Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...
 Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi
 Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 

Fluctuatii de tensiune. Sfaturi stabilizator tensiune.

- - - - -
  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1
AroundYou

AroundYou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,707
  • Înscris: 17.04.2015
Salutare. Am urmatoarea problema: Am achizitionat un apartament intr-un complex relativ nou. In urma unei defectiuni la un aparat electrocasnic, cel care a venit de la service mi-a comunicat ca defectiunea a survenit ca urmare a fluctuatilor de tensiune si ca, precum stia el, in respectivul complex de blocuri sunt dese aceste fluctuatii. Am mai discutat chestiunea cu vreo doi vecini, mi-au confirmat si ei problema cu fluctuatiile. Astfel ca am hotarat sa incerc sa fac ceva in scopul de a-mi proteja aparatura de prin casa, deci m-am gandit la stabilizatoare de tensiune. Am gasit informatia aceasta: "Regulatorul electric poate fi folosit individual, pentru fiecare aparat in parte, sau se poate utiliza unul de putere mai mare, pentru toate eletronicele din locuinta." Asadar, dat fiind faptul ca pare mai aiurea sa achizitionez mai multe stabilizatoare cu diferite puteri si marimi pentru toate electronicele si electrocasnicele de prin casa (ca sa nu mai zic ca doua vor trebui sa fie suficient de puternice, pt masina de spalat si pt cuptorul electric), m-am gandit ca cea mai buna faza ar fi achizitionarea unuia singur cu putere suficient de mare, pentru toate. Insa, neavand habar despre chestiuni de genul acesta, va cer voua ajutorul acum rugandu-va sa-mi explicati cum as putea sa "leg" acel unic stabilizator. Pot sa-l leg direct la tabloul electric (evident chemand un profesionist pt aceasta operatiune), pe traseul de dinaintea tuturor cablajelor din casa sau cum?

#2
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002
poti sa legi direct la tablou, mai simplu e daca contorul e undeva pe scara si in aprtamaent ai doar tabloaul cu sigurante
numai ca s-ar putea sa nu iti placa solutia, trebuie cabluri (groase) suplimentare iar o masinarie serioasa care sa suporte simultan si masina de spalat, fier de calcat, aspirator, becuri si electronice sau alte nu e tocmai mica si usoara
mai convenabil as zice ca iesi cu stabilizatoare separate, de putere mai mica, in diferite puncte sensibile (de exemplu la centrala cu gaz si la frigider unul, la electronice altul..)

cu electronicele rezolvi ieftin, consuma putin, mai greu cu utilaje "grele"  gen masina de spalat, aspirator, fier de calcat, cuptor electric, radiatoare electrice. De plita electrica (daca ai asa ceva) nu amintesc, decat stabilizator pentru ea mai bine te muti Posted Image. eu unul m-as orienta strict la electronice, centrala cu gaz si frigider
poate si masina de spalat  desi e posibil sa fie mai ieftin sa repari masina de spalat de cateva ori decat sa iei un stabilizator pentru ea

Edited by aeon, 30 September 2016 - 08:17.


#3
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Ai vazut tu fluctuatiile cu ochii tai? Iti fac urit becurile, ti se reseteaza calculatorul, etc? Ti-a refuzat garantia pe motiv de fluctuatii de tensiune? Daca ti-a dat o hirtie in sensul asta poti sa faci reclamatie la furnizorul cu care ai contract. DA, exista si cazuri cind se rezolva si daca e complex nou nu cred ca au nici un motiv tehnic sa "nu se poata".

#4
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,996
  • Înscris: 07.11.2006
Un singur stabilizator de tensiune care sa asigure functionarea optima a echipamentelor amintite de tine,costa cat tot apartamentul.Exagerat,desigur.
Trebuie sa stii ca functionarea retelelor electrice se face respectand un Standard de Performanta,standard elaborat de ANRE.
http://www.anre.ro/
Marele "dezvoltator imobiliar" de doi lei si cincizeci de bani,a facut un lucru de mantuiala,cam asa cum fac in aproape toate cazurile acest gen de snapani moderni.Mai mult ca sigur ca reteaua este subdimensionata.
Pentru acest lucru,tu si toti cei afectati,va trebui sa faceti o sesizare catre operatorul de distributie de energie electrica pentru remedierea problemei.Cheltuirea banilor in stabilizatoare nu este solutia eficienta.
De altfel,majoritatea echipamentelor moderne lucreaza in plaja 100-240V.In cazul tensiunilor ce depasesc valoarea maxima,protectia circuitelor electrice din locuinta se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv care are rolul de protectie la suprasarcina,care in momentul cand tensiunea depaseste,de regula 260V,pragul presetat,intrerupe circuitul electric,Acesta se monteaza in tabloul electric.
Totusi ma mira faptul ca zici ca complexul este relativ nou,iar acest echipament ar trebui sa fie montat in tabloul tau,conform legii.
Cele de mai sus,doar pentru suprasarcina.
Pentru fluctuatii,unde ti-am indicat.

#5
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,546
  • Înscris: 07.02.2003

View Postadisz, on 30 septembrie 2016 - 08:12, said:

Cheltuirea banilor in stabilizatoare nu este solutia eficienta.
Nu mai zic, iti creste si consumul aiurea. Mai bine electrocasnice pe care nu le intereseaza fluctuatiile. De ex frigiderele cu invertor si control digital al compresorului.

View Postadisz, on 30 septembrie 2016 - 08:12, said:

De altfel,majoritatea echipamentelor moderne lucreaza in plaja 100-240V.
Corect... cele de calitate insa.

#6
AroundYou

AroundYou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,707
  • Înscris: 17.04.2015

View Postaeon, on 30 septembrie 2016 - 08:08, said:

mai greu cu utilaje "grele" ...

View Postadisz, on 30 septembrie 2016 - 08:12, said:

Un singur stabilizator de tensiune care sa asigure functionarea optima a echipamentelor amintite de tine,costa cat tot apartamentul.Exagerat,desigur.
Ma gandisem ca poate e suficient ceva de 5 - 6 - max. 8000 W, legat inaintea tuturor si, evident, in ideea ca niciodata aparatele cu consum mai mare sa nu fie utilizate simultan.

View Postf300, on 30 septembrie 2016 - 08:11, said:

Ai vazut tu fluctuatiile cu ochii tai? Iti fac urit becurile, ti se reseteaza calculatorul, etc? Ti-a refuzat garantia pe motiv de fluctuatii de tensiune?
Bune intrebari...
Sincer sa fiu, nu am sesizat sa faca becurile urat. Cel de la service nu mi-a refuzat garantia, a facut o interventie la fata locului doar, a rezolvat problema si doar mi-a zis si ca fluctuatiile de tensiune (de care are el stiinta) sunt cele care cauzeaza chestiuni de genu'. Eu dealtfel nu ca l-am crezut pe moment ci, doar am discutat speta cu inca vreo doi vecini care si ei mi-au zis ceva de fluctuatii si ca mai mult ca sigur ceva e subdimensionat in retea.

View Postadisz, on 30 septembrie 2016 - 08:12, said:

Mai mult ca sigur ca reteaua este subdimensionata.
Pentru acest lucru,tu si toti cei afectati,va trebui sa faceti o sesizare catre operatorul de distributie de energie electrica pentru remedierea problemei.Cheltuirea banilor in stabilizatoare nu este solutia eficienta.
Imi pare foarte bine ca am inceput aceasta discutie aici pe forum. Deja cred ca imi voi alunga (pentru moment) ideile cu stabilizatoare etc. si voi urmari mai cu multa atentie problema, in cazul vreunei noi defectiuni voi cere confirmari scrise de la service precum ca problemele se datoreaza fluctuatilor de tensiune etc, eventual voi cauta sa discut cu cat mai multi oameni din complex eventualitatea de a sesiza in grup operatorul de distributie a energiei electrice.

Va multumesc pentru raspunsuri. Mi-au fost de ajutor.

#7
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002
fluctuatiile uneori sunt greu de prins sau chiar imposibil. un spike de tensiune de 400v dat de cine stie ce motor tamp din zona poate sa apara odata la cateva luni si e suficient sa distruga echipamente mai ghinioniste.
se pare ca anumite incendii din ceva complexe rezidentiale fix din cauza asta au pornit, fluctuatii, cate un frigider lovit, motor supraincins si ..foc
eu unul am vazut asta de cateva ori, cadere de tensiune scurta si apoi curentul revenit "puternic" pentru o fractiune de secunda. efectiv a pocnit monitor, sursa computer, alimentator laptop...
alta data, dupa o asemenea cadere si revenire de tensiune, un motor de frigider refuza sa mai porneasca, doar bazaia si se incalzea puternic. nu am asteptat sa se topeasca, l-am scos din priza, dar daca il lasam nu cred ca era de bine (si frigiderul are prin spate izolatie de plistiren si alte plastice de colectat apa..., numai bune sa ia foc)
incepe cu un stabilizator decent pentru electronice si mai ales centrala termica (daca ai, reparatiile sunt scumpe si nu tocmai placute in miez de iarna), acesta nu e prea scump si nici de mari dimensiuni

#8
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,996
  • Înscris: 07.11.2006
Sa ai in vedere si faptul ca esti indreptatit sa primesti compensatii daca nu din vina ta s-au defectat acele echipamente.Conditiile respective le gasesti in standard.
Nici nu-ti vine sa crezi cate drepturi avem,cu reale sanse de reusita,si cat de neinformati suntem.

ps.
Mentalitatea conform careia nu am sanse,degeaba ma zbat este proprie oamenilor needucati,inculti.
Iar sintagma sunt european,am drepturi,este un rahat propagandistic.

#9
ammazon

ammazon

    Active Member from Bucharest

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,550
  • Înscris: 08.10.2007
Care e complexul cu pricina, dacă nu sunt indiscret? În București sau în altă parte?

#10
AroundYou

AroundYou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,707
  • Înscris: 17.04.2015
@ammazon:
Nu, nu e in Bucuresti. E in provincie. Dar, mama ei de treaba, nu e construit de vreun mic dezvoltator...e construit de catre un dezvoltator mai mare, cu mii de unitati locative la nivelul intregii tari ( http://www.adama.ro/ ). Cred insa ca, nu dezvoltatorul e primul vinovat (in cazul cand mi se vor confirma toate banuielile cu fluctuatiile de tensiune) ci operatorul de distributie al energiei electrice, nu-i asa?

#11
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002
in mod normal operatorul instaleaza ce s-a cerut, daca dezvoltatorul a dorit mai ieftin si a cerut o anumita putere desi avea nevoie de 50% in plus, cine e vinovatul?
oricum e de investigat, problema poate sa fie chiar in bloc, instalatie proasta, contacte oxidate...

#12
AroundYou

AroundYou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,707
  • Înscris: 17.04.2015

View Postadisz, on 30 septembrie 2016 - 09:23, said:

Sa ai in vedere si faptul ca esti indreptatit sa primesti compensatii daca nu din vina ta s-au defectat acele echipamente.
Stiu adisz, doar ca trebuie si demonstrate aceste lucruri. Voi vedea cum si ce voi face sau ce voi putea face in cazul acesta. Voi urmari, asa cum am spus, indeaproape problema, eventual sa strang probe. Pana atunci nustiu ce voi face mai exact... e posibil sa achizitionez totusi un mic stabilizator macar pt centrala termica, din motivele pe care le-a mentionat aeon. Voi vedea...

View Postaeon, on 30 septembrie 2016 - 09:51, said:

oricum e de investigat, problema poate sa fie chiar in bloc, instalatie proasta, contacte oxidate...
Tot in ideea de a strange probe, concret, cum trebuie sa actionez eu? Sa chem un electrician anume, autorizat de catre furnizorul de electricitate, care sa faca un control, sa investigheze ce si cum, care in cazul cand gaseste ceva neconform sa-mi dea un rezultat scris cu ajutorul caruia sa merg mai departe pe firul problemelor? Asa nu credeti ca ar trebui inceput?

#13
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,996
  • Înscris: 07.11.2006
Demonstratia este foarte simpla.
Sesizare la operatorul de distributie in care specifici ora incidentului,deviz de reparatii de la orice atelier autorizat si atat.
Amanuntele sunt trecute punctual si pe intelesul tuturor in acel standard de performanta.Si sa stii ca se tin de el.Iar ANRE chiar are un cuvant de spus in acest domeniu.
Pentru centrala termica iti recomand topicul special deschis pe acest forum.E plin de informatii pertinente si moderatori care se pricep si ajuta.Si nu numai moderatori.

#14
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Si mie mi se pare foarte curios ca becurile nu au falfait. Iar un varf de tensiune de durata mai mare, ar distruge foarte multe electrocasnice simultan.
Altfel si eu sustin ca e logic ce au zis predecesorii ca instalatia ar putea fi subdimensionata.
Idea mea Puneti mana de la mana, impreuna cu vecinii si platiti o firma din domeniu, atestata, autorizata, etc. Si care sa va dea hartie cu stampila ca s-au pus cabluri prea subtiri si din cauza asta. Dar pe temei legal nu s-au respectat normativ ..din legea, punctul...
Adica desi in proiect conform legii trebuia pus cablul de 25mm2 si au pus doar de16mm2,..sau ca in proiect trebuia de 25 si au pus de 16..
Succes

#15
IMEI

IMEI

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 119
  • Înscris: 06.06.2016

Quote

Un singur stabilizator de tensiune care sa asigure functionarea optima a echipamentelor amintite de tine,costa cat tot apartamentul.Exagerat,desigur.
Si chiar "lucreaza".

#16
DdorinN

DdorinN

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 341
  • Înscris: 15.05.2007
Cumpara si monteaza un releu de tensiune (e ieftin si face treburi grozave, gasesti pe sina pentru tablou electric) iar daca nu ai mari probleme cu reteaua ( si se pare ca n-ai) poti dormi linistit !

#17
madvet

madvet

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 259
  • Înscris: 10.02.2002
Pentru ca sunt si eu un ' patit ' al fluctuatiilor .. va narez aici patania mea . Casa noua ,instalatie noua .. tensiune 220 ..210 v ..am cumparat un cuptor electric + plita cu inductie . Dupa o serie de erori aparute .. aleatoriu dupa cateva sapt. ..a crapat ceva piesa . Au venit cei de la service au inlocuit o spunandu mi ca din cauza oscilatiilor de tensiune a crapat plita . Ok . A mers cu piesa noua .. fix 1 luna . Nu au mai schimbat o ..considerand ca curentul din retea e de vina . Am facut reclamatie la REnel .. au venit au masurat si rasmasurat .. au facut ceva schimbari pe stalpi .. tensiunea e ok .. dar in forta ..scade la 190v . Au spus ca vor moderniza .. dar momentan atat . M am saturat de asteptare si am decis sa risc .. mergand pe mana altei firme de electrocasnice . Minune , asta ..merge ca unsa de 3 luni .. nu alarme ..nu erori .. si merge cu toate ochiurile .. la aialalta .. daca porneam 2 ochiuri ..intra in eroare . Ceva imi scapa ? :)

#18
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
madvet
Cand tensiunea din casa scadea la 190V, becurile luminau ceva mai slab?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate