Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...
 Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne
 Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 

Diacritice

- - - - -
  • Please log in to reply
1061 replies to this topic

#451
mircea21

mircea21

    Rătăcit între viitor și trecut

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,704
  • Înscris: 19.12.2007

View PostA_Catalin, on 28th October 2009, 08:46, said:

Sunt si eu programator (Delphi) si am facut un mic programel cu care se pot numara diacriticele dintr-un text respectiv se pot compara 2 texte si numara diferentele. E mai bine asa decat numararea manuala.
Am pus in atachment executabilul si sursele - astfel incat programatorii sa se convinga ca n-a fost facut sa favorizeze unul din programe.
Acu - daca programatorii sunt de acord - mai ramane doar sa se gaseasca cateva texte (de marime zeci.. sute de KB) corectate bine manual.
Se scot diacriticele, se adauga cu fiecare program si se numara diferentele fata de textul corectat manual.
Ce parere aveti...?
Este discutabilă această numărare, pentru că adăugând cel mai mare număr de diacritice nu înseamnă că am ajuns la un rezultat mai bun. Exact cum a menționat și alceausu, unele diacritice adăugate pot schimba sensul textului. Problema este mai complexă decât pare la prima vedere.

AdiJapan said:

Eu credeam că softul pentru adăugat diacritice este mai mult o unealtă pentru textele vechi, scrise pe vremea cînd diacriticele chiar erau o dificultate.
Vă referiți doar la diacritice, pentru că de exemplu AC-ul face mult mai mult de-atât (ortografie și punctuație)? Și chiar dacă vorbim numai despre diacritice, un asemenea soft este necesar pentru corectarea unui text, mai ales pentru cei care fac trecerea de la scrierea fără diacritice la cea cu diacritice. Textele fără diacritice sunt prezente din păcate și astăzi pe multe site-uri românești.

#452
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008
Mircea21: n-am zis să se numere diacriticele adăugate ci diferențele dintre textul corectat de program și textul corectat manual. Mai precis cât va mai trebui să mai lucreze manual utilizatorul pentru a avea un text scris corect cât mai aproape de 100%. Că de asta e vorba la urma urmei, nu..?
În aceste diferențe vor intra diacriticele puse incorect când trebuiau să fie litere obișnuite respectiv și cazul opus - când trebuiau să fie puse și nu s-au pus.
Numărarea diacriticelor din textul corectat manual folosește doar pentru a ne face o idee cât de multe ar fi trebuit să pună dacă ambele programe ar fi mers 100%.

PS: scuze că n-am fost mai explicit prima dată :(

PPS: ai dreptate, AdiJapan - uite am modificat :D

Edited by A_Catalin, 28 October 2009 - 14:16.


#453
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postmircea21, on 28th October 2009, 20:37, said:

Și chiar dacă vorbim numai despre diacritice, un asemenea soft este necesar pentru corectarea unui text, mai ales pentru cei care fac trecerea de la scrierea fără diacritice la cea cu diacritice. Textele fără diacritice sunt prezente din păcate și astăzi pe multe site-uri românești.
Nu neg că softul este necesar. Eu doar nu înțeleg cum se face că aceia care se pricep cel mai bine la diacritice și care și-au dovedit interesul prin participarea la această discuție sînt primii care scriu fără. Ceva nu e în regulă.

#454
Phoenix

Phoenix

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 318
  • Înscris: 25.05.2004
@AdiJapan

Nu este nimic in neregula, masinile de pe care am scris mesajele (ca si pe acesta) nu are setata tastatura si pe RO si nici nu pot face acest lucru, sunt limitari impuse prin politica, nu pot instala nimic pe el...

Multumesc de atentionare.

#455
alceausu

alceausu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 13.08.2008
Cele mai folosite măsuri pentru evaluarea rezultatelor unui algoritm sunt precizia și completitudinea (numite în engleză "precision" și "recall").
Completitudinea recuperării diacricelor reprezintă numărul de diacritice corect inserate din numărul de diacritice care ar fi trebuit inserate. Aceasta este o măsură care ne spune în ce proporție programul rezolvă problema inserției de diacritice, procentajul rămas spune cât mai are de lucrat utilizatorul pentru corectarea textului.
Precizia reprezintă numărul de diacritice corect inserate raportat la numărul de diacritice pe care programul le-a inserat. În cazul recuperării diacriticelor această măsură ne spune, de fapt, în ce proporție programul schimbă sensul textului prin inserarea greșită de diacritice.
Astfel, un program pentru recuperarea diacriticelor ar trebui să tindă spre o completitudine de 100% dar fără a face rabat de la precizie. E de preferat 70% completitudine cu 100% precizie.

#456
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postalceausu, on 28th October 2009, 21:34, said:

E de preferat 70% completitudine cu 100% precizie.
Da și nu.

Din punctul de vedere al celui care folosește programul pozitivele false (diacritice adăugate prost) și negativele false (diacritice rămase lipsă) sînt la fel de indezirabile, pentru că efortul de a le corecta manual este la fel de mare. În acest caz trebuie acordată aceeași importanță și preciziei și completitudinii. Mai exact suma pozitivelor false și a negativelor false trebuie să fie minimă.

Din punctul de vedere al celor care citesc un text trecut prin program și lăsat cu greșeli lucrurile stau într-adevăr un pic altfel. În urma bolii cronice a scrisului fără diacritice lumea e mai obișnuită cu diacritice lipsă decît cu diacritice puse aiurea. De exemplu dacă vezi undeva scris tata îți poți imagina că poate lipsesc diacriticele, deci încerci și alte sensuri, dar dacă scrie țâță atunci ești în fața faptului împlinit, numai țâță poate fi. Altfel spus, cel puțin pînă ne vindecăm de boala asta, pozitivele false sînt mai puțin acceptabile decît negativele false. În acest caz precizia trebuie să fie, așa cum spuneți, mai aproape de 100%, iar completitudinea poate fi mai mică. Totuși numai 70% mi se pare foarte puțin, înseamnă că la 70 de diacritice adăugate de program mai am și eu de adăugat 30.

#457
Phoenix

Phoenix

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 318
  • Înscris: 25.05.2004
@Alceausu

Ideal așa ar fi cum spui tu, dar nouă, practica ne-a demostrat altceva.
Metoda expusă de tine este utilă în cazul unui text mic. Dacă ai avea un text mare de corectat lucrurile ar sta altfel. De pildă dacă ai alege o precizie cât mai aproape de 100% ar rămâne la final mai multe cuvinte pe care utilizatorul ar trebui să le corecteze, dar dacă ai scade precizia s-ar corecta mai multe cuvinte, cei drept în unele cazuri ar schimba sensul frazei, dar chiar și așa îți va rămâne mai puțin de corectat decât în cazul preciziei mari.

Edited by Phoenix, 28 October 2009 - 20:27.


#458
pamfil nastase

pamfil nastase

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.02.2007
Perfect de acord cu ce-au spus adi_japan și ravinescu. Cîtă vreme un asemenea program e destinat exclusiv leneșilor și mai are și o rată de eroare măricică (de pildă confundă tată cu țâță sau fată cu față sau fâță), e perfect inutil pentru texte de lungime considerabilă.

Cine s-o apuca să treacă texte lungi - cuvînt cu cuvînt - printr-un asemenea filtru? Sau să-l ia la bani mărunți după corectarea automată, incertă?

Eu, în orice caz, nu, iar în locul unde depinde de mine, cine nu scrie cu diacritice de la bun început poa' să nu mai scrie, că textul e refuzat fără drept de apel, oricît de bun ar fi. (Sînt cam al dracu', așa e...) Me sorry, dar puitori de diacritice pe vremuri de criză nu ne permitem. (Altfel era și asta o idee de afacere: "punem virgulițe și căciulițe dedesubtu'/deasupra la literele la fraieri"... Mînca-ț-aș, ce bani făceam, dacă nu erea criză...)

Salut ideea, ca măsură de corectare a unor texte mai vechi, eventual de prin arhive aflate pe net. Dar astfel de softuri nu au cum să înlocuiască scrierea de la bun început cu diacritice, cu atît mai puțin să descurajeze pseudo-lenea.

Scopul final ar trebui să fie ca toată lumea să aibă tastaturi românești și să scrie ca atare. Iar pentru cine n-are sau scrie și în alte limbi să devină curentă (reflex) schimbarea layoutului de tastatură, fără miorlăieli că ar fi greu (gen "vai, dar eu scriu în engleză la serviciu..." - și - sincer - m-am săturat de scuza asta onanistă).

PS: Ar mai fi o idee, că eu chiar vreau să mă îmbogățesc de pe urma proștilor: ce-ar fi ca băieții cu softul ăsta să mă școlarizeze în utilizarea lui, iar eu să mă duc apoi cu kitul în geantă pe la ăia care se hăhăie că sînt inutile diacrticiele? Am o informație subterană cu parfum maxim de credibilitate, cum că se va da o lege că scrierea fără diacritice se va interzice în documentele oficiale și pe siturile instituțiilor de stat. Vă dați seama ce bani am face? Trăiască proștii și viața mea liniștită pe Coasta de Azur, mai încolo...  Hai, că se poate, aștept provincia.

Ne băgăm? :P

#459
Phoenix

Phoenix

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 318
  • Înscris: 25.05.2004
@pamfil năstase

Nu îmi dau seama dacă postul tău este voit jignitor sau vorbești doar în necunoștință de cauză. AutoCorect este un soft gratuit de 7 ani, în toată această perioadă proiectul a fost susținut din resurse personale. Nimeni nu vrea să prostească pe nimeni, de unde acuzele tale?

Tu ai dreptate, ar trebui ca fiecare să scrie corect de la bun început, dar AutoCorect face mult mai mult decât să fie doar un simplu "puitor" de diacritice, dacă ai fi avut curiozitatea să verifici ai fi sesizat acest lucru.
Sunt curios ce ai face în cazul în care ai avea de corectat și adăugat diacritice pe un document de 200 - 300 de pagini... a, bănuiesc că ai sta zile întregi să adaugi la fiecare cuvânt în parte manual. AC tocmai pentru acest lucru a fost conceput, să te ajute să corectezi texte (încarci fișierul și în maxim 1-2 minute îți corectează 93-97% din el) care nu sunt scrise corect, nu au diacritice iar punctuația șchioapătă pe ici pe colo. De-a lungul timpului am primit zeci de mulțumiri din partea elevilor, studenților, traducătorilor amatori și profesioniști, instituții ale statului și alte entități, crezi că toate aceste persoane sunt leneșe, sau nu știu să scrie cu diacritice?

Legat de legea respectivă eu știu că ea există de mult, dar nu se aplică, ca multe alte legi de altfel..., așa că nu te vei putea îmbogății, cel puțin nu de pe urma AC care este și va rămâne un program gratuit.

Învățarea programului nu îți ia mai mult de o jumătate de zi, aplicația are și help din care poți învăța mici trucuri de setare a aplicației pentru o mai bună funcționalitate.

Acest răspuns nu este atac la persoană ci doar o altă explicație dată cu privire la rolul aplicației AutoCorect care nu dorește să suplinească scrierea directă cu diacritice.

Vă urez o zi minunată.

Daniel.

#460
ravinescu

ravinescu

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 249
  • Înscris: 30.04.2009
Eu am folosit AutoCorect pe texte mari, luate bucată cu bucată și deci pot garanta că merge bine. Trebuie recitit textul după adăugarea automată de diacritice și corectate scăpările softului. Asta e partea cea mai consumatoare de timp și cea mai plictistoare, dar e necesară pentru ca textul să fie corect 100%.

Diac+ merge bine pentru un soft atît de nou. Totuși în acest moment este ceva mai slab decît AutoCorect și are cîteva dezavantaje.

1) Dezavantajul principal este că nu funcționează decît cu MS Word 2007, prezent pe o bună parte (40-50% ?) din calculatoarele românilor, dar nu pe toate. Dependența de Word 2007 nu poate fi rezolvată decît prin transformarea în soft de sine stătător (cum e AC) sau în sit web, asemănător cu Diacritice.com.

2) AutoCorect are o versiune separată pentru grafia cu "sînt" și "Î din A". Deci din start AC are o "piață" potențială de utilizatori mai mare, incluzînd ziarele, revistele sau editurile care scriu cu această grafie (GSP, Dilema Veche, Cartea Românească, etc.).

3) AutoCorect are o setare specială pentru verbe la prezent, care dacă e bifată face automat alegerea între forma de imperfect și cea de prezent atunci cînd ele sînt identice la scrierea fără diacritice. Adică în cazul lui "prefera" se adaugă diacritică la Ă ("preferă" => prezent), nu se lasă ca atare ("prefera" => imperfect). Asta e de mare folos pentru texte unde se folosește mult timpul prezent, de ex. articolele de ziar.

4) Diac+ mai are probabil "hibe" destul de importante în ce privește cuvintele simple la care nu recunoaște necesitatea adăugării de diacritice. Un exemplu este "sa-ti", pe care Diac+ nu îl transformă în "să-ți", așa cum o face AC. Aceste probleme pot fi remediate prin folosirea extensivă de către un număr mare de persoane, care să raporteze greșelile făcute de soft.

P.S. Nu are rost ca discuția să degenereze în dispute personale. Pamfil Năstase a scris un post-scriptum la mișto, el ironiza atitudinea nepăsătoare din partea instituțiilor de stat, care sînt primele care ar trebui să respecte legea privitoare la scrisul corect (cu diacritice) și totuși o mare parte din ele nu o fac.

Edited by ravinescu, 29 October 2009 - 11:00.


#461
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008
Eu personal prefer să se micșoreze precizia ca să meargă mai bine corectarea manuală ulterioară.
Să dau un exemplu: "sa/să" se întâlnesc în texte în proporție de aproximativ 5%/95%. Dacă am utiliza precizie 100% ar trebui să înlocuiesc 95% din "sa" în "să", dacă am utiliza la 95% voi înlocui 5% din "să" în "sa". E evident de ce a doua e de preferat..
Știu, situația e prezentată simplist - din cauza algoritmilor și/sau expresiilor din dicționarele acestor programe - dar pe ansamblu e mai bine cu precizie mai mică. Bineînțeles, nu prea mică...

Aș vrea să aduc în discuție un detaliu pe care văd că nimeni nu l-a amintit pe ultimele pagini din acest thread. Și anume că NICIUN program de adăugat diacritice - oricât de bun ar fi el - nu va reuși să adauge diacritice 100% corect.
De ce? Din cauza ambiguității limbajului fără diacritice.
Să dau un exemplu simplu: propoziția "El invata". Se poate scrie cu diacritice "El învață/învăța/învăță". Nu se poate ști care din cele 3 e bună. Numai cel care a scris inițial textul fără diacritice știe :D
De aceea ÎNTOTDEAUNA va fi necesară muncă manuală ulterioară.
Și atunci de ce să nu alegem din cele 2 (și din alte câteva programe și site-uri pe net) pe cel care ne asigură o muncă ulterioară minimă - chiar dacă are și pozitive false...? Deci cel la care textul corectat are cele mai puține diferențe față de textul scris corect.

Lui pamfil năstase:

Sunt de acord ca toți să scrie textele de la bun început cu diacritice. Dar trebuie să fii și tu de acord că atât cei care fac calculatoare cât și cei care fac sisteme de operare n-au ajutat prea mult (trecut și prezent). De aceea, în momentul de față, e mai dificil să scrii cu diacritice decât fără. La texte mici e un efort acceptabil, la texte mari mai puțin. Deci ai doar pe jumătate dreptate.
Că încurajează lenea ai tot pe jumătate dreptate. Dar de aici la a spune că toți care vor să aibă diacritice în texte sunt leneși (mai ales din cauza acestor programe) e cale lungă...

Aș avea 2 sugestii pentru Diac+:
- programul să afișeze ce găseste pe măsură ce caută, nu când termină, astfel încât să se poata începe imediat lucrul la bifări;
- să fie optimizată viteza de căutare - e acceptabilă pentru texte mici dar (foarte) înceată pentru mari.

Edited by A_Catalin, 29 October 2009 - 13:48.


#462
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View PostA_Catalin, on 29th October 2009, 20:25, said:

Eu personal prefer să se micșoreze precizia ca să meargă mai bine corectarea manuală ulterioară.
Exact. Asta spuneam și eu mai sus.

View PostA_Catalin, on 29th October 2009, 20:25, said:

De aceea, în momentul de față, e mai dificil să scrii cu diacritice decât fără. La texte mici e un efort acceptabil, la texte mari mai puțin.
Ține de obișnuință. Eu de cîțiva ani buni scriu numai cu diacritice, acolo unde se poate. După cîteva săptămîni deja scriam mai repede cu diacritice decît fără, ceea ce e firesc, pentru că așa fiecare sunet e pe tasta lui. Acum dacă se întîmplă să nimeresc la un calculator fără setări pentru română (prin aeroporturi, cînd sînt în vizită, la unele dispozitive mobile etc.) mi-e mai greu să scriu fără diacritice decît cu. Și de fapt așa e și normal, să-ți fie mai greu să scrii greșit decît corect.

#463
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008

View PostAdiJapan, on 29th October 2009, 16:17, said:

Exact. Asta spuneam și eu

Da, știu, citisem, e bun ce-ai scris, am vrut doar să explic și punctul meu de vedere.


View PostAdiJapan, on 29th October 2009, 16:17, said:

Ține de obișnuință

În mare parte da dar asta nu înseamnă că nu există motive obiective pentru care e greu să te obișnuiești. E bine că tu te-ai obișnuit ușor dar regula nu se aplică la toți.

#464
ravinescu

ravinescu

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 249
  • Înscris: 30.04.2009

View PostA_Catalin, on 29th October 2009, 13:25, said:

Sunt de acord ca toți să scrie textele de la bun început cu diacritice. Dar trebuie să fii și tu de acord că atât cei care fac calculatoare cât și cei care fac sisteme de operare n-au ajutat prea mult (trecut și prezent). De aceea, în momentul de față, e mai dificil să scrii cu diacritice decât fără. La texte mici e un efort acceptabil, la texte mari mai puțin. Deci ai doar pe jumătate dreptate.
Că încurajează lenea ai tot pe jumătate dreptate. Dar de aici la a spune că toți care vor să aibă diacritice în texte sunt leneși (mai ales din cauza acestor programe) e cale lungă...

Cei care au făcut calculatoare și SO au ajutat enorm, practic ei și-au făcut treaba în mod exemplar. Scrierea cu diacritice românești era posibilă chiar și pe vremea lui Windows 95 și tot atunci era posibilă și cumpărarea de tastaturi cu diacritice preimprimate. Faptul că românii au ajuns să scrie fără diacritice este rezultatul exclusiv al:

- Neimplicării autorităților din domeniul lingvistic sau educațional (Academia și institutele ei de lingvistică, ministerele educației și culturii)
- Neimplicării celor care au o legătură "profesională" cu limba română (scriitori, ziariști, profesori de română, etc.)
- Dezinteresului față de limba română din partea unei mari părți a populației (ceea ce explică și folosirea majoritară a softurilor/SO în engleză, nu în română)
- Lenei și superficialității, care din păcate îi caracterizează pe mulți dintre români (de unde expresia "merge și așa" care a ajuns să le definească comportamentul)

Nu este deloc mai greu să se scrie cu diacritice decît fără. Și eu am scris mult timp fără diacritice, dar după o perioadă de adaptare de cîteva luni am ajuns să scriu aproape la fel de rapid cu diacritice. Mi-au rămas însă destule texte scrise fără diacritice și de aceea am folosit AutoCorect pentru ele.

Leneși nu sînt cei care vor să aibă diacritice puse automat în texte, ci aceia dintre ei care nu vor să facă în paralel efortul de a învăța să scrie cu diacritice. Pentru că scrisul fără diacritice este incorect și doar lenea sau dezinteresul pot face ca o persoană să nu vrea să facă un lucru așa cum trebuie.

Edited by ravinescu, 29 October 2009 - 15:55.


#465
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View PostA_Catalin, on 29th October 2009, 22:49, said:

În mare parte da dar asta nu înseamnă că nu există motive obiective pentru care e greu să te obișnuiești.
Care ar fi acele motive obiective?

#466
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008
Ravinescu a spus că "tot atunci era posibilă și cumpărarea de tastaturi cu diacritice preimprimate". Tocmai asta e problema principală - că am fost prin toate magazinele de calculatoare din orașul meu și niciunul nu are așa ceva.
Fără tastatură cu diacritice e greu să te obișnuiești - trebuie să le ții minte pe unde ar fi...
Eu de acu le țin minte, ba chiar țin minte locul la câteva semne de punctuație, dar la altul e greu să se obișnuiască.
Pe de altă parte când schimb pe Românesc lipsesc unele caractere (e normal, deoarece e un număr fix de taste și 5 au fost schimbate pe diacritice deci ceva tot trebuie să se piardă). Deci ca să le utilizez și pe acelea trebuie să trec din nou pe Engleză; mai târziu, când am nevoie din nou de diacritice, trebuie să trec iar pe Românesc. Acest du-te vino nu ajută vitezei de lucru...
Ar mai fi alte câteva mărunte dar nu cred că ar merita menționate.

#467
Anjin`

Anjin`

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,160
  • Înscris: 10.05.2005
@A Cătălin

http://www.secarica.ro/

Efectul remapării este că veți avea literele românești unde sunt și acum, y rămâne a șasea literă, și nici un alt semn nu se pierde: cele care sunt pe butoanele folosite pentru diacritice se poate accesa cu alt+tasta dorită.

Mulțumesc domnului Adijapan pentru link, acum câteva pagini...

#468
A_Catalin

A_Catalin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 24.01.2008
Mulțumesc, știam de site.
Dar oare câți îl știu...?
E bun că există combinații de taste pentru acelea dar trece ceva timp și depui ceva efort până le înveți...

Ce vreau să spun: sunt complet de acord că românii trebuie să facă efortul sa învețe să scrie textele cu diacritice. Dar n-o să fiu niciodată de acord că e ușor să înveți. Nu e foarte greu dar nici ușor.
Asta e doar părerea mea și n-o consider literă de lege pentru alții.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate