Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Playlist melodii radio - unde?

P0335 senzor arbore cotit - senzo...

Avocatul Poporului vs European Om...

Recomandari firme pentru draperii...
 Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...

Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

Zoom comparat cu Google Meet
 Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...

De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!
 Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...

schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac
 

Cu diacritice si charset=iso-8859-2, cum se face indexarea?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
95 replies to this topic

#37
darkstar_tfd

darkstar_tfd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 461
  • Înscris: 18.08.2005
Francezii sunt si asa foarte nationalisti, concediasera parca un reporter ca a zis Micheal Jackson in loc de Michell...

SEO e strans legat de SEM.

SEM inseamna defapt marketing. Am mai expus un exemplul mai sus, conteaza sa faci bani, nu cat de corect scrii. Stiu oameni cu 10 clase care fac bani cat sa  cumpere tot orasul din care am plecat, inainte sa ajung in Timisoara.

Marketing e marketing..si nu tine cont de gramatica, semantica sau mai stiu eu ce. Fie esti conform trendului si produci, fie pierzi si daca nu te pricepi la cersit sau carat galeti, mori de foame.

Consider discutia inchisa, pentru ca s-a mers prea departe, fara rost.

#38
webc

webc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 09.08.2007

View PostKrumel, on Jan 14 2008, 22:03, said:

Eu zic sa ne oprim aici...

View Postdarkstar_tfd, on Jan 14 2008, 22:07, said:

Consider discutia inchisa...
@Krumel, @darkstar_tfd..., sincer chiar nu vreau sa ma stric cu nici-unul dintre voi, si sa nu credeti ca m-ar deranja sa dati closed pe topicul meu.

Intr-adevar, s-au spus destule aici, pe tema asta. Faceam, totusi, legatura cu unele reprosuri care le-ati adresat lui @muntealb... Iar acum, tocmai voi sunteti cei care veniti cu aceste nuante definitive, ultimative... Ca si cum cineva ar fi enuntat pe aici un (sau, ar fi fost in posesia unui...) adevar absolut.
____________________________
LE: Si nici nu cred ca "Motoarele de cautare si-au rezolvat demult problema cu diacriticile", si nici, in general, toate problemele...

Edited by webc, 14 January 2008 - 23:50.


#39
Krumel

Krumel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,371
  • Înscris: 19.05.2004
webc, de asta unii spun altora "experti", iar altora...nimic. ;)

Eu consider ca nu mai am ce spune pe topicul asta, pe directia asta.

Prea multe vedenii si conspiratii.

Google, Guvernul, Ministerul si Windows sint de vina. Asta e impresia de sfarsit. :D

PS: nu lucrez ptr nici una din firmele enumerate mai sus. Doar ca in timp ce unii faceau altceva, eu faceam deja SEO.

#40
muntealb

muntealb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 133
  • Înscris: 02.08.2003
Chestia cu patriotismul exagerat al francezilor este o poveste de adormit copii, fără nici o bază în realitate. Puteam să dau exemplul unei alte limbi, cum e de exemplu spaniola, dar am ales franceza pentru că pe asta o cunosc. Un român care vrea să scrie în spaniolă pe un forum de pe internet trebuie s-o facă cu diacriticele lor dacă dorește să susțină că știe spaniola. Peste tot în afară de România scrisul corect într-o limbă pe internet implică folosirea diacriticelor din limba respectivă. Am mai avut o groază de discuții pe tema diacriticelor și am arătat că nu este vorba de "patriotism", ci de educație și seriozitate. Dacă un român scrie în limba franceză (spaniolă, poloneză, etc.) cu diacritice nu înseamnă că persoana respectivă dă dovadă de patriotism franțuzesc, spaniol sau polonez, ci de seriozitate.

În ce privește scrisul nu există nici o deosebire între internet și viața reală, atunci cînd vine vorba de chestii serioase cum sînt siturile ce apelează la SEO pentru a se impune pe piață. În alte locuri de pe internet cum sînt canalele IRC, ori discuțiile prin mesageria instantanee, ori siturile comice se poate folosi orice dialect se dorește, chiar și unul inventat, precum celebrul "lolcat" de pe icanhascheezburger.com .

Marketingul înseamnă bani, dar înseamnă și să te adaptezi la modificările apărute pe piață sau și mai bine la tendințele care se întrevăd la orizont. Ori intervenția mea dorea să sublinieze că este o greșeală ca un expert SEO să nu facă optimizare și pentru variantele cu diacritice ale cuvintelor românești sau să îi îndemne pe proprietarii siturilor să nu folosească diacritice în textele de pe sit. Chestia că marketingul nu ține cont de nimic e o greșeală, din contră se ține cont de absolut orice care ar putea afecta negativ vînzările. Dacă vrei să "vinzi" un sit de calitate trebuie să te asiguri că și textul de pe el corespunde celor mai înalte standarde. Eu de exemplu n-aș cumpăra nimic de pe un sit (indiferent cît de cunoscut) care conține texte cu greșeli gramaticale sau ortografice, tocmai pentru că nu-mi inspiră prea multă încredere dacă proprietarii lui nu sînt în stare de un lucru atît de banal precum folosirea unei limbi corecte.

Dar hai să vedem cum vor evolua lucrurile în 2008, ar putea fi anul în care diacriticele să se impună definitiv pe internetul românesc. Așa că această discuție s-ar putea să nu mai aibă nici o relevanță în 2009, iar cei care se ocupă de SEO vor trebui să optimizeze siturile pentru limba română corectă.

#41
darkstar_tfd

darkstar_tfd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 461
  • Înscris: 18.08.2005
Atasat e un screenshot din awstast, pentru singura o cautare cu diacritice luna asta. Tinand cont ca traficul este mai mult direct si din referinte,altele decat motoarele de cautare, spunem ca este relevant exemplul doar 60%. Textul este atat cu, cat si fara diacritice. Attached File  search.jpg   12.35K   18 downloads

Sper ca spune tot.

#42
webc

webc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 09.08.2007
Poate si unde sunt dezgustat de atatea topicuri acaparate de unii, altii...,  care le transforma in polemici stupide, in confruntari interminabile si fara sens, pur si simplu in ...circ, nu mi-ar face nici-o placere ca acest topic al meu sa devina "teatru de ...ostilitati", si sa creeze animozitati. Cu atat mai putin, intre ..."greii" SEO :D

Observand mai atent, punctele de vedere exprimate aici nu sunt aproape cu nimic contradictorii, ci doar ...complementare.  Diferentele sunt doar de perceptie, de perspectiva din care este privita problema, si cel mult, de orizontul de timp in care trend-ul va deveni realitate, ...prezent!

Sigur ca situatia actuala (-awstats, statistici, etc...) "spune tot", sigur ca prea putini proprietari de site-uri, portaluri, directoare, magazine virtuale, se preocupa de aspectul aparent nesemnificativ al diacriticelor, ...sigur ca peste 90% din cautari sunt facute pe keyboard/ spelling en. Dar, intr-o perioada de geo-locare a resurselor web, de particularizare regionala a interfetelor (-OS, programe, aplicatii...), si in conditiile in care insesi motoarele isi creaza subsidiare locale, cred ca editarea corect lingvistica a continutului web devine mai mult decat optiune ...facultativa.

____________________________
Iar ideea ca autoritatile sa se implice acolo unde exista evident confuzie, lipsa de reglemantari, si in mod cert un decalaj fata de fr, de, es, ru, etc... nu mi se pare deloc "vedenie", nici ..."conspiratie". (No ofense!) Ci doar o simpla orientare spre normalitate...

Edited by webc, 15 January 2008 - 14:51.


#43
Krumel

Krumel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,371
  • Înscris: 19.05.2004
webc, argumentele au fost postate...de catre "greii" SEO...cei care isi bat capul ca cei care fac "web development" sa inteleaga anumite lucruri.

Se pare ca nici dovezile, nici resursele nu sint indeajuns.

Asta nu e nici o problema, pentru ca discutia nu a sarit "calul" decat atunci cand ajungem sa discutam despre alte subiecte, extrase din posturi, prin care incercam sa ne expunem un punct de vedere care nu are nici o treaba cu subiectul.

Apoi, ajungem sa ne dam seama ca nu am inteles nimic din discutii...dar "aia" care si-au batut capul sa explice...devin subiect de ironie sau subtilitati.

E ok si asta.

Ce e scris..scris ramane..si cei care citesc isi dau seama ce e bun si ce nu.

Un lucru e clar:
SEO se poate face si pe continut cu diacritice.
Motoarele de cautare nu au o problema cu asta.
Userii nu folosesc, pentru a scrie sau cauta, diacritice.
A scrie sau nu cu diacritice tine de fiecare si nu e o regula impusa.
Viitorul suna la fel cu sau fara diacritice.

Astea sint aspecte pe care nu le puteti contraria, explicatiile au fost oferite in clar. Daca incercati sa contrariati lucrurile astea, ar trebui sa reiasa din argumente sau experienta cele spuse de voi.

Restul viziunilor, conspiratiilor sau blestemelor locale...ramane sa discutam pe un alt topic, ca sa nu ajungem sa ne aratam "greutatea" si invidia unu altuia.

Am zis ca nu mai postez pe topicul asta si vreau sa ma tin de cuvant. Subiectul e clarificat demult, detaliile nu fac decat sa devieze subiectul catre domenii in care topicul nu a impus discutii.
No offense.
Spor :)

#44
lord_ice

lord_ice

    SEO is ART

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,100
  • Înscris: 20.06.2007
nu am folosit niciodata diacritice intr-un site ...NICIODATA!!!

#45
webc

webc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 09.08.2007

View Postlord_ice, on Jan 15 2008, 18:28, said:

nu am folosit niciodata diacritice intr-un site ...NICIODATA!!!
:lol: ...Pe tine te asteptam!

Pe mine deja a inceput sa nu ma mai intereseze... Sau, mai bine zis, a inceput sa ma descurajeze lipsa de interes si de atitudine. (Ca, de altfel, in atatea si atatea alte domenii...) Ma gandeam doar ca, daca vi si faci o asemenea afirmatie (-oarecum socanta in contexul acestui topic...) poate propui si un poll, o votare de genul:
  • Cati ati folosit si
  • cati nu ati folosit diacritice in site-urile pe care le-ati editat?
Sau, si mai bine:
  • Credeti ca este necesar, util, indicat, ... sa folositi diacritice in site-urile romanesti?
  • Mi-e indiferent...
  • Nu, nu este necesar.
Eu stiu..., ceva de genul asta.

Edited by webc, 16 January 2008 - 00:52.


#46
miromulus

miromulus

    c'mon inner peace...!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,613
  • Înscris: 25.01.2006
Se pare ca nu ati ajuns inca la concluzia logica: atat timp cat query-urile sunt facute fara diacritice, ne supunem.

#47
darkstar_tfd

darkstar_tfd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 461
  • Înscris: 18.08.2005

View Postmiromulus, on Jan 16 2008, 17:37, said:

Se pare ca nu ati ajuns inca la concluzia logica: atat timp cat query-urile sunt facute fara diacritice, ne supunem.


Oare de cate ori am spus asta mai sus, si cate exemple concrete am dat? .... Krumel la fel...

Deja o dam in diverse

#48
miromulus

miromulus

    c'mon inner peace...!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,613
  • Înscris: 25.01.2006
Probabil trebuia sa fi putin mai transant. In definitiv, forumul asta se ocupa de SEO si nu de educarea internautilor romani. Daca vor sa foloseasca sau nu diacritice, nu prea e treaba noastra.

#49
lord_ice

lord_ice

    SEO is ART

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,100
  • Înscris: 20.06.2007
S-a ajuns la concluzia potrivita :) BRAVOS!!!

Sincer , nu ma pasa daca scriu corect din punct de vedere moral atata timp cat continutul meu nu apare :

Quote

m?ncam b?i de aia nu ?i-am r?spuns


sau /?ntaiul_amendament/pozi?ia_?ntai/


Have fun!

#50
muntealb

muntealb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 133
  • Înscris: 02.08.2003
Nu s-a ajuns la nici o concluzie, tocmai pentru că lucrurile sînt în plină desfășurare. În acest moment majoritatea românilor scriu fără diacritice pe internet și în consecință caută cuvinte scrise fără diacritice. Dintr-un punct de vedere strict profesional, la începutul anului 2008 un expert SEO va trebui să optimizeze siturile pentru căutările fără diacritice. Asta este clar, deși probabil că peste 6-12 luni lucrurile se vor schimba, în așa fel încît același expert va trebui să facă o optimizare mixtă, pentru căutări atît fără, cît și cu diacritice. În opinia mea experții SEO vor fi mai avantajați cînd lumea va scrie cu diacritice, efortul lor se va diminua simțitor.

Oricum, ceea ce spune lord_ice este complet greșit și se încearcă inducerea în eroare a forumiștilor, ca și cum aceștia ar fi niște începători în ale internetului și calculatoarelor. Cine folosește Windows XP sau Vista, Mac OSX sau distribuții noi de Linux nu are probleme cu afișarea diacriticelor românești (ĂÂÎȘȚ) la folosirea programelor Internet Explorer (și derivate ca Maxthon), Firefox, Opera, Safari, etc.

Lord_ice, a-ți face un titlu de glorie din nefolosirea diacriticelor este ca și cum te-ai lăuda că faci dezacorduri atunci cînd vorbești. E treaba ta cum scrii pe internet, însă va trebui să te adaptezi la folosirea diacriticelor, că o vrei sau că n-o vrei, asta bineînțeles dacă ai de gînd să faci situri de calitate. Repet faptul că pentru situri folosirea diacriticelor este un semn de profesionalism. Nu cred că vreo companie medie-mare va mai avea la anul sit fără diacritice.

#51
xnoise

xnoise

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,310
  • Înscris: 08.02.2007
muntealb: sa scrii tu cu diacritice magh cand ai de scris si cod php si cod html. sa stai u sa faci switch intre romana si engleza si sa faci switch pt un amarat de ctrl+z si ctrl+y (doua combinatii f utile). Eu m-am saturat de diacritice. In general consider ca locul lor nu e pe web. Dar asta e doar parerea mea. Cand o sa ajungi sa scrii zeci sau sute de linii de cod (nu numai html si nu numai php), cand o sa mai stai si cu editoarele de imagini in fata, o sa vezi ce inseamna sa ai nevoie de tst in engleza.

Nu sunt un expert in SEO, dar m-am uitat cu interes pe topicul asta. Maine o sa fac un mic research pe un site sa vedem de curiozitate cati oameni au cautat cu diacritice. Parerea mea e ca sub 3-4%. we'll see.

[Offtopic]BTW: daca tot mergem asa departe cu nationalismul: hai sa folosim toate softurile in romana nu? Va recomand windows xp in romana. e o minunatie. [/Offtopic]

Si inca o chestie: pt mine folosirea diacriticelor nu este un indiciu de profesionalism ci pierdere de timp. parerea mea. Profesionalism inseamna un site codat bine, intretinut, placut ochiului, fara milioane de reclame, care se misca frumos etc etc etc. Nu e profesional pt ca foloseste diacritice.

Edited by xnoise, 17 January 2008 - 00:26.


#52
ciuly

ciuly

    dus cu pluta pe apa sambetei

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,848
  • Înscris: 17.03.2004
haide-ti sa nu comparam merele cu perele. da, seamana, dar nu rasare.

vorbim de seo/sem. asta inseamna ca dorim sa facem in asa fel incat omul care cauta pe un motor de cautare (search engine) sa gaseasca continutul (content-ul) de pe site-ul pe care il muncim.

so. daca eu am un site de stiri, fi sigur ca la un moment dat voi incepe sa folosesc diacriticele pt a redacta stirile (content-ul). Si atunci eu ca si un bun dezvoltator imi pun problema: CUM va gasi omul continutul meu scris cu diacritice?
statisticile arata ca o majoritate covarsitoare cauta fara diacritice. nu exista nimic sustentabil care sa imi arate ca acest "trend" se va schimba curand. prin urmare este sigur sa presupun ca cel putin in urmatorii 2-3 ani majoritatea covarsitoare va continua sa caute fara diacritice.
PROBLEMA: acea majoritatea covarsitoare .. cine este? pt ca daca targetul meu se afla defapt in aia 3% care cauta cu diacritice in proprtie de 90% si in aia 97% care cauta fara diacritice in proprtie de 1% atunci eu tiind sa cred ca e cazul sa imi pun serios problema ca defapt targetul meu in majoritatea cauta cu diacritice.

get it? eu nu vreau sa optimizez in asa fel incat sa ma gaseasca si aia care nu ma vor. daca vrei sa faci o chestie serioasa, vei face un studiu de piata: targetul tau, cum cauta? asta e prima intrebare.
nu conteaza cum va cauta peste un an de zile. stai linistit ca nu procentul de 80% nu se va transforma in 20% peste noapte. nici macar peste o luna.

sa presupun muntealb ca ai dreptate. peste 1 an de zile, lumea va cauta cu diacritice. in proportie de 50%. te intreb eu pe tine: eu acuma ce fac? optimizez pentru ce se va intampla peste un an, sau cum? garantezi tu ca peste un an de zile o sa fie acel 50% care cauta cu diacritice?
in caz ca nu stiai, optimizarea se face constant. acuma, optimizezi pentru ce s-a intmplat ieri. maine optimizezi pentru ce se intampla astazi. (si nu ma refer ad-literam, desi maniacii poate chiar asa si fac).
daca vrei sa faci o treaba serios si de calitate, vei astepta cateva saptamani dupa o schimbare ca sa vezi efectul. daca brusc, din cine stie ce motiv, 3 zile la rand statisticile arata ca numarul celor care cauta cu diacritice crest si cel al celor care cauta fara, scade, tu sari repede sa optimizezi pt diacritice? lucrezi ca negru pe plantatie o saptamana numa ca sa vezi ca defapt spike-ul ala de 3-4 zile s-a datorat de ex unui soft, add-on in browser, care te ajuta sa cauti cu diacritice, si care add-on s-a gasit a fi defapt un paravan pt un torian si astfel a disparut la fel de repede precum a aparut? e SF, stiu, dar e foarte posibil.

punctul forte intr-un site de calitate este stabilitatea din mai toate punctele de vedere. si asta inseamna ca orice schimbare majora se face treptat (nu vorbesc de relansari & co). mai mult, optimizarile se fac pe chestii palpabile nu pe estimari. alea se cheama speculatii. daca ai noroc, merge. daca nu ...

e ca si cum ai spune ca peste un an de zile nu se va mai da spaga apropae deloc in .. sanatate de ex. pe ce fapt ti-ai baza aceasta afirmatie? daca acuma mai toate cuplurile dau bani la doctor, moasa, etc pt o nastere, ce si/sau cine anume crezi ca va schimba mentalitatea? pt ca nu-i asa, in final, aici ajungem: pentru ca romanul sa inceapa sa caute cu diacritice, trebuie sa i se schimbe mentalitatea.

gandeste-te ca majoritatea celor care scriu la tastatura nu se uita la taste ca sa vada UNDE e tasta, si doar ca sa se asigure ca o vor tasta pe aia si nu pe cea de linga. e pura coordonare a mainilor. foarte multi nici nu se mai uita la tastatura. cum vrei sa ii inveti e astia sa foloseasca o alta tastatura sau un alt layout? fara sa mai mentionez deja problema developerilor, mentionata mai sus de cineva.

nu exista nici o baza statistica sau de alta natura acceptabila care sa sustina ideea ca peste 1 sau cel mult 2 ani, numarul celor care vor cauta cu diacritice va creste simtitor. pentru asta trebuie ca in ultimele cateva luni sa fi existat sau in cel mai rau caz inceput o crestere exponentiala. ori asa ceva nu se vede niciunde. iar o crestere cu 1-2% fata de luna precedenta este fix pix. in 12 luni asta inseamna undeva intre x*1.01^12=x*1.126 si x*1.02^12=x*1.268 adica peste un an o crestere cu 13-27% fata de acuma. mai exact, daca acuma 5% cauta cu diacritice, peste 12 luni vor cauta cel mult 6.35% cu diacritice.
e adevarat ca am facut calculul pt o crestere minora de 1-2% pe luna fata de luna precedenta, pur din burta, dar puteti face calculele si voi daca aveti niste date statistice concrete pe ultimele 3-6 luni.
sunt chiar curios.

#53
darkstar_tfd

darkstar_tfd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 461
  • Înscris: 18.08.2005
@ciuly, nu prea vine nimeni cu statistici sau exemple, pentru ca asta ar insemna sa arate si la restul, domeniul in care lucreaza si anumite cautari per keyword. SI asta nu prea o face nimeni, nimeni nu vrea sa isi piarda avantajele pe care le are acum. Mai sus eu am pus oricum un screenshot, adica am "dezvaluit" o parte din munca mea, ca sa argumentez si sa imi fac explicatiile perfect valabile. In afara de asta, ultimele posturi ale persoanelor care chiar stiu ce inseamna SEO spun clar de ce e mai bine sa folosim text fara diacritice.

Asta e pentru cei care isi pun intrebarea. Daca threadul asta nu e suficient, nu prea stiu ce mai e....

Edited by darkstar_tfd, 17 January 2008 - 14:31.


#54
muntealb

muntealb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 133
  • Înscris: 02.08.2003
Xnoise, există programatori și în Franța, Spania, Suedia, Polonia, Germania, Ungaria, etc. și acolo nu se plînge nimeni de diacriticele limbilor respective. Nici nu vreau să mai vorbesc de programatorii chinezi, japonezi sau ruși, care scriu în limbile lor cu alt alfabet decît cel latin. Asta mă face să cred că problema refuzului diacriticelor e limitată la unii dintre programatorii români.

O soluție pentru problema ridicată de tine există și e la îndemîna oricui. Nu se poate să nu știi că încă de cînd s-a lansat Windows XP este inclusă în SO o mapare de tastatură numită "Romanian (Programmers)". Ea permite scrierea literelor cu diacritice sub forma următoare : Ș = AltDr + S / Ț = AltDr + T, / Î = AltDr + I, etc. AltDr este tasta Alt din dreapta (numită de obicei AltGr). Deci tastatura rămîne la fel ca și cea US (inclusiv tastele cu paranteze, apostrof, etc.). Iar chestia cu inversarea lui Z și Y de pe maparea inclusă în Windows XP este rezolvată de maparea lui Cristian Secară (Secărică), cel care a inclus și o mapare specială pentru programatori, numită "Romanian (Programmers, cu sedile)". Mapările lui Secărică pun Y și Z la locul la care se află pe tastatura US. În Windows Vista nu mai trebuie instalată nici o mapare suplimentară, Microsoft a renunțat la inversarea lui Y și Z.

Xnoise, pe bune că scrierea cu diacritice nu are legătură cu naționalismul. Ea are legătură cu dorința unei persoane de a scrie corect (pe internet sau în afara lui) într-o anumită limbă: română, spaniolă, portugheză, poloneză, maghiară, turcă, daneză, etc. Toate limbile europene au diacritice, mai puțin engleza. Nimeni nu se plînge de asta în afară de români. Vrei să fim priviți ca o națiune de leneși, superficiali, plîngăcioși, inculți ? Ți-ar place să ți se zică că faci parte dintr-o astfel de națiune, iar prin refuzul tău de a folosi diacritice contribui la menținerea acestei stări de lucruri complet anormale ?

Despre softurile în română este o discuție cu totul separată. Eu am demonstrat chiar pe blogul unui angajat la MS România că traducerile la XP și Vista sînt execrabile și nedemne de statutul pe plan internațional al unei companii ca Microsoft. Pe de altă parte am pus pe situl Softuri Traduse legături către toate programele care au traduceri bune. Se pot folosi softuri în limba română chiar și pe o versiune de Windows în engleză.

Xnoise, tu privești lucrurile din punctul de vedere al unui programator, adică al unuia pentru care contează doar ce este "sub capotă". Dar cumpărătorii nu se uită numai la motorul, suspensiile și direcția unei mașini, ci iau în calcul și confortul pasagerilor, aranjamentul interior, materialele folosite, finisarea, etc. La fel stau lucrurile și cu siturile. Textele scrise cu diacritice se citesc mai ușor și sînt semnul unei finisări superioare care ia în calcul confortul intelectual al vizitatorilor (adică aceștia nu mai sînt obligați să pună singuri diacriticele în gînd, ci se concentrează asupra textului). Diacriticele sînt un semn de profesionalism (arăți că știi să scrii corect în română) și de respect pentru vizitatori.

Ciuly, trebuie să privești situați în ansamblul ei, nu s-o analizezi exclusiv din perspectiva activității de optimizare pentru că asta te face să ajungi la concluzii greșite. Succesul unui sit pe internet este ceva care ține de mai multe variabile, nu numai de optimizarea pentru motoarele de căutare. Sigur că un sit care este găsit ușor cu Google are un avantaj, însă asta nu e de ajuns pentru a deveni un sit de succes sau a se menține în această poziție. Un rol important îl are și calitatea conținutului, frecvența cu care e actualizat, confortul vizual al temei grafice folosite. Dar un rol important îl au și diacriticele, pentru că fac textul mai ușor de citit. Și dau un aer de profesionalism și de seriozitate pentru producătorul conținutului, care dovedește că știe limba română. Diacriticele sînt folosite în cărți, ziare, reviste, în subtitrările din filme, în afișele de pe stradă, etc. Internetul este o hîrtie virtuală, unde trebuie să se scrie ca și pe o hîrtie reală.

Dacă tot ai adus vorba de siturile de știri, uită-te mai bine pe internetul românesc și vei vedea că siturile profesioniste folosesc diacritice. Mergi pe Rompres, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV, Antena 3, News FM, etc. și vei vedea peste tot diacritice. Ținînd cont de această situație, i-ai recomanda tu cuiva care vrea să-și facă un sit de știri să scrie conținutul fără diacritice ? Nu ar apare ca un amator și incult pe deasupra ? Yahoo va intra pe piața din România anul ăsta și-și va localiza portalul. Ai tu cumva impresia că știrile Yahoo în română vor fi scrise fără diacritice ? Iar cînd lumea se va obișnui să citească cu diacritice pe internet, ai tu impresia că-și va mai arunca cineva vreun ochi pe siturile scrise fără diacritice ? Deci poate că optimizarea ta pentru căutări fără diacritice va avea efect pe termen scurt, însă ea nu va garanta că vizitatorii se vor întoarce și a doua oară pe un sit care are conținut scris fără diacritice, în condițiile în care diacriticele vor deveni norma pe internetul românesc.

Fiecare optimizator este liber să-și facă meseria așa cum dorește și să caute acele metode care îi permit să-și îndeplinească obligațiile contractuale. Dar nu trebuie să uite că optimizarea este doar un aspect al administrării unui sit și că succesul acestuia ține și de alte aspecte care trebuie luate în calcul, mai ales pe termen lung.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate