Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
De unde cumparați legume si fructe?

Samsung S21 ultra

Site-uri matrimoniale serioase

Plasa de umbrire peste gard de pl...
 O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 

"Can I safely delete?" (sau) "Ce putem sterge din Windows 10".

- - - - -
  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Deschid acest topic in ideea de a-i ajuta pe cei care (la fel ca mine) fie au un netbook cu eMMC in loc de harddisk, sau poate tableta, fie au SSD (in general mic si scump, cel putin in prezent) fie, din diverse motive, nu vor sa isi lase sistemul de operare sa se labarteze pe zeci de gigabytes.

Ca prezentare de inceput, eu posed (sau mai degraba el ma poseda pe mine) de vreo doua saptamani (pt viitorii cititori ai topicului, suntem in 4 decembrie 2016) un Asus E200HA, netbook cu sistemul de operare stocat pe un chip de tip eMMC de 32GB, care a venit din fabrica si cu un card microSD suplimentar tot de 32GB. Acesta din urma bun pt a "migra" pe el MyDocuments, Music, Pictures, Videos, etc; discurile sincronizate gen OneDrive, Dropbox, Asus Webstorage, GoogleDrive, etc.

Am sa incep cu o descriere succinta a catorva foldere care trebuiesc "curatate" intr-o prima instanta, precum si uneltele si metodele cu care se poate face acest lucru. Pe masura ce topicul se dezvolta sper sa atingem toate (sau cel putin majoritatea) posibilitatilor pe care le are un user mediu de a-si face curat si a-si mentine spatiul pe disc in limite rezonabile.

Pentru a "vedea" in detaliu spatiul ocupat de folderele sistemului de operare, intr-o maniera ordonata si usor de manipulat, eu am folosit "dintotdeauna" programul Treesize Pro. Cu ocazia noului sistem de operare am observat ca programul respectiv este inca pe net, are si o versiune Free si doar o insignificanta modificare de nume: Treesize Free, de la Jam Software.

Ca un prim pas (pentru incepatori), pentru a scapa de fisierele inutile si a elibera spatiu pe disc, in Windows a existat inca de mult optiunea: right-click pe discul pe care vreti sa il curatati, click pe "Properties" (admit ca prefer sa folosesc engleza, presupun ca nevorbitorii de lb engleza pot intelege totusi jargonul sistemului de operare, deoarece e destul de asemanator cu lb. romana.). Apare o fereastra de dialog de sistem cu cateva tab-uri (pagini); pe pagina 1 este un buton,"Disk Cleanup". Din pacate, Windows face prima data un scan (care dureaza ceva timp, cateva zeci de secunde, poate chiar 1-3 minute daca disk-ul dvs e foarte ...aglomerat, si abia apoi apare lista de grupe de fisiere care pot fi sterse, lista care mai are un buton, "Clean up system files", ceea ce face ca scanarea sa dureze dublu, ptr ca in principiu trebuie sa apasati si acest buton pentru a cauta si include fisiere din back-up-uri anterioare facute de update-urile automate ale sistemului de operare in lista de fisiere ce vor fi eliminate. Daca nu sunteti sigur ca nu va mai trebuie aceste back-up-uri pentru a restaura build-ul anterior de Windows sau anula patch-uri care ar putea sa produca probleme in zilele urmatoare sau la interactiunea dvs cu programele in care lucrati sau, ma rog, la orice faceti in general pe calculaator, nu apasati acest butonas. Dar daca sunteti sigur ca nu va intereseaza acest avantaj (nu intotdeauna fructificabil cu succes...), atunci puteti apasa butonul...

La inspectarea discului system cu Treesize Free veti vedea cati gigabytes/mega/kilo/etc au, frumos ordonate descrescator, toate folderele de pe disc, pana la nivel de fisier.

Veti putea remarca cateva foldere deosebit de mari, care va vor atrage imediat atentia. Eu prefer sa navighez insa "de la mijloc in sus" in arbore, incepand deci cu folderele mai mici dar totusi de dimensiuni consistente (sute de MB), pentru a-mi face o idee rapida de continutul acestora. Desigur, e bine daca ai o oarecare experienta in Ce Ar Trebui Sa Contina Windows, Program Files, etc; altfel, e mai degraba periculos sa stergi ceva, si nu recomand nimanui sa stearga ceva fara a sti deosebit de bine ce face (cautand pe Google informatii despre folderul respectiv, dupa nume si cu cuvintele "Can I safely delete " si "What is ..."; asa cum am facut si eu (nimeni nu se naste invatat)).
Unele foldere le vom prezenta aici in posturile ce urmeaza. Sper sa ma ajute si colegii de forum.

Cu albastru vor fi elementele care sunt diferite de la utilizator la utilizator, cum ar fi numele utilizatorului, hash-uri, numere de versiune; bineinteles, in anumite cazuri chiar si path-ul si litera disc-ului pot fi diferite....

Nota: Pentru a putea sterge foldere si fisiere in anumite locuri mai sensibile (pe c:\ in win10 e majoritatea discului....), va trebui sa faceti o operatiune naspa: sa va dati intai Access Permissions. Din fericire, cineva a muncit si de aceasta data pentru noi si a facut un programut mic-mititel, TakeOwnershipEx, care face trebusoara respectiva un fel de floare-la-ureche....

Nota: NU STERGETI CEVA PANA NU VA DOCUMENTATI TEMEINIC; este oricum preferabil (pentru o oarecare siguranta) sa faceti o redenumire a folderului sau fisierului pe care vreti sa il stergeti, sau o mutare a acestuia pe un drive extern. Dupa cateva restart-uri si rularea majoritatii software-ului cu care lucrati pe calculator, abia atunci se poate considera ca folderul sters nu afecteaza sistemul.
  • As incepe cu ceva mic si relativ sigur: C:\Users\username\AppData\Local\Packages\microsoft.windowscommunicationsapps_8wekyb3d8bbwe\TempState\Content.MSO
Aici am gasit cateva sute de megabytes de fisiere temporare care nu au fost sterse de utilitarul Disk Cleanup. Dupa oarecare cautare pe net, am tras concluzia ca par sa fie facute de Office, ceva legat de functionarea "in cloud". Le-am sters. No problem.
  • Apoi un folder destul de clasic: C:\Users\username\AppData\Local\Temp. L-am gasit cu nu mai putin de 350MB, imediat dupa ce am dat Disk Cleanup. In mod curios, se pare ca a fost ignorat de catre disk cleanup.... Se poate sterge tot ce permite stergerea (unele fisiere, de obicei putine, pot fi in uz si nu le veti putea sterge).
  • Apoi un folder in care sunt sanse sa gasiti cativa gigabytes de drivere vechi. Back-up-uri ale unor versiuni mai vechi de drivere inlocuite la update-uri si ramase aici, ca deh, cui ii pasa de spatiul pe disk al saracului user? E vorba de C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository
DIn acest folder sa stergeti, de preferat, doar driverele ce sunt in mai mult de 1 exemplar; au numere de versiune, si utilitarul cu care se pot enumera si sterge in relativa siguranta (deoarece ofera numar de versiune si data build-ului) este acesta: DriverStore Explorer (RAPR)
Stergeti versiunile vechi si pastrati doar cea mai noua versiune.
  • Unul din cele mai mari foldere de back-up este c:\Recovery\Customizations\ In el eu am un singur fisier, de aproape 5GB, USMT.ppkg, adica User State Migration Tool package. Inca nu stiu cum sa scap de el. Nu am avut timp prea mult la dispozitie sa gasesc ceva concludent. Probabil exista un serviciu, care trebuie disabled, apoi se da acces la folder si se poate sterge. Daca cineva a facut acest proces, ma poate ajuta.

...Mai este WinSxS, FOLDER FOARTE MARE dar care s-ar putea sa contina in majoritate fisiere periculos de necesare, si link-uri; deocamdata nu stiu prea bine ce e pe acolo (de fapt stiu: versiuni multiple de dll-uri pentru cam tot ce s-a facut in ultimii douazeci de ani) si cat de safe ar fi sa umblu in el, asa ca il las in suspensie....Fireste ca am citit pe net cate ceva, dar parerile sunt in general negative ("a nu fi atins") si deci prefer sa mai ma documentez, deocamdata, inainte de a umbla pe acolo.

In incheiere: cum eu mi-am cam incheiat deja procedura de curatare (cu exceptia USMT-ului), nu mai tin minte tot ce am facut asa ca aceste informatii de aici sunt mai putin de jumatate din ce ati putea gasi. Subiectul e deschis, dezbatem si gasim solutii..

#2
rickysyv

rickysyv

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,620
  • Înscris: 08.03.2008
Pe SSD-uri sau eMMC din alea mai poți recupera niște giga activând compresia pe disk-ul C. Nu se observă nicio degradare a performanței deci spațiul obținut în plus e binevenit!

#3
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Alta locatie unde imi amintesc ca era niste bloatware. Destul de mult, daca a meritat sa o notez.
c:\ProgramData\Microsoft\Windows\RetailDemo\OfflineContent\Microsoft\Content\en-gb\HubContent

Imi notasem locatia respectiva ca s-o inspectez dupa un restart; acum vad ca e goala, doar cateva (36) foldere goale ramase. Le-o fi sters ultimul update?

Buna observatia, Ricky. Uitasem. Da, am comprimat intreg discul cu compresia NTFS, la procesoarele actuale nu se observa nici o degradare de performanta. Treesize-ul meu indica de exemplu pt Windows 4,2GB alocati, pentru 18,5 GB "necomprimati". Am remarcat insa ieri, chiar inainte de a-l comprima "obligat-fortat", ca unele foldere erau comprimate deja (erau cu albastru, e adevarat, nu toate; si nici in interior nu sunt toate fisierele si subfolderele comprimate). Presupun de asemenea ca, pentru a putea aplica compresia, a ajutat si faptul ca i-am dat "take ownership" thoroughly....

#4
Dariusdd

Dariusdd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 507
  • Înscris: 08.12.2008
Se mai poate opri si hibernarea sistemului la shut down. In command prompt ca admin se introduce comanda:
powercfg.exe /hibernate off
De retinut: fara hibernare dispozitivul va boota mai lent (fapt contracarat de viteza ssd-urilor si memoriilor eMMC de calitate).
Hibernarea papa cam 75% din RAM ca spatiu pe disc, spatiu care este rescris la fiecare shutdown.

Edited by Dariusdd, 05 December 2016 - 02:02.


#5
orlandobarbulescu

orlandobarbulescu

    Craiova

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 26.02.2008
Excxelenta idee. Mulțumim. Un topic pentru android?

#6
bladhaund

bladhaund

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,049
  • Înscris: 20.07.2003
Patch Cleaner se poate folosi pentru a curata c:\windows\installer. E relativ safe, pentru ca verifica ce fisiere sunt utilizate de sistem.

View Postaddysoftware, on 04 decembrie 2016 - 23:34, said:

...Mai este WinSxS, FOLDER FOARTE MARE dar care s-ar putea sa contina in majoritate fisiere periculos de necesare, si link-uri; deocamdata nu stiu prea bine ce e pe acolo (de fapt stiu: versiuni multiple de dll-uri pentru cam tot ce s-a facut in ultimii douazeci de ani) si cat de safe ar fi sa umblu in el, asa ca il las in suspensie....Fireste ca am citit pe net cate ceva, dar parerile sunt in general negative ("a nu fi atins") si deci prefer sa mai ma documentez, deocamdata, inainte de a umbla pe acolo.
Aici nu se umbla manual, pentru ca pentru acest folder se foloseste delta compression. Pentru a curata acest folder se foloseste utilitarul inclus in windows dism.exe. Oricum insa exista un task saptamanal care ruleaza curatarea acestui folder, asa ca mai bine nu va bateti capul.

Dimensiunea raportata de Windows Explorer pentru folderul WinSxS nu este cea corecta, din cauza ca aici exista hard-links. Explorer (si probabil alte utilitare) raporteaza o dimensiune mai mare decat cea reala. Dimensiunea reala o aflam cu aceasta comanda (intr-un command prompt elevat):
Dism.exe /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore

Edited by bladhaund, 05 December 2016 - 10:12.


#7
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Ohhhh... Androidul? Ca sa ma bag si eu in seama, tre sa zic ceva off-topic: androidul mi se pare (eu am 4.2, deci nu sunt la zi) o gluma, nu un sistem de operare. Modul in care e structurata informatia, programele, datele.. totul e complet diferit de Windows (da, stiu ca probabil pt cei care au folosit Linux e destul de ok si il pot "manageriza" well) si absolut....alandala. Folderele temporare (si nu) ale aplicatiilor imprastiate peste tot (nu e Androidul de vina aici ci aia care fac aplicatiile, stiu... dar pt numele cerului, chiar e aiurea sa vezi zeci de foldere fara cap si fara coada imprastiate peste tot pe root, pe sd, pretutindeni)

On-topic: Ca un prim pas pt Android: root, Link2SD (care nu mai e chiar de actualitate nefiind updatat la zi, dar mie imi merge foarte bine si repede) si mai nou Apps2SD (atentie la acel "s"), care face acelasi lucru dar e complet free (si plin de ads la fiecare miscare), si mai are si ceva bug-uri si in general e de vreo 3 ori mai lent decat Link2SD. Dar are cam toate uneltele incluse, include un program de partitionare SD, ma rog...e un tool complet as zice. Mie nu mi-a placut pt ca e lent el insusi, dar si incetineste telefonul. Considerabil... Link2SD costa doar 9 lei pentru full version, eu zic ca e cea mai buna afacere posibila~.

De compresoare sau chestii care ar putea fi sterse, nu stiu nimic. . sorry. In schimb cu Link2SD si un card de 8 sau mai bine 16GB cu o partitie secundara ext2 (ext2 e vazuta bine de link2sd, deci nu va faceti ext4) facuta intr-un program de genul Mini Tool Partition Wizard (google it) (sub Windows) va puteti elimina practic problema telefonului out-of-memory.... cel putin cativa ani.

#8
orlandobarbulescu

orlandobarbulescu

    Craiova

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 26.02.2008
Ce să facem. Avem si noi ceva tablete cu android 5.1... sau 6. Mulțumim pentru sfaturi si compătimire.

#9
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,303
  • Înscris: 15.06.2004
Suntem pe Windows 10 deci lasati Androidul in pace.

In al doilea rand, eu nu vad sensul in ziua de azi sa-ti iei un laptop cu doar 32 Gb eMMC.
Mai ales cand versiunile respective vin si cu 64 sau 128Gb - si diferenta de pret nu e foarte mare.

#10
DianaXO

DianaXO

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,806
  • Înscris: 09.12.2012
Ca sa raspund initiatorului.singurele foldere care ar fi "safe to delete" sunt :
Cele care contin fisiere temporare gen "Temp" sunt gasite in C:\UserName\Appdata\temp.
Mai ar fi si folderu "Downloads" din SoftwareDistrbution gasit in C:\Windows.
Perflogs,gasit in C:\
si cam atat !. restul nu prea ar avea rost sa te atingi de ele,ca poti sa ai surprize mai tarziu.
Iar ca sa eliberezi cat mai multi spatiu,asculta aici !
1. Dezactivezi Hibernare (au zis si colegi mai sus,stiu ).
2.Reduci spatiul alocat pentru System Restore,cu urmatoare comanda in cmd,fara ghilimele"
" vssadmin resize shadowstorage /for=C: /on=C: /maxsize=5GB "  (poti pune si 1GB daca doresti).
3. Pagefile-ul,il poti seta tu manual astfel salvezi cativa GB temporar,"initial size = 512 mb" "maximum size = 8 GB " daca ai 8 gb ram.

Edited by Petran_Marius, 05 December 2016 - 11:46.


#11
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
2. Corect, doar ca default vine pe 0 de la Microsoft, e drept ca in XP il foloseam (pe la 2Gb, just-in-case), asa ca de principiu putem sa-l lasam tot pe zero. Probabil peste ceva timp, daca am de gand sa fac instalari de programe periculoase/necunoscute il voi seta pe o valoare oarecare, cca 500M-1G.
3. Pagefile poate fi mutat in cel mai rau caz pe un SDCard, daca dispunem de unul really fast. Oricum rezultatul va fi o incetinire considerabila a sistemului de operare, SDcard-ul C10 e de 4 ori mai lent decat eMMC-ul. Nu stiu precis daca merita: viata unui SDCard este in principiu mai mica decat a eMMC-ului, dar pe de alta parte eMMC-ul nu poate fi schimbat, deci intr-un anume sens ...makes sense. Pe de alta parte, incetinirea considerabila cand am avea de rulat ceva mai "greu", plus portul SD ocupat (asta n-ar fi un impediment daca e deja ocupat cu un SDCard, pe care sa-l configuram corespunzator pentru a fi acceptat), plus configurarea insasi: trebuie facut un drive virtual, deoarece Windows nu accepta sa scrie paging pe carduri sau USB stick, care pot fi deconectate oricand din greseala...

4.Oricum, nu cred ca e cazul, deja daca se mentine sistemul curat, in special prin golirea temporarelor si a back-up-urilor de drivere, stergerea back-up-urilor de sistem, dezinstalarea bloatware-ului (apropo, trebuie sa gasim informatii despre un progrămuț care sa faca treaba asta mai usor si mai repde, ca eu am facut-o (foarte partial) manual, in linie de comanda), cred ca poate fi tinut sub control, sub un rezonabil 22-23GB everything. Cata vreme exista vreo 5-7GB liberi pe c: pentru update-urile mai mari, eu zic ca e bine....

5.Am mai citit pe undeva ca se poate muta folderul Users pe un alt drive, dar inca nu am luat metoda la disecat. M-am multumit sa mut toate folderele din accountul personal, dar AppData (care e destul de maricel, vreun giga si ceva) a ramas pe loc.

6.As mai mentiona ca am mutat cache-ul de la Firefox (default aprox 0,35GB) intr-un disc temporar de 200MB pe un hard virtual de 200MB facut cu programul RAMDisk
Nu stiu inca daca merita, as putea eventual modifica valoarea cache-ului la o cifra foarte mica, de exemplu 64MB, deoarece in principiu un cache mic (200M e nimica toata) nu prea ajuta la incarcare in ziua de azi; si in special in Romania, internetul este suficient de rapid pentru a nu prea mai fi nevoie de cache; eventual un DNS cache cred ca e mult mai util (cu latenta stam mai putin bine), dar asta se configureaza separat (din Firefox) si e bine sa fie pe hard. Oricum, un cache pe discul MMC contribuie si el la uzura, dar nu am cifre (deocamdata), deci mutat in memoria de sistem makes sense. Se pare ca oricum durata de viata eMMC la o uzura normala este de cca 5+ ani, asa ca nu am de ce sa-mi fac griji.

7.La fel s-ar putea muta (cred) cache-ul oricarui browser folosit.

8.Se poate muta si folderul Temp, prin mutarea pointerului (configurarea environment variable %TEMP% sa pointeze fie in RAMDISK, fie pe SDCard sau pe un hard extern depinde ce foloseste fiecare)

9.Pentru a "converti" SDCardul ca sa fie vazut de sistemul de operare ca disk fix, eu am folosit vechiul program "TrueCrypt", versiunea 6.2. E adevarat ca metoda normala nu este aceasta, ci se poate crea un disc virtual (informatii la punctul 10 mai jos); dar nu am mai cautat cum sa fac (nu am avut nevoie pana acum sa fac asta, e adevarat ca am constatat ulterior ca e foarte usor in Win10) ci am preferat metoda pe care o stiam deja pt ca stiam ca functioneaza (prefer sa urmez cai batatorite... da, sunt invechit, stiu..), cu ocazia aceasta toate documentele sunt criptate cu parola si pot merge cu acest microSD oriunde (truecrypt este pe radacina discului) fara teama ca, in principiu, daca il pierd, cineva poate folosi informatiile de acolo. Cata vreme e in laptop, true, continutul este insa vizibil, deoarece pentru comoditate am scris configuratia de pornire cu tot cu parola in registry. De fapt, deoarece am nevoie ca acest program sa porneasca primul, am folosit (il folosesc de mult de fapt) Startup Delayer.

Linia de comanda pentru TrueCrypt arata cam asa: "C:\Program Files (x86)\TrueCrypt\TrueCrypt.exe" /quit /silent /volume "d:\k.tc" /letter k /password "your_password"
unde
C:\Program Files (x86) este locatia unde TrueCrypt este instalat (eu prefer aceasta versiune ceva mai veche, v6.2, pe 32 biti, deoarece este foarte stabila, nu a esuat decat de vreo doua ori in mai mult de 7-8 ani de cand o folosesc;
"d:\k.tc" reprezinta litera SDCardului si numele fisierului criptat;
/letter k este litera discului rezultat;
your_password ...nu mai e nevoie sa zic ce se pune acolo.


10.Informatii complete pt crearea unui volum virtual in Windows/Disk Management se gasesc pe pagina de migrare de la TrueCrypt la BitLocker

Edited by addysoftware, 05 December 2016 - 16:15.


#12
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Mesaj moderator:
Am mutat topicul de fata de pe aria "Windows 10" la "Tutoriale" si am adaugat link catre el in "Lista de subiecte importante": http://forum.softped.../#entry20288868

#13
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
O noua locatie unde se strang divere temporare: C:\Users\.......probabil numele dvs.........\AppData\Local\Packages\microsoft.windowscommunicationsapps_8wekyb3d8bbwe\TempState\Content.MSO

#14
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,303
  • Înscris: 15.06.2004
Doar ptr ca exista acel " _8wekyb3d8bbwe" iti pot spune ca locatia aia difera. Si din cate vad e posibil sa nu fie chiar safe stergerea lor.
Sunt si nu sunt temporare - e posibi lca stergerea lor sa nu afecteze foarte tare sistemul dar de ex un program sa-si piarda icoanele sau sa nu mai poata fi dezinstalat.

#15
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
intr-adevar, numele locatiei difera, dar cine se baga la chestia asta cred ca poate sa-si dea seama ca ala e un hash sau-cam-asa-ceva si difera de la computer la computer.
Windows10 a inceput sa semene tot mai mult cu Androidul; si-a pierdut mult din coerenta pe care o avea pe vremuri; sunt atat de multe chestii aiurea si amestecate in el...

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate