Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Cum functioneaza un hidrofor?

- - - - -
  • Please log in to reply
53 replies to this topic

#19
lache

lache

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,180
  • Înscris: 10.05.2004
Am si eu un caz. Problema este ca nu stiu cum trebuie sa aleg acest presostat si ce pompa submersibila sa aleg.  Intreb ptr ca am robineti de 1 1/2" cu care fac irigatii, si pe aceiasi coloana am de alimentat o casa-cabana cu debite mici comparativ cu debitele ptr irigat. Pompa trebuie sa amorseze fie daca deschid un robinet gros de irigat, fie daca deschid un simplu robinet de chiuveta ...sau dush. Inteleg ca e o treaba cu reglajul acestor presiuni din presostat...
Pun aici si o schema,  :OK:  poate imi dati si mie un sfat pretios !!!

Attached Files


Edited by lache, 15 May 2008 - 15:22.


#20
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,007
  • Înscris: 28.10.2006
Nu merge ce vrei tu, cel putin daca schema reflecta corect realitatea din teren.
Presostatul este un comutator ON/OFF in functie de presiune(min/max). El se monteaza in prezenta/pe un rezervor tampon sub presiune, de pe care 'citeste' presiunea si porneste/opreste pompa. Din desen nu rezulta ca ai asa ceva in circuit.
Nu sunt sigur ca acea pompa submersibila poate crea o presiune de 3-4 bari intr-un astfel de rezervor tampon, sau mai concret e posibil sa distrugi pompa in scurt timp, pentru ca nu e proiectata sa functioneze ca si o pompa de hidrofor.
Propun sa instalezi in circuit, pentru casa, un hidrofor, pe care sa-l alimentezi din rezervorul tampon mare, care este umplut de pompa submersibila, partea de irigatie functionand prin alimentare din acelasi rezervor, pompa submersibila umpland acest rezervor dupa necesitati, comandata fiind de cei doi senzori: de minim pentru pornire si de maxim(preaplin) pentru oprire.
Senzorul de minim poate fi un plutitor identic cu cel de pe submersibila(banuiesc ca il are), cuplat invers(porneste cand e la orizontala) iar cel de maxim un switch cu parghie si flotor.
Asa optimizezi si functionarea submersibilei si rezolvi alimentarea cu apa curenta a casei(inclusiv posibilitatea de a folosi o masina de spalat automata!!!)
Pretul unui hidrofor BUN cu rezervor de 50 L e circa 600 RON, iar plutitor, si alte maruntisuri necesare nu depaseste 100 RON.
Un electrician priceput poate face toata instalatia, daca e nevoie de schema(in cazul in care accepti solutia mea) nu e greu de facut.

#21
lache

lache

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,180
  • Înscris: 10.05.2004
@Viceroy56,
Multumesc pentru solutie, fa te rog o schema, o dezbatem aici. Nu sunt hidrotehnician, dar pot intelege niste lucruri.  Eu inteleg din propunerea ta ca apa pentru irigat va trece tot timpul prin podul meu...iar vasul de 1000 de litri va fi destul de solicitat. Acest vas este din plastic, si nu este de presiune, este un simplu vas de plastic pus intr-un cofrag metalic, ptr a-i sustine peretii. A fost pentru transport aditivi in industria de celuloza. Eu tocmai asta voiam, ca acest vas sa fie putin solicitat, de fapt rolul lui este de a asigura apa de tras la wc, eventual masina de spalat, si apa pentru dus, dupa ce o trec printr-un instant electric. Daca insa dau drumul la un robinet de chiuveta as fi preferat sa am apa fresh din fantana, nu statuta din bazin.... De asemenea as fi dorit ca pentru irigat sa merg "pe direct" ..nu prin acest vas, mi se pare o solutie mai simpla, cu putine "scule".  
Din "sapaturile" mele..am inteles ca exista niste presostate electronice,  niste scule la care reglezi marjele de presiune foarte usor. Se monteaza DIRECT pe teava, fara vas de expansiune, fara nimic. Este "pictat" un asemenea presostat P.  Nu stiu despre ele mare lucru, dar ideea ar fi ca prin el trebuie sa treaca fie 15 l/min,  fie 100 l/min, la o presiune buna pentru ca la irigat folosesc minim 4 aspersoare simultan. Presiune buna am inteles ca o fac anumite tipuri de pompe submesibile de presiune proiectate special ptr aplicatii gen irigatii... :OK:

#22
naeTV

naeTV

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 14.01.2008
Eu stiu ca la masina de spalat se cere o presiune de minim 1 bar ceea ce vasul din plastic nu crad sa suporte.Presostatul are o plaja de reglaj -pornit-oprit-cam de 1 bar ceea ce inseamna ca bazinul trebuie sa reziste ceva peste 2 bar(presostatul sa porneasca la1 si sa opreasca la 2bar )pentru siguranta undeva la min 4bar ceea ce nu este cazul la un vas din plastic. In cazul acestui bazin , numai umplut -cu oprire prea plin-si folosirea apei cu avantajul diferentei de nivel (prin cadere)ceea ce poate folosi la udat dar nu poate crea o presiune mare(poate doar adusa apa dintr-un bazin aflat la mare inaltime).

#23
BRANCA

BRANCA

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 224
  • Înscris: 03.05.2006
Pt Lache
Hidroforul este o instalatie diferita de una cu o simpla pompa submersibila.
Hidrofor.Principiu de lucru-pompa aspira apa si o introduce [acumuleaza] intr-un rezervor la o presiune maxima impusa..Din rezervor fie prin presiunea existenta,fie cu o alta pompa,se distribuie in retea.Cind presiunea scade sub o valoare minima impusa porneste din nou pompa ce aspira apa.
Pompa submersibila poate lucra direct,la comanda manuala,debitind la furtun de irigare sau la retea.Atentie la faptul ca pompele cu membrana [volumice] nu pot lucra cu refularea [iesirea] inchisa!
Pt pompe submersibile varianta cea mai folosita este cu rezervor acumulare fixat la inaltime.Apa se utilizeaza prin cadere.Nivelul in rezervor se mentine intre min si max,prestabilite, cu ajutorul traductoarelor de nivel-flotoare,ce comanda pompa..Vasul lucreaza la presiunea atmosferica,adica deschis.
Hidroforul poate lucra direct pt irigatii si direct pt utilizare la chiuveta cu conditia sa fie tip compact,cu rezervorul sub presiune linga pompa!.La alegerea tipului se tine cont ca pierderile de presiune la debitul impus pt irigare trebuie sa  fie asigurate de hidrofor,de asemeni de debitul necesar.
Obs-un hidrofor cu un vas mic si la presiune mica va pune pompa in miscare des la irigare.
Practic alegi un hidrofor complet-cu vas de presiune,pompa,presostat,supapa de siguranta,etc.Nu recomand sa te apuci de improvizatii cu vas sub presiune facut singur!

#24
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,007
  • Înscris: 28.10.2006

 lache, on May 16 2008, 10:38, said:

@Viceroy56,
Multumesc pentru solutie, fa te rog o schema, o dezbatem aici.
Ok, scuze, din desen intelesesem ca sunt 2 rezervoare, unul la sol si inca unul in pod.
Cred ca e mult mai simplu decat am gandit initial, in contextul dat. Scriu acum cu prospectul de la Mr. Bricolage in fata.
1. Daca exista deja pompa submersibila, o folosesti in continuare NUMAI pentru irigat, cu comanda manuala. Nu cred ca se poate sa pornesca cand deschizi robinetul, refularea nu e sub presiune cand pompa nu functioneaza!
2. Daca inca nu o ai, exista la Mr. Bricolage o pompa de irigat DE SUPRAFATA, la 370 RON (la tara folosesc ceva asemanator pentru udat) 1000 W, 3,6 mc/ora, 5 bar.
3. Pentru casa, nu ai nevoie de rezervor tampon, un hidrofor de adancime la 500 RON (aspiratie 25 m, 750 W, 1200 l/ora, rezervor 24 l) rezolva toate problemele, inclusiv apa proaspata nu statuta la robinet! Exact asa am la tara, pentru casa, unde am baie(cabina de dus cu hidromasaj), bucatarie, cismea in curte si racord pentru udat florile din fata casei.
Instalatia functioneaza fara nici o interventie de 3 ani.

Nu mai ai nevoie de automatizare suplimentara, nu mai ai nevoie de rezervor, doar de cei 500 (+370) RON si ceva in plus pentru fitingaraie, conducte, cabluri elecrtice si forta de munca pentru sapat groapa hidroforului.

Succes.

#25
lache

lache

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,180
  • Înscris: 10.05.2004
:OK: Multumiri tuturor pentru idei si sfaturi. Sper ca ati avut un weekend placut !!!
Viceroy,
casa dupa cate vezi din desen este la 100 m de fantana. Din cate pricep eu tu propui o solutie cu 1 Bricolage ptr irigat si alt circuit ptr alimentat casa. Adica sa ma duc cu 2 tevi in parale pe 100 metri. Daca bine inteleg..!!!. Tu zici ca "Nu cred ca se poate sa pornesca cand deschizi robinetul, refularea nu e sub presiune cand pompa nu functioneaza".  Eu gandesc asa: in momentul in care deschizi orice robinet, acolo ai o simpla...presiune atmosferica. Deci refularea -cum zici tu- este totusi sub presiunea..atmosferica. Fata de nivelul apei din fantana, cel mai de jos nivel robinet este oricare din cele ptr irigatii. Intre nivelul acestor robineti si presostatul electronic avem practic o coloana orizontala de 1 1/2 de apa (lunga de 180 m), plus 1 metru vertical ptr fiecare robinet. Am inteles ca acest presostat electronic poate permite reglajul electronic al plajei de presiuni. Zic ca am inteles pentru ca asa scrie... "Pompa pornește automat dacă presiunea atinge valoarea minimă dată. La închiderea robinetului de apă (consumatorului) sistemul se va opri în mod automat, în funcție de presiune, respectiv de debit...".Viceroy, te-ai uitat pe linkul asta...?!!!.
Branca,
Cred ca am inteles, adica sper ca am inteles- pe bune !- ceea ce este un ansamblu hidrofor. Dar eu zic ca nu se potriveste cu scopul meu. La debitele pe care le doresc ptr irigat si presiunile pe care le astept la aspersoare (minim 4 bucati), vasul acela de expansiune cat ar fi el de mare nu face fata. Ar fi un fel de "armonica"La un moment dat pot cumpara un vas foarte mare dar deja as avea costuri foarte mari. De aceea am zis in alte posturi ca am "sapat" in directia asta si am aflat ca exista acele booster-e, pompe submersibile de mare presiune, care cred ca ar fi "obiectul" cautat. Toata treaba este ca incerc sa automatizez acest "submersibil" cu un element electronic, care sa ma scuteasca de complicatia si inutilitatea unui ansamblu gen hidrofor.. Adica in cazul meu incerc sa impac si capra/casa si varza/irigatia :naughty: ...chiar ca se potriveste... am pus si ceva straturi cu varza....
NaeTV,
Cred ca ai dreptate. Va trebui sa gasesc o solutie astfel incat din acest vas de acumulare, undeva inainte de intrarea in masina de spalat sa gasesc o scula care sa-mi "compreseze" apa in ceva vas tampon...Sau sa renunt la pretentia unei masini de spalat automate ..in favoarea uneia clasice, cu umplere manuala....Cel mai ieftin...asa cum erau Albalux- urile alea simple....

#26
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,007
  • Înscris: 28.10.2006
Am fost in weekend la tara, am udat in solar, am udat pomii din livada, am udat florile din gradina, si avand ceva timp de gandire, am compilat:
- o supapa de sens in circuitul pompa-consumatori(fie irigatie, fie casa), montata pe refularea submersibilei, undeva cat mai aproape de pompa si undeva la nivelul solului, inainte de ramificarea instalatiei montat un presostat mecanic sau electronic ar putea face functionala "minunea"! De ce? Prin inchiderea robinetilor de la consumatori, presiunea creste, presostatul opreste pompa si presiunea in conducta este mentinuta de supapa de sens. Continuarea e logica!
Cu o singura conditie: instalatia sa fie perfect etansa, altfel apare in mod necontrolat ciclul pornit-oprit, cu risipa de apa si consum de energie electrica.
Presostatul mecanic trebuie ales in functie de presiunea maxima debitata de pompa si reglate fin pragurile de basculare. La cel electronic nu ma pricep, ca nu am lucrat cu el, dar banuiesc ca este ceva asemanator, dar in loc de suruburi are potentiometre semireglabile.
Pentru masina de spalat, la automata nu merge fara hidrofor, am incercat eu, dar n-am reusit. Poate era masina mea prea "desteapta"!

#27
lache

lache

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,180
  • Înscris: 10.05.2004
@Viceroy,

Nu era nevoie de o asa mare "compilatie" B) . Daca te-ai fi uitat atent pe schita ai fi vazut ca eu am pozat acolo un asemenea presostat. Presostat electronic. Daca pui asa ceva se pare ca nu ai nevoie de nici-o clapeta de sens. Gandeste- te fizic ce se intampla !!!. Spune-mi te rog- spui ca ai udat la tzara- si eu ud, irig adica...pe furtun de 50 mm=1 1/2", si vreau acum sa pun un sistem de 2-4 aspersoare. Daca uzi cu aspersoare, spune-mi te rog ce debite au, ce duze, si ce raza de bataie au. Si bineinteles daca au presiune/debit suficient !!!!
@tuturor,
Cineva mi-a sugerat ideea asta, am vrut doar sa v-o supun atentiei, in caz ca cineva a mers pe acest sistem simplu. Ma gandeam ca am un feed-back, ca sistemul functioneza, cum, etc, etc. Se poare ca insa nimeni nu s-a gandit la o solutie asa de simpla. Toti vorbiti aici de clasicul hidrofor..... :confuzzled:

#28
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,007
  • Înscris: 28.10.2006
Eu nu vorbesc numai din experienta, am si ceva studii. Daca tu crezi ca un presostat, fie el si electronic, intru-un sistem cvasideschis, pote comanda on-off acea pompa, eu unu' nu o cred. De aia am spus ca trebuie, pe langa ce ai spus tu ca ai(?!) in instalatie, o supapa de sens. Ca sa creezi o presiune intr-un spatiu inchis. Acea presiune, sau mai corect spus, diferenta de presiune intre starea de robinet inchis si cea de robinet deschis, este 'citita' de presostat. Cu cat ecartul intre on si off este mai mic, cu atat mai multe start-uri false vei avea si rezultatul va fi 'moartea' pompei in foarte scurt timp!
Ca sa-ti dai seama daca este viabila solutia "simpla" numai cu presostat electonic, fa urmatoarea incercare: lasa pompa sa merga, inchide refularea complet la capatul celor 100 m de traseu, opreste pompa dupa 20 - 30 sec, lasa totul asa 1/2 ora, apoi cu pompa inchisa, da drumul la robinetul de pe evacuare. Daca obtii un jet de apa de 1 L aproximativ, este posibila solutia ta, simpla. Daca face doar un "pis" de juma' de pahar de bere sau mai putin, atunci sigur nu merge!
Poate mai sunt si alti hidrotehnisti(eu nu sunt hidrotehnist si nici instalator) care citesc acest topic si pot confirma sau infirma ceea ce am scris eu.
Ca dovada, uite ce scrie chiar la link-ul pus de tine(citeste in josul paginii) Automatizare. Acolo scrie doar de protectia pompei, dar in cazul unui alt tip de pompa(mai ales cele cu membrana), este obligatorie supapa de sens!
Despre ce ai intrebat de aspersoare, sunt diferite modele, de diferite dimensiuni ale racordului, unele chiar reglabile la cadenta si distanta de aruncare. In concluzie, n-am cum sa-ti dau detalii, decat daca specifici un anumit model.
Eu folosesc in gradina de flori si pe peluza o "floare miscatoare" pe post de aspersor, iar in straturile de arbusti(buxus) un aspersor din plastic produs de Gardena, cu racord rapid pe furtun de 1/2" si posibilitate de iseriere. Acesta "arunca" circular pe o raza de circa 2,5 - 3 m si "porneste" de la 1,5 bar. In livada am o pompa de gradina, de suprafata, cu aspiratie pe 1" de la 9 m si refulare pe 3/4". In prospect scrie ca face 4 bar la 3500 L/h. N-am cum sa masor daca e asa, dar la 50 m de furtun de 3/4', cand porneste, trebuie sa tii bine de el, altfel patesti ca'n Stan si Bran!
Pentru solar am un rezervor la nivelul solului pe care-l umplu si din care distribui apa pe santuri facute intre randuri, dupa ce apa ajunge la temperatura ambianta.
In cazul descris de tine (4 aspersoare de 1 1/2", daca functioneaza simultan, ai nevoie de ceva apa! Undeva la 3 bar in conducta si un minim de 0,8 - 1 L de apa pe secunda de aspersor. Asta inseamna grosier circa 3000 L/h la 3 bar. Poate pompa aia submersibila sa "produca" asa ceva la o distanta de 100 m?
Una e irigatia, unde refularea este atmosferica, alta e udarea cu aspersoare! Uite de ce "bat unii campii" cu hidrofoare si alte inventii!

Edited by viceroy56, 20 May 2008 - 21:07.


#29
lache

lache

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,180
  • Înscris: 10.05.2004
@Viceroy,
:worthy: imi cer scuze, am lansat chestiunea in cauza pentru ca nu ma pricep. Nici eu nu sunt hidrotehnist. Dar am convingerea ca schema respectiva se poate realiza cu ajutoarul unor elemente de automatizare, astfel incat simpla deschidere a oricarui robinet- fie robinetul de la baza aspersorului, fie unul de la chiuveta din casa-  sa porneasca pompa. Tot de pe net am inteles ca aceasta treaba se poate face montand acel presostat electronic. Ca trebuie sau nu clapeta de sens, ma rog nu asta era problema, problema era ca automatizarea trebuie facuta cat mai simplu/ poate si mai ieftin !!!.
:w00t: Ce bine ar fi fost sa-si fi dat cu impresia si un hidrotehnician !!!!. De fapt in afara unui debit mic ptr cabana, ar fi vorba de acest debit pentru irigatie, care fie il imprastii cu 2-4 aspersoare, unde am nevoie de o raza de minim 10 m, fie pun un furtun cu care sa ud biloanele...rosii, varza, etc..

Edited by lache, 23 May 2008 - 15:47.


#30
mihaigp

mihaigp

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 26.09.2008
vreau si eu schema electrica de automatizare cu 2 relee intermediare pentru un manometru cu contact pentru un hidrofor...

#31
dem3ntor

dem3ntor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,136
  • Înscris: 16.04.2007
salut!

eu am o alta problema, dar cred ca este legata tot de faptul ca nu prea stiu cum funct. un hidrofor.
Sa va explic datele problemei: am cumparat un hidrofor de la praktiker, unul mediu (nici cel mai scump, nici cel mai ieftin).
l-am reglat a.i. intre momentul pornirii/opririi sa scoata cam 20-25l (din volumul de 50l) pe care il are vasul de expansiune.
acum are 1an si jumatate si nu mai merge deloc bine, adica:
presiunea de start am setat-o pe la 0,8-0,9bar, pe cea de stop pe la 3,5bar. problema este ca atunci cand dau drumul la robinet scade imediat presiunea de la 3,5 la 0,8 (cam o cana cu apa).

Oricat m-as juca eu la acel presostat nu reusesc sa il fac sa mearga ca nou. ori merge si nu se mai opreste, ori intra in oscilatie.

In "funnful" buteliei am vazut ca are o supapa, aveti idee pentru ce este? cred ca a pierdud aer sau a luat aer pe undeva de nu mai tine capacitatea asa cum o tinea cand era nou.

Sper sa m-am exprimat a.i. sa intelegeti si sa ma puteti ajuta!

Multumesc!

revin tot eu, dupa ce am mai citit putin: sunt sanse sa se fi rupt bashica aia in care acumuleaza apa?

Edited by dem3ntor, 04 January 2009 - 20:09.


#32
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Da, este o posibilitate si este o explicatie pentru  a se crea presiune aparent normala in incinta cu peretii metalici, ca sa scada la o valoare mica la scoaterea unei cantitati mici de lichid.

#33
naeTV

naeTV

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 14.01.2008
In bazin, se recomanda ca presiunea de pornire sa fie de 1,5 bar.Se lasa fara tensiune si prin supapa din spate se aduce presiunea din interior la 1,5bar cu ajutorul unei pompe auto sau ceva asemanator.daca dupa asta se intimpla sa scoata tot putina apa, inseamna ca pierde presiune pe undeva sau cauciucul din interior este gaurit.In interiorul bazinului metalic au un balon din cauciuc in care intra apa,presiunea de pornire de1,5 bar se formeaza intre balonul de cauciuc si bazinul metalic.Cind balonul se gaureste pierde presiunea de start si vine aproape la zero cind,dupa ajungerea la presiune maxima este dat drumul la apa fara a fi alimentat lareteaua electrica.Cel mai frecvent se gaureste acest balon si remedierea este schimbarea lui.

#34
carceanu

carceanu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,438
  • Înscris: 10.07.2009

 paulvanorton, on 5th April 2007, 16:59, said:

o varianta cu alimentare la 380
am si eu o problema nu stiu sa reglez un presostat model dianflex ...ma poate ajuta cineva va rog

#35
naeTV

naeTV

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 14.01.2008

 carceanu, on 21st August 2009, 16:42, said:

am si eu o problema nu stiu sa reglez un presostat model dianflex ...ma poate ajuta cineva va rog
Mai concret care este problema si ce model este -eventual o poza si ce este cu citatul  -este pe 380V?

#36
cara2

cara2

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 12.01.2011
Sunt alimentat de la o retea de apa curenta, insa presiunea este extrem de scazuta.
Credeti ca un hidrofor ma poate ajuta ?
CIne stie raspunsul, il rog sa ma ajute!

Edited by mister_rf, 12 January 2011 - 10:34.
quote aiurea


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate