Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 

Instalažii SOLARE, Panouri plane, Tuburi vidate

* * * * - 4 votes
  • This topic is locked This topic is locked
8468 replies to this topic

#5275
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Deocamdata nu-mi dau seama unde sa mut posturile tale. ( Momentan se pare ca nu se justifica sa deschizi un topic nou pentru problema ta )

------

Hai sa lamurim putin lucrurile:
- Prima chestie ar fi ca tu nu ai boiler bivalent (asa cum spui in titlul topicului).
- Un boiler bivalent este ala care are 2 serpentine. (una inferoara cuplata la panouri si alta superioara cuplata la centrala)
- Tu ai de fapt un puffer Tank in Tank. (puffer 600 litri + boiler 160 litri = 760 litri total )
- Esti sigur ca nu ai gresit cumva cu litri astia ?

Asa ca cine ce incalzeste ?
- Ai odata pufferul de 600 litri si a doua oara ai boilerul incorporat in puffer de 160 litri.
- Unde anume este cuplata centrala si unde anume sunt cuplate banourile ?
- Cine/care cu ce serpentina voteaza ?
- Unde sunt bagate sondele de la SR868 ?
- Din cite inteleg eu, tu comanzi cu SR-ul si Protherm-ul. Asa este ?
- La Protherm ai kitul de preaparare ACM (vana cu 3 cai + sonda NTC bagata in boiler) ?

Nu ar strica o schema hidraulica la ce ai tu acolo.

#5276
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,157
  • Înscris: 09.01.2008
Cred ca are un tank in tank de 600 L cu 2 serpentine. Una pt solar si una pt centrala.
Eu am un sistem asemanator cu diferentele ca nu am CT (am o rezistenta electrica), tank-ul e de 800L, am deja vana termostatica pe ACM si am doar o serpentina.Vana termostatica isi face treaba fara probleme pana la 100gC. ACM cred ca trebuie sa fie prioritara si asta ar trebui sa o implementezi in conditionarea pompei pt incalzire. Conteaza foarte mult si ce sistem de incalzire ai si la ce temperaturi merge. Radiatoarele necesita temperaturi sensibil mai mari decat Ia IPAT. Presupun ca ai 2 tarife la contorizare de ai ales programul ala.

#5277
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Cam asa banuiesc si eu, pentru ca are multe tuburi (ca si tine de altfel :D)

#5278
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Florin, este boiler bivalent, cu două serpentine. Cum a spus și colegul mai sus. Am conectat la el panourile + centrala.
Cu mutatul postului, sigur, nu e nicio problemă, mă bucur că s-a rezolvat Posted Image

Florin, cât despre întrebări, am făcut câteva poze. Sunt multe țevi/senzori pe acolo, nu știu exact ce să răspund.

Later Edit: am căutat boilerul pe net, cred că este acesta: KSC1 – buffer + boiler + 1 serpentină : http://www.eradiatoa...itri-p3523.html (Deci aparent are o singură serpentină).

>> Din cite inteleg eu, tu comanzi cu SR-ul si Protherm-ul. Asa este ?

Corect. Prin intervalul orar îi spun când să intre centrala.

>> - La Protherm ai kitul de preaparare ACM (vana cu 3 cai + sonda NTC bagata in boiler) ?

Din păcate, habar nu am. Tot sistemul a trecut prin mâna a 3 firme. Instalatorii inițiali care mi-au făcut toată țevăraia din casă. Apoi o altă firmă (de fapt un inginer/director de la firma respectivă) care mi-a făcut proiectul (mă rog, planul) cu tot sistemul care-l am și mi le-a montat parțial (fără panouri și automatizarea lor), care din păcate, a decedat între timp, și firma s-a dus naibii (nu mai am unde să sun), și a 3-a firmă care mi-a finalizat de fapt tot sistemul (montat panourile, automatizarea, conectat centrala, etc).

Am făcut câteva poze mai jos, poate găsești vreun răspuns:

http://imgur.com/a/QDcJ1

Edited by Expertu, 02 October 2014 - 15:29.


#5279
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Nu eu am mutat topicul, dar asta nu conteza. Oricum in momentul de fata cred ca te potrivesti mai bine in topicul asta de panouri solare, cu toate ca tu de fapt ai o instalatie mai deosebita si nu una oarecare.

-----

De regula la ce ai tu acolo i se spune Puffer Tank in Tank. De altfel si in link-ul postat de tine i se spune Buffer si nu Boiler. (Puffer sau Buffer este tot aia. Depinde in ce limba vorbim. In romaneste se numeste acumulator de caldura. Dar cum nu mai stim romaneste si nici nu suntem la facultate, este bine oricum Posted Image).

Tu ai de fapt un puffer, dar unul in care sa introdus si un boiler in partea superioara. Deaia nu este Puffer simplu ci unul Tank in Tank (adica un 2 in 1 ca si detergentul). Pe deasupra pufferul tau are si o serpentina (ca este modelul KSC1). Volumul util al pufferului este de 450litri si a boilerului de 150 litri. Ambele volume la un loc au 600 litri.

Teoretic centrala este cuplata direct la puffer si doar panourile solare sunt cuplate la serpentina pufferului (asta ar fi legarea fireasca a echipamentelor tale si banuiesc ca asa si sunt legate). Tu incalzesti cu centrala si panourile apa din puffer si indirect de la volumul ala de 450litri de apa incalzita, se incazeste si boilerul de 150litri, care este imersat in cei 450 litri ai pufferului

In mod normal cu combinatia pe care o ai tu, ar trebui sa ai si aport la incalzire si in perioada asta sa reusesti sa-ti incalzesti si casa de la soare. Userul @Camsonat are ceva similar si reuseste sa-si incalzeasca casa fara sa mai consume curent.

Nu stiu daca este bine ca ai programat sa plece si centrala (asta pentru ca inca nu am citit documentatia de la SR-ul tau si nu stu exact ce stie sa faca). In mod normal cu cele 90 tuburi pe care le ai, tu ar cam trebui sa ai suficienta apa calda si fara sa porneasca centrala. Plus ca ar trebui sa ai si caldura cu excesul pe care-l produc cele 90 tuburi care vara sunt capabile sa incalzeasca peste 900 litri de apa, adica mult mai mult decit cei 600litri pe care-i ai tu.
In perioada asta centrala pe curent ar trebui pornita doar daca nu ai suficienta caldura, ca apa calda ma gindesc ca ai si fara sa plece centrala pe curent. Din punctul meu de vedere este gresit sa pornesti centrala pe curent in functie de timp. Ea trebuie pornita doar in functie de temeratura si nu in functie de timp. Vara cind scade boilerul sub o anumita temperatura, sa zicem ca sub 45grd, sa plece centrala. (cu toate ca nu cred ca-ti scade tie vara apa din boiler sub 45grd). Iar iarna cind scade apa in puffer (in puffer si nu in boiler) sub o anumita valoare, sa zicem ca 50grd, sa plece centrala. Toamna si primavara se poate introduce si o conditie suplimentara, astfel incit centrala sa plece doar daca o cere termostatul de ambient si in puffer am sub 50grd.
(Sper ca SR-ul tau stie sa citeasca si temperatura apei si ca nu da drumul la centrala in intervalele orare stabilite de tine, daca ai pufferul sau boilerul cald)

#5280
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Salut Florin.

>> In mod normal cu combinatia pe care o ai tu, ar trebui sa ai si aport la incalzire si in perioada asta sa reusesti sa-ti incalzesti si casa de la soare.

Da, sistemul este cu aport de încălzire. însă mai greu cu încălzitul casei de la panouri, ziua, pentru că în acest moment (3 octombrie) ziua avem 23-25 grade în casă fără încălzire. Deci aportul de încălzire pe timp de zi se va vedea probabil din noiembrie încolo. Noaptea însă temperatura din casă scade pe la 20-21 grade, și avem nevoie de acele 2-3 grade în plus, deci centrala intră Posted Image

>> Tu incalzesti cu centrala si panourile apa din puffer si indirect de la volumul ala de 450litri de apa incalzita, se incazeste si boilerul de 150litri, care este imersat in cei 450 litri ai pufferului

într-adevăr, boiler de 150L pentru apa menajeră se încălzește prin contact direct cu restul apei din boiler.

>> Nu stiu daca este bine ca ai programat sa plece si centrala (asta pentru ca inca nu am citit documentatia de la SR-ul tau si nu stu exact ce stie sa faca). In mod normal cu cele 90 tuburi pe care le ai, tu ar cam trebui sa ai suficienta apa calda si fara sa porneasca centrala. Plus ca ar trebui sa ai si caldura cu excesul pe care-l produc cele 90 tuburi care vara sunt capabile sa incalzeasca peste 900 litri de apa, adica mult mai mult decit cei 600litri pe care-i ai tu.

Centrala este programată să plece pe timp ȘI pe temperaturi bineînțeles. De ex. între 7 seara și miezul nopții (când panourile sunt aproape inutile acum, iar la iarnă inutile, mai ales dacă mai devreme în ziua respectivă nu a fost soare), dacă apa din buffer (boiler, whatever Posted Image ) scade sub 50 grade, centrala pornește, duce apa în 55, și se oprește.

Excesul de căldură pe care îl produc panourile, momentan este recirculat cu boilerul. Acum 1 lună când panourile atingeau și 140 grade (în 15 minute) dacă le lăsam, le recirculam cu boilerul la 90 de grade, să protejez instalația (initial, automatizarea avea recircularea de urgența la 120 grade), iar boilerul crește foarte puțin în temperatură (eg. dacă era setat pe 60, recircularea de urgența îl ridica în maxim 64 grade pe parcursul unei zile foarte călduroase). Probabil că la iarnă acel exces va merge în încălzire (ziua).

>> Din punctul meu de vedere este gresit sa pornesti centrala pe curent in functie de timp. Ea trebuie pornita doar in functie de temeratura si nu in functie de timp.

Automatizarea permite setările de temperatură doar sub forma unei perioade de timp. Ai 3 "intervale". Poți anula două și poți trece primul interval pe 00:00 - 23.59. Ai înțeles ideea. însă momentan mă ajută acele 3 intervale, pentru că ziua centrala este oprită (panourile preiau tot între 7 AM și 7 PM), seara ajută cu un pic de aport, iar noaptea iar este oprită pentru că temperatura apei din boiler scade foarte greu spre dimineață. Economisesc fără niciun rabat de la comfort.

>> (Sper ca SR-ul tau stie sa citeasca si temperatura apei si ca nu da drumul la centrala in intervalele orare stabilite de tine, daca ai pufferul sau boilerul cald)

Da, am explicat mai sus. Știe.

Deasemenea, am uitat să mai menționez că am și un senzor de temperatură exterioară, conectat la automatizare, care nu pornește căldura în calorifere decât dacă temperatura exterioară scade sub X (setat de mine). Mă rog, nu este important, în cazul de față, dar am spus, să fie.

Edited by Expertu, 03 October 2014 - 09:57.


#5281
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Se pare ca sistemul tau este corect executat si merge bine. Nu prea stiu ce sfaturi sa-ti mai dau inafara de cele pe care deja le-ai primit:
- Montezi o "vana antioparire" pe iesirea ACM din boiler.
- Setezi SR-ul sa-ti faca 80grd in "boiler". Din fabrica el este setat pe 60grd si cind sa atins temperatura se opreste pompa si drept urmare ajung anourile tale la peste 120grd. Daca salti acest prag la 80-85grd este foarte posibil sa nu-ti mai treaca panouile de 90grd. Daca si asa trec de 100grd, te apuci de gasit solutii de anulare a unui numar de tuburi pe perioada veri. Cu citeva pagini mai in urma a prezentat @Camsonat solutia adoptata de el.

#5282
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
>> - Montezi o "vana antioparire" pe iesirea ACM din boiler.

E în plan deja.

>> Setezi SR-ul sa-ti faca 80grd in "boiler". Din fabrica el este setat pe 60grd si cind sa atins temperatura se opreste pompa si drept urmare ajung anourile tale la peste 120grd. Daca salti acest prag la 80-85grd este foarte posibil sa nu-ti mai treaca panouile de 90grd. Daca si asa trec de 100grd, te apuci de gasit solutii de anulare a unui numar de tuburi pe perioada veri. Cu citeva pagini mai in urma a prezentat @Camsonat solutia adoptata de el.

Nu e cam sus 80 grade pentru boiler ? Nu știu, zic. Also, apa asta merge și în calorifere. E ok să fie la 80 grade ?

Also, panourile nu ajung la peste 120g. Am setat recircularea de urgență (de răcire a panourilor) la 90 grade, din automatizare. Indiferent că în boiler am atins deja temperatura setată (60C să zicem) pompa tot recirculă și peste 60. Și ajunge în maxim 65C. Asta acum o lună când încă era foarte cald și soare din belșug.

Mulțam tuturor :)

Edited by Expertu, 03 October 2014 - 15:26.


#5283
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,157
  • Înscris: 09.01.2008

View PostExpertu, on 03 octombrie 2014 - 09:50, said:

Acum 1 lună când panourile atingeau și 140 grade (în 15 minute) dacă le lăsam, le recirculam cu boilerul la 90 de grade, să protejez instalația (initial, automatizarea avea recircularea de urgența la 120 grade), iar boilerul crește foarte puțin în temperatură (eg. dacă era setat pe 60, recircularea de urgența îl ridica în maxim 64 grade pe parcursul unei zile foarte călduroase). Probabil că la iarnă acel exces va merge în încălzire (ziua).
Vreme de 4 luni (08 Mai-24Sept) am mers cu 37/90 tuburi si acumulatorul a variat intre 75 si 85gC. Acum sunt cu toate 90 in functiune si dupa ce ACM atinge 60gC (asta insemnand minim 45gC la mijlocul acumularii), porneste si pompa de incalzire. Baga si in pardoseala 35-40Kwh pe zi. In scurt timp nu voi mai putea face ACM cu panourile si cobor conditia de la 45 la 40gC avand in felul asta mai multa energie pt incalzire.

80gC pentru radiatoare inseamna cam mult in zilele noastre. "Ard" particulele de praf si afuma peretii. Ideal era sa ai si o vana de amestec pe circuitul de incalzire. Poate face obiectul unei imbunatatiri ulterioare. Nu strica nimic din ce ai in prezent, ar trebui sa fie cu controller si sonda de temp. proprii.

Edited by camsonat, 03 October 2014 - 15:43.


#5284
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Ok, deci vană de amestec la încălzire, și vană de amestec la apa menajeră. Deci două :)

Apoi boiler setat la 80C.

Right ? :)

Also, eu nu pot seta să intre pompa de căldură la o anumită temperatură a boiler-ului. Nu cred că suportă asta ce am în acest moment. Am doar un senzor de temperatură exterioară, care pornește/oprește căldura în funcție de ce reglaj am, și apoi termostatul interior.

#5285
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,157
  • Înscris: 09.01.2008
Eu am facut singur tot ce inseamna sirma si teava in casa si tot mi-a luat 3 luni pana am ajuns la configuratia si setarile optime. Un controller simplu poate rezolva conditia pompei.  Acesta in cazul meu este KLT11-DS. Mi-a placut pt ca are histerezis setabil de catre utilizator. L-am luat din Romania dar nu mai stiu site-ul. Ca principiu, vana de amestec pe incalzire cu controller propriu ar trebui sa semene cu CRA 121. Google te va ajuta sa vezi ce sunt denumirile astea. Vei gasi si altele poloneze mult mai ieftine. Am luat eu unul si a ajuns la reciclare.

#5286
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Deci caut KLT11-DS + CRA 121. Ura! :)

#5287
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View PostExpertu, on 03 octombrie 2014 - 18:47, said:

Am doar un senzor de temperatură exterioară, care pornește/oprește căldura în funcție de ce reglaj am, și apoi termostatul interior.

Aici este posibil sa fie ceva gresit, pentru ca nu ai cum sa controlezi pompa cu sonda externa. Atita timp cit nu exista un controler la care sa legi pompa, sonda externa, o vana de amestec cu 3 cai si termostatul, nu prea vad ce faci tu cu sonda externa. Posibil ca sonda externa sa fie legata in electronica centralei si in cazul asta este gresit.

Hai sa le luam pe rind:

- Centrala este pornita de SR. Asta presupune ca in tabloul electric ce-l ai pe perete, exista un releu cu bobina la 220V actionat de SR. Cu un contact al acestui releu tu pornesti centra. Contactul este legat in CT pe post de TA. Centrala cind pleaca trebuie sa merga la maxim si nu are voie sa aiba sonda externa deoarece tu incalzesti un puffer si nu casa. Daca incalzeai direct casa, puteai avea sonda externa in CT. Dar asa, nu are sens legarea unei sonde externe in CT.

- Pompa de radiatoare este pornita de TA (Computerm Q7). Pornirea pompei mai trebuie conditionata si de un termostat care citeste apa din puffer si sa nu plece daca in puffer ai sub 50grd. Ei bine asta nu stiu daca exista, ca nu-l vad prin poze.
Varianta mai complexa este sa ai un controler care porneste pompa de radiatoare. Unul care citeste apa din puffer si apa ce pleaca in casa. TA-ul da comanda la controler (ca trebuie caldura) si asta citeste cele 2 temperaturi, porneste pompa daca este cazul si controleaza o vana de amestec cu 3 cai motorizata ca sa-ti dea tie in casa ce temperatura vrei. Exista controlere ce stiu si de sonda externa si in cazul asta temperatura apei ce pleaca in casa este si in functie de temeratura externa.
Cum tu te incalzesti cu curent, sfatul meu ar fi sa nu folosesti sonda externa. Ajunge doar termostatul on/off Computherm

---
Am vazut in poze ca pe linga SR tu mai ai inca o cutie care este posibil sa fie ceva controler. Numai ca nu vad sa aiba butoane si nici afisaj. Ce este cutia aia din mijloc ? Aia de sub receptorul termostatului ?

#5288
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004

Quote

Pornirea pompei mai trebuie conditionata si de un termostat care citeste apa din puffer si sa nu plece daca in puffer ai sub 50grd.

Nu am așa ceva. Căldura la mine pleacă indiferent de temperatura din boiler/puffer. Dacă senzorul de temperatură exterioară îi permite, și dacă temostatul este setat peste temperatura curentă din cameră, căldura pornește. Chiar dacă am 10 grade în boiler.

Quote

Ce este cutia aia din mijloc ? Aia de sub receptorul termostatului ?

Sincer ? Habar nu am ce este. Este parte din automatizare. A fost montată cu tot sistemul. Probabil ceva de la panouri. Nu m-a interesat la momentul respectiv să aflu ce este (pentru că nu puteam interacționa cu ea, deci nu aveam nimic de "reglat").

Edited by Expertu, 04 October 2014 - 12:28.


#5289
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View PostExpertu, on 04 octombrie 2014 - 12:28, said:

Căldura la mine pleacă ..... Dacă senzorul de temperatură exterioară îi permite...

Aici este misterul. Unde este legata sonda externa ? Pentru ca nu are nici o logica. La ce electronia ai tu acolo, singurul loc in care se poate lega o sonda externa este centrala. Ori legarea sondei in centrala nu poate conditiona functionarea pompei de incazire. (asta daca nu cumva cutia aia misterioasa o fi ceva controler)
Ce sonda externa ai ? O poza ar fi buna. Nu scrie nimic pe ea ? Nu scrie QAC 31 sau QAC 21 ?

#5290
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Am făcut alte câteva poze Posted Image

http://imgur.com/a/t03hr

De sus în jos, sonda de exterior, cutia de siguranțe, acel controller (și la final sonda montată afară, lângă o usă care încă nu e terminată.

Din ce observ, acea sondă exterioară vine fie la cutia de siguranțe, fie la acel controller.

În dreapta cutiei de siguranțe, am două relee care pornesc pompa de recirculare a apei menajere și încă o pompă dar nu mă întreba care :) Sunt doar două opțiuni: cea de la recircularea solară sau cea de încălzire.

Edited by Expertu, 04 October 2014 - 13:24.


#5291
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Posted Image Aia nu este Sonda Externa Posted Image Este un simplu termostat cu capilar, un termostat on/off. Singura chestie ar fi ca are plaja de lucru de la -35grd la + 35grd. O problema ar fi ca are si o toleranta foarte mare (histerezis), de 3grd. Poti linistit sa-l dai jos ca nu ajuta la nimic (sau sa-l dai la maxim) Posted Image Din moment ce tu ai termostat de camera, nu prea inteleg ce rost mai are sa citesti temperatura exterioara in regim on/off. O fi o chestie de genul ca daca afara sunt +20grd si tu vrei in casa 22grd, sa nu poti porni caldura ca da de se incalzeste in casa de la soare Posted Image
Ar mai fi inca un mod de a gindi utilitatea acelui termostat extern. Sa presupunem ca tu vrei in casa 22grd si scade la 21,5 si cupleaaza TA-ul. Dar afara sunt totusi ~18grd si se presupune ca in cazul in asta nu are cum sa mai scada foarte mult temperatura. Cum ai si plan tarifar de zi si noapte si ziua curentul este foarte scump, pereferi totusi sa nu pornesti caldura si sa astepti noaptea cind afara scade sub ~18grd si curentul este mai ieftin. Dar in cazul asta se pune intrebarea; dar daca totusi in puffer ai 80grd de la soare, de ce sa nu folosesti energia respectiva si sa o bagi in casa ? Ca poate pine ce vine noaptea se mai incalzeste o tura de puffer. Si astfel iar ajungem la necesitatea unei sonde care sa citeasca pufferul si nu temperatura externa. Eu as muta firele termostatului extern pe un termostat imersat in puffer.

Cutia aia misterioasa se pare ca tine de SR ca vad ca si pe ea screi SR868C8/SR868C9, dar nu stiu ce face. Trebuie citita documentatia de la SR. Poate ca o fi cutia cu care te poti cupla la calculator ca sa monitorizezi ce a facut in timp SR-ul

In tablou ai prima data o siguranta generala. Dupaia o alta "siguranta" mai speciala ce citeste si consumul in Amperi urmata de un contactor si astea doua comanda o pompa (sa zicem ca pompa de recirculare ACM). Dupaia ai alt grup de siguranta+contactor pentru altceva. Poate ca grupul asta porneste centrala, insa in cazul asta nu inteleg de ce mai era nevoie si de siguranta. Asa ca si grupul asta banuiesc ca alimenteaza tot o pompa. Poate ca pompa radiatoarelor. Ultima piesa este un releu de timp. Ai acolo ceva care porneste cu o anumita intirziiere. Sau poate ca releul asta de timp porneste centrala. Poate ca atunci cind SR-ul trebuie sa porneasca centrala, intra in functiune releul asta de timp si doar daca dupa nu stiu cit timp nu sa reincazit pufferul de la soare, porneste centrala. Nu se stie. Doar daca urmaresti ce se intimpla cind cupleaza releele/contactori.

#5292
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Pfuai, multă informație în astea 2 pagini :D Îmi cam prind urechile.

Ca mențiune, că nu știu dacă am spus până acum - am calorifere, nu încălzire în pardoseală. Am renunțat la idee, deși inițial așa vroiam să merg.

Bun, deci să trag o concluzie:

1) Boilerul meu trebuie setat la 80C, să stochez cât mai multă apă caldă, peste noapte.
2) Am nevoie de vană de amestec pentru apa menajeră (să nu ne ardem la degețele).
3) Am nevoie de vană de amestec pentru calorifere (să nu dau apa la 80C în ele, pentru protecția instalației)
4) Am nevoie de un senzor/sondă/termostat/whatever pentru încălzire, care să îmi pornească pompa doar dacă temperatura din boiler are peste X grade (măcar 40 nu ? altfel degeaba recircul apa prin calorifere, că efectul este aproape nul)
5) Am nevoie de ceva automatizare care să nu permită centralei să intre în funcțiune dacă panourile pot duce apa din boiler într-o anumită temperatură (să spunem 60C). Ele vor duce temperatura acolo, dar mai încet. Însă eu în acest moment nu pot decât să programez dacă intră centrala sau nu, sub sau peste o temperatură anume din boiler. Nu pot să îi spun de ex: Dacă temperatura se menține la 45C timp de o oră, și panourile nu o duc mai sus, să intre centrala să o ducă la 60C. Nu știu dacă am fost destul de clar. Doresc o soluție de "buffer" care să permită panourilor să-și facă treaba, și să nu intre centrala, dacă oricum în 30m voi avea temperatura respectivă doar cu panourile.

Punctul 5) l-am adăugat eu, pentru că am impresia că de asta am nevoie.

Ce zici ? Sunt punctele corecte ? :D

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate