Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Istorie alternativa

- - - - -
  • Please log in to reply
80 replies to this topic

#55
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,511
  • Înscris: 26.09.2006

View PostRamunc, on Feb 2 2007, 23:52, said:

Elementele de cultura materiala dacica din provincia romana Dacia dateaza abia de la anul 150 încolo. Arheologii au cautat sa explice aceasta fie prin faptul ca în deceniile de dupa cucerire dacii nu au convietuit cu romanii, fie prin aceea ca populatia dacica a fost exterminata complet iar acesti daci din asezarile romane sunt carpi veniti ulterior.
Ramunc, scuza-ma ca-ti spun dar vorbesti prostii. Contactul dintre cele doua civilizatii a avut loc cu mult timp inainte de cucerirea Daciei de catre romani.

Am mai spus asta si pe alt thread.

View PostMegara, on Oct 7 2006, 12:59, said:

Nu mi se pare prea corect sa vorbim de procesul de romanizare doar de la cucerirea Daciei de care romani.
Romanizarea este o varianta a procesului de aculturatie, care defineste contactul intre doua civilizatii, in sensul ca romanizarea defineste contactul dintre civilizatia romana si culturile materiale si spirituale ale popoarelor care au fost inglobate in statul roman.
In cazul Daciei, civilizatia romana a venit in contact direct cu civilizatia geto-dacilor. Civilizatia romana a fost una dintre cele mai bine constituite din intreaga antichitate, daca nu cea mai bine contituita. Ea a avut forme specifice de manifestare in toate domeniile vietii: economic, social, politic, militar, spiritual etc. Civilizatia dacica era mai putin complexa, apropiata insa in unele domenii datorita contactelor cu elenismul si chiar cu civilizatia romana cu mult inainte de cucerire. Contactul fundamental intre cele doua civilizatii s-a petrecut la nivelul vietii economice si al culturii materiale. Superioritatea culturii romane si-a spus cuvantul, viata economica de tip roman a inlocuit peste tot si aproape radical formele vietii economice dacice. Sub anumite aspecte, formele de schimb erau deja inlocuite la data cuceririi. Dacii foloseau de peste 150 de ani moneda romana, deci aveau in spate un secol si jumatate de cand viata lor economica a fost influentata si s-a desfasurat pe baza si prin moneda romana. Spuneam mai sus ca la Porolissum (ma scuzati ca dau exemplul doar Porolissumul, dar numai despre el am date concrete deoarece m-a interesat in mod special, eu fiind nascuta si crescuta in acea zona) s-au gasit denari romani datand din 78 i.Hr. Importurile de produse romane devenisera o obisnuinta in asezarile dacice. Ingineri, tehnicieni, mestesugari romani si fireste negustori au fost prezenti in Dacia cu mult inainte de cucerire. Tot la Porolissum s-au gasit piese de import de toate categoriile: ceramica, obiecte din fier, obiecte din bronz. Aici as mentiona o fibula romana gasita intr-o groapa de mormant din cimitirul de la "Magura", cimitir dacic.
Cand romanii s-au instalat in Dacia, construind drumuri, ridicand castre si orase, procesul de transformare a cuprins intreaga societate dacica. Pe masura ce viata economica a devenit romana, au devenit romane majoritatea formelor culturii materiale. Pe masura ce viata economica si cultura materiala au devenit romane, formele de locuire, modul de comportare, credintele si, in fine, mijloacele de exprimare au devenit romane. Astfel, prin fapte, constructii, unelete, haine, podoabe, marfuri, mancare etc, dacul a devenit chiar fara sa-si dea seama sau fara sa vrea, roman. Serviciul militar in armata, recrutarea locala aplicata inca de pe vremea imparatului Hadrianus, contactul permanent cu administratia, cu fiscul, cu negustorul roman, participarea si incadrarea aproape obligatorie in viata economica romana au fost in mare masura determinante. Un rol mare l-au avut si veteranii si colonistii care s-au instalat aici. Veteranii proveneau, cei mai multi, din unitati militare din occidentul european (Hispania, Gallia, Britannia, Pannonia), din provincii de mult incadrate in statul roman si deja romanizate sau intr-un stadiu avansat de romanizare. La Porolissum s-au gasit 8 diplome care atesta cel putin opt militari lasati la vatra. O data cu unii dintre ei, au primit cetatenia si copii lor. Cea mai veche diploma militara dateaza din anul 106 si atesta stabilirea aici a unui veteran de origine britanica. O alta diploma militara din 1 iulie 110, atesta stabilirea aici a lui Marcus Ulpius Longinus, veteran belg de origine. O a treia diploma, din 29 ianuarie 120, dovedeste stabilirea pe loc a unui veteran nascut la Palmyra (Siria), Hamaseus Alapatha filius. Pe celelalte diplome militare, datorita starii lor fragmentare, nu s-au pastrat nume si date. Se pare ca numarul soldatilor din garnizoana de la Porolissum era in jur de 5-7 mii, iar in situatiile de criza ajungea pana la 10 mii.
In inscriptiile gasite la Porolissum s-au descoperit si cateva nume grecesti, purtate mai ales de scalvi. O inscriptie funerara in limba greaca (singura de acest fel la Porolissum) sugereaza si existenta unei componente grecesti (sau poate orientale) a populatiei. Numeroasa tre sa fi fost si populatia de origine orientala mai ales din Palmyra (Siria). In afara unitatii militare, exista si o colonie civila destul de numeroasa de vreme ce avea doua temple (inchinate zeului Bel si zeitei Dea Syria), iar reprezentantii ei aveau un rol important in conducerea orasului (P. Aelius Iacubus, P. Aelius Malachus). Alaturi de acestia mai erau si evrei iar urmele ramase de la ei, chiar daca putine sunt elocvente. S-au descoperit zeitati africane (mai ales egiptene) si din cauza numarului mare de divinitati descoperite se apreciaza ca ar fi existat si o comunitate destul de numeroasa.
In amalgamul acesta etnic, un rol aparte l-a avut si populatia dacica autohtona. Cat de numeroasa era populatia dacica nu se poate aprecia, dar se poate spune ca este cea care domina avand in vedere pastrarea numelui dacic al asezarii (care apare de multe ori scris ca Paralissum sau Paralissensiumm, para se pare ca insemna vad, trecere, trecatoare in limbile tracice ), ceramica tipica gasita peste tot si in toate partile complexului, prezenta anumitor zeitati despre care se apreciaza ca ar fi autohtone precum si imensul cimitir dacic.

Sunt multe exemple pe care le-as putea da. Muzeul de istorie din Zalau adaposteste una dintre cele mai numeroase colectii daco-romane din tara. De asemenea, exista doua volume scoase acu 10-15 ani (primul de dimensiunea DEX-ului iar al doilea cam la jumatate) in colectia "Acta Musei Porolissensis", tiparita de catre Muzeul de istorie din Zalau (din cate stiu eu colectia este cu circuit inchis fiind dedicata specialistilor, dar am vazut ca anumite volume si in special cele noi se pot cumpara direct de la muzeu), volume in care se afla tot istoricul sapaturilor de la Porolissum si tot ceea ce s-a descoperit cu referintele de rigoare.

View PostMegara, on Oct 7 2006, 19:15, said:

Romanizarea a fost intradevar vasta, profunda si completa in multe domenii dar nu putem spune chiar totala.
Niciodata, la contactul dintre doua civilizatii, oricat de mare ar fi diferenta intre ele din punct de vedere cantitativ si calitativ, nu s-a petrecut o inlocuire totala. Intotdeauna si peste tot, au mai ramas aspecte in care civilizatia mai slaba "a rezistat", si-a pus propria ei amprenta. Dupa cum am spus, la Porolissum, structura vietii economice, cultura materiala, organizarea sociala si spirituala arata clar cat de amplu a fost procesul de romanizare, cat de deplin a patruns viata romana in toate componentele vietii sociale. Dar si populatia autohtona a avut un cuvant de spus. S-au pastrat forme ale culturii materiale dacice, care au determinat aspectele definitorii pentru produsele de aici si pentru viata spirituala  locuitorilor orasului, manifestandu-se fie prin elemente referitoare la practicile de cult si la religie, fie in viata de zi cu zi, fie in mentinerea anumitor caracteristici ale ceramicii de plilda (stilul decorativ), care a dat specificul ceramicii romane fabricate in atelierele locale.

Edited by Megara, 03 February 2007 - 12:02.


#56
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006

View Posttihomir, on Feb 3 2007, 02:31, said:

E vorba de celtii din Slovacia Ramunc. Burebista si-a marit ograda cat l-au tinut muschii, fii tu sigur ca nu toti regisorii dacilor s-au supus de bunavoie lui Burebista, mai mult de nevoie....Sa-ti mai spun si de tracii supusi lui Buresbista? Neah, in opinia ta si aia plateau tributul cu draga inima.
Pentru morala de atunci erau chiar prea civilizati :) Mai oameni buni, nu mai raportati faptele unora de acum 2000 de ani la ceea ce consideram noi moral astazi. Chiar nu realizezi anomalia acestei logici?
Dar vorbim o limba apropiata de a lor iar daca ii auzi pe italienii din jurul venetiei vorbind in dialect ai zice ca esti undeva prin moldova. Cat despre partea cu genetica da-mi voie sa ma indoiesc. Oltenii si italienii seamana foarte mult la temperament, mai seama italienii din sud....

Romani = toti cei ce isi insusisera limba si modul de viata latin, nu doar cei din roma.
Arheologic vb,sunt cateva dave distruse de Burebista,deci nu toti s-au supus de buna voie.
Cat despre italienii din sudul Italiei care sunt asa de asemanaqtori in comportament cu romanii sunt la origine...greci.Asta in caz ca nu stiai.Mai degraba sarbii(slavi)seamana mai mult la temperament cu italienii.

#57
Ramunc

Ramunc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,794
  • Înscris: 12.06.2006

Quote

Ramunc, scuza-ma ca-ti spun dar vorbesti prostii. Contactul dintre cele doua civilizatii a avut loc cu mult timp inainte de cucerirea Daciei de catre romani.

Clisee de limbaj din istoriografia ceausista.





Toate popoarele din Europa si bazinul mediteranean au suferit influenta modelului cultural si lingvistic roman. Biblia lui Ulfila de pilda are destule cuvinte de origine latina.  Dar gotii, desi au stat în Dacia un secol si în Tracia majoritar loatinofona înca un secol, erau germanici când s-au stramutat în Italia.

Cu exceptia unor grupuri, dacii au fost latinizati în secolele care au urmat abandonarii provinciei de catre 'civilizatorii' romani; ultimele manifestari de bilingvism dacic si straromânesc la unele comunitati de straromâni pot data din secolul 9.

#58
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,511
  • Înscris: 26.09.2006

View PostRamunc, on Feb 3 2007, 13:26, said:

Clisee de limbaj din istoriografia ceausista.
Toate popoarele din Europa si bazinul mediteranean au suferit influenta modelului cultural si lingvistic roman. Biblia lui Ulfila de pilda are destule cuvinte de origine latina.  Dar gotii, desi au stat în Dacia un secol si în Tracia majoritar loatinofona înca un secol, erau germanici când s-au stramutat în Italia.

Cu exceptia unor grupuri, dacii au fost latinizati în secolele care au urmat abandonarii provinciei de catre 'civilizatorii' romani; ultimele manifestari de bilingvism dacic si straromânesc la unele comunitati de straromâni pot data din secolul 9.
hai ca esti fun :lol:
Pe ce te bazezi cand spui ca dacii au fost latinizati in numai secolele care au urmat abandonarii provinciei?
Da-mi te rog dovezi care sa ateste ca procesul de romanizare nu ar fi inceput cu mult inaintea cuceririi Daciei si ca nu ar fi continuat sub stapanire romana.

View PostRamunc, on Feb 2 2007, 23:52, said:

Elementele de cultura materiala dacica din provincia romana Dacia dateaza abia de la anul 150 încolo.
Si inainte?

#59
Ramunc

Ramunc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,794
  • Înscris: 12.06.2006

Quote

Pe ce te bazezi cand spui ca dacii au fost latinizati in numai secolele care au urmat abandonarii provinciei?

E logic ca folosirea unei limbi nu e ca parul de pe picioare, sa fie mai mult sau mai putin. Limba latina vulgara sau proto-româna a înlocuit limba dacica treptat, de-a lungul a mai multe sute de ani (între sec. 2-8), pe masura ce micile comunitati adoptau noua limba considerata superioara. În timpul existentei provinciei Dacia locuitorii daci de aici de asemeni au fost latinzati, ei fiind factorul principal de latinizare a celorlalti, care alcatuiau grosul populatiei dacice, concentrate în Moldova si estul Munteniei.

#60
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,511
  • Înscris: 26.09.2006

View PostRamunc, on Feb 3 2007, 15:33, said:

E logic ca folosirea unei limbi nu e ca parul de pe picioare, sa fie mai mult sau mai putin.
mda... am uitat ca tu esti impotriva eliminarii parului de pe picioare. Am uitat ca tu consideri ca daca Dumnezeu ne-a lasat ca maimutele e obligatoriu sa ramanem ca maimutele... altfel pacatuim :lol:

Edited by Megara, 03 February 2007 - 16:21.


#61
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Toate popoarele din Europa si bazinul mediteranean au suferit influenta modelului cultural si lingvistic roman.
Mai bine spus s-au bucurat de influenta romana, nu au suferit :P


Quote

Cat despre italienii din sudul Italiei care sunt asa de asemanaqtori in comportament cu romanii sunt la origine...greci.Asta in caz ca nu stiai.Mai degraba sarbii(slavi)seamana mai mult la temperament cu italienii.


Comunitati de greci exista si acum in Sicilia si Calabria, deci nu prea cred ca s-au latinizat, grecii erau superiori romanilor si nu s-au romanizat. In orice caz romanii si italienii seamana f mult la temperament, mai ales cei din sud (valabil pt ambele tari).

#62
Ramunc

Ramunc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,794
  • Înscris: 12.06.2006
O adresa cu câteva imagini mai bune ale Columnei.

http://soltdm.com/so...lumn/colt_0.htm






Ego-Zenovius, ati vazut linkurile acestea?:



http://www.stoa.org/...cartoon.cgi?1c#

http://penelope.uchi...ollen/home.html

#63
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006

View Posttihomir, on Feb 3 2007, 17:06, said:

Mai bine spus s-au bucurat de influenta romana, nu au suferit :P
Comunitati de greci exista si acum in Sicilia si Calabria, deci nu prea cred ca s-au latinizat, grecii erau superiori romanilor si nu s-au romanizat. In orice caz romanii si italienii seamana f mult la temperament, mai ales cei din sud (valabil pt ambele tari).
teritoriul grecilor a fost mult mai mare in Italia decat maruntele comunitati de azi.Daca in Turcia s-au turcizat de ce in Italia nu ar fi fost la fel?

#64
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View PostRamunc, on Feb 3 2007, 21:22, said:

O adresa cu câteva imagini mai bune ale Columnei.

http://soltdm.com/so...lumn/colt_0.htm
Ego-Zenovius, ati vazut linkurile acestea?:
http://www.stoa.org/...cartoon.cgi?1c#

http://penelope.uchi...ollen/home.html
multumesc

#65
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

teritoriul grecilor a fost mult mai mare in Italia decat maruntele comunitati de azi.Daca in Turcia s-au turcizat de ce in Italia nu ar fi fost la fel?

Au avut o serie de colonii in italia, nu cred sa fi avut zone compacte si intinse cu populatie greaca. Situatia e similara cu a dobrogei dar la o scara mai mare. Coloniile grecesti erau in mijlocul unor teritorii ale populatiilor locale italice. Cand le-a cucerit Roma si-au pastrat multa vreme autonomia, in plus romanii ii respectau pe greci nu ca turcii in anatolia.
Poate o parte din greci s-au romanizat insa a le acorda o importanta prea mare la etnogeneza italienilor de sud e ca si cum in etnogeneza romanilor din Dobrogea i-am amesteca pe grecii din Tomis....

#66
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006

View Posttihomir, on Feb 4 2007, 12:12, said:

Au avut o serie de colonii in italia, nu cred sa fi avut zone compacte si intinse cu populatie greaca. Situatia e similara cu a dobrogei dar la o scara mai mare. Coloniile grecesti erau in mijlocul unor teritorii ale populatiilor locale italice. Cand le-a cucerit Roma si-au pastrat multa vreme autonomia, in plus romanii ii respectau pe greci nu ca turcii in anatolia.
Poate o parte din greci s-au romanizat insa a le acorda o importanta prea mare la etnogeneza italienilor de sud e ca si cum in etnogeneza romanilor din Dobrogea i-am amesteca pe grecii din Tomis....
coloniile din dobrogea erau minuscule in comparatie cu cele din sudul Italiei.daia i se spunea si grecia mare.
Dar ce spui tu poate e adevarat.Comportamentul se poate imita.Dacilor au considerat comportamentul romanilor cool si i-au imitat;cum fac aia care ii imita pe negrii americani(raperii) wasss up bro :lol:
oricum colonistii in majoritate nu erau din italia.ba chiar Traian daduse un edict care interzicea migrarea colonilor din italia.

#67
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

coloniile din dobrogea erau minuscule in comparatie cu cele din sudul Italiei.daia i se spunea si grecia mare.
Si sudul italiei e mai mare ca Dobrogea, am spus ca se poata compara dar la o scara mai mare.


Quote

Dacilor au considerat comportamentul romanilor cool si i-au imitat;cum fac aia care ii imita pe negrii americani(raperii) wasss up bro

Cam asa, cu precizarea ca aia chiar aveau un motiv sa-i imite pe romani nu ca tembelii nostrii pe tembelii lor, dar asta e alta mancare de peste :)

Quote

oricum colonistii in majoritate nu erau din italia.ba chiar Traian daduse un edict care interzicea migrarea colonilor din italia.

Te referi in cazul Daciei? Da stiu ca majoritatea nu erau din Italia (desi au fost si de acolo cativa) ci din Tracia si Asia Mica dar si din alte regiuni ale imperiului, din "toata lumea" cum spunea cronicarul. Dar asa era lumea romana, romani erau toti cei ce vorbeau latina si se socoteau astfel. Imparatii romani nu se alegeau doar din Roma. Traian insusi s-a nascut in Andaluzia - Spania dintr-o mama evreica, tot imperiul era un mozaic etnic tinut la un loc de limba, cultura si constiinta latina.

#68
Ramunc

Ramunc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,794
  • Înscris: 12.06.2006

Quote

Au avut o serie de colonii in italia, nu cred sa fi avut zone compacte si intinse cu populatie greaca. Situatia e similara cu a dobrogei dar la o scara mai mare. Coloniile grecesti erau in mijlocul unor teritorii ale populatiilor locale italice.

Populatia Siciliei si a Campanieei era proponderent elenofona.

Situatia din Italia a fost diferita de cea din Dobrogea. În Italia grecii se aseaza înca din preistorie, din perioada miceniana, la fel ca pe coasta Asiei Mici si în Elada. Marimea si importanta asezarilor grecesti in Italia e incomparabil mai mare decât cea din Dobrogea.

De fapt orasele grecesti din Italia erau mai mari si mai bogate si decât cele din Grecia si Asia Mica.

Orasul cu cele mai multe temple grecesti este Agrigento nu Atena, iar în antichitate Siracuza a ajuns mai mare ca Atena ca populatie.


Agrigento
[ http://www.guidasicilia.it/foto/news/luoghi/valle_dei_templi_N.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]




Trade contacts between Greeks and natives led to gradual Hellenization of the indigenous areas, so that, in time, the Greek tongue became widespread, and continued to be used for common parlance throughout the Roman period as well.


http://www.robertvan...reeksicily.html

#69
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Populatia Siciliei si a Campanieei era proponderent elenofona.
Populatiile alea erau siculanii, siculii, apuli si altii, nu vorbeau greaca ci o limba inrudita cu latina. Grecii traiau in orasele grecesti si in jurul lor, aveau contacte cu bastinasii cu care faceau comert dar aia aveau limbile lor totusi....


Quote

Marimea si importanta asezarilor grecesti in Italia e incomparabil mai mare decât cea din Dobrogea.


Ti-am spus, la o scara mai mica in cazul Dobrogei.


Quote

iar în antichitate Siracuza a ajuns mai mare ca Atena ca populatie.

Iar azi la New York sunt mai multi italieni decat in Roma, inseamna ca estul SUA are o populatie italofona?  :huh:

#70
Ramunc

Ramunc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,794
  • Înscris: 12.06.2006

Quote

Populatiile alea erau siculanii, siculii, apuli si altii, nu vorbeau greaca ci o limba inrudita cu latina. Grecii traiau in orasele grecesti si in jurul lor, aveau contacte cu bastinasii cu care faceau comert dar aia aveau limbile lor totusi....


Din antichitate pâna în secolul 10, Sicilia a fost preponderent elenofona (a vorbi greceste nu înseamna ca si genetic esti urmas de greci):

The imperiu did not make much effort to Romanize the region, which remained largely Greek.
...
It is reported in contemporary accounts that Sicilians spoke Greek or Italo-Greek dialects until at least the 10th century, and in some regions for several more centuries.


http://en.wikipedia.org/wiki/Sicily

#71
Ramunc

Ramunc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,794
  • Înscris: 12.06.2006
Ar fi putut România sa evite ocupatia sovietica si instaurarea comunismului?

#72
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Ar fi putut România sa evite ocupatia sovietica si instaurarea comunismului?

Da, daca Hitler ar fi cucerit URSS-ul :)

Nu sunt adeptul lui ce-ar fi fost daca.....

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate