Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 

Revista Presei

- - - - -
  • Please log in to reply
1775 replies to this topic

#127
dweller1999

dweller1999

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 439
  • Înscris: 06.02.2008

Quote

Afaceri Un investitor abil se descurcă indiferent de cum merge piața


Cum să faci profit din falimentele imobiliare
01 SEPTEMBRIE 2008


Băncile scot la lichidare proiectele falimentare la prețuri sub nivelul pieței


Cei mai avantajați sunt investitorii care dispun de lichidități mari



1 foto 0 audio 0 video 0 alte fisiere

Cum să faci profit din falimentele imobiliare
Unele proiecte imobiliare au întârzieri mari de predare, altele ar putea fi anulate înainte de săparea fundației. Dacă pentru dezvoltatorii acestor pro­iecte falimentul echivalează cu dezastrul, pentru un investitor abil aceste falimente pot reprezenta adevărate mine de aur.

Cum majoritatea proiectelor sunt pornite cu finanțare de la bănci, intrarea în starea de faliment va determina începerea procedurii de lichidare din partea bancherilor. Astfel, un proiect cu o valoare de 100 de milioane de euro, de exemplu, ar putea fi cumpărat mult mai ieftin, de cele mai multe ori mult sub investiția operată până în acel moment. Pentru un investitor care deține multe lichidități acest lucru poate garanta o afacere foarte profitabilă, pentru că va cumpăra direct proiectul, fără a mai fugi după aprobări și certificate.

„Cum într-o economie de pia­ță eșecul unora poate fi succesul altora, sunt convins că o parte dintre proiectele viabile, bine localizate, vor ajunge prin intermediul băncilor sau al lichidatorilor în mâna unor dezvoltatori profesioniști care beneficiind de fonduri proprii și de finanțare adecvată le vor finaliza cu succes și la niște prețuri rezonabile. După încălzirea de multe ori nejustificată a prețurilor în raport cu puterea de cumparare, în special pentru pătura de tineri care au intrat recent în sfera muncii, piața își va reveni, vor apărea și dezvoltatori de calitate cu prețuri decente care să satisfacă acest segment de clienți“, ne-a declarat Adrian Crivii, director general al companiei de evaluare Darian.

Profit garantat aproape 100%

În SUA, după ce piața imobiliară s-a prăbușit și băncile, care aveau nevoie disperată de lichidități, au scos la vânzare casele americanilor care nu își mai puteau plăti ratele, au apărut aproape instantaneu “rechinii” imobiliari. Băncile de investiții și fondurile de investiții care au scăpat mai puțin șifonate din criza americană și care aveau lichidități au început să cumpere din ce în ce mai multe proprietăți scoase la vânzare la prețuri mult sub nivelul pieței.

În cazul României, dată fiind tensiunea actuală dintre cei care fac prețurile, dezvoltatorii și pro­prietarii, și potențialii clienți, achi­ziționarea unui proiect fali­mentar asigură aproape în totalitate profitul. Pentru că investitorul care cumpără „la mâna a doua“ proiectul dă mai puțini bani pe el își va putea asigura „ieșirea“, adică vânzarea proprietății finalizate pentru că va putea cere prețuri mai mici, fără a-și afecta profitul. Evident, specialiștii speră ca această situație să nu capete anvergură, pentru că falimentarea proiectelor sau retragerea dezvoltatorilor ar însemna că nu se va mai construi nimic nou.

„În România este încă nevoie de construcții de calitate și dezvoltatorii se vor mulțumi cu rate ale profitului decente care să acopere nivelul de risc relativ scăzut pe o piață în care de abia în ultimii 2-3 ani a început să apară o ofertă consistentă. Dezvoltatorii care doresc marje mai mari de profit, respectiv își asumă riscuri mai mari, vor cauta alte piețe emergente, referindu-mă în acest caz în special la investitorii străini“, consideră Crivii.
În cazul în care unele proiecte vor cădea însă victimă fie dobânzilor mai mari de la bănci, fie stagnării vânzărilor, fie lipsei de lichidități a dezvoltatorilor, cu siguranță că dacă ele sunt de calitate și vor fi scoase la lichidare de către bănci, se vor găsi doritori cu lichidități care să facă profit de pe urma lor. (V.R.)

sursa: gandul

#128
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

Quote

București: prea puține apartamente date în folosințăLa sfârșitul lunii iulie 2008, REAS a finalizat o altă analiză, complet independentă, a pieței rezidențiale primare din București. Obiectul cercetării a acoperit aproximativ 220 de proiecte rezidențiale, din care 180 au reprezentat eșantionul de piață multifamilială în diverse etape ale evoluției de dezvoltare, de la proiecte aflate încă în faza de planificare la proiecte aproape finalizate.

Doar în București au fost livrate puțin peste 2.500 de apartamente și case în 2007, ceea ce nu reprezintă mult, având în vedere întinderea considerabilă a orașului și cererea relativ ridicată. În Varșovia, de exemplu, care are o mărime mai mult sau mai puțin egală, în 2007 au fost livrate 15.700 de apartamente și un număr de 16.200 sunt planificate pentru livrare în 2008. Situația este diferită având în vedere oferta actuală de locuințe scoase deja la vânzare, programate a fi finalizate între anii 2008 și 2010, potrivit căreia se poate anticipa un nivel de livrare anual de 6.000 - 8.000 de apartamente în următorii ani.

O tendință semnificativă de suburbanizare merită observată în oferta de pe piață, rezultată în urma deficitului de teren construibil în intravilan, precum și în urma interesului ridicat al cumpărătorilor locali pentru locuințe în afara orașului. În 2007, în județul Ilfov care înconjură orașul București au fost livrate cu peste 60% mai multe apartamente decât în capitala României. Activitatea de construcție s-a axat pe zona suburbană a orașului cu o predominanță clară pentru locațiile din nordul capitalei, cum ar fi Pipera, Voluntari, Buftea, Otopeni, Corbeanca.

Și ca număr de proiecte și număr estimat de apartamente ce urmează a fi livrate, zona nordică a orașului are întâietate, deși este evidentă o mutare a centrului de gravitate al activității dezvoltatorilor dinspre locațiile din nordul capitalei spre unele cartiere mai accesibile din apropiere de centrul orașului din partea sa vestică și estică, precum și sudică. Studiul REAS indică o adâncire clară a segmentării pieței și o lărgire a ofertei rezidențiale ce vizează potențiali cumpărători din clasa de mijloc. Unitățile cu două sau trei camere predomină în prezent în ofertele dezvoltatorilor.

Doar 48.000 apartamente au fost livrate în București din 1990, însemnând, în medie, 2.600 de unități noi în fiecare an. În același timp, anual sunt încheiate circa 15.000 de căsătorii. Acest lucru, adăugat la deficitul actual de locuințe măsurat după surplusul semnificativ al numărului de familii față de stocul de locuințe existent indică faptul că cererea fundamentală generală este extrem de ridicată și la fel de ridicat se anunță și potențialul pe termen lung al acesteia.

Situația economică excelentă a orașului se manifestă în primul rând printr-o rată de șomaj extrem de redusă și aflată de mulți ani în continuă scădere (în prezent, de 1,8%), o cerere mare de forță de muncă și o rată de creștere ridicată a remunerației care, în capitală, este cu mai mult de 20% superioară mediei naționale. Aceasta se concretizează într-o putere de cumpărare și o solvabilitate relativ ridicată a populației capitalei, deși în prezent povara medie lunară a datoriei pentru locuințe poate fi evaluată la un nivel aproximativ de 8 - 12 EUR pe metru pătrat de apartament cumpărat. (Calculată pe baza ipotezei unui raport LTV de 75%, a unei perioade de acordare a creditului de 30 de ani și a unui credit retras în rate egale în EUR, la ratele de dobândă actuale). Datoria atât de mare în raport cu venitul oficial mediu și faptul că în prezent piața din București se confruntă cu o încetinire clară a cererii de investiții străine au determinat un declin semnificativ în ratele de absorbție a pieței de locuințe.

Piața încă tânără a pieței creditelor ipotecare din România a înregistrat o metamorfoză semnificativă în ultimii ani și a devenit acum unul din factorii de creștere relevanți ai pieței rezidențiale. În pofida creșterilor recente ale ratelor dobânzilor și a încetinirii evidente a dinamicii pieței creditelor, perspectivele de creștere ridicate ale pieței sunt indicate de raportul dintre datoria pentru locuințe și PIB, publicat de European Mortgage Federation (Federația Ipotecară Europeană).

La sfârșitul anului 2006, acesta se ridica la 2,3% în România comparativ cu o medie de 49% în cele douăzeci și șapte de țări ale Uniunii Europene. Conform Băncii Naționale a României, piața creditelor imobiliare din România este dominată de București, care reprezintă nu mai puțin de 42% din valoarea totală a creditelor imobiliare acordate în România. În ultimele luni, ratele de absorbție a locuințelor în cadrul proiectelor individuale au scăzut, lucru confirmat de încetinirea dinamicii creditelor imobiliare de la lună la lună. Cu toate acestea, în ultimul an (iunie 2007 - iunie 2008), volumul creditelor retrase de familii pentru a-și finanța achizițiile de locuințe a crescut cu aproximativ 100%.

Prețurile cerute existente în prezent pe piața rezidențială din București variază extrem de mult. Proiecte cu prețuri brute medii mai mici de 1.000 EUR pe metru pătrat sunt greu de găsit în interiorul limitelor administrative ale orașului și marea majoritate a locuințelor oferite în prezent sunt vândute la mai puțin de 2.200 EUR pe metru pătrat. Cel mai mare grup de proiecte oferite în prezent au prețuri cuprinse între 1.200 și 1.800 EUR pe metru pătrat, în funcție de clasa și locația proiectului, și doar acest segment de piață vizează clientela din clasa de mijloc. Prețurile din segmentul de lux încep de la aproximativ 2.000 EUR pe metru pătrat.

Comparația nivelului prețurilor actuale cu datele istorice arată în mod clar că proiectele introduse acum pe piață au prețuri superioare celor care s-au aflat la vânzare pentru o perioadă mai lungă de timp. Ratele de absorbție stagnante și cota în scădere a segmentul de lux în cadrul ofertei rezidențiale din București aduc piața mai aproape de o adaptare a ofertei sale cu cererea.

Descrierea de mai sus reprezintă doar o introducere în profilul vast al pieței rezidențiale bucureștene. Cele mai importante aspecte care nu pot fi neglijate într-un asemenea profil includ direcțiile și tendințele cererii și ofertei, perspectivele de stabilire a prețurilor, precum și potențialul și condițiile unei noi absorbții a locuințelor. De asemenea, ar trebuie studiat modul în care schimbările din puterea de cumpărare se vor materializa în apariția unor noi segmente de piață și modul în care cerințele tot mai mari ale clienților vor afecta ratele de absorbție a produselor.

Sursa: REAS Spółka

sursa: http://www.capital.ro/articol/bucuresti-pr...nta-111886.html




Quote

PIB-ul României a crescut cu 9,3% în al doilea trimestru

În trimestrul II 2008 Produsul Intern Brut a fost de 109,019 miliarde lei prețuri curente (RON) în creștere, în termeni reali, cu 9,3% față de același trimestru din anul 2007, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica.   Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2008 a fost de 195,764 miliarde lei, în creștere cu 8,8% față de semestrul I 2007.

Sursa: INS
sursa: http://www.capital.ro/articol/pib-ul-roman...tru-111858.html





Quote

Portughezii investesc 250 de milioane de euro la BărcăneștiCompania de dezvoltate imobiliara portugheza Plusvag a lansat complexul rezidential “Proiectul Barcanesti”, o investitie de 250 de milioane de euro. proiectul va fi construit pe un teren cu o suprafata de 101, 6 hectare, iar lucrarile vor fi demarate luna aceasta.

Complexul va fi dezvoltat in parteneriat cu Consiliul Judeatean Prahova, potrivit contractului urmand ca la 33 de hectare din suprafata proiectului sa revina in proprietate publica impreuna cu reteaua de drumuri si utilitati.

Proiectul rezidential Barcanesti cuprinde trei zone. Barcanesti Residential ce va fi format din blocuri P+3 si P+8, precum si case cu toate facilitatile, la care se adauga doua gradinite, o biserica, o banca, un centru medical, un parc si un lac, dar si locuri de joaca si zone de agrement sportiv. Cu o suprafata de 23,5 ha, Barcanesti Business se traduce prin cladiri de birouri, un hotel de patru stele, locuri de parcare, restaurante, centre de conferinte, spatii verzi si si o zona de sport si agremen si Barcanesti Commercial Area ocupa 16 ha din suprafata totala a ansamblului si presupune realizarea unui mall dezvoltata de portughezii de la Sonae Sierra.

Primul obiectiv la care se va lucra este cel comercial. “Pentru mall, avem toate autorizatiile de constructie necesare, iar acum suntem in faza de organizare a santierului”, spun reprezentantii Plusvag.

“In doua-trei luni speram sa finalizam cu autorizatiile de constructii pentru infrastructura, urmand ca imediat sa demaram lucrarile” afirma Vaz Antunes, administratorul Plusvag.

Sursa: Plusvag
http://www.capital.ro/articol/portughezii-...sti-111860.html



#129
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

Quote

Paradoxul toamnei: chiriile cresc odată cu oferta pieței

După luni de stagnare, chiriile cresc, impulsionate de apropierea începerii anului universitar. Majorările estimate sunt cuprinse între 10% și 25%, ceea ce va duce la o chirie medie superioară salariului mediu net pe economie.

Știi care e discuția din fiecare toamnă cu proprietarul locuinței în care stau? Mihai îmi pare rău, dar sunt nevoit să cresc chiria. Știi că eu nu exagerez, așa că voi crește doar cu 10%. Ei, și 10% anul ăsta, 10% anul următor și am ajuns să-i dau lunar 400 de euro pe garsoniera din Dristor în care stau“, povestește enervat Mihai Nedelcu, programator la o companie de IT. „Nu e vorba că au crescut prețurile la orice, omul a învățat regulile pieței. De câte ori mărește chiria, pune placa cu cererea și oferta, dar fără contract, fără să repare ce-i de reparat, totul la mica înțelegere“, continuă Nedelcu. De altfel, majoritatea proprietarilor de locuințe închiriate aflate în orașele universitare mari profită de prilejul oferit de începerea anului universitar și de apariția unor noi potențiali chiriași - studenții - și scumpesc chiriile cu procente cuprinse între 10% și 25%.

După ce în primăvară și la începutul verii problemele din piața vânzărilor de locuințe se transmiteau și pe piața chiriilor, iar, în unele cazuri, proprietarii și-au redus pretențiile cu 10-50 euro lunar, toamna va aduce cu sine creșteri ale chiriilor pentru majoritatea tipurilor de locuințe disponibile. Chiriile au rămas constante în ultimele luni, în special pe segmentul apartamentelor de una, două și trei camere, care sunt și cele mai căutate.

Comparativ cu luna octombrie 2007, când s-a înregistrat un maxim al prețurilor ca urmare a cererii foarte mari, în iulie 2008, prețurile au crescut în medie cu 10% pentru garsoniere și apartamentele de două camere, iar la patru camere au scăzut cu circa 10%“, spune Silvia Vîlceanu, general manager al Agenție.net.
Practic, numai în București, proprietarii mizează pe o majorare a cererii din partea a aproximativ 35.000 de studenți, care, potrivit unor estimări, nu vor beneficia de cazare în căminele diverselor universități. Creșterea cererii va conduce evident la o majorare a chiriilor, chiar dacă și numărul de locuințe apărute pe această piață a sporit. Potrivit raportului anunturiparticulari.ro, creșterea cea mai mare a ofertei s-a înregistrat, în iulie, la apartamentele cu patru camere, unde proprietarii au scos spre închiriere un număr de 118 imobile. Oferta a crescut cu 17,4% pentru apartamentele cu trei camere și cu 14,4% pentru garsoniere. Cea mai mică fluctuație a apărut în cazul apartamentelor cu două camere, unde numărul imobilelor scoase la închiriere a crescut cu doar 8,8%.

Lipsa locuințelor sociale umflă nivelul chiriilor

Cu toate acestea, analiștii imobiliari estimează că, deși în creștere, din cauza blocajului de pe piața vânzărilor de locuințe, oferta de închirieri nu va putea face față cererii, și, ca atare, chiriile se vor majora. „În septembrie, ne așteptăm la o creștere a pretențiilor, din cauza cererii mari create de începerea anului universitar. Apoi, va urma o scădere moderată, dar prețurile se vor stabiliza la un nivel superior celui actual“, continuă Silvia Vrânceanu.

Potrivit analiștilor Unicredit Bank, România nu are o piață reală a chiriilor. De altfel, mulți dintre jucătorii occidentali din piața imobiliatră sunt uimiți de absența unui sistem real de locuințe sociale, extrem de bine pus la punct în țări precum Germania și Austria. Daniel Fuchs, managing partner al companiei de consultanță austriece Spiegefield, crede că lipsa sistemului de „social housing“ este adevărata problemă. „Viena este unul dintre liderii europeni în domeniu și nu e nicio rușine aici. Știu că românii țin neapărat să dețină o proprietate, dar nu toți vor putea să o aibă“, afirmă acesta.

Sistemul românesc se bazează aproape în exclusivitate pe ofertele particularilor, iar reglementările în domeniu, deși există, nu sunt aplicate: foarte puțini proprietari încheie un contract cu chiriașul.

Pe lângă oferta anemică a ANL, companie care, potrivit spuselor ministrului László Borbély, nu va mai lansa proiecte în Capitală după finalizarea celor aflate în lucru, statul nu are niciun instrument prin care să poată influența nivelul chiriilor. În schimb, în Occident, numărul ridicat de locuințe sociale este unul dintre motoarele ce influențează și chiriile particularilor. Mai mult, controlul riguros al Fiscului nu permite lipsa unor contracte și mai ales plata impozitelor pe câștigurile provenite din chirii. În România, numai pe piața chiriilor de lux se încheie astfel de contracte cu clauze stricte, cauza fiind și sumele vehiculate: chiria pentru o locuință de lux depășeșete 1.500 de euro lunar.

Potrivit site-ului Agenție.net, chiria medie pentru o garsonieră din Capitală a fost în luna iulie de 382 de euro/lună, în vreme ce în iulie 2007 se cereau 325 de euro/ lună. Pentru un apartament cu două camere se plătesc, acum, în medie, în București, 592 de euro/ lună, mai mult cu aproximativ 90 de euro/lună față de aceeași perioadă a anului trecut.

Majorările estimate de 10% - 25% ar duce chiria medie pentru un apartament cu două camere la un prag maxim mai mare de 700 de euro, deci peste 2.200 de lei, ceea ce pare totuși puțin probabil în condițiile în care salariul mediu net din România abia ajunge la 1.273 de lei lunar. „Evoluția prețurilor de închiriere va depinde de amplasament, cerere, disponibilitatea la închiriere a apartamentelor, dar și de numărul de unități noi cumpărate în scopul închirierii“, crede Silvia Stănescu, consultant în cadrul firmei Atisreal.

Stagnare din toamnă, dar la chirii mai mari

Cele mai căutate tipuri de locuințe, garsonierele și apartamentele cu două camere, sunt „victime sigure“ ale scumpirilor, proprietarii încercând să profite de situația favorabilă. Deja, conform anunțurilor postate pe internet?, pretențiile proprietarilor de garsoniere din zonele căutate, precum Dristor, Drumul Taberei sau Titan, coboară rar sub un nivel al chiriei de 400 de euro lunar, cu avans de trei luni și garanție încă o lună. Cu numai o lună în urmă, chiriile cerute erau de 350-370 de euro lunar.

De altfel, analiștii imobiliari consideră că după ce trec lunile fierbinți - septembire și octombrie - chiriile vor stagna, dar nu va fi vorba de o scădere a acestora. Scăderea în cazul chiriilor ar putea apărea doar în condițiile în care blocajul de pe piața vânzărilor va continua, situația determinând tot mai mulți proprietari să încerce să închirieze, și, în felul acesta, oferta să egaleze sau să depășească cererea, prilejuind chiriașilor negocierea de pe alte poziții și obținerea unor chirii și a unor condiții mai avantajoase de locuit.

«Evoluția prețurilor de închiriere va depinde de amplasament, cerere, disponibilitatea la închiriere a apartamentelor, dar și de numărul de unități noi cumpărate în scopul închirierii.»

Silvia Stănescu, consultant Atisreal

35.000
de studenți, din cei circa 70.000 din provincie, nu vor avea loc în cămine și vor fi obligați să găsească soluții de cazare în Capitală, oferind astfel proprietarilor un motiv să majoreze chiriile. Și în celelalte mari centre universitare din țară sunt disponibile 115.000 de locuri în cămine pentru 313.000 de studenți

14,4%
este nivelul cu care a crescut oferta de garsoniere pentru închiriere în prima jumătate a anului 2008. Creșterea este chiar mai mare în cazul apartamentelor cu trei camere (17,4%), în timp ce numărul apartamentelor cu două camere scoase la închiriere s-a majorat cu doar 8,8%.

Din cauza scăderii vânzărilor de pe piața rezidențială, proprietarii de locuințe s-au reorientat către închiriere, sporind oferta din piață cu procente cuprinse între 8,8% și 17,4%. Cu toate acestea, pentru chiriile solicitate în marile centre universitare se așteaptă noi creșteri în această toamnă, dar cu procente mai mici decât în anii trecuți

382
Euro/lună este chiria medie cerută de proprietari pentru o garsonieră în București în luna iulie a acestui an Ce zone preferă chiriașii

DRISTOR
este una dintre cele mai căutate zone de către chiriași. Motivele țin de apropierea de centrul Capitalei și de accesul facil la mijloacele de transport. Prețurile lunare de închiriere sunt cuprinse între 350 și 400 de euro pentru o garsonieră și 500-650 de euro pentru un apartament cu două camere.

TITAN beneficiază de multe spații verzi, fiind și una dintre zonele preferate ale celor care caută locuințe de închiriat. De asemenea, existența tuturor mijloacelor de transport reprezintă un avantaj. Prețurile sunt asemănătoare cu cele din Dristor, însă în zone precum Nicolae Grigorescu acestea sunt mai mici cu 25-50 de euro.

DRUMUL TABEREI a fost unul dintre cartierele cele mai căutate datorită chiriilor mai scăzute raportat la alte zone. În prezent, factorul preț nu mai este de luat în calcul, acesta fiind identic cu cel din alte zone considerate superioare. De altfel, singurul dezavantaj al zonei este reprezentat de lipsa metroului.

MILITARI este aproape de Drumul Taberei și are avantajul metroului. Cu toate acestea, aglomerația din zonă nu constituie un avantaj, ieșirea către autostrada București-Pitești și dezvoltările de proiecte logistice și comerciale în zonă creând adevărate ambuteiaje. Chiriile sunt cuprinse între 350 și 650 de euro lunar.

BERCENI are în continuare avantajul unor chirii mai mici cu 50-100 de euro față de cele din alte cartiere, dar și standardele de locuit sunt aici ceva mai scăzute. Avantajul major al zonei este însă faptul că se mai pot găsi garsoniere de închiriat la prețuri de 300 de euro lunar sau chiar mai reduce.

CENTRUL deține recordul la chirii, acestea putând depăși 500 de euro pentru o garsonieră a cărei singură calitate este poziționarea. Un dezavantaj este reprezentat și de vechimea imobilelor, în multe cazuri cu bulină roșie.

Orașele universitare țin trena Capitalei

Paradoxul din Capitală, unde, deși a crescut oferta, chiriile au continuat să se majoreze, nu lipsește nici din provincie. În majoritatea orașelor universitare, oferta aproape s-a dublat, iar chiriile au crescut cu 5%-25%.

Sumele cerute de proprietari au rămas identice cu cele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, în unele cazuri apărând chiar scăderi. Situația a fost valabilă însă doar până acum în provincie. În Brașov sau Iași, chiriile au stagnat din toamna anului trecut, pentru majoritatea tipurilor de locuințe, singura excepție fiind Constanța. Potențialul turistic a permis chiriilor să crească în continuare.

Pentru un apartament cu două camere utilat complet se cere acum peste 300 de euro lunar în zona centrală, după ce anul trecut suma pretinsă era de circa 225-250 de euro. „Problema în Constanța este că nu putem face niște calcule corecte ale chiriilor decât pentru sezonul de iarnă. Vara, toată lumea preferă să închirieze cu noaptea și se cer peste 50 de lei pe noapte pentru o cameră“, spune Mirela Cioroabă, consultant al agenției Free-land Imobiliare. De altfel, caracterul turistic al orașului determină evoluții diferite, aici putând apărea abia acum stagnarea cuantumului chiriilor.

Unul dintre concurenții Bucureștiului la chirii este Cluj-Napoca, unde sumele cerute de proprietari se apropie de nivelurile din Capitală. Pentru o garsonieră aflată în zona de centru a orașului se cer și peste 350 de euro lunar. Pentru apartamentele cu două camere, proprietarii pretind 500-600 de euro lunar. Și în Cluj-Napoca evoluția chiriilor este strâns legată de anul universitar, situație în care se află și Iașiul. Aici, chiriile sunt ceva mai mici, pentru un apartament în centru fiind pretinși lunar în jur de 350 de euro, iar pentru o garsonieră, circa 250 de euro. Zonele semicentrale sunt totuși ceva mai ieftine. Potrivit agenților imobiliari, creșterea estimată a chiriilor în Iași va fi de circa 10%, însă pentru locuințele amplasate în zone bune și dotate corespunzător, majorarea ar putea fi și de 25%-30%.

În Timișoara, proprietarii întâmpină studenții cu o majorare a chiriilor cu 5% doar în ultima lună. Față de aceeași perioadă a anului trecut însă, oferta s-a dublat, ceea ce reprezintă un paradox întâlnit și în Capitală. În ciuda unei creșteri serioase a ofertei, chiriile continuă să crească. În Timișoara, se cer 300-350 de euro pentru o garsonieră, iar pentru un apartament cu două camere, în funcție de amplasament și dotări, pretențiile merg până la 450 de euro lunar.

Pe de altă parte, Craiova face notă discordantă. Aici chiriile nu au crescut din luna mai, dar apropierea anului universitar poate aduce schimbări pe piață. Momentan, pentru o garsonieră se plătesc minimum 150 de euro lunar, iar pentru un apartament cu două camere, cel puțin 250 de euro/lună.
sursa: http://www.capital.ro/articol/paradoxul-to...tei-111913.html

#130
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

Quote

90 milioane de euro, cea mai mare achiziție de terenuri din istoria României

Raiffeisen evolution project development GmbH a câștigat licitația pentru achiziția unui teren de unsprezece hectare de la grupul petrolier românesc Petrom. WOLF THEISS, una dintre companiile de avocatură de top din Europa Centrală și de Est a consiliat Raiffeisen evolution pe perioada negocierilor purtate în vederea achiziției în valoare de 90 milioane de euro, cea mai mare achiziție de terenuri din istoria României. Terenul achiziționat de curând de către Raiffeisen evolution face parte dintr-o zonă de douăzeci de hectare din București. Avocații de renume ai companiei WOLF THEISS, Ciprian Glodeanu, Ileana Glodeanu, Erik Steger si Iulia Bunescu, și-au demonstrat încă o dată abilitățile de consiliere, contribuind la finalizarea proiectului “Strǎulești evolution“.

Această tranzacție reprezintă cea mai mare achiziție de terenuri contractată vreodată în România.”, afirma echipa manageriala a Raiffeisen evolution.

Petrom, compania care a vândut terenul, își construieste noul sediu, Petrom City, în inima acestui complex, care va deveni o zonă mixtă de dezvoltare urbană. Alături de locuințe, se vor construi clădiri de birouri, hoteluri și alte facilități locale. Până la sfârșitul anului 2008 este prevăzută o licitație pentru proiectul de arhitectură, la care vor fi invitați să participe arhitecți și/sau designeri de renume internațional. Complexul va fi dezvoltat în mai multe etape de construcție, adaptate schimbărilor ce pot apărea pe piață

sursa: http://www.capital.ro/articol/90-milioane-...iei-111953.html

#131
aionaro

aionaro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 112
  • Înscris: 21.05.2005
are legatura (si) cu piata imobiliara

Quote

Marea Crăpelniță
Adrian Panaite

Prilej de sărbătoare națională: România a consemnat în prima jumătate a acestui an cea mai importantă creștere economică dintre țările membre UE, respectiv +8,8%, produsul intern brut fiind estimat la 53,3 miliarde euro în intervalul menționat. Ritmul a fost chiar mai accelerat în trimestrul II, când avansul a fost de 9,3%. Ajutat de efortul substanțial al Institutului Național de Statistică, Guvernul are, fără îndoială, cu ce se lăuda. Dacă mai punem la socoteală mărirea pensiilor, recalcularea salariului minim și "succesul" cotei unice, ne gândim că în campania electorală PNL va avea argumente suficiente spre a-i determina pe alegători să se înghesuie spre secțiile de votare pentru a pune ștampila pe săgeata liberală. Este vorba, în definitiv, de cea mai răsunătoare performanță a economiei românești de la Ceaușescu încoace. Cum ar putea trece neobservat acest aspect? Reaprinderea spiralei inflaționiste, acumularea unor deficite record și atingerea unui nivel de îndatorare fără precedent pălesc în fața acestei îngrășări substanțiale a PIB-ului. Riscul supraîncingerii economiei este adus în discuție de oricine altcineva în afară de guvernanți. Aceștia sunt mai degrabă preocupați să culeagă din urne roadele unei performanțe remarcabile. Boom-ul economic al României anilor 2000, construit pe creditare mincinoasă, consum irațional și un uriaș bubble imobiliar, pare a se încheia cu o petrecere de adio de neuitat, în care sărbătorim o umflare de aproape 10 procente a produsului intern brut.

continuarea aici. cititi ca merita.
sursa:

http://www.curieruln...area Crapelnita

Edited by aionaro, 03 September 2008 - 18:50.


#132
renderman

renderman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,450
  • Înscris: 30.11.2004

Quote

Cine a cumparat apartamente vechi in iarna, pierde la revanzare
Autor: Cristi Moga | Data: 05 Sep 2008


Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut cu pana la 8% de la inceputul acestui an pana in luna august, pe fondul cresterii ofertei de pe piata, arata o monitorizare facuta de site-ul anunturiparticulari.ro, astfel ca cei care au achizitionat in iarna acestui an apartamente in Capitala in scop investitional, ar putea iesi in pierdere daca ar fi fortati sa vanda in prezent. Cea mai mare scadere a fost inregistrata la apartamentele cu trei camere, unde preturile au coborat de la 157.000 de euro la ceva mai mult de 145.000 de euro, in timp ce preturile apartamentelor cu patru camere au crescut cu 5%, la 200.000 de euro, in conditiile in care oferta pentru acest gen de locuinte este limitata. Pretul garsonierelor a scazut cu 3%, iar cel al apartamentelor cu doua camere cu 7%. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, oferta de locuinte noi a crescut cu aproape 35%, la aproape 27.000 de unitati. [email protected]


#133
gabian22

gabian22

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,630
  • Înscris: 26.01.2007

Quote

Pe o piata in scadere, apartamentele vechi cu patru camere s-au scumpit cu 5%
Pretul mediu al garsonierelor a scazut cu 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel al apartamentelor cu doua camere cu peste 7% , iar cel al apartamentelor cu trei camere cu aproape 8%, potrivit monitorizarii anunturiparticulari.ro. Apartamentele cu patru camere reprezinta singurul segment care a inregistrat cresteri, preturile urcand cu 5% fata de anul trecut.

http://www.wall-stre...umpit-cu-5.html

Edited by gabian22, 05 September 2008 - 08:43.


#134
kevinro

kevinro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 753
  • Înscris: 31.03.2004
Parca erau doar articole fara comentarii de la "binevoitori" pe aria asta.

Si ca sa fiu si eu ontopic, va atrag atentia asupra acestui articol aparent "nevinovat", dar care va poate oferi un hint cu privire la "the next big deal" pentru "average Joe:

Quote

Credite pentru investitorii la BVB, fără cerere
Finanțarea acoperă achiziția de acțiuni, părți sociale și active la companiile aflate în privatizare
Băncile oferă finanțare pentru cei care vor să devină investitori pe piața de capital. Produsele nu atrag însă clienții din cauza climatului nefavorabil traversat de Bursă.
Dacă vor să ia parte la procesul de privatizare a unei companii de stat sau să subscrie la oferta publică inițială a unei companii, clienții băncilor pot obține credite specializate pentru a face rost de sumele de bani de care au nevoie. [...]

De aici: http://www.adevarul....a-cerere/369374

Edited by kevinro, 05 September 2008 - 10:05.


#135
kevinro

kevinro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 753
  • Înscris: 31.03.2004

Quote

Premieră: creditul de casă în valută a început să scadă

În iulie, doar trei județe au înregistrat creșteri în privința creditelor de locuință. Per total, finanțările pentru achiziții de imobile au scăzut în volum cu 2,4% față de luna iunie.

Luna iulie 2008 a consemnat, pentru prima dată în ultimii patru ani, un regres al creditului de locuință în valută. Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR) volumul creditelor de casă denominate în alte monede decât leul a scăzut cu 2,4% în iulie 2008 față de iunie 2008. În termeni absoluți, acest lucru înseamnă o scădere de aproximativ 375 de milioane de lei a volumului de credite pentru locuință aflate în portofoliul băncilor comerciale din România. Această evoluție a fost anticipată de diminuările consecutive ale ritmului de creștere a creditului începând chiar cu luna ianuarie a acestui an. [...]

In Cotidianul: http://www.cotidianu...cada-57234.html

#136
dweller1999

dweller1999

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 439
  • Înscris: 06.02.2008

Quote

Presedintele Bancii Centrale Europene: Economia zonei euro isi va reveni in 2009
de Alina Neagu HotNews.ro
Sâmbătă, 6 septembrie 2008, 18:21 Economie | Finanțe & Bănci

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat sambata ca se asteapta ca economia zonei euro sa inceapa sa isi revina anul viitor. "In trimestrele al doilea si al treilea din acest an vom atinge nivelul minim", a spus Trichet, intr-un interviu acordat televiziunii publice italiene, Rai, citat de agentia NewsIn. "Pentru 2009, ne asteptam la o revenire graduala", a adaugat seful BCE.

Jean-Claude Trichet a acordat acest interviu cu ocazia unei conferinte de afaceri care are loc intr-o localitate aflata la nord de Milano.

Miercuri, comisarul european pentru economie si afaceri monetare, Joaquin Almunia, declarase ca economia din zona euro se confrunta cu o serioasa incetinire.

In al doilea trimestru al acestui an, economia zonei euro a scazut cu 0,2% fata de perioada ianuarie-martie, reprezentand cea mai slaba performanta economica din 1995, potrivit datelor publicate in aceasta saptamana de biroul statistic european Eurostat.


#137
kevinro

kevinro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 753
  • Înscris: 31.03.2004

Quote

Cat mai scad apartamentele vechi
“Un semn de maturizare”, spun invariabil aproape toti consultantii imobiliari cand descriu situatia actuala din segmentul rezidential. Dupa mai multi ani in care preturile locuintelor noi au crescut chiar si cu 50% intr-un interval de 12 luni, primele sapte luni au consemnat o incetinire a majorarii preturilor de vanzare pe segmentul nou, de pana la 10% in Bucuresti, potrivit indicelui imobiliar lunar realizat de catre compania de consultanta Colliers International.

Insa, dupa cum recunosc si analistii companiei, cresterea de preturi ar putea sa fi e in cazul unor proiecte doar o “aparenta” avand in vedere ca dezvoltatorii au lansat noi oferte care presupun reduceri sau includerea locurilor de parcare in preturile finale. Scaderea preturilor este insa certa cand vine vorba de blocurile construite inainte de 1989.

In lipsa unor statistici oficiale, estimarile privind evolutia preturilor locuintelor vechi variaza, insa toate indica o scadere. BREI-Vechi, indicele imobiliar realizat de Colliers, indica o scadere medie in 2008 de patru procente a preturilor din Bucuresti. “Cea mai mare scadere a fost inregistrata in sectorul 6, de 10% fata de inceputul acestui an. Singurul sector care a inregistrat o crestere este sectorul 3, de 1%”, spune Calin Bucur, seful echipei de consultanti si analisti care realizeaza Bucharest Real Estate Index (BREI).

O evolutie similara este indicata si de indicele imobiliar realizat de catre Ziarul Financiar pe baza anunturilor publicate in presa de specialitate. Potrivit indicelui ZF, preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut in acest an cu 5%, in timp ce un studiu realizat de catre MagazinulDeCase.ro, pe baza ofertelor publicate pe site-ul de intermediere imobiliara, releva o scadere de a preturilor de 13%. Un procent asemanator avanseaza si Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), organism care ar trebui sa aiba cele mai veridice date in legatura cu evolutia pietei rezidentiale secundare.

“Din discutiile cu membrii nostri pot spune ca preturile au scazut cu 10-15%. Nu aceasta este problema cea mare, caci la un comision mediu de 5%, agentiile ar pierde doar cateva sute de euro la o tranzactie de 100.000 de euro, spre exemplu. Problema este ca numarul tranzactiilor s-a redus la mai putin de jumatate fata de inceputul anului”, spune Cleciu.

Scaderea numarului de tranzactii cu locuinte construite in perioada dinainte de 1989 este explicata prin nivelul “alarmant de mare” la care ajunsesera preturile la fi nalul lui 2007 si prin inasprirea conditiilor de creditare, care in opinia lui Cleciu, i-a facut pe multi doritori sa nu isi mai permita sa achizitioneze o locuinta intr-un bloc vechi. O opinie similara are si George Blidaru, branch manager al Coldwell Banker, una dintre cele mai active companii imobiliare pe segmentul vechi, cu aproximativ 12.000 de locuinte in portofoliu, potrivit reprezentantilor companiei.

“Inasprirea conditiilor de creditare si cresterea nejustificata a preturilor de la sfarsitul anului 2007 au fost cei mai importanti factori”, spune Blidaru, care inainteaza cel mai drastic procent privind scaderea preturilor din Bucuresti pentru apartamentele vechi - 25%. Indiferent de procentul exact, scaderea preturilor pe segmentul rezidential vechi a dus, potrivit reprezentantilor ARAI, la o crestere semnificativa a ofertelor de vanzare comparativ cu aceeasi perioada din 2007.

“Cei care si-ar fi dorit sa vanda, dar mai asteptau sa mai creasca pretul un pic, macar cat sa revina la nivelul anului trecut, si-au dat seama ca trendul e negativ si au scos la vanzare; insa nu se intampla nimic la nivel de tranzactii”, adauga presedintele ARAI, organism care reuneste aproape 240 de agentii imobiliare. Managerii companiilor active pe piata rezidentiala spera ca toamna va aduce un reviriment in ceea ce priveste numarul de tranzactii incheiate, estimarile privind preturile pe termen mediu fiind insa negative.

“Preturile vor cunoaste in continuare o scadere de aproximativ 15%, dupa care va urma o stabilizare”, considera Blidaru de la Coldwell Banker. Si Ruxandra Cleciu inainteaza un procent similar, stabilizarea fi ind asteptata pentru inceputul verii din 2009, moment in care diferenta de pret intre un apartament nou si unul vechi ar trebui sa ajunga in opinia ei la 20%-25%. Cea mai importanta consecinta a situatiei actuale din piata secundara este ca “zi de zi moare cate o agentie imobiliara. Firmele din acest segment gafaie, nu cred ca sunt multe care sa aiba profit acum. Membrii nostri se confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati”, mai spune presedintele ARAI.

Scaderea numarului de tranzactii si concentrarea pe segmentul vechi in lipsa formarii unui portofoliu exclusiv de proiecte rezidentiale noi au fost de altfel doua dintre motivele care au dus si la esecul retelei imobiliare stradale Contempo, cel mai rasunator esec de pana acum. Si cum revigorarea pietei secundare nu este estimata pentru anul in curs, pe lista esecurilor ar putea intra si alte nume sonore.
Hai ca l-am bagat pe tot, chit ca e lung. Integral in Bussines Magazin: http://www.businessm...ml?5536;3140027

Edited by kevinro, 08 September 2008 - 08:52.


#138
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008
de la moguli o manipulare...

Quote

Ultima luna din vara = ultima scadere de preturi?
La nivel global, indicele pietei imobiliare (BREI - Bucharest Real Estate Index) a scazut cu 42 de unitati in luna august fata de luna precendeta si a atins valoarea de 1.802 euro pe mp, aceasta putand fi ultima scadere de preturi inregistrata in 2008, conform analizei lunare realizate consultantii Colliers.
"August, ultima luna de vara, aduce un volum de tranzactii mai scazut, care se reflecta si in evolutia preturilor pe segmentul rezidential. In fata dezinteresului aratat de catre clienti si pregatindu-se pentru cea mai aglomerata perioada a anului – toamna – proprietarii de apartamente au scazut preturile", arata analiza Colliers.

Scaderea indicelui BREI nu a fost resimtita de toata piata, sectorul 1 inregistrand a doua crestere consecutiva, pana la nivelul de 2.285 europe mp, cu 2% mai mult decat in luna iulie si cu 13% mai mult fata de acum sase luni,.

"Cele doua componente, BREI-Nou si BREI-Vechi, s-au comportat si in aceasta luna diferit. BREI-Nou pastreaza pentru a patra luna aceeasi valoare - 1.909 unitati- cea mai mare inregistrata pana acum. Mai mare cu aproximativ 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea BREI-Vechi este totusi cea mai scazuta inregistrata in 2008, cu aproximativ 10% mai mica decat cea a lunii martie", se arata in aceeasi analiza.

O corectie severa de pret a aparut in sectorul 2, unde pe segmentul apartamentelor vechi, preturile au scazut cu 9%. Sectoarele 3 si 5 s-au depreciat si ele cu cate 6%, in timp ce sectoarele 6 si 4 cu doar 1%.

Indicele BREI a fost realizat de o echipa de 20 de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International, coordonata de Calin Bucur, fiind analizate 4.000 de oferte, incepand cu 1 ianuarie 2005.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele sase sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.

Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret.

Sursa: 9AM, astazi
http://www.9am.ro/st...cuintelor-.html


#139
dweller1999

dweller1999

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 439
  • Înscris: 06.02.2008

Quote

IT-ul, cel mai bine platit departament din multinationale
Azi de Robert Iloviceanu - 150 vizualizari, 3 comentarii
Departamentele de IT, financiar si sales&marketing au cel mai bine platiti angajati din companiile multinationale prezente in Romania. Media salariala a unui departament IT este de circa 1.300 de euro brut, iar departamentul financiar (1.200 de euro) si cel de sales&marketing (1.150 de euro) se numara si ele printre cel mai bine platite departamente.


In acelasi timp, departamentul cu cea mai mica medie salariala este cel de productie, cu o medie salariala de 722 de euro, potrivit datelor din studiul ?Total Remuneration Survey?, realizat de compania de consultanta Mercer. ?Media salariala a fost calculata pentru pozitiile de middle management din toate departamentele mentionate, iar departamentul IT este cel mai omogen din punct de vedere salarial?, spune Oana Botolan, country manager Consulteam, partener local al Mercer. Companiile participante la studiu au intre 800 si 1.400 de angajati.

?Daca ne referim strict la salariul brut, fara alte beneficii, departamentul IT poate avea cel mai mare salariu. Daca tinem cont si de bonusuri, comisioane si celelalte beneficii, intr-o astfel de comparatie, salariile din sales&marketing sunt, in opinia mea, cele mai mari?, spune Irina Manolescu, executive director pentru compania de consultanta in resurse umane Career Solutions International.

Si in opinia altor consultanti de resurse umane, departamentul de vanzari ar inregistra cea mai mare medie salariala, daca s-ar contabiliza inclusiv bonusurile si comisioanele.

?Vanzarile si marketingul sunt linia direct productiva a unei companii, motorul care genereaza profit si alimenteaza nu numai firma, cat si economia romaneasca. Vanzarile aduc bani in firma pentru salarii, plati, taxe. Poate ca in ultimii ani nu s-a discutat atat de pregnant despre vanzatori, insa ei sunt cei care aduc diferentierea in piata si profitul?, spune Ramona Elefterescu, HR generalist in cadrul companiei Aectra Romania. Potrivit studiului Mercer, managerii din vanzari, IT si finante au inregistrat, in acest an, printre cele mai mari cresteri salariale.

Directorii de vanzari si cei de marketing au beneficiat de o crestere a salariului de peste 16%. In domeniul FMCG, aceste posturi sunt cel mai bine remunerate, salariul la nivel de management in domeniul bunurilor de larg consum este de aproximativ 9.000 de euro brut pe luna, fara a adauga alte compensatii si beneficii.

Cresterea salariului managerilor de finante a fost de aproape 13%, in timp ce managerii din IT au avut o crestere salariala de 9%.
http://www.standard....inationale.html

Edited by dweller1999, 11 September 2008 - 09:33.


#140
vladamoh

vladamoh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,273
  • Înscris: 15.01.2008

Quote

Prețurile locuințelor vechi ar putea scădea cu până la 30% la sfârșitul anului 2009

Prețurile locuințelor vechi ar putea să scădă cu până la 30% la sfârșitul anului 2009, în timp ce locuințele noi vor înregistra o creștere de preț cu 5% în următoarea perioadă, a declarat joi directorul departamentului rezidențial al companiei imobiliare Neocasa, Georgiana Sandu.

Potrivit reprezentanților Neocasa Real Estate, prețurile locuințelor vechi vor înregistra scăderi, treptat, și în funcție de locație, dar și de tipul apartamentelor.

Sursa

#141
dweller1999

dweller1999

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 439
  • Înscris: 06.02.2008

Quote

Serviciile si constructiile au contribuit in cea mai mare masura la cresterea economica din primul semestru de Dragos Comache HotNews.ro
Joi, 11 septembrie 2008, 13:05 Economie | Finanțe & Bănci


Serviciile au continuat si in primul semestru al acestui an sa detina cea mai mare contributie la formarea Produsului Intern Brut (PIB), fiind urmate de constructii, care au avut cel mai rapid ritm de crestere dintre toate componentele PIB-ului. In primul semestru al acestui an, avansul economiei romanesti a fost de 8,8%.

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), in primele sase luni ale acestui an, serviciile au avut o contributie de 3,8% la formarea PIB, in vreme ce constructiile au contribuit cu 2,2%, iar industria cu 1,6%. O contributie de 1,1% la formarea Produsului Intern Brut au avut-o impozitele nete pe produs, in vreme ce contributia agriculturii a fost foarte redusa, de doar 0,1%.

Vergil Voineagu, presedintele INS, a precizat intr-o conferinta de presa ca avansul serviciilor si constructiilor din ultimii ani a schimbat structura de formare a PIB-ului. Serviciile au ajuns astfel in primul semestru al acestui an la o pondere in PIB de 50%, de la 48,3% in perioada similara a anului 2002, in vreme ce ponderea constructiilor a crescut de la 4,4% in perioada ianuarie-iunie 2002, la 8,1% in prima parte a acestui an.

Pe de alta parte, industria si-a micsorat ponderea in PIB, de la 30,7% in primul semestru din 2002, la 26,5% in prima jumatate a acestui an, iar ponderea agriculturii a ajuns la 3,6%, de la 5,8% in primul semestru din 2002.

In ceea ce priveste avansul celor mai importante ramuri ale economiei, reprezentantii INS au aratat ca constructiile au fost cel mai dinamic sector al economiei, consemnand o crestere de 33,3% fata de acelasi interval din 2007. Volumul impozitelor nete pe produs a crescut cu 9,3%, iar avansul industriei a fost de 5,8%.

Agricultura a inregistrat o crestere de doar 2,6%, insa Vergil Voineagu a declarat ca "cresterea productiei vegetale nu este demna de relevat in perioada analizata, deoarece recoltarea masiva a inceput abia la sfarsitul primului semestru".

La finele lunii iunie, Produsul Intern Brut era de 195,8 miliarde de lei, cu 8,8% mai mare comparativ cu primul semestru al anului trecut si cu 9,3% mai mult decat in cel de-al doilea trimestru din 2007.

Edited by dweller1999, 12 September 2008 - 12:55.


#142
dweller1999

dweller1999

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 439
  • Înscris: 06.02.2008

Quote

Economiile din Europa de Est vor evita recesiunea sau prabusirea monedelor nationale
de Dragos Comache HotNews.ro
Vineri, 12 septembrie 2008, 15:18 Economie | Finanțe & Bănci


Economiile Romaniei, Ucrainei, Serbiei, Bulgariei si Croatiei, cu deficite de cont curent curent mari, vor incetini, insa vor evita intrarea intr-o recesiune severa si de lunga durata sau prabusirea monedelor nationale, a declarat Erik Berglof, economist sef in cadrul Bancii Europene e Reconstructie si Dezvoltare (BERD), citat de Wall Street Journal. Oficialul institutiei internationale nu respinge posibilitatea unei ajustari bruste a acestor economii, insa exclude recesiunea si devalorizarea monedelor.

Intr-un raport publicat saptamana trecuta, Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare a aratat ca tarile din aceasta regiune, cu deficite de cont curent ridicate, fac fata unei ajustari "inevitabile" care se va face simtita sub forma unei "recesiuni profunde" si a unei "devalorizari mari". Economistul sef al BERD a declarat insa ca acest grup de tari va evita atat recesiunea cat si devalorizarea monedelor.

"Nu spun ca vor evita o ajustare brusca, dar nu vad o astfel de evolutie. Aceasta nu se afla in scenariul nostru de baza", a precizat Berglof.

In cazul unora dintre aceste tari, increderea investitorilor va fi mentinuta datorita faptului ca sunt membre ale Uniunii Europene. Romania si Bulgaria s-au integrat in Uniunea Europeana in 2007, in timp ce Croatia si Serbia vor sa adere la UE.

Oficialul BERD a mai spus ca in multe dintre statele din regiune bancile straine detin cote de piata substantiale, ceea ce ar trebui sa asigure ca finantarea internationala nu se va opri brusc.

"Exista cativa factori care compenseaza deficientele macroeconomice. Unul este legatura cu UE, care este foarte puternica in unele state. De asemenea, prezenta bancilor straine a reprezentat un factor pozitiv", a spus Berglöf.

Deficitul de cont curent al Romaniei a fost de 7,98 miliarde de euro in prima jumatate a anului 2008, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut cand a inregistrat 7,35 miliarde de euro.


#143
renderman

renderman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,450
  • Înscris: 30.11.2004
http://curierulnatio...-...at!#comLink

Quote

În real estate e prea multă prostie pe metru pătrat!

Opinii - Adrian Panaite

Surzi și orbi. Cam așa sunt reprezentanții sectorului de real estate din România. Se compensează însă cu faptul că sunt guralivi. Și ne spun vrute și nevrute, numai realitatea nu. Aceasta este atent ocolită, iar faptul că bula speculativă imobiliară escaladată la nivel mondial a generat o criză financiară de proporții care va afecta întreaga economie globală este trecut cu grijă sub tăcere. În plină derivă imobiliară, când statul american s-a dovedit, iată, a fi singurul investitor dispus să preia portofoliul de credite ipotecare în valoare de 5 trilioane USD al companiilor de leasing imobiliar Fannie Mae și Freddie Mac, perceput pe drept cuvânt de orice manager de fond ca un balast aducător de pierderi, la noi populația, și așa supraîndatorată, primește noi și noi invitații de a contracta împrumuturi în vederea achizițiilor de locuințe. Și asta în condițiile în care, raportate la venituri, prețurile din piața rezidențială autohtonă sunt mult mai inflamate decât cele practicate în ultimii ani în SUA și care au declanșat haosul pe care lumea financiară îl gestionează tot mai greu.
Adevărul este că actualele paliere de prețuri din real estate au fost atinse în baza unui flux de capital speculativ destul de scăzut, pe lichiditate infimă, acompaniat de utilizarea unui set de argumentații strict de natură psihologică specific fenomenului de bubble. Retorica în virtutea căreia cotațiile au urcat de aproximativ 10 ori în cinci ani a fost împrumutată din Occident, dar acum, când vedem că aceasta era nefondată, iar balonul speculativ se sparge pe piețele mature, încercăm să escamotăm realitatea cu iluzia că România ar putea fi atipică. De fapt, nu este. Așa cum acest bubble s-a propagat de la centru spre periferie, la fel se va întâmpla și în cazul spargerii sale. Prelungirea așteptării nu va face decât să imprime o violență și mai accentuată următoarei tendințe descendente.
Negarea este întrucâtva normală, pentru că are la bază utilizarea paradigmelor valabile în ultimii ani. Că acestea și-au pierdut valabilitatea în noul climat financiar nu poate fi un lucru evident pentru "bubble buyers" (cumpărătorii din zona de bubble). Aceștia vor continua să se amăgească repetând argumentele care i-au determinat să cumpere. La fel fac și șmecherii din imobiliare, deloc încântați de perspectiva întoarcerii pieței. Numai că pseudoargumentele pe care le folosesc nu au nicio legătură cu realitatea, după cum nu o au nici prețurile pretinse acum de vânzători. Ele au ajuns aici doar conjunctural, prin aportul substanțial al "dumb money" - "bani(i) proști(lor)".
Într-adevăr, cam acesta a fost comportamentul ultimilor veniți pe piața imobiliară. Motivațiile acestora sunt foarte subțiri. Cea mai întâlnită este aceea că prețurile vor continua să crească, de fapt motorul psihologic al oricărei piețe în bubble. Restul argumentelor stau la fel de prost la capitolul logică și încă și mai rău în ceea ce privește cifrele. De exemplu, când ți se răspunde că nu are rost să arunci banii pe chirie, când poți să iei o casă a ta. Nimeni din cei care aduc în discuție acest aspect - valabil în 2003, dar depășit în momentul de față - nu ia în calcul că banii aceia nu sunt "aruncați", ci folosiți pentru a acoperi una din funcțiile de bază și, cu siguranță, niciunul dintre ei nu a făcut un calcul al indicatorului "net present value" (NPV), care a ajuns acum la 1/7 sau chiar 1/10 în favoarea chiriilor, evidențiind că de fapt banii contractați pentru un credit ipotecar sunt cei risipiți. Ce să mai spunem de argumentația creșterii veniturilor în condițiile în care aceasta a fost de două ori sub cea a scumpirilor din real estate sau de cele ale alinierii prețurilor cu cele din UE, atunci când salariile, infrastructura și calitatea vieții din țările dezvoltate ale Uniunii nu suportă comparație cu cea din România. Rămâne apoi registrul exclusiv de natură psihologică sintetizat în enunțuri de genul: "Trebuie să stau la casa mea", "nu vreau să fiu la cheremul proprietarului", "nu pot sta la părinți întreaga viață", "odată și odată tot va trebui să mă mut la casa mea", "nu mai suport să mă cert cu soacra", "toată lumea ia credite ipotecare", "până la urmă tot mă descurc să plătesc", "după ce achit împrumutul măcar rămân cu ceva", "imobiliarele sunt cea mai bună investiție", "cel puțin cumpăr ceva palpabil". Toate explicațiile de mai sus fac abstracție de prețul practicat pe piață și reflectă un comportament neglijent din punct de vedere financiar, specific "dumb money".
Dacă recapitulăm, deci, principalele motivații pe care le-au avut atât speculatorii, cât și cumpărătorii finali în ultimii doi ani, vom realiza pe deplin că escaladarea prețurilor din rezidențialul românesc până la niveluri aberante s-a făcut tocmai având la bază comportamentul iresponsabil și haotic al "dumb money". Și să nu ne gândim doar la persoanele mai puțin avizate. În definitiv, nu toți șmecherii din imobiliare au fost chiar atât de șmecheri. Mulți dintre aceștia au crezut cu tărie în sustenabilitatea cotațiilor inflamate din imobiliare. Foarte mulți dintre managerii, analiștii și directorii de departamente ai companiilor din real estate, care abia depășesc 30 de ani și nu au trăit pe pielea lor o criză, pur și simplu nu au avut imaginația și nici pregătirea profesională de a întrezări o evoluție a pieței și în afara paradigmei ultimilor ani. Prin urmare, au continuat să reinvestească profiturile substanțiale contribuind la umflarea accelerată a bulei. O conduită clasică pentru "dumb money".
După ce în ultimii ani au avansat o serie de pseudostudii care să ne convingă asupra oportunităților pieței imobiliare autohtone, acum companiile din real estate încearcă să coafeze primele semnale ale declanșării crizei. De curând, Colliers International a lansat un indice care se vrea științific pentru măsurarea pieței imobiliare din București. Lăsând la o parte faptul că acesta urmărește exclusiv prețurile la strigare, ca și cum tranzacțiile nu ar presupune o negociere prealabilă, el este alcătuit pe o bază îndoielnică, fapt care îl face irelevant pentru cine încearcă să monitorizeze această piață în vederea conturării unei imagini macroeconomice de ansamblu. Și asta întrucât indicele respectiv și indicii secundari calculați adiacent sunt exprimați într-un preț pe metrul pătrat. O astfel de evaluare nu este edificatoare decât din perspectiva constructorului și a developerului care își pot optimiza costurile investiției și își pot stabili un randament în concordanță cu acest preț pe metrul pătrat. Consumatorul final, însă, nu este interesat decât de suma pe care trebuie să o achite. Doar aceasta poate fi raportată la venitul său și în funcție de care poate aprecia oportunitatea sau viabilitatea în timp a unei eventuale achiziții. Este și motivul pentru care acești indici pe piețele mature sunt calculați având ca bază de raportare prețul mediu al locuințelor și nicidecum o valoare exprimată în metri pătrați. Aceasta din urmă are o fluctuație mai mare în primul rând ca urmare a costurilor radical diferite pe diversele regimuri de înălțime și nu prezintă nicio corelare cu venitul mediu, singurul care poate influența în mod fundamental și sustenabil piața. Rezerva Federală Americană își întocmește prognozele având drept reper prețul mediu al locuințelor, iar acest indicator stă și la baza indicelui Philadelphia Housing Index, tranzacționat în regim bursier pe o lichiditate destul de bună. În aceste condiții, utilizarea sa conferă acuratețe prognozelor macroeconomice care pot determina mai precis concordanța sau dezechilibrele dintre prețurile practicate pe piața imobiliară și potențialul real de dezvoltare al economiei.
Metodologia de calcul aleasă de filiala locală a Colliers International trădează opacitatea reprezentanților sectorului față de realitățile mediului de afaceri cu care vine în contact și față de clientela potențială pe care a îndepărtat-o sistematic prin prețuri prohibitive și practici lipsite de transparență. Raportându-se la un calcul al prețului pe metrul pătrat, care poate fi mistificat după bunul plac al promoterilor prin includerea în suprafața totală a dependințelor sau a grosimii pereților, șmecherii din imobiliare practic s-au dat de gol: judecă exclusiv din propria perspectivă, doar în funcție de randamentele așteptate și nicidecum nu sunt interesați de solvabilitatea pe termen lung a clienților sau de capacitatea efectivă a economiei de a veni în întâmpinarea acestor expectații. Și cum "dumb money" s-au cam epuizat, realitățile dure ale pieței îi vor pedepsi pentru ignoranță. Și toată siguranța afișată în anii de creșteri va fi înlocuită de o derută generalizată în tot sectorul de real estate. Ne vom întreba atunci: cum de a fost posibilă atâta prostie pe metrul pătrat?


#144
dweller1999

dweller1999

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 439
  • Înscris: 06.02.2008

Quote

Bank of America, in negocieri pentru preluarea Lehman Brothers
de Dan Popa Dan Popa's Weblog
Vineri, 12 septembrie 2008, 15:32 Economie | Finanțe & Bănci


Dupa ce a salvat Bear Stearns in martie si acum o saptamana a  aruncat colacul de salvare spre Fannie Mae si Freddie Mac, Trezoreria SUA  si FED si-au dat mainile pentru salvarea Lehman Brothers si, pe urma, pentru punerea ei in vanzare, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Presiunea timpului e uriasa: cea mai mica dintre bancile de investitii de pe Wall Street si-a vazut actiunile cazand cu 40 la suta ieri seara, dupa ce planul de redresare a fost considerat o aberatie financiara. Media americana scrie ca, pentru preluarea Lehman, cele mai mari sanse le are Bank of Amerika,  care s-a ferit deocamdata sa faca comentarii publice.

Pe lista scurta privind preluarea Lehman s-a aflat pentru cateva ore si Goldman Sachs, dar acestia au dezmintit, tot ieri, ca ar fi interesati de afacere.

O chestiune importanta in cazul Lehman Brothers sunt garantiile pe care autoritatile publice ar putea sa le acorde unui potential cumparator. In luna martie a acestui an, cand Trezoreria americana si Rezerva federala au orchestrat preluarea unei alte mari banci americane de investitii, Bear Stearns, de catre JPMorgan, banca centrala a SUA a acceptat sa finanteze operatiunea cu 30 miliarde de dolari.

Candidatii la preluarea Lehman Brothers ar dori sa beneficieze si ei de un astfel de cadou din partea autoritatilor publice, insa, potrivit Wall Street Journal, care citeaza surse din apropierea acestui dosar, de data aceasta autoritatile nu sunt dispuse la un gest similar.

Aceasta cu atat mai mult cu cat, in urma cu o saptamana, Trezoreria s-a angajat sa verse pana la 200 miliarde de dolari pentru a garanta functionarea in continuare, sub tutela statului, a organismelor de refinantare ipotecara Fannie Mae si Freddie Mac.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate