Dedurizare apa, Statii dedurizare
Last Updated: Mar 28 2024 23:50, Started by
Courage
, Jul 15 2007 10:00
·
29
#37
Posted 29 February 2008 - 18:38
dan_ghetau, on Feb 29 2008, 15:24, said: Am aflat ca duritatea este de 21 grade...nu stau foarte rau,o dar pina la 5-7 grade (care este optimul ) mai este. dan_ghetau, on Feb 29 2008, 15:24, said: Pentru 2 persoane (nu am inteles de ce se calculeaza numarul de persoane si nu volumul de apa consumat) mi s-a sugerat o statie de 715 euro fara tva.Abia la urma am aflat ca trebuie si alimentare 220v.Cam dificil sa trasez prin curte un cablu dar o sa vad cum procedez.Stie cineva daca e alegerea buna? |
#38
Posted 29 February 2008 - 18:55
Iocan, on Feb 29 2008, 18:38, said: La 21 de grade germane duritate, depunerile de calcar pe traseul de apă caldă sînt foarte accentuate. De exemplu, o instalație de încălzire a apei se poate înfunda complet cu calcar în aprox. 3 ani. Iar dușul cu apă dură nu este cel mai plăcut lucru (mai ales spălatul pe păr). Despre băut, nici nu poate fi vorba. Nu înțeleg de ce nu pui instalația în casă. Afară nu are prea mari șanse de supraviețuire. Asa mi-a zis tipa care a venit la masuratori...Centrala o dezincrustez la 2-3 ani,dusul intr-adevar e greu de curatat mai ales cel fixat in plafonul cabinei de dus.Nu stiu cum au rezistat pina acum masina de spalat&co. O idee buna e sa pun dracia in garaj,pe acolo se face intrarea in casa.Discutia era sa-l pun in caminul apometrului care este generos si ca adincime isa nu am evacuare si AC220V As fi cuprins si un chiosc de vara precum si o cismea de curte cu care ud iarba din curte daca il puneam acolo. |
#39
Posted 29 February 2008 - 20:51
Adică, vrei să uzi iarba cu apă dedurizată?? Crede-mă că ierbii nu-i pasă de duritatea apei, în schimb ție îți va păsa la buzunar. Rășina aia se epuizează după un anumit număr de mc de apă procesată și trebuie schimbată. Pune instalația în garaj, e cel mai bun loc, cu condiția să nu înghețe iarna.
|
#40
Posted 29 February 2008 - 21:17
Nu ingheata iarna ca am garajul la demisol,sub dormitor.Chiar daca ni incalzesc tot am peste 13 grade iarna.Si mai am si sifon de pardoseala (evacuare).
Nu mi-a spus decit ca trebuie sare iar acea rasina se schimba la 2-3 ani (posibil cu tot cu tub). |
#41
Posted 29 February 2008 - 23:51
Atunci, garajul e locul ideal. Rășina se schimbă (de obicei cu tub cu tot) după un anumit număr de metri cubi de apă care trec prin ea și deci, implicit, după un anumit număr de regenerări. Datele acestea trebuie să fie în manualul de utilizare. În general, pentru consumul casnic, un tub de-ăla ține vreo 7-10 ani.
Edited by Iocan, 29 February 2008 - 23:52. |
#42
Posted 06 March 2008 - 07:26
#43
Posted 17 March 2008 - 19:26
Iocan, on Feb 28 2008, 17:43, said: Prin decembrie te dădeai de ceasul morții să afli cum se dedurizează apa cît mai ieftin. Prin ianuarie deja te interesează ce faci cu apa sărată rezultată după regenerarea rășinii. De unde rezultă că ai deja o instalație de dedurizare, dar nu catadicsești să împarți cu restul lumii vreo informație despre ea, ci doar să afli ce te interesează pe tine. Salut... Scuze..dar nbu stiu de ce nu am mai primit nici un mesaj de pe softpedia..cum ca ar mai fi raspuns cineva ... DEci..nu am inca o statie de dedurizare...dar m-am interesat si toate variantele plauzibile..functionale...au ca rezultat al dedurizarii apei ...o cantitate ami mica sau mai mare de apa sarata....acum vroiam sa vad ce sa facem cu ea.... Cu stima, Danny PS. inainte sa imi cumpar sap sa vad care sunt atuurile si ...dezavantajele... |
#44
Posted 18 March 2008 - 08:41
rodanny, on Mar 17 2008, 19:26, said: Salut... Scuze..dar nbu stiu de ce nu am mai primit nici un mesaj de pe softpedia..cum ca ar mai fi raspuns cineva ... DEci..nu am inca o statie de dedurizare...dar m-am interesat si toate variantele plauzibile..functionale...au ca rezultat al dedurizarii apei ...o cantitate ami mica sau mai mare de apa sarata....acum vroiam sa vad ce sa facem cu ea.... Cu stima, Danny PS. inainte sa imi cumpar sap sa vad care sunt atuurile si ...dezavantajele... ptr dedurizare vezi topicul incalzire in pardoseala vs clasica!! |
#45
Posted 18 March 2008 - 12:36
rodanny, on Mar 17 2008, 19:26, said: PS. inainte sa imi cumpar sap sa vad care sunt atuurile si ...dezavantajele... Legat de debitul de apă dedurizată, nu prea înțeleg cum reușești un consum de 1- 1,5 mc/h. Presupun că e vorba de vreun hotel. Iar despre colectarea apei de ploaie, ideea nu este deloc năstrușnică sau neserioasă. Dacă locuiești într-o zonă fără poluare, poți avea apă de o calitate net superioară apei din fîntînă. |
#46
Posted 18 March 2008 - 13:09
Iocan, on Mar 18 2008, 12:36, said: Dacă apa este dură îți va distruge în scurt timp centrala termică și circuitul de apă caldă. Așa că nu văd dezavantajele unei instalații de dedurizare. Iar 1500 - 2500 ron nu este un preț astronomic pentru o asemenea instalație. Probabil pagubele pe care le fac depunerile de calcar vor fi mai mari. Există 2 metode de regenerare a rășinii schimbătoare de ioni. Prima folosește un flux redus dar constant de apă sărată care trece prin tubul cu rășină simultan cu apa pentru dedurizat. Dezavantajul major este că apa rezultată are urme de sare. A doua metodă folosește un flux puternic de apă sărată, care produce regenerarea rășinii la un moment bine stabilit. Cu alte cuvinte, după un anumit număr de metri cubi de apă care trec prin instalația de dedurizare, rășina trebuie regenerată prin spălare cu apă sărată. Procesul este automatizat și în urma lui rezultă o cantitate oarecare de apă sărată. Cantitatea nu este prea mare și nici concentrația nu este prea ridicată. Aceasta se poate deversa direct în șanțul pentru apa de ploaie din fața casei (dacă există așa ceva) sau în fosa septică, fără să se observe vreun efect neplăcut. Legat de debitul de apă dedurizată, nu prea înțeleg cum reușești un consum de 1- 1,5 mc/h. Presupun că e vorba de vreun hotel. Iar despre colectarea apei de ploaie, ideea nu este deloc năstrușnică sau neserioasă. Dacă locuiești într-o zonă fără poluare, poți avea apă de o calitate net superioară apei din fîntînă. Salut, AM mai citit pe forumuri si unii se plangeau ca au scurs apa de la dedurizator in fosa septica..cu namol activ....si li s-au degradatr bacteriile total... Intr-adevar 1-1,5mc e un maxim..dar tinand cont ca e vb de o gospodarie la tara....unde ai nevoie de apa pt mancare, spalt, gatit ...eventual si pt animale...caci la udat..se paote folosi si apa normala..ne dedurizata...apar consumuri....cred ca un 0,7 -1 mc ar fi totusi mai realist. Cu stima, Danny PS. Ziceai ca e o concentratie mica de sare...rezultat in apa de l aspalare..ce isnemna asta?...cam cat%...sau cum se masoara... |
|
#47
Posted 18 March 2008 - 14:24
Fosa septică, de obicei, e o simplă groapă betonată, pe care o golește vidanja. Dacă vorbim de stațiile de epurare cu nămol activ și cu bacterii aerobe, e clar că acolo nu se pot deversa anumite chestii gen petrol, clor, ulei, solvenți etc dar nici apă sărată. În acest caz rămîne varianta deversării în șanțul de la marginea drumului.
Nu pot să-ți spun ce cantitate și ce concentrație are apa sărată, dar pot aproxima că se consumă cam 10 l de apă sărată la concentrație mazimă (deci saturată) și imediat după aceea are loc o spălare energică a rășinii cu aprox 50 l de apă dulce. A doua operație diluează puternic apa din prima operație, deci ceea ce rezultă nu e chiar atît de nociv pentru mediu. Legat de consumul de apă: în medie, o persoană consumă 50l de apă caldă pe zi și aprox. 100-150 l de apă rece. Deci dimensionarea corectă se face la un maximum de 200 l/zi/persoană. De asemenea, o parte din aconsumul de apă nu necesită de apă dedurizată, ca de exemplu, apa care intră în rezervorul WC-ului, apa pentru animale, pentru udat etc. La modul economic, doar apa care se încălzește și apa rece care ajunge la spălat și gătit trebuie dedurizată. |
#48
Posted 18 March 2008 - 21:26
Iocan, on Mar 18 2008, 14:24, said: Fosa septică, de obicei, e o simplă groapă betonată, pe care o golește vidanja. Dacă vorbim de stațiile de epurare cu nămol activ și cu bacterii aerobe, e clar că acolo nu se pot deversa anumite chestii gen petrol, clor, ulei, solvenți etc dar nici apă sărată. În acest caz rămîne varianta deversării în șanțul de la marginea drumului. Nu pot să-ți spun ce cantitate și ce concentrație are apa sărată, dar pot aproxima că se consumă cam 10 l de apă sărată la concentrație mazimă (deci saturată) și imediat după aceea are loc o spălare energică a rășinii cu aprox 50 l de apă dulce. A doua operație diluează puternic apa din prima operație, deci ceea ce rezultă nu e chiar atît de nociv pentru mediu. Legat de consumul de apă: în medie, o persoană consumă 50l de apă caldă pe zi și aprox. 100-150 l de apă rece. Deci dimensionarea corectă se face la un maximum de 200 l/zi/persoană. De asemenea, o parte din aconsumul de apă nu necesită de apă dedurizată, ca de exemplu, apa care intră în rezervorul WC-ului, apa pentru animale, pentru udat etc. La modul economic, doar apa care se încălzește și apa rece care ajunge la spălat și gătit trebuie dedurizată. Salut..calculele tale sunt apropiate...dar...200 * 3 = 600...niplus mai pot aparea si alte consumuri .... Intr-adevar...pt wc nu ar trebui dedurizata apa..teoretic...dar se strica in maxim 2-3 saptamani ... rezervorul..din cauza depunerilor de calcar....se va infunda calea de acces a apei in rezervor.... Oricum...ideea e ca trebuie sa vedem ce fac cu ea...tinand cont ca ma refer la o statie de epurare...biologica...deci ce facem cu apa sarata..in sant..nu insmean ca saram solul? danny |
#49
Posted 20 March 2008 - 10:41
Între 600 l și 1500 l e o diferență mare. Iar 600 l este consumul maxim, nu consumul zilnic. Iar depunerile de calcar nu se produc în 2-3 săptămîni și nu se produc deloc dacă apa este rece. Numai prin încălzirea apei sau prin evaporarea acesteia se depune calcarul. Iar regenerarea se face odată la 2-3 luni, așa că apa sărată va fi absorbită de mediu fără efecte vizibile.
De asemenea, nu înțeleg la ce folosești tu cîte trei puncte (care uneori sînt două, lateori sînt patru) presărate aleator prin frazele tale. |
#50
Posted 22 March 2008 - 09:17
Iocan, on Mar 20 2008, 09:41, said: Între 600 l și 1500 l e o diferență mare. Iar 600 l este consumul maxim, nu consumul zilnic. Iar depunerile de calcar nu se produc în 2-3 săptămîni și nu se produc deloc dacă apa este rece. Numai prin încălzirea apei sau prin evaporarea acesteia se depune calcarul. Iar regenerarea se face odată la 2-3 luni, așa că apa sărată va fi absorbită de mediu fără efecte vizibile. De asemenea, nu înțeleg la ce folosești tu cîte trei puncte (care uneori sînt două, lateori sînt patru) presărate aleator prin frazele tale. Revenind la dedurizarea apei uite aici(in franceza) o legatura cu pagina net: http://www.ewater.fr...?...&ref=AMB05V |
#51
Posted 22 March 2008 - 13:17
bibicu5, on Mar 22 2008, 09:17, said: Vad ca vorbiti de lucruri diferite.Dedurizare si apa sarata....Dedurizarea nu inseamna indulcirea apei ci eliminarea calcarului(regenerarea nu se face odata la 2-3luni ci are un ciclu relativ scurt functie de consum). |
|
#52
Posted 23 March 2008 - 19:37
Salutari...
Eu am 32 grade...germane am inteles duritate...... Deci e foarte dura... Din nefericire nu stiu franceza....deloc... DAca ma poti ajuta..cu alte linkuri sunt binevenite... Toate cele bune, Danny |
#53
Posted 09 April 2008 - 18:52
Un topic interesant
Haideti sa clarificam cateva lucruri: 1. Dedurizarea consta in schimbul de ioni, aceasta insemnand ca ionii de calciu si magneziu (cei "vinovati" de duritatea apei), fiind incarcati pozitiv, raman pe rasinile cationice (incarcate negativ). Capacitatea de schimb (sau de retinere) scade pe masura ce consumam apa pana la zero. Atunci dedurizatorul intra in faza de regenerare: apa in care s-a dizolvat sare(aflata in vasul de saramura) este introdusa peste rasinile cationice. Sarea, va mai amintiti de la chimie e NaCl se desface, iar sodiul (NA) care este incarcat pozitiv ramane pe rasini eliminand ionii de calciu si magneziu. Clorul este si el inlaturat ceea ce face ca apa rezultata de la regenerare sa nu fie atat de sarata pe cat ati crede. 2. Nu afecteaza bacteriile din ministatia de epurare. Pana sa ajunga la ele se creaza dilutia in decantorul primar, astfel ca apa ce intra in reactorul biologic are o concentratie extrem de scazuta de clor si nu va afecta activitatea bacteriilor. 3. Fiecare 5 grade germane in apa inseamna ca in 4 litrii de apa avem calcar care adunat la un loc ar forma o pietricica de dimensiunea unei pastile de aspirina. Seara faina! |
#54
Posted 09 April 2008 - 19:52
horea75, on Apr 9 2008, 18:52, said: Un topic interesant Haideti sa clarificam cateva lucruri: 1. Dedurizarea consta in schimbul de ioni, aceasta insemnand ca ionii de calciu si magneziu (cei "vinovati" de duritatea apei), fiind incarcati pozitiv, raman pe rasinile cationice (incarcate negativ). Capacitatea de schimb (sau de retinere) scade pe masura ce consumam apa pana la zero. Atunci dedurizatorul intra in faza de regenerare: apa in care s-a dizolvat sare(aflata in vasul de saramura) este introdusa peste rasinile cationice. Sarea, va mai amintiti de la chimie e NaCl se desface, iar sodiul (NA) care este incarcat pozitiv ramane pe rasini eliminand ionii de calciu si magneziu. Clorul este si el inlaturat ceea ce face ca apa rezultata de la regenerare sa nu fie atat de sarata pe cat ati crede. 2. Nu afecteaza bacteriile din ministatia de epurare. Pana sa ajunga la ele se creaza dilutia in decantorul primar, astfel ca apa ce intra in reactorul biologic are o concentratie extrem de scazuta de clor si nu va afecta activitatea bacteriilor. 3. Fiecare 5 grade germane in apa inseamna ca in 4 litrii de apa avem calcar care adunat la un loc ar forma o pietricica de dimensiunea unei pastile de aspirina. Seara faina! Salutari...Multumim pt informatii ...in sfarsit a mai zis cienva ceva interesant...e bine sa punem in "tartacuta"....informatia... Apa rezultat in urma spalarii ce contine...care e eractia chimica...Legata de NA si CL si ce mai e pe acolo...? DAnny |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users