Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 

Cancer de colon

- - - - -
  • Please log in to reply
566 replies to this topic

#487
EdH

EdH

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 28.04.2010
Buna ziua. Am 39 de ani si am fost operat acum 3 saptamani de neoplasm colon ascendent. Concluzia biopsiei pe scurt : Adenom tubular G3, pT3N0MxV1.
Am cateva nelamuriri,  daca poate sa ma ajute cineva i-as fi recunoscator:

1.Mx din stadializare inseamna ca nu au putut fi evaluate metastaze distante. La CT scan nu s-au vazut metastaze la alte organe. Deduc ca nu au avut rezultatul CT scan. In acest caz
cancerul s-ar incadra la stadiul II A este corect?
2.In cuprinsul biopsiei scrie: "aparent doua mici zone de 3mm respectiv 4 mm tumorale la nivelul marginii circumferentiale de rezectie." Inseamna ca n-au scos tot? Trebuie facuta o alta operatie?
3. ce inseamna acel V1 de la sfarsitul stadializarii?

Multumesc

Edited by EdH, 12 June 2015 - 09:51.


#488
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,665
  • Înscris: 15.12.2009
Salut,

Nu sunt specialist dar am trecut si eu prin asta asa ca pot sa iti impartasesc din informatiile pe care le am.
Imi pare rau daca am sa sun rece dar e doar o expunere de termeni.

Mx nu inseamna ca nu sunt metastaze, inseamna ca prin procedurile de evaluare curente nu se poate determina daca sunt sau nu sunt (e necunoscut). Asta necesita analize ulterioare convalescentei.
Indexul V inseamna

Venous Invasion
VX. Venous invasion cannot be assessed
V0. No venous invasion
V1. Microscopic venous invasion
V2. Macroscopic venous invasion
Note: Macroscopic involvement of the wall of veins (with no tumour within the veins) is classified as V2.

In ceea ce priveste cele 2 zone la marginea circumferentiala, nu prea sunt multe de zis.

Din ce mi-a explicat mie chirurgul, colonul nu se poate rezeca oricum ci, in functie de vascularitate, trebuiesc taiate portiuni intregi. In cazul meu de exemplu, tumora avea 7cm dar mi-a fost rezecat intregul colon ascendent, adica vreo 35cm pentru ca asa a dictat vascularitatea locala. Nu sunt specialist (repet) asa ca nu stiu ce inseamna exact acel diagnostic dar, fiind vorba de "aparent" zone tumorale la margine zonei de rezectie, sigur se impun investigatii ulterioare riguroase.

Mie imi suna ca o sa urmeze si o sedinta de chimioterapie in functie de acei parametri si apoi se decide ce se face mai departe.

Capul sus si nu lasa gandurile negre sa puna stapanire pe tine. Fii realist si pozitiv. Iti spune asta cineva care a trecut personal prin asa ceva cu mai bine de 5 ani in urma.
Daca tu crezi ca te pot ajuta cu ceva, contacteaza-ma.

#489
EdH

EdH

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 28.04.2010
Multumesc pt. raspuns si incurajari! Inseamna enorm sa poti vorbi cu cineva care a trecut prin asta.
Sincer cel mai mult imi e frica de o noua operatie. Nu stiu daca as putea trece din nou prin cele 2-3 zile post operatie.
Luni ma intalnesc cu chirurgul sa-mi citeasca biopsia. O sa pun un update. La oncolog inca nu am fost pana acum.

#490
Visatoru'

Visatoru'

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 673
  • Înscris: 30.05.2006
Este important sa vorbesti si cu un oncolog, mai bine spus, cu cel putin un oncolog. Nu iti fie teama de operatie, este singura sansa reala pe care o ai sa scapi de cancer. Cati cm de colon au fost scosi? La prima vedere s-ar parea ca nu si-a facut prea bine treaba chirurgul, asadar poate nu ar fi rau sa mai ceri si opinia unui alt chirurg.

+ update si de la mine:

S-au intamplat destul de multe intre timp. La o saptamana dupa operatie tatal meu a facut clostridium, diagnosticat destul de tarziu, trecand astfel prin niste dureri mari si a ajuns sa slabeasca atat de mult incat am crezut ca il vom pierde. Rezultatul biopsiei a fost foarte bun, T1,N0,M0, ceea ce sugera ca nici macar nu ar fi necesara chimioterapie adjuvanta.
Insa post-operator a mai facut un CT si am descoperit astfel ca doua pete pe ficat care la CT-ul initial (cat si la ecografie) au fost interpretate ca fiind hemangioame sunt de fapt metastaze (confirmat ulterior si de un PET-CT). Fiind operat laparoscopic, ficatul nu a putut fi verificat vizual.
Din cauza unei interpretari imagistice eronate, va fi nevoit acum sa treaca printr-o noua operatie. Din pacate in aceasta situatie sansele de supravietuire s-au redus mult, daca trece ok de operatie va trebui sa faca Folfox + avastin sau erbitux (daca reusim sa il convingem).

Edited by Visatoru', 17 June 2015 - 12:52.


#491
EdH

EdH

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 28.04.2010
Am consultat chirurgul care m-a operat si se pare ca a fost o exprimare nefericita. Cam aceeasi a fost concluzia si altui chirurg pe care l-am consultat. Am fost azi si la oncolog si a aparut o alta problema: din descrierea biopsiei s-ar intelege ca sunt afectati si ganglionii limfatici iar in concluzie scrie ca nu sunt afectati N0. Ramane sa se lamureasca cu medicul patolog. Pana se lamuresc astia cred ca o sa crap de la stres nu de cancer. Oricum de chimioterapie nu scap. O incep saptamana viitoare.

#492
sorinvision

sorinvision

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 28.09.2013
Pentru EdH.
In urma cu 2-3 luni am trecut si eu prin cosmarul numit cancer de colon, insa am avut noroc si la colonoscopie nu s-a confirmat ca as avea ceva. Inca am probleme in tubul digestiv dar am facut de toate endoscopie, colonoscopie, eco-endoscopie, analize de sange, ecografe si m-am impacat cu gandul ca am probleme psihice (asa sustin medicii chiar daca eu in noaptea de Revelion eram perfect si dupa 5 zile am ajuns la urgenta alb ca varul la fata si cu buzele vinete dupa care am slabit 20 kg in 30 zile fara sa vreau acest lucru). In fine am citit foarte multe despre cancer (mama mea a avut un cancer vulvar in stadiul I B in urma cu 2 ani fara implicare ganglionara si acum dupa controlul de 2 ani este ok). Iti recomand daca deja ai implicare ganglionara sa incerci blocarea raspandirii acestuia printr-o alimentatie alcalina si o cat mai buna oxigenare a sangelui. Intra pe internet vezi ce alimente sunt alcaline si incerca cat de mult sa le consumi. Din sute de articole pe care le-am citit despre cancer in opinia mea 2 lucruri sunt clare: celulele canceroase NU se dezvolta in medii cu PH cat mai alcalin apropiat de 7 (cei care consuma mai putina carne un produs extrem de acid sunt mai putin afectati de aceasta boala) si in medii bine oxigenate (de aceea sportivii si cei care fac multa miscare sunt mai putin afectati de aceasta boala).
Multa sanatate si sa te ajute Dumnezeu.

#493
EdH

EdH

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 28.04.2010
Mulumesc, o sa ma informez asupra subiectului. Multa sanatate si tie si mamei tale!

#494
cielo

cielo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,523
  • Înscris: 09.02.2004
Salut, ma poate ajuta cineva cu interpretarea unei biopsii? (Asta pana ajung zilele următoare sa stau de vorba cu un oncolog)
1. Piesa de rezectie recto-sigmoidiana l=30cm prezentând la 4cm de transa distală o formațiune tumorala polipoida (diam. 4,5cm) cu aspect histopatologic de adenocarcinom tubulo-papilar bine diferențiat G1, invaziv in întregul perete (pT3)
Marginile de rezectie prezintă arhitectura conservată
Limfoganglionii peritumorali recoltati (nr. 12; diam. 0,3-0,8cm) prezintă metastaze carcinomatoase (5+) si aspect imunoreactiv (7-) pN2a
2. Recupa cu arhitectura conservată

Mulțumesc mult

#495
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,665
  • Înscris: 15.12.2009
Tinand cont ca se vorbeste de margini de rezectie si ganglioni limfatici prelevati, banuiesc ca vorbim de biopsie post-operatorie unde a fost rezecata o parte a colonului.
Scurt si la obiect, e vorba de un cancer in stadiul 3, cu infiltrare in sistemul llimfatic. Asta se traduce (din putinul pe care il cunosc eu, nefiind specialist) in chimioterapie imediata urmata de alte analize si apoi eventual alt tratament.
Faptul ca sunt celule bine diferentiate este un plus emnorm caci inseamna ca se poate utiliza o chimioterapie cu tinta pe acel tip de celule (in cazul meu de exemplu, fiind mediu diferentiat, s-a folosit un chimio de spectru mai larg). Medicul meu oncolog a fost Dr. Adriana Croitoru de la IOB (Fundeni).

Bafta multa si capul sus ... daca eu pot avea o viata normala acum, la 6 ani dupa eveniment, inseamna ca pot si altii.

Edited by ro_explorer, 08 October 2015 - 09:42.


#496
cielo

cielo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,523
  • Înscris: 09.02.2004
@ro_explorer: merci mult de urari, de asemenea multa sanatate si tie.
Dap, este biopsia post-operatorie. Astazi, dupa 5 ora de stat pe holuri am reusit si eu sa stau de vorba cu aceeasi doamna Croitoru. Din pacate nu m-am lamurit prea tare ... doar ce stiam (ca-i grad 3 ca sunt infiltrati 5 din 12 ganglioni).
A ramas sa discut cu un alt doctor oncolog din localitatea unde sta mama. Sper sa fie ok.

#497
radcor

radcor

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 25.10.2015
Va salut
Nu am mai vazut postari de la Fatih....mai stie cineva despre evolutie post chimio?
Sotia mea a fost operata de colon stg stadiul 2B (la inceputul luni Iulie 2015), T3N0M0 dar a ales sa nu faca chimio (desi recomndata de 2 oncologi la care am fost), ci mai degraba sa urmeze o dieta mai naturista, bazata in principal pe fructe si legume si eliminand carnea
Multumesc pentru sfaturi si multa santate tuturor
PS. ro_explorer sper sa ne tii la curent multi ani de acum incolo si asa cum ai tot facut-o de la operatie

#498
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,665
  • Înscris: 15.12.2009
E Ok si daca nu alege chimio, mai ales intr-un stadiu in care tumora nu a afectat nodulii limfatici. Totusi, din ce mi-a spus mie medicul oncolog, este posibil ca anumite celule mutate sa migreze chiar in momentul chirurgiei, de asta i se si spune tratament adjuvant.
In cazul nefericit ca o sa existe o recidiva, nu o sa existe o evolutie imediata sau catastrofala ... dar mai bine sa previi decat tratezi.
O sa trebuiasca sa o convingi sa faca investigatii periodice si nu numai colonoscopii (doctorii stiu mai bine cat de dese si de care). Ideea e ca in cazul in care se formeaza o metastaza, aceasta sa fie rezecata din timp, inainte de a se intinde.
Eu mi-am asumat riscurile chimioterapiei (cutoate efectele ei fisizce si ca impact asupra vietii - am intarziat conceperea celui de-al 2-lea copil cu 5 ani din cauza asta). Usor nu e ... dar nici imposibil. Oricum, astea sunt de domeniul trecutului de acum (sa speram ca nu o sa ma bantuie in viitor).

Recuperare cat mai usoara sotiei (si tie) si sanatate maxima va doresc.

#499
EdH

EdH

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 28.04.2010
Mic update si de la mine: am terminat al 8-lea si ultimul ciclu de chimio cu oxaliplatin, bine mai de luat 2 saptamani pastile dar alea n-am observat sa dea efecte adverse.
. Urmeaza peste 3 saptamani o evaluare. ma simt destul de bine, parul nu mi-a cazut, greturi n-am prea avut. in schimb am furnicaturi in maini si mnai ales picioare destul de puternice. In linii mari sunt optimist.

Sanatate tuturor!

#500
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,665
  • Înscris: 15.12.2009
Luni, pe 7 decembrie, am împlinit "venerabila varsta" de 6 ani. La urma urmei, acum 6 ani m-am născut din nou cică.
Le doresc sănătate maxima, speranță și optimism tuturor celor ce au trecut (din nefericire) prin aceleași experiente de viață.

#501
radcor

radcor

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 25.10.2015
ro-explorer sa traiesti mult si bine, ma bucur sa aud numai de bine
sotia are si ea 5 luni de cand a fost operata (sigmoidectomie radicala cu colorectoanastamoza mecanica laparoscopica), ultimul set de analize din Noiembrie (markeri CA=1.6<3-5 19-9=4.3 <27 , CEA CA 125=4.7 <35 ) au iesit bine fata de cele luate inainte de operatie (CA 19-9 marker tub digestiv = 38.50 U/mL, CEA Ag. carcinoembrionar 42.80ng/mL).
Asa cum  am mai mentionat intr-o postare anterioara, sotia (si chiar si eu dupa ce m-am mai informat asupra subiectului in varii statistici si studii de caz) a preferat sa nu urmeze chimioterapia recomandata de oncologii de la Fundeni si Clinica Neolife, pentru tumora (adenocarcinom sigmoidian) de grad 2B (pT3pN0M0R0), ci mai degraba sa schimbe dieta radical (exclusiv vegetariana....cumparam la greu germeni, fructe, lastari si seminte de tot felul si cam tot ce este verde si nu chiar amar... ca viata Posted Image cateodata). Acum zambeste cand ii aduc aminte cum se supara ca ii ascundeam dulciurile de care nu se putea lasa Posted Image, are o energie debordanta dupa ce bea sucurile stoarse mecanic...
A fost la controlul medical postoperator de 3 luni (totul ok), urmeaza cel de 6 in Feb si pe urma la 1 an...si tot asa cu speranta inainte.
Sa auzim numai de bine si sanatate tuturor
PS Am uitat sa mentionez ca si eu am efectuat o polipectomie odata cu operatia ei, dupa ce mi-au gasit un polip de approx 2.5cm. Acum am devenit constient ca eram gata-gata sa o patesc precum consoarta, ignorant fiind (ca multi altii din pacate) prin a nu efectua acele controale periodice recomandate in functie de varsta / istoric familial (tata a decedat tot din cauza unui cancer colonic)

#502
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,665
  • Înscris: 15.12.2009
Ma bucur sa aud ca sunteti bine. De acum trebuie sa urmati amandoi un program de screening periodic (eu fac screening anual).
Cu regimul alimentar, cred sincer ca v-ati dus intr-o extrema. Atentie mare sa nu aveti repercursiuni in urma schimbarii agresive a metabolismului.

#503
sygeplejersken

sygeplejersken

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 289
  • Înscris: 18.01.2010

 radcor, on 09 decembrie 2015 - 10:31, said:

sotia a preferat sa nu urmeze chimioterapia recomandata de oncologii de la Fundeni si Clinica Neolife, pentru tumora (adenocarcinom sigmoidian) de grad 2B (pT3pN0M0R0), ci mai degraba sa schimbe dieta radical (exclusiv vegetariana....cumparam la greu germeni, fructe, lastari si seminte de tot felul si cam tot ce este verde si nu chiar amar... ca viata Posted Image cateodata). Acum zambeste cand ii aduc aminte cum se supara ca ii ascundeam dulciurile de care nu se putea lasa Posted Image, are o energie debordanta dupa ce bea sucurile stoarse mecanic...
A fost la controlul medical postoperator de 3 luni (totul ok), urmeaza cel de 6 in Feb si pe urma la 1 an...
PS Am uitat sa mentionez ca si eu am efectuat o polipectomie odata cu operatia ei, dupa ce mi-au gasit un polip de approx 2.5cm.
Pacat ca sotia ta NU urmeaza chimioterapia recomandata de oncologi...Dieta vegetariana este fix albina.
Ce presupune un control postoperatoriu dupa 3 luni, 6 luni in Ro?
Ce raspuns ai primit dupa  polipectomie? Ce zice histologia, citologia polipului ?

 ro_explorer, on 09 decembrie 2015 - 11:47, said:

.... De acum trebuie sa urmati amandoi un program de screening periodic (eu fac screening anual).
Colonoscopia anuala nu este de ajuns. Se face si CEA + CT torace/abdomen. Cel putin asa se face aici in Danemarca in primii 5 ani.

#504
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,665
  • Înscris: 15.12.2009
Eu am făcut CT în primul și al treilea an după chimioterapie. Medicul oncolog mi-a zis ca dacă nu exista nici o metastaza după 3 ani,  nu mai merita sa ma radiez, așadar au rămas colonoscopie și marketing tumorali anual. Ideea e sa se prindă orice nou polip rebel, nimic altceva. Am auzit unele păreri avizate (oncologi) care sugerau colonoscopie la 2 ani căci evoluția acestui tip de afecțiune este suficient de lenta.... dar eu vreau sa dorm liniștit, așadar am optat pentru screening anual.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate