Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Goclever Quantum 450

Moise Guran, dat afara de TVR!...

Moise Guran, printre ziaristii ca...

Snowboard-Sfaturi/Achizitie/Intre...
 Erori amuzante intalnite in siste...

Ectima - piodermita

Digi Animal World va avea o emisi...

recomandare hota telescopica
 Intrebare Silvicultura - Rarituri

Problema inregistrare forum

Internetul se comporta ciudat

Eurocom Mobile workstation
 Dezbatere mostenire...

recuperare chitanta amenda

Youtube si manelele

Metoda taxarii inverse/ Cum mi se...
 

Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Overclock Procesoare Intel

  • Please log in to reply
1032 replies to this topic

#919
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,215
  • Înscris: 19.08.2006
  • ID membru: 92,275

sursa aia de 500 defapt e cam de 300-350 maxim ... daca pana acuma nu ai adunat condensatori umflati inseamna ca nu i-ai atins limita sursei :) dupa overclock fara voltaj mai urca consumul in cel mai rau caz cu maxim 15 W pt procesor (la alte componente sta altfel treaba) , in plus ai speed stepul activat din bios , deci va merge in idle la o frecventa mult mai mica...
io zic sa incerci sa vezi daca merge la 300 mhz fsb-ul si nu iti creaza probleme ... si daca da tinel acolo (3450 mhz ) ... eventual daca ar ajunge la 333 ar fi (3829 mhz ) dar fara voltaj marit nu cred ca vei ajunge acolo ... oricum fa un test si vezi ce iese si apoi mai discutam :)
ps. core 2duo e6300 1,86ghz (266x7) , fara marire voltaj am ajuns la 2,8 ghz(400x7) pe o placa asrock cu p35 cipset ... pe o placa msi ieftina nu reuseam sa trec de 2,3 ghz ... deci tine de noroc si stabilitatea componentelor ... sursa corsair tx650

#920
bobby12e2007

bobby12e2007

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 21.02.2011
  • ID membru: 666,990
[quote name='bobby12e2007' date='6th September 2011, 14:32' post='10391558']

Revin cu completari:
Am 4 Gb ram DDR2 1066mhz  Care suporta frecventa pana la 1200mhz

Placa de baza este Gigabyte EP43-UD3L...

M-am uitat ieri in bios si am vazut cum pot multiplica frecventa procesor (trebuia sa dau enabled la ceva).

Am urmatoarea problema:
daca dau la procesor 300 deja am frecventa de 3.45 asta cu multiplicatorul  11.5...cred ca as putea sa scad acolo (pot pune valori intre 5 si 11.5)pentru pentru a-l face stabil in cazul in care nu este.

insa nu stiu cum sa modific frecventa la ram...la mine am ram kingmax DDR2 1066 si suporta 1200mhz maxim...prin setarile din bios sunt la auto si nu stiu care e valoarea exacta...pe langa auto mai exista valori gen 200, 233, 266...etc dar nu stiu care e valoarea actuala...ca sa dau mai mic...am vrut sa incerc sa maresc fsb la proc lasand asa dar nu  vreau sa ma risc...

Edited by bobby12e2007, 07 September 2011 - 07:27.


#921
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,215
  • Înscris: 19.08.2006
  • ID membru: 92,275
Disable intel speed step (EIST) - poti scade multiplicatorul de la valoarea lui maxima (in cazul tau 11.5)
Nu umbla la multiplicator , pentru ca in cazul de fata il poti doar scadea... ar fi ok ca sa pastrezi un fsb "rotund" dar nu va fi atat de eficient cind va trece in idle ...
exemplu: dintr-un motiv sau altul procesorul iti ie stabil pentru voltajul standard la frecventa de 3,5 ghz (ajungi la valoarea asta prin teste) asta ar insemna ca ai un fsb de 304mhz si multiplicator 11.5 . Ca sa pastrezi valoarea rotunda , ai doua variante :
1- pui fsb 300 cu multiplicator de 11.5 (300x11.5 - 3450mhz) in timp ce in idle vei avea 300x5 - 1500 mhz
2- pui fsb 333 cu multiplicator de 10.5 (333x10.5 - 3497 mhz ) dar nu vei mai avea idle ... va ramane frecventa maxima tot timpul
acum din punct de vedere al eficientei , pentru limita asta , varianta 1 ar fi mult mai buna , pentru ca iti va consuma mai putin calculatorul in idle si nu va solicita atat sursa  , si apoi 50mhz in mod real nu se vad ca putere de calcul (ex: varianta 1 iti deschide un program in 3 secunde , iar varianta 2 iti deschide un program in 2.95 sec) deci nu prea merita in situatia asta...

PS . cind intri in bios la placile de baza gigabyte , apasa Ctrl +F1 , ca sa ai acces la setarile avansate unde vei gasi tot ce iti lipseste... scrie in manualul lor la Chapter 2 :)
PPS. sa nu activezi niciodata Optimal performance , find ca nu prea functioneaza corect la nici una din placile lor ... si neaparat sa lasi speedstep activat (EIST) :)
Bafta si sa zic ce limita are procesorul tau

#922
bobby12e2007

bobby12e2007

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 21.02.2011
  • ID membru: 666,990
1- pui fsb 300 cu multiplicator de 11.5 (300x11.5 - 3450mhz) in timp ce in idle vei avea 300x5 - 1500 mhz
2- pui fsb 333 cu multiplicator de 10.5 (333x10.5 - 3497 mhz ) dar nu vei mai avea idle ... va ramane frecventa maxima tot timpul
acum din punct de vedere al eficientei , pentru limita asta , varianta 1 ar fi mult mai buna , pentru ca iti va consuma mai putin calculatorul in idle si nu va solicita atat sursa  , si apoi 50mhz in mod real nu se vad ca putere de calcul (ex: varianta 1 iti deschide un program in 3 secunde , iar varianta 2 iti deschide un program in 2.95 sec) deci nu prea merita in situatia asta...


Cand am cumparat calc era standard lafsb 266 si multiplicator 10 adik aveam o frecventa de 2660. Cnam a inceput sa se miste mai greoi am dat eu multiplicatorul la 11.5 adik 3066. Mi-a mers la frecventa initiala vre-un an...din c spui tu dak am multiplicatorul sub 11.5 nu scade frecventa in idle...


inca doua intrebari...
1: trebuie sa scad frecventa ram-ului(daca fac OC fara cresterea tensiunii)? si doar pana la maxim 3450(adik fsb300 multiplicator 11.5)...daca da cum fac asta?(probabil din meniul avansat al placii de baza din ce mi-ai spus mai sus)...
2. marirea fsb se face treptat...cum fac testarea stabilitatii: maresc cu 5 si apoi intru in windows si testez cu everest de exemplu?...sau ce alte programe imi recomanzi?

#923
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,215
  • Înscris: 19.08.2006
  • ID membru: 92,275
Cand i cumparat calculatorul inseamna ca era facut underclock tocmai din cauza racirii ... probabil nu era coolerul lui stock ... ideea era ca procesorul trebuia sa mearga la 3.06ghz din fabrica fara sa fi umblat tu la el ... deci nu ai idle pt ca nu e activat speed stepul din bios adica (EIST) , deci neaparat trebuie sa il activezi. Il gasesti in BIOS - (Ctrl+F1) - Advance BIOS features - CPU EIST Function - dai enable

1 Da , pentru ca in momentul in care ridici frecventa fsb-ului va creste si frecventa memoriei si va trece repede peste limita de 1200 mhz pe care o suporta memoria ...
2. la inceput faci un test cu pornitul de windows ... daca o pornit lasi sa se incarce , astepti 2 min si apoi i dai shut down ... mai ridici 5mhz si mai faci un test ... cind iti rateaza prima pornire , dai inapoi cu 5 mhz iar cind intri in windows faci un test cu PRIME 95 si un 3dmark (nu conteaza care ) si daca le duce pana la capat  e ok ideal ar fi sa testezi cele 2 timp de 1 ora sa vezi cum se comporta ...
oricum daca ajungi la o frecventa "rotunda" poti sa te opresti acolo oricum cam ala ar fi scopul tau ... 300 mhz sau 333 ...
Temperatura procesorului o verifici din windows cu CORE TEMP
Frecventa reala a procesorului si a memoriilor o verifici cu CPU-Z
Iar pentru un test multicore de putere de calcul a procesorului folosesti SUPER PI si HYPER PI (single si multi core)

Nota... sper ca sti ce e un bios reset si cum se face ? (in caz ca se blocheaza calcul )



#924
bobby12e2007

bobby12e2007

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 21.02.2011
  • ID membru: 666,990

View PostGabaGN, on 7th September 2011, 13:15, said:

Cand i cumparat calculatorul inseamna ca era facut underclock tocmai din cauza racirii ... probabil nu era coolerul lui stock ... ideea era ca procesorul trebuia sa mearga la 3.06ghz din fabrica fara sa fi umblat tu la el ... deci nu ai idle pt ca nu e activat speed stepul din bios adica (EIST) , deci neaparat trebuie sa il activezi. Il gasesti in BIOS - (Ctrl+F1) - Advance BIOS features - CPU EIST Function - dai enable

1 Da , pentru ca in momentul in care ridici frecventa fsb-ului va creste si frecventa memoriei si va trece repede peste limita de 1200 mhz pe care o suporta memoria ... (am vazut acum pe net)dar din calcule pentru o crestere a fsb de la 266 prezent la 300 cum proportia intre cpu si ram se mentine cosntanta ar ajunge la1200 fix...oricum micsorarea se face microrand acea proportie intre cele doua din ce am vazut nu?
2. la inceput faci un test cu pornitul de windows ... daca o pornit lasi sa se incarce , astepti 2 min si apoi i dai shut down ... mai ridici 5mhz si mai faci un test ... cind iti rateaza prima pornire , dai inapoi cu 5 mhz iar cind intri in windows faci un test cu PRIME 95 si un 3dmark (nu conteaza care ) si daca le duce pana la capat  e ok ideal ar fi sa testezi cele 2 timp de 1 ora sa vezi cum se comporta ...
oricum daca ajungi la o frecventa "rotunda" poti sa te opresti acolo oricum cam ala ar fi scopul tau ... 300 mhz sau 333 ...
Temperatura procesorului o verifici din windows cu CORE TEMP
Frecventa reala a procesorului si a memoriilor o verifici cu CPU-Z
Iar pentru un test multicore de putere de calcul a procesorului folosesti SUPER PI si HYPER PI (single si multi core)

Nota... sper ca sti ce e un bios reset si cum se face ? (in caz ca se blocheaza calcul )  se scoate bateria de pe placa de baza din cate stiu eu sper sa nu ma insel


Cred ca o sa merg pana la maxim 310...asta pentru siguranta si stabilitate...daca porneste la acel fsb ..r.evin la 300 si fac testele in softurile de testare sa vad daca rezista...daca nu poate mai scad putin fsb desi cred ca o sa reziste...


Puterea procesorului cosumata la 300fsb fara modificarea voltajelor(la care nu am de gand sa umblu)e de 100-105 W in comparatie cu 95W standard(http://www.xbitlabs....clocking_7.html)..cred ca sursa o sa faca fata daca nu ast pana imi iau o noua sursa.


Multumesc ca iti bati capul cu mine si imi oferi explicatiile de care am nevoie.
PS: Daca ai ceva intrebari in legatura cu proiectarea mecanica sunt al dispozitia ta:D

Edited by bobby12e2007, 07 September 2011 - 12:44.


#925
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,215
  • Înscris: 19.08.2006
  • ID membru: 92,275
Sunt inginer mecanic :) cu pasiune mare pentru tehnica :) , mersi de oferta .
Oricum grija mare la cei 1200 mhz , care s-ar putea sa i poata duce memoria numai cu voltaj marit :) (verifica specificatiile memoriei cel mai sigur) de aceea ziceam sa scazi frecventa memoriei (oricum un chit dual channel nu foloseste nici jumatate din latimea de baza pe care o are , mult mai eficient ar fi sa i scazi frecventa si sa pui timing-uri mai mici :) )
Ps . io zic sa vezi daca merge si la 333 , poate ai noroc :) , in cel mai rau caz te cost un reset de bios care dureaza 30 sec :)
este un jumper pe linga bateria de bios ... scrie pe placa CL_CMOS , faci un scurt intre pini (cu curentul scos din sursa ) , si apesi de citeva ori butonul de pornire , ca sa descarce ori ce urma de curent  din condensatori ...

Edited by GabaGN, 07 September 2011 - 13:40.


#926
bobby12e2007

bobby12e2007

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 21.02.2011
  • ID membru: 666,990

View PostGabaGN, on 7th September 2011, 14:34, said:

Sunt inginer mecanic :) cu pasiune mare pentru tehnica :) , mersi de oferta .
Oricum grija mare la cei 1200 mhz , care s-ar putea sa i poata duce memoria numai cu voltaj marit :) (verifica specificatiile memoriei cel mai sigur) de aceea ziceam sa scazi frecventa memoriei (oricum un chit dual channel nu foloseste nici jumatate din latimea de baza pe care o are , mult mai eficient ar fi sa i scazi frecventa si sa pui timing-uri mai mici :) )
Ps . io zic sa vezi daca merge si la 333 , poate ai noroc :) , in cel mai rau caz te cost un reset de bios care dureaza 30 sec :)
este un jumper pe linga bateria de bios ... scrie pe placa CL_CMOS , faci un scurt intre pini (cu curentul scos din sursa ) , si apesi de citeva ori butonul de pornire , ca sa descarce ori ce urma de curent  din condensatori ...

Se pare ca suntem in bransa...eu sunt mai nou dar sper sa ma perfectionez rapid...desi stiu ca este mult de munca si de invatat(mai ales la ce se face in facultate in ziua de azi).
Multumesc inca o data pentru timpul acordat.

PS: Daca o sa mai am nelamuriri o sa te mai "deranjez".

#927
alex_herdea

alex_herdea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 529
  • Înscris: 22.07.2005
  • ID membru: 42,085
  • Locație: In da Ghetto
Salut, din ce am citit prin acest topic, chiar m-ati facut curios legat treaba cu overclock-ul.

Am urmatoarele specificatii:
- Placa de baza: ECS 945GCT-M2 (V1.0)
- Procesor: Intel Celeron D, 3066 MHz
- Memorii 2x1GB DDR2 @667mhz
- Sursa Sursa Segotep ATX-500WH

As putea sa cresc performantele procesorului?
Daca da, pana la cat (stabil) si cum as putea face asta.

Multumesc  :peacefingers:

#928
catalinmacovei88

catalinmacovei88

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 903
  • Înscris: 30.07.2011
  • ID membru: 702,728
  • Locație: BT <-> IS

Cat de stabil nimeni nu poate spune, asta se vede la teste. Daca ai cicit pe aici n-ai gasit si cum? Mai pe scurt intri in BIOS cauti ceva legat de setari hardware, te duci la FSB si dai pe Manual, cresti FSB cu 5 unitati, salvezi, intri in windows, folosesti de ex. Prime95 sau Super PI sa testezi performanta si stabilitatea, si repeti pasii astia pana face figuri. Daca se restarteaza in timpul testului, se blocheaza si alte nenorociri,  nu e stabil, cand ajungi in situatia asta scazi FSB cu 5 unitati si ar trebui sa fie stabil. Daca nu se mai deschide, nu poti intra in bios ai o baterie pe placa de baza, o scoti, stai asa 5 minute, o pui la loc si se refac setarile din fabrica.

Cand dai de limita se mai pot face combinatii intre setarile memoriei ram (frecventa, timpi acces - CL, etc) pt. o crestere mai mare sau stabilitate. Pt. a ceste si mai mult FSB si sa fie stabil (deci si viteaza mai mare), trebuie sa maresti  voltajul , lucru nerecomandat fara racire buna, si alte masuri, ca se arde procesoru.

Cam astea-s pe scurt, de baza, depinde si ce setari ai prin bios. Cat de mult poti sa cresti depinde si de placa de baza si de ram.

#929
crecked

crecked

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 154
  • Înscris: 09.05.2009
  • ID membru: 456,651
M-am gandit sa fac si eu overclock la sistemul meu (nu ca as fi avut neaparat nevoie, dar ma enerveaza faptul ca RAM-ul functiona la frecventa de 667 in loc de 800). Nu am modificat decat la procesor: FSB 400 si tensiune 1.192 V. Deci am obtinut 400x9=3600 Mhz. Restul a ramas pe auto (inclusiv RAM). Cand lasam si tensiunea la procesor pe auto ii baga 1.39 V, ceea ce mi s-a parut cam mult (crestea si temperatura cu 20 de grade in full load).
Acum temperaturile sunt: 41 grade in IDLE si 63 in full load.
Am rulat prime95 peste o ora, fara erori.
Ce spuneti, ar trebui o tensiune si mai mica la procesor? Ar trebui sa mai schimb ceva si la RAM? Ar putea rula cu valorile acestea 24/7 ?

Componente:
Tipul procesorului DualCore Intel Core 2 Duo E8400
Numele placii de baza MSI P45 Neo (MS-7519)
DIMM2: Kingston 99U5316-028.A00LF 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM  (6-6-6-18 @ 400 MHz)  (5-5-5-15 @ 333 MHz)  (4-4-4-12 @ 266 MHz)
DIMM4: Kingmax KLDE88F-B8HS5 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM  (5-5-5-18 @ 400 MHz)  (4-4-4-12 @ 266 MHz)  (3-3-3-9 @ 200 MHz)

Pentru a vedea exact cum stau lucrurile pun si niste screenshoturi cu temperaturi si tensiuni:
http://i.imgur.com/fUkU9.png
http://i.imgur.com/MVzBA.png
http://i.imgur.com/MDzDU.png

LE: Mentionez ca la setarile default (333x9 si tensiune AUTO), procesorul primea 1.15 V.
     Inca ceva: de ce in IDLE procesorul primeste o tensiune de 1.20 iar in full load 1.18?

Edited by crecked, 10 September 2011 - 16:35.


#930
catalinmacovei88

catalinmacovei88

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 903
  • Înscris: 30.07.2011
  • ID membru: 702,728
  • Locație: BT <-> IS
de ce in IDLE procesorul primeste o tensiune de 1.20 iar in full load 1.18?
Tensiunea variaza, nu e perfecta,  nu poate fi o valoare fixa, asa-i normal. Legat de tensiune, las-o default, nu risca sa o maresti. Valoarea atinsa e cam peste medie, daca nu iti face figuri se poate si mai mult, dar trebuie sa umbli si pe la ram, tensiuni, daca nu e stabil.

#931
crecked

crecked

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 154
  • Înscris: 09.05.2009
  • ID membru: 456,651
Dar care e tensiune default? Aia cu care mergea procesorul la la FSB 333 si tensiunea pe AUTO (1.15)? Ca daca e vorba de cea care e pe FSB 400 si tensiunea pe AUTO, mi se pare prea mare (1.39 V). Sau CPU VID: 1.2375 V?

#932
catalinmacovei88

catalinmacovei88

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 903
  • Înscris: 30.07.2011
  • ID membru: 702,728
  • Locație: BT <-> IS
Nu stiu, cauta pe net dupa modelul tau.

#933
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,215
  • Înscris: 19.08.2006
  • ID membru: 92,275
@bobby12e2007
Nu pot sa iti raspund/trimit PM , imi da eroare .
Eu iti recomand sa testezi direct la 333 si vezi daca merge ... daca nu , il lasi pe 300 si memoria o setezi in asa fel incat sa stea la 800 mhz (latime de banda mai mica dar ai latente mai mici si raspunde mai bine per general calculatorul :)
Da e ok atata timp cit memoria e sub 1066 (in cazul tau) cind faci overclock.
Legat de Ctrl + F1 , la placile de baza gigabyte  cind intri in bios (del sau F2) te pune in pagina principala a biosului , unde fara sa faci altceva apesi pe tastatura Ctrl + F1 si iti activeaza toate optiunile ascunse din submeniuri (intra pe ele si vezi ca ai mai multe optiuni la unele decit in mod normal :)

Edited by GabaGN, 13 September 2011 - 10:20.


#934
bobby12e2007

bobby12e2007

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 21.02.2011
  • ID membru: 666,990

View PostGabaGN, on 13th September 2011, 11:17, said:

@bobby12e2007
Nu pot sa iti raspund/trimit PM , imi da eroare .
Eu iti recomand sa testezi direct la 333 si vezi daca merge ... daca nu , il lasi pe 300 si memoria o setezi in asa fel incat sa stea la 800 mhz (latime de banda mai mica dar ai latente mai mici si raspunde mai bine per general calculatorul :)
Da e ok atata timp cit memoria e sub 1066 (in cazul tau) cind faci overclock.
Legat de Ctrl + F1 , la placile de baza gigabyte  cind intri in bios (del sau F2) te pune in pagina principala a biosului , unde fara sa faci altceva apesi pe tastatura Ctrl + F1 si iti activeaza toate optiunile ascunse din submeniuri (intra pe ele si vezi ca ai mai multe optiuni la unele decit in mod normal :)

Am facut ieri treptat OC si am ajuns la amxim 290fsb 3.33mhz frecv proc...
Ram e la 870mhz cu latente 5.5.5.15 inainte era 6.6.6.18 inainte era ratia 4 intre ram si proc acum e 3.2


Daca maresc mai mult fsb se blocheaza cand se incadca windowsul...

pt frecventa de mai sus am facut stability test cu aida 64...mi-a tinut procesorul 100% o ora fara nici o eroare...nu mi s-a blocat nu s-a intamplat absolut nimic...iar temperatura in timpul testului a fost de maxim 55grade.


Acum in idle proc e alimentat la 1.05v are multiplicator 6 si frecventa de 1.8mhz, iar daca rulez ceva creste la 1.28V, multiplicator 11.5 si 3.33mhz

Deocamdata e ok...oricum daca vreau mai mult trebuie sa cumpar o sursa....deocamdata am vazut ca merge fifa 12 la rez 1440x900 cu detalii hy...dar dat pe off Vsync...se simte un pic de diferenta...

Edited by bobby12e2007, 14 September 2011 - 08:55.


#935
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,215
  • Înscris: 19.08.2006
  • ID membru: 92,275
Pastreaza-l asa atunci si mai incearca dupa ce iei sursa (nu cred ca vei mai obtine mare lucru insa :) )

#936
bobby12e2007

bobby12e2007

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 21.02.2011
  • ID membru: 666,990

View PostGabaGN, on 15th September 2011, 14:58, said:

Pastreaza-l asa atunci si mai incearca dupa ce iei sursa (nu cred ca vei mai obtine mare lucru insa :) )

Stiu...urmatorul upgrade va fi probabil la sfarsitul anului viitor...daca ar fi sa imi iau acum ceva ar fi un i5 2500k, o placa de baza gigabyte(am eu o afinitate pt marca asta) cu usb3, SATAIII si ceva potente de oc, 8gb ram si o placa video pe 320 bit, sau una pe 256 dar mai potenta....pana la anul nu se stie ce va amai aparea asa ca nu stiu ce imi voi achizitiona...probabil ca o sa apelez la forumul asta sau altele pentru sfaturi:D

Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users