Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Poti receptiona semnal de la mai ...

Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

zoom comparat cu Google Meet

Monitor/Display wireless?
 Chestie ciudata

De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!

Tepari la pariuri pe TikTok
 Banca imi cere justificativ fondu...

schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras
 Canalele Sky Showtime 1 și S...

Recomandare anvelope lexus rx

Extindere rețea wireless int...

Configuratie PC
 

Hip-Hopul Romanesc - Aducere aminte despre ce a fost candva

- - - - -
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#1
Mallone

Mallone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 16.02.2007
Prima "zvacnire" a hip-hopului in Romania a inceput in 1991 ( an in care 95 % din membrii forumului acesta cloceau fecale-n varf de pat ),prin emisiunea  Hip-Hop Radio Show,de la Radio Nova 22.

"Hip-Hop Radio Show",a fost prima emisiune de rap din Romania, de la Radio Nova 22 (care avea sediul in Teatrul Giulesti, la ultimul etaj), creata de legendarii Daddy Love (Sebastian), Sleek B  (ulterior DJ Sleek) si Abdul Shabbazz. Emisiunea a rulat intre 1991-1992, intrucat la finalul anului 1992 Radio Nova 22 nu a mai primit licenta de functionare (din pricina unor interese politice ale vremii, acest post de radio facand opozitie FSN-ului de atunci,actual PSD). Stilul emisiunii era unul extrem de degajat (ca sa nu zicem "dezmat total"), Sleek B si Abdul dand nastere unor showuri de neuitat pentru cei care le-au ascultat, iar Daddy Love intervenind impaciuitor, asemanator unui moderator veritabil din ziua de azi. Emisiunea a reprezentat principala sursa de informare a iubitorilor de rap din Romania pe perioada respectiva si a promovat cultura hip-hop in Romania, fiind cea care a dus la organizarea primului concert de rap din romania, cel de la Sala Polivalenta, din 14 mai 1993, printre invitati numarandu-se Alliance Ethnik, Sleo, Democrates D, Ragga Sonic.

Aici aveti afisul cu primul concert de hip-hop din romania :

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317143748873ccd9ae62.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Aici aveti afisul primului concert oficial de hip-hop romanesc,Rapatack,din 31 martie 1995 :

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317134748873c9b090cf.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

"DJ Sleek (sau Tata Urs, cum îi spun prietenii) a fost printre primii sustinatori ai culturii Hip-Hop din România, la începutul anilor '90. De numele lui se leaga alte nume cu greutate, atât din sfera Hip-Hop-ului (Delikt, R.A.C.L.A., Da Hood Justice, GettoDaci, Methadon 5000, Vexxatu Vexx, Deceneu), dar si din cea a muzicii electronice: Matze, DJ Vasile, Electric Brother. Începând cu 2001, se muta în New York, unde mai târziu ne va fi cunoscut ca Gypsy Bogdan sau "Manhattan Lab manager, Romanian gypsy, breakbeat hunter, master herbologist, consultant to the DJ stars; ... a man of many talents".

Citate dintr-un interviu acordat lui Dj Sleek pe http://www.softpedia.ro :

"Sa-ntoarcem putin roata timpului. Cum ai început? Când anume te-a lovit drogul muzicii si dragostea pentru hip-hop?

Dj Sleek : Casete de la stewardese prin '85-'86, dupa care au tot fost diverse scurgeri, pâna când am ajuns un grup de vreo 5-10 prieteni. Cu Abdul am început emisiunea la Radio Nova în '90, unde l-am combinat pe Fratele Soiba, the almost original "Daddy Love". Colentina–Ozana connection cu influenta de Transilvania."

Radio Nova 22 a fost un început pentru multi muzicieni si DJ talentati din tara, cum ar fi Matze sau DJ Vasile...

Dj Sleek : Pai asta a fost familia care a ramas de atunci. Fiecare îsi face treaba pe partea lui, dar suntem cu totii în aceeasi Pensiune.

Cine a înfintat Radio Nova 22?

Dj Sleek : Radio Nova era la vremea aia (si pentru multi ani dupa) cel mai tare post de radio din Europa. Foarte multa muzica si educatie, cultura, progres. Au venit si au donat echipamentul necesar unui post de radio + o mini-colectie de discuri, dupa care s-a format un Comitet, ca asa era moda. Nova a fost un post incredibil la ora aia si a aparut exact unde trebuia si când trebuia, dar cu managementul îngrozitor s-a pierdut licenta de emisie si fiecare a mers pe calea lui. Noi am ramas uniti, într-un fel.

Cum au dat de voi cei de la Nova?

Dj SLeek : Noi am dat de ei. Aveam si atunci coaiele la mine, da' erau mai mici.

Cum a luat nastere "Hip-Hop Radio Show"?

Dj SLeek : Soiba/Sebastian avea niste emisiuni si mai punea hip-hop. Eu cu Abdul ne-am dus la el: "Mosule, ne combinam?". Si ne-am combinat. Si am facut scandal mare, si a placut la o gramada de lume. Era în timpul când se dadea Twin Peaks la televizor: sâmbata seara.

Câta vreme ati tinut emisiunea?

Dj Sleek : În jur de un an, pâna s-a pierdut licenta. Dar de la emisiunea asta multi oameni au aflat ca nu-s singurii care asculta asa ceva si s-au creat canale de comunicare.

Ce radiouri mai promovau muzica hip-hop în primii ani dupa '90?

Dj Sleek : Nimeni în mod special si mult a mai durat pâna au început. Nova a fost un exemplar unic. Din pacate, pentru multa vreme.

Singurele posturi care au acordat atentie hip-hopului romanesc in perioada primordiala au fost Amerom ( programul precursor Primei TV ) si Tele 7 ABC.

Foarte multa lume a uitat cine au fost taticiii hip-hopului la noi. Primele trupe din hip-hopul romanesc,in ordinea oarecum cronologica a infiintarii lor au fost :

Vorbire Directa ( MC Robby,Dj Cristi ) - infiintata in 1993. S-au retras in 1995,atunci cand fenomenul hip-hop era mult prea confuz in mintile romanilor. Au fost promovati de Dj Sleek la Radio Nova 22 si de Adi Niculescu la Radio Uniplus. Au scos doar 3 melodii,din care in prezent se cunosc "Banii" si "Suparare,suparare".

Cimitirul Bellu ( Marian - nume de scena Colonelu' si Bobby Georgescu,nume de scena Bobby ). Infiintata in 1993,a fost una dintre primele formații de hip-hop din România. Au aparut la tele 7 abc in 1994 si 1995,ei fiind destul de populari pentru un spot cu gunoaie,referitor la saracia si mizeria din Romania  care aparea la emisiunea "Buna Dimineata Romania" din acea perioada. (am inregistrarea video cu fragmente din emisiunea respectiva unde au aparut ei,si la cerere o s-o pun pe forum sa vedeti si voi  cam ce televiziune aveam noi la 5 ani dupa revolutie ). Formația Cimitirul Bellu a avut un singur album oficial,denumit "Muzica din coltul strazii",lansat prin casa de discuri "Alpha Sound" in 1997.

M & G ( Mari,Co-G ) - infiintata undeva intre 1992-1993.

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317150148873ce59d84a.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Dupa aproape un an in care trupa M&G a sustinut diferite concerte Hip-Hop in cluburile bucurestene, pe data de 8 decembrie ora 14, 1994,  la magazinul muzical Yamaha, are loc lansarea primului album intitulat "Asculta Si Da-i Mai Departe".In anul 1998 se lanseaza pe piata cel de-al 2- lea album M&G intitulat "Rapsodique", urmand un an mai tarziu (1999) aparitia maxi single-ului "Asa Ne Place".
"Biografia Celor De Jos" lansat in anul 2000, sa vrut a fi un ultim album M&G in stil Hip Hop, tinand cont de unele influentele ragga acumulate in timp, ei isi propun ca urmatorul album sa fie in totalitate Ragga-Dancehall. In anul 2005 se concretizeaza primul album Ragga-Dancehall din Romania, intintulat "Asalt Raggafonic". Abordand acest stil, atrag de partea lor tot mai multi fani si simpatizanti ai muzicii Dancehall. 2005 este anul in care M&G sunt nominalizati la Mtv Romanian Music Awards la categoria Best New Act. In mai bine de 12 ani de cand au pornit pe acest drum, Mari si Co-G au ramas in aceeasi formula: M&G.
Ultimul material M&G a fost lansat in 2006. Se numeste "Striga Hey", primul extras pe single fiind piesa "Gentleman", in colaborare cu Melanie, cea din urma fiind si prima colaborare cu o voce feminina.

Ciuraru - Biografia de pe myspace-ul lui :

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317152848873d0000b39.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Born on november the 2nd 1977 in Cluj, I started rapping at the age of almost 16 in 1993. First, it was out of fun, that's until my first single "Direct Din Astileu", recorded in 1994, stirred up the romanian underground scene. In 1995 I released my first album "Ce Primejdie?!", which until this day is regarded as a milestone in romanian underground hip-hop, not to mention it was the second romanian rap-album ever to hit the streets, after R.A.C.L.A.'s first album, also released in 1995. One year later, I began taking this rapshit more and more serious, when I dropped my second album, entitled "Valabil", which also contains a couple of, until this day, unforgotten classics. In 1997 came my third album "Viata-i O Durere", 22 tracks strong, which until this day is the first and only romanian rap double-album, not being a compilation or a greatest hits-album. After an one year break, in 1999 came my fourth album, entitled "Strictu Necesar", an album I produced myself 90% with the rest coming from Stellan aka Sommerzeit aka S.T.O. aka Stuttgarts Finest (you can find him amongst my top friends). The same year, "VESTit" came out, a bullshit-ass bootleg album which I heard for the first time two weeks (!!!) after it had been released without my permission and on which I got fucked over by a record company which mixed my vocals over some lame-ass pop music. Finally, after initially retiring from the rap-scene, I hooked up with my main man Alex "Al X "Ardelean aka Etajul 3 Records, to produce and record an absolute masterpiece (at least in our opinion) called "Scoala Veche", containing 16 tracks and on which are featured some of the greatest talents from the westside of Romania, like my true friends "Bruiaj Mintal" and "OCR" aswell as Bucharest's realest "Brugner" (himself being a true legend in this romanian rapshit, down since day one). Besides "VESTit", every track I ever recorded was meant to be and remain underground, I never had no commercial interests, I always used hip-hop as a platform to express myself and release my anger and feelings. At the same time, I was and still am (14 years later, goddamn it!!!) the only romanian rapper who is using specific regional dialect in his raps, continuing to refuse using proper language just to get a bullshit record deal that ain't worth shit in this country. Thank you, much love and peace to everybody visting this site. Y'all invited to write me your messages, I will respond to all of them personally. THIS IS THE ONE AND ONLY WAY OF CONTACTING ME AND KEEPING UP WITH THE SHIT THAT I DO. ANY OTHER BULLSHIT-SITES PRETENDING TO HAVE SOMETHING TO DO WITH ME, IZ FRAUD!!! Peace. Mesteru'.

Gaz Pe Foc - da,ati vazut bine ! frecati-va la ochi daca nu credeti ! Gaz pe foc au cantat la inceput hip-hop !

Componenta GAZ PE FOC in 1994

1. X-MACHINE (Vocal leader)
2. J.D. FIRE (vocals, sampler)
3. ZAHAR CUBIC (vocals, lyricks)
4. DOCTOR T.B. (keyboards)
5. JOK D. ROK (hardcore guitar)
6. DJ ION ILIESCU (drums, turntable)

Au scos si un album in 1994 denumit "Rebel" care nu s-a lansat niciodata,compus din 12 trackuri.

Tracklist :

01. Intro (Noi suntem)
02. Smecher
03. Desteapta-te romane
04. Don't you let me go
05. Suna-ma (de ce nu suni)
06. Rebel (versiune scurta)
07. Vreau sa petrec
08. (Vino pe ring si) danseaza
09. Ritmul ST gaz pe foc
10. Situatie grea
11. Zahar Cubic protesteaza
12. FINAL DJ Ion Iliescu la lucru

Daca nu credeti ce spun si doriti cumva albumul sa-l ascultati,doar spuneti aici pe topic,si dorinta vi se va implini.

Klansmen ( Pshycho(Funky), Click, Maniac Killer, Maia ) - infiintata 1995.

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317160548873d257682f.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Una dintre primele formații de hip-hop din România Klansmen,printre trupele fondatoare ale Sindicatului R.A.N.-S. și-a lansat în anul 1996 primul și singurul lor album intitulat Drog făcând referire la praful alb care îi ucide pe toți cei care îl consumă.Pe coperta interioară sunt adresate mulțumiri atât formațiilor din R.A.N.-S. cât și Cartelului gruparea rivală a sindicatului.Pe album sunt colaborări cu doi dintre membrii formației B.U.G. Mafia, Mr.Juice ( Tataee ) și Uzzi.În 1996 apar pe compilația Marphă de Hip-Hop vol.1 cu mix-ul Intro&Coșmar ( cu Mr.Juice ).După anul 1997 nu s-a mai auzit nimic de această trupă , ea dizolvându-se.Pshycho (Funky) a mai cântat în trupa Dream Team.

BUG Mafia ( Mr Juice - Tataee,Klax 187 - Caddy,Drama - Uzzi )

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317162648873d3ab2456.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

La sfârșitul anului 1993, pe vremea când albumele de hip hop circulau doar în cercuri restrânse, iar cd-urile erau obiecte rare și prețioase, Dragoș Vlad-Neagu îl întâlnește pe stradă pe Vlad Irimia. Ei intră în vorbă, subiectul fiind pălărioara purtată de Vlad care era brodată de mână cu numele unei formații de gen, celebră și acum, adică Cypress Hill. Amândoi aveau deja tentative de intrare în lumea hip hop ca artiști și pun bazele trupei Black Underground la începutul lui ’94 împreună cu alți doi băieți care la scurt timp părăsesc această trupă, îndreptându-se probabil către alte domenii. Dragoș și Vlad, cu numele de scenă Klax 187 și respectiv Doom (astăzi Caddy și Tataee), reușesc să își înregistreze prima piesă, în limba engleză, cu ajutorul lui Adi Niculescu, acționratorul emisiuni “Yo!Rap Is Moving!” de la radio Uniplus. După ce în prealabil fusese cântată live în cadrul emisiunii mai sus amintite, piesa “Straight Outta Da Hell” rulează acum, în aceeași emisiune, sub formă de pozitiv făcut în studioul de producție al Uniplus-ului.
Băieții continuă să creeze piese în engleză, realizându-și instrumentalele cu ajutorul lui Romeo Vanica, pe keyboard-ul acestuia. Pe 6 octombrie 1994, trupa are prima apariție live într-un concert organizat în Club A de către DJ Sleek, primul promoter al hip hop-ului în România. Urmează o serie de show-ri, pe la baluri de boboci ale unor licee din București, alături de cei de la M&G. Se mai înregistreză două piese în engleză care însă nu apar pe radio. În căutare de colaboratori, Klax 187 și Doom întâlnesc trupa Demonii, din care făcea parte și Uzzi, pe atunci sub numele de scenă Drama. Se formează o grupare, Cartelul, împreună cu un al treilea membru, Nicollo, artist solo.
Prima evoluție live a grupării se produce la concertul “Rap Attack” din martie 1995, organizat de către Adi Niculescu la teatrul “Ion Creangă”. Publicul de hip hop crește de la câteva zeci la câteva sute. Demonii se destramă, iar Alin Demeter, adică Drama este cooptat în Black Underground. Odată cu venirea noului component, trupa trece de la engleză la română. Cei trei apar astfel la “Rap Attack”, ediția a doua, făcându-și deja loc în topul trupelor de gen pe atunci încă necomercializate. La începutul verii lui ’95 trupa semnează primul contract de producție, multiplicare și comercializare cu casa de discuri Amma, urmând ca piesa “Psihopatu’” sa între pe o compilație de rap. Totodată, numele trupei se mărește devenind Black Underground Mafia, iar Drama și Doom fac pasul către trecerea la Uzzi și respectiv Mr.Juice.
Pe 20 septembrie 1995 apare primul album al trupei numit “Mafia”, lansat la tarabă în Piața Universității. Pe acest album, invitați pe piese sunt M&G și Marijuana, iar pe interludii Rona Hartner, “Coco” Coroianu, Ben, Alex. Materialul discografic înregistrat în studioul lui Tino Furtuna de la Holograf este al treilea ca dată a apariției pe piața din hip hop-ul românesc, după cele ale trupelor Racla și Paraziții și urma să fie reeditat în ‘97, fără acordul trupei, la o altă casă de discuri, sub pretextul că ar fi un material nou. Băieții, deja cu un album la vânzare, înregistrează cel de-al doilea album în regim propriu cu bani împrumutați de la Dragoș Hriscu, un bun prieten, actualmente patronul clubului Zebra din Bacău. Trupa se numește acum B.U.G. Mafia, după abrevierea cuvintelor Black UnderGround și reușește să semneze un nou contract, de data aceasta însă cu Cat Music.
Lansat pe 8 iunie 1996, E.P.-ul (album scurt) ”Înc-o Zi, Înc-o Poveste”, gata de multiplicat la ora semnării contractului, aduce mai multă melodie scoasă bine în evidență și de prezența vocii feminine a Iulianei “July” Petrache pe piesa “Pantelimonu’ Petrece”. Aceeași piesă, devenită hit, este respinsă de către Tele7ABC ca propunere în vederea realizării unui videoclip. Prin topurile câtorva radiouri din țară au mai stat puțin “Înc-o Zi, Înc-o Poveste” și “Viața De Borfaș”. Încep concertele în afara Bucureștiului, primul fiind în Bacău. Iar vânzările urcă, ajungând la bilanțul final, adică la retragerea de pe piață, cu o cifră de peste 22.000 de exemplare. Pe 29 noiembrie 1996, B.U.G. Mafia aruncă pe piață cea de a treia bombă, albumul “Născut Și Crescut În Pantelimon”. Piesa “Până Când Moartea Ne Va Despărți”, pe care apare pentru prima dată Puya, face ravagii. Trupa este într-o continuă creștere. La succesul albumului mai contribuie piesele “Născut Și Crescut În Pantelimon” și “Lacrimi”. Colaboratorii sunt într-un număr mai mare, astfel că îi întâlnim, pe lângă Puya, și pe: July, Baxter, FreakaDaDisk, Trăgaci, C.R.Bel. Apar chitara reală și scratch-ul. Totul sună mai bine și mai interesant. Klax187 își schimbă numele în Daddy Caddy. Vânzările depășesc 30.000 de exemplare. Până la acest album inclusiv, băieții l-au avut ca inginer de sunet pe Emil “Coco” Coroianu.
La începutul verii lui ’97 apare primul maxi-single al mafioților, “Hoteluri”, compus din piesa care îi dă numele, remixul acesteia, instrumentalele și o piesă bonus. Coperta casetei este de carton, “ca afară’. Se vând 20.000 de exemplare. Tot în ’97, însă în toamnă, Uzzi, Caddy, Juice, împreună cu Sișu și Puya (membrii trupei La Familia) sunt arestați, după terminarea unui concert la Turnu Severin, pentru “ultraj contra bunelor moravuri” - articolul 231 din codul penal. Toți au fost eliberați după 10 ore în care au dat declarații la poliție și procuratură. A doua zi presa scria despre acest incident, aducându-i astfel pe băieți și mai mult în atenția marelui public. De atunci nu au mai avut nicio problemă în legătură cu acest caz. În aceeași toamnă a anului 1997 se lansează, la club Martin, “Deasupra Tuturor”, album care aduce cu sine premiera de a fi imprimat, pe lângă casetă și pe CD. Se remarcă piesele “Marijuana 2”, ”Nimic Mai Presus”, “Jucător Adevărat” și “Delicvent La 15 Ani”. Ca invitați subscriu: Puya, July, Baxter, Gunja și Raluca. Sound-ul începe să se apropie de adevăr. Se folosesc bași reali și efecte pe voci. DJ Phantom (C.R.Bel) îi ajuta pe băieți să introducă sample-uri în muzica lor. Deși nu a beneficiat de niciun hit răsunător ca albumele precedente, “Deasupra Tuturor” a atins cota de 45.000 de exemplare vândute.
În iunie ’98 iese maxi-single-ul “Pentru ‘98”. Piesa bonus a acestui material, ”N-ai Fost Acolo”, este cea care anunță practic apariția unui album tare. Pe 20 septembrie 1998 are loc lansarea albumului “De Cartier”. Invitați să colaboreze, și-au adus aportul la realizarea acestuia: Cătălina, Tenny-e(Cheloo), Don Baxter, Puya, Gunja, July și Andreea. Piesa de promovare, “Poveste Fără Sfârșit”, urcă rapid în top, iar lumea cumpără albumul în draci. Trupa câștigă fani din toate păturile sociale. Toată lumea vorbește despre ei și controversa crește la maxim. La “Galele Ballantine’s” câștigă premiul pentru “cea mai bună piesa rap”, dar pierd premiul pentru “cea mai bună piesă a anului” în fața celor de la Holograf, fapt ce face ca toata lumea să se ridice, să bată din picioare și să scandeze “MA-FI-A!”. Presa îi prezintă cu titlul “Fenomenul B.U.G. Mafia”. Mihai Tatulici îi invită la emisiunea “Audiența Națională”. Albumul este susținut în continuare de alte piese, bune de top, însă prea puțin difuzate deoarece aveau versuri care trebuiau cenzurate sau abordau subiecte care pe prea mulți îi speriau. Printre ele se numără: ”Limbaj De Cartier”, “Hai Să Fim High”, “De Cartier”, “La Vorbitor” și altele. Loredana Groza le propune băieților să scoată în colaborare un maxi-single. Mafia acceptă și produce “Lumea E A Mea”, piesa care are parte de primul videoclip profesionist făcut vreodată în România. “Lumea E A Mea” se vinde în 25.000 de exemplare, iar “De Cartier” în 125.000 de exemplare.
Pe 13 martie ’99, la Sala Polivalentă, are loc cel mai mare concert al trupei. Datorită amplorii pe care o luase “fenomenul”, băieții au fost chemați la IGP pentru a da câte o declarație referitoare la materialul pe care îl aveau la vânzare. În august ’99 iese un nou maxi-single, “România”, care vorbește despre patriotism, despre condiția socială a românilor și despre modele demne de urmat cum ar fi: Hagi, Lăcătuș și Ghiță Mureșan. Leonard Doroftei le cere permisiunea de a intra în ring, la toate meciurile, pe această piesă, spunând că îl motivează. Deși era prevăzut să îi pregătească terenul, nicio piesă de pe “România” nu se regăsește pe albumul “După Blocuri” deoarece, zic ei, ”erau prea multe idei și nu au mai încăput”.
Mafia concertează la penitenciarul Rahova la cererea mai multor deținuți. Albumul se lasă așteptat până pe data de 18 ianuarie 2000. Piesa care dă numele albumului, “După Blocuri”, este aleasă ca single. Se face videoclip pe peliculă, regizor fiind Bogdan Albu, iar operator Viorel Sergovici, ca și la cel cu Loredana, care este filmat însă în digital. Acesta este primul videoclip exclusiv al trupei. La piese colaborează M&G, Luchian, Nico, Puya și Roxana, iar la interludii Țeavă, Pleșa, Greu’ și Cătălin. Lui Juice i se spune de acum Tataee. Deși cel mai bine închegat din punct de vedere muzical, albumul este “închis și violent”. Versurile sunt mai simple, mai dure și mai directe decât pe albumul precedent. Alte piese foarte ascultate sunt: “Capu’ Sus”, “Anturaju’”, “La Greu”, “Cartieru’ Pantelimon”. Vânzările sunt și de această dată foarte bune, adică 90.000 de exemplare. Cum după ploaie vine întotdeauna soare, băieții ies în august 2000 cu o piesă deschisă, melodică, în colaborare pentru prima dată cu Villy pe care îl cunoșteau din ’97, de la Zalău. “Un 2 Și Trei De 0”, așa se numește piesa, este lansată pe maxi-single. Radiourile o difuzează, cluburile o introduc în program, iar videoclipul lui Tudor Giurgiu uimește pe toată lumea. Pe 17 octombrie 2000 apare albumul “Întotdeauna Pentru Totdeauna” care nu aduce prea mare succes, dar se vinde în peste 70.000 de exemplare. Colaboratori: M&G, Puya, Luchian, Maximillian, Pacha Man, Villy și Moni-K. Este prima oară când scot 3 materiale într-un singur an.
În 2001, B.U.G. câștigă premiul “cel mai bun album rap”, cu “După Blocuri”, la Premiile Industriei Muzicale, dar și “cea mai bună trupă rap” și “cel mai bun videoclip”, cu “Un 2 și Trei De 0”, la Premiile Bravo. Tot în 2001 trupa realizează o nouă premieră, extrăgând pe maxi-single piesa “Poezie De Stradă” de pe albumul “Întotdeauna Pentru Totdeauna”, care era deja pe piață. Remixul acesteia are parte de un videoclip din nou foarte bun și devine în scurt timp hit. Produsul este cel mai bine vândut maxi-single al trupei (peste 50.000 de exemplare). Băieții pun pe picioare casa de producție “Casa” și îi semnează pe M&G, Villy, XXL&10Grei, Mahsat, Anturaj și Luchian.
Compilația “B.U.G. Mafia Prezintă Casa” este lansată pe 20.02.2002, în clubul Dumars (cu intrare la ora 20.02) și se dorește a fi o prezentare a tuturor artiștilor semnați. În videoclipul piesei “Cine E Cu Noi” (piesa de promovare a compilației) apar Leonard Doroftei și Marius Lăcătuș, care sunt de fapt menționați și în versuri. Pe refrenul piesei își dă concursul Nico. Și această piesă devine hit. La Premiile Industriei Muzicale 2002 câștigă premiul “cel mai bun proiect rap” cu “Poezie De Stradă”. Vânzările trupei B.U.G. Mafia urcă din nou, compilația vânzându-se în 100.000 de exemplare.
Urmează o pauză discografică de aproape 2 ani, timp în care se pregătesc albume ale mai multor artiști de la Casă. În componența trupei B.U.G. apare al 4-lea membru, DJ Swamp. “Orice trupă de hip hop trebuie să aibă un dj”.
Pe 1 decembrie 2003 apare videoclipul piesei “Românește”, iar pe 7 decembrie, același an, apare albumul “Băieții Buni”. Materialul este cel mai complex de până acum cuprinzând 15 piese, 5 interludii, intro și outro. Invitați sunt: Villy, M&G, XXL&10Grei, Mahsat, Mario (fost membru Anturaj, trupă care nu mai există), Luchian, Flocea, Brasco și Primo. Următorul videoclip esta la piesa “O Lume Nebună, Nebună De Tot”. Alte piese remarcate sunt: “În Anii Ce Au Trecut”, “Gherila PTM”, “40 Kmh”, “Garda” și “Prin Cartieru’ Minunat”. Este al 2-lea album, incluzându-l pe primul (“Mafia”), care nu are voce feminină pe niciun refren și totodată primul album al unei trupe de la Casa.
Mafia este singurul nume cu 5 nominalizări la Premiile MTV 2004. Au reușit să plece acasă cu două dintre ele, “cel mai bun album” și “cel mai bun act hip hop”, și în acest sens fiind singurii. Vânzări: 100.000 de exemplare. În septembrie 2004, din partea MediaPro Pictures vine propunerea de a realiza piesa de generic a serialului polițist “Băieți Buni” pe care aceștia urmau să-l producă. Proiectul este acceptat și așa se naște piesa “Străzile”, care nu putea să poarte numele filmului deoarece Mafia avea deja albumul “Băieții Buni”. Lansarea filmului se tot amâna, iar băieții trebuie să aștepte și ei, în acest timp pregătind un maxi-single.
Al 3-lea produs Casa iese pe piață pe 5 ianuarie 2005, acesta fiind albumul “Asalt Raggafonic” al trupei M&G. Proiectul beneficiază de două videoclipuri: unul în peliculă și unul în HD. În sfârșit serialul a pornit, B.U.G. Mafia a terminat maxi-single-ul “Străzile”, astfel că pe 16 mai 2005 este așteptat pe piață. Materialul cuprinde piesa originală, remixul acesteia, o altă piesă nouă, instrumentalele acestora și două piese bonus (remixuri la piese mai vechi) menite să introducă albumul aniversar.
Cel mai recent material al trupei B.U.G. Mafia este primul volum din albumul aniversar „Viața noastră”. Conține 14 dintre cele mai cunoscute piese ale trupei și single-ul care dă numele albumului. Deși în mod normal, un album aniversar include hituri în forma lor inițială, totuși B.U.G. Mafia a hotărât să reînregistreze absolut toate piesele, deoarece până la un moment dat în România posibilitățile tehnice au fost destul de reduse. Toate vocile feminine au fost înlocuite, fiind preferată Adriana Vlad, selectată dintre câteva soliste. La acest album și-au mai adus aportul Villy și Cheloo. Părerea membrilor trupei este că toate piesele de pe album sună categoric mai bine, dar așteaptă și opinia fanilor. Înregistrările pentru acest album au început în 2004, fiind întrerupte pentru lansarea maxi-single-ului „Străzile”. La reluarea acestor înregistrări a început cu adevărat lucrul la albumul „Viața Noastră - vol. 1”!
Surpriza pentru fani o constituie ediția specială a acestui album, într-un ambalaj de lux, care va conține un bonus de patru videoclipuri („Viața noastră”, „Românește”, „Un 2 și trei de 0”, ”Poezie de stradă”).

Parazitii ( Tenny-e - Cheloo,Bip - Ombladon,Dj Ies )

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317164848873d50435d0.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

În martie 1994, Cheloo (Cătălin Ștefan Ion) înființează Paraziții. În luna mai i se alătură Ombladon (Bogdan Ionuț Pastaca). Prima piesă înregistrată este „În Jur” și a apărut pe 13 Septembrie 1994. O zi mai târziu au susținut primul lor concert, la balul bobocilor de la liceul Spiru Haret din București.
În iarna anului 1994 se alătură formației și DJ IES. Primul album, "Poezii Pentru Pereți", produs independent, a fost lansat pe 15 iunie 1995 și a fost al doilea album de rap din Romania (după RACLA și înainte de BUG MAFIA).
Succesul vânzărilor atrage atenția casei de discuri "Digital Records". Urmează un nou album, lansat pe 5 aprilie 1996, purtând titlul "Nimic Normal "·
Pe 23 iunie 1997 lansează "Suta", ce avea să devină albumul rap al anului. Vânzările depășesc așteptările. Urmează o serie de concerte prin țară și apariții pe diferite compilații.
În urma unor emisiuni dedicate scenei hip-hop din România, realizate de managerul trupei la radio FM4 AUSTRIA, Paraziții atrag atenția casei de film "Lotus Film" din Viena, care devine interesată de o colaborare în vederea realizării coloanei sonore a filmului NORDRAND. Lucru realizat, asfel că Paraziții devin prima trupă de rap din România ce apare pe soundtrack-ul unui film, cu drepturi de autor plătite, alături de nume celebre precum Ace Of Base, Neneh Cherry, Kelly Family sau Leila K ( martie 1999).
Din martie 1999, Paraziții încep oficial colaborarea cu REBEL MUSIC, primul label underground din România, axat pe management, impresariat și producție.
În aprilie 1999 apare pe piață compilația „HIP-HOP Murale” editată de A&A RECORDS, ce cuprinde 2 piese noi semnate Paraziții. Deasemenea, în locul lui DJ IES, este cooptat unul dintre cei mai prolifici DJ din țară: FreakaDaDisk (Petre Urda; ex-"Morometzii").
Pe 14 iulie 1999 apare albumul "Nici o Problemă", la A&A RECORDS· Acesta este considerat cel mai reprezentativ album de până atunci, cel al consacrării definitive și primul editat pe CD. În august 1999 - videoclipul piesei „Bagabontzi ’99” egalează recordul de audiență pe Atomic TV.
În 21 iulie 2000 se lansează albumul "Iartă-mă" împreună cu un concert în Disco Max (București). În 2001 apare un nou album, parcă ,mai „greu” decât toate de până acum, „Categoria Grea”. La piesa cu același nume de pe album se face și un videoclip care este cenzurat la scurt timp.
Casa de discuri Alpha Sound se desființează în 2002, iar Paraziții pleacă la Roton unde scot maxi-single-ul "În Focuri" la care se filmează un videoclip fără precedent în România - acesta nu are muzică! Albumul pe care apare piesa "În Focuri" se numește "Irefutabil" și apare în noiembrie 2002, devenind cel mai vândut album al trupei -140.000 de unități-. Paraziții înregistrează un videoclip la piesa "Bad Joke" de pe acest album, dar și aceasta va fi cenzurată de CNA. Urmează scoaterea pe piață a videoclipului "Necomercial".
În 2003 apare albumul solo al lui Cheloo, "Sindromul Tourette". De pe acest album va apare clipul "Vicii" cu Bitză.
În următorul an, 2004, scoate și Ombladon un album solo, "Condoleanțe". Clipul "Egali din naștere" cu Raku va câștiga premiul VMA 2004.
Paraziții încep o campanie anti-CNA, astfel apare videoclipul "Jos Cenzura" în care apar personalități de marcă din România, dar și Larry Flynt, președintele Hustler.
În iarna lui 2004 apare albumul aniversar care sărbătorește împlinirea a 10 ani de muzică și plecarea trupei de la labelul care i-a consacrat, Rebel Music. Apare clipul piesei "Fuck You Romania", piesă care apare pe acest album aniversar numit "Primii 10 ani", album dublu CD, apărut în varianta necenzurată și cenzurată. Trupa va folosi pentru lansarea materialelor propria casă de producție fondată cu ceva timp în urmă, 20CM Records.
În august 2005 apare Maxi single-ul "Violent" și videoclipul piesei cu același nume.
În decembrie 2005 apare albumul "Confort 3", album ce aduce trupei Paraziții atât succes, cât și un nou conflict cu membrii CNA-ului. Clipul piesei "Praf", single-ul ales pentru filmarea videoclipului, stârnește reacția CNA-ului care ajunge la concluzia că acest videoclip instigă la consumul de droguri. Urmează un nou clip Paraziții, după care trupa ia o pauză pentru ca Ombladon și Cheloo sa își lanseze fiecare câte un album solo.
Pe 30 martie 2006 Cheloo își lansează cel de-al doilea album solo, intitulat "Fabricant de Gunoi", având ca piesă de promovare "Operațiunea cur Pansat", care a fost aleasa pentru primul videoclip de pe album. Un al doilea videoclip a aparut ulterior pe posturile de specialitate, fiind în totalitate un clip animat al piesei "Smoke Flow", o colaborare cu Killarmy.
In aprilie 2007 a aparut pe posturile de specialitate videoclipul piesei "Noapte bună, București", un featuring cu Guess Who de la Anonim, primul single de pe albumul lui Ombladon intitulat Cel mai prost din curtea școlii.


R.A.C.L.A. ( Krash-X - Rimaru,Big Demo - Clonatu ) - infiintata 1993

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317171048873d663dee2.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317172848873d787ba4d.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


R.A.C.L.A. este una dintre cele mai vechi formații de Hip hop din România încă activă.
In 1995 doi frati (Călin și Dan Ionescu - Big Demo si Krash X) puneau pe picioare ceea ce avea sa fie poate cea mai buna trupa de hip-hop romaneasca, "Rapperi Albi Concep Legal Avertismente", adica RACLA.
Primul album s-a intitulat "Rap-Sodia - Efectul defectului".
La un an dupa se realizeaza si cel de-al doilea album, care n-a aparut niciodata pe piata. Acesta ar fi trebuit sa se numeasc "Incursiune in Real" si avea sa fie impartit in 2 : "Incursiune in real" si "Ebola". Era primul album realizat in colaborare cu R.A.N.-s "Racnetul Agoniei Nationale Sindicat".
Tot R.A.C.L.A a fost si trupa care a pus bazele aceste grupari, care la infintare ii avea ca membrii pe Klansmen, Parazitii, Da Hood Justice si K.G.B. Team.
In 1997 apare si albumul 2 (de fapt 3) "Cei care te calca pe cap", album cu care trupa s-a consacrat. Pe acest album apare pentru prima oara in Romania o trupa de rap impreuna cu una de rock. E vorba de R.A.C.L.A cu Cargo pe piesa "Anarhia". Pe acest album apar si doua trupe noi "Getto Daci" si "Delikt" care aveau sa devina NUME in hip-hop-ul romanesc.
In 1998 Clonatu hotaraste sa paraseaca trupa, lasand soarta ei pe mana lui Rimaru, ultimele sala versuri fiind "Clonatu lu' Rimaru, RimeDeBine", de pe piesa "RimeDeBine" inclusa pe albumul cu acelasi nume.
Apare atunci in trupa K-Gula, un rapper descoperit de Brugner (Delikt),care activa in trupa L.I.R.I.C. alaturi de Inspectoru si Maniak Killer (ex. Klansmen). La scurt timp dupa cooptarea noului M.C. Rimaru sa hotaraste sa aduca si un D.J. in trupa, oprindu-se la D.J. Dox, care avea in spate cativa ani buni de experienta. In aceasta formula apare albumul "Plus Infinit".
Incepand cu acest album, semnificația acronimului devine Rime Alese Care Lovesc Adanc. In 2001, DJ Dox părăsește RACLA, dedicandu-se carierei de VJ la MTV, Rimaru și K-gula editand in formula de duo EP-ul “Patratul Rosu”, album după care K-gula decide să-și continue cariera in calitate de artist solo. Imediat, Rimaru ii cooptează in trupă pe Connect-R și pe DJ Swamp, alături de care inregistrează cateva piese noi in formula de trio.
După plecarea lui Swamp la BUG Mafia, restul materialului sonor de pe albumul DEXteritate este inregistrat in formula Rimaru & Connect-R. Connect-R debutează in peisajul hip hop romanesc in 1997, prin fondarea trupei Giganzii alături de Bull-Dog. Prima apariție discografică a sa este piesa “Observ” de pe compilația Real Hip Hop.
În 1998, apare Vol. 2 din Real Hip Hop, cu o piesă solo semnată Connect-R și denumită “Operatie pe Suflet Deschis”, piesa ajunsă pană pe locul 2 in Top 50 Radio Contact și care a avut un videoclip la MCM Romania, filmat cu ocazia lansării acestui post. In 2000, Connect-R fondează VeritaSaga, alături de Jivago, Praetor și Dribbler, colaborează cu RACLA pe albumele “Plus Infinit” și “Pătratul Rosu”, apoi este cooptat de Rimaru (2001) in formula RACLA care a inregistrat albumul-eveniment DEXteritate.

Da Hood Justice ( - Mr. Justice (actualul Nai'gh'ba),Gunshot,DJ Destroy (actualul Sub Zero)

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317174648873d8a680f3.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Proiectul Da Hood Justice a luat ființă la sfarșitul anului 1993, cu sprijinul echipei "Hip-Hop Radio Show" de la Radio Nova 22, cei care i-au pus la dispoziție lui Nai'gh'Ba, Andrei Vulpescu, primele negative. Debutul oficial al trupei, formata la acea vreme din Nai'gh'Ba și Sorty Shit Stain, a avut loc la 14 aprilie 1994 la Disco Calyse, în cadrul celui de-al treilea concert de Hip-Hop organizat de Francis Rebelu (Panterele Negre). Imediat după show-ul de debut, trupa s-a completat cu Sub Zero (aka Phane Buton).
După seria Rap Attack și tot felul de baluri prin liceele Capitalei, Shorty s-a retras locul său fiind luat, la începutul anului 1995, de Stoe Toxxic - recomandat de băieții de la R.A.C.L.A. Prima piesă editată vreodată sub titulatura Da Hood Justice a fost "Asta-i viața noastra", piesă care a fost inregistrată in studioul Radio Total. Piesa a aparut pe o compilație editată de Amma Studio. După formarea Sindicatului RANS, Da Hood Justice semnează primul contract pentru 3 ani și 3 albume cu Cat Music/ Media Services, albumul de debut aparând în iunie 1997, intitulat "Judecata de după". Primul extras pe single de pe acest album, "Niquaganxta" ocupă prima poziție a topului emisiunii "Black Friday" de la Radio 21, timp de 4 săptămâni. În același timp, piesa "Da Hood Squad" beneficiază de o filmare, gen videoclip, realizată la TVR2. Doi ani mai târziu, mai precis la începutul anului 1999, apare maxi-single-ul "Sfârșit de mileniu", piesa aducând trupei un prim video-clip filmat la TVR pentru emisiunea "Veni, Video, Vici". "Sfârșit de mileniu" înseamnă prezența trupei la emisiuni de succes de la Antena 1 si Prima TV. Spre sfârșitul anului 1999 se lansează albumul "Direct din Unda'ground" și un prim hit - "Numa’ una", al cărei videoclip - ca și celelalte de altfel -, este realizat "fără știrea producătorului". Piesa se bucură de succes, iar trupa concertează la cele mai importante evenimente de gen din țara. Urmează "Supersonic" și "Când vin la microfon", piese incluse pe albumul "Născut pentru asta", editat in vara anului 2001. După terminarea contractului cu Cat Music, Da Hood Justice intră pe "filiera" independentă alături de labelul Urban Records, însă rezultatele nu sunt cele scontate, prima apariție a unei piese Da Hood (anul 2004 aduce si scurtarea numelui) fiind pe compilația "Proiectul Verde", editata in 2004 de Roton.
In condițiile unei stagnări pe "filiera" independentă, Nai'gh'Ba și Stoe Toxxic simt nevoia unei schimbari. Ea vine dupa o discuție cu Beavis (tobarul trupei Ab4) care propune o variantă live DA HOOD. Imediat sunt cooptați Gabi "Printzu" (ex basist Sport Sangeros III) si Marius "Zulu" (ex chitarist Nitro), ulterior componența fiind definitivata cu Dj Sonia si Lucky (keyboards). După semnarea contractului cu Roton, Da Hood intră în studio pentru conceperea primului album în această formula extinsă. Albumul se numește "Secretul din grădină" și conține 15 track-uri, fiind realizat și inregistrat in studioul lui Bazooka (Mandinga).
Actuala componenta a trupei Da Hood este: Nai’gh’Ba si Stoe Toxxic – MC, Gabi "Printzu" (bass), Marius "Zulu" (chitara), Kani (tobe), DJ Sonia și Cristina (keys & backing vocals). În actuala componența Da Hood a beneficiat de două videoclipuri: "La Vama Veche" si "Mereu (liber)".

Pirats Klan

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317180648873d9e2fda0.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317182748873db38a5db.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Pirats Klan
fondata in martie 1995 de catre Tase (Rthodox)
primii membri Tase si Sharky
urmatoarea formula Tase si Mentho ('95-'97)
In 1995 Pirats Klan apare pe postul Amerom (canal 38) cu videoclipuri ale melodiilor "Wus Up Doc" si "Nothing but a G thang" - preluare.  In acelasi an prezinta melodiile Alcool si Stil Original pentru compilatia "Romanian Hip-Hop" vol.1 si vol.2, aparute in 1996 la Amma Records.
In 1997 Tase participa la emisiunea "Black Friday" de la Radio 21 prin rubrica proprie "Maseaua de Minte".  In toamna aceluiasi an apare melodia "Regele Dealului" pe compilatia "Marpha II" lansata de Digital Records.  Pe aceasta melodie sunt invitati noii membri Pirats Klan, Jada si LeoXL.
In ianuarie 1998 Carbon si Muska se alatura Klanului.  In aceasta formula, in vara anului 1998 Pirats Klan castiga premiul intai la "Assos Music New Talents Festival".  In acelasi an Pirats Klan este invitata pe albumul trupei Drepturi Egale.
In 1999 Pirats Klan apare pe compilatia "Ronin" prezentata de DJ Sleek si care este "lansata" de AA Records.
Intre timp Piratii semneaza cateva contracte cu X case de discuri, insa nici unul dintre acestea nu este dus la bun sfarsit.
Anul 2000 reprezinta pentru Pirati inca un premiu castigat, si anume premiul intai la festivalul "Bravo Samfest" din Satu Mare. Tot in 2000 Pirats Klan este implicata in ultimul contract de pana acum cu pseudo casa de discuri Rowell.  Dupa promisiuni desarte si acest contract se scurge fara un rezultat cert.
Anul 2001 reprezinta separarea drumului lui Muska de cel al Piratilor.  Soarta Hiphopului in Romania este mai (ne)clara ca oricand asa ca trupa se apuca de inregistrari pentru albumul Ars Piratica in scopul lansarii acestuia pe forte proprii.
In acest an Pirats Klan promite lansarea primului album - Ars Piratica.  2002 reprezinta si anul in care DJ Dox se alatura Klanului.
In decursul existentei sale Pirats Klan si-a facut aparitia pe mai multe scene, in diverse publicatii, emisiuni radio si tv.  Printre acestea se numara:
- Amerom, Prima, ProTV, Atomic, MCM, Tele7 ABC, TVR2
- Radio 21, Activ, Antena Bucurestilor
- Romania Libera, Bravo, Salut, Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Libertatea, Evenimentul Muzical

Morometzii

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317184348873dc392606.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Morometzii inseamna: Cristea Cezar "1-q Sapro" - nascut pe 4 septembrie 1975 in Bucuresti, Petre Urda "DJ FreakDaDisk" - nascut pe 22 februarie, 1975 (a parasit grupul in 1999) si Racu Drops. În 1996, la concursul Rap Attack au castigat premiul II.

N.N.D. - haha...nick de la trupa N & D ( ala care canta dance de proasta calitate ) a cantat la inceput hip-hop.

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317190448873dd88a03d.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Infiintata in 1995,trupa N.N.D. , in formula  White Man si Mr. Boom,a scos 2 albume intitulate Crima Si Pedeapsa ( 1995 ) si Ceva Normal ( 1996 ). Au mai aparut in 1997 pe o compilatie lansata de Pacific Records numita "Marpha 2" cu o melodie intitulata "Piromanii din Vitan". Primul album din 1995 se aproprie mai mult de ceea ce se numeste "hip-hop",al doilea album din 1996 fiind alterat de influentele dance.


R.A.N.-S. - Grupare hip-hop

[ http://www.imagehost.ro/pict/2317192748873def0bfac.GIF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

R.A.N.-S (RĂCNETUL AGONIEI NAȚIONALE - SINDICAT) a fost o grupare informală de trupe de Hip-hop înființată în 1995 la inițiativa a trupelor R.A.C.L.A., KLANSMEN, Paraziții și Da Hood Justice, sindicatul R.A.N.S. și-a propus înca de la început să ducă la bun sfarșit munca individuală a celor 4 trupe membre. Mesajul transmis era ușor dur, punându-se accentul pe o ușoara satiră asupra contextului economico-social din România anilor 1990, prima jumătate a deceniului. Nu după foarte mult timp se produce ruptura între membrii grupării, singurii care mai rămân fiind R.A.C.L.A. și Da Hood Justice. În 1997 se mai adaugă Delikt și Getto Daci. R.A.N.-S. nu a înregistrat niciodata un album, însa colaborarile de pe albumele celor 4 trupe componente au fost savuroase. S-au remarcat piesele "Zecimale", "Rans partea doa", "Nu mai sus de umăr" sau "Rans partea 1", de pe albumul "Incursiune în real", semnat R.A.C.L.A., care nu a văzut lumina tiparului. Trupele R.A.C.L.A., Da Hood Justice, Delikt și Getto Daci, au reprezentat un puternic curent de influență new yorkeză, cu beaturi grele și rime dibace. Discografia lor reprezintă o mare parte din hip hop-ul românesc scos până in 1997. Piese ca "Estenest", "Aducere aminte", "Recidiviști", "Niquaganxta", "Supersonic", " Numa una", "Pace Cartierului", "Inepții lirice", "Dreptu la vorbire", "Atac getto dac", "Pe aici nu se trece" sau "Nu mai sus de umăr", sunt considerate piese clasice ale hip-hop-ului românesc.

Cartelul - Grupare hip-hop

Cartelul a fost o grupare hip hop West-Coast ce îi avea ca rivali pe unii membrii din Sindicatul R.A.N.-S. în special R.A.C.L.A., Getto Daci și o vreme cât trupa Paraziții a fost în grupare.De menționat faptul că pe albumul celor de la Klansmen apar doi membrii din trupa BUG Mafia, Uzzi și Tataee la acea vreme Mr.Juice. Prietenii :(Cartel-Sindicat) BUG Mafia - Klansmen; La Familia - Da Hood Justice,Delikt; M&G - R.A.C.L.A.,Da Hood Justice.

Si pe final,pentru ca nu mai am chef de atata scris,va propun spre vizualizare 2 clipuri de pe youtube,reprezentand un colaj de inregistrari de la Amerom,din perioada 1994-1995. Credeti-ma ca veti avea mari surprize.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ajE6tXGgsa4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/fzTI9chLZwI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#2
Mr.Jinx

Mr.Jinx

    Gigant ca NY

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,186
  • Înscris: 11.07.2006

View PostMallone, on Jul 23 2008, 17:21, said:

Prima "zvacnire" a hip-hopului in Romania a inceput in 1991 ( an in care 95 % din membrii forumului acesta cloceau fecale-n varf de pat ),prin emisiunea  Hip-Hop Radio Show,de la Radio Nova 22.
la care forum te referi aici? la acest în nici un caz nu cred...

#3
Mallone

Mallone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 16.02.2007

View PostMr.Jinx, on Jul 23 2008, 23:16, said:

la care forum te referi aici? la acest în nici un caz nu cred...

da...articolul l-am mai postat pe un forum plin de d'aia care asculta andreea balan si trident. in nici un caz nu ma refeream la softpedia :)
uitasem sa sterg replica aia :)) tu spune-mi ce parere ai despre articol...

#4
Mr.Jinx

Mr.Jinx

    Gigant ca NY

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,186
  • Înscris: 11.07.2006
articolul este ok, știam că gaz pe foc au cântat la început hip hop :lol:. de ciuraru ăla habar aveam că e de la început în branșă pentru că nu-mi place de fel ce dă :D. de restu știam, mai puțin de concertele alea. btw, DJ Sleek încă mai e la New York?

Edited by Mr.Jinx, 24 July 2008 - 15:18.


#5
Mallone

Mallone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 16.02.2007
da...dj sleek inca mai e in new york. in 2007 a venit in romania,avand 2 eventuri in embryo. a bagat jazz,funk si alte cele....

#6
PPPPP

PPPPP

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 894
  • Înscris: 04.01.2003
Stiti ce s-a uitat in acesti ani?

Majoritatea celor de mai sus au urcat prima oara intr-o adevarata sala de spectacol la "Romanian Hip - Hop" care a fost organizat in Sala Polivalenta cu 2-3000 spectatori.

A fost un eveniment extraordinar la acea vreme...

#7
crst_g

crst_g

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,167
  • Înscris: 27.06.2006
material de citit asta :)

ceva adaugiri face cineva? :D

#8
raduupri

raduupri

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 703
  • Înscris: 18.01.2009
Nu stiu daca au mai fost postate pe forum Inceputurile Hip - Hop ului Romanesc part 1 , Inceputurile hip hop ului romanesc part 2 , insa consider ca iti au locul aici.

#9
al33xxxx

al33xxxx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 667
  • Înscris: 04.07.2008
Nota 10 de la mine,tin minte aveam 7-8 ani si ascultam casete cu parazitii pe ascuns sa nu auda parintii,ce viata era....cred ca mesajele sociale ar fi trebuit sa fie si acum la fel de accentueate ca atunci,caci lucrurile nu s-au schimbat foarte mult de atunci...salutari,sa vada si lumea de unde a plecat totul....respect....toate cele bune

#10
AdelinPuya

AdelinPuya

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 615
  • Înscris: 04.08.2008
Si anonim au aparut ceva mai tarziu,dar tot in anii '90...

#11
934

934

    Rain Man.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 14.04.2007
Mi s-a facut pofta sa re-ascult "vin indienii" si am dat un search pe you tube. Am ramas neplacut surprins sa vad doar "20 views".

#12
sandrita21

sandrita21

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 13.12.2007
ai spus ca poti sa ne ajuti cu primul album Gaz pe Foc, chiar sunt curioasa cum suna... se poate? astept un raspuns daca se poate downloada de pe undeva.
in rest, nu pot sa iti multumesc indeajuns pt istorisirea impartasita pe forum, chiar a ajutat.


[quote name='Mallone' post='4945646' date='23rd July 2008, 16:21']

[size=7]Gaz Pe Foc[/size] - da,ati vazut bine ! frecati-va la ochi daca nu credeti ! Gaz pe foc au cantat la inceput hip-hop !

Componenta GAZ PE FOC in 1994

1. X-MACHINE (Vocal leader)
2. J.D. FIRE (vocals, sampler)
3. ZAHAR CUBIC (vocals, lyricks)
4. DOCTOR T.B. (keyboards)
5. JOK D. ROK (hardcore guitar)
6. DJ ION ILIESCU (drums, turntable)

Au scos si un album in 1994 denumit "Rebel" care nu s-a lansat niciodata,compus din 12 trackuri.

Tracklist :

01. Intro (Noi suntem)
02. Smecher
03. Desteapta-te romane
04. Don't you let me go
05. Suna-ma (de ce nu suni)
06. Rebel (versiune scurta)
07. Vreau sa petrec
08. (Vino pe ring si) danseaza
09. Ritmul ST gaz pe foc
10. Situatie grea
11. Zahar Cubic protesteaza
12. FINAL DJ Ion Iliescu la lucru

Daca nu credeti ce spun si doriti cumva albumul sa-l ascultati,doar spuneti aici pe topic,si dorinta vi se va implini.

Edited by sandrita21, 03 June 2009 - 23:06.


#13
Mallone

Mallone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 16.02.2007
sandrita,da-mi un privat cu id-ul tau si discutam mai multe acolo. totusi ma mir ca lumea a descoperit topicul asta la 1 an si ceva dupa ce am postat. astept in continuare feedback pozitiv sau negativ din partea voastra.
ciao !

#14
sebike

sebike

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 293
  • Înscris: 25.05.2009
wow, de unde ai scos articolele?

#15
Mallone

Mallone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 16.02.2007
articolele le-am cules din diverse surse. unele publice,altele mai putin publice. unele le-am scris si cu mana mea,pentru ca sunt unele informatii acolo pe care nu le mai gasesti nicaieri.

[ http://www.imagehost.ro/pict/051834134911cb0597e50.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051834384911cb1e2a348.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051834584911cb32decf1.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051835374911cb590375d.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051836434911cb9bf341b.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051837164911cbbce3896.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051839054911cc29adffa.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051839194911cc37c6dd4.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051839324911cc44e650c.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051839464911cc527c90c.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051840034911cc6382629.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051840224911cc76229e1.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051840354911cc832c599.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051840494911cc9137c76.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051841024911cc9f0013d.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051841224911ccb22f62a.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051841334911ccbd3d083.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051841494911cccd5df0e.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.imagehost.ro/pict/051843004911cd144ca4d.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://img227.imageshack.us/img227/9476/02py0.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Mallone, 08 July 2009 - 15:04.


#16
andrushyca

andrushyca

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 19.06.2006
salut....
prin anii 90shiiiiii.....4,5,6...am auzit o piesa hip-hop la radio...hai sa-i spunem "culta"...pentru acele vremuri,cand toti isi "bagau" si "scoteau".....era (si)o voce de fata...un vers suna,ceva..."daca esti smecher bate-te cu Vastag"
va rog...ma puteti ajuta sa dau de ea...?(chiar daca nu am adus prea multe detalii)
multumesc

#17
tzitzinel

tzitzinel

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 08.11.2008
imi place articolul. e racoritor ca o pagina de istorie
Si asta e pentru cunoscatori : Cimitirul Bellu - Ce Vreti De La Noi (1995)
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/XU2K2xAyvFA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by tzitzinel, 27 December 2010 - 00:19.


#18
wynkenne

wynkenne

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 16.01.2011
Mallone, multumesc mult pentru informatii...de mai mult de o luna ma documentez pentru o lucrare despre continutul politic din hip-hopul romanesc, dar cand a venit vorba de inceputuri, nu am gasit mai nimic in afara de cateva date seci si Originile 1 & Originile 2.
Iti datorez o bere sau mai bine zis o lada intreaga :P

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate