Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Viteza la net.

Serena(2014)

Gandaci minusculi pe pereti

[TEMA]Siruri de caractere
 Celeron N2830 vs Celeron 2957U

Dacia logan ( Daca am gresit cate...

Lenovo A328

Filtru EMI
 Windows XP/7/8 pe 1GB RAM?

panou fotovoltaic fara conexiuni

Ce model de adaptor wireless sa c...

Constructie 60 mp fara ziduri des...
 32 BITI sau 64 BITI pe un PC slab?

Laptop 3500lei

Sfat achizitie Pc

Psihologia - una dintre cele 7 &#...
 

Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

instalatie electrica casa

  • This topic is locked This topic is locked
13 replies to this topic

#1
serban73

serban73

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 08.02.2007
  • ID membru: 139,499

Cum se face o instalatie electrica la o casa, pornind bineinteles de la contorul de energie.
Ce conductor se foloseste pentru prize si pentru iluminat, de cupru cu sectiunea de cat?
Pentru bucatarie si baie e bine sa se faca un traseu separat fata de celelalte camere, avand in vedere ca exista consumatori mari cuptor electric, frigider, boiler.

Sau mai bine zis este mai bine sa se porneasca dintr-un tablou de sigurante, cu mai multe circuite pe partea de prize.
Sigurantele automate cum se aleg?
Sunt mai bune sigurantele diferentiale pe traseul de exemplu baie bucatarie unde sunt mai multe aparate cu impamantare.
Nu am restrictii la buget asa ca dati-mi solutiile si materialele cele mai bune.
Casa este la tara si nu am proiect, dar sa mesteresc ma pricep foarte bine, lucrez ingrijit si cu atentie asa ca o sa-mi fac eu instalatia , consultandu-va pe voi si cativa electricieni autorizati.

#2
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
  • ID membru: 2,234
  • Locație: Bucuresti
Am mai discutat pe forum.
In  mod normal aceasta actiune trebuie facuta de o persoana calificata/autorizata.
http://forum.softped...m...st&p=508505
Totusi daca ai indemanare si cu putina atentie se poate face si in ''regie proprie''.
Ideal ar fi ca pe parcurs sa fii supervizat de catre un electrician care sa aprecieze calitatea lucrarilor facute de tine si pentru a gasi si eventualele greseli  facute la montare/executie. Conteaza mult si modul cum se face interconectarea conductoarelor, izolarea acestor legaturi in dozele de distributie, etc.
Configuratia se alege in functie de numarul de prize, becuri, puterea maxima instalata si distantele parcurse de circuitul electric. Mie mi se pare logic sa existe pentru  lumina doua circuite si pentru prize la fel. Pe circuitul prizelor in zonele cu probleme: baie/bucatarie este indicat sa folosesti sigurante automate cu protectie diferentiala.
Mai urmeaza sa faci si o priza de pamant, uite cateva indicatii aici:
http://forum.softped...mp;hl=sigurante


Oricum trebuie sa tii cont ca sfaturile primite aici nu sunt autorizate si pot contine  greseli sau neconcordante fata de normativele aprobate, asa ca punerea lor in practica  se va face pe raspunderea ta... B)

#3
serban73

serban73

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 08.02.2007
  • ID membru: 139,499
Conteaza mult si modul cum se face interconectarea conductoarelor, izolarea acestor legaturi in dozele de distributie, etc.


Asta chiar ma intereseaza- cum se face interconectarea conductoarelor si izolarea acestor legaturi in dozele de distributie.
Am postat pe forum problema in speranta ca-mi va raspunde chiar un electrician autorizat.

#4
serban73

serban73

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 08.02.2007
  • ID membru: 139,499
Ce tip de conductor si ce sectiune trebuie sa aiba:
1. intre contor si cele 3 tablouri de sigurante
2.intre tabloul de sigurante si dozele de la prize
3.intre tabloul de sigurante si dozele de la iluminat
4.intre doze si prize
5 intre doze si intrerupatoare
6 intre intrerupatoare si becuri

Ma refer la schema de mai jos .

Attached Files



#5
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
  • ID membru: 2,234
  • Locație: Bucuresti
In general imediat dupa contor se amplaseaza tabloul electric.
Daca doresti sa utilizezi pe fiecare etaj un tablou separat si distanta dintre tablouri si contor creste, atunci ai nevoie de un alt tablou intermediar langa contor, care sa contina legaturile necesare si sigurante pentru fiecare circuit principal.
Acest lucru se impune pentru a proteja portiunile de circuit electric dintre contor si tablourile locale.

Asta inseamna un mic tablou cu o siguranta de 32A la intrare si alte 3 sigurante de 25A pentru fiecare circuit  principal.(eventual pentru tabloul de la garaj una de 16A, cu modificarea tabloului respectiv 10A priza si 6A lumina)

Sau tabloul de la parter va include si distributia pentru tablourile de la etaj plus cel de la garaj. Si acesta va contine la intrare siguranta generala de 32A, sigurante de 25A pentru etaj, siguranta de 16A pentru garaj, plus sigurantele necesare local:lumina 6A si prize 16A


Daca citesti interventiile discutate anterior pe forum, vei gasi recomandarea de a utiliza la o densitate de curent de 4A/mm2 un conductor de 1.5mm2 pentru lumina si o siguranta aferenta de 6A si de 2.5mm2 pentru prize, cu sigurante de 10 sau 16A.
Pentru circuitele de forta se poate folosi separat un  cablu de 4mm2.
Legaturile intre tablouri se pot face cu un conductor cu sectiunea de 4mm2. Nu este cazul sa folosesti sigurante de 10A petru lumina la garaj sau mansarda, ca daca ai un scurt pe un bec si mai exista consum prin instalatie, se va declansa siguranta de la intrare in loc de cea locala. Scopul sigurantei este protejarea si separarea problemelor la sectiunea respectiva, nu de a muta problema in alta parte.



#6
SuperDuper

SuperDuper

    Inactive

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,294
  • Înscris: 25.04.2006
  • ID membru: 74,904
Si daca gasesti in Romania, foloseste la conectarea conductoarelor asa ceva (in loc de rasucirea lor si acoperirea cu izolirband cum fac "electricienii"): http://cableorganize...ire-connectors/

#7
serban73

serban73

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 08.02.2007
  • ID membru: 139,499
Asa este bine ?  ca in schema de mai jos

Attached Files


Edited by mister_rf, 12 August 2007 - 10:20.


#8
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
  • ID membru: 2,234
  • Locație: Bucuresti
Eu cred ca da...
Attached File  tabl2.JPG   64.56K   1621 downloads

#9
istratei

istratei

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,031
  • Înscris: 25.11.2004
  • ID membru: 26,274
  • Locație: bucuresti
[quote name='serban73' date='Aug 8 2007, 13:12' post='3205330']
Asa este bine ?  ca in schema de mai jos

da este bine cu doua mentiuni :
-boilerul daca este electric recomand circuit separat
- sigurantele de 25A sa fie cu protectie diferentiala si acopera toata instalatia

#10
serban73

serban73

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 08.02.2007
  • ID membru: 139,499

circuit separat la boiler inseamna o a patra siguranta de 25A, dupa siguranta generala, de la care plec cu fire catre priza boilerului?
Sigurantele de 25A cu protectie diferentiala sunt standardizate pentru un anumit curent rezidual 10mA, 30mA, etc. ?
Si daca da spune-mi te rog la ce curent rezidual in mA trebuie sa fie.

#11
SuperDuper

SuperDuper

    Inactive

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,294
  • Înscris: 25.04.2006
  • ID membru: 74,904
Cele de 10 sau 30mA protejeaza mai mult echipamentul (si indivizii mai tari de inima :)). Daca te intereseaza protectia personala trebuie sa fie cam 6mA.
http://en.wikipedia....ity_.5Bin_mA.5D
Un filmulet interesant pentru ce se practica in alte parti: http://www.milwaukee...-a-gfci-outlet/
La schema aia as comenta ca mi se pare putin 35A la siguranta principala, chiar in conditiile de diversitate a sarcinii poti avea linistit 50A cu ce ai listat tu. Acuma, nu stiu cat admite Electrica maxim la monofazat casnic zilele astea...
Personal as merge pe mai multe circuite de 10A in locul celor de 16A, separand camerele mai mult. Conductoarele pentru 16A TREBUIE sa fie mai groase si ai probleme la conectarea in prize (care nu cred ca sunt concepute pentru circuit de 16A) sau in doze.
In panoul meu am 30 intrerupatoare si parca as mai vrea :)

Edited by SuperDuper, 09 August 2007 - 03:36.


#12
istratei

istratei

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,031
  • Înscris: 25.11.2004
  • ID membru: 26,274
  • Locație: bucuresti

View Postserban73, on Aug 9 2007, 01:47, said:

circuit separat la boiler inseamna o a patra siguranta de 25A, dupa siguranta generala, de la care plec cu fire catre priza boilerului?
Sigurantele de 25A cu protectie diferentiala sunt standardizate pentru un anumit curent rezidual 10mA, 30mA, etc. ?
Si daca da spune-mi te rog la ce curent rezidual in mA trebuie sa fie.
nu
circuit cu siguranta de 16A.
iar pentru siguranta stiu ca au aparut la noi si de 10mA , dar mult mai scumpe. cele mai uzuale sunt de 30 mA.

#13
radu6000

radu6000

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 663
  • Înscris: 29.10.2004
  • ID membru: 25,030
Parerea mea este ca ar trebui totusi sa alegi o firma daca tot dispui de bani , si vei avea siguranta ca totul a fost facut bine si repede ,sigurantele au valori mici (de ex. bucatarie unde trebuie minim 25A ca sa poti folosi linistit si cuptor,hota,filtru....etc in acelasi timp), pt circuitul de boiler la fel min 20A cu cablu de 4mm daca distanta este lunga ,pt doze poti folosi ce ti s-a recomandat mai sus sau mai bune sunt regletele cu surub de strangere.Iar ca sigurante iti recomand

1.Legrand
2.Comtec
3.Moeller

Spor la treaba  ;)

#14
serban73

serban73

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 08.02.2007
  • ID membru: 139,499

View Postradu6000, on Aug 9 2007, 10:54, said:

Parerea mea este ca ar trebui totusi sa alegi o firma daca tot dispui de bani , si vei avea siguranta ca totul a fost facut bine si repede ,sigurantele au valori mici (de ex. bucatarie unde trebuie minim 25A ca sa poti folosi linistit si cuptor,hota,filtru....etc in acelasi timp), pt circuitul de boiler la fel min 20A cu cablu de 4mm daca distanta este lunga ,pt doze poti folosi ce ti s-a recomandat mai sus sau mai bune sunt regletele cu surub de strangere.Iar ca sigurante iti recomand

1.Legrand
2.Comtec
3.Moeller

Spor la treaba  ;)
Cred ca o sa cumpar sigurante Moeller.
Eu am zis ca nu o sa ma zgarcesc la bani si o sa iau materiale de calitate ca instalatia electrica la o casa odata o faci, asa ca trebuie sa iasa FOARTE BINE.
Bani nu am chiar multi de aceea o sa-mi fac eu instalatia.Manopera este in jur de 3000RON.Altul nu o face ingrijit si de calitate cum o fac eu.Mai ales ca am si timp.
Merci pentru sfaturi.

Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users