Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare
 

Pomi fructiferi si altele

* * * * - 12 votes
  • Please log in to reply
8617 replies to this topic

#2071
andidani

andidani

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 467
  • Înscris: 20.11.2011
Nu imi este adresata mie intrebarea, dar prezint situatia din livada mea, poate este de ajutor. Am plantat 3x3. Pentru cine vrea sa intre cu tractor distanta intre randuri trebuie sa fie de 4 metri. Eu lucrez numai cu motosapa. Ca forma de coroana am vrut initial sa merg pe piramida etajata rarita, insa am constatat ca pomii spun singuri cum vor sa fie taiati, asa ca zilele trecute cand am inceput sa tai am fost nevoit sa adopt si forma de vas precum si piramida mixta.

#2072
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,339
  • Înscris: 24.02.2013
bogdan_gmt, la mine sint 4m intre rinduri si 3sau 4 m intre meri pe rind,dupa vigoare.Sint 2 rinduri de pomi cu felurite specii si soiuri.Separat am o mini-livada cu caisi, meri si visini.
Consider ca la tine ar trebui sa fie 4m intre rinduri  ca sa-i faci in vas ameliorat,chiar daca ai avea soiuri de vigoare mica,indiferent de felul cum lucrezi intervalele.Chiar si asa dupa 7-8 ani  va trebui sa limitezi coroanele in largime si inaltime.

#2073
maximg

maximg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,658
  • Înscris: 07.11.2007
Nu strica sa-mi incerc nororcul ....
Un visin , cu visine bune de visinata , are cineva ?
In zona Bucuresti . Platesc si ma deplasez .

#2074
andrystefan

andrystefan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 447
  • Înscris: 24.12.2008
Buna ziua, doresc sa plantez undeva in jur dde 100 de ciresi, gropile le-am facut din toamna, stau intr-o zona de deal, si nu stiu ce soi sa aleg. Locul unde vreau sa fac livada este pe un deal, de cand sunt bunicii mei rasar ciresi singuri(probabil a fost mai demult o plantatie).

Ce soi sa aleg din cele de aici?

Cires Radu este un soi romanesc de vigoare mijlocie, rezistent la ger si seceta. Fructul este mare (6-7 g) de culoare rosu brun. Pulpa este pietroasa cu gust dulce. Se recolteaza la inceputul lunii iunie.
Cires Severin, soi romanesc, de vigoare mijlocie-mare. Rezistent la multe boli, necesitand un numar mic de tratamente. Fructul este foarte mare (8-10g), de culoare rosu-purpuriu. Pulpa este pietroasa, cu gust dulce, neaderenta la sambure.Este destinat atat consumului in stare proaspata cat si industrializarii. Se recolteaza la sfarsitul lunii iunie.
Cires Van este un soi cu fructe mari,scurt-codiforme, pulpa pietroasa neaderenta la sambure ,de culoare rosie-purpurie. Se recolteaza la inceput de iunie.
Cires Stella este un soi autofertil , rezistent la ger , bun polenizator pentru celelalte soiuri ,foarte productiv. Pulpa pietroasa, fermitate medie, suculenta, dulce si acidulata, neaderenta la sâmbure de culoare rosie rosu marime medie. Se recolteaza la mijlocul lunii iunie.
Cires Kordia este un soi de vigoare mijlocie, rezistent la ger si seceta , fructe mari de culoare rosu inchis-negru, cu pulpa pietroasa neaderenta la sambure.Productivitate mare. Se recolteaza la inceput de iulie.
Cires Merchant este un soi semifiguros, cu fructe mari de culoare rosie. Se recolteaza la sfarsit de mai – inceput de iunie.
Cires Lapins este un de vigoare medie, auto fertil, cu fructe mari, rosii, rezistente la crapare.Productivitate mare. Se recolteaza la jumatatea lunii iulie.
Cires Rubin este de vigoare mijlocie, rodeşte constant şi abundent. Este rezistent la factorii de stres climatic. Fructul este de mărime, mijlocie spre mare (7,4 g), sferic cordiform, bombat pe partea dorsală, cu vârf rotunjit. Pieliţa este roşie rubinie, lucioasă, rezistentă la crăpare. Pulpa este roşie, pietroasă, suculentă, cu gust răcoritor. Se recolteaza la sfarsitul lunii iunie.
Cires Superb este un soi de vigoare medie, coroană globuloasăcu înflorire timpurie, productivitate mare. Fructul este mare (7g), tronconic, epiderma roşu purpurie, pulpa pietroasă, sâmbure mijlociu, gust dulce. Se recolteaza la mijlocul lunii iunie.
Cires Daria este un soi de vigoare mijlocie, rodeşte predominant pe buchete de mai, înfloritul este târziu. Fruct codiform de culoare rosu inchis, marime medie-mare.Pulpa pietroasa. Se recolteaza la sfarsitul lunii iunie.
Cires Rivan este un soi de vigoare medie - mare, rezistenta mijlocie la ger. coroana larg piramidala, bine garnisita cu ramuri de rod, pedunculul lung si subtire. Fructul este mijlociu, cordiform - aplatizat, cu pielita de culoare rosie. Pulpa semi-pietroasa, dulce, acidulata. Se recolteaza in a doua jumatate a lunii mai.
Cires Bigarreau Burlat este un soi de vigoare mijlocie, autosteril, foarte productiv, cu fructul mare, cordiform, rosu-viu, pulpa semipietroasa. Se recolteaza la sfarsitul lui mai.

Cires Sunburst este un soi de vigoare medie, rezistent, autofertil, cu inflorire tarzie. Fructele sunt de culoare rosie ,mari si zemoase . Productivitate mare. Se recolteaza la mijlocul lunii iunie.

Cires Summit este un soi de vigoare mijlocie, cu coroană piramidală. Fruct mare ,de forma sferica usor turtit.Pulpa tare, semicrocanta neaderenta la sambure. Culoare rosu-carmin. Se recolteaza la mijlocul lunii iunie.
Cires Karina este un soi viguros, cu fructe mari, inflorire tarzie. Fructele au culoarea rosu-maroniu spre negru. Se recolteaza la sfarsitul lunii iulie.
Cires Regina este un soi de vigoare mijlocie, cu coroana larga, rezistent la ger si seceta, cu productivitate mare. Fructele sunt mari spre foarte mari , sferice cu partea dorsala bombata de culoare roşu-purpuriu , pulpa este pietroasa, suculenta, gust dulce,neaderenta la sâmbure. Se recolteaza spre sfarsitul lunii iulie.
Cires Gersmerdorf (Schneiders Späte Knorpelkirsche) este un soi de vigoare mare, cu coroana larga, rezistent la ger si seceta, cu productivitate medie. Fructele sunt mari, cordiforme cu partea dorsala bombata de culoare rosiu sangeriu, pulpa este pietroasa, suculenta, gust dulce, neaderenta la sambure. Se recolteaza la sfarsit de iunie –inceput de iulie.
Cires Hedelfinger (Hedelfinger Riesenkirsche) este un soi de vigoare mare, rezistent la ger, cu productivitate ridicata, iar fructele sunt rezistente la pastrare si transport. Fructele sunt mari, cordiforme – alungite de culoare rosie inchisa, pulpa este pietroasa, suculenta, gust dulce, semiaderenta la sambure. Se recolteaza la mijlocul lui iulie.



Distanta intre gropi este de 3,5 m. In perioadele ploioase am observat ca gropile se umplu cu apa si tin 3-4 zile dupa ce s-a oprit ploaia, dar vara cand nu ploua 2-3 saptamani solul devine foarte uscat.
Nu stiu ce sa aleg, va rog ajutati-ma.

Edited by scaiba, 11 March 2015 - 21:09.
Am eliminat [code], strica aranjarea în pagină. Italicele sunt suficiente.


#2075
andrystefan

andrystefan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 447
  • Înscris: 24.12.2008
Am facut o restrangere si nu stiu ce sa aleg dintre Van, Stella, Rubin, si Germersdorf.
Germersdorf am inteles ca este de vigoare mare, si nu cred ca ar merge bine la ce distanta am lasat eu, am inteles ca Stella este sensibil la crapare, Rubin am inteles ca este acrisor si se coace tarziu, iar Van am in curte si mereu am avut problema cu el cu viermii din fructe.

#2076
muscleman

muscleman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 459
  • Înscris: 07.06.2003
Ideal ar fi daca  folosesti soiurile in functie de perioada de coacere si de ceea ce doresti sa faci cu  productia, eu daca as fi in  situatia ta as pune asa 5 randuri de 20 pomi  sau 10 de 10 din urmatoarele  germesdorf, hedelfinger, van, boambe de cotnari, stela, katalin, timpuriu de bistrita, regina...in fucntie de cum imi permite terenul. Apropo de vigoare pomiii  se vor dezvolta in functie de cum ii lasi tu s-o faca.
Si apoi depinde in ce zona a tarii locuiesti.

Edited by muscleman, 02 March 2015 - 21:41.


#2077
andrystefan

andrystefan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 447
  • Înscris: 24.12.2008
In zona de Nord a Prahovei, locuiesc

#2078
Serioja01

Serioja01

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 359
  • Înscris: 16.12.2010

View Postandrystefan, on 03 martie 2015 - 15:55, said:

In zona de Nord a Prahovei, locuiesc
Pai nordul Jud. Prahova, corespunde zonei subcarpatice si chiar montane! In care din acestea esti? Ce inaltime (altitudine) este la tine?
Scuze, am vazut acum ca ai zis ca stai intr-o zona de deal.

Edited by Serioja01, 03 March 2015 - 16:33.


#2079
EternalPain

EternalPain

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 353
  • Înscris: 22.03.2010
Iti vor trebui sigur vre-o doua soiuri rezistente la ger si brumele tarzii de primavara care sa infloreasca mai tarziu. La noi in zona de deal a judetului Dambovita avem cativa ciresi locali iar de vreo 2-3 ani au fost afectati de frigul din timpul primaverii si de ploi si nu au mai avut productie aproape delocPosted Image

#2080
muscleman

muscleman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 459
  • Înscris: 07.06.2003
Cele  enumerate de mine sigur rezista la zona aceea...mai frig e iarna la mine la tara ...cum zic batranii intre cele 2 ape ..Suceava si Siret

#2081
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,065
  • Înscris: 24.02.2011
Am cumparat vreo 10 puieti din mai multe supermarketuri, toti fiind de la firma Pomiflora Ianko si
as dori sa stiu daca a-ti fost multumiti de calitatea radacinilor.
La mine la aproape toti pomii radacinile au fost taiate prea mult, incat imi pare rau ca i-am cumparat.Posted Image

#2082
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Cand te uiti la ei in auchan iti vine sa te duci, nu sa cumperi...si oricum nu 10...ce te astepti sa gasesti in balot de la un furnizor care eticheteaA alandala, spre exemplu la butasi nu acrie nici macar pe o hartie macar soiul...?
Sper macar ca nu ai luat pomi cat aracii de vie..daca da, atunci cam nasol moment...
Se vor prinde, mlti din ei daca nu.i-ai luat deja dati...macar atat..dar alta data ia din surse mai de doamne ajuta, nu mai finanta toate porcariile de "pepiniere"

#2083
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009
Parerile de rau sunt tardive. Calci bine pamantul pe radacina, reduci din tulpina fara mila si nu lasi sa sufere de sete macar pana-n vara.

Mai poti sa le transmiti niste urari de bine telefonic .

#2084
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,065
  • Înscris: 24.02.2011

View Postmircea11s, on 11 martie 2015 - 20:55, said:

Parerile de rau sunt tardive. Calci bine pamantul pe radacina, reduci din tulpina fara mila si nu lasi sa sufere de sete macar pana-n vara.

Mai poti sa le transmiti niste urari de bine telefonic .
Le-am trimis prin email.

View Postparintele, on 11 martie 2015 - 20:46, said:

Cand te uiti la ei in auchan iti vine sa te duci, nu sa cumperi...si oricum nu 10...ce te astepti sa gasesti in balot de la un furnizor care eticheteaA alandala, spre exemplu la butasi nu acrie nici macar pe o hartie macar soiul...?
Sper macar ca nu ai luat pomi cat aracii de vie..daca da, atunci cam nasol moment...

Cat aracii...,oare se poate altoi cu ce ramane dupa taiere?

#2085
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009
In perioada asta nu cred sa aiba timp de citit mailul.
Daca mugurii sunt inca dorminzi .

#2086
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,065
  • Înscris: 24.02.2011
Mersi,macar cu atata sa ma aleg dupa ei.

#2087
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009
Cel mai cinstit targ este ala in care vezi exact ce primesti, adica pomul in toata goliciunea lui. De preferat direct din stratificare.

#2088
muscleman

muscleman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 459
  • Înscris: 07.06.2003
Si eu am multi luati de la mall "produsi" de pomicolayanko  e jale cu radacinile ..oare le e greu sa puna o punga mai mare  cu mai mult rumegus?
in general radacinile  mari sunt taiate la maxim 20cm iar daca ai  bafta sa fie celelalte firave din abundenta  nu ar trebui sa fie probleme...eu am pierdut pana acum doar un cires katalin  anu trecut , adevarul era ca, era  cam mare nu am vrut sa-l tai si  l-a terminat monilia dupa ploile de anu trecut cu toate stropirile facute. In rest eu cand cumpar produse PY aleg doar cele cu ramuri anticipate ...
anu asta am luat din mol produse de ei si la fel radacinile sunt  scurtate la maxim ...nu mai zic ca la un mur thornfree parca  am avut surpriza sa constat ca are radacini ..pauza parca a fost pus la butasit direct in rumegus....a si mai am 2 coacazi care abia i-am luat azi  vad cand ajung la tara ce e in punga.....Jonkheer van tets si un Fertodi
90% din ce am pus  la tara in ultimii 2 ani sunt produse de ei...deci anu asta:
par: Wiliams Rosu, Bosc Kobak, Cure..inca nu l-am desfacut si pus in pamant
mar: Red Melba,
visin: Productiv de Erd,...nu l-am desfacut inca si plantat
nectarin: Fantasia, Nectared 2
zmeur: nu mai retin care soi da la el e ok ca si radacini
anu trecut am luat
visini: 2 Debreceni Botermo si 1 Erdo Jubileum,
meri: 2 Mutsu, Idared, Florina, Golden Delicious, Jonathan, Starkrimson,
ciresi: Katalin, Stela, Boambe de Cotnari
In afara de acel Katalin restul sunt ok dupa iarna asta ...in mare pomii sunt ok  da...vorba ceea in afara-i vopsit gardu inauntru.... cine stie ce  gasesti..cred ca datorita costurilor mai mari nu pun ambalaje  mai mari si radacinile fansonate mai putin

Edited by muscleman, 11 March 2015 - 22:06.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate