Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Diacritice

- - - - -
  • Please log in to reply
1061 replies to this topic

#991
SuPY

SuPY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,492
  • Înscris: 19.09.2006
@lex404: S-a discutat. Combinaţia AltGr+E despre care pomeneşti este valabilă în Windows XP numai dacă se instalează un driver suplimentar. Tu probabil utilizezi Windows 7 sau 8. Nici combinaţia de taste pentru grade Celsius, de care ai pomenit tu aici, nu funcţionează pe Windows XP (cel puţin, nu în mod implicit).

#992
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,444
  • Înscris: 19.04.2009
Apăi doamne iartă-mă, XP-ul e de domeniul epocii de lemn.
C'mon guys, upgrade it!

#993
SuPY

SuPY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,492
  • Înscris: 19.09.2006
@lex404: Deja suntem off-topic, dar dă-mi tu motive întemeiate şi o fac (adică fac upgrade)! Să cumpăr un calculator nou doar ca să instalez Windows 7 şi să fac pe el fix ce făceam şi pe XP? Nu, mulţumesc!

#994
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Pentru Windows XP nu se mai ofera suport. De asemenea, anumite aplicatii 3rd party nu se vor mai updata. Este un sistem de operare depasit. In locul lui ai putea instala Linux. De exemplu, distributia Ubuntu care este gratuita. Asta daca nu esti dependent de anumite aplicatii care ruleaza exclusiv sub Windows si care nu functioneaza in wine.

In Ubuntu nu exista probleme legate de tastaturile si fonturile romanesti:
ăĂîÎâÂșȘțȚ
€ (AltGr+E)
° (AltGr+5, Space)

Tocmai am instalat toate tastaturile romanesti in afara celor bazate pe layoutul german:

[ http://img.ctrlv.in/img/14/07/05/53b80ef81b4ec.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by _-_, 05 July 2014 - 16:44.


#995
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Sub Ubuntu tastatura cu layoutul "Romanian programmers" este numita simplu "Romanian" si utilizeaza ș-uri si ț-uri cu virgulite:

[ http://img.ctrlv.in/img/14/07/05/53b8120045a72.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#996
SuPY

SuPY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,492
  • Înscris: 19.09.2006
@_-_: Faptul că nu se mai oferă suport pentru Windows XP nu mă deranjează deloc, nici nu făceam actualizări. Anumite aplicaţii nu se vor mai updata? Nu-i nicio problemă, oricum nu le actualizez. Versiunile mai noi ale aplicaţiilor consumă mai multe resurse şi fac cam aceleaşi lucruri, în mare măsură. Dacă eu mă limitez la anumite versiuni ale aplicaţiilor, ce mă poate împiedica să utilizez Windows XP şi peste 10 ani de acum încolo (cu excepţia situaţiei în care schimb calculatorul cu unul ce are peste 4GB RAM)? Sigur ca Ubuntu reprezintă o variantă bună la Windows XP, mai ales în condiţiile în care nu eşti dependent de aplicaţiile de pe Windows OS şi ai alternative pentru ele în Linux, cum ziceai şi tu. Când nu voi mai putea utiliza Windows XP din motive obiective, atunci mă voi gândi la Ubuntu. Mulţumesc pentru precizările privind tastatura românească în Ubuntu! Ce versiune de Ubuntu ai prezentat aici?

#997
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Este ultima versiune: 14.04 LTE (varianta pe 64 biti).
Mai utilizez Ubuntu desktop 12.04 cu Unity (varianta x86) pe un netbook vechi care ofera exact acelasi suport pentru limba romana. Netbookul venise cu Windows 7 preinstalat, dar se misca prea greoi cu Windows 7 asa ca l-am 'reinviat' cu Ubuntu.

Sub Windows XP vor exista tot mai multe probleme de securitate. Update-urile sunt necesare din acest punct de vedere.
Browserele ar trebui si ele updatate, nu doar din motive de securitate, ci si in vederea suportului pentru continut flash, html5 etc.
Windows XP deja nu mai suporta noile versiuni de Internet Explorer si Google Chrome.

#998
cristianadam

cristianadam

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 20.07.2010
[ https://i.imgur.com/607QkFE.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Am pus o poză cu tastatura Delux OM06 - prima tastatură conformă cu aranjamentul primar din standardul românesc de tastatură din 2004!

Este o mostră pe care am primit-o de la firma Delux. Din păcate putem să o comandăm doar într-un număr minim de 1.000 de bucăți!

Am început o campanie de crowdfunding la http://multifinantar...asca-delux-om06

Prețul este 39 de RON.

Dacă campania reușește poate și alți producători o să producă tastaturi mai „acătării”.

#999
Crugasic

Crugasic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 273
  • Înscris: 06.01.2011

View Post_-_, on 03 iulie 2014 - 19:24, said:

Daca litera W ar fi scrisa cu 'pictograme':
atunci in mod sigur americanii ar fi substituit-o prin W.
Dacă litera W ar fi fost afişată cu pictograme, americanii ar fi făcut în aşa fel încît să fie afişată corect. Eşti programator şi ştii foarte bine ce probleme dificile legate de informatică au rezolvat americanii în decursul ultimelor decenii. Azi calculatoarele merg aproape ca unse, în timp ce în anii '80 şi '90 defecţiunile şi incompatibilităţile erau frecvente. Pe lîngă astfel de probleme serioase, afişarea unor litere cu diacritice este floare la ureche. Şi nu uita că tot americanii au fost cei care au făcut posibilă folosirea calculatorului cu sisteme de scriere care nouă ni se par ciudate, dintre care unele au o vechime la fel de mare ca alfabetul latin. Mergi în Panoul de Control şi adaugă mapările de tastatură pentru limbile Oriya, Assamese, Divehi, Armeană sau altă limbă cu denumire exotică. Există oameni care scriu cu astfel de semne ciudate şi nu le e ruşine de ele, în timp ce Rumînilor le e ruşine de cele cîteva litere cu diacritice. Chestia asta ar fi doar penibilă, dacă n-ar fi tragică pentru limba Rumînă, care de aproape 200 de ani încoace este zăpăcită ortografic de către latinomani.

Scrierea fără diacritice de azi se datorează numai şi numai obsesiei imbecile a latinomanilor de a involua limba Rumînă pentru a o face să semene cît mai bine cu o limbă moartă, Latina. Ca urmare a acestei strategii criminale, limba se află azi chiar în pericol de a ajunge alături de Latină, adică în rîndul limbilor moarte. Latinomanii au fost cei care nu au vrut ca în anii '90 să fie impusă obligativitatea vînzării de tastaturi cu alfabetul Rumînesc. Şi nu au vrut pentru că în acea perioadă (1993) ei tocmai îi prostiseră pe Rumîni cum că ar exista un "Î din I" şi un "Î din A", iar tastaturile fără diacritice tocmai asta sugerau, că Î şi  ar fi sunete diferite, care trebuie scrise cu literele lor de origine, adică I şi A. Practic latinomanii au interzis vînzarea tastaturilor cu diacritice pentru a băga adînc în capul Rumînilor că Î este de fapt un I şi că  este de fapt un A. Latinomanii preferă minciuna în locul adevărului ştiinţific şi i-au făcut pe Rumîni să aibă aceeaşi preferinţă. Aşa că azi majoritatea populaţiei scrise la calculator "pana" în mod greşit şi iraţional, pentru că latinomanii nu au vrut ca populaţia să scrie "pînă", aşa cum era corect şi raţional.

View PostCrugasic, on 01 noiembrie 2013 - 20:46, said:

Da, în 2013 numărul celor care scriu cu diacritice a crescut faţă de 2012. Asta e vizibil şi pe forumul Softpedia, dar şi în afara lui, pe celelalte situri care permit scrierea de comentarii. Mai e însă pînă cînd cei care scriu cu diacritice vor fi majoritari. Totul depinde şi de posibilitatea de a cumpăra tastaturi cu diacritice imprimate. Aşa cum am zis, la Real şi Auchan acestea există, dar la majoritatea magazinelor specializate în vînzarea de aparate electronice (eMag, Domo, etc.), nu. Evident că se poate scrie cu diacritice folosind absolut orice tastatură, dar lipsa tastaturilor cu diacritice menţine impresia stupidă că diacriticele sînt litere de categoria a doua, care pot fi ignorate la scrierea pe calculator.

Scriam într-un mesaj anterior despre situaţia prezenţei tastaturilor cu diacritice la magazinele mari. Aşa cum se ştie, magazinele Real nu mai există, fiind transformate în magazine Auchan. La acestea din urmă se găsesc în continuare tastaturile cu diacritice de care vorbeam, ceea ce e un lucru bun. Între timp însă am văzut că şi la Domo lucrurile s-au mişcat în această privinţă, însă pe principiul un pas înainte, doi înapoi.

Pasul înainte este reprezentat de apariţia calculatoarelor portabile HP care au tastaturi cu diacritice. Am văzut trei modele, cu preţuri între 1100 şi 2100 de lei. Aceste tastaturi sînt probabil conforme cu standardul oficial, dar din fericire nu sînt inscripţionate pe taste decît diacriticele Rumîneşti, nu şi cele străine. Eu personal sînt de părere că este o greşeală enormă ca standardul oficial Rumînesc să implice inscripţionarea pe taste şi a unor litere străine. Nu am nimic cu simbolurile internaţionale (de ex. cele pentru valute), dar literele care nu sînt folosite în limba Rumînă nu au ce căuta pe tastatură. Din punctul ăsta de vedere îi felicit pe cei de la HP, pentru că tastatura unora din calculatoarele lor portabile este cu adevărat Rumînească.

Din păcate, HP a făcut şi doi paşi greşiţi, vizibili tot în magazinele Domo. Primul dintre ei este cu adevărat o premieră, adică ceva nemaivăzut în magazinele noastre.

E vorba de calculatorul portabil HP Compaq pentru latinomani! Acesta are o tastatură cu diacritice, dintre care lipseşte însă litera Î. Tasta pe care trebuia să se afle Î este bine-mersi la locul ei, numai că pe ea apar doar semnele pentru paranteze. Ei da, iată că după texte scrise parţial cu diacritice, avem acum şi tastaturi inscripţionate parţial cu diacritice. Ambele situaţii prin bunăvoinţa latinomanilor, care distrug limba Rumînă literă cu literă. Nu e de mirare că astfel de calculatoare pot apărea la vînzare în magazinele Rumîneşti şi încă nu de la o firmă oarecare, ci de la HP, o firmă care a făcut dintotdeauna afaceri bune cu statul Rumîn, controlat ideologic de latinomani.

Este încă un exemplu clar al bătăii de joc generalizate la care este supusă limba Rumînă de către Rumînii înşişi. În loc să trimită calculatoarele portabile la filiala locală HP pentru a fi înlocuit butonul pe care trebuia să se afle Î, responsabilii de la magazinele Domo au zis că "merge şi aşa", că doar e vorba de limba Rumînă, de care îşi bat joc din 1990 încoace toţi comercianţii fără să păţească nimic.

Al doilea pas greşit făcut de Domo este inducerea în eroare a clienţilor cu privire la nişte tastaturi ieftine (Omega) pe a căror cutie este un desen cu steagul Rumîniei, semn că tastatura din cutie e conformă cu alfabetul Rumînesc. Nici vorbă de aşa ceva, tastatura respectivă e una pur anglomană, adică fără diacritice. Cine vrea să cumpere tastaturi cu diacritice de la Domo trebuie deci să deschidă cutia şi să se asigure că nu este înşelat.

View Postcristianadam, on 11 iulie 2014 - 23:55, said:

Am pus o poză cu tastatura Delux OM06 - prima tastatură conformă cu aranjamentul primar din standardul românesc de tastatură din 2004!

O fi tastatura conformă cu aranjamentul oficial, dar este complet neconformă cu aspectul obişnuit al tastaturilor din magazine. Nu te aştepta ca lumea să sprijine cu bani proiectul unei tastaturi care nu seamănă cu nici una din celelalte existente. Ideea de a înlocui etichetele tastelor cu simboluri este complet greşită, pentru că un utilizator se foloseşte de acele etichete pentru a identifica tastele atunci cînd vorbeşte cu altcineva. Manualele softurilor folosesc şi ele denumirea tastelor respective, iar dispariţia denumirilor produce confuzie în mintea utilizatorilor obişnuiţi care citesc un manual şi nu-şi dau seama unde sînt tastele Shift, Page Down şi altele.Cum o să-şi dea seama cineva care nu ştie engleza că tasta Escape e cea pe care se află un omuleţ care fuge? Tu eşti programator şi ai putea probabil să foloseşti şi o tastatură fără nimic inscripţionat pe taste, dar marea majoritate a utilizatorilor nu sînt atît de familiarizaţi cu funcţia butoanelor în aşa fel încît etichetele să poată fi înlocuite cu simboluri, şi ele complet diferite de cele de pe alte tastaturi.

Sincer vorbind, tastatura ta nu poate fi în nici un caz recomandată utilizatorilor obişnuiţi. Iar scopul unei astfel de iniţiative este să fie pe gustul majorităţii populaţiei, nu pe gustul majorităţii programatorilor, care ştiu foarte bine că pot să scrie cu diacritice cu orice tastatură, numai că nu vor, din motive de anglomanie şi de dispreţ pentru limba Rumînă.

O tastatură care să aibă succes trebuie să semene cu cele deja existente. Nimeni nu va cumpăra o tastatură nestandard. Deci prezenţa etichetelor pe taste este obligatorie. Ele trebuie evident traduse (Enter = Introdu / Intră, Delete = Şterge, Escape = Scapă, Page Up = Pag. Sus, etc.), dar în prima fază trebuie păstrată şi eticheta în engleză, scrisă mai mic, pînă ce lumea se va obişnui cu traducerea.

Edited by Crugasic, 13 July 2014 - 11:37.


#1000
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View PostCrugasic, on 13 iulie 2014 - 11:33, said:

O tastatură care să aibă succes trebuie să semene cu cele deja existente. Nimeni nu va cumpăra o tastatură nestandard. Deci prezenţa etichetelor pe taste este obligatorie. Ele trebuie evident traduse (Enter = Introdu / Intră, Delete = Şterge, Escape = Scapă, Page Up = Pag. Sus, etc.), dar în prima fază trebuie păstrată şi eticheta în engleză, scrisă mai mic, pînă ce lumea se va obişnui cu traducerea.

Ce rost ar avea sa fie traduse si inca sa apara pe taste etichete bilingve? Toata lumea stie ce inseamna Enter/ CR, Backspace, Delete, Insert, ESCape, Ctrl/ Control, Shift, Alt, Print Screen,Numeric Lock, Caps Lock etc.
Incarcarea tastelor cu informatii inutile ar fi la fel de neplacuta ca si lipsa etichetelor, adica inlocuirea cuvintelor prin simboluri ca in exemplul de tastatura de mai sus din care au disparut denumirile tastelor de pozitionare a cursorului text in campurile de editare: Home, End, Page Up, Page Down.

Am vazut si eu o tastatura US produsa de HP care era simpla, clasica (fara butoane multimedia, doar cu tastele speciale introduse incepand cu Windows 95). Aceasta tastatura avea si diacriticele romanesti inscriptionate pe tastele corespunzatoare layout-ului romanesc standard. Doar diacriticile erau, ceea ce in opinia mea este suficient.

#1001
SuPY

SuPY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,492
  • Înscris: 19.09.2006
@Crugasic: Cu tot respectul, eşti frate cu Pruteanu?! ;)

#1002
Lavalierre

Lavalierre

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 08.07.2014
Cand lucram la Finmedia (e-Finance), s-a discutat foarte mult acest subiect.

#1003
cristianadam

cristianadam

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 20.07.2010

View Postcristianadam, on 11 iulie 2014 - 23:55, said:

[ https://i.imgur.com/607QkFE.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Am pus o poză cu tastatura Delux OM06 - prima tastatură conformă cu aranjamentul primar din standardul românesc de tastatură din 2004!

Este o mostră pe care am primit-o de la firma Delux. Din păcate putem să o comandăm doar într-un număr minim de 1.000 de bucăți!

Am început o campanie de crowdfunding la http://multifinantar...asca-delux-om06

Prețul este 39 de RON.

Dacă campania reușește poate și alți producători o să producă tastaturi mai „acătării”.

Nu știu de ce dar nu puteam să văd poza mai mare așa că am pus mai jos o referință directă la poză.

Poza pe imgur: https://i.imgur.com/607QkFE.jpg

#1004
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,725
  • Înscris: 10.12.2006
Ok. Totusi, indicatia mea ramane valabila, trimite niste mailuri la chinezi si negociaza la pret, mai repede strangi banii de 1000 de tastaturi daca o tastatura costa 5 lei.
Ca sa-ti dai seama, eu folosesc o tastatura Microsoft cu 30 de lei de ani de zile, si cand se va strica asta voi lua una identica. Iar Delux iti cere 39 lei pe o tastatura la care poate in doua luni se sterge vopseaua de pe taste.

#1005
cristianadam

cristianadam

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 20.07.2010

View PostSfPetru, on 14 iulie 2014 - 23:57, said:

Ok. Totusi, indicatia mea ramane valabila, trimite niste mailuri la chinezi si negociaza la pret, mai repede strangi banii de 1000 de tastaturi daca o tastatura costa 5 lei.
Ca sa-ti dai seama, eu folosesc o tastatura Microsoft cu 30 de lei de ani de zile, si cand se va strica asta voi lua una identica. Iar Delux iti cere 39 lei pe o tastatura la care poate in doua luni se sterge vopseaua de pe taste.

Prețul tastaturii la Delux este 5$.

După plătit importator, taxe vamale, distribuitor, TVA, platforma de crowdfunding = 39 RON.

Deci, 39 RON preț final pentru utilizator. PC Garage livrează acasă tastatura.

Inițial ei mi-au oferit o tastatură „românească” mai ieftin. Dar era vorba despre aranjamentul QWERTZ „moștenit” de la Microsoft și nu de aranjamentul standard din 2004.

Ce e drept, modificarea aranjamentului românesc pentru a-l aduce la zi a ridicat prețul, DAR dintre toți cu care am discutat personal la CES2014, Delux au fost singurii care au acceptat să facă acest lucru.

Și dacă nu aș fi insistat câteva luni de zile de la CES2014 încoace, nu aș fi obținut nici măcar atât! Nimeni nu face mostre de tastatură doar prin intermediul unui schimb de emailuri.

#1006
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,725
  • Înscris: 10.12.2006
Nu crede ca un chinez face tastatura cu $1 iar Delux o face cu 5$, pentru ca de fapt ambele sunt facute in China. Ai vazut ce limba au pe site, pe langa engleza? Diferenta intre chinezul ce vinde cu $1 si cel ce vinde cu $5 e ca al doilea face marketing. Daca tu crezi ca 39 RON e un pret acceptabil si mai bun de atat nu gasesti, ce mai pot eu zice, iti urez bafta. Ma retrag.

#1007
cristianadam

cristianadam

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 20.07.2010
@SfPetru. Clar există chinezi care o să aibă un preț mai mic. Nu încape nicio îndoială. Există loc de îmbunătățit.

Acum pentru acest proiect nu o să mai schimb producătorul. Dacă campania de multi finanțare nu o să funcționeze deoarece prețul a fost prea mare, atunci o să fie vina mea.

nod.ro (importatorul care o să aducă tastaturile din China) are o cifră de afaceri de sute de milioane de €uro. De asemenea ei dețin și marca Serioux (http://www.emag.ro/tastaturi/serioux/c) ei ar putea să producă cu mult mai ieftin o asemenea tastatură.

1000-5000$ sunt o nimica toată pentru NOD, ei ar putea să producă asemenea tastaturi, dar nu o fac. Pentru că nu există cerere...

#1008
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,725
  • Înscris: 10.12.2006
Domnilor, am o problema.
Eu folosesc de multa vreme fonturi cu diacritice prin tot felul de programe, majoritatea acestor fonturi sunt create de oameni normali, nu le-a facut Microsoft sau mai stiu eu cine. In momentul in care am trecut de pe Legacy pe Standard nu mai merg unele caractere (inclusiv in Arial), sare pe alt font.
Nu stiu ce sa-i fac, eu sunt obisnuit sa scriu cu Legacy dar Standard e mai convenabila. Insa daca nu pot folosi fonturile n-am ce face cu ea.

Va dau un astfel de font exemplu, poate aveti idee ce ii lipseste.

Attached File  animeace.rar   120.58K   4 downloads

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate