Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Pomi fructiferi si altele
Last Updated: Apr 15 2024 17:44, Started by
supilica_de_caramele
, Oct 23 2007 03:38
·
96
#1729
Posted 19 September 2014 - 20:02
gheo_55, on 19 septembrie 2014 - 19:37, said:
bogdan_gmt,wiliams si favorita lui clapp sint valoroase si e bine sa le ai.Intre wiliams rosu si w galben sint mici deosebiri;in afara de culoarea diferita a cojii ,amindoua sint f bune la gust; la mine w rosu se coace cu 7-8 zile mai tirziu decit w galben si mi se pare un pic mai buna.w rosu a fost obtinut dintr-o variatie mugurala din w galben. mersi . Am intrebat de diferenta pentru ca am un williams galben deja si sa stiu daca merita sa iau si rosu, cred ca o sa iau. gheo_55, on 19 septembrie 2014 - 19:37, said:
bogdan_gmt,wiliams si favorita lui clapp sint valoroase si e bine sa le ai.Intre wiliams rosu si w galben sint mici deosebiri;in afara de culoarea diferita a cojii ,amindoua sint f bune la gust; la mine w rosu se coace cu 7-8 zile mai tirziu decit w galben si mi se pare un pic mai buna.w rosu a fost obtinut dintr-o variatie mugurala din w galben. mersi . Am intrebat de diferenta pentru ca am un williams galben deja si sa stiu daca merita sa iau si rosu, cred ca o sa iau. |
#1730
Posted 19 September 2014 - 22:03
vasile59, on 19 septembrie 2014 - 19:28, said:
Visin -Abundent de Erd Prun - Anna Spath Mar -Ardelean (mar de toamna) -Ionagold -Golden Delicios+Idared Piersic -Superba de toamna Par -Untoasa Bosc inacro, on 04 septembrie 2014 - 17:39, said: Aș mai vrea și un gutui și un cais - ce soiuri din speciile enumerate sunt mai bune pentru consumul direct și nu au nevoie de polenizatori, etc? |
#1731
Posted 19 September 2014 - 22:29
Cais -Sulmona
Gutui ?????(Eu am Bereczki cu un gutui comun dar lucru curios; gutuiul comun produce regulat, iar altoiul inca nu a facut o gutuie si il am de 5 ani |
#1732
Posted 20 September 2014 - 14:44
Am pe teren un Cais Enja (plantat cam de 1.5 ani) care a crescut ca nebunul ,crengi extrem de lungi si relativ subtiri ...asteptam toamna cu caderea frunzelor sa-l tai cand am gasit azi pe net asta ca taierea se face in verde.
Sa inteleg ca pot sa-l tai si acum ? Sau cand este perioada potrivita , sugur crengile nu mai rezista pe iarna , sunt extrem de lungi si fragile. CAIS Taierea este bine sa se faca in perioada de vegetatie ( in verde). Nu se vor face taieri severe, mai ales in uscat deoarece acestea stimuleaza foarte mult cresterea . Se recomanda taieri de transfer pe ramificatiile laterale, pentru consolidarea lor si evitarea dezbinarii mai tarziu, sub greutatea fructelor. Taierea trebuie facuta cat mai tarziu, dupa trecerea pericolului inghetului de revenire sau dupa legarea fructelor. Semischeletul prea lung sau degarnisit se scurteaza pentru fortificare, ramurile care nu au rod se scurteaza. Taierea caisilor se poate efectua cu succes numai in verde, prin interventii de rarire si intretinere a coroanei efectuate dupa recoltarea fructelor, iar in uscat, eventual se fac numai taieri de corectare. Plafonarea inaltimii este obligatorie pentru a putea mentine echilibrata coroana in plan vertical, pentru aceasta, axul pomului se suprima deasupra unei ramuri laterale ( care sa aiba 3-4 ani). Deoarece caisul nu reactioneaza bine la ranile effectuate cu ocazia taierilor, nu se recomanda taierea ramurilor mai groase de 4-5 cm, deoarece acestea caluseaza greu si pot constitui porti de intrare pentru anumiti patogeni. Deosebit de importanta este si alegerea datei la care se vor efectua operatiile in verde. La mar, de exemplu, perioada optima este sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii august. La aceasta data mugurii terminali ai mladitelor scurte isi inceteaza cresterea. Edited by Alex_0722876565, 20 September 2014 - 14:47. |
#1733
Posted 22 September 2014 - 09:24
supilica_de_caramele, on 23 octombrie 2007 - 03:38, said:
Sa fiu punctual: 1.As vrea sa pun la casa de la tara cateva soiuri de pomi fructiferi, dar.. ..cum nu ma pricep, astept ceva indrumari: cam ce as putea sa pun, cum si cand si, cel mai important, de unde iau soiurile bune [o adresa de prin preajma Calarasiului sau Bucurestiului ar fi de mare ajutor ^_^ ] 2.Un nuc mic asa cam la vreo 2 metri, cam ce ingrijiri necesita? 3. am cativa salcami pe langa gardul cu vecinul, la fel si el. De doua luni observ ca ai mei s-au ingalbenit si ai lui sunt binemersi verzi; l-am injurat si am verificat daca a bagat motorina la radacina. Nu stiu ce le-or fi facut, insa sunt sigur ca smecherul a facut ceva . Ce pot sa fac, vreo idee? macar ca sa-i ingalbesc si eu pe ai lui salut> dintre peri recomand williams alb coacere la inceput de septembrie marime mare aprox 200 gr fara scleride culoare frumoasa galbena la coacere foarte aromat dulce si gustos, un par de vara aeste aromat de vara la fel culoare galben pai la coacere usor inrosita pe partea insorita foarte gusstos si aromat fara scleride, un par de iarna cu coacere in oct. pcham triumph fructul priform foarte mare peste 220 grame fara scleride - la meri iohnatan, ionagold- si altoiti de mine din soiuri incerte dar care mi-au placut ca marime si aroma -cais = dacia aromate si gustoase talia pomului mai mica, sulmona aproape la fel ca dacia, hargrand, uriase de cegled si cea mai buna de ungaria sau gonci, din ultimele doua soiuri se face palinca de caise ungureasca deci sunt foarte dulci si aromate dar au alternantza la fructificare fiind sensibile la gerurile tarzii - visin productiva de debretin si erd botemo sunt destul de rezistenti si tolerannti la monilia laxa destul de mari 6 gr dulci acrisoare se gasesc la agroland putin mai scumpi dar au provenientza ungaria deci certificarea mai sigura decat la soiurile produse in romania dintre cele romanesti ilva si meteor au talia mai mica -pruni- centenar cel mai productiv aromat si dulce ii trebuie polenizator stanlei sau d'agen, tuleul gras cel mai valoros soi romanesc dar in conditii de seceta este usor amarui in rest este dulce si gustos si polenizator stanley si d'agen ultimul foarte dulce, stanley lasat la supramaturare are gustul destul de aromat si dulce mai am timpuriu cacansca lepotika productiv culoare frumoasa destul de dulce si aromat la coacere -gutui soiul aromate fara scleride si dulce acidulat rezistent la focul bacterian seamana cu bereczki insa acest soi este foarte snsibil la focul bacterian dar prin tratamente se poate controla aceasta boala -cires nu am pentru ca nu-mi raman nimic dupa ce trec graurii prin ei -alun valcea 22 cu polenizator cozia sau furfulac (se gasesc ieftini valcea 22 si furfulac:https://www.facebook.com/pages/Aluni-alune/168664359979991) valcea 22 este cel mai productiv soi romanesc peste 3 to /ha iar la nuc principalele boli sunt bacterioza si antracnoza la care se fac tratamente dupa calendare ce se gasesc pe net cu zeama bordeleza concentratie 0.5%-0.7% atat si ceva insecticide pentru omizile defoliatoare tratamente cu calypso .... de salcami nu stiu ce sa zic |
#1735
Posted 23 September 2014 - 08:59
#1737
Posted 23 September 2014 - 10:05
alexxxz,
Nu am facut o raportare procentuala ,dar mi s-a parut in timp ca in locurile in care balteste apa uneori,atacul de foc bacterian la peri si gutui e mai mare decit in alte parti;de aceea ,daca alegi parul altoit pe gutui ,cauta sa fie un soi tolerant sau cel putin mediu rezistent la foc bacterian.Mai poti incerca ceva care sa aiba ca portaltoi unele selectii de prun sau visin. |
#1738
Posted 23 September 2014 - 18:31
Am un mar mutsu plantat toamna trecuta si are cam la 10/12cm de sol coaja distrusa (am dat cu cositoarea din gresala peste pom ,firul a ros coaja complet circular).
Intrebarea este urmatoarea ,daca tai la 10/12 cm de sol de unde este coaja compromisa sunt sanse la anul sa dea de acolo alte crengute ...singurul motiv ar fi ca este prins si are un an deja ...si cat de buna este varianta asta. Sau mai bine il scot si plantez altul la toamna ,care este cea mai buna varianta sa creasca pomul mai rapid.Nu este vorba de bani ,pomii sunt sub 20 ron ... |
|
#1739
Posted 23 September 2014 - 18:54
Daca`l protejezi de inghet iarna asta la anul s`ar putea sa caluseze si sa se repare complet tinand cont ca e doar o nuia tanara. La mine a mai functionat cu pomi rosi si mai tare de caini... acum depinde cat de tare e afectat. La primavara, daca situatia nu`i roz, taie`l ca o sa dea de jos, dar pierzi un an.
|
#1740
Posted 25 September 2014 - 06:41
marian_nic65, on 03 septembrie 2014 - 19:13, said:
Buna seara! Am rugamintea de a ma ajuta sa identific ce soi de mar si ce perioada de coacere (cules) ar putea fi cei din foto de mai sus.Eu la pepeniera am cerut si" primit" soiurile :generos,ionagold,mutsu,goldru .Va multumesc anticipat pentru ajutor. primul este ionathan, al doi-lea generos, al trei-lea probabil ionagold, apoi starkrimson coacere 1-10 oct dar se inroseste mai devreme si ultimul mutzu sau golden......mutsu are niste lenticele si o parte usor galben spre rosu se coace acum iar golden este inca verde are coacerea in oct. anul asta am altoit niste puieti de caisi franc in oculatie ochi dormind chiar si in 10 sept. se pare ca s-au prins iar la trei puieti altoiti in oculatie in ochi dormind pe 10 august printre altii care dormiteaza, care s-au prins bineinteles pentru ca au plecat in vegetatie banuiesc ca a fost muguri recoltati depe o ramura de 2 ani mugurii altoii sunt de hargrand, uriasa de cegled, dacia |
#1741
Posted 25 September 2014 - 07:25
penultimul nu sunt sigur ca este starkrimson, penultimele doua unul posibil mutzu si ultimul golden
goldenul face parte din soiurile cu coacere tarziie, acum la mine este verde deschis strkrimsonul acum este rosu insa mai dureaza vreo doua sapt. pana la coacerea deplina, ionathanul este trecut facut deja compot.... |
#1742
Posted 27 September 2014 - 22:50
Buna ziua
ma confrunt cu urmatorul fenomen: in conditiile in care nu ma pricep la pomi, la horticultura, nu inteleg ce se intimpla. din mijlocul verii le-au cazut toate frunzele, indiferent de marime, de la puieti, la cit casa, doar la lastari au mai ramas cam 3-10 frunze pe lastar, cite 1-5 lastari pe pom. la fel cu ciresul, doar ca are mai multi lastari. si visinul , dar fara lastari. ce se intimpla, se usuca? la primanvara, adio si gata? de ce nu infrunzesc? din muguri. normali, pe orice ramura. a fost si este destul de cald. din mijlocul verii si pina acum, aveau timp. doar 1-5 lastari noi pe pom? |
#1743
Posted 28 September 2014 - 16:52
bogdanb1, on 27 septembrie 2014 - 22:50, said:
Buna ziua ma confrunt cu urmatorul fenomen: in conditiile in care nu ma pricep la pomi, la horticultura, nu inteleg ce se intimpla. din mijlocul verii le-au cazut toate frunzele, indiferent de marime, de la puieti, la cit casa, doar la lastari au mai ramas cam 3-10 frunze pe lastar, cite 1-5 lastari pe pom. la fel cu ciresul, doar ca are mai multi lastari. si visinul , dar fara lastari. ce se intimpla, se usuca? la primanvara, adio si gata? de ce nu infrunzesc? din muguri. normali, pe orice ramura. a fost si este destul de cald. din mijlocul verii si pina acum, aveau timp. doar 1-5 lastari noi pe pom? la visin si cires se manifesta antracnoza care in lunile iulie august (de vara) risca sa-i defolieze total in lipsa unui tratament cupric sau sistemic topsin. pomisorii de uscat nu se usuca dar are o foarte mare influentza asupra diferentirii mugurilor de rod pentru anul viitor nu vor rodi sau vor rodi foarte slab.... vedeti calendarul tratamentelor la pomi incearca cu o foarfeca pe un lastar dar eu zic ca nu sunt uscati in conditiile in care sunt defoliatzi stropitii cu champion 50wp sau funguran 50wp iar in decembrie intro zi cu temperaturi temperaturi peste + 5-8 grade stropirea albastra sulfat de cupru 3% si a doua zi nuprid oil sau altceva (alta denumire comerciala pe baza de imidacloprid+substanta uleioasa (oil) se mai repeta in februarie tot acest tratament in zile cu temperaturi mai ridicate valabil atat pentru samburoase cat si samntzoase + arbusti, vie Alex_0722876565, on 23 septembrie 2014 - 18:31, said:
Am un mar mutsu plantat toamna trecuta si are cam la 10/12cm de sol coaja distrusa (am dat cu cositoarea din gresala peste pom ,firul a ros coaja complet circular). Intrebarea este urmatoarea ,daca tai la 10/12 cm de sol de unde este coaja compromisa sunt sanse la anul sa dea de acolo alte crengute ...singurul motiv ar fi ca este prins si are un an deja ...si cat de buna este varianta asta. Sau mai bine il scot si plantez altul la toamna ,care este cea mai buna varianta sa creasca pomul mai rapid.Nu este vorba de bani ,pomii sunt sub 20 ron ... daca s-a taiat xilem-ul cambiu si floemul este pericol de intrerupere a circulatiei sevei atat bruta cat si elaborata care in final usuca pomul, daca este ceva superficial un tratament cupric sa se refaca rana altfel niste interventzii mai complicate de genul grefelor, o fotografie clara ar face cat o mie de cuvinte daca este atat de tanar pomul iar rana grava care poate compromite vitalitatea pomului si decat sa-l taiatzi de undeva unde nu stitzi unde este punctul de altoire cu riscul de a da lastari din portaltoi, trebuie sa stiti foarte bine si sa faceti diferenta intre altoi punctul de altoire si portaltoi mai bine plantatzi altul. varianta sa creasca pomul mai rapid este sa administrati ingrasamainte si apa alta mai rapida nu stiu:)) |
|
#1744
Posted 28 September 2014 - 18:44
multumesc
nu sint uscati culmea, dar nu sint uscati prin tot satul este asa... si solutiile alea cam aproximativ cit costa si cam aproximativ pe unde se gasesc? |
#1745
Posted 28 September 2014 - 20:55
Solutiile nu sunt scumpe si se gasesc la farmaciile fitosanitare.
|
#1746
Posted 01 October 2014 - 20:45
Acusi vine vremea plantatului. Știe vreun coleg linkuri cu calități și defecte, gust, păstrare, etc la pomi fructiferi, adică mai exact ce soiuri merită cautate la meri, peri,pruni,etc?
|
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users