Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...
 Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...
 

Vita de vie

* * * * * 8 votes
  • Please log in to reply
6840 replies to this topic

#1
blue_wings

blue_wings

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 24.05.2007
Presupun ca topicurile ce tin de livezi si podgorii tot aici ar trebui postate...

Am deschis acest topic pentru a aduna sfaturi utile legate de urmatoarele chestiuni:

1. Cum se pregateste terenul pentru infiintarea unei mici podgorii in gradina.
2. Cum alegem soiul pe care dorim sa il plantam (pentru obtinerea de struguri de masa, pentru vin sau pt stafide / vite nobile sau vite hibride). Sfaturi privind alegerea dintre soiurile nobile sau cele hibride.
3. Cum plantam vita de vie. Distante, orientari, amestec de mai multe soiuri in aceeasi gradina.
4. Cum ingrijim vita de vie in primii ani. Cum se taie, cum se sapa, cum se stropeste.
5. Cum obtinem un vin bun. Cum obtinem stafide. Retete si trucuri pentru vinuri limpezi si dulci. Retete pentru must.
6. Cum depozitam vinul / mustul. Cum depozitam strugurii de masa pentru o perioada mai lunga.

Pentru inceput cam astea ar fi subiectele pe care sa ne axam. Ar ajuta mult materiale in format pdf sau doc cu imagini si explicatii. Pe mine m-ar ajuta, mai ales ca nu am deloc experienta in cultura vitei de vie.

#2
mocutza

mocutza

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 08.02.2009
m-ar interesa mult sa stiu ...in aceasta perioada de pregatire a vitei de vie as putea face o ierbicidare?

parcela pe care este vie este invecinata cu un teren nelucrat si am o buruiana foarte mare.

ce ierbicid as putea folosi in asa fel incat sa nu imi fie afectata via?

#3
dino2

dino2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 13.02.2008
De ce se taie via primavara si nu toamna? in Elvetia am vazut podgorii cu via taiata toamna.

#4
greenworld

greenworld

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 25.01.2009
Vita de vie

Lumina: pretentii mari, recomandate sunt locurile cu multa lumina, pe pante sudice sau sud-vestice. In gradina via se planteaza pe locuri insorite sau pe langa zidurile disnpre sud.
Caldura: temperatura media anuala 10 - 12 C, veri calde, iarna suporta neingropata max -16 C, functie de soi si gradul de coacere al lastarilor.
Umiditatea: cerinte mai mici fata de apa. In zonele unde cad 450-500 mm precipitatii necesita 1-2 udari.
Solul: luto-nisipoase, luto-argiloase, pietroase, marnoase, fertile, aerate, adanci, cu subsol permeabil, cu panza freatica mai jos de 2-2.5 m

Pe langa casa se prefera butucii condusi pe spalier inalt sau sub forma de bolti, umbrare.

Alegerea soiului:
- nu se planteaza butasi de vita nobila direct in pamant pentru ca vor fi atacati de filoxera.
- la cumpararea vitei altoite se urmareste: sa aiba la baza 2-3 radacini sanatoase, groase de 2-3 mm si lungi de 15-20 cm, punctul de altoire sa fie sudat, iar cordita coapta pe 15-25 cm.
- soiuri de struguri de masa: muscat perla de Csaba, Cardinal, Chasselas dore (poate fi folosit si pentru vin), muscat Hamburg (poate fi folosit si pentru vin), Afuz-Ali (pentru zonele sudice si calduroase)
-soiuri de vin: Aligote, Creata, Feteasca regala (in gradini si curti reusesc mai greu, pentru ca nu acumuleaza suficient zahar)

Pregatirea terenului si plantarea:
- fertilizare in august-septembrie cu 350-500 kg gunoi, 2.5-3 kg sare potasica si5-8 kg superfosfat la 100 mp (functie de fertilitatea terenului)
- desfundare la 50-60 cm. Ingrasamintele trebuie bine ingropate in pamant.
- distantele de plantare in parcele sustinute pe spalier sunt de 1.8 m intre randuri si 1-1.2 m pe rand. Randurile se orienteaza de la nord la sud.
- cand se planteaza pe un singur rand langa un zid, alee, butasii pot fi plantati la 1.2-1.5m.
- pichetarea se face cu picheti de 50-60cm, care vor servi si pentru legarea lastarilor 1-2 ani, pana la instalarea spalierului.
- plantarea se face primavara, de la 15 martie la 10 aprilie
-inainte de plantare se fasoneaza si se mocirlesc. Fasonare=scurtarea radacinilor bazale la 10-12 cm, indepartarea totala a celor crescute din zona altoiului, iar cordita se scurteaza la 3-4 ochi. Mocirlire=scufundarea radacinilor si a bazei portaltoiului intr-o pasta obtinuta din balega de vita, pamant galben si apa.
- se sapa o groapa de 30-40 cm si adancimea de 45-50 cm langa pichet. Vita fasonata si mocirlita se aseaza pe peretele de langa pichet, rasfirandu-i-se radacinile pe un mic musuroi de pamant astfel incat punctul de altoire se fie deasupra nivelului solului.
- se trage pamant pe 10-15 cm din adancimea gropii, se calca, se adauga 3-5 kg gunoi bine descompus, 3-5 litri apa, apoi se umple groapa cu pamant si se calca bine.
- peste cordita se face un musuroi inalt de 4-5 cm peste varful ei. Se pulverizeaza in jurul corditei insecticid.

#5
valosvasile

valosvasile

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 109
  • Înscris: 06.07.2005
Salutare,

Stie cineva ce soi de struguri este cel din fotografie?
Se gaseste acum prin toate pietele la 4-5 RON/Kg.

Multumesc.

Attached Files



#6
shmecherul

shmecherul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,866
  • Înscris: 22.11.2006

View Postvalosvasile, on 9th December 2009, 18:13, said:

Salutare,

Stie cineva ce soi de struguri este cel din fotografie?
Se gaseste acum prin toate pietele la 4-5 RON/Kg.

Multumesc.
Pare a fi Tamaioasa de Hamburg!

#7
valosvasile

valosvasile

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 109
  • Înscris: 06.07.2005

View Postshmecherul, on 9th December 2009, 16:16, said:

Pare a fi Tamaioasa de Hamburg!

S-ar parea ca e soiul Moldova pana la urma :-).
La gust sunt dulci dar nu pot spune ca au o aroma deosebita.

Acum o alta intrebare: se pot cultiva in zona Sucevei dat fiind faptul ca acest soi ajunge la maturitate tarziu - dupa 1 octombrie?

Si nu in ultimul rand stie cineva unde as putea gasi butasi din acest soi?

Multumesc.

#8
luuc

luuc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 168
  • Înscris: 18.11.2007
Salutari!

O coincidenta fericita : exact in anul(2009) in care am plantat niste butaci am avut si ocazia, in premiera, sa "prepar" vin, incepand cu culesul.
O sumedenie de intrebari despre ambele evenimente.

PLANTARE:
Terenul este la 12 km de Cluj-Napoca.Solul este fara urma de pietris desi este langa un parau; nu este apatos,panza freatica fiind la o adancime de 4,5-6 m; are culoare brun inchis(nu roscat),nu cred ca este argilos pentru ca se scurge repede apa, se sfarma destul de usor dar nu este nisipos,a fost pana acum 4 ani o livada de meri.
Intentionez sa plantez vie pe latura estica(27m) si latura sudica(21m) a terenului, soiuri rosii,pt vin.
Am plantat cativa butasi de Chanson si de Napoca (soiuri albe) undeva la zona de intersectie a celor doua laturi,pe latura estica.
1)Ce soiuri de struguri sa plantez ? prefer vinul rosu,sec
2)Ce soiuri nobile ar suporta conditiile climatice din zona pomenita? Babeasca neagra ?
3)Imi place vinul din zona Dealul Mare si Buzau, oare ce soiuri de struguri de-acolo s-ar aclimatiza ?
4)Sa intercalez soiurile sau sa le plantez pe segmente?
5)De unde sa procur butasi de calitate la pret rezonabil ?

VIN:
Au fost vreo 3 soiuri de struguri,toti rosii,nenobili.
La testare a reiesit ca nu are suficiente grade, asa ca vecinul, mai cunoscator m-a sfatuit sa pun zahar( " Ca' altfel nu iese vinul" ).Am pus zahar in 2 din cele 5 baloane, cam 1 kg la 15 l de lichid.
Dupa tescuire l-am depozitat in baloane de sticla -- tot acolo si dupa ce l-am tras de pe drojdie.
1)Care metoda de acoperire este cea mai buna,pana cand fermenteaza : cu cartof,cu mar sau cu dop cu furtun in apa ?
2)Cu ce si de cate ori se strecoara ?
3)Vinul a iesit acceptabil dar parca pierde din claritate si din gust.Cu ce metode naturale/naturiste pot pastra/salva vinul ?
4)Am auzit despre albus de ou.Se foloseste si la vinul rosu si in ce proportie ?
5)Daca se aleg doar boabele de struguri,nu si ciorchinele iese mai bun vinul ?
6)Cat si cum se tescuiesc strugurii rosii din vita nenobila?
7)Ce alte trucuri mai folositi pt rezulta un vin cat mai bun ?
8)As conserva o parte din el, cativa litri.Cum rezista mult si bine un astfel de vin ?


Multumiri !

#9
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006

View Postvalosvasile, on 10th December 2009, 09:27, said:

S-ar parea ca e soiul Moldova pana la urma :-).
La gust sunt dulci dar nu pot spune ca au o aroma deosebita.

Acum o alta intrebare: se pot cultiva in zona Sucevei dat fiind faptul ca acest soi ajunge la maturitate tarziu - dupa 1 octombrie?

Si nu in ultimul rand stie cineva unde as putea gasi butasi din acest soi?

Multumesc.


Eu zic ca este riscant sa-l cultivi in Suceava; foarte probabil sa nu apuca sa se coaca (cel putin in unii ani)

Eu am gasit butasi de Moldova la plastic, cum se vand prin magazinele de profil si supermarketuri. Nu mai stiu daca erau de la Yurta sau din alta parte.

PS: dar de unde esti pana la urma asa sigur ca strugurele din poza este Moldova ?



View Postluuc, on 11th January 2010, 13:55, said:

Salutari!

O coincidenta fericita : exact in anul(2009) in care am plantat niste butaci am avut si ocazia, in premiera, sa "prepar" vin, incepand cu culesul.
O sumedenie de intrebari despre ambele evenimente.

PLANTARE:
Terenul este la 12 km de Cluj-Napoca.Solul este fara urma de pietris desi este langa un parau; nu este apatos,panza freatica fiind la o adancime de 4,5-6 m; are culoare brun inchis(nu roscat),nu cred ca este argilos pentru ca se scurge repede apa, se sfarma destul de usor dar nu este nisipos,a fost pana acum 4 ani o livada de meri.
Intentionez sa plantez vie pe latura estica(27m) si latura sudica(21m) a terenului, soiuri rosii,pt vin.
Am plantat cativa butasi de Chanson si de Napoca (soiuri albe) undeva la zona de intersectie a celor doua laturi,pe latura estica.
1)Ce soiuri de struguri sa plantez ? prefer vinul rosu,sec
2)Ce soiuri nobile ar suporta conditiile climatice din zona pomenita? Babeasca neagra ?
3)Imi place vinul din zona Dealul Mare si Buzau, oare ce soiuri de struguri de-acolo s-ar aclimatiza ?
4)Sa intercalez soiurile sau sa le plantez pe segmente?
5)De unde sa procur butasi de calitate la pret rezonabil ?

VIN:
Au fost vreo 3 soiuri de struguri,toti rosii,nenobili.
La testare a reiesit ca nu are suficiente grade, asa ca vecinul, mai cunoscator m-a sfatuit sa pun zahar( " Ca' altfel nu iese vinul" ).Am pus zahar in 2 din cele 5 baloane, cam 1 kg la 15 l de lichid.
Dupa tescuire l-am depozitat in baloane de sticla -- tot acolo si dupa ce l-am tras de pe drojdie.
1)Care metoda de acoperire este cea mai buna,pana cand fermenteaza : cu cartof,cu mar sau cu dop cu furtun in apa ?
2)Cu ce si de cate ori se strecoara ?
3)Vinul a iesit acceptabil dar parca pierde din claritate si din gust.Cu ce metode naturale/naturiste pot pastra/salva vinul ?
4)Am auzit despre albus de ou.Se foloseste si la vinul rosu si in ce proportie ?
5)Daca se aleg doar boabele de struguri,nu si ciorchinele iese mai bun vinul ?
6)Cat si cum se tescuiesc strugurii rosii din vita nenobila?
7)Ce alte trucuri mai folositi pt rezulta un vin cat mai bun ?
8)As conserva o parte din el, cativa litri.Cum rezista mult si bine un astfel de vin ?


Multumiri !

VIN:

5. pai n-ai dat inainte strugurii prin ciur ? i-ai pus cu ciorchine cu tot ???
6. a) dati prin ciur; boabele se pun intr-o cada (eventual se mai strivesc daca nu s-au strivit la ciur) si se trage cat mai repede mustul,pentru a nu se inchide prea mult la culoare; din boasca ramasa se poate face tuica
    b. dati prin ciur si apoi folosita o presa (se gaseste si in comert) vinul iese mai deschis,caci nu mai sta pe boasca, dar nu prea mai poti face tuica
8. vinul de butuc nu prea se poate conserva mult timp, nu rezista fara chimicale; poti incerca sa pui la pet-uri (sau cel mai bine la sticle din sticla si sa smolesti dopul) si sa le ingropi undeva in curte ,intr-un loc umbros. In felul asta tine pana la productia urmatoare; daca este tare,poate tine chiar mai mult.

Edited by DDuras, 11 January 2010 - 21:11.


#10
er2ram

er2ram

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 13.01.2010

View Postvalosvasile, on 10th December 2009, 09:27, said:

S-ar parea ca e soiul Moldova pana la urma :-).
La gust sunt dulci dar nu pot spune ca au o aroma deosebita.

Acum o alta intrebare: se pot cultiva in zona Sucevei dat fiind faptul ca acest soi ajunge la maturitate tarziu - dupa 1 octombrie?

Si nu in ultimul rand stie cineva unde as putea gasi butasi din acest soi?

Multumesc.

Buna,

Pe situl www.nu_mai_face_reclama meniul vita de vie, gasesti multe soiuri, printre care si soiul Moldova

Anunturile se fac pe "bursa agricola".

Edit: Primul avertisment.

Edited by horia66, 14 January 2010 - 11:46.


#11
costica68fo

costica68fo

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 19.01.2010

View Postvalosvasile, on 9th December 2009, 18:13, said:

Salutare,

Stie cineva ce soi de struguri este cel din fotografie?
Se gaseste acum prin toate pietele la 4-5 RON/Kg.

Multumesc.
E clar Moldova,si da,poti sa-l cultivi la Suceava,e dezvoltat ca soi nobil de masa pentru un climat asemanator cu ce e in nordul tarii.Totusi trebuie spus ca e destul de important sa stii temperaturile medii anuale,cantitatea de precipitatii si mult mai important temperatura minima absoluta din zona si frecventa temperaturilor sub -20 gr.C.E gasit la vanzare la multe pepiniere din Romania,e de ajuns sa-i dai o cautare pe net.

#12
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postcostica68fo, on 23rd January 2010, 21:18, said:

E clar Moldova,si da,poti sa-l cultivi la Suceava,e dezvoltat ca soi nobil de masa pentru un climat asemanator cu ce e in nordul tarii
....

Salut, Costica si bine-ai venit pe la noi, pe aria agricola !

Te pricepi la vita de vie ? Fa si tu un topic despre soiurile de struguri de masa - ca inca n-avem asa ceva pe-aici ...

Si s-o mai "lichi" careva, spre o bine-voita informare a fermierilor nostri in devenire ...

#13
vitic

vitic

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 90
  • Înscris: 29.12.2009

View Postluuc, on 11th January 2010, 13:55, said:

Salutari!

O coincidenta fericita : exact in anul(2009) in care am plantat niste butaci am avut si ocazia, in premiera, sa "prepar" vin, incepand cu culesul.
O sumedenie de intrebari despre ambele evenimente.

PLANTARE:
Terenul este la 12 km de Cluj-Napoca.Solul este fara urma de pietris desi este langa un parau; nu este apatos,panza freatica fiind la o adancime de 4,5-6 m; are culoare brun inchis(nu roscat),nu cred ca este argilos pentru ca se scurge repede apa, se sfarma destul de usor dar nu este nisipos,a fost pana acum 4 ani o livada de meri.
Intentionez sa plantez vie pe latura estica(27m) si latura sudica(21m) a terenului, soiuri rosii,pt vin.
Am plantat cativa butasi de Chanson si de Napoca (soiuri albe) undeva la zona de intersectie a celor doua laturi,pe latura estica.
1)Ce soiuri de struguri sa plantez ? prefer vinul rosu,sec
2)Ce soiuri nobile ar suporta conditiile climatice din zona pomenita? Babeasca neagra ?
3)Imi place vinul din zona Dealul Mare si Buzau, oare ce soiuri de struguri de-acolo s-ar aclimatiza ?
4)Sa intercalez soiurile sau sa le plantez pe segmente?
5)De unde sa procur butasi de calitate la pret rezonabil ?

VIN:
Au fost vreo 3 soiuri de struguri,toti rosii,nenobili.
La testare a reiesit ca nu are suficiente grade, asa ca vecinul, mai cunoscator m-a sfatuit sa pun zahar( " Ca' altfel nu iese vinul" ).Am pus zahar in 2 din cele 5 baloane, cam 1 kg la 15 l de lichid.
Dupa tescuire l-am depozitat in baloane de sticla -- tot acolo si dupa ce l-am tras de pe drojdie.
1)Care metoda de acoperire este cea mai buna,pana cand fermenteaza : cu cartof,cu mar sau cu dop cu furtun in apa ?
2)Cu ce si de cate ori se strecoara ?
3)Vinul a iesit acceptabil dar parca pierde din claritate si din gust.Cu ce metode naturale/naturiste pot pastra/salva vinul ?
4)Am auzit despre albus de ou.Se foloseste si la vinul rosu si in ce proportie ?
5)Daca se aleg doar boabele de struguri,nu si ciorchinele iese mai bun vinul ?
6)Cat si cum se tescuiesc strugurii rosii din vita nenobila?
7)Ce alte trucuri mai folositi pt rezulta un vin cat mai bun ?
8)As conserva o parte din el, cativa litri.Cum rezista mult si bine un astfel de vin ?


Multumiri !

-soiuri de struguri pt vin rosu:Amurg
-soiuri nobile pt zona mentionata:de masa-Cetatuia,Timpuriu de Cluj,Chasselas Dore,Chasselas Roz,Napoca,Somesan,Splendid,Transilvania;de vin-Feteasca alba, Feteasca regala,Traminer roz,Pinot gris, Riesling italian, Riesling de Rin, Sauvignon,Astra, Selena(vin alb superior),Muscat Ottonel (vin aromat),Astra(vin alb de consum curent),Astra(vin rosu)
-in general tocmai de aceea se face zonarea viticola,adica alegerea soiurilor in functie de clima, teren...ai foarte putine sanse, spre deloc as putea spune sa se prinda soiurile din podgoria Dealul Mare
-nu intercala soiurile
-butasi de calitate poti procura de la statiunile de cercetare viticola din zona respectiva;asa vei avea garantia ca soiul de care in cumperi acela este...

Edited by vitic, 09 February 2010 - 17:56.


#14
alin4fan

alin4fan

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 10.02.2010

View Postvitic, on 9th February 2010, 17:55, said:

-soiuri de struguri pt vin rosu:Amurg
-soiuri nobile pt zona mentionata:de masa-Cetatuia,Timpuriu de Cluj,Chasselas Dore,Chasselas Roz,Napoca,Somesan,Splendid,Transilvania;de vin-Feteasca alba, Feteasca regala,Traminer roz,Pinot gris, Riesling italian, Riesling de Rin, Sauvignon,Astra, Selena(vin alb superior),Muscat Ottonel (vin aromat),Astra(vin alb de consum curent),Astra(vin rosu)
-in general tocmai de aceea se face zonarea viticola,adica alegerea soiurilor in functie de clima, teren...ai foarte putine sanse, spre deloc as putea spune sa se prinda soiurile din podgoria Dealul Mare
-nu intercala soiurile
-butasi de calitate poti procura de la statiunile de cercetare viticola din zona respectiva;asa vei avea garantia ca soiul de care in cumperi acela este...



View Postgreenworld, on 11th March 2009, 22:22, said:

Vita de vie

Lumina: pretentii mari, recomandate sunt locurile cu multa lumina, pe pante sudice sau sud-vestice. In gradina via se planteaza pe locuri insorite sau pe langa zidurile disnpre sud.
Caldura: temperatura media anuala 10 - 12 C, veri calde, iarna suporta neingropata max -16 C, functie de soi si gradul de coacere al lastarilor.
Umiditatea: cerinte mai mici fata de apa. In zonele unde cad 450-500 mm precipitatii necesita 1-2 udari.
Solul: luto-nisipoase, luto-argiloase, pietroase, marnoase, fertile, aerate, adanci, cu subsol permeabil, cu panza freatica mai jos de 2-2.5 m

Pe langa casa se prefera butucii condusi pe spalier inalt sau sub forma de bolti, umbrare.

Alegerea soiului:
- nu se planteaza butasi de vita nobila direct in pamant pentru ca vor fi atacati de filoxera.
- la cumpararea vitei altoite se urmareste: sa aiba la baza 2-3 radacini sanatoase, groase de 2-3 mm si lungi de 15-20 cm, punctul de altoire sa fie sudat, iar cordita coapta pe 15-25 cm.
- soiuri de struguri de masa: muscat perla de Csaba, Cardinal, Chasselas dore (poate fi folosit si pentru vin), muscat Hamburg (poate fi folosit si pentru vin), Afuz-Ali (pentru zonele sudice si calduroase)
-soiuri de vin: Aligote, Creata, Feteasca regala (in gradini si curti reusesc mai greu, pentru ca nu acumuleaza suficient zahar)

Pregatirea terenului si plantarea:
- fertilizare in august-septembrie cu 350-500 kg gunoi, 2.5-3 kg sare potasica si5-8 kg superfosfat la 100 mp (functie de fertilitatea terenului)
- desfundare la 50-60 cm. Ingrasamintele trebuie bine ingropate in pamant.
- distantele de plantare in parcele sustinute pe spalier sunt de 1.8 m intre randuri si 1-1.2 m pe rand. Randurile se orienteaza de la nord la sud.
- cand se planteaza pe un singur rand langa un zid, alee, butasii pot fi plantati la 1.2-1.5m.
- pichetarea se face cu picheti de 50-60cm, care vor servi si pentru legarea lastarilor 1-2 ani, pana la instalarea spalierului.
- plantarea se face primavara, de la 15 martie la 10 aprilie
-inainte de plantare se fasoneaza si se mocirlesc. Fasonare=scurtarea radacinilor bazale la 10-12 cm, indepartarea totala a celor crescute din zona altoiului, iar cordita se scurteaza la 3-4 ochi. Mocirlire=scufundarea radacinilor si a bazei portaltoiului intr-o pasta obtinuta din balega de vita, pamant galben si apa.
- se sapa o groapa de 30-40 cm si adancimea de 45-50 cm langa pichet. Vita fasonata si mocirlita se aseaza pe peretele de langa pichet, rasfirandu-i-se radacinile pe un mic musuroi de pamant astfel incat punctul de altoire se fie deasupra nivelului solului.
- se trage pamant pe 10-15 cm din adancimea gropii, se calca, se adauga 3-5 kg gunoi bine descompus, 3-5 litri apa, apoi se umple groapa cu pamant si se calca bine.
- peste cordita se face un musuroi inalt de 4-5 cm peste varful ei. Se pulverizeaza in jurul corditei insecticid.

buna

buna ,ma interesa si pe mine ce trebue pt plantarea unei vii ,acte dreptul de a planta ceva taxe suplimentare va multumesc



#15
vitic

vitic

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 90
  • Înscris: 29.12.2009

View Postvitic, on 9th February 2010, 17:55, said:

-soiuri de struguri pt vin rosu:Amurg
-soiuri nobile pt zona mentionata:de masa-Cetatuia,Timpuriu de Cluj,Chasselas Dore,Chasselas Roz,Napoca,Somesan,Splendid,Transilvania;de vin-Feteasca alba, Feteasca regala,Traminer roz,Pinot gris, Riesling italian, Riesling de Rin, Sauvignon,Astra, Selena(vin alb superior),Muscat Ottonel (vin aromat),Astra(vin alb de consum curent),Amurg(vin rosu)
-in general tocmai de aceea se face zonarea viticola,adica alegerea soiurilor in functie de clima, teren...ai foarte putine sanse, spre deloc as putea spune sa se prinda soiurile din podgoria Dealul Mare
-nu intercala soiurile
-butasi de calitate poti procura de la statiunile de cercetare viticola din zona respectiva;asa vei avea garantia ca soiul de care in cumperi acela este...

iti recomand in cazul soiurilor pt vin sa cultivi un singur soi;in felul acesta este simplificata si tehnologia de producere a vinului si nu vei fi obligat sa acorzi ingrijiri diferentiate mai multor tipuri de soiuri.

Edited by vitic, 11 February 2010 - 14:29.


#16
alin4fan

alin4fan

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 10.02.2010
buna ziua tuturor,voiam sa stiu ,daca cineva se pricepe la accesarea fondurilor sapard pt plantarea vitei de vie,ce cerinte sunt daca hotarasc ei soiurile,masurile dintre rinduri si dintre vite,zonele unde se poate planta,unde trebue sa ma adresez va multumesc orice mica informatie e binevenita

#17
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
ma indoiesc ca hotarasc ei soiurile.

#18
vitic

vitic

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 90
  • Înscris: 29.12.2009
as vrea sa stiu , cei care ati plantat si ingrijiti vita de vie, cu ce probleme v-ati confruntat in decursul exploatarii ei;ce forme de conducere utilizati, care pesticide vi s-au parut eficiente si care nu,ce scheme de tratament si tipuri de ingrasaminte ati folosit.

Edited by vitic, 11 February 2010 - 15:43.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate