Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 

Citire contor electric electronic?

- - - - -
  • Please log in to reply
241 replies to this topic

#91
steby

steby

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 11.04.2011
:unsure:

buton rosu-folosit pentru o permite utilizatorului, cititorului, electricianului, in functie de cum a fost programat contorul, accesul la date curente sau precedente, cat si la info privind tensiunea, curentul absorbit, sau diverse coduri-dar depinde de program ( prin apasarea succesiva si un anumit timp-o data sau de mai multe ori, iar ca interval 3 ori 5 secunde);

fereastra de comunicare-fototranzistor si dioda electroluminescenta-in IR, lungime de unda 940 nm, utilizate pentru programare, citire, prin soft dedicat, acces trei nivele+1 nivel producator+1 test


:unsure:  Vrei sa spui ca oricine poate apasa butonul rosu fara sa strice ceva pe acolo si sa intre sub incidenta legii asa cum ai zis?

#92
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
pentru fullskynet
La prima intrebare legata de conexiuni, trebuie sa sti ca orice contor electronic, inainte de 2001 inca, poat face diferenta privind puntile dintre intrari si iesiri, inregistrandu-le ca evenimente, pe durate, pentru perioade foarte indelungate (luni pentru cele de generatie mai veche si ani de zile pentru cele produse din 2003 incoace-deci au memorie mai mult decat suficienta, si asta doar in cativa kb). Apoi, ce stiu si mai putini, este faptul ca pe langa faptul ca aceste contoare analizeaza si inregistreaza valoarea din primar ce poate fi diferita in functie de ce i se "intampla", atat pentru cele cu "reductori de curent si sau tensiune" incorporati ca si cele ce calculeaza delta u\a pentru cele asa numite cu "shunt-dintr-un aliaj anume" (constructiv sunt doua tipuri), unele contoare au astfel de unitati de monitorizare si pe nul. Apoi ca sa fie si mai clar, contoarele sunt calibrate, in functie de valroile fizice ale componentelor si ale echipamentelor interne sau externe, astfel icat un strap NU foloseste la nimic (pentru aceste cazuri, pe afisaj nu mai apare energia real consumata, aceasta fiind monitorizata si intern, isa sunt contaoare care prin indicative sau etape de afisaj alternativ, pot comunica evenimente-sageti, defazaj, valori infime ale curentului absorbit, pentru o anumita cadere de tensiune, sau pot afisa anumite sageti, bulline, etc.-pentru a fi mai simplu de "digerat").
Astfel, personal iti zic si tie si altor forumisti ca aceste tentative nu doar sunt sortite esecului (indiferent de ce crezi ca vezi sau nu pe afisajul contorului), dar mai mult, se pedepsesc legal, si in plus, avand in vedere campaniile de verificari de la consumatori atat in teren, cat si prin comparatia consumurilor pentru perioade similare de timp, initiativele de acest gen devin si foarte costisitoare pentru cei in cauza, putandu-se sorta cu desfintarea alimentarii, clientul fiind apoi obligat (daca mai vrea e.e.), sa plateasca si un nou bransament.

Pentru a doua intrebare, nu stiu ce este cu semnele respective (+ si -), dar din exemplul tau fiecare contor, conform conexiunii, va inregistra consumul 100% al respectivului bec (banuiesc ca te referi la un bec de 100W). Poate altfel conectat, aveai dreptate in intrebarea ta (faza de la un contor si nul de la celalalt, conditia fiind ca alimentarea sa fie monofazica si din aceeasi sursa).

Si da, inca de la primele incercari stim ca ai incercat si ce rezultat crezi ca ai obtinut.

#93
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015

View Poststeby, on 23rd October 2011, 20:00, said:

:unsure:  Vrei sa spui ca oricine poate apasa butonul rosu fara sa strice ceva pe acolo si sa intre sub incidenta legii asa cum ai zis?


Ma refeream la modelul respectiv stric.
Exista mai multe tipuri constructive si diferiti producatori.
Pentru cazul acela este un pbt, care da, poate avea mai multe functii (poate fi apasat de catre consumatar, fara probleme).
Mai sunt ai alte tipuri, care au butonul sigilat, dar are alt rol.
Si pentru cei nesiguri, mai sunt si contoare ce nu se pot programa decat daca se activeaza in anume loc un senzor reed, dar si altele care pentru reprogramare, au permis accesul la indepartarea primei carcase de securitate, existand un jumper pe pcb contor.

#94
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006
S-a rezolvat, au venit baietii si au schimbat contorul, dar cica acum trebuie sa ma duc eu la sediul Enel de pe N. Iorga din Constanta sa declar consumul, ma duc cu hartia pe care mi-au dat-o ei la instalarea noului contor. Asa se procedeaza cei care ati mai patit? Ma intreb de ce nu puteau ei sa spuna direct sefilor de acolo ca s-a inlocuit contorul si s-a luat de la zero si iar trebuie sa mai fac eu inca un drum?
Adica, vi se pare normala treaba, din moment ce se stie ca mi-a fost inlocuit contorul? Nu se putea reseta automat si indexul pe care-l dau eu la Eneltel? Doar informatiile alea se centralizeaza undeva, faptul ca s-a inlocuit contorul de la adresa cutare.

Edited by duculeana, 04 November 2011 - 18:46.


#95
elnynios

elnynios

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 11.11.2011
va salut
azi m-i sa intalat un contor electronic un enerlux-M am cateva nelamuriri daca sunteti amabili
1-cum citesc indexul  valorile se tot schimba
  a- la pozitia 180  am 0000000
   b- la pozitia 160 am 00.312 kw
este instatalat de azi de la ora 15-30
2-la cel vechi vedeam consumul in timp reala adica palpaia un led rosu  mia intermitent sau mai rar la asta cum imi dau seama
contorul este fara T1 siT2  ci doar T cu  2 pozitii  180 si 160
    
va multumesc

#96
cornelyu71

cornelyu71

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 46
  • Înscris: 21.12.2008
Acum 3 ani aveam seara tensiunea de alimentare foarte proasta , aprox. 180 volti. Dupa ce am dus calculatoul la reparat de 3 ori de fiecare data fiind sursa de alimentare(calculatorul fiind in garantie),  frigiderul l-am dus o data la reparat si un monitor Philips mi-a fost inlocuit cu unul nou , si acesta fiind in garantie , m-am hotarat sa-mi cumpar un regulator de tensiune "Well AVRS 3000 VA".
      
       Regulatorul de tensiune l-am montat inainte de intrarea in contor pentru a avea o masura corecta a tensiunii, intrand 220v in contor si nu 180v cum era inainte.
        Acum vreo 3 luni au venit in control doi baieti de la electrica , unul zicea ca este corect legat regulatorul, altul ca nu, dar a ramas pana la urma legat inaintea contorului.
        In urma cu doua zile au venit alti doi baieti in control , de pe la Iasi (eu locuiesc intr-o comuna din Bacau). S-au uitat si acestia la legaturi si au spus ca nu e corect ca regulatorul sa fie legat inainte de contor ca acesta consuma curent de la ei.
        Le-am explicat eu ca ei sunt obligati sa-mi asigure 220v la intrarea in contor, si ca eu prin acest regulator nu fac decat sa le fac lor treaba si sa-mi asigur eu 220v  la intrarea in contor , ca altfel si masura curentului este influentata avand numai 180v.
        L-au sunat pe seful lor si pana la urma mi-au dezlegat regulatorul spunandu-mi ca trebuie sa mi-l montez dupa contor .
        Mi-au facut programare la seful lor ca sa incerc sa-l conving sa-mi lase regulatorul montat inaintea contorului spunandu-mi sa fac si niste poze cu display-ul unui voltmetru cand este tensiunea scazuta.
                Intrebarea este daca nu o sa fie de acord cu montajul regulatorului inaintea contorului si o sa-l montez dupa acesta, nu o sa-mi fugareasca contorul mai tare ca sa poata ridica tensiunea la 220v ?  
      Contorul este un "Enerlux M" pe baza de impulsuri.

#97
cornelyu71

cornelyu71

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 46
  • Înscris: 21.12.2008
Stie cineva sa raspunda mai sus ?
  Daca in contor intra 180 v in loc de 220v nu credeti ca este influentata masura ?    Nu credeti ca va inregistra mai multe impulsuri marindu-se timpul in care sa zicem masina de spalat va incalzi apa la o anumita temperatura ?

#98
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,545
  • Înscris: 05.12.2005
contorul măsoară puterea ca fiind U x I x cosPhi, dacă ai tensiune mai mică la intrare și puterea înregistrată scade corespunzător, pt. o sarcină constantă.
pe de altă parte și cei de la distribuție au dreptate, autotransformatorul consumă o cantitate de energie pt. funcționare care nu va fi înregistrată de contor, deși mică, probabil pe la 10-20VA, însă în timp se simte, nu că n-ar putea trăi ei cu asta dar legal nu ai voie să intervii la distribuție ÎNAINTEA contorului, pt. că se poate considera că ai acces să furi curent.
mașina de spălat funcționează corect și la tensiuni mai mici, până pe la 180-190V, numai timpul de încălzire se prelungește, dar per ansamblu cantitatea de energie necesară încălzirii rămâne aproximativ aceeași, dacă neglijezi pierderile termice prin pereți.

Edited by mihaicozac, 26 November 2011 - 13:30.


#99
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Pentru cornelyu71.

Angajeaza un electrician autorizat ANRE sa efectueze masuratori (aparatele sa fie certificate periodic si in termen, prin BRML), si sa iti ofere in scris, buletinele (se inscriu si seriile aparatelor cu care s-a masurat si se anexeaza si atestatele ca sunt in termen si in clasa de precizie) privind calitatea energiei electrice distribuite/furnizate (trebuie efectuate minim doua masuratori pe zi timp de doua zile de luni pana vineri, si doua intr-o zi din weekend-deci sase intr-o saptamana-in afara si in orele de varf-deci pe zi una in ore de varf si una in afara orelor de varf). Aceste masuratori trebuie repetate, nu mai devreme de 15 zile.
Apoi, cu documentele respective, la sediul furnizorului, si apoi la cel al distribuitorului, dar in acelasi timp si la ANRE, depui cate o reclamatie scrisa, privind neincadrarea in standardul de performanta-deci trei reclamatii identice-ai grija sa primest numar de inregistrare, neaparat.
Daca nu se rezolva nimic, dupa cele 15 zile, cu raspunsul (daca nu il primesti-o noua reclamatie la ANRE), ii poti da in judecata, nu te costa mare lucru (autorizat 100 + avocat 450 + taxe 30=maxim 500 Ron)-ai sanse posibile de castig (daca stau lucrurile cum ai spus), se va imbunatati reteaua si in plus o sa ai parte si de despagubiri (multi au castigat-cu un avocat abil).

Legat de regulator, se pune obligatoriu dupa contor. Daca intervi inainte de contor, deja este interventie neautorizata (ma mir ca nu ai avut probleme legale cu distribuitorul-conform legii putea sa te debranseze, sa te de-a in judecata)!
Contorul are urmatoarele caracteristici:
Valori nominale:
- Dimensiunea terminalelor: conform DIN 43857
- Diagrama de conexiuni: LLNN
- Clema de scurtcircuit: internă
-Tipul contorului: monofazat, un sistem, 2 fire
- Tensiune nominală: 230V (220V; 240V), +15 ... -20%
- Frecvența nominală: 45 ... 65 Hz
- Curent de bază: 5; 10 A
- Curent maxim: 30; 60; 80 A
- Suprasarcină maximă: 600%

Deci masoara corect pana la 184 V ! -un volt mai putin si inregistreaza deja aiurea (nu ma intreba de unde stiu-dupa cum vezi din unele posturi, nu pot da mai multe detalii)-

Ca idee poti sa cauti Standardul de performanta pentru a putea efectua reclamatiile (jos sunt doar cateva idei din ce imi aduc aminte, dar cauta pe site-ul ANRE)

Calitatea energiei electrice furnizate/distribuite
Furnizorul/distribuitorul răspunde de respectarea următorilor parametri de calitate a energiei electrice:
a) Frecvența conform SR EN50160 - în 95% din săptămână frecvența trebuie să se încadreze în
banda 50Hz ± 1% și în 100% din săptămână în banda 50Hz + 4% până la 50Hz - 6%.
B) Tensiunea conform SR EN50160 - în 95% din săptămână tensiunea trebuie să nu aibă abateri
mai mari de ± 10% din tensiunea contractată.
La reclamația consumatorului privind nivelul de tensiune, furnizorul/distribuitorul va verifica acest parametru
la consumator (cu excepția cazului în care situația este deja cunoscută), va analiza împreună cu
distribuitorul soluții de încadrare în nivelul prevăzut și va informa consumatorul privind
rezultatele analizei efectuate și măsurile luate.
Termenul standard pentru răspuns la reclamații privind nivelul de tensiune este de 15 zile
calendaristice.
In cazul în care se poate monitoriza distorsiunea curbei de tensiune trebuie să fie δu ≤ 8% în 95%
din săptămână. Reclamațiile privind acest parametru se vor investiga prin sondaj, prin măsurători
pe durată scurtă.
In cazul în care se poate monitoriza nesimetria sistemului de tensiune trebuie să fie sub 2% în
95% din săptămână. Reclamațiile privind acest parametru se vor investiga prin sondaj, prin
măsurători pe durată scurtă.
Indicatori anuali de performanță pe niveluri de tensiuni
a) numărul de reclamații privind nivelul tensiunii;
B) numărul de reclamații la care s-a răspuns în termenul de 15 zile calendaristice;
c) numărul de reclamații care nu au putut fi rezolvate.

#100
cornelyu71

cornelyu71

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 46
  • Înscris: 21.12.2008
Va multumesc pentru raspunsuri si imi cer scuze de intarziere, dar am fost la serviciu .
      
        @mihaicozac :    chiar daca regulatorul de tensiune consuma putin, tot nu mi se pare corect sa consume de la mine ca sa le fac lor treaba si sa salt tensiunea la 220V.   Daca nu au de gand sa rezolve cu tensiunea o sa le spun ca o sa-i fac o cutie din tabla gaurita sau altceva ca sa fie ventilata , si n-au decat sa o sigileze.

         Masina de spalat este un Whirpool si seara, inainte sa montez regulatorul se aprindea ledul rosu de service si nu pornea pana nu venea tensiune buna.(in unele seri aveam si sub 180V.)

#101
dan11

dan11

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 01.10.2006

View Postelnynios, on 11th November 2011, 18:29, said:

va salut
azi m-i sa intalat un contor electronic un enerlux-M am cateva nelamuriri daca sunteti amabili
1-cum citesc indexul  valorile se tot schimba
  a- la pozitia 180  am 0000000
   b- la pozitia 160 am 00.312 kw
este instatalat de azi de la ora 15-30
2-la cel vechi vedeam consumul in timp reala adica palpaia un led rosu  mia intermitent sau mai rar la asta cum imi dau seama
contorul este fara T1 siT2  ci doar T cu  2 pozitii  180 si 160
    
va multumesc

Cand pe contor este afisat 180 se citeste indexul de energie electrica, la fel ca si la un contor vechi cu disc (de ex 5CM4UD).
Cand pe contor este afisat 160 se citeste puterea instantanee absobita, masurata in KW.
Faptul ca nu are T1 si T2 inseamna ca nu a fost programat pentru tarif zi-noapte ci doar pentru tarif unic indiferent de ora.
La cele care afiseaza si T1 si T2, daca se aduna cele doua valori, trebuie sa dea valoarea afisata la T sau 180.

#102
antrax1978

antrax1978

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 03.05.2007
CONSUM DE 300 mil  IN  5 ZILE

Salutare

Am si eu o  problema cu cei de la CEZ Oltenia . Este vorba despre o factura de regularizare in valoare de 300 mil.
Pe anexa  cu indexi apar urmatoarele citiri:

15.02.2011 - 14629 KW
16.08.2011 - 16603 KW  
22.08.2011 - 63608 KW

Mai exact din citirile lor rezulta ca as fi consumat 46905 kw in perioada 16-22 august 2011.(la data de 22 august este  schimbat contorul datorita unui eveniment care a avut loc in zona , cineva a lovit  un stalp  si  aprut ceva avarii la retea.)
Le-am facut o vizita celor de la CEZ unde mi s-a comunicat verbal ca acela este consumul meu de la montarea contorului (aprox 4 ani in urma) pana in prezent dar... cel care a citit contorul  nu a citit bine indexul ( in loc sa citeasca indexul a citit  cu totul alta cifra) .
Am formulat si o cerere scrisa in care am cerut sa mi se explice ce s-a intamplat..... ce sa vezi... un raspuns sec cum ca ar fi  avand verificare metrologica contorul  si ca indexul este cel corect si ca trebuie sa platesc nici pomeneala de angajatul care a citit incorect indexul si ca pentru asta angajatul respectiv  a fost dat afara si sunt caz unic in tara.
Mentionez ca este vorba despre o hala in carea a functionat un service auto carea avea 3 elevatoare  si o cabina de vopsit cu incalzire pe combustibil(numai ventilatoarele erau electrice)

Dupa cum puteti observa  in  atasament index 2 este citit corect .
Mie imi vine extrem de greu sa cred ca un angajat care face asta zilnic poate sa greseasca in asemenea hal ,adica sa citeasca acest index  eronat  si nu o data  ci de vreo 7 ori.
Sa presupunem si ca ceea ce imi spun ei  este adevarat...  nu mi se pare corect sa platesc eu pt o gresala a angajatului lor.

Orice sfat si sugestie  este bine venita.

Multumesc!!!

Attached Files



#103
dingo241148

dingo241148

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 04.05.2009
Buna ziua,
as dori sa-mi clarifice cineva semnificatia cadranelor 18.1;.18.2; 18.3 respectiv 18.101; 18.201; 18.301 la un contor ENERLUX montat pentru inregistrarea consumului pe trei intervale orare - tarif CR3.
Va multumesc

#104
dingo241148

dingo241148

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 04.05.2009

View Postantrax1978, on 7th January 2012, 13:48, said:

CONSUM DE 300 mil  IN  5 ZILE

Salutare

Am si eu o  problema cu cei de la CEZ Oltenia . Este vorba despre o factura de regularizare in valoare de 300 mil.
Pe anexa  cu indexi apar urmatoarele citiri:

15.02.2011 - 14629 KW
16.08.2011 - 16603 KW  
22.08.2011 - 63608 KW
Faceti reclamatie la ANRE si numai asa sa sperati intr-o rezolvare! Personal, am avut un astfel de litigiu si am facut reclamatii la ENEL timp de 3 ani, la care am primit raspunsuri de nedescris...!

#105
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,657
  • Înscris: 26.11.2001
Am si eu un contor nou/virgin.
Marca Landis + Gyr.

Problema este ca are 2 butoane pe lateral care nu m-am prins exact la ce folosesc...

Dilema este cum dracu se citeste!
Am apasat pe butoane si singura chestie ce parea inteligibila pt mine e afisata.

Deci ce consum am?

131.7.0  sau 176 kvar ?

Attached Files



#106
tavi79

tavi79

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 01.03.2003

View PostCourage, on 20th March 2012, 09:44, said:

Deci ce consum am?

131.7.0  sau 176 kvar ?


131.7.0 este o adresa a contorului la care citesti o putere reactiva de 176 kvar  (kilo Volt Amper Reactiv)

aceasta putere se tranforma intr-o energie reactiva kvarh sau kvar x ora (din cate stiu eu si plateste si aceasta energie) daca nu este compensata (daca depaseste o anumita valoare din energia activa)

Ce te intereseaza de fapt pe tine este energia activa care se masoara in "kwh"  si care este afisata la un moment dat de contorul tau la una din adresele care defileaza pe afisaj. Aceasta cred ca o gasesti la "adresa" 1.2.T daca exista sau urmaresti unitatea de masura sa fie kwh.
Sper ca nu am ametit prea tare raspunsul

#107
Bobby_ro

Bobby_ro

    Celebru Anonim

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,629
  • Înscris: 30.04.2005
Bine ca nu il afiseaza in cod binar sau morse  :deadtongue: . De ce sa fie simplu cand poate fi complicat.  :death:


Si la mine pe strada au inceput sa le inlocuiasca, decocamdata nu au ajuns la mine, dar e bine de stiut/

#108
NemeSsys

NemeSsys

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 27.03.2007
Nu putem da dracia ENERLUX M inapoi? daca da cum?

multumesc!

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate