Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Problema redare in Opera.

Hardware problem :D

Izolare tavan vechi

Super Folder Lock Expert
 Mafia romaneasca amenința suprema...

Despre alt forum

Nu merge touchscreenul la laptop

Steam CS:GO
 Sfat achizitie placa video

Rugaminte pt. cineva care ajunge ...

Sunt merisoare de padure?

DS412+ vs DS415play
 Probleme Frigider

Cum abordati invatatul limbilor s...

[UNDE] gasesc manusa din blana de...

Cautare IP script HTML
 

Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Help: partea electrica la un apartament

  • Please log in to reply
34 replies to this topic

#1
Cornholio

Cornholio

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 14.07.2004
  • ID membru: 19,921

Am vazut o multime de thread-uri despre termopane, gresie, faianta si alte lucruri de amenajari interioare, asa ca indraznesc si eu sa pun urmatoarea problema. Ca tot omul mi-am luat un apartament si inainte de a ma apuca de zugravit si alte alea vreau sa schimb sistemul electric (prizele sunt 70% din ele nefunctionale, apartamentul este de aproape 20 de ani si din cate stiu cam atat rezista partea electrica fara prea mari probleme). Evident nu ma pricep deloc in domeniu nu cunosc nici un electrician si as dori cateva pareri de la cei care au trecut prin asa ceva.. Este destul de importanta partea electrica pentru ca o sa urmeze un aer conditionat, un cuptor electric probabil, masina de spalat in bucatarie etc etc.
Multumesc

#2
petman

petman

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,201
  • Înscris: 28.11.2001
  • ID membru: 78
Un singur cuvant -- Cupru. Si sa scauti pe cineva care se pricepe si care sa-ti dimensioneze reteaua in functie de recomandarile tale - cuptor, aer conditionat, combina frigorifica, etc.
Sigurantele sa nu fie facute pe vapor si consumatorii mari sa fie pusi singuri pe siguranta.
Eu am noroc ca taica-miu e electrician si cand o sa vina vremea schimbarii si la mine ma scot cu manopera care e destul de mare.

#3
i0nutzb

i0nutzb

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,358
  • Înscris: 12.12.2001
  • ID membru: 248
  • Locație: Constanta
da, fire de cupru, min 2mm diametru (preferabil 2.5-3mm) si prize de calitate
a luat tata niste prize anul trecut, iar dupa 1 luna sau 2 au inceput sa faca probleme (nu stiam de ce se opreste calculatorul brusc :D) am luat dupa aceea 2 prize de la eurovial si sunt :oK: ghiciti de unde erau prizele... BRIK :drac:

#4
muscarul

muscarul

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 411
  • Înscris: 07.11.2003
  • ID membru: 7,936
subscriu si eu la Cupru.

#5
petman

petman

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,201
  • Înscris: 28.11.2001
  • ID membru: 78
3 mm e deja prea gros. 1,5 mm e deajuns. Parerea mea.



#6
moartea

moartea

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,158
  • Înscris: 18.05.2003
  • ID membru: 3,836
  • Locație: Craiova
daca tot sapi, pune-ti toate cablurile pe acolo: telefon, televizor, retea, curent, alarma, whatever ... pune numai cabluri de foarte buna calitate. nu vei mai avea nici un fir prin casa intins. de asemenea iti poti lua prize cu mai multe utlizari: curent, telefon, tv, etc.

#7
petman

petman

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,201
  • Înscris: 28.11.2001
  • ID membru: 78
Cablurile pentru telefon, tv, etc trebuie sa fie separate de cele pentru energie electrica de minim 15 cm pentru ca altfel apar interferente.

#8
unGuru

unGuru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 792
  • Înscris: 06.06.2004
  • ID membru: 17,773
  • Locație: CYBERIA
1.5 e bun doar pentru iluminat.. 2.5 e "standard" pentru prize.. dar daca anticipezi si vreun instant pentru apa electric, calorifere electrice (pentru cind radetul ia o pauza!), microunde, etc e mai bine sa folosesti sectiunea de 4 mm.. nu e nici o exagerare.

nu conteaza diferenta de pret, o supradimensionare e foarte utila, chiar prin prisma unui consum normal, pentru ca rezistenta electrica a firelor e mai mica, deci "pierderile" si amplitudinea semnalelor parazite din retea sint mult diminuate.

si nu e prea indicat sa folosesti prize comune pentru 230, telefon, antena, cablu date PC.. pentru ca pot exista interferente (daca nu sint toate ecranate) plus ca nu se practica alaturarea semnalelor de mica amplitudine si curenti mici (cablu antena, PC) cu cele de inalta tensiune (chiar daca 230 e denumit "joasa tensiune" iar telefonul atinge peste 100 cind "suna")..

#9
sigxcpu

sigxcpu

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,606
  • Înscris: 22.09.2002
  • ID membru: 2,060
@petman: crezi ca este afectat televizoru' de 50 de Hz amarati ai prizei? Cade la primul condensator de la antena

#10
Cuto

Cuto

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 127
  • Înscris: 18.06.2004
  • ID membru: 18,611
  • Locație: Targoviste

Nu e bine sa pui cablurile de semnal mic, chiar daca sunt ecranate, in lung cu cablurile de curent electric. Trecerile se fac perpendicular. Altfel risti sa ai interferente

#11
inginerum

inginerum

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 739
  • Înscris: 18.06.2003
  • ID membru: 4,348
  • Locație: Tara lui Stefan cel Mare
deci : 16 A pentru prize ( la iluminat este suficient 10 )care este dimensionarea standard in retele electrice de utilizare casnica da minim necesar 2,5 mm diametru ( pentru o densitate de curent de 3 A / mmpatrat. (asta pentru cablu de cupru care este f indicat).
sa zicem ca vreo o masina de spalat . 3 KW rezulta un curent de aprox. 14 A.
dimensionezi astfel incat pe priza respectiva daca pui cablu de 2,5 sa nu folosesti niciodata consumator mai mare de aprox. 3,5 KW.
vrei mai mult . .. cablu de 4 mm este solutia si automat sigurante de 20 A.
normal iti trebuie proiect avizat de RENEL , iar instalarea sa se faca de un electrician autorizat ... repet , normal
sigurantele .. iti iei de alea automate , dar sa nu fie turcesti ,
prizele , din corp de ceramica , din motive de stabilitate si siguranta mecanica si termica .
daca ai posibilitatea , incearca sa refaci cablarea prin copex metalic pentru siguranta termica in caz de scurt pe cablu.
cam asta pe scurt cu cablarea pe 220

in legatura cu partea de semnal mic , macar 15-20 cm in paralel daca nu ai cum altfel ,la imbinari sau zone pe unde trebuie sa se apropie cablele de forta cu cele se semnal mic (tv, telefon, net) incearca se le treci perpendicular dupa cum spunea si cuto.

priza de pamant  , always in stea . si daca se poate de la o priza de pamant reala si nu de la calorifer .. prietenii stiu de ce.

later edit .. pot sa apara tot felul de bazdaganii de multe ori nu neaparat de la distanta dintre cable (care poata sa dispara daca ecranajele sunt bune ,, normal utp=ul nici nu prea este influentat de asa ceva , telefonul poate fi uneori pe lungimi mare de coincidenta de traseu , iar la tv nu se stie ce bucle de masa se mai creeaza si pe unde ..)

#12
moartea

moartea

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,158
  • Înscris: 18.05.2003
  • ID membru: 3,836
  • Locație: Craiova
eu am retea+tv+curent electric+telefon in acelasi pat-cablu si merg toate perfect.

#13
petman

petman

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,201
  • Înscris: 28.11.2001
  • ID membru: 78
Eu cred ca este.... dar sa ascultam de cei mai specialisti decat mine....

#14
inginerum

inginerum

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 739
  • Înscris: 18.06.2003
  • ID membru: 4,348
  • Locație: Tara lui Stefan cel Mare
nu zic nu , ma bucur pentru tine . dar pe lungimi mari este posibil sa apara fenomene de acest gen.mai ales daca stai la casa.autorul postului vroia pentru apartament sfaturi,eu am dat sfaturi generale.

#15
Cornholio

Cornholio

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 14.07.2004
  • ID membru: 19,921
Va multumesc mult de tot, zilele astea o sa iau legatura cu un electrician si o sa pot sa vad si eu daca ala propune bazaconii..

#16
ibrahim

ibrahim

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 25.07.2002
  • ID membru: 1,579
Si eu subscriu pentru cupru 2,5 (In 95% din cazuri o sa gasesti instalatii electrice facute pe aluminiu :(  nu stiu din ce ratiuni.... poate costul ???). Daca iti iei sigurante automate, sa fie romanesti; sunt cele mai bune; 10 A iluminat, 16A-20A prize.....

#17
XtremeIT

XtremeIT

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 191
  • Înscris: 06.05.2004
  • ID membru: 15,840
  • Locație: Brasov

Quote

Originally posted by ibrahim
Si eu subscriu pentru cupru 2,5 (In 95% din cazuri o sa gasesti instalatii electrice facute pe aluminiu :(  nu stiu din ce ratiuni.... poate costul ???). Daca iti iei sigurante automate, sa fie romanesti; sunt cele mai bune; 10 A iluminat, 16A-20A prize.....


Premiul pentru fiabilitate cei de la SIMENS lau luat degeaba cred pentru intreruptoare si sigurante automate. Cele romanesti nu sunt nici pe departe cele mai bune. Macar indruma omul sa isi aia ceva ca lumea.

#18
don_King

don_King

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,472
  • Înscris: 26.11.2001
  • ID membru: 5
  • Locație: Bucharest, Romania
Pregateste-te sa scoti din buzunar o suma considerabila ($1.000-2.500). Eu am un apartament cu 3 camere si am consumat 700 metri de cablu. Am pus de 2.5mm pt consumatorii obisnuiti si de 3 pt aer conditionat, masina de spalat etc. Am mers pe cupru, copex de plastic. Prize Legrand, sigurante Legrand. Scumpe rau ....

Dozele le am ingropate in perete, iar firele de cupru sunt cositorite ion doza pt contact perfect. Am un numar minim de doze, iar consumatorii mari ii pot intrerupe pe fiecare in parte de la tablul central. Totul cu impamantare, evident. Toate dozele le am pozitionate intr-un singur hol, nu puse d'aiurea prin toata casa. E drept, creste mult necesrul de cablu, dar daca te respecti ...

Inca ceva, daca ai rigips e ok, daca ai pereti normali o sa iti blestemi zilele pana cand o sa faci santuri in ei, crede-ma ca stui ce spun  :drac:

La tabloul central cumpara o chestie care iti elimina variatiile de curent, costa pana in $50. Mai e ceva care la un scurt (de ex ala micu baga o agfara in priza) iti intrerupe curentul. etc. Gasesti la Legrand asa ceva, dar pregateste-te cu bani buni...

Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users