Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite
 

Vita de vie

* * * * * 8 votes
  • Please log in to reply
6840 replies to this topic

#109
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postalex2all, on 4th January 2011, 18:25, said:

Ce parere aveti despre folosirea borchenului in vin?

Pai, daca ne spui si ce este acest "borchen" - vreun link, ceva, o descriere - substanta activa... (ar fi super) - ti-am putea spune si ce efect ar avea in organism.

#110
fsergiuf

fsergiuf

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 09.02.2011
Salurare tuturor!

Sunt dintr-o comuna din nordul tarii mai exact langa frontiera cu Cernautiul.

As fi nespus de fericit daca ar putea sa ma ajute cineva cu niste raspunsuri.
Vreau sa fac o plantatie de vie pt vin dar nu sunt sigur daca ar merge in zona asta; zic asta referindu-ma la climat ...care iarna ajunge pana la -25 grade si solul este galben cleios.

Ce soi de vita ar trebui sa aleg pt plantare?
Ce acte si aprobari imi sunt necesare?

Multumesc!

#111
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,657
  • Înscris: 26.11.2001
Ca sa fii un bun viticultor nu e esential sa scrii corect romaneste, dar e dezirabil...

Ti-am editat post-ul

#112
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Care clona de Tamaioasa Romaneasca este cea mai "tamaioasa"?
Adica doresc un gust mai intens de muscat si o productie mai buna!
Aceeasi intrebare si pentru Feteasca Regala!
Multumesc!

#113
Patrick007

Patrick007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 30.04.2009

View Postdanutz_2009, on 12th February 2011, 21:54, said:

Care clona de Tamaioasa Romaneasca este cea mai "tamaioasa"?
Adica doresc un gust mai intens de muscat si o productie mai buna!
Aceeasi intrebare si pentru Feteasca Regala!
Multumesc!

As spune Muscatul de Hamburg ca este puternic tamaios si cu o productie buna daca ai grija bine de tot de vie.

NicolaeI .. as vrea te rog sa ma sfatuiesti cum sa tai via anul acesta pentru fiecare soi in parte. AS vrea sa stiu de ce informatii ai nevoie ca sa ma poti ajuta.

Am urmatoarele soiuri: ceasla, hamburg, feteasca, merlot .. mai ales feteasca alba si regala. Via are peste 20 de ani. Este preponderent batrana iar zona in care o am este Vrancea.

Cate corzi ar trebui lasate si cati muguri si cum ar trebui sa o leg .. as vrea practic sa o reintineresc.

Merci

#114
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Bine ai revenit pe forum Patrick!
Ti-am scris un PM!
Numai bine!
Daniel

Edited by horia66, 16 February 2011 - 22:48.


#115
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Are cineva idee cam ce soiuri de vita de vie merg bine in zona de sud a Bucurestiului?
As vrea sa plantez anul asta cate cva (in curte, care e relativ mare si relativ in camp, la marginea satului..) si nu prea ma incanta ideea de a planta soiurile "locului", "alba" si "ananas" sau cum dumnezeu le-o zice...
De asemenea, credeti ca e posibil sa altoiesc pe portaltoi al celor 2 soiuri alte altoaie , eventual de vita "nobila"?
Intreb pentru ca ambele sunt plante relativ reistente(in special ananasul), cresc ordonat, coarde lungi, puternice, etc...

#116
Patrick007

Patrick007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 30.04.2009
O sa fiu mai activ :)) .. pana acum m-am ocupat de vin si am uitat de muncile pamantului.

parintele.. eu ti-as recomanda sa cumperi direct butasi altoiti.. cauta pe net vand butasi direct din vie.. si o sa gasesti mai multi care vind in zona bz-vn .. la 4-5 lei bucata cred ca merita mai mult asa decat sa risti sa nu se prinde altoiul.

In zona de sud a BUC cred ca vei avea succes cu majrotiatea soiurilor nobile de masa. Eu am plantat in V-Buc si s-au prins majortiate.. cam 80% dintre ele (erau de la yurta).. Iti recomnand sa cumperi butasii direct din pamant decat cei de la Yurta sau alte minunatii din magazinele de profil .. din simplul motiv ca reduci semnificativ riscul de a lua o planta uscata.. care oricum este mic dar exista.

Edited by Patrick007, 15 February 2011 - 16:25.


#117
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005

View PostPatrick007, on 15th February 2011, 15:57, said:

O sa fiu mai activ :)) .. pana acum m-am ocupat de vin si am uitat de muncile pamantului.

parintele.. eu ti-as recomanda sa cumperi direct butasi altoiti.. cauta pe net vand butasi direct din vie.. si o sa gasesti mai multi care vind in zona bz-vn .. la 4-5 lei bucata cred ca merita mai mult asa decat sa risti sa nu se prinde altoiul.

In zona de sud a BUC cred ca vei avea succes cu majrotiatea soiurilor nobile de masa. Eu am plantat in V-Buc si s-au prins majortiate.. cam 80% dintre ele (erau de la yurta).. Iti recomnand sa cumperi butasii direct din pamant decat cei de la Yurta sau alte minunatii din magazinele de profil .. din simplul motiv ca reduci semnificativ riscul de a lua o planta uscata.. care oricum este mic dar exista.
DEspre altoire intrebam mai mult ca fapt divers, acum la inceput oricum o sa cumpar butasi, ma interesa insa pentru viitor si mai ales prin prisma faptului ca imi place cum se dezvolta soiurile astea (ca si planta, modul cum poate fi intinsa pe palier, sarma, bolta, etc...) De aia eram curios daca pe o astfel de planta mama se pot pune alti altoi...
DEspre soiuri, stiu ca se prind... nu stiuinsa cum vor evolua pentru ca am plantat de curand si eram curios caror soiuri le merge mai bine in zona asta...

#118
ciuchi67

ciuchi67

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 40
  • Înscris: 21.02.2011

View Postfsergiuf, on 9th February 2011, 11:26, said:

Salurare tuturor!

Sunt dintr-o comuna din nordul tarii mai exact langa frontiera cu Cernautiul.

As fi nespus de fericit daca ar putea sa ma ajute cineva cu niste raspunsuri.
Vreau sa fac o plantatie de vie pt vin dar nu sunt sigur daca ar merge in zona asta; zic asta referindu-ma la climat ...care iarna ajunge pana la -25 grade si solul este galben cleios.

Ce soi de vita ar trebui sa aleg pt plantare?
Ce acte si aprobari imi sunt necesare?

Multumesc!
Buna ziua si plecaciune la maestri.
Daca imi pemiteti am sa reiau un frgment dintru-un material postat de un mare meserias pe topic:

"...as vrea sa expun o recomandare pe judete in vederea alegerii soiurilor pentru Strugurii De Masa facuta de somitati in domeniul viticulturii--//--jud:botosani,IASI, neamt, nordul jud. vaslui-Soiuri:PERLA DE CSABA,CARDINAL,CHASSELAS DORE, CHASSELAS ROZ, MUSCAT DE HAMBURG, COARNA NEAGRA, PAULA, GELU"
Sper sa fie de ajutor,si sa nu se supere autorul daca m-am bagat,,incercam sa ajut,stiu ca e din alta sectiune...

Daca mi se permite sa mai completez,am citit pe site-ul unei statiuni de cercetari(Sarca ;Jud.Iasi) ca MUSCATUL DE HAMBURG se ajuta la polenizare plus ca sporeste si productia,cu soiul CINSAUT,asemanator la aspect si forma dar cu gust mai estompat.Mai spunea acolo ca se planteaza in raportul de 1 butas de CINSAUT la 3(sau) 4 butasi de HAMBURG.

Ca sa nu iasa buruieni in jurul butasilor proaspat plantati se pot pune bucati de sac de rafie spart in mijloc ca sa iasa mladita,asta dupa plantare,nu trece lumina,nu creste buruiana,in schimb trece aeru si umezeala.

Toate cele bune

#119
vara

vara

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 15.02.2010
Salut.Vreau sa infiintez o cultura de vie de vreo 4-500 de butasi(producatoare).Am facut spalieri de 8*10cm la 2,20 lungime.La ce distanta sa pun randurile?Eu ma gandeam ca ar fi bine la 1,20-1,30m tinand cont ca e producatoare.Spalierii sunt rari daca-i pun la 10m?Cum se taie prima data via nealtoita?

#120
NicolaeI

NicolaeI

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 28.03.2010

View PostPatrick007, on 14th February 2011, 15:08, said:

NicolaeI .. as vrea te rog sa ma sfatuiesti cum sa tai via anul acesta pentru fiecare soi in parte. AS vrea sa stiu de ce informatii ai nevoie ca sa ma poti ajuta.

Am urmatoarele soiuri: ceasla, hamburg, feteasca, merlot .. mai ales feteasca alba si regala. Via are peste 20 de ani. Este preponderent batrana iar zona in care o am este Vrancea.

Cate corzi ar trebui lasate si cati muguri si cum ar trebui sa o leg .. as vrea practic sa o reintineresc.

Merci

cum este condusa via pe care o detii, este pe semitulpina sau este conducere joasa? cate sarme portante ai? ce sistem de taiere ai folosit ani trecuti?

Din soiurile pe care le-ai enumerat am lucrat cu merlot, muscat de hamburg, feteasca alba si feteasca regala. In zona in care sunt eu (Murfatlar) via se conduce pe tulpina cam de 60-80 cm inaltime, incarcatura de rod la Merlot  de obicei se lasa cam 24-26 ochi/butuc repartizati pe doua coarde de 10-12 ochi si 2-3 cepi a cate 2 ochi fiecare. La soiurile Feteasca alba si Feteasca regala se lasa incarcaturi mai mari de rod dat fiind faptul ca sunt mai viguroase, incarcatura  de rod in cazul acestora era de 36-38 ochi/butuc repartizati pe 3 coarde de 10-12 ochi si 3-4 cepi. La Muscat de Hamburg, unde am lucrat eu, era condus pe semitulpina de 80 cm iar taierea era scurta (cepi de rod situati pe cordoane bilaterale) de tip cordon speronat, ca si incarcatura de rod 30-34 ochi/butuc (15-17 cepi de 2 ochi). In cazul Vrancei cred ca se pot lasa sarcini de rod si mai mari decat in cazul Murfatlarului, la mine conditiile de sol si precipitatii sunt mai vitrege.

#121
vara

vara

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 15.02.2010

View Postvara, on 14th March 2011, 19:35, said:

Salut.Vreau sa infiintez o cultura de vie de vreo 4-500 de butasi(producatoare).Am facut spalieri de 8*10cm la 2,20 lungime.La ce distanta sa pun randurile?Eu ma gandeam ca ar fi bine la 1,20-1,30m tinand cont ca e producatoare.Spalierii sunt rari daca-i pun la 10m?Cum se taie prima data via nealtoita?
Am uitat sa precizez ca este al 3-lea an de cand am pus betele la mustacit.

#122
omnitera

omnitera

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 660
  • Înscris: 20.08.2009
Buna ziua.
Am pus aceasta intrebare si pe Gastronomicus dar nu m-a bagat nimeni in seama. Incerc si aici la "taranii oenologi".

Cum se face vinul pelin? Se foloseste doar vin rosu, pt ca personal prefer vinul alb sec? Am baut ceva luat din magazin si-mi place gustul lui amarui. Am citit ceva din postari dar sunt prea multe topicuri despre vin, daca s-a mai scris despre asta va rog directionati-ma. Cita planta de pelin (sau ce alta iarba  :D ) se pune in vin.

#123
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postomnitera, on 20th March 2011, 07:42, said:

...
Cita planta de pelin (sau ce alta iarba  :D ) se pune in vin.

He-he, asta-i secretu' podgorenilor ! Socru-meu zice "un manunchi de pelin, infasurat in tifon si coborat pe vrana intr-un butoi de 250 de litri"...

#124
omnitera

omnitera

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 660
  • Înscris: 20.08.2009

View Posthoria66, on 22nd March 2011, 20:57, said:

He-he, asta-i secretu' podgorenilor ! Socru-meu zice "un manunchi de pelin, infasurat in tifon si coborat pe vrana intr-un butoi de 250 de litri"...

Multumesc. Si nu gasim vreun podgorean sa ne ofere cunoasterea prin revelatie? Ca prin studiu si incercari viata devine mult prea scurta.

#125
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Nu pot sa te ajut pana la capat!
Eram copil, bunicul (care nu mai este printre noi) punea un manunchi de pelin intr-un butoi
cu vin pentru a obtine acea aroma specifica pelinului!
La un butoi de circa 300 litri punea un manunchi de pelin.
Manunchiul masura (din memoria-mi de copil) circa 5-6 cm la cotor
(la ata de legare).
Pelinul era introdus in vin cam cand se termina fierberea, la stadiul de tulburel.
Bunicul nu dorea un gust intens de pelin! Dorea (cred) doar o "idee" de aroma
de pelin!
Pelinul ramanea in vin circa 2 saptamani. Apoi era extras din butoi si vinul incepea
sa se limpezeasca.
Poti incerca, un experiment, cu o damigeana de 50 litri! Intensitatea aromei de pelin depinde
de cantitatea de pelin introdusa in vin, unii prefera mai amarui, altii doar o "idee" de pelin.
Nu te pot ajuta cu informatii certe...... eram copil! Dar, in mare, asta e procesul!
Numai bine!

#126
omnitera

omnitera

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 660
  • Înscris: 20.08.2009
Mutumesc Danutz. Bagat la cap. Variante mai noi decit amintiri despre bunei mai are cineva ?

Edited by omnitera, 27 March 2011 - 19:31.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate