ?
Cam cat ar costa pregasirea profesionala ? Si dupa terminarea pregatirii unde as putea aplica pentru posture de munca in acest domeniu si cam cat ar fi salariul ? Sper ca ma puteti ajuta cu niste pareri , impresii sau chiar si cu experiente personale . Va multumesc anticipat pentru viitoarele raspunsuri |
#1391
Posted 14 January 2016 - 22:17
Pai exista sectia horticultura la facultatile de agronomie. Depinde ce vrei sa faci, oenologie adica sa te ocupi de vin in sine, somelier ss l degusti, sau viticultor sa produci strugurii. De salarii nu stiu absolut nimic. Din umila mea experienta ,care e la nivel de hoby, si in viticultura bag bani nu produc nimic, ceva bani poti scoate mai degraba din material saditor. Din ce am mai povestit cu producatorii in sine , ca si business personal, concluzia a fost munca munca si satisfactii mai degraba sufletesti decat banesti. Legat de marile ferme si combinate, mai degraba acolo sunt sanse de locuri de munca bine platite, dar bagajul de cunostinte practice si teoretice trr sa fie pe masura. Vita de vie e o planta cu dichis, tre sa stii pedologie, chimie, botanica, chiar si genetica, mecanica. Dar daca iti doresti asta, burta pe carte si perseverenta.
|
#1392
Posted 15 January 2016 - 21:35
un sef de ferma viticola este absolvent de horticultura sau agricultura al uneia din facultatile de profil din tara, oferma viticola poate o suprafata de cca100-120ha, iar in momentele de varf ex. recoltare poti lucra cu 150-200 de persoane, trebuie sa fii un bun organizator, sa lucrezi dupa un program dificil la stropit de la 4-5 dimineata cu pauza la amiaza cand este cald, iar apoi continui pana cand se vede pe parcursul lunilor mai, iunie, iulie, salar de la 1500 la 5000 de lei orientativ
|
#1393
Posted 02 February 2016 - 19:33
Bun gasit!
Adresez o intrebare celor cu pricepere in prepararea vinului. La 24 Octombrie am achizitionat struguri de tip Merlot, extrem de dulci si am efectuat corect procedurile atit de dezciorchinare, zdrobire, tragere si imbuteliere cu lira cu apa pentru eliminarea bulelor de aer. La 12 Decembrie am efectuat un prim pritoc si am eliminat drojdia depusa trecind vinul intr-un alt recipient de sticla, curat. Am simtit ca vinul ar fi un pic altfel pentru ca se lipea pe degete si l-am gustat, extrem de dulce. Am zis ca este inca tinar si am pus ceva deoparte umplind recipientul cu un gol de doua degete. Din restul ramas am mai testat si am observat o reducere a gustului de dulce dar nu asa dupa cum suntem uzual obisnuiti, adica un vin sec. Ce s-a petrecut si ce trebuie efectuat in continuare? Va multumesc anticipat |
#1394
Posted 03 February 2016 - 09:07
Nimic.
Un vin din struguri cu zahar peste 220 gr/l e gata dupa 1-2-3 ani. Asta e o diferenta fata de "producatoarea" HPD care cu greu ajunge la 180 gr/l. Nu ai ce face decat sa mai pritocesti primavara si toamna. Daca vrei poti din cand in cand sa masori zaharul, alcoolul, dar anul trecut am avut un Merlot supracopt la 240 gr/l, vinul a ajuns la 13-14 grade si tot demidulce-demisec a ramas. Desigur, daca vrei sa il faci natural, nu cu enzime, conservanti, agenti de limpezire, fermentatie la temperatura inalta samd. - adica tot ce inseamna cramele actuale. Edited by Oxigen1234, 03 February 2016 - 09:11. |
#1395
Posted 03 February 2016 - 20:17
Nu a avut temperatura optima de fermentare.a fost sub temperatura.
|
#1396
Posted 03 February 2016 - 20:39
Comfirm cele scrise de colegul Oxigen1234... Anul asta si Merlotul meu a ramas demidulce.
|
|
#1398
Posted 03 March 2016 - 22:42
Buna,
as dori sa plantez viata de vie peste cateva saptamani pe o portiune unde am pus lucerna. Credeti ca ar trebui sa scot lucerna prima data sau e mai bine sa o las? Lucerna poate tine pamantul mai umed vara si stiu ca asta face bine pomilor fructiferi insa nu stiu daca este bine si pt vita de vie. |
#1399
Posted 03 March 2016 - 22:57
Lucerna nu face bine nici pomilor nici vitei de vie! ... radacini adanc infipte in sol care concura
pentru hrana cu cultura de baza! |
#1400
Posted 04 March 2016 - 07:50
Dar trifoiul? E bun in vie/llivada? Cica fixeaza bine azotul.
|
#1401
Posted 04 March 2016 - 19:44
Eu personal am trifoi alb in livada iar pomii au crescut chiar foarte bine! Acuma...ca in livezile de productie se recomanda ogor negru, e altceva, e o alta tehnologie de cultura, care nu mi se pare potrivita pentru gradina de acasa! Eu personal, pentru gradina proprie, sunt absolut impotriva pamantului fara vegetatie pe el, care se coace la soare si se erodeaza!
|
|
#1402
Posted 04 March 2016 - 23:22
Trifoiul are radacini superficiale! ... nu se compara cu lucerna!
Eu nu l-as "primi" nici pe el printre vitele mele! |
#1403
Posted 05 March 2016 - 20:03
In viile tinere se recomanda a se practica ogorul negru... in viile pe rod trifoiul se recomanda pe toate tipurile de sol.
Trifoiul intradevar fixeaza N in sol, doza de N fixat de frifoi variaza intre 100-210 kg de N la hectar depasind lucerna, bobul, mazarea... |
#1404
Posted 07 March 2016 - 15:19
Salutare.
Am o vie foarte batrana, circa 60-70 de ani, pe care fostul proprietar nu a mai ingrijit-o timp de vreo 4-5 ani (nici macar nu a taiat-o, de sapat nici atata). Acum via este de fapt o incalceala de joarde greu de patruns, buruieni si arbusti. Ce ma sfatuiti sa fac? As vrea sa o repun pe rod dar ma gandesc sa o intineresc. Cum sa fac asta? Am facut cat de cat curatenie scotand buruienile si taind arbustii, am mai taiat si joardele care incurcau accesul printre randuri. Acum am acces la butasi, pot sa ma apuc de taiere dar nu stiu cum sa o tai ca sa o intineresc. Multumesc. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users