Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Ruptura ligamente la genunchi

  • Please log in to reply
330 replies to this topic

#307
Alinpopa22

Alinpopa22

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 21.01.2014
Salutare. Ma numesc Alin, am 22 de ani si m-am operat la dr. Andrei Ioan Bogdan de sutura de menisc. Ma simt excelent, urmez programul de recuperare, iar acum la 14 zile dnul dr. mi-a spus ca trebuie sa facem plasmafereza, adica sa imi injecteze in genunchi propriu meu sange ca sa acceleram procesul de vindecare. A mai facut cineva asta, doare, cum este?

#308
nedgica

nedgica

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 19.04.2014
Operat la spitalul militar de dr. Codorean acum 3 ani, reconstructie LIA si reparatie ligament, operatie reusita, a costat ceva operatia dar pentru cea mai mare parte din bani am primit facturi de la firmele furnizoare (seturi de suruburi si multe altele), iar pentru ce am dat in plus nu am fot conditionat. Acum folosesc piciorulaproape la fel ca pe celalalt, mare parte din frica si nu din cauze medicale. Oricum, piciorul meu nu mai e ce a fost, dar am am 46 ani si 100 kg, fa cam orice cu piciorul, fara a ma apropia de fotbal sau alte sporturi dure, doar tenis de masa, bicicleta, scari, alergare in linie dreapta. Exercitiile de recuperare sunt foarte importante, si trebuiesc mentinuta permanent o conditie fizica buna. Acum daca fac o treime din exercitiile pe care le faceam zilnic la o luna dupa operatie, nu ma pot sa merg cateva zile de la febra musculara.
In concluzie, felicitari d-lui dr., foarte multumit de dumnealui si de spital.

#309
Am@DEUS

Am@DEUS

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 22.06.2004
Am fost operat de dl. Dr. Andrei Bogdan in luna august (ligamentoplastie) la clinica Medicover. Pot spune ca totul a decurs foarte bine: operatia, in timpul careia am primit multe informatii si am putut vizualiza pe monitor ce se intampla si care sunt leziunile, apoi am fost placut impresionat de interesul acordat de dl. doctor pacientilor, inclusiv mie, comunicarea a fost foarte buna si prompta de fiecare data postoperator. Am ales sa fac recuperarea la clinica Sanador, unde la fel s-au vazut progrese vizibile. Dupa 2 saptamani si ceva de la operatie am inceput sa calc pe picior, apoi peste cateva zile am renuntat si la carje. Recuperarea merge in continuare foarte bine, ajungand dupa o luna si jumatate la o flexie de cca. 90-95% si o extensie completa. Am facut deasemenea si o injectie cu plasma (P.R.P.) constatand la o saptamana distanta o usoara ameliorare a mobilitatii. Recomand celor care doresc sa se opereze sa se informeze extrem de bine inainte ce presupune operatia dar mai ales ce presupune o recuperare facuta corect! Dl. dr. nu face diferente intre pacienti, toti sunt tratati la fel de bine. Tot respectul pentru domnul dr. Andrei Bogdan il recomand din suflet!

Kinetoterapia la Sanador a dat roade in timp foarte scurt, momentan fac exercitii la care nici nu speram dupa operatie ! Multa sanatate!

Edited by Am@DEUS, 17 October 2014 - 20:13.


#310
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
mai urmareste cineva topicul acesta?
cred ca ma paste si pe mine o operatie.....
m-am accidentat sambata, la fotbal fireste, la o schimbare brusca de directie, o rasucire, am auzit o paraitura / pocnitura si m-am prabusit.
am aplicat gheata imediat si in cele cateva ore cat am mai stat acolo (intins) a fost ok. am plecat pe picorarele mele dar mergand f incet, genunchiul fiind blocat. pana seara s-a umflat, nu f mult dar destul, durerile au crescut in intensitate...
am plecat la cabinetul de urgenta unde un doctor (generalist) a incercat sa traga de picior in diferite directii dar nu a reusit durerile fiind destul de mari....m-a trimis la raze cu specificatia ca daca se vede vreo fractura ma paste ghipsul. la raze mi-a facut poze in vreo 4 pozitii. am revenit, a zis ca nu e de ghips....mi-a recomandat o saptamana de relax dupa care sa ma duc la GP-ul meu care va relua testele la picior si va concuziona daca ma trimite mai departe la specialist. mi-a dat si pastile de voltaren.
dupa 3 zile situatia se prezinta cam la fel. genunchiul stang e umflat (interior, partea dinspre piciorul drept). umflatura urca un pic spre coapsa,,,, dureri mari am daca incerc sa rasucesc piciorul din genunchi sau daca flexez ..cred ca pot flexa cam 10-15%. de calcat calc pe toata talpa dar merg f schioptatat din cauza ca nu pot flexa genunchiul. nu ma pot lasa cu toata greutatea pe picior. nu am vazut echimoze, zone tumefiate, vinete.
mai am de asteptat cateva zile pana ma duc iar la generalistul personal care va decide daca ma va trimite mai departe la un ortoped care va decide sau nu un RMN. e de durata, in Norvegia nu poti sari pasi.
am citit tot topicul asta si sunt destul de deprimat / speriat... comparand cu povestile anterioare mai mult ca sigur ca e de operatie. cateva intrebari:
1. RMN. am gura plina de metale, cateva masele cu coronita metalica (ieftine) si un implant de titan. de titan stiu ca nu influenteaza dar cu metalul din coronite la RMN e mai greu. e asta vreo problema. sunt speriat ca nu pot face RMN-ul si nu pot diagnostica corect. nu am deloc experienta cu RMN-ul. doar ce am vazut prin dr. House si le zburau la aia metalele prin corp cand intrau la RMN... Posted Image
2. nu mi-a dat nici macar o ortopeza sau cum se cheama aia....o carja, baston ceva. am intrebat daca sa incerc sa merg pe picior mi s-a spus ca daca pot sa incerc (nah, medic generalist).... e normal sa ma lase asa?
2. in caz de operatie o sa am de ales intre Norvegia unde recuperarea o sa fie groaznica fiindca sunt singur pe aici (ma rog ma poate ajuta un prieten cu cumparaturi ceva) sau sa ma duc acasa la Constanta unde e familia care ma poate ajuta. imi recomandati ceva / pe cineva in Constanta? ...stiu ca s-a deschis un spital nou privat, OCH, unde pe sectia orto lucreaza dr. Cucu, si dr. Eugen Rubeli. pareri?
eventual alte sfaturi?

Edited by bubalus, 20 January 2015 - 20:56.


#311
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,912
  • Înscris: 31.03.2003
O orteza te-ar ajuta in momentele astea.
N-as trage linie fara sa fac un RMN, ramane sa te interesezi daca ai voie. Practic pentru genunchi iti bagi doar picioru, vorba aia.
Chestia aia cu paraitura suna naspa. Nici nu vreau sa-mi aduc aminte.
Dar s-ar putea sa ai noroc si sa fie doar ligamentul colateral intern.
http://www.lectiadeo...e-genunchiului/

Tinand cont ca cel putin o luna vei aveai dificultati de deplasare, condus masina etc, cred ca acasa ar fi cel mai bine, daca va fi nevoie de operatie.

#312
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005

View Postoaspetele, on 24 ianuarie 2015 - 08:38, said:

Dar s-ar putea sa ai noroc si sa fie doar ligamentul colateral intern.

poti sa detaliezi chestia asta? de ce ar fi noroc daca ar fi doar LCI?

in fine, joi am fost la GP-ul meu (un fel de medic de familie)....m-a pipait, m-a apasat pe genunghi, stanga dreapta, a zis ca e stabil,,,,si el zice ca e ligamentul lateral partial rupt (unde se prinde pe os....cica)
bulangiul, n-a vrut sa ma trimita la RMN, a zis ca nu crede ca RMN-ul o sa-i dea mai multe informatii....
2 saptamani de medical, o pereche de carje, voltaren pastile....si o sa-mi treaca...6 saptamani de dureri...

in fine, dupa o sapt de la accident, mai e umflat dar nu f mult ...am inceput sa flexez mai mult piciorul (cred ca undeva la 30-40 gr)....ba chiar ieri am reusit sa-mi pun singur si sosesta (m-am chinuit ceva dar a mers)
am gasit pe net un cabinet privat de ortopedie, iar cand oi putea sa conduc ma duc sa-mi fac o programare (cred ca la inceputul lui Feb). am inteles ca prin ei pot face si un RMN. am o asigurare privata pe care am s-o folosesc in acest scop.
vreau sa stiu exact ce e acolo....

Edited by bubalus, 25 January 2015 - 01:29.


#313
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,912
  • Înscris: 31.03.2003

View Postbubalus, on 25 ianuarie 2015 - 01:28, said:

poti sa detaliezi chestia asta? de ce ar fi noroc daca ar fi doar LCI?


Fiindca rareori se opereaza asa ceva. In general merge cu recuperare.

#314
XENNA

XENNA

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,006
  • Înscris: 07.11.2005
Nu te increde prea mult in RMN. Eu am facut la 2 saptamani dupa incident si 2 medici (unul amic f bun) mi-au spus fara tagada ca e ruptura totala de LIA. Eu fata de tine in momentul cazaturii (am cazut de pe o scara de la 1m inaltime, in picioare) nu am auzit o ruptura, sau un zgomot suspect - asta m-au intrebat mai multi medici. Am fost la Iasi si am facut artroscopie, avand in antecedente si o fisura de menisc de care am aflat la RMN. S-a extras bucatica de menisc, s-a curatit interiorul genunchiul si surpriza  mai exista 1/3 din ligament functional. Concluzia medicului a fost ca nu trebuie ligamentoplastie, avand cvadricepsul foarte bine dezvoltat si bucatica de ligament ramasa (care in timp se va tonifia). Mentionez ca nu fac sport de performanta  ci doar sala si mountain-bike.
Acum sunt in perioada de recuperare la aproape 3 luni de la interventie; merg fara carje, mai apar dureri, piciorul se flexeaza peste 90 grade iar extensia nu e completa. Fac acasa exercitii de recuperare cu greutati in jurul gleznei de 2 ori pe zi cam 10 min.
Singurul lucru care ma deranjeaza e ca se umfla si se intareste piciorul sub genunchi cand merg mai mult sau cand stau in picioare. Banuiesc ca e normal in urma artroscopiei. La voi cum a fost?

#315
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,912
  • Înscris: 31.03.2003
Eu stiam ca LIA rupt...e cam rupt.
Iar la RMN banuiesc ca un LIA foarte ingust aduce mult cu unu lipsa.
Evident, artroscopia e cea mai buna metoda de diagnostic in acest sens.
Cica juma de an dupa artroscopie e normal sa se mai umfle, sa se incalzeasca...

Grija mare la flexie si extensie, cam trebuiau obtinute.

#316
dacibesti

dacibesti

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,568
  • Înscris: 01.02.2007
In urma unei "dezmorteli pe baza de fotbal" in urma cu aprox 3 sapt m-am ales cu o durere in genunchiul drept, initial mai slaba (probabil din cauza genunchiului incalzit) care ulterior a crescut in intensitate => vizita la medicul de familie -> BO trimitere ortoped si un prim diagnostic: entorsa genunchi drept cu posibila afectare ligament colateral intern si posibila leziune menisc = concediu medical 2 saptamani + "daca nu trece complet te intorci pt RMN". Binenteles ca nu a trecut, asa ca aseara am facut RMNul iar diagnosticul pus de medicul de la RMN este  "leziune menisc grad III fara afectarea niciunui ligament", astept rezultatul oficial / film / CD (sau ce s-o mai da pacientului in acest caz) ca sa pot sa ma intorc la specialistul ortoped. Acum urmeaza intrebarea intrebatoare: avand in vedere ca nu scap fara artroscopie a mai fost cineva pe mana dr. Razvan Dragomir de la Sanador Bucuresti? Astept parerile voastre. Multumesc.

#317
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
hai sa va updatez cu intamplarile mele....
dupa cum ziceam medicul personal nu a vrut sa ma trimita la RMN asa ca dupa o sapt, cand am inceput sa ma misc si sa conduc, mi-am luat asigurarea in brate si fuga la o clinica privata.
M-a pipait doamna pe la genunchi, facut niste teste a zis ca da,  MCL-ul pare afectat dar tinand cont ca genunchiul era umflat bine este sigur si altceva in genunchi. MCL da umflatura undeva mai in lateral....
In plus...ca de ce merg in carje? Pai asa mi-a zis doctorul.... Nu e bine, fara carje ca de aia e articulatia imobila....in fine..
trimitere la RMN pe care l-am facut a doua zi, ortopeda urmand sa ma sune cand primeste rezultatul, in 2-3 zile de regula...
si dai si asteapta 2 sapt....nimic. Sun la clinica, doctora e in medical. In astea 2-3 sapt am inceput sa ma misc mai bine. S-a mai dezumflat, mai doare un pic, tot nu pot sa fac toata gama de miscari...dar e spre bine...
in timpul asta am fost si intr-un city break unde am mers destul pe jos.... cu dureri, dar asta e...
In fine m-a sunat doctora sapt asta ca sa vin la clinica sa vb ca e serios si am nevoie de operatie....
ieri m-am dus, verdict MCL ruptura totala (smuls din femur), ACL ruptura totala, meniscuri neafectate...
m-a pus pe masa...tras de picior in toate directiile...nu e instabil. e un pic (grad 2) de insabilitate in medial (unde tine MCL-ul) dar nu e instabilitate in sagital unde ar fi trebuit sa actioneze ACL-ul.
In mod normal la instabilitate musai operatie.... dar in cazul asta sa mai asteptam un pic. nu pot intinde perfect piciorul din articulatie, imi mai lipsesc vreo 15 grade. Mai e un pic de tensiune in picior..asa ca a zis ca e posibil ca si din cauza asta sa nu se manifeste instabilitatea...
mi-a recomandat fizio pentru si sa ne vedem peste 3 luni. odata ce articulatia va deveni mai mobila cu fizio pot sa ma astept la instabilitate mai mare.... in plus fizio e recomandat si inainte de operatie pentru a creste masa musculara si pentru a ma ajuta la o recuperare mai buna si mai rapida in caz de ligmentoplastie.
MCL-ul a zis ca se reface singur !?


o sa incerc sa iau RMN-ul si o sa caut si o alta opinie in Constanta cand ajung acasa de Paste....eventual sa demarez discutiile pentru o eventuala operatie care din considerente de recuperare am sa o fac acasa....am sa ma duc la un medic care a fost la Eforie specializat pe artroscopii....

cam astea-s noutatile....ceva recomadari?

Edited by bubalus, 27 February 2015 - 13:54.


#318
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,912
  • Înscris: 31.03.2003
O a doua parere DE SPECIALITATE e intotdeauna binevenita.
Dar eu as incerca ceva in Bucuresti, sunt vreo 2-3 ortopezi arhicunoscuti pe genunchi, mai ales daca te gandesti sau daca va fi nevoie de o operatie.
Ligamentele colaterale nu se opereaza de obicei, dupa cate stiu eu. Acuma cu ruptura totala...e de vazut.

Chirurgie. In cazul in care si alte structuri din genunchi sunt afectate, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Unii chirurgi spun ca o asociere intre ruptura ligamentului incrucisat anterior si ruptura ligamentului colateral medial, ar trebui sa fie tratata chirurgical. Altii nu sunt de acord si afirma ca ruptura LCM ar trebui sa fie tratata nechirurgical, si ligamentul incrucisat anterior reconstruit mai tarziu. Timpul va spune daca o abordare este mai buna decat cealalta. Noi suntem de acord cu a doua varianta.
Sutura ligamentului
Sutura unui ligament colateral rupt recent, necesita, de obicei, o incizie prin piele care sa corespunda cu traiectul ligamentului. In cazul in care ligamentul a fost tras din locul in care se ataseaza pe os, ligamentul este reinserat la os fie cu suturi mari (cusaturi puternice) sau ancore speciale numite ancore de sutura. Ruptura din zonele de mijloc ale ligamentului sunt de obicei reparate prin coaserea capetelelor impreuna.
Reconstructie de ligament
Umflarea cronica sau instabilitatea cauzata de o leziune in ligamentul colateral, poate necesita o reconstructie chirurgicala. Reconstructia difera de repararea ligamentelor, descrise anterior. O operatie de reconstructie consta in inlocuirea ligamentului liber cu o grefa de tendon, autogrefa(proprie pacientului) sau allogrefa (de la banca de tesuturi)

#319
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
da, in mare cam astea citisem si eu despre MCL.
tot de Specialitate a fost si primul verdict. la clinica privata am fost la un ortoped.

ceva recomandari in Bucuresti, care sunt cei 2-3 cunoscuti? stiu pe cineva care s-a operat recent (alte probleme la genunchi) la Universitar , la Dr. Radulescu insa as prefera o clinica privata.

Edited by bubalus, 28 February 2015 - 15:56.


#320
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,912
  • Înscris: 31.03.2003
Eu stiam de Filipescu, daca mai practica.
Din garda tanara, Codorean.
Probabil au mai aparut si alte stele pe firmament.

#321
IoNGHiNioN

IoNGHiNioN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 53
  • Înscris: 04.10.2008
Salutare,
Citit povestile voastre, asa ca am sa o prezint si pe a mea:
Acum 6 saptamani in urma unei alunecari pe minge, urmata de o trosnitura la genunchi si durere puternica timp de cateva minute. Am ajuns la urgenta, radiografie, consult, fiagnosticul pus: entorsa: gheata, repaus la pat, plus antiinflamator crema si tador. Dupa o saptamana, durerea nu a cedat, urmarorul consult: ruptura de menisc. A doua zi am mers la operatie, unde mi s-a scos 5% din meniscul intern si 5%din cel extern. Totodata, in timpil artroscopiei, s-a vazut ligamentul incrucisat anterior rupt complet. Mi s-a recomandat artroscopie cu grefa din propriul tendon si suruburi resorbabile din titan peste 3 luni, dupa refacerea completa de la prima artroscopie.
Au trecut 5 saptamani, fac si ceva recuperare medicala, am ajuns sa efectuez gama completa de miscari cu membrul afectat.
Ieri am avut ghinionul sa alunec pe gresia umeda, cazand tot in piciorul proaspat operat. Aceleasi simptome ca la fotbal: trosnitura puternica la genunchi + durere cumplita cateva minute. Astazi am mers la control, s-a jucat putin cu piciorul meu, apasari pe genunchi, etc. iar diagnosticul pus e: entorsa: gheata, piciorul la nivelul inimii si antiinflamator gel. Sa fie oare doar o entorsa ? Cand calc, am o usoara jena in spatele genunchiului, la fel si atunci cand incerc sa il indoi complet.
Toata povestea a fost si este supravegheata de Dl doctor Dan Anghelescu(rezident) iar artroscopia a fost efectuata impreuna cu Dl Tomi George(medic primar), spitalul Municipal. Destul de necomunicativ dl Tomi, singurele contacte cu dansul au fost in sara de operate si dupa operatie, la salon. La adresa dlui Dan, nu am nimic de reprosat.

Acum astept urmatoarea artroscopie de refacere LIA si SPER ca acum sa foe vorba doar de o entorsa.

Multa sanatate!

Edited by IoNGHiNioN, 08 May 2015 - 14:08.


#322
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,912
  • Înscris: 31.03.2003
In principiu, meniscul se repara in timpul aceleiasi operatii in care se face ligamentoplastia.

#323
IoNGHiNioN

IoNGHiNioN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 53
  • Înscris: 04.10.2008
Da, stiu. Dar primul diagnostic care ducea la artroscopie a fost: ruptura de menisc.
Nu stiu care-i treaba cu materialele, ori nu aveau, ori nu erau siguri ca platesc..
Ce parere ai de ce am patit ieri ? Poate fi vorba doar de o entorsa ?

Edited by IoNGHiNioN, 08 May 2015 - 14:14.


#324
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,912
  • Înscris: 31.03.2003
Da, evident.
Dar si daca a fost mai mult, se va rezolva in timpul ligamentoplastiei.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate