Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Pomi fructiferi si altele
Last Updated: Apr 15 2024 17:44, Started by
supilica_de_caramele
, Oct 23 2007 03:38
·
96
#2971
Posted 14 October 2016 - 19:46
Salieri99, on 14 octombrie 2016 - 15:56, said:
Daca as taia lastarul crescut acest an, as avea oricum o tulpina de cel putin 1.50m. Daca tai din nou la 1m sau mai jos ar mai da alti lastari? O sa incerc oricum sa revin cu o fotografie in urmatoarele zile. |
#2972
Posted 14 October 2016 - 20:55
Aia cu orice taiere e mai buna decat nicio taiere e cam ...tampenie....nu e nimic mai mult decat o metafora care inseamna ca pentru a raspunde nevoilor/asteptarilor omului pomul are nevoie de taieri...insa daca tai prost poate fi la fel de rau, sau mai rau, dexat daca ai lasa pomul in treaba lui..probabil ca nu va fi ce astepti dar nici nu va fi handicapat inutil.
e bine sa tai daca te intereseaza cat de cat si favi un minuscul efort sa inveti lucruri elementare, cam asa ar trebui inteleasa metafora aia, nu altfel. daca esti doar o maimuta cu foarfeca in mana mai bine iti tai un deget si lasi pomul in durerea lui, se descurca si el cum poate, cat poate, in asteptarea unir vremuri mai bune. Pt domnul cu ciresul...reteaza-l la inaltimea dorita, 60-80, foloseste un fierastrau, aplica mastic pe taietura si ai rabdare... Pomul ala e o vietate si ca orice vietate e programat sa traiasca, are mecanismele prin care sa faca acest lucru, chiar daca acum par invizibile...nu vezi muguri, ei sunt acolo sub o forma sau alta, se vor trezi la viata cand conditiile vor fi intrunite...tu nu ai decat sa faci taietura in rest stie el ce are de facut |
#2973
Posted 15 October 2016 - 01:48
camsonat, on 14 octombrie 2016 - 17:01, said:
Pe zi ce trece ma conving mai tare ca noi astia de avem cu totul alte meserii nu vom putea invata corect modul de ingrijire (taieri, tratamente etc) al pomilor. Cu toate astea am retinut ceva ce a scris un coleg cu mai multe pagini in urma: "orice taiere e mai buna decat nici o taiere". Asta e de mare valoare pt mine. Nu prea sunt de acord cu tine. Stiu un electrician auto care viseaza noaptea alternatoare si electromotoare dar cand e timpul de facut taierile la pomi e foarte solicitat. Cu greu isi face timp pentru el si pentru prieteni/cunostinte. Si-a dat interesul cateva sezoane pe langa cei care faceau taierile in livezile din jurul Falticenilor... |
#2974
Posted 15 October 2016 - 09:46
Era vorba despre oameni care au discernamant totusi. Nu era vorba de luat fierastraul si distrat pe pom, se referea la taieri realizate in baza unor minime reguli pe care le poti intelege si dintr-o schita sumara. Asta presupunand ca daca ai o meserie inseamna ca lobii lucreaza cat de cat.
|
#2975
Posted 17 October 2016 - 15:10
Imi poate spune cineva un soi de cirese "altoite" (mari) de iunie ? Un soi cu pulpa rosie-galbuie . Multumesc.
|
#2976
Posted 19 October 2016 - 10:58
#2978
Posted 25 October 2016 - 19:14
Am reveni cu imagini. Vazand acei muguri sub scurtarea facuta acum 2 primaveri, cred ca am sa tai din nou din acelasi punct, fiind cam la 0.80m. Daca nu ma sfatuiti in alt fel...
Attached Files |
#2979
Posted 26 October 2016 - 10:56
Va rog un sfat: Am gasit la bunici un pom altoit plantat acum 2-3 ani, insa nu stie nimeni ce soi e, inca nu a facut fructe. Poate imi pueti spune ce e, si daca trebuie toaletat, pt ca vad ca de la cca 30-40 cm pornesc 2 tulpini.
file:///C:/Users/sov/Desktop/IMG_20161025_093605%20(1).jpg Attached FilesEdited by sov, 26 October 2016 - 10:56. |
#2980
Posted 26 October 2016 - 11:21
Salieri99, on 25 octombrie 2016 - 19:14, said:
Am reveni cu imagini. Vazand acei muguri sub scurtarea facuta acum 2 primaveri, cred ca am sa tai din nou din acelasi punct, fiind cam la 0.80m. Daca nu ma sfatuiti in alt fel... Cred ca il vei da inapoi cu doua primaveri daca faci asa. Si eu am un cires in situatia aceasta si sunt foarte curios ce ar face un profesionist. |
|
#2981
Posted 26 October 2016 - 13:37
Salut sov! Cred că este un prun. Dacă mă întrebi pe mine, eu aş tăia toată ramura care pleacă în partea dreaptă,o laşi pe cea din stânga, care e mai viguroasă, iar crenguţele alea mici, care au crescut pornind de jos până la punctul de bifurcaţie, le elimini şi pe ele. Iar în partea de sus a coroanei pomului, scurtezi cu o treime toate ramurile, te uiţi să fie scurtate cam la acelaşi nivel, uniform şi elimini ramurile care cresc spre interiorul coroanei pomului. Pe ramuri ai să observi nişte ţepi de vreo câţiva centimetri lungime, îi laşi în pace, acolo se vor forma viitoarele tale fructe.
Cam asta e părerea mea! |
#2982
Posted 26 October 2016 - 14:45
Multumesc iomar. Si taierile astea le fac acum in toamna dupa ce cad frunzele, sau in primavara?
|
#2984
Posted 27 October 2016 - 10:11
Stie cineva ce soi sint prunele carora li se mai spune si perje?
|
#2985
Posted 27 October 2016 - 10:53
Pai nu e un soi anume ci sunt mai multe soiuri de prune a caror pulpa se desprinde de pe sambure.
PÉRJĂ, perje, s. f. Specie de prună a cărei carne se dezlipește ușor de pe sâmbure; p. gener. (reg.) prună. Edited by cotzi, 27 October 2016 - 10:55. |
|
#2986
Posted 27 October 2016 - 11:31
Da, stiam ca samburele se dezlipeste usor, insa banuiam ca e vreun soi anume. Din ce m-am mai uitat pe net, seamana cu Stanley.
|
#2988
Posted 30 October 2016 - 16:10
Salut,
La prun cam cand se stopeste cu ulei si ce imi recomandati ? |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users