Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Google Sheet - Referire la textul...

De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?
 Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...
 Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...
 Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...
 

SOBE de teracota

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
3892 replies to this topic

#1477
fan_2201

fan_2201

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 26.01.2012
teracota are 25inaltimea/22latime iar dopuri are doar in fata in nr de trei(nu se vede al treilea in poza precedenta) cat despre solutiile ce mi au fost sugerate...ar fi bune cred dar pe frigalaul aSTA NU PREA AM CURAJUL SA UMBLU LA SOBA.As cere parerea si d-lui ing Nitu dar.....nu prea stiu cum(sunt incepator intr ale netului)Multumesc pt sfaturi...dar pina una alta ma chinui cu scosul zilnic al cutiilor cu condens.Eu ,ca nespecialist cred totusi ca problema e reducerea sectiunii cosului de care spuneam(sau cel putin una din probleme)

 fan_2201, on 3rd February 2012, 10:02, said:

Fane, acum dupa ce am mai studiat poza cu fumurile mai am si eu intrebari: cit de lata este teracota ta de 33,45,56 cm  si daca are si in spate dopuri ca in fata.
       Pentru  a te lamuri srie pm domnului ing Nitu  ca vad ca nu mai vrea sa mai  scrie pe  forum de la sarbatorile de iarna. Domnul ing. Nitu iti varaspunde pe forum  sau  PM
       Daca ai teracota lata de 2,5 sigur atunci ai 11 fumuri,dac ma insel ,se poate remedia mai usor.
teracota are 25inaltimea/22latime iar dopuri are doar in fata in nr de trei(nu se vede al treilea in poza precedenta) cat despre solutiile ce mi au fost sugerate...ar fi bune cred dar pe frigalaul aSTA NU PREA AM CURAJUL SA UMBLU LA SOBA.As cere parerea si d-lui ing Nitu dar.....nu prea stiu cum(sunt incepator intr ale netului)Multumesc pt sfaturi...dar pina una alta ma chinui cu scosul zilnic al cutiilor cu condens.Eu ,ca nespecialist cred totusi ca problema e reducerea sectiunii cosului de care spuneam(sau cel putin una din probleme)

Attached Files


Edited by scheleton, 03 February 2012 - 10:10.


#1478
BarbuN

BarbuN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 02.03.2009

 fan_2201, on 3rd February 2012, 10:07, said:

///....As cere parerea si d-lui ing Nitu dar.....nu prea stiu cum(sunt incepator intr ale netului).....reducerea sectiunii cosului de care spuneam(sau cel putin una din probleme).

RASPUNS:
V-am gasit eu.
Desi am hotarat ca nu voi mai interveni pe forumul SOFPEDIA,  topicul " Sobe de teracota, alte sobe.." dat fiind subiectul discutiilor cu poreponderenta al sobelor din caramida, tip de sobe care nu-mi pot aduce personal nicio satisfactie tehnica profesionala prin constructie si materialele utilizate,... si date fiind parerile contradictorii ale mai multor forumisti despre cazul dvs. fac o exceptie.Sumar si pe intelesul dvs.
1. Nu cosul construit este problema. Acea strangulare nu poate aduce un efect atat de important de genul celui prezentat ( condens in interiorul sobei dvs.).Are si aceasta influienta sa dar nu definitorie.
2. Problema este soba insesi prin modul in care a fost conceputa.
    Dupa analizarea atenta a fotografiilor sigur este o soba 8x2,5 placi si 8 randuri inaltime. Sa fiu sincer de f.multi ani nu am mai intalnit o asemnea constructie si asta fara sa pun la socoteala si plita. Nici sobele construite in caminele culturale nu aveau aceasta dimensiune.Ele aveau de regula 5 placi latime ( 22 cm x 5= 110 cm) si se construiau pe 9 sau 10 randuri inaltime.Fara plita desigur.
   Va dezamagesc dar v-o spun transant: la vara demolati soba, eliminati-i plita si reduceti latimea ei la 6 placi si puteti sa-i pastrati inaltimea de 8 placi si grosimea de 2,5 placi. ATENTIE: construindu-i 9 fumuri nu mai putine. Numai astfel va functiona fara niciun fel de problema.
  Explicatia aparitiei condensului este banal de simpla:
Construind 7 fumuri dimensiunea lor in sectiune este f.mare. La o asemnea soba corect ar fi trebuit executate 13 fumuri si un focar mare care permitea incarcarea sa cu un brat bun de lemne, dar fara plita.Ma indoiesac de faptul ca acel sobar stia si nu se incurca in realizarea lor.Volumul de aer continut in tot traseul fumurilor+cos, mai ales ca unele fumuri coboara pana la primul rand de cahle, este de cel putin 3-4 ori mai mare decat volumul gazelor de ardere ( fum) rezultate prin arderea lemnelor. Volumul de fum este diminuat si de cantitatea mica de lemne care se pot introduce in focarul construit ptr.plita. Acest raport aer rece/fum fiind de partea primului, rezistenta pe care acesta o opune fumului cald este mare. Astfel se creiaza conditiile propice pentru condensarea vaporilor de apa  continuti de gazele de ardere. Si sigur asta incepe inca de la al  3-lea fum vertical.Nici nu m-ar surprinde ca la inceputul aprinderii focului sa nu va iasa si fum in  camera unde-i plita. Prin usile plitei. Greu, foarte greu fumul isi face loc si iese pe cos dar este secatuit de cea mai mare parte de vapori de apa si de carbon( funingine) care adera usor pe peretii umezi ai sobei sau poate si ai cosului.Cosul, in zona podului construit din caramida pusa pe cant ( 63 mm), fiind f. rece determina si el condensarea ultimelor ramasite de vapori de apa din gazele de ardere.Se preling pe peretii interiori ai cosului in partea de jos a ultimului fum vertical. Asta-i nenorocirea cosului zidit suspendat pe soba ! De asta apare si condensul in peretele casei deasupra sobei in jurul cosului. Apa rezultata din condensarea vaporilor de apa din gazele de ardere,se infiltreaza prin mortarul de zidarie dintre caramizile cosului si patrunde in zidul casei.Daca pastrati cosul astfel construit trebuie sa-i realizati o izolatie suplimentara din vata minerala.-

S-auzim de bine.
Ing.B.D.Nitu


Edited by BarbuN, 03 February 2012 - 14:10.


#1479
fan_2201

fan_2201

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 26.01.2012
in primul rand tin sa va multumesc pt.exceptia facuta raspunzandu-mi la nelamuririle mele.ce sa mai zic...?intr adevar e un raspuns dat si pe intelesul meu.da,astea sunt dimensiunile care le ati spus dv.Poate si eu sunt,,vinovat''ca am solicitat sobarului o soba mai mare dar am considerat ca pt.a incalzi doua camere(una 4/4,3m.si una 4/5m.deci vreo38mp.la 2.5 m inaltime)imi trebuie o suprafata radianta mai mare.si cu plita la fel....stiti cum e viata la tara...vrei si caldura...vrei sa mai pui si un ceaun cu mancare la foc...Restul aspectelor tehnice a ceea ce se poate face si ce nu cred ca ar fi trebuit sa le stie el ca de aia l am tocmit in speranta ca cei 70 de ani varsta(50 de meserie) isi vor spune cuvantul in succesul lucrarii.dar se pare ca m am inselat.intr adevar mai iese si un pic de  fum dar asta am pus o pe seama termopanelor.cu un geam putin intrdeschis...aspectul asta l am cam rezolvat.DA,cred ca asa o sa fac(la primavara).;o sa o mai ingustez iar in locul fumului final o sa zidesc cosul de jos pt ca acesta sa fie un intreg.Cu intoarcerile fumului in partea de jos mai am unele nelamuriri dar o sa tin cont si de sfatului lui BOBON adica sa fie la nivelul focarului.Inca o data...multumesc.Atasez si o poza cu intentia de modificare
  
                         Cu respect Puiu Stefan

Attached Files


Edited by scheleton, 03 February 2012 - 19:36.


#1480
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006

 BarbuN, on 3rd February 2012, 15:00, said:

Desi am hotarat ca nu voi mai interveni pe forumul SOFPEDIA,  topicul " Sobe de teracota, alte sobe.." dat fiind subiectul discutiilor cu poreponderenta al sobelor din caramida, tip de sobe care nu-mi pot aduce personal nicio satisfactie tehnica profesionala prin constructie si materialele utilizate,....
ok -e mai bine asa, cu impartirea actuala ..?

#1481
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009

 fan_2201, on 3rd February 2012, 18:36, said:

..cred ca asa o sa fac(la primavara)...
         Salut,

         Pina la primavara mai este.  Nu trebuie neaparat   sa  pui alte dopuri ci sa ridici cit poti de mult intorcerile .
apoi daca poti imbraca cu vata minerala cosul in pod, si daca se poate  sa cobori  focarul ca ai unde. Aceste ;ucrari ti le poti face singur, daca nu adu pe nenea ala.
ai grija sa nu spargi  teracota cind bagi miinile prin orificiile dopurilor. Noroc......
daca nu ai curaj  lasa pina la primavara

Edited by scheleton, 03 February 2012 - 20:42.


#1482
Vox13

Vox13

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,166
  • Înscris: 05.11.2011
Pana la primavara mai este  o luna  teoretic ,practic ...Dumnezeu stie .
Focarul ala coborat si izolat total/partial fata de plita de  fonta ar lua cum a zis Bobo  vreo 3 ore . La primavara trebuie sa varuiesti camera de la fum si miros de gudron .

Edited by Vox13, 03 February 2012 - 20:58.


#1483
BarbuN

BarbuN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 02.03.2009

 scheleton, on 3rd February 2012, 19:56, said:

ok -e mai bine asa, cu impartirea actuala ..?
RASPUNS:
NU-I BINE !
      Daca tot faceti o departajare a discutiilor pe tipuri de sobe ea trebuie facuta corect: verificati de cand a aparut primele discutii despre sobele din caramida, cam pe la inceputul lunii dec. 2011, luati-le si puneti-le pe un topic SEPARAT clar: SOBE din CARAMIDA. N-ar fi un efort prea mare. Acum faceti o mare nedreptate ptr. cei care si-au irosit timpul solicitand sau dand pe parcursul anilor un sfat pertinent in domeniul SOBELOR de TERACOTA. Ei sigur isi revendica topicul initial inceput in 11 ianuarie 2006 si nu-i corect sa-l relocati detinatorilor (in masura in care ei exista in Romania de azi),amatorilor,pasionatilor sau cunoscatorilor in domeniul sobelor din caramida.-
  

Cu mult respect,
Ing.Barbu Dumitru Nitu


Edited by BarbuN, 03 February 2012 - 21:38.


#1484
BarbuN

BarbuN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 02.03.2009

Quote

date='3rd February 2012, 19:56' post='11057008']
ok -e mai bine asa, cu impartirea actuala ..?

RASPUNS:
Da ! Acum este bine. In acest mod devine mult mai directa posibilitatea oricarui cititor al forumului de a pune intrebari, a cere sfaturi,a-si exprima o parere personala si de ce nu de a da  un sfat binevenit in domeniul incalzirii economice locale, cel al SOBELOR de TERACOTA.-

In numele lor va multumesc,
Ing.Barbu Dumitru Nitu



#1485
iosif34

iosif34

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 27.12.2011
Buna tuturor,va rog imi spune si mie cineva unde s-au dus celelalte posturi despre sobe din caramida? multumesc.

#1486
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006
am facut 2 Topicuri, cel cu sobe de caramida e aici

#1487
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009
[quote name='fan_2201' date='3rd February 2012, 17:36' post='11056240']
i

       Puiule, ....   incerc sa iti arat  un semineu  pe care nu l-am facut eu.  Facut de 5 ani  se vede ca scotea fum. Cosul tot ca la tine, prima data larg ,apoi gituit  . Pina nu am ridicat intoarcerile nu a functionat, Cum mergeau fumurile: Din focar o lua drepta jos spate, se ridica  ,  traversa pe deasupra focarului, cobora jos fata stinga, se ridica si iesea afara.  Deci  avea decit 4  fumuri si tot nu a mers pina nu am ridicat intorcerile, dar la tine  ce sa mai vorbim.,ca ai 9 sau 11, .Asata ca sa nu crezi ca esti singurul cu probleme. Probleme apar si la teracote normale mai cu seama cind lumea crede ca o teava de irigatie este cos,tot timpul spun ca si la ala merge , numai ca ala, are o teracota cu 3 fumuri nu 5 sau 7.Plus ca la tine ai plita care scoate direct cam 10% din caldura care trebuie  sa mearga pe fumuri.

Attached Files



#1488
BarbuN

BarbuN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 02.03.2009

 bobon, on 4th February 2012, 19:03, said:

///....Pina nu am ridicat intoarcerile nu a functionat.....Asa ca sa nu crezi ca esti singurul cu probleme. Probleme apar si la teracote normale mai cu seama cind lumea crede ca o teava de irigatie este cos,tot timpul spun ca si la ala merge , numai ca ala, are o teracota cu 3 fumuri nu 5 sau 7.Plus ca la tine ai plita care scoate direct cam 10% din caldura care trebuie sa mearga pe fumuri.

RASPUNS:
1. Fumurile in general la sobele de teracota  cu latimi peste 5x2,5 (5x2) placi nu trebuiesc sa fie neaparat pana la nivelul focarului si nu pana la soclu. Eu am intr-una dintre camerele din casa mea de vacanta de la munte o soba cu o bancheta (2,5x1,5) si am coborat un canal de fum dus-intors pana la soclu si merge f.bine. Fara plita insa.Ma gasesc aici si am aprins focul in ea acum o ora asteptand ceva mai multi musafiri. Merge ff. bine si fara probleme.Trebuie bine corelata lungimea totala a fumurilor cu marimea focarului si a sobei in ansamblu.
2. Ganditi-va ca este vorba de o soba exagerat de mare: 8x2,5 placi x 8 randuri, echivalenta cu una de 8,5x2 placi x 8 randuri. Nu cred ca ati construit vreodata o asemnea soba. Este un colos in domeniul sobelor de teracota. Si nerecomandata. Realizarea ei practic nu ridica nicio problema, dar trebuiesc insa indeplinite obligatoriu doua conditii: nr. de fumuri mult marit si usa pusa pe latura de 2,5 sau 2 placi a sobei sa poti introduce lemne de cca.1 m lungime sa rezulte prin ardere un volum mare de fum.
   Ori aici este vorba de a incalzi 2 camere cu suprafata totala de cca.36 mp. In mod normal ar trebui o soba 4,5x2,5 x 8 randuri. Se pare ca inaltimea camerelor n-ar fi mai mare de 2,60-2,70 m. Personal as merge pe aceasta marime cu recomandarea pe care totdeauna o fac in cazul sobelor printr-un perete cu grosimea de min. 20 cm: spatiul dintre soba si zidul despartitor sa fie majorat la cca. 7-10 cm si umplut printr-o zidarie tencuita fie din 1/3 caramizi pline FN ( format normal) zidite pe cant, fie  BCA de izolatie de 7 sau 10 cm. Asa cum a procedat dl.Stefan un numar de 16 placi, cate 8 pe fiecare parte a sobei, sunt "ingropate" in zid. La o soba de 4,5 x 2,5 placi m-as incumeta sa recomand si atasarea unei plite dar constructia facuta nu cu genul de nisa semirotunda care sigur estetic ii mai faina. Placile de teracota se pot degrada in timp datorita vaporilor de apa rezultati din fierberea mancarii.
3. In urma cu 10-12 ani a apelat la mine o familie de medici din Bucuresti care isi construisera in comun cu un prieten de-al lor din Germania o casa in zona Bran care avea un living de 126 mp din care pleca o scara interioara cu latimea de 1,65 m catre alte 2 etaje. Inaltimea livingului era de 4,10 m, iar pe fiecare nivel era cate un holl-living deschis de 32 mp. Nu aveau gaz metan si doreau incalzirea cu sobe de teracota. Asa hotarase prietenul lor neamt. Arhitectul alesese o soba  tot de 8 placi dar pe 11 randuri inaltime. Am considerat ca este o greseala tehnica. Le-am construit o soba cu design mai deosebit de culoare alba cu marimea in medie de 6x2,5 pe 8 randuri. Am montat o usa mare cu geam termorezistent. Am construit insa suplimentar o soba 4x2,5 placi in livingul de la etajul 2. In acest mod tot spatiul se incalzea f.bine si soba de la et.2 stopa ridicarea calduri din livingul de la parter spre partea superioara a imobilului.Arhitectului respectiv nu-i venea sa creada. El mai gandise la fel intr-un imobil similar ( pensiune) la Moeciu de Sus, tot o soba 8x2,5x11 randuri inaltime si in livingul de la parter se tremura de frig.
CONLUZIE:
Imi mentin recomandarea ptr. dl.Puiu Stefan sa demoleze soba actuala ( asta la primavara sau la vara) si sa construiasca una cu latimea micsorata. Sigur cu prelungirea cosului si la parter.-

Cu admiratie ptr. meseria de sobar,
Ing.B.D.Nitu


Edited by BarbuN, 05 February 2012 - 13:15.


#1489
vasiuca

vasiuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,033
  • Înscris: 25.01.2011
fiecare cu soba lui soba mea incalzeste doua cameri baia si bucataria.. aceasta este soba

Attached Files



#1490
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009
[quote name='BarbuN' date='5th February 2012, 13:13' post='11063496']
RASPUNS:

l      La inceputul meseriei acum 19 ani am facut la scoli  teracote cu 11 fumuri cu usa pe hol.  Intrau lemne de > 1m .Le-am facut fara intoarcere  ,nu am coborit fumurile sub focar, si avind in vedere ca podul focarukui  ( acolo batea flacara) incalzea  ultimele fumuri  nu am avut probleme.  Am executat teracote   de 2/3,5  , focar mai scurt ,ultimele  2 fumuri pina la soclu cu dop  jos.  Va multumesc domnule inginer  pentru interventie.

      Vasi ,..... pai tu nu ai teracota normala ,tu o ai cu incalzire centrala cu serpentina ,este altceva, eu cu ceva asemanator incalzesc 80-100 mp.

#1491
BarbuN

BarbuN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 02.03.2009

 bobon, on 5th February 2012, 18:38, said:

///... Va multumesc domnule inginer pentru interventie....///

INTAMPLARE:

       Apropo de sobari si "greselile sau scaparile" lor, precum si in cazul celui al d-lui Stefan.
       Prin 1999 a venit la mine intr-o zi de vineri un cetatean la vreo 47-48 ani dintr-o localitate situata la cca.45 km de Bucuresti. Se gasea intr-o situatie limita: ii decedase sotia cu aproape un an in urma si avea 2 copii minori. Isi lasase serviciul sa creasca pruncii.Era si neindemanatic intr-ale bucatariei. Gasise o femeie cu care hotarase sa se casatoreasca. Trebuia o mama ptr. copii. Sambata saptamanii urmatoare facea casatoria civila si religioasa. Hotarase sa invite cateva rude ale lui si ale viitoarei neveste si sa faca o mica petrecere.Asa era crestineste, a zis el ! Cu 2 meseriasi locali zugravise toata casa si dorea urgent construirea unei sobe intr-o camera-sufragerie care nu era incalzita si unde dorea sa faca petrecerea. Am stabilit ce soba sa construiasca, culoarea etc.,sambata caratul materialelor si luni mergea un sobar cu un ajutor sa i-o faca. Sobarul avea o experienta de vreo 40 ani in meserie. Nu bea alcool,nu fuma.Avea in schimb o amanta de 32 ani. Acea soba o executase de zeci de ori fara probleme.Executia: luni si marti. Miercuri trebuia sa mearga la alt beneficiar.Miercuri dimineata la prima ora ma trezesc cu el si cu acel cetatean. Era neras, ochii cat cepele, parul ravasit. Atunci mi-am zis ca omul asta o luase razna si s-a imbatat. Nu era asta. Mi-a spus sa ma urc in masina si sa merg cu el ca are problema mare cu soba executata. O terminese marti pe la orele 15,00. La sfarsit cand i-a facut proba cu cateva surcele de lemn uscat iesea fumul in camera. A repetat operatiunea de cateva ori. Facuse verificarea cosului cu oglinda inainte de montajul burlanului. S-a urcat pe casa a mai verificat inca odata cosul, ba inca l-a mai inaltat cu 5 randuri de caramizi. Nimic ! Fumul refuza sa iasa pe cos. A desfacut capacul sobei a verificat inca odata fumurile si tot nimic. Nimic vecinatati inalte in imediata apropiere. S-a dat batut ! Era intr-un inceput de noiembrie.
L-am sunat pe alt sobar sa vina la mine cat mai repede in haine de lucru, pe el l-am trimis la noul beneficiar care il astepta.Celui de-al doilea sobar i-am spus sa mearga imediat sa demoleze soba pana la randul 4, sa-mi dea telefon si-i voi spune ce are de facut. Si el era nedumerit cu posibila cauza a iesirii fumului in camera. Atunci i-am spus sa dubleze distanta intre poduri, sa se grabeasca cu ziditul si inainte de montajul burlanului( hornului) sa aprinda cateva surcele de data asta mai umede. Sambata soba trebuia sa fie incalzita, cu un program strict de aprinderea focului astfel ca in 3 zile soba sa se usuce. Cand a terminat sobarul mi-a telefonat ca fumul iesea din soba pe sus fara probleme, i-a montat burlanul si soba tragea ...in veselie.
CONCLUZII:
     1. Asta nu-i eroare sau greseala de sobar. Poate fi un caz cu care un sobar se poate intalni o singura data in viata. Dar i se poate intampla fara vrerea lui. Casa respectivului se gasea intre doua dealuri. Este posibil sa nu fi fost in zona niciun curent  de aer mai puternic. La cca 200 m trecea si un parau si mai mereu toamna si primavara era ceata.Personal am considerat atunci ca era singura solutie viabila de remediere. De ce sa ascund: am mers si la plesneala.Si am castigat de data asta !
     2. Sobarul d-lui Stefan nu si-a dat seama ca fumul asa putin cat rezulta din arderea lemnelor in plita, se raceste pana la ultimul canal de fum si vaporii de apa condenseaza in interiorul sobei.El a executat orbeste dorinta beneficiarului: sa construiasca o soba mare care sa incape in acel spatiu.
Asta sigur nu-i greseala de sobar ! Cel mult lipsa de orientare la fata locului.
PROVERB ROMANESC: "Nu totdeuna planul facut acasa se potriveste cu cel din targ !"

Cu iertare,
Ing.B.D.Nitu



#1492
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009
[quote name='BarbuN' date='5th February 2012, 22:24' post='11066516']
INTAMPLARE:


          Intimplari din astea am  in fiecare an  destule,dar stiu  care este cauza, fac focul pina pleaca sa vad ca iese fum pe cos. controlez cosul si daca iese prin el  nu mai comentez, daca are 3 coturi si este  din tabla de 110 diametru sunt comvins, Treaba sa mearga, Bine acum in zona in fiecare localitate am facut multe si ma cunosc ,degeaba se uita la mine  ca eu la teracota nu mai umblu. Asta am facut-o odata.demult.  Intoarcerea o fac de 17 cm inaltimen, daca nu ar merge as mai mari intoarcerile.

         Ce a fost acolo  vremea in principal,chiar daca era noiembrie. cos inalt si rece,  sa fi facut putin foc pe cos. Ce sa mai zic  cind fac focul de multe ori nu lipesc bine legatura cosului cu burlanul si pe acolo iese  fum sau pe la sibar si atunci pe mine ma apuca risul . si-i zic la respectiva persoana. :  mai omule ,cosul are doua functii una sa conduca fumul afara ,alta sa ajute buna functionare ateracotei , fiind inima acesteia,pai tu vrei sa-ti desfunde tirajul sobei  cuibul de ciori sau ce mai ai tu prin el?.../

        Vreti sa spuneti ca al doilea sobar a stricat soba pina la jumatate sau numai fumurile si poate 2-3 placi?

         De cind fac teracote o singura persoana m-a chemat sa ii reduc tirajul teracotei  restul spun ca mai bine sa traga mai tare  decit sa  iese fum. Acum multe probleme ni le creaza geamurile termopane,  si usile cu garnituri, mai cu seama daca sunt si cameele mici.

        Am avut  la sobele de bucatarie in special  in felul urmator.: fac focul pleaca, merge iese fum pe cos  si dupa 5-7 min. o ia fumul inapoi  si umple casa de fum,atunci spectacol mai cu seama sa fie si casa proaspat vopsita si zugravita,sau sa vedeti ca ies limbi de foc prin usa cenusarului.Nu mai pun problema la blocuri unde pe un cos de 20/25 sunt 4-5 teracote sau o centrala de 25 kw.

       Cam  asa stam  cu lucrarile, nu intotdeauna ne ies  dupa pofta noastra.

       Odata la o teracota prin zid  de 3/3,5  ca sa nu o stric ca  munceam o saptamina plus cirpeli, zugraveli,etc. m.am bagat  in  teracota, fiind ajutat de proprietar  , am iesit de acolo  negru ca drabu, numai albul ochilor  ,hainele le-amaruncat.     Era o cunostiinta  si sa creat o situatie  hilara  cind am iesit afara din teracota. M-au trimis drpt la oglinda sa ma vad cit sunt de mindru.

       In timpul  lucrarii  de orice fel ar fi ,se creeaza fel si fel de situatii, trebuie sa le intelegem , sa ne intelegem si cu beneficiarii, etc.

#1493
vasiuca

vasiuca

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,033
  • Înscris: 25.01.2011
asta da povesti pentru gura sobei :thumbup:

#1494
fan_2201

fan_2201

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 26.01.2012
[quote name='vasiuca' date='5th February 2012, 16:32' post='11064486']
fiecare cu soba lui soba mea incalzeste doua cameri baia si bucataria.. aceasta este soba

...da,interesanta soba.Daca  !m-as fi documentat cat de cat pe net inainte de executia sobei probabil ca n as mai fost in situatia asta neplacuta.INFORMATIA CONTEAZA ! si cate calorifere duce aceasta soba d-le Vasi??

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate