Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Sculpturi din lemn, ce formă comercială să adopt ?

- - - - -
  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1
Devian911

Devian911

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 27.09.2016
Bună ziua,
sunt pasionat de cioplitul în lemn și crearea a diverse obiecte din lemn, sculpturi sau obiecte de decor sau uz casnic. De ceva vreme am decis să transform hobby-ul într-o afacere dar sunt absolut nou în acest domeniu, în ceea ce privește înființarea unei afaceri și formele de activități. Ca să fiu mai explicit, momentan am un mic atelier organizat în garajul meu și-mi postam lucrările mai mult pe net, pe ocazii sau olx, dar ași dori să-mi fac o pagină oficială, poate un magazin online sau un simplu website prin care eu ași fi putut să-mi promovez produsele și să le pot vinde oficial, legal dacă vreți. Recent am primit o comandă pentru niște elemente decorative, la care am fost întrebat dacă pot oferi un bon fiscal și nu știam ce să-i zic. În plus, lucrând oficial, voi putea primi comenzi și de la firme de construcții sau de la alte persoane juridice și astfel piața mea de desfacere devine mai mare.
Alte detalii, în caz dacă contează:
Eu cumpăr lemn de la alți comercianți, de la practiker de exemplu și îl prelucrez după necesități personale. Practic produsul meu rezultă dintr-un alt produs, după asamblare și prelucrare. Lemnul eu îl cumpăr cu TVA, iar prețul pe care îl numesc, e generat de mine, din propriile considerente.

Mă interesează următoarele aspecte:
1. Am sau nu nevoie să înregistrez o oarecare formă de activitate (firmă), pentru a putea vinde obiecte din lemn ?
2. Care formă de activitate se potrivește cel mai bine pentru domeniul meu de activitate ?
3. Dacă pe viitor ași dori să mă extind, să am un spațiu închiriat sau un atelier, cu utilaje noi și ași dori să aplic la fonduri europene sau alte fonduri nerambursabile, înseamnă asta că trebuie să-mi schimb forma de activitate ?
4. Dacă sunt o persoană fizică și prestez servicii contra cost, unei persoane juridice, cum se procedează în așa caz ? (Persoana vrea să evită TVA-ul)
5. Cum mă pot proteja juridic și legal când prestez servicii contra cost unor persoane juridice sau fizice ? E nevoie de contract sau ceva de genul ?
6. Există o oarecae reglementare de preț pentru domeniul meu de activitate sau aici e ca și în artă, preț absolut variabil ?

Cam atât momentan... Sper că am fost cât se poate de explicit, iar dacă nu, aștept să discutăm pe parcurs. Repet faptul că sunt absolut nou la acest capitol și rog să nu fiu tratat prea sever. Mulțumesc mult anticipat.

#2
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,656
  • Înscris: 29.03.2006

 Devian911, on 27 septembrie 2016 - 23:13, said:

Bună ziua,
sunt pasionat de cioplitul în lemn şi crearea a diverse obiecte din lemn, sculpturi sau obiecte de decor sau uz casnic. De ceva vreme am decis să transform hobby-ul într-o afacere dar sunt absolut nou în acest domeniu, în ceea ce priveşte înființarea unei afaceri şi formele de activități. Ca să fiu mai explicit, momentan am un mic atelier organizat în garajul meu şi-mi postam lucrările mai mult pe net, pe ocazii sau olx, dar aşi dori să-mi fac o pagină oficială, poate un magazin online sau un simplu website prin care eu aşi fi putut să-mi promovez produsele şi să le pot vinde oficial, legal dacă vreți. Recent am primit o comandă pentru nişte elemente decorative, la care am fost întrebat dacă pot oferi un bon fiscal şi nu ştiam ce să-i zic. În plus, lucrând oficial, voi putea primi comenzi şi de la firme de construcții sau de la alte persoane juridice şi astfel piața mea de desfacere devine mai mare.
Alte detalii, în caz dacă contează:
Eu cumpăr lemn de la alți comercianți, de la practiker de exemplu şi îl prelucrez după necesități personale. Practic produsul meu rezultă dintr-un alt produs, după asamblare şi prelucrare. Lemnul eu îl cumpăr cu TVA, iar prețul pe care îl numesc, e generat de mine, din propriile considerente.

Mă interesează următoarele aspecte:
1. Am sau nu nevoie să înregistrez o oarecare formă de activitate (firmă), pentru a putea vinde obiecte din lemn ?
Daca vinzi artizanat si produse foarte putine, nu ai nevoie.
2. Care formă de activitate se potriveşte cel mai bine pentru domeniul meu de activitate ?
La PFA ai norma de activitate si/sau venit si esti impozitat dupa ea.
La microintreprindere sau alta firma ai impozit pe venit, si exista si o norma in sensul de impozit minim.
3. Dacă pe viitor aşi dori să mă extind, să am un spațiu închiriat sau un atelier, cu utilaje noi şi aşi dori să aplic la fonduri europene sau alte fonduri nerambursabile, înseamnă asta că trebuie să-mi schimb forma de activitate ?
Depinde din care in care...
4. Dacă sunt o persoană fizică şi prestez servicii contra cost, unei persoane juridice, cum se procedează în aşa caz ? (Persoana vrea să evită TVA-ul)
O persana juridica nu poate afirma ca vrea sa evite TVA-ul, decat ca o gluma sau daca daca i s-a urat cu binele, eventual daca nu este nici ea platitoare de TVA si intreaba daca nu cumva din intamplae nu este si vanzatorul/producatorul si el scutit legal de plata TVA.
Persoana fizica din spatele persoanei juridice poate sa vrea multe, si sa faca multe, e treaba voastra ce faceti...
5. Cum mă pot proteja juridic şi legal când prestez servicii contra cost unor persoane juridice sau fizice ? E nevoie de contract sau ceva de genul ?
Plata integrala anticipat, sau avans 50% si rest la predare, contract cu anexa - insa e mai mult administrativ, daca nu ai chef de judecati si tribunale...o forma este sa lucrezi pe recomandari, dar nu e o garantie ca nu dai de idioti si asa, alta forma e sa ai protectie asigurata de oameni platiti, particulari sau politisti...
6. Există o oarecae reglementare de preț pentru domeniul meu de activitate sau aici e ca şi în artă, preț absolut variabil ?
Nu exista. Poti sa ceri miliarde. Desigur, daca vinzi niste kitschuri esti ridicol daca pui preturi mari. Daca sunt obiecte de arta iar esti ridicol daca ceri zeci/sute de milioane de euro pe un obiect fara sa ai o cota recunoscuta in mediul artistic si al vanzatorilor de arta, insa nu te opreste decat bunul simt.
Cam atât momentan... Sper că am fost cât se poate de explicit, iar dacă nu, aştept să discutăm pe parcurs. Repet faptul că sunt absolut nou la acest capitol şi rog să nu fiu tratat prea sever. Mulțumesc mult anticipat.

Edited by loock, 28 September 2016 - 01:07.


#3
Devian911

Devian911

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 27.09.2016
Loock, ce presupune produse puține ? Eu întradevăr nu produc mai mult de 2-3 obiecte pe săptămână, uneori 5-6 în dependență de timpul meu liber şi complexitatea lucrărilor.
Dacă voi organiza un magazin online, cu un sistem de cumpărare şi vânzare online, conectat cu un cont bancar, trebuie să plătesc o taxă ceva sau am nevoie de un PFA ?
Am auzit că sunt un fel de patente sau cum li se mai spune, care presupune o taxă prestabilită pe care o plăteşti o singură dată pe an şi apoi vinzi cât vrei şi cum vrei. Unii vânzătorii de flori folosesc aşa metodă. Există aşa ceva sau nu ?
Unde aşi putea înregistra activitatea sau unde pot procura acel drept de a vinde ?

#4
bobo666

bobo666

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,100
  • Înscris: 05.06.2015
Probabil te referi la PFA impozitat la "norma de venit", insa vezi ca aceasta facilitate nu este disponibila pentru toate activitatile (codurile CAEN).


De exemplu, in judetul IASI, norma de venit pentru:

"Confecţionare, comercializare şi/sau reparare de obiecte din lemn, fire textile, materiale textile, deşeuri textile, piele, plastic, ceramică,aluminiu, cupru, sârmă, cauciuc, sticlă, fibră de sticlă, hârtie, papură, nuiele, trestie, paie, iască, foi de porumb, ceară, os, sfoară, plută, stuf"


este de 12600 Lei pe an. Adica toate impozitele si asigurarile le platesti pentru aceasta valoare, indiferent ca tu castigi 0 sau 50000 de euro anual.


Pentru asta trebuie sa-ti alegi doar codul CAEN 4778

Cod Caen 4778 Comert Cu Amanuntul Al Altor Bunuri Noi, în Magazine Specializate
Aceasta clasa include:-vânzarea cu amanuntul a echipamentelor fotografice, optice si de precizie-activitatea opticienilor-vânzarea cu amanuntul a suvenirurilor, articolelor de artizanat si religioase-activitatile galeriilor de arta-vânzarea cu amanuntul a combustibililor, gazului îmbuteliat, carbunilor si lemnelor pentru uzul în gospodarie-vânzarea cu amanuntul a armelor si munitiilor-vânzarea cu amanuntul a timbrelor si monedelor-serviciilor de comert cu amanuntul ale galeriilor comerciale de arta -vânzarea cu amanuntul a produselor nealimentare, n.c.a.



Tu practic nu vei factura "crearea" de sculpturi, ci pur si simplu le vinzi si dai factura. Nu stiu cum sta treaba cu TVA-ul si norma de venit.

De asemenea, vezi ca normele de venit beneficiaza si de reduceri. De exemplu, daca esti angajat in alta parte cu norma intreaga, norma de venit se reduce cu 50%.
https://static.anaf....16/Iasi2016.pdf Normele de venit difera de la un judet la altul asa ca va trebui sa te informezi pentru judetul tau.

Edited by bobo666, 28 September 2016 - 16:03.


#5
Devian911

Devian911

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 27.09.2016
Mulțumesc mult pentru răspunsuri,
Dar în cazul decontărilor cum se procedează ? Dacă un client a dorit să procure ceva de la mine şi vrea să deconteze produsul, în baza cărui act sau bon i se face această decontare ? Să zicem că eu sunt doar o persoană fizică, fără PFA înregistrat.
Sau aceiaşi condiție, eu persoană fizică prestez servicii unei alte persoane, care lucrează pentru o companie X şi vrea să deconteze suma obiectului, cum se procedează în aşa caz ? Cum indic suma pentru decontare, fac un contract de prestare de servicii şi în el indic suma ?

Edited by Devian911, 28 September 2016 - 20:09.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate