Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

APICULTURA - ce?, cum?, unde?, cat costa?

* * * * - 2 votes
  • Please log in to reply
3030 replies to this topic

#1189
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Mno, hai de ne poveşteşte mai multe despre selecţia mătcilor, dacă tot te-am stârnit Posted Image
Că ai de unde povesti eu unul știu, probabil o știu și mulţi alţi colegii de pe SP, (în special cei care s-au săturat să le urle Avastu') Posted Image

#1190
Tarzy

Tarzy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,636
  • Înscris: 28.11.2001
la mine apicultura inseamna ceea ce inseamna ptr altii fotbalul, pescuitul, filatelia .... adica strict un hobby .... in care investesc bani si mai ales timp ptr destindere nu musai ca sa produc.

In ceea ce priveste cresterea si selectia reginelor chiar nu am multe de spus .... cam acestea sunt etapele aplicate de mine (mentionez ca sunt la nivel amator neavand deloc pretentii de maxime performate):
- notez pe parcursul sezonului apicol performatele fiecarei familii (nu mare noteala, pe capac notez data, numarul de rame cu puiet la revizia de primavara, gradul de agresivitate, numarul de rame scoase ptr extras pe culesuri, daca a roit, etc)
- cand ma retrag pe vatra de baza (iulie - la cules de floarea soarelui) aleg ceea ce consider eu ca este cea mai buna familie in functie de urmatoarele criterii: lipsa roire, agresivitate, productie miere si ultima puiet timpuriu;
- aplic metoda Miller (http://www.stuparitu...lor_miller.html) dar mult simplificata: de la aceasta familie recoltez oua  in ultima vreme nu am mai introdus rama de recolta, pur si simplu am cautat in stup rama nou ouata si am decupat de acolo bucata de fagure ... , fasii din acesti fagurii cu oua de 1-2 zile le lipesc pe rame port botci si le introduc in 1-2 familii orfanizate (scos regina + toate ramele cu puiet si mutat pe alta locatie) si restranse la maxim (cam 1/2 din capacitatea initiala a stupului neorfanizat) - nu mai mult de 10 botci per stup orfanizat.
- verific w/e urmator, indepartez botcile care nu-mi plac (sunt mai mici, crescute in alta directie decat cea verticala, etc), apoi urmatorul w/e botcile (sunt la doar cateva zile de ecozionat) decupez si mut botcile in nuclee de imperechere (am nucle mici in care intra o rama de 1/2 pliabila + un mic hranitor in care pun o pasta din miere + zahar), in fiecare nucleu scutur albina din alti stupi de pe 2 rame acoperite cu puiet (larvar de preferat) .... daca am timp las un timp (peste 24 de ore) nucleele in pivnita - ajuta sa ne se depopuleze, - las cate 1 botca in stupii crescatori;
- urmatorul w/e verific nucleele, la cele care botca nu e desfacuta le desfiintez, la cele slab populate mai adaug albina, etc;
- urmatorul w/e verific iar nucleele, si desfiintez tot ce nu a inceput ponta (inclus sacrificat regina), verific ponta si daca nu-mi place la fel desffintat nucleul respectiv.... de obicei cam 60% din numarul initial de botci ajung sa si fie selectionate, dar am avut si ani cand din 20 de botci deabia am avut 5 regine corespunzatoare;
- reginele obtinute le folosesc ca sa inlocuiesc in stupii codasi (sau la care regina are mai mult de 2 sezoane), sau eventuale roiuri facute la viteza (cu regina de roire, etc), pastrez cateva rezerva in nuclee pana prin octombrie.
- deja fiind august acceptarea noilor regine se face mult mai usor decat in plin sezon, ca metoda: scot regina din stupul ce urmeaza a primi regina noua, scutur alibina din magazii, peste cuib pun un ziar in care dau cateva gauri cu furculita de descapacit, pun magazinul (rar am mai mult de unu la acel moment, si in magazin pun rama din nucleu cu regina noua
- w/e urmator verific situatia .... caut ponta noua, si sa nu existe inceputuri de botci .... daca nu am ponta sau albinele au tras botci reiau procedura cu o noua matca din rezerva.

Daca anul a fost bun (adica in august - septembrie am stupii bine populatii) fac si roiuri noi prin metoda roiurilor la pachet .... , nu-i deloc simplu de trecut iarna dar rezolv cumva pba reginelor din rezerva si asigur totodata cresterea septelului :) .

Metoda sufera de multe deficiente, (mai ales cu depopularea nucleelor) dar este optimizata pentru modul in care eu ma preocup de aceasta activitate (doar in w/e).


Asa .... ca pornisem discutia de la selectie .... cu toate ca plec de la cel mai performanta familie nu mi se confirma faptul ca toate urmasele vor confirma, nici macar 50% nu se apropie de performantele familiei de start.

#1191
medelin992

medelin992

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,487
  • Înscris: 16.06.2010
Tu faci roii in iulie.
Eu ii fac in fiecare an in mai, dupa salcam (stationar tot sezonul).
Anul asta i-am facut pe 15 mai si deja am gasit cativa dintre cei buni in friguri. Anul asta bu n-am mai complicat si am folosit botcile de roire.
Asta dupa ce in 5 ani nu mi-a intrat in friguri niciunul si nu am folosit niciodata botcile de roire la formarea matcilor. Si tot au intrata in friguri...

Edited by medelin992, 19 May 2016 - 12:18.


#1192
Tarzy

Tarzy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,636
  • Înscris: 28.11.2001
pai .... eu vorbeam de facut regine in iulie, nu roii ...., roii la pachet ii fac la sfarsit de august ba chiar septembrie - asta daca ii fac, ca nu in fiecare an am de ce .... si am precizat ca nu este deloc solutie optima dar aceasta este situatia in cazul meu.

daca in sezon o familie intra in friguri atunci o divizez (fac minim 3 roiuri din ea), le notez si apoi in august cand am regine verific si-n majoritatea cazurilor schimb regina,

Ideal asa ar fi .... sa faci roiuri cat mai timpuriu, am facut cu ani inainte asa .... si foarte reusiti, un roi facut la inceput de mai se dezvolta frumos (exploziv daca sunt conditii bune) si da chiar si miere (am avut care au dat si la tei).dar din pacate eu nu am cum sa gestionez asa situatia (nu pot face simultan si pastoral si bibilire roiuri doar in w/e).

Edited by Tarzy, 19 May 2016 - 16:25.


#1193
hirosima1

hirosima1

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 30.03.2016
cum sa inmultesti familiile de albine, 3 metode explicate pas cu pas: http://www.lectiiapi...iile-de-albine/

#1194
medelin992

medelin992

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,487
  • Înscris: 16.06.2010
N-am gasit niciuna, mai si zice pas cu pas.... Ce-mi plac astia de trimit incepatorii la roirea naturala.
Era o vorba mai demult, actuala: Daca vrei sa-ti vezi banii cum zboara, cumpara-ti albine!

#1195
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Actuală-i vorba, taman cum zici.
Ca şi preţul oferit pe rapiţă la mine-n zonă, taman cinci lei.

#1196
medelin992

medelin992

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,487
  • Înscris: 16.06.2010
Asa multa s-a facut?? :)

#1197
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Probabil așa multă se cumpără...
Știi matale cum îi cu echilibrarea cererii cu oferta.

#1198
danielbocai

danielbocai

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 13.02.2009
Sunt din Bucuresti si anul asta o sa-mi iau si eu 5 roi-uri de la un apicultor care ma va ajuta cu cazare si indrumare in primul an.
Este cineva care are un loc de vatra pazit langa Bucuresti unde pot aseza si eu 5 stupi cu posibilitate de extindere spre 10?
Eventual tot cineva care trece pe la ei in weekend a.i. mai putem imparti costurile cu carburantul.
Si de inchiriat ar fi ok, dar nu stiu ce mare pret as putea oferi pentru a fi gazduit cu 5 stupi...

Intre timp citesc diverse materiale + forum, am luat 6GB de carti de pe torenti, timp sa le parcurg imi trebuie :)

#1199
fr0ggybv

fr0ggybv

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,144
  • Înscris: 29.10.2008
de azi sunt fericitul proprietar a doi stupi.

azi niata am ajuns la gradina, numai bine sa vad cum albinele scoteau trantorii afara din stup. am ajuns cred ca chiar in ultima secunda, inca o zi daca nu chiar in asta cred ca ar fi roit.

pentru ca nu am avut o diafragma ingusta, in primul stup albinele au cladit un fagure pe perete. plin de puiet, asa ca nu l-am dat jos.

cu omul care ma scoleste am scos ramele de 1/2 din cat si am pus altele cladite la umplut.

acu sper ca metoda de divizare e buna, mai vad eu in weekend ce s-a mai intamplat.

am transferat 5 rame in stupul 2 cu niste botci frumoase restul le-am dat jos, in primul stup a lasat si o botca de salvare. pentru ca iar nu am gasit matca, era nenorocire cu albinele. foarte multe. si cum vremea zilele trecute a fost rece, nici nu plecasera din stup.

botcile scoase le-am lasat langa stupi. cat am mai facut una alta pe acolo, a iesit o matca din ele, a zburat in primul stup, nu i-a placut ca a fost atacata, a zburat in al doilea si acolo a ramas. am incercat sa o prind in poza e undeva pe acolo. la prima vedere zic ca in al doilea stup e ok, nu a atacat-o nimeni.

am dus ramele la centrifuga, am obtinut cam 4 chile de miere, le-am lasat si la ai mei parinti in borcan, si am readus ramele si le-am pus cu tot cu cat pe al doilea stup.
la noi inca nu a inflorit salcamul, e rapita + papadie + fructiferi. sa vad cat de repede se cristalizeaza.

o zi chiar faina.

Attached Files


Edited by fr0ggybv, 20 May 2016 - 18:51.


#1200
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postscaiba, on 18 mai 2016 - 21:33, said:

Oricum, eu unul nu aș avea curajul/nebunia de-a lua mătci super/extra/ultra din altă parte, numai pe considerentul că este luată dintr-un stup bun.
Nu ați pățit niciodată să o luați dintr-un stup bun și să facă treabă mai apoi cât o nucă?

Eu am avut matci din doua surse, pana acum. Dupa ce le-am testat pe pielea mea (ma rog, buzunarul...), la una din surse am renuntat. Prea multa vorbarie si multa reclama, dar rezultate... ioc.
Cealalta sursa si-a dovedit calitatea matcilor, cu numai o singura exceptie: din cca. 20 de matci cumparate in timp, una a fost trantorita. I-am spus omului, iar replica a fost "nu-i nici o problema, unifica familia, si-ti dau la primavara o matca gratis". Eram tarziu in vara, cu formarea unor roiuri.

View Postscaiba, on 18 mai 2016 - 22:06, said:

Că ai de unde povesti eu unul știu, probabil o știu și mulţi alţi colegii de pe SP, (în special cei care s-au săturat să le urle Avastu') Posted Image
Avastu' asta multe tampenii face. La un moment dat tolera bine-merci un trojan, de nu mai puteam intra pe internet banking.
AVG-ul in schimb, isi face si treaba si te lasa sa intri si pe forumul apicol.

View Postscaiba, on 19 mai 2016 - 20:52, said:

Actuală-i vorba, taman cum zici.
Ca şi preţul oferit pe rapiţă la mine-n zonă, taman cinci lei.

View Postmedelin992, on 19 mai 2016 - 21:04, said:

Asa multa s-a facut?? Posted Image

View Postscaiba, on 19 mai 2016 - 21:13, said:

Probabil așa multă se cumpără...
Știi matale cum îi cu echilibrarea cererii cu oferta.

Multa lume se fereste de mierea de rapita, pe motiv ca-i supra-pesticizata.
Ba au inceput sa se fereasca si stuparii, unii in trecut mai pastrau rame cu miere de rapita sa bage la iernat, dar au observat mortalitate foarte mare in primavara, exact cand ajungeau sa consume mierea respectiva... si s-au lecuit.

#1201
fr0ggybv

fr0ggybv

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,144
  • Înscris: 29.10.2008

View Posthunor66, on 27 mai 2016 - 00:13, said:

Ba au inceput sa se fereasca si stuparii, unii in trecut mai pastrau rame cu miere de rapita sa bage la iernat, dar au observat mortalitate foarte mare in primavara, exact cand ajungeau sa consume mierea respectiva... si s-au lecuit.


omul de la care invat a zis ca a patit-o si el, a pierdut 10 stupi, dar pentru ca s-a cristalizat mierea in faguri.


am trecut azi pe la "stupina" stupul vechi are o activitate debordanta, ramele noi introduse de 1 (5) erau aproape terminate, incepusera sa umple iar catul cu miere, o gramada de trantori morti in fata.

al doilea activitate mai redusa cativa trantori si pe acolo lichidati, ramele de 1/2 de pe care am scos mierea si le-am pus sa se serveasca erau curatate, cele noi si ele aproape cladite. tot 5.

curatand in fata iarba am reusit sa prind o albina in mana care mi-a lasat acul amintire in pielita sensibila dintre 2 degete. inca am un deget umflat. Posted Image

cred ca mi-am facut planul pe anul in curs si cel viitor. in lumina noii informatii referitoare la distanta intre stupi o sa modific iar suportul pentru ei (tevi de 3.2 infipte cu sina de rigips in cap), urmatorii stupi care ii pun o sa fie orizontali toti, si probabil o sa ajung pe la vreo 8 in loc de 4. daca trec cu bine anul in curs + iarna.

Edited by fr0ggybv, 28 May 2016 - 21:41.


#1202
fr0ggybv

fr0ggybv

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,144
  • Înscris: 29.10.2008
ca tot am reusit sa incarc doar topicul asta sa scriu ceva.

azi s-a continua cu omorarea trantorilor. la primul stup, la al doilea erau ok, intrau ieseau din stup.

azi am observat o chestie interesanta, cat am stat si m-am odihnit dupa 2 ore de motocoasa.

am gazonul 90% trifoi alb si rosu, care a inflorit. era plin de albine. (~1000m2)

am 6 m de zmeura si 1 tufa de mure inflorite la greu, cred ca tre sa le pun araci. numai bondari pe ele, nici o albina. da kilograme de bondari ca de mult nu am vazut atat de multi. de fapt nici nu stiu daca am vazut vreodata atatia.

vreau sa modific suportul ceea ce implica mutarea temporara a stupilor. pe la ce ora pot sa fac asta in siguranta ? noaptea sau niata devreme ? am gratie la urdinis si pot sa le inchid, dar de exemplu la primul stup nici la 21 nu erau toate inauntre, mai erau vreo 20 pe scandurica si mai veneau in zbor.

Edited by fr0ggybv, 29 May 2016 - 20:08.


#1203
medelin992

medelin992

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,487
  • Înscris: 16.06.2010

View Postfr0ggybv, on 29 mai 2016 - 20:06, said:

azi s-a continua cu omorarea trantorilor.

Sper ca n-ai facut-o tu. Am mai auzit povesti cand stuparul statea cu cutitul la urdinis si casapea trantorii.

Nu inteleg de ce sunt dati trantorii afara/omorati cand tu spui ca ai miere, ele culeg... Ele fac lucrul acesta cand stupul nu mai are rezerve, lipsa de cules, atunci hotarasc sa dea trantorii afara pentru a nu consuma din putinele rezerve ramase.

Edited by medelin992, 29 May 2016 - 21:18.


#1204
fr0ggybv

fr0ggybv

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,144
  • Înscris: 29.10.2008
eu nu. ma rog, poate mi se par mie ca sunt multi casapiti :). o sa incerc sa fac maine o poza, dar nu cred ca se disting prin iarba/sol.

poate is prea multi, cand am dizivat stupul chiar erau multe celule de trantori ca si botci de altfel.

in al doilea corp in care a ajuns regina proaspat iesita din botca nu au nici o treaba cu ei, si sunt si acolo. permanent zburdaceau pe scandurica cativa.

Edited by fr0ggybv, 29 May 2016 - 22:26.


#1205
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Nu știu ce ați păurit voi în sfârșitul ăsta de săptămână.
Știu însă ce am făcut eu, le-am dat o casă celor de care stuparilor din jur nu le mai pasă...

Attached File  IMG_8160.JPG   474.67K   29 downloadsAttached File  IMG_8165.JPG   596.33K   29 downloads

Dacă aveți prin zonă biete familii fără casă, trimiteți-le la mine; le asigur toate condițiile unui trai decent.
Nu cer nimic în schimb Posted Image

#1206
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,040
  • Înscris: 17.03.2005
M-am certat eu cu astea acum vreo saptamana, fete de treaba.
Attached File  uploadfromtaptalk1464588436988.jpg   98.59K   30 downloads

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate