Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Recomandare Espressor cafea si rasnite
Last Updated: Apr 25 2024 17:46, Started by
OBA
, Nov 07 2007 19:20
·
9
#1279
Posted 02 June 2011 - 10:25
boluxx, on 1st June 2011, 22:39, said: Am un espressor Krups pe care il folosesc de aproape 2 ani si dupa ce am citit despre avantajele sitelor nepresurizate am decis sa decupez sita cu ajutorul unui mini-polizor. Din acest moment am inceput sa obtin rezultate mult mai bune. Rasnita am setat-o pe treapta 4 pentru a putea obtine o extractie ok. Edited by Lyvyoo, 02 June 2011 - 10:27. |
#1280
Posted 02 June 2011 - 14:05
Revin cu noi intrebari...
Din pacate azi am primit un mail prin care mi se comunica urmatorul lucru:Va multumim pentru comanda Dvs. Am fost informati de partenerii nostrii Gaggia ca aparatul GAGGIA RASNITA MDF momentan nu este disponibil in stoc.Acesta va fi disponibil in stoc incepand cu data de 14.06.2011. Am vazut ca Lyvyoo recomanda pentru acasa o rasnita fara dozator.Ascaso i-mini pare ok insa are un sistem de reglaj greoi. Intrebare:alte rasnite in marja 500-800 ron de preferabil cu o mica descriere si un link atasat stiti careva?Nu dati cu pietre in mine va rog,doar cu linkuri. Referitor la posesorii de Krups xp 4000[sau variatii],ma adresez in special lui boluxx[pentru amabilitatea de-a oferi cateva informatii],exista site nepresurizate in Romania,create special pentru krups XP 4000[listate pe siteul producatorului].Le gasesti sub denumirea:MS-0907163 doza dubla la 32ron si MS-0925592 doza simpla la 42 ron.Nu stiu daca e ok sa indic si magazinele online de unde le poti achizitiona. Astea am de gand sa le cumpar si eu. |
#1281
Posted 02 June 2011 - 14:58
Rasnita mea se descurca foarte ok - Ascaso I-mini. De fapt am postat mai mult sa iti spun ca am asteptat pentru ea 6 saptamani, deci 12 zile cat ai astepta tu ar fi o nimica toata. Good things come to those who wait.
E mai greoi sistemul de reglare, dar daca te inveti cu ea isi face treaba. Pe de alta parte, la rasnitele cu reglare in trepte ce faci daca o treapta e prea fina si urmatoarea e prea grosiera? Pe de alta parte, dozatorul e o chestie enervanta pentru uzul casnic, mai ales daca nu faci mai mult de 3-4 cafele pe zi. Am si eu o intrebare : cum se intretine rasnita (in special m-ar interesa indicatii pt ascaso i-mini)? Espresorul stiu cum sa-l bibilesc, mi-am facut o rutina in fiecare saptamana sa-l curat si o data la 6-8 saptamani sa-l decalcifiez. |
#1282
Posted 02 June 2011 - 15:02
blonduzzik, on 2nd June 2011, 15:58, said: Am si eu o intrebare : cum se intretine rasnita (in special m-ar interesa indicatii pt ascaso i-mini)? @warps1 - poti da link-urile caci le vor fi si altora folositoare. Problema e cand vin unii si fac reclama aiurea. Intentia noastra e sa facem lumina intr-un domeniu tare intunecat in Romanica! I-mini nu are un reglaj greoi neaparat. E o rasnita stepless (adica nu sari din treapta in treapta ci apropii/departezi micrometric cutitele), caracteristica intalnita la rasnitele mai scumpe si care iti va fi folositoare in viitor, cand vei invata sa faci corect un espresso, la o scula capabila. Daca ar fi avut un sistem in care rotita aceea mica sa dispara si sa fie inlocuita de o roata mai mare (ca la Mazzer Mini) ar fi fost excelent dar oamenii au gandit-o ca o rasnita relativ ieftina si buna, deci trebuia facut rabat de la ceva. Oricum, se pot trasa doua linii albe cu pasta corectoare pe rotita si pe carcasa, si numeri cate tururi ai facut de la o setare la alta, asta ca sa ai un reper cat de cat... Alternative nu prea sunt la banii astia. Doar sa gasesti ceva pe site-urile de afara sau vreun SH bun pe Okazii. Marian Alexe spunea ca in viitor ar putea aduce Iberital, o marca strong in rasnire. Ramane de vazut... L.E. Ar mai fi la Fortexcom o Nuova Simonelli Grinta (aprox. 600 de lei) dar nu e de aceeasi calitate ca si Ascaso, plus ca are reglajul in trepte. Review-urile nu o coteaza prea bine. E drept ca la inceputul discutiilor pe forum era cam singura alternativa ieftina si buna din Romania. INtre timp s-au mai schimbat treburile. Edited by Lyvyoo, 02 June 2011 - 15:31. |
#1283
Posted 02 June 2011 - 19:24
@Lyvyoo : Ai dreptate asta a fost ideea de a largi gaura.
@warps1: Astept linkul cu sita nepresurizata. |
#1284
Posted 02 June 2011 - 20:24
boluxx, on 2nd June 2011, 20:24, said: @Lyvyoo : Ai dreptate asta a fost ideea de a largi gaura. @warps1: Astept linkul cu sita nepresurizata. Edited by warps1, 02 June 2011 - 20:26. |
#1285
Posted 04 June 2011 - 22:11
Salutare!
Am gasit in USA urmatoarele produse: http://vstapps.com/s...filter-baskets/ Toate review-urile sunt extraordinare si nu auzi decat despre cum vor schimba aceste site lumea espresso-ului. Toate bune si frumoase, am comandat 3 buc. (pentru fiecare marime disponibila), pretul pe bucata fiind de 25$. Problema este ca transportul este 100$ pentru Romania . Este cineva interesat sa comande? Aveti unul dintre multele review-ri aici: http://www.coffeegee...ince/04-29-2011 |
#1286
Posted 05 June 2011 - 18:19
Pai fa-le putina reclama....Baga un clip back to back ceva...
|
#1287
Posted 06 June 2011 - 18:09
Lyvyoo, on 5th June 2011, 18:19, said: Pai fa-le putina reclama....Baga un clip back to back ceva... Ideea era sa ne cuplam mai multi si sa mai reducem astfel ponderea transportului. Review-rile si faptul ca au semnat un contract cu LM reprezinta suficienta reclama. Intr-adevar, aici discutam despre fine - tuning deci s-ar putea sa nu fie interesant pentru multa lume. Am incercat, totusi! |
#1288
Posted 06 June 2011 - 21:31
sirpet2001, on 6th June 2011, 19:09, said: Ideea era sa ne cuplam mai multi si sa mai reducem astfel ponderea transportului. Review-rile si faptul ca au semnat un contract cu LM reprezinta suficienta reclama. Intr-adevar, aici discutam despre fine - tuning deci s-ar putea sa nu fie interesant pentru multa lume. Am incercat, totusi! Cea pe care a ales-o Torin am inteles ca e ridgeless, deci o poti scoate usor din portafiltru sa o pui pe cantar... |
|
#1289
Posted 07 June 2011 - 14:48
Interesant sitele. Totusi - 100$ transportul??? Nu se poate gasi o alta solutie?
|
#1290
Posted 07 June 2011 - 19:37
#1291
Posted 08 June 2011 - 23:26
Ok! Varianta scurta:
Vorbind despre sitele in sine, putem observa cateva imbunatatiri majore: 1. In primul rand, chiar din numele lor, observam ca este vorba de site de mare precizie (VST precision basket). Aici se refera desigur la precizia dozajului care variaza de la 7g (inca in stare de proiect) la 23g. Avem deci site de: - 14g-16g denumite generic VST 15 (media celor 3 dozaje) - 17g-19g - VST 18 - 21g-23g - VST 22 2. Gaurile sitei sunt diferite fata de sitele uzuale, prin: - precizia taieturilor - marimea si numarul total al gaurilor (suprafata totala mai mare) - vezi toate detaliile aici Cred ca e evident ca e foarte greu (aproape imposibil, din ce am citit si incercat personal) sa obtii un shot bun dozand 14g intr-o sita care ia usor 24g (in cazul meu vorbesc de naked portafiltrul personal cu sita de 24g). Totusi, asa cum specificam intr-un post anterior, aici vorbim de fine-tuning, lucru despre care o sa vorbesc in urmatorul post! PS: Blonduzzik, din pacate nu exista alta solutie. Am inteles ca sitele pot fi ambalate si cate 2 buc. (de aceleasi dimensiuni!) intr-o cutiuta ceea ce pentru o comanda dubla, eu si cu tine sa spunem, a cate un set din fiecare, ar reduce transportul la jumatate. E doar o idee ... Liviu, sitele sunt foarte noi, dealtfel, in urma comenzii ajungi pe o lista de asteptare, primele livrari incepand de luna aceasta. Ca atare, nu exista clipuri video sau alte informatii de genul asta! |
#1292
Posted 09 June 2011 - 01:38
Iar acum, varianta lunga!
Fac precizarea, ca majoritatea informatiilor sunt culese si procesate de pe site-uri internationale cum ar fi home-barista.com, coffeegeek.com, alt.coffe.com, etc, din bloguri personale ale unor barista profesionisti precum si din experienta personala, care desi e relativ redusa ca si timp, e foarte intensa (aproximativ 2,000 de shot-uri "trase" pana acum si cateva mii de pagini citite). Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba! Espresso este un procedeu de obtinere a cafelei relationat la anumite constante si (foarte multe!) variabile. Anumite constante devin relative in functie de factori precum umiditate, temperatura mediului ambiant, calitatea echipamentului, calitatea boabelor de cafea, tehnica folosita, etc. Stiu ca pare o treaba incalcita (cel putin pentru mine la inceput!) dar, pe de o parte, asta reprezinta frumusetea espresso-ului cu posibilitatile infinite de imbunatatire, iar pe de alta parte trebuie sa incepem de undeva! Dintre constante avem: - gradul macinaturii - doza (cantitatea de cafea folosita) - forta de tampare (in cazul in care se foloseste un tamper gen Espro) - temperatura de extractie (in cazul echipamentelor dotate cu PID sau a unor barista foarte experimentati) - presiunea de extractie si altele Dintre variabile avem toate cele mentionate la inceput la care se adauga, timpul de extractie, cantitatea de cafea obtinuta si cel mai important aspect: gustul. In incercarea de a standardiza anumite aspecte, italienii au concluzionat detaliile obtinerii unui espresso (dozaj, temperatura de extractie, temperatura lichidului obtinut, presiunea de extractie, vascozitatea cafelei, etc., etc.). Toate detaliile le gasiti in fisierul atasat - Institutul national italian pentru espresso - va dati seama, astia au un institut national pentru asa ceva Pe celalalt continent, in USA, exista SCAA - Specialty Coffee Association of America, institutul american de standardizare a cafelei espresso. Desi in mare regulile sunt asemanatoare, exista discrepante clare in ceea ce priveste dozajul. Spre deosebire de regulile IENI care sunt destul de stricte, SCAA se concentreaza mai ales pe calitatea rezultatului final, admitand ca modul de obtinere poate varia in limite mai largi. Lasand la o parte discrepantele dintre detaliile date de cele doua asociatii ajungem la Regula de aur - 25ml in 25s pentru un single si 50ml in 25s pentru un double. (nu intru aici in detaliile de +- ceva). Aici trebuie sa fac o precizare: in timpul de extractie mentionat trebuie sa se pastreze culoarea corecta a shot-ului. Dincolo de regula de aur, multi profesionisti care au facut teste stiintifice asupra procedurii de extractie, au cazut de acord 100%, ca shot-ul trebuie oprit atunci cand culoarea lichidului extras incepe sa devina blonda. Cu alte cuvinte regula de aur devine: In 25s trebuie sa obtinem 25ml de cafea de aceeasi culoare. Deci cum facem sa mentinem aceeasi culoare pe toata durata shot-ului? Putem rasni mai fin, tampa mai puternic sau crescand doza. Aceasta din urma ne intereseaza in mod special, vezi aici! Pe de alta parte, diferite blend-uri (amestecuri de diferite tipuri de cafele) sau SO (cafea cu o singura origine) au diferite sweet-pot-uri (maximum de ce poti obtine de la respectiva cafea). Aceste sweet-pot-uri depind in cea mai mare masura de dozajul folosit si de temperatura de extractie (asumand ca tehnica si consistenta sunt cele corecte). Astfel ajungem din nou la dozaj. Deci avem nevoie de o anumita doza pentru o culoare corecta si consistenta a shot-ului si pentru a obtine un shot perfect balansat (sweet-pot). Dupa multe teste (eu as spune foarte multe teste, dar e o chestie de experienta) obtinem doza si temperatura necesare unui shot perfect. Cum facem sa devenim consistenti cu aceasta doza? O idee ar fi sa cantarim la fiecare shot (tehnica mea actuala). Dar asta nu rezolva consistenta shot-ului. . Consistenta shot-ului este data de distributie si de modul in care apa curge prin pucul de cafea (de la intrare si pana la iesire). Aici intervine forma si marimea sitei.. In urma unor studii aprofundate s-a ajuns la concluzia ca e foarte importanta inaltimea pucului pentru a evita under-extraction sau over-extraction. Astfel, folosind o doza de 14g intr-o sita de 24g, vom avea o inaltime redusa a pucului ceea ce va duce la over-extraction. O inaltime prea mare a pucului, obtinuta prin dozarea a 18g intr-o sita de 14g, va crea channeling si under-extraction. In concluzie, cu noile site, se imbunatateste consistenta shot-ului prin relationarea corecta a dimensiunii pucului (volumul dozei) cu dimensiunea sitei (volumul acesteia) si se obtine tot timpul aceeasi doza prin macinarea direct in portafiltru pana la umplerea sitei. Imi cer scuze pentru lungimea postului! Va stau la dispozitie daca aveti nevoie de alte lamuriri sau detalii. Attached Files |
#1293
Posted 09 June 2011 - 10:51
La cat timp este recomandata decalcifierea unui expresor ?
|
|
#1294
Posted 09 June 2011 - 10:57
Cam la doua/trei luni, in functie de cat de mult il utilizezi zilnic. Pe topicul celalalt gasesti instructiunile.
De exemplu, eu cand aveam Gaggia PUre, ma luam dupa cristalele albe din rezervor care se depuneau pe fund la un moment dat, din cauza returului care aducea apa din boiler la evacuarea presiunii. Bravo sirpet2001 pentru disertatie Trebuia pe topicul celalalt caci tine de pasii de urmat pentru un espresso perfect! Cred ca varianta cea mai ok ar fi sa asteptam sa intre in vanzare si sa vedem ce zic userii pe forumuri, daca diferenta este intr-adevar vizibila. Edited by Lyvyoo, 09 June 2011 - 11:01. |
#1295
Posted 09 June 2011 - 13:40
Multumesc Liviu!
Daca ajuta mai mult pe celalalt topic poti sa-l muti sau sa-l copiezi. Deocamdata am stopat derularea comenzii din cauza transportului. Poate vor ajunge in curand si in Europa si atunci vor fi mai accesibile. Sau poate se gasesc si alti doritori si atunci mai vedem ce si cum. O zi buna tuturor! |
#1296
Posted 09 June 2011 - 15:20
Asa as zice si eu, sa mai asteptam poate se mai schimba conditiile.
@Hamutovski, eu il decalcifiez cam la 6 saptamani. |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users