Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Cat de pregatit este statul roman pentru un cutremur devastator? Cat de pregatiti sunt romanii?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
275 replies to this topic

#1
lotharragnar

lotharragnar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,191
  • Înscris: 14.08.2016
Fara a intra in discutii legate de profetii lansate de Marmureanu sau Istrate ,  un site estimeaza cu exactitate perioada desfasurarii cutremurelor in fiecare tara. Si rareori a gresit.  
http://www.world-ear....php?option=frc
S-ar parea ca anul asta urmeaza Romania.


Bun, sunt pregatite autoritatile oraselor mari (inclusiv Bucuresti) pentru a face fata distrugerilor provocate de un   cutremur de 6-7 grade?
Romanii inca sunt socati dupa  ala din 1977 si totusi, comunistii au facut fata distrugerilor si s-au apucat de reconstruit. In urma cutremurului au murit peste peste 1500 de oameni si multe cladiri  vechi au fost distruse.  

Clasa politica e mai preocupata se pare de campania electorala din aceasta toamna decat de siguranta cetatenilor (la urma urmei, in conceptia lor fireasca, isi spun "asta e, mai mor cativa romani prosti si sarantoci, noi oricum stam in locuinte bine amenajate si avem provizii destule")
Instruirea pentru astfel de situatie e la nivel de "cateva sfaturi oferite de stirile PRO TV" si conspectat cateva  instructiuni  de pe net. Chiar si daca sunt informati , majoritatea romanilor nu isi permit financiar  ori sunt inconstienti sa-si faca provizii, sa se instruiasca si sa se pregateasca pentru situatii de catastrofa. Multi pur si simplu nu au mentalitatea de a economisi si de a se aproviziona pentru situatii de urgenta, traind de pe azi pe maine. Multi inca mai cred ca e sigur  sa te adapostesti sub masa.

Multi seismologi si cercetatori ne-au alarmat cu estimari sumbre: mii de morti si alti zeci de mii de raniti doar in capitala.
Centrul vechi pare sa fie un viitor iad  de cosmar la cate cladiri cu bulina rosie sunt acolo (si culmea, sunt cafenele, baruri, restaurante, magazine, saloane de masaj) + universitatea si alte cladiri istorice care  te fac sa te cam indoiesti ca vor supravietui urmatorului cutremur mare. Si acolo perinda foarte multi  tineri  studenti si batrani.


Nici nu stiu daca blocurile comuniste  din cartierele periferice  construite prin anii 70-80'   in care locuim majoritatea  vor rezista, dar alea construite recent care par de calitate indoielnica, construite la repezeala.  





Tot ce sper e sa nu se intample nimic in toamna asta pentru ca am vazut toamna trecuta cat de incapabile sunt autoritatile romane sa gestioneze problema unui incendiu din care a rezultat zeci de victime mai mult din cauza incompetentei si birocratiei decat din cauza incendiului in sine.
Chiar si asa, sper ca majoritatea dintre noi dintre cei care o sa supravietuim sa tragem invataturi de minte de pe urma inevitabilului cutremur si sa fim mai prudenti si mai pragmatici pe viitor: sa stim cum sa ne alegem locuinta, sa ne informam dinainte sa o cumparam  , sa nu mai fim creduli la ce ne spun niste agenti imobiliari (majoritatea niste escroci care cauta doar sa faca bani cat mai rapid) , sa ne autoeducam si sa invatam sa ne aprovizionam si sa economisim pentru situatii de urgenta  si sa ne instruim pentru a face fata altor dezastre din viitor.


Zic asta pentru ca s-ar parea ca generatia de azi n-a tras deloc invataminte de pe urma cutremurului din 1977.  

Nu avem dotarile necesare
http://www.mediafax....arilor-15567358
Arafat face o declaratie de zici ca-i in doliu
http://www.stiripesu...ti_1146160.html
Nici figurile  mai noi in politica nu sunt optimiste
Nicușor Dan: La un cutremur precum cel din '77 vor muri câteva mii de oameni – AGERPRES

Edited by lotharragnar, 28 August 2016 - 01:10.


#2
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
statul roman este pregatit exact atat cat este de pregatit!!! (nici mai mult, nici mai putin!)
tu cat de pregatit esti???

Edited by Nero-d, 28 August 2016 - 00:49.


#3
lotharragnar

lotharragnar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,191
  • Înscris: 14.08.2016
Cica cel mai sigur e in  sudul Bucurestiului: Berceni , Dambovita si Metalurgiei
Cel mai nasol va fi in Pantelimon, in Pipera, Baneasa.....tocmai in zonele cele mai active economic din Bucuresti, Posted Image  Deci chiar daca supravietuim , majoritatea   o sa induram cateva luni  haotice si zeci de ani de santier si reconstruiri (macar sa arate mai bine Bucurestiul atunci si sa aiba cladiri mai rezistente) .
Ce sa mai, o sa fie una dintre cele mai mari  catastrofe umanitare din istoria recenta a Europei si asta multumita politrucilor si autoritatilor incompetente.


[ http://www.riscseismic.ro/media/images/zone-seismice-bucuresti.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]






 Nero-d, on 28 august 2016 - 00:48, said:

statul roman este pregatit exact atat cat este de pregatit!!! (nici mai mult, nici mai putin!)
tu cat de pregatit esti???
Daca blocul in care locuiesc nu se darama, cred ca pot face fata perioadei urmatoare pentru ca ma pot muta la tara o vreme.  Cu mancarea si apa   nu cred ca o avem probleme la cate mega-imageuri sunt  in tara asta  pentru ca nu suntem totusi   o tara de  lumea a treia si nici nu mai suntem in anii 70 sa avem problema asta.


Nasol o sa fie pentru cei care au joburi prin nordul Bucurestiului si in centrul vechi. De fapt, nici nu stiu daca vor mai avea joburile respective la cat de devastator va fi prin zonele active economic.  O sa paralizez productia o vreme si vor surveni consecinte financiare teribile pe termen lung incat ca criza  si masurile de austeritate  din 2010 vor  fi parfum.

Edited by lotharragnar, 28 August 2016 - 00:59.


#4
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,711
  • Înscris: 16.11.2012
http://gazetabrasovu...1977-38-de-ani/

"Seismul cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter produs în 4 martie 1977, la ora 21.22, a avut efecte devastatoare asupra României, în aproximativ 56 de secunde producând 1.570 de victime, dintre care 1.391 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost atunci aproximativ 11.300 de răniţi şi circa 35.000 de locuinţe prăbuşite. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti, unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit.

La 38 de ani de la producerea dezastrului, un seism poate fi înregistrat cu 20 de secunde înainte de a se simţi, iar la patru secunde de la producere se cunoaşte magnitudinea cutremurului.

Pentru România, Vrancea rămâne cea mai periculoasă din mai multe motive. Unul din ele este chiar mărimea cutremurelor mari, apoi frecvenţa lor de apariţie, faptul că apar destul de des, chiar dacă la nivel de zeci de ani, mult mai dese decât în alte zone şi datorită faptului că, fiind de adâncime, au o arie de distrugere foarte mare. În timp ce unul din Banat poate produce efecte foarte mari, dar local, un cutremur din Vrancea poate afecta suprafeţe foarte mari Bucureşti, Iaşi, Craiova şi în Bulgaria şi în Republica Moldova”, a declarat Directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian.

Bucureştiul este capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa şi ocupă locul zece mondial"

#5
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015
Ce treaba are statul cu fortele naturii ? Poate sa fie si japonia... cand e un cutremur foarte puternic, tsunami, super vulcan sau orice alt dezastru imens... se duc toate pe pl..uta

#6
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
daca o icoana cu arsenie boca nu te apara?, nimic nu te poate apara!

#7
lotharragnar

lotharragnar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,191
  • Înscris: 14.08.2016

 cristirg, on 28 august 2016 - 00:57, said:

un seism poate fi înregistrat cu 20 de secunde înainte de a se simţi, iar la patru secunde de la producere se cunoaşte magnitudinea cutremurului.


Nici nu stii ce sa faci  in 20 de secunde pentru ca totul se petrece foarte rapid . Cand incepe, stii cum e, esti socat, ai senzatia timp de 3-6 secunde ca trec niste tiruri sau tancuri sau ai impresia ca cineva da cu bormasina in perete,   abia la 10 secunde realizezi ca e cutremur si dupa 5 secunde esti in panica totala.
Depinde de fiecare apoi: unii sub masa ca fraierii, altii aplecati pe langa pat sau langa   fotioliu asa cum ar trebui, altii mai rapizi vor putea sa ia salteaua de pe pat sa si-o puna peste ei , altii mai prosti vor iesi pe scara, iar altii vor incepe sa se roage la icoane la care nu s-au mai rugat de la Paste incoace.  
Asta daca te prinde cutremurul in casa....


Daca e sa te prinda cat esti afara, bine ar fi sa nu te afli in  centrul vechi (unde oricand iti poate cadea o caramida in cap) , langa plopi sau langa vreo cladire mai veche.

Edited by lotharragnar, 28 August 2016 - 01:05.


#8
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,711
  • Înscris: 16.11.2012

 TruculMagic, on 28 august 2016 - 00:58, said:

Ce treaba are statul cu fortele naturii ?

-are si statul treaba, sa intervina repede

Reprezentanţii structurilor de intervenţie spun că este o mare diferenţă faţă de 1977 în ceea ce priveşte gestionarea unei catastrofe, pentru că există o evidenţă a clădirilor cu grad ridicat de risc, ceea ce permite intervenţia rapidă şi precisă în astfel de situaţii.

#9
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,071
  • Înscris: 04.03.2014

 TruculMagic, on 28 august 2016 - 00:58, said:

Ce treaba are statul cu fortele naturii ? Poate sa fie si japonia... cand e un cutremur foarte puternic, tsunami, super vulcan sau orice alt dezastru imens... se duc toate pe pl..uta

Dezastru imens e una, un cutremur de 7 grade in anumite zone ale Romaniei nu e dezastru imens, e ceva foarte posibil.

#10
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,633
  • Înscris: 29.05.2004
Daca mai e si iarna, pe un ger de -20 grade...

#11
lotharragnar

lotharragnar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,191
  • Înscris: 14.08.2016

 Razvan_N, on 28 august 2016 - 01:06, said:

Daca mai e si iarna, pe un ger de -20 grade...
Pai acusi vine toamna....daca nu va avea loc in toamna, sigur la iarna. Site-ul ala nu prea da gres cu estimarile lui.

 ionutzitaly, on 28 august 2016 - 01:04, said:

Dezastru imens e una, un cutremur de 7 grade in anumite zone ale Romaniei nu e dezastru imens, e ceva foarte posibil.
Daca  va fi un seism de  adancime, nici in zonele rurale nu va fi prea ok, se vor surpa multe case, unele chiar se vor darama.

Edited by lotharragnar, 28 August 2016 - 01:08.


#12
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
statul e pregatit! exista locuri in cimitire!

io zic sa fugi repede sa-ti faci asigurare la casa!... daca ai Posted Image

Edited by Nero-d, 28 August 2016 - 01:10.


#13
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,711
  • Înscris: 16.11.2012
Măsurile în cazul unui cutremur: Oamenii să stea sub pereţi de rezistenţă şi să nu folosească scările sau liftul
  • Oamenii trebuie să stea sub pereţii de rezistenţă din locuinţă atunci când se produce un cutremur de mare intensitate, să nu folosească scările sau liftul, care sunt cele mai nesigure în timpul unui seism, şi să aibă o trusă care să conţină apă şi conserve, fluier, lanternă şi medicamente.
  • Potrivit ghidului cu informaţii şi reguli de comportament în cazul producerii unui cutremur, oamenii trebuie să identifice din timp locurile sigure din locuinţele lor, pentru a se proteja în cazul unui seism şi să aibă pregătită o trusă de supravieţuire, pe care să o ţină la îndemână. De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi să aibă în casă rezerve de alimente uscate şi de conserve, apă de băut, o trusă de prim ajutor cu medicamente, pansamente, lanterne, un aparat de radio şi baterii de schimb, un fluier şi telefon mobil.
  • În timpul producerii unui seism este interzisă folosirea scărilor şi a lifturilor, fiind recomandată îndepărtarea de clădiri sau de obiectele grele neasigurate din casă.
  • În cazul în care sunt surprinşi pe stradă, oamenii trebuie să caute locuri deschise


#14
tidicristi

tidicristi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,276
  • Înscris: 06.08.2007
Habar nu am , statul Roman , e doar pregatit sa aiba persoane "de la partid" in posturi "cheie-se mai roiesc/rotesc in functie de cine conduce !"

P.S.- Stiti cit se "toaca" cu persoane "abilitate" pe an ? Aia , fac "scheme" si habar nu au ! Au facut gusa si burta , sa nu spun supraponderali de cind zac aiure in scaune !

#15
lotharragnar

lotharragnar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,191
  • Înscris: 14.08.2016

 Nero-d, on 28 august 2016 - 01:08, said:

statul e pregatit! exista locuri in cimitire!


Care cimitire? Ca daca va fi cutremur de adancime.....si de unde bani pentru sicrie ca doar nu statul o sa plateasca pentru astea. Ce, parlamentarii pesedisti sa-si dea salariile pe sicriele alegatorilor? Nu domne....

Gropi comune si   incinerare+  sluja funerara colectiva ca -i mai ieftin.

Edited by lotharragnar, 28 August 2016 - 01:23.


#16
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,633
  • Înscris: 29.05.2004
Tocmai am citit ca Maruta e pe cale sa-si piarda emisiunea de la ProTV, si tie iti arde de cutremure?!!!1

#17
lotharragnar

lotharragnar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,191
  • Înscris: 14.08.2016

 cristirg, on 28 august 2016 - 01:09, said:

Măsurile în cazul unui cutremur: Oamenii să stea sub pereţi de rezistenţă şi să nu folosească scările sau liftul
  • Oamenii trebuie să stea sub pereţii de rezistenţă din locuinţă atunci când se produce un cutremur de mare intensitate, să nu folosească scările sau liftul, care sunt cele mai nesigure în timpul unui seism, şi să aibă o trusă care să conţină apă şi conserve, fluier, lanternă şi medicamente.
  • Potrivit ghidului cu informaţii şi reguli de comportament în cazul producerii unui cutremur, oamenii trebuie să identifice din timp locurile sigure din locuinţele lor, pentru a se proteja în cazul unui seism şi să aibă pregătită o trusă de supravieţuire, pe care să o ţină la îndemână. De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi să aibă în casă rezerve de alimente uscate şi de conserve, apă de băut, o trusă de prim ajutor cu medicamente, pansamente, lanterne, un aparat de radio şi baterii de schimb, un fluier şi telefon mobil.
  • În timpul producerii unui seism este interzisă folosirea scărilor şi a lifturilor, fiind recomandată îndepărtarea de clădiri sau de obiectele grele neasigurate din casă.
  • În cazul în care sunt surprinşi pe stradă, oamenii trebuie să caute locuri deschise


Eu nu inteleg totusi cum supravietuiesc oamenii ce locuiesc la etaj   sub daramaturi....adica, naiba, cad cu totul de la peste 10 metri inaltime.....si sunt destule cazuri prin Nepal cu supravietuitori de sub daramaturi.  

In cazul in care ajungi sub daramaturi, un fluier ar fi vital, hai si un telefon si lanterna  chiar daca nu ai sanse mari cu el si liniile vor fi FULL.  
Ca despre conserve, apa, truse medicale....cam greu sa le mai ai si pe astea daca se prabuseste blocul.



Culmea e ca majoritatea romanilor cu salarii minime sau medii nici nu au trusa medicala de prim ajutor,   mancarea o mananca de pe o zi pe alta pentru ca Mega-Image, lanternele pe care le au sunt nefolosite de ani buni   si nici nu au bateriile schimbate.

Edited by lotharragnar, 28 August 2016 - 01:21.


#18
Karogs

Karogs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 877
  • Înscris: 22.06.2006
Dar tu chiar vezi apocalipsa venind. Statul trebuia sa se pregateasca inainte sa dea atatea autorizatii de constructii, in schite apare un  bloc, in realitate e o baraca cat un bloc, proiecte ce ar fi trebuit sa devina case/vile, dar de fapt sunt niste cosmelii ce arata ca o casa/vila si, nu in ultimul rand, fraierii care au acceptat sa plateasca bani pe acele structuri vai de ele. Nu prea mai ai ce sa pregatesti, decat sa te rogi ca fierul fi6 din stalpi nu va ceda.

Dar cred ca e pregatit deja, sunt sigur. Corturi de campanie, ferastraie pentru operatii a la minut si stafilococi sigur gasim. Lipseste ceva?

Edited by Karogs, 28 August 2016 - 01:26.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate