Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren
 Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips
 Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?

Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone
 Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...
 

roandre

- - - - -
  • Please log in to reply
2136 replies to this topic

#1
roandre

roandre

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,728
  • Înscris: 26.11.2007
Iata ca am intrat in hora si acum trebuie sa joc.
Suntem la inceput de drum spre implinirea visului de a avea casuta noastra pe pamant. Casa va avea P+1+M cu o amprenta de 95 mp si o suprafata desfasurata de 250,80 mp. Inainte de asta va trebui insa sa demolam constructia deja existenta pe teren (o casa de paianta de vreo 65 mp)
Vom construi pe un teren destul de mic de 279 mp (8,70*32 m). Deschiderea este f mica si de aici au inceput durerile de cap. Cei de la Primarie ne obliga prin certificatul de urbanism sa construim casa in regim insiruit. Va fi din calcan in calcan in fata (deci cat toata deschiderea, dar am gasit solutia de compromis sa facem un tunel la parter si sa lipim doar etajul) iar apoi ne vom retrage doar pe o laterala. Asta din cauza ca avem deschiderea mai mica de 9 m!!! Ne lipsesc 30 cm.
Pana acum am obtinut autorizatia de demolare, am scos toate avizele cerute prin CU pt aut de construire si astept proiectul de la arhitecta pt a depune dosarul la primarie.
Planul casei va fi cel din pozele de mai jos. Ce parere aveti?
Singurul lucru pe care i l-am cerut arhitectei sa-l modifice fata de ce e in desenele de mai jos ar fi terasa de deasupra dormitorului matrimonial care am cerut sa fie acoperita.


Astazi am fost si mi-a dat urmatoarele desene cu fatadele casei. Fata casei mi se pare ca arata f urat de aceea as dori s-o mai modificam. Ati putea sa-mi sugerati ceva in acest sens?
De pe partea din fata lipseste un geam de la baia dormitorului matrimonial.
I-am cerut ca terasa care era deasupra dormitorului matrimonial sa fie acoperita pt a nu avea zapada/apa de ploaie direct pe tavanul dormitorului dar supriza mi-a fost mare azi sa vad ca terasa a fost acoperita in sensul ca a devenit pod.
Partea din spatele casei mi se pare mult mai bine aranjata ca cea din fata.

Pe lateral imi par mult prea multe geamuri iar la dormitorul de la etaj observ ca sunt 2 gemulete mici despartite prin zid. Mie mi s-ar parea mult mai practic sa fie un singur geam mare dublu.

Astept pareri, critici, orice.

Numai bine!

Attached Files


Edited by punkt, 24 February 2008 - 07:53.


#2
nick_florin

nick_florin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 274
  • Înscris: 03.05.2006
mie unul imi place  cum arata casa desi mi se pare prea mare.....cel putin fata de ceea ce vreau eu sa construiesc pt familia mea...dar fiecare are gusturile lui....
ca idee daca ne poti spune cat a costat proiectul?si la cat estimezi investitia in rosu bineinteles ca la finisaje difera de gusturi....
mult succes

#3
roandre

roandre

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,728
  • Înscris: 26.11.2007
Casa ca suprafata pare mare dar ca incaperi mi se pare exact ceea ce am nevoie.
La parter am insistat sa am si un birou pt a-l transforma la batranete in dormitor pt ca mai mult ca sigur imi va fi greu sa urc si sa cobor scarile  :D
La etaj am nevoie de 3 dormitoare pt ca am 2 copii, fata si baiat si va trebui ca fiecare sa aiba camera lor.
Mansarda a fost sa zicem un moft pt ca nu stiu cat de necesara ne va fi...dar sa fie!
Dc ar fi fost dupa cum mi-ar fi placut mie sa arate casa visurilor, trebuie sa recunosc ca nu aceasta ar fi fost. Dar cum Primaria e stapana si pe bunul tau, pe ceea ce ai voie sa faci, atunci te conformezi si incepi sa te multumesti si cu mai putin.

Proiectul ma costa 8euro/mp. La rosu sper sa scot casa cam la 60000 euro. Saptamana viitoare ar trebui sa am si proiectul de rezistenta (pe cel de fundatii il am) si sa caut niste oferte la firmele de constructii si atunci voi avea o idee clara despre cat m-ar duce casa.

#4
roandre

roandre

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,728
  • Înscris: 26.11.2007
Si pt ca nimic nu se obtine usor in viata, ieri am fost la arhitecta ca sa gasim o solutie astfel incat casa mea sa aiba si "fata". Astept urmatoarele fatade care sper sa arate mult mai bine.

#5
rdesign

rdesign

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 28.08.2005
Iti spun ca un om care a trecut prin framantarile tale.
1. Vezi ca randarea nu e cinstita si nu exprima finalul.
2. Ai aratat ca ai probleme cu vecinatatile datorita terenului ingust. Ca opinie personala acoperisul nu trebuie facut cu panta numai fata-spate pentru ca datorita lungimii mari a constructiei (cea de pe care obtii spatiul) iti va iesi foarte inalt (tuguiat) . Priveste pe strada in jurul tau si vei gasi solutia la constructiile vechi care se faceau pe adancime si cu calcane. O sa observi ca au acoperisuri in "3 ape". Cu problemele actuale s-au confruntat "strabunicii " nostrii inainte de a ne trezi noi ca vrem case. "Foamea de pamant" dateaza de mult si a generat chiar si razboaie.
3.In cazul tau m-as orienta catre o arhitectura "traditionala" sau catre una "cubista" pentru a-mi rezolva problema.

Attached Files



#6
roandre

roandre

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,728
  • Înscris: 26.11.2007
rdesign, multumesc pt punctarea celor 3 aspecte.
Acoperisul mi se pare si mie f inalt si tuguiat dar in 3 ape nu stiu cum ar fi posibil atata timp cat in fata cel putin casa e din calcan in calcan si nu am voie sa las apa sa se scurga la vecini in curte.
Din pacate pe acea strada suntem primii "obligati" sa construim in regim insiruit asa ca exemple de acoperis nu sunt.
Voi vedea maine cu ce solutii vine arhitecta.

#7
rdesign

rdesign

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 28.08.2005
Cand am facut aprecierea ca randarea nu e corecta nu m-am referit numai la aplicarea tablei zincate ci si la faptul ca in planul mansardei apare o terasa care nu se regasete si in varianta 3D.

Iti inteleg frustrarile. Vezi in jur sau gaseti pe internet case de la care iti plac numai anumite detalii.
Ai vrea ca aceste detalii sa se regaseasca imbinate in proiectul tau, intr-un mod unitar. Te astepti la un dialog constructiv cu arhitectul iar acesta/aceasta nu are timpul necesar. Ai vrea sa stai alaturi cand proiecteaza si sa gasiti calea comuna, dar lucrurile nu stau asa. Te duci la intalnire, te ameteste cu niste planuri la care te uiti repede iar el/ea iti sufla in ceafa cu speranta ca nu-i ceri sa modifice si ii vei da aprobarea.  
Nu sunt nici arhitectii de condamnat ca serviciul lor, in loc sa fie platit calitativ, a ajuns sa fie platit cantitativ (la mp) si in atare conditii prefera sa faca un bloc unde impartirea pe nivele se repeta iar bani se aduna cu copy/paste.

Prin asa ceva am trecut si eu, ajungand pana la urma sa-mi proiectez casa singur cu ajutorul unui soft.
Acum sa revenim la chestii practice, sfaturi de care nu trebuie neaparat sa tii seama:
1.Asa cum arata planul parter mie imi da impresia de "cotloane" Ai obtinut un hol serpuit, or tocmai intrarea in casa mi se pare compromisa.
2.Din relatarile tale rezulta ca nu ai deschidere suficienta, fapt ce te obliga sa te intinzi pe lungime. In conditii de spatiu limitat pe pamant gandeste-te ca nu poti obtine prea multe la nivelul "ground zero". Deci vezi ce faci cu biroul care e cam "fortat". Dorinta sau necesitatea unui birou o avem toti, numai unii au insa nevoie de el la intrare – cei cu profesii libere si care primesc clienti la domiciliu.
3.In situatia inn care nu e imperios necesar la intrare, ori renunti de tot ori il iei in calcul pe nivelele superioare, unde ai oricum mai multa liniste.
4.Daca totusi il vrei la intrare, regandeste bucataria ca mi se pare cam mult, in conditii de lipsa de spatiu, sa ai loc de masa in bucatarie si dinning alaturi.
Cu speranta ca nu am devenit deranjant, prin postul asta am incercat doar sa te ajut sa-ti faci ordine in idei intr-un moment stresant, si nicidecum sa te influentez in vreun fel.

Attached Files



#8
roandre

roandre

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,728
  • Înscris: 26.11.2007
In nici un caz nu ai devenit deranjant ba chiar imi prind bine ideile/sfaturile tale.
Terasa care aparea in planul mansardei a fost desfiintata pt ca arhitecta mi-a zis ca nu poate sa faca terasa acoperita decat dc mai inalta casa cu 2 metri. Nu vrea sa mai inalte casa asa ca n-am acceptat varianta asta si nici varianta cu terasa descoperita nu o vreau. N-am inteles totusi de ce trebuie sa inainte casa cu 2 m si nu poate doar sa faca o panta mai mica la acoperis astfel incat sa poata acoperi totusi terasa fara sa fie nevoie sa inalte casa. ma rog, neffind de specialitate am inghitit galusca si am luat-o ca atare.

da, ai dreptate cu holul serpuit dar pt mine a fost singura varianta care putea sa imbine cel mai bine majoritatea dorintelor mele.
Casa, proiectul e facut de mine tot cu un soft si mers la arhitecta pt a cizela putin si as da ok-ul in functie si de structura si de ce mai stie un proiectant si eu n-am cum sa le stiu.

Deschiderea curtii mele este de 8.70 ceea ce mie nu mi s-a parut chiar atat de putin pt un alt plan de casa pe care il concepusem astfel incat sa fie lipit doar pe un calcan dar primaria noastra scumpa si draga nu mi-a permis acest lucru asa ca a trebuit ca fata casei sa fie marita.
Biroul l-am proiectat in ideea ca poate la batranete sau in cine stie ce situatii o sa am nevoie de un dormitor la parter (din cauza ca mi se va parea greu sa urc pana la etaj) si pt ca era acel spatiu pe care nu stiam cu ce sa-l umplu. Dc ai o idee de cum ar putea reorganizat parterul mi-ar fi de un real folos. Dc as muta bucataria in fata in locul biroului mi-ar ramane atunci un living fff mare iar ertajul ar trebui iar regandit pt ca baile ar trebui sa fie pe aceeasi coloana cu baia/bucataria de la parter. Sincera sa fiu eu alta solutie n-am gasit dar asta nu inseamna ca poate n-ar exista.
Bucataria are 15 mp iar livingul+dining au 24.40 mp. Dc livingul mi se va parea prea mic am sa desfiintez zona de dining care nu mi se pare a fi f importanta. Problema e ca nu-mi place deloc acel stalp care vine in mijlocul zonei de living/dining dar la care am intels ca nu pot renunta din cauza etajului.
Biroul jos are 11.80 mp. Ma uitam acum pe desene ca ar fi o varianta sa desfiintez biroul si sa fac intrarea prin acea zona dar oare nu ar fi prea mare un hol de aproape 12 mp?

#9
rdesign

rdesign

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 28.08.2005
Am facut doua randari simple cu functionalitatea parterului si etajului.
Sincer mi-a fost lene sa mobilez mai mult
Cam asa arata "imparteala" casei mele. Nu e o casa la care sa uimeasca arhitectura, ci una functionala, in care am incercat sa inchid putin spatiile pentru a-i asigura o oarece intimitate fiicei mele cand va creste, cu speranta ca va mai ramane pe langa "bosorogi"
Daca nu, o scot la vanzare (casa bineinteles) si ma retag intr-un apartament mic la parterul unui bloc linistit.
Referitor la casa ta ar trebui postat un plan de situatie.

Attached Files



#10
roandre

roandre

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,728
  • Înscris: 26.11.2007
Arata bine planurile tale dar la etaj ai doar 2 dormitoare si un birou?
Eu la etaj am nevoie neaparat de 3 dormitoare.
cat despre mutat la batranete la bloc...no way, nu cred ca vei mai face asta dupa ce vei trai o viata la curte, in "legea ta".
Cel putin eu una nu mai vreau sa aud de bloc oricat de linistit ar fi el.

Atasez si un plan de situatie

LE: Pe planul de situatie este o greseala si anume lungimea curtii este de 32 m (as fi vrut eu sa am 31 m lungime caci astfel insemna ca am 9 m latime si scapam de obligativitatea construirii casei in regim insiruit).

Attached Files


Edited by roandre, 25 February 2008 - 23:21.


#11
rdesign

rdesign

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 28.08.2005
Ti-am regandit compartimentarea. Incerc deseara sa o transpun in planuri 2D si 3D.
Ma incurca insa planul de situatie. Cred ca abordarea a plecat gresit de la inceput.
Nu inteleg de ce te-ai zgarcit cu spatiul din fata casei (3m) care in opinia mea trebuia sa fie de cel putin 5m. Nu mai erai nevoita sa faci intrandul pentru parcarea masinii si, in general, casa nu se pune chiar in strada, (avand suficient locin spate =24m) macar pentru protectia de praful starnit de masini.
Asa ca I'll be back.

Attached Files


Edited by rdesign, 26 February 2008 - 10:14.


#12
roandre

roandre

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,728
  • Înscris: 26.11.2007
Dc ai reusi sa-mi dai o schita cu ceea ce ai gandit tu pana in ora 17 ar fi super pt ca pe la ora 6 am intalnire cu arhitecta sa stam sa desenam impreuna ceea ce vreau sa mai modific.

Cu distantele treaba sta in felul urmator. Nu eu am decis retragerile ci primaria prin CU. Ma obliga sa ma retrag de la poarta cu 3 m iar in spate sa am o retragere de minim 5 m sau jumatate din inaltimea pana la cornisa.
Din cauza aceasta am bagat masina sub tunel pt ca subsol nu am vrut sa facem si datorita costurilor mari.
Le-am explicat la Primarie ca e o aberatie ce m-au pus sa fac (cu retragerea de 3 m de la poarta) in conditiile in care legea spune ca pt fiecare 100 mp construiti trebuie sa asiguri un loc de parcare iar pt casele care depasesc 100 mp trebuie sa asiguri 2 locuri de parcare. In aceasta situatie normal era sa ma lase sa pun casa la minim 5 m de la poarta (mai ales ca lungimea curtii imi permitea sa pun casa si mai in spate) ca sa pot baga 2 masini in curte fara sa fiu nevoita sa fac parcare la subsol pe care poate nu mi-o permit sau nu o vreau.
Dupa lungi discutii si incercat sa-i conving ca au gresit si sa faca ceva in sesnsul asta concluzia a fost urmatoarea "doamna, aveti dreptate dar nu mai schimbam nimic ci doar am sa trec cu vederea faptul ca nu sunt asigurate 2 locuri de parcare pt ca dosarul tot la mine va ajunge si eu voi da autorizatia".
Majoritatea caselor de pe acea strada sunt la o retragere de 3 m fata de poarta dar inainte nu era legea care sa te oblige sa asiguri un nr x de locuri de parcare in fucntie de suprafata construita asa ca era ok retragerea stabilita de ei.

Asa ca dupa cum vedeti am avut o gramada de probleme din cauza CU elaborat fara pic de logica. Am ajuns sa-mi cumpar teren si sa fac o casa dupa cum vor "mai marii". Pomii din curtea mea nu pot sa-i tai fara avizul "mai marilor" asa ca in curand nici n-o sa mai pot intra in curte fara acordul "mai marilor" sau imi vor face si program de intrat/iesit.
Gardul nu pot sa-l inlocuiesc fara autorizatie...alta durere de cap. Pai dc eu am gard la casa si vreau ca pe aceeasi urma sa pun un gard care sa nu fie ruginit sau mai stiu eu cum, de ce sa nu pot sa-l schimb fara autorizatie?

#13
GERULA2006

GERULA2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,831
  • Înscris: 26.08.2006
dupa cite probleme ai cu cei de la primarie sigur locatia este in Bucuresti sau intr-un oras mai mare....NU?

#14
rdesign

rdesign

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 28.08.2005

 roandre, on Feb 26 2008, 12:09, said:

Dc ai reusi sa-mi dai o schita cu ceea ce ai gandit tu pana in ora 17 ........
Cu distantele treaba sta in felul urmator. Nu eu am decis retragerile ci primaria prin CU. Ma obliga sa ma retrag de la poarta cu 3 m iar in spate sa am o retragere de minim 5 m sau jumatate din inaltimea pana la cornisa.

Sorry dar nu am cum pt. ca nu stiu daca ajung acasa pana la ora 17. Punerea in practica a planului imi ia cel putin 2-3 h pentru ca trebuie desenate zidurile, "aruncata mobila", trasate canalizarile verticale etc.
Referitor la retragerea cu 3 m chiar nu inteleg. Eu cred ca ea trebuie interpretata ca retragere minima nu fixa.
Acum nu stiu ce sa zic. Problemele tale sunt se pare de natura juridica si tin de contenciosul administrativ.
Acestea pot fi rezolvate si in instanta (cu sanse mari de castig) dar si cu costuri mari (durata proces => sicanari si reintoarcerea PAC pt. te miri ce act normativ desuet desprafuit special pt. tine => intarziere=> costuri materiale in plina ascensiune, etc.).
Pe partea cealalta o casa se cam face o data in viata si pe viata.
C'est la vie. Toujour merde.

#15
roandre

roandre

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,728
  • Înscris: 26.11.2007
Da, casa se afla in Bucuresti, sectorul 2, gard in gard cu Stadionul National.

rdesign , CU a fost scris foarte ciudat. Desi iti da impresia ca poti interpreta cuvintele scrise acolo cand am fost sa vorbesc cu cel care se ocupa de dosarul (zona) nostru datele problemei n-au mai putu fi interpretate. Deja urbanistul cred ca ma cunoaste ca pe un cal breaz pt ca am mai avut si alte probleme si am avut nevoie de anumite sfaturi (de ex, vecinul din dreapta care apare pe schite cu o casa care in realitate nu exista dar la care eu trebuia sa fac expertiza tehnica la calcan pt alipire, etc).
Despre retragerea de la poarta e adevarat ca a scris ca se  va face la minim 3 m dar cand am fost sa discut cu el mi-a zis ca de fapt casa va trebui sa inceapa de la 3 m pt ca asa vor trebui lipite toate casele in fata. Nu se poate eu s-o fac de la 7 m si din calcan in calcan iar vecinul s-o faca de la 3 m tot din calcan in calcan pt ca atunci casele nu vor mai fi in regim insiruit.
Concluzia...una scrie, alta accepta in realitate. Deci casa va trebui sa fie de la 3 m iar din cauza asta au inceput si celelalte discutii referitoare la locurile de parcare.
O intreaga nebunie care cred ca ma va albi inainte de vreme.

pt orice modificare dorita de mine si care nu respecta CU mi s-a sugerat sa fac PUD dar am analizat si varianta asta si pe langa o pierdere de bani ar fi si o pierdere de timp, nervi si mai sunt si sanse de 20% sa nu fie acceptat.

gata, ma pregatesc sa plec la arhitecta. revin cu detalii mai pe seara!

#16
septimiu80

septimiu80

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,315
  • Înscris: 27.01.2008
daca inca nu ai stabilit nimic cu structuristul nu uita sa-i spui sa nu-ti faca casa cu structura zidarie portanta, ci in cadre.
Asa cum e in arhitectura cred ca e gandita cu zidarie portanta.
E mai scump sistemul si sunt mai multi stalpi mici raspanditi prin casa.

#17
roandre

roandre

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,728
  • Înscris: 26.11.2007
septimiu80, casa va  fi "pe fundatii din beton armat cu ziduri portante de caramida presata cu goluri, cu samburi de beton armat si ziduri despartitoare din caramida". Exact asta scrie in memoriul tehnic de arhitectura, deci va fi cu zidarie portanta si nu pe cadre.
Sincera sa fiu nu am ales, nici macar n-am discutat acest aspect cu arhitecta/structuristul. Am spus doar ca vreau casa din caramida si asta a fost solutia care mi s-a propus.
Nici in momentul de fata nu stiu care sunt diferentele (avantaje/dezavantaje) la o structura pe cadre sau pe zidarie portanta asa ca din pacate aici n-as fi stiut sa aleg in cunostinta de cauza si m-am lasat pe mana arhitectei/structuristului.

Am fost in seara aceasta la arhitecta si sper ca acum am stabilit toate detaliile si tot ceea ce nu-mi convenea la casa.
Pana la urma imi va face iar terasa de la mansarda (dar ceva mai mica) si va fi acoperita in genul lucarnei.
Geamurile/usile le-am mai rearanjat putin asa ca sper ca de data asta casa sa arate mult mai bine.

Dc da Doamne-Doamne si arhitecta macar de data asta reuseste sa-si tina cuvantul, joi ar trebui sa am dosarul gata sa-l depun la Primarie pt AC.

#18
rdesign

rdesign

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 28.08.2005
I'm back!
Imi pare rau ca am intarziat cu postul si ca nu ma pot achita nici integral de tema de proiectare. Au aparut solicitari din partea sefilor casei (amandoua de sex femeiesc).
Asa ca incep cu deficientele observate de mine in planul tau, unele poate le repet dar am incercat sa le rezolv:
1. Intrarea a fost stabilita gresit. Consecinte:
      a. musafirii se freaca de masina cand vin in vizita, incep injuraturile ca a fost zgariata cu plasele, etc.
      b. holul a iesit serpuit ca trebuia ocolit biroul
2. Dining + loc de luat masa in bucatarie = lux in lipsa de spatiu la sol.
3. Dressing cu fereastra = intrare praf si carcalaci in haine.
4. Spatiu comun de invatat si entertainment comun pentru cei doi boboci frumosi din avatar situat in spatiul de odihna apartinand unuia. Chiar crezi ca vor coincide activitatile lor ? Ce te faci cand unul are chef de joaca si celalalt vrea sa invete sau sa doarma?
5. Forma neregulata exterioara cu consecinta cresterii costurilor. Fiecare intersectie presupune existenta unui stalp din beton iar uneori apar acolo unde nu-ti convine => a se vedea stalpul protapit in mijlocul terasei spate.

Acum sa revin la ce am reusit eu sa fac, adica parterul (am schitat si etajul dar nu l-am transpus in planuri).
Ai atasate pozele. Nu am avut timp sa dau cu rola, asa ca zidurile sunt brute.
Poate unele cote nu corespund cu ce ai tu pe CU, dar nu toate sunt lizibile pe planurile postate de tine (aparat foto inclinat). Ele se pot corecta usor.
Daca mai vrei vederi interioare, le marchezi directia pe planul de baza.
Studiu placut.

Attached Files



Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate