Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Diacritice

- - - - -
  • Please log in to reply
1061 replies to this topic

#199
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005

View Postmufă, on Jun 22 2008, 13:08, said:

E de la scriptul lui ciuly. Cînd scriu direct pe forum cu diacritice arată foarte bine.

mi-am imaginat; dar totusi, de ce-as vrea sa depind de orice script sau alta smecherie care poate ca afiseaza bine diacriticele, poate nu?

#200
CBV

CBV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,690
  • Înscris: 28.09.2007
Pe cine vreți să convingeți că e bine să se scrie incorect? Atâția oameni de valoare scriu corect, cu diacritice, cu tot ceea ce înseamnă o grafie corectă, și veniți dvs., câțiva, care abia dacă deschideți o carte, să faceți teoria chibritului.  Sunt atâtea lucruri interesante și importante pe lume încât abia dacă veți avea timp să auziți de ele. Cât vă mai rămâne din viață să contribuiți și dvs. cu ceva? Scuzați-mi expresia, dar sunteți niște „halitori” și atât. Și mai purtați și discuții inutile și interminabile.

#201
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005
unii contribuie in viata cu altceva in afara unor semne grafice pe-un forum; altii se limiteaza la ele, ca de unde nu-i ... :console:

de curiozitate, treceti asta si-n cv? :rolleyes:

Edited by mianna, 22 June 2008 - 17:19.


#202
CBV

CBV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,690
  • Înscris: 28.09.2007
Dacă v-ați scrie CV-ul fără diacritice eu nu v-aș angaja. Dacă aș afla că așa scrieți pe un forum, de asemenea nu v-aș angaja. Norocul dvs. că nu depindeți de mine. După cum scrieți așa și sunteți.

#203
Mr_Woppit

Mr_Woppit

    the last of them..

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 17,834
  • Înscris: 26.11.2001

View PostCBV, on Jun 22 2008, 18:01, said:

Pe cine vreți să convingeți că e bine să se scrie incorect? Atâția oameni de valoare scriu corect, cu diacritice, cu tot ceea ce înseamnă o grafie corectă, și veniți dvs., câțiva, care abia dacă deschideți o carte, să faceți teoria chibritului.  Sunt atâtea lucruri interesante și importante pe lume încât abia dacă veți avea timp să auziți de ele. Cât vă mai rămâne din viață să contribuiți și dvs. cu ceva? Scuzați-mi expresia, dar sunteți niște ?halitori? și atât. Și mai purtați și discuții inutile și interminabile.
:lol: si zi asa, stam prost cu cartile nu? suntem niste halitori? :huh:

Mai nea patronu' (ajung si la asta imediat), matale ai citit in viata asta? Ca daca o faceai ma gandesc ca te-ai fi impiedicat de niscaiva termeni si expresii de genul "libertate de exprimare", "alegere", "opinii personale" ca sa nu mai zic de clasicul "asa vor muschii mei".

Mda, ca sa vezi, noroc cu unul ca tine care vine sa faca lumina la capatul tunelului ca altfel ..vai de viata noastra.

Apropo, inainte sa te apuci sa tipi ca tu te-ai adresat cu dvs. iar eu te-am tratat la persoana I, mai citeste odata aia cu "halitorii"  :photo: ..care nu se incadreaza deloc in politetea lui "dumneavoastra".


View PostCBV, on Jun 22 2008, 18:53, said:

Dacă v-ați scrie CV-ul fără diacritice eu nu v-aș angaja. Dacă aș afla că așa scrieți pe un forum, de asemenea nu v-aș angaja. Norocul dvs. că nu depindeți de mine. După cum scrieți așa și sunteți.
da, norocul nostru ca nu depindem de tine :proud:

Intrebare: cat de "limitat" sa fii sa refuzi la un interviu un profesionist(pe postul cautat) pe motiv ca nu scrie cu diacritice? :D

Edited by Celest, 22 June 2008 - 20:52.


#204
gomez99

gomez99

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,209
  • Înscris: 20.03.2005

View PostCelest, on Jun 22 2008, 21:51, said:

Intrebare: cat de "limitat" sa fii sa refuzi la un interviu un profesionist(pe postul cautat) pe motiv ca nu scrie cu diacritice? :D

o sa te mire, da foarte multi recrutori nu iau in considerare cvurile sau scrisorile de intentie care nu sint scrise asa. ca e bine sau rau, asta e alta cestiune.

da eu vin si zic:
pina una alta pe subiectul asta fiecare bate cimpii cu gratie si isi da cu parearea cam cum vede el treaba. scopul exercitiului imi pare a fi mai putin corijarea limbii romane cit libera exprimare a unei opinii. ca o fi buna sau rea - opinia - asta e alta cestiune. pina nu indeamna la sugusarea onor membrilor academiei romane, se poate zice de una, de alta [da cind se ajunge si la asta, dati-mi un PM  :devilred: ]
acu niste ani, daca dadeai examen de slujbas la prefectura si scriai "vreau" in loc de "voiu", picai. ca acu se scrie "vreau" nu stiu daca e neaparat o evolutie. poate ca e mai degraba o realitate. evolutia unei limbi nu e musai spre bine - dpdv al unora. probabil ca iluministii ar face hipertensiune vazind ca spunem printer si nu "scriitoare mecanica".
iar eu ramin la parerea mea ca ar fi mai bine fara diacritice. ba si fara majuscule. :P

Edited by gomez99, 22 June 2008 - 21:33.


#205
Dyzygoteka

Dyzygoteka

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 234
  • Înscris: 03.04.2008

View PostStrict, on Jun 7 2008, 12:22, said:

Semnul diacritic este un simbol grafic folosit împreună cu o literă pentru a o modifica.
Semnul diacritic  se numește "sedilă".  :)

#206
Strict

Strict

    Custom member title

  • Grup: Members
  • Posts: 5,226
  • Înscris: 07.08.2006
Nu orice semn diacritic.  Doar sedila se numește așa.

#207
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005

View Postgomez99, on Jun 22 2008, 22:32, said:

o sa te mire, da foarte multi recrutori nu iau in considerare cvurile sau scrisorile de intentie care nu sint scrise asa. ca e bine sau rau, asta e alta cestiune.

am trecut de mult de faza in care-mi scriam CV-ul in romana :) (hmmm, daca stau sa ma gandesc, n-am trecut niciodata prin ea, ca rezidentiatu' nu se ia pe baza de CV, din pacate nu prinzi chirurgia doar pentru ca scrii cu diacritice :D )

#208
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008
Mianna, dacă forumul ar avea suport complet pentru UTF-8 (Unicode) n-ar mai apare astfel de semne ciudate. Probabil că peste un an se va realiza acest lucru, tot internetul va trece treptat pe Unicode. Deci afișarea incorectă a diacriticelor nu va mai fi o problemă (nici acum nu e pe siturile care au avut grijă să fie de la început compatibile UTF-8, inclusiv bazele de date). E din păcat un obicei românesc de a ceda psihic atunci cînd se întîlnesc greutăți, în loc să se încerce rezolvarea lor. Abandonarea diacriticelor pentru că nu se văd bine în anumite situații înseamnă tocmai asta, cedarea în fața unei probleme care poate fi rezolvată. Toate celelalte popoare europene nu au această atitudine, nu ai să vezi vreun sit polonez, ceh, unguresc, francez, suedez, etc. de talia Softpedia unde să nu se folosească diacriticele limbilor respective. Nefolosirea diacriticelor este încă o manifestare a sindromului "merge și așa" care aduce mari prejudicii în toate domeniile de activitate și le creează românilor o faimă de oameni superficiali și leneși.

Hai măi Gomez99, tu vii să ne amuzi aici cu chestii de-astea :
========================
As zice ca pronuntia si diacriticile sint doua subiecte diferite. Pot scrie sh sau tz si nu e nevoie sa folosesc diacritice. Dupa mine diacriticele, indiferent de limba, pot lipsi, simplificind mult scrierea. Cred ca mai degraba e o problema de nationalism. Ca si scrierea cu majuscule dupa punct si alte citeva elemente. Ginditi-va ca sint unele popoare care nu au majuscule in scriere si comunica foarte bine asa, ba chiar au o literatura bogata si frumoasa.
=======================

Cum să fie lucruri diferite ? Diacriticele (accente, căciulițe, virgule, sedile, umlauturi, etc.) servesc tocmai pentru a semnala o anumită pronunție, de exemplu vezi diferența dintre è și é , adică "e" cu accent grav și cu accent ascuțit din franceză. Dacă acest accent ar lipsi lumea nu ar ști cum să pronunțe corect cuvintele unde apar ele. Sigur că pentru un francez care a învățat cum să pronunțe cuvintele asta nu ar fi o problemă, dar pentru un român care învață franceza lipsa accentelor îl poate face să pronunțe greșit și să nu fie înțeles. La fel stau lucrurile pentru cineva care învață româna, fie el copil mic sau străin. Aceștia nu pot face instantaneu diferența între A și Ă atunci cînd apar într-un cuvînt scris fără diacritice, tocmai pentru că ei n-au un vocabular prea bogat. Nu poți să înveți pe cineva limba română dacă nu folosești diacriticele. Hai să zicem că s-ar putea folosi "sh" și "tz" pentru Ș și Ț, dar ce te faci pentru Ă sau Î, pe ele cu ce le înlocuiești ?

Diacriticele nu au fost puse din motive estetice în nici o limbă, ele își au rolul lor absolut esențial. Cine afirmă contrariul arată că nu știe nici o altă limbă străină în afară de engleză, una din foarte puținele limbi fără diacritice (singura din Europa dealtfel). Să nu uităm că spaniola, franceza sau portugheza sînt vorbite de sute de milioane de oameni și nu a propus nimeni renunțarea la diacriticele din aceste limbi, tocmai pentru că acest lucru e imposibil d.p.d.v. lingvistic. Deci nu e vorba de naționalism, ci de "raționalism", nu se poate schimba o limbă de pe o zi pe alta sau chiar de la o generație la alta. Diacriticele românești au fost inventate cînd s-a făcut trecerea de la scrierea cu caractere chirilice la cea cu caractere latine. Limba română a conținut dintotdeauna sunetele ĂÎȘȚ. Acestea apar ca litere separate în alfabetul chirilic ( http://ro.wikipedia....abetul_chirilic ), primul alfabet folosit pentru scrierea în română. Lingviștii români care s-au ocupat pe la 1800 de trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin n-au vrut să inventeze niște litere speciale sau să le ia pe cele din rusă, așa că au pus niște diacritice sub sau deasupra unor litere din alfabetul latin. Alegerea asta a fost influențată de unele limbi europene cu ortografie stabilizată la acea vreme, ca franceza și germana.

Dar în definitiv cine nu dorește să folosească diacritice e liber(ă) să o facă. Fiecare e responsabil cu imaginea proprie și așa cum există persoane cărora nu le pasă că ies pe stradă îmbrăcate neîngrijit, pot să existe și persoane cărora să nu le pese că scriu incorect d.p.d.v. ortografic.

Iar chestia cu evoluția limbii române spre pierderea diacriticelor e un lucru fără nici o bază în mediul real sau virtual. Tot mai multe situri românești folosesc diacritice și nu există nici măcar un singur sit care să fi folosit diacritice și ulterior să fi renunțat la ele.

#209
Strict

Strict

    Custom member title

  • Grup: Members
  • Posts: 5,226
  • Înscris: 07.08.2006

View Postmihaicro, on Jun 23 2008, 08:41, said:

Mianna, dacă forumul ar avea suport complet pentru UTF-8 (Unicode) n-ar mai apare astfel de semne ciudate. Probabil că peste un an se va realiza acest lucru, tot internetul va trece treptat pe Unicode. Deci afișarea incorectă a diacriticelor nu va mai fi o problemă (nici acum nu e pe siturile care au avut grijă să fie de la început compatibile UTF-8, inclusiv bazele de date). E din păcat un obicei românesc de a ceda psihic atunci cînd se întîlnesc greutăți, în loc să se încerce rezolvarea lor. Abandonarea diacriticelor pentru că nu se văd bine în anumite situații înseamnă tocmai asta, cedarea în fața unei probleme care poate fi rezolvată. Toate celelalte popoare europene nu au această atitudine, nu ai să vezi vreun sit polonez, ceh, unguresc, francez, suedez, etc. de talia Softpedia unde să nu se folosească diacriticele limbilor respective. Nefolosirea diacriticelor este încă o manifestare a sindromului "merge și așa" care aduce mari prejudicii în toate domeniile de activitate și le creează românilor o faimă de oameni superficiali și leneși.
Îmi pare rău că simt nevoia să fac un pic de teoria chibritului aici. Cazi în greșeala larg răspîndită de a confunda Unicode cu UTF-8.  UTF-8 este doar o reprezentare externă a caracterelor din Unicode, una foarte merituoasă, dar totuși una dintre mai multe.  E, ISO 8859-2 este o reprezentare externă a unui subset, și spre deosebire de UTF-8 are meritul că "se vede bine" în tot soiul de aplicații legacy pe care mulți încă le folosesc, și s-a folosit la noi mulți ani.  Forumul suportă și celelalte caractere, dar prin alte mijloace (dă-i view source să vezi cum se scris à, de exemplu, deși sînt convins că știi deja), iar faptul că un caracter UTF-8 nu se vede corect este firesc, de vreme ce encodingul este altul.  Dacă forumul ar fi fost UTF-16 nu ai putea spune că nu e Unicode, dar caracterele codate UTF-8 s-ar vedea în continuare prost.

Dacă s-ar trece la UTF-8 nu ar fi suficient să modifice cineva encodingul implicit, ar trebui convertit tot mormanul de posturi din baza de date, care nu e tocmai mică, ceea ce nu s-ar putea face instantaneu.  Este vorba de un downtime exagerat pentru ceea ce s-ar obține.  Părerea mea :)

#210
gomez99

gomez99

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,209
  • Înscris: 20.03.2005
@mianna
si eu am ajuns la chirurgie fara CV, numai pe baza de bilet de internare...

@mihaicro
<<Hai să zicem că s-ar putea folosi "sh" și "tz" pentru Ș și Ț, dar ce te faci pentru Ă sau Î, pe ele cu ce le înlocuiești ?>>
pai tocmai asta ziceam eu. se poate folosi sh pentru ș. deci pot pronunta ceva in acelasi fel si fara a folosi diacritice. deci, daca ajung la acelasi rezultat si folosind diacritice si nefolosind diacritice, pot spune ca "pronuntia e una si diacriticile alta". :)
pentru ă, î s-ar putea lua in considerare o litera separata, asa cum spui <<În română literele cu diacritice sunt asociate cu sunete distincte, .... Adică între "a" și "ă" sau între "i" și "î" există o diferență majoră de pronunție.>> pai daca sint sunete distincte, poate nu le-ar face rau sa fie asociate cu litere distincte si nu cu litere cu diacritice. ca lingvistii de la 1800 au luat o anumita hotarire, e treaba lor, nu ma apuc eu acum sa le fac analiza muncii. au fost insarcinati cu treaba asta si au dat o solutie considerata buna. ea poate tine nu numai de experienta altor popoare ci si de zbaterea de afirmare a latinitatii noastre. da pe mine ma framinta mai putin de ce au luat ei hotarirea asta. oricum, e o conventie. conventiile sint stabilite de oameni. la fel de bine se poate stabili alta conventie. ma bazez pe faptul ca in limba romana exista "ce" si "che" (pentru care nu s-au folosit diacritice) asa ca ar putea foarte bine sa existe si sh si tz. pentru ă si î nici macar nu ar mai trebui inventate litere. e suficient sa botezi asocierea dintre a si diacriticul cu pricina ca litera si ai rezolvat problema. reiau ideea conventiei. asocierea dintre "," si "t" duce la "ț". dar la fel de bine se putea asocia "." cu "t" cu acelasi rezultat, daca cel ce s-a ocupat de asta considera ca e bine.
japonezii au niste premiati nobel pentru literatura si nu folosesc diacritice si nici majuscule. da probabil ca sa compenseze au 3 tipuri de scriere. :D fiecare cu suferinta lui.

#211
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008
Forumul trebuie totuși trecut pe UTF-8 dacă se va putea face asta fără să apară probleme serioase la convertirea bazei de date. A fost o discuție pe lista Diacritice despre asta :

http://groups.google...e03de9dd51d9daa

Acum pe forumul SP se folosește ISO-8859-2, un standard mai vechi, potrivit pentru alfabetele din țările est-europene, dar care nu include diacriticele românești cu virgulă. Într-adevăr pot fi afișate de forumul SP și caracterele care nu sînt incluse în acest standard, cum sînt de exemplu Ș și Ț (cu virgulă).  Dar metoda aleasă nu e infailibilă, de exemplu e imposibil să fie scrisă pe forumul SP litera E cu accent grav, literă folosită pe larg în franceză. Mai grav, dacă vreau să postez rapid (Fast Reply) sau să editez rapid (Quick Edit) nu pot folosi literele Ș și Ț cu virgulă, adică variantele corecte (cele cu sedilă sînt incorecte). Dacă forumul ar fi fost UTF-8 această problemă nu ar fi apărut. Am încercat același lucru pe forumurile Chip și XtremPC, iar acolo nu apar astfel de situații neplăcute. E o bilă neagră pentru SP, orice s-ar zice.

Compatibilitatea cu aplicațiile vechi e de luat în seamă, deși în cazul unui forum procentul celor care nu folosesc IE 6-7, FF 2-3, Opera 8-9, este probabil foarte mic. Iar toate aceste programe afișează bine caracterele UTF-8. Windows folosește începînd cu Vista variantele de diacritice românești cu virgulă și lumea a început deja să le folosească. Menținerea lui ISO-8859-2 pe forumul SP va duce la probleme mari în viitor, deci cu cît trecerea la UTF-8 va fi făcută mai devreme, cu atît mai bine. Trebuie luată în calcul și compatibilitatea cu aplicațiile noi, de exemplu cu Windows Vista.

Edited by mihaicro, 23 June 2008 - 08:57.


#212
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005

View Postgomez99, on Jun 23 2008, 09:45, said:

@mianna
si eu am ajuns la chirurgie fara CV, numai pe baza de bilet de internare...

scris cu diacritice, nu? :P

Edited by mianna, 23 June 2008 - 16:56.


#213
ciuly

ciuly

    dus cu pluta pe apa sambetei

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,848
  • Înscris: 17.03.2004

View Postmufă, on Jun 22 2008, 13:08, said:

E de la scriptul lui ciuly. Cînd scriu direct pe forum cu diacritice arată foarte bine.
am rezolvat-o si pe asta. tot softu forumului e devina, of course. conform standardului, stringu unicode se converteste in utf-8 care apoi se percent-encode-uieste (vorbesc de url-encoding cand se trimit datele din post (ce a scris omu) la server).
ma rog, bine ca avem standarde :confuzzled:

#214
itchyyy

itchyyy

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 23.08.2008

View Postmufă, on Jun 22 2008, 13:08, said:

E de la scriptul lui ciuly. Cînd scriu direct pe forum cu diacritice arată foarte bine.

Am și eu o curiozitate, în viață de zi cu zi, cînd folosiți hîrtia și creionul sau pixul, de ce folosiți fraților diacrtice? Că-s nașpa tare, nu sunt kul! :bleah:


am si eu o curiozitate: ai renuntat la ele si cand folosesti hartia si creionul si pixul?  :rolleyes: vrei sa fii kul, 'ai?  :D (btw, e viața de zi cu zi  :P )

View Postmufa, on Aug 23 2008, 15:09, said:

Scriu aici ca poate sunt si altii interesati:
Am intrat in magazinul Orange de pe Mosilor si am intrebat daca au iphone 8Gb si la ce pret. Mi-au comunicat pretul de 209 EUR cu TVA, am zis ca-l vreau, am platit, am semnat, am pus stampila, am plecat cu "jucaria". Simplu, nu?


#215
mufa

mufa

    Porc misogin

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,738
  • Înscris: 13.01.2005

View Postitchyyy, on Aug 23 2008, 19:31, said:

am si eu o curiozitate: ai renuntat la ele si cand folosesti hartia si creionul si pixul?  :rolleyes: vrei sa fii kul, 'ai?  :D (btw, e viața de zi cu zi  :P )
Postez de pe un telefon care inca nu are suport pentru caractere romanesti :(

#216
gigel de hohențolărn

gigel de hohențolărn

    am merțan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,692
  • Înscris: 07.07.2006

View Postmufă, on Jun 22 2008, 13:08, said:

E de la scriptul lui ciuly. Cînd scriu direct pe forum cu diacritice arată foarte bine.

Am și eu o curiozitate, în viață de zi cu zi, cînd folosiți hîrtia și creionul sau pixul, de ce folosiți fraților diacrtice? Că-s nașpa tare, nu sunt kul! :bleah:
:roflmao: acu mi-aduc aminte că aveam un coleg de grupă, băiat de treabă, care își lua notițele de curs cu sh, tz, ah(în loc de ă) - noroc că formulele le lăsa intacte. ar fi fost haios să scrie ζ,ψ,λ-urile în IRC-ească și l33t speak :D

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate